Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα Συνεδριάζει το μεσημέρι το ΤΧΣ για το Tαχυδρομικό Ταμιευτήριο


Το Γενικό Συμβούλιο αναμένεται να επικυρώσει την πώληση του ΤΤ στην Eurobank

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ για το μέλλον του Tαχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για το οποίο εκδήλωσαν ενδιαφέρον η Εθνική, η Alpha, η Πειραιώς και η Eurobank.

Το Γενικό Συμβούλιο  αναμένεται να επικυρώσει την πώληση του ΤΤ στην Eurobank, ωστόσο, οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι η DGCom και η ΕΚΤ έχουν παρέμβει με επιστολές τους στο ΤΧΣ και έχουν ζητήσει η επιλογή της τράπεζας που θα πάρει το Ταμιευτήριο να γίνει με συστημικά κριτήρια και να μην προταθούν τιμήματα σε μετρητά, όπως είχε προκρίνει το ΤΧΣ αρχικά.

Δεδομένου ότι η DGCom και η ΕΚΤ εκφράζουν πλήρως τις απόψεις της τρόικας δεν θεωρείται πιθανό να υπάρξει απόφαση σε διαφορετική κατεύθυνση.
http://www.protothema.gr/

Read more...

Αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και των ΙΕΚ Οι καθηγητές που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα σε όλη τη χώρα


Ολες  οι θέσεις και οι ειδικότητες ανά περιφέρεια προς διάθεση - Τα επαγγέλματα της ανεργίας

Σε  διαθεσιμότητα θα τεθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού  περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί 46 ειδικοτήτων που  καταργούνται, καθώς  η κινητικότητα των  εκπαιδευτικών συνδέεται  άμεσα με τις αλλαγές  στο Τεχνολογικό Λύκειο, που αναβαθμίζει την εικόνα της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Το «ΘΕΜΑ» δημοσιεύει σήμερα αναλυτικά ανά ειδικότητα και περιφέρεια τις θέσεις που δίνονται προς διάθεση σε όλη τη χώρα.

Τις επόμενες ημέρες ο  υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος  προχωρά  στην αναδιάρθρωση του συνόλου της Τεχνικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των ΙΕΚ, προκειμένου να εμπεριέχουν επαγγέλματα που οδηγούν σε μια θέση στην αγορά εργασίας. Οπως λένε πηγές του υπουργείου, το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας τον Ιούλιο του 2012, τόσο αυτές που έχουν υλοποιηθεί όσο και αυτές που δρομολογούνται έως τον Σεπτέμβριο του 2013, υπακούουν και υπηρετούν μια ενιαία στρατηγική επιλογή: την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο, από την τυπική έως την άτυπη μάθηση.

Οπως  αναφέρουν πηγές  του υπουργείου Παιδείας, η ηγεσία του, «ανεξάρτητα  από τις δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου  για την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, προτάσσει ως αναγκαία για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του. Και κυρίως με βάση αυτού που πρέπει να έχουν οι εκπαιδευόμενοι και όχι με βάση τι συμφέρει αυτούς που παρέχουν εκπαίδευση».

Οι  ίδιες πληροφορίες  αναφέρουν ότι  στην Ελλάδα η εκπαίδευση, από τη δευτεροβάθμια, την τεχνική, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, έχει φτιαχτεί με στρεβλό τρόπο, χωρίς ανταπόκριση  με την αγορά εργασίας. Ολοι έκαναν μπαλώματα που εξυπηρετούσαν πελατειακές σχέσεις, ενώ στην ουσία οι ειδικότητες φτιάχνονταν τις περισσότερες φορές όχι για να εξυπηρετήσουν αυτούς που δέχονται την εκπαίδευση, αλλά αυτούς που την παρέχουν. Οπως λένε στο υπουργείο Παιδείας, δεν είναι τυχαίο που πολλά πανεπιστημιακά τμήματα ιδρύθηκαν μόνο και μόνο για κάποιους καθηγητές, όπως επίσης και ειδικότητες των ΙΕΚ δημιουργήθηκαν μόνο με βάση ποια κατηγορία εργαζομένων ήθελε να εξυπηρετήσει ο εκάστοτε υπουργός.  Η ίδια εικόνα περιγράφεται και στη δημιουργία της τεχνικής εκπαίδευσης που δεν στηρίχθηκε στα επαγγέλματα που ανήκουν στη δευτεροβάθμια τυπική εκπαίδευση, αλλά ούτε στις ανάγκες της αγοράς. «Στην ουσία αυτό που επικρατούσε όλα τα χρόνια δεν ήταν η ειδικότητα, αλλά ποιον καθηγητή θέλω να ευνοήσω», όπως λένε πηγές του υπουργείου που αποκαλύπτουν ότι επί 30 χρόνια το σύστημα ήταν επικεντρωμένο σε αυτούς που παρείχαν εκπαίδευση γιατί οι πολιτικές ηγεσίες είχαν πελατειακές σχέσεις με αυτούς και όχι βέβαια με τους μαθητές. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που μεταφέρουν πηγές του υπουργείου ότι την προηγουμένη της έναρξης του σχολικού έτους πήγαιναν σε γραφεία υπουργών σύλλογοι κομμωτικής επί παραδείγματι και δημιουργούνταν αντίστοιχες ειδικότητες σε ΕΠΑΛ για να βρουν οι αιτούντες δουλειά εκπαιδευτικών.  Μένοντας στο ίδιο παράδειγμα ανέφεραν ότι οι καθηγητές κομμωτικής είναι μόνο 84 επί συνόλου 80.000 εκπαιδευτικών και κάθε χρόνο ανάλογα με τον υπουργό προσλαμβάνονταν και ο αντίστοιχος αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτών. Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρείται στο υπουργείο Παιδείας οι 31 καθηγητές ιταλικής γλώσσας που προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ, όταν κάποιος υπουργός πείστηκε από τον αντίστοιχο σύλλογο ότι πρέπει να διδαχθεί το σχετικό μάθημα και να προσληφθούν άτομα, χωρίς προηγούμενη μελέτη.

  Ως αποτέλεσμα, εκτός  από τις στρεβλώσεις  είναι και οι  αλληλοεπικαλύψεις  στην αγορά εργασίας, που στην ουσία  οδηγούν σε επαγγέλματα  ανεργίας.

Οπως  σημειώνουν στο υπουργείο, χειρότερο είναι  η μη απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε ένα  επίπεδο εκπαίδευσης ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που η παρουσία τους στην αγορά ρίχνει την ποιότητα και κρατά στην ανεργία αποφοίτους ανώτερων σχολών, καθώς κοστίζουν ακριβά.

Χαρακτηριστικό  παράδειγμα οι βοηθοί φαρμακοποιών που  βγαίνουν από ΕΠΑΛ και στην ουσία, λόγω χαμηλότερης αμοιβής  καταλαμβάνουν θέσεις φαρμακοποιών.

Την «εικόνα» αποδίδει και  ο τομέας τη υγείας, όπου  βοηθοί νοσηλευτές και νοσηλευτές αποφοιτούν από ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΤΕΙ  αλλά  και από  το πανεπιστήμιο,  καθώς πριν από  τις ειδικότητες  δεν υπήρχε μελέτη, με αποτέλεσμα  να αποφοιτούν ετησίως περί τους 2.000 από κάθε κατηγορία. 

Η πρακτική αυτή, που  ακολουθήθηκε τα προηγούμενα  χρόνια, στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ οδήγησε  στην ύπαρξη 110 διαφορετικών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, μοναδικό φαινόμενο  στον ευρωπαϊκό χώρο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των νομοθετικών βελτιώσεων της αναβάθμισης και της ανασυγκρότησης της λειτουργίας των δημοσίων ΙΕΚ λαμβάνεται μέριμνα, ώστε αρκετές ειδικότητες επαγγελμάτων, που σήμερα παρέχονται από τις ΕΠΑΣ, να παρέχονται από τα δημόσια ΙΕΚ και να μπορούν σε αυτές να φοιτούν και απόφοιτοι γυμνασίου. 

 Από τους  πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς  κατά την 30ή  Ιουνίου 2013


α) στις 4.933 κενές  οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ειδικότητες γυμναστών, πληροφορικής, γαλλικής φιλολογίας, θεατρικών  σπουδών, μουσικής και καλλιτεχνικών, υποχρεωτική μετάταξη ισάριθμων υπεράριθμων εκπαιδευτικών των ίδιων ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πλεονάζουν,

β) διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών  που προκύπτουν από  τυχόν κατάργηση  κλάδων και ειδικοτήτων  εφόσον προκριθούν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου Τεχνικού Λυκείου, και

γ) υποχρεωτική μετάταξη στις 2.500 κενές οργανικές  θέσεις διοικητικών  υπαλλήλων κατηγορίας πανεπιστημιακής  και τεχνικής εκπαίδευσης  της κεντρικής  και των περιφερειακών  υπηρεσιών του  υπουργείου Παιδείας, καθώς και των δημόσιων ΙΕΚ όσων εκπαιδευτικών συνεχίζουν να πλεονάζουν, με ισόποση μείωση αποσπάσεων, εφόσον είναι κατηγορίας πανεπιστημιακής και τεχνικής εκπαίδευσης και ειδικοτήτων αναγκαίων ή συναφών για τη βελτίωση του διοικητικού έργου.


«Επειτα από συγκριτική μελέτη ευρωπαϊκών συστημάτων τεχνικής εκπαίδευσης, μελέτη αναγκών της  εγχώριας αγοράς εργασίας και ανάπτυξη περιγραμμάτων  επαγγελμάτων εξήχθη το συμπέρασμα ότι  τα επαγγέλματα υγείας, όπως βοηθοί φαρμακείων, βοηθοί φυσιοθεραπευτών, βοηθοί ακτινολογικών εργαστηρίων, βοηθοί οδοντοτεχνιτών, βοηθοί νοσηλευτών, βοηθοί ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων και βοηθοί βρεφονηπιοκόμων του τομέα υγείας, πρόνοιας, καθώς και επαγγέλματα όπως γραφικών τεχνών, σχεδίασης και παραγωγής ενδύματος, αισθητικής τέχνης, κομμωτικής τέχνης και αργυροχρυσοχοΐας δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Παιδείας.

Ετσι  καταργούνται 46 ειδικότητες  από τις 110 που  υπήρχαν συνολικά ως σήμερα και συνεπώς ουσιαστικά 2.500 οργανικές θέσεις της Τεχνικής Εκπαίδευσης, εκ των οποίων οι 2.000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι θα μεταταχθούν. Οι εκπαιδευτικοί κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα αντικατασταθούν σταδιακά με νέους εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Παιδείας.

Τι  θα γίνει με αυτούς που φεύγουν


Οι  εκπαιδευτικοί που  τίθενται σε διαθεσιμότητα, δηλώνουν οι ίδιες  πηγές του υπουργείου Παιδείας, εάν δεν  τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις και απολυθούν, να απασχολούνται κατά προτεραιότητα, όλων των υπολοίπων, ως ωρομίσθιοι σε μαθήματα των ειδικοτήτων τους.

Από τις διαδικασίες  που αναφέρονται  παραπάνω έχουν εξαιρεθεί  όπως αναφέρουν από  το υπουργείο Παιδείας:

- Εκπαιδευτικοί που  έχουν οργανική θέση σε σχολεία ειδικής αγωγής.

- Εκπαιδευτικοί που  έχουν και δεύτερη  ειδικότητα γιατί  αυτή τους αποδίδει  οργανική θέση.

-Εκπαιδευτικοί  των σχετικών ειδικοτήτων  που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και  άτομα με αναπηρίες  (ΑμεΑ), οι οποίοι  και θα υποχρεωθούν σε μετάταξη σε διοικητικές θέσεις στις εγγύτερες διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας της περιοχής που σήμερα υπηρετούν.


http://www.protothema.gr/

Read more...

''TO ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ''...

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας απαντώντας σε επίκαιρη...
ερώτηση του βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά.
Ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ακόμη πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και ιδιαιτέρως του κατοχικού δανείου κατά την πρόσφατη συνάντησή του στην Αθήνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ακόμη γνωστό πως ο κ. Βενιζέλος έχει ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί με τη συμμέτοχη όλων των εμπλεκόμενων αρχών και υπηρεσιών να επισπεύσουν την υποβολή του σχετικού πορίσματος.
Διευκρίνισε πως επειδή τώρα αναμένεται η επιλογή του νέου Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μόλις αυτή γίνει, θα ζητηθεί από το νέο Πρόεδρο να θεωρήσει ως βασική του προτεραιότητα το ζήτημα αυτό.
Ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ακόμη πως ως νομικό ζήτημα το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και συνιστά αντικείμενο προς μελέτη και διευθέτηση σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τους κανόνες της έννομης τάξης.
«Η εν προκειμένω εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξη της, η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων της, το αντίθετο μάλιστα, η Ελλάδα συνεχώς θέτει το συγκεκριμένο θέμα σε διμερές επίπεδο» συμπλήρωσε.
Σημείωσε πάντως πως η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και της αποπληρωμής του δανείου δεν σχετίζεται και δεν πρέπει να συσχετίζεται με τη δημοσιονομική κρίση και το πρόγραμμα προσαρμογής.
Υπενθυμίζεται πως στην πιο πρόσφατη δήλωση από πλευράς γερμανικής κυβέρνησης για το ζήτημα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αναφέρει πως «δεν βλέπει καμιά ελπίδα, καθώς το ζήτημα έχει ξεκαθαριστεί από καιρό».
Πηγή : naftemporiki.gr
 http://fimotro.blogspot.gr/2013/07/to_13.html

Read more...

Ξεκινά η απογραφή για τις απολύσεις...

Νέος γύρος απογραφής και ακολούθως «ξεφορτώματος» προσωπικού στα ΝΠΙΔ και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις ανοίγει με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που «τρέχει» να ...
προλάβει τις προθεσμίες, τις οποίες συμφώνησε με τη Τρόικα.
Είναι ενδεικτικό της πίεσης χρόνου, ότι η εγκύκλιος πρέπει να φτάσει σε όλους αυτούς τους φορείς έως τις 19 του μήνα, ενώ η απογραφή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Αυγούστου!
Με τον τρόπο αυτό το αρμόδιο υπουργείο προετοιμάζει τις επόμενες ομάδες υπαλλήλων που θα μπουν στο καθεστώς στο καθεστώς της διαθεσιμότητας - κινητικότητας ώστε να συμπληρωθεί έως το τέλος του χρόνου ο αριθμός των 25.000 ατόμων που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.
Τα στοιχεία που ζητά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκινά από τα... απλά ήτοι ΑΦΜ, Επώνυμο, Ονομα, Πατρώνυμο, Φύλο, Ημερομηνία Γέννησης, ΑΜΚΑ, Φορέα Απασχόλησης και φτάνουν στα... επίμαχα ήτοι το είδος της Εργασιακή Σχέσης, Ημερομηνία Πρόσληψης στο Φορέα, Ημερομηνία Λήξης Σύμβασης, Κατηγορία Εκπαίδευσης, καθώς και Προϋπηρεσία αναλυτικά δηλαδή όχι μόνο τα έτη, αλλά και τους μήνες και τις ημέρες.
Στην εγκύκλιο γίνεται επίκληση των διατάξεων της υπ' αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.81/28/οικ. 22624/28.9.2012 (ΦΕΚ 2658/Β') κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών με την οποία προβλέφθηκε η απογραφή του προσωπικού των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου.
Προκειμένου να διενεργηθεί, όπως αναφέρεται, η προαναφερόμενη απογραφή, θα πρέπει οι αρμόδιες διευθύνσεις των Υπουργείων να διαβιβάσουν την παρούσα εγκύκλιο σε όλα τα Ν.Π.Ι.Δ και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις που εποπτεύουν, εξαιρουμένων των Δ.Ε.Κ.Ο που υπάγονται στο κεφάλαιο Β' του Ν.3429/2005. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να μεριμνήσει και για την διαβίβαση της παρούσας εγκυκλίου σε όλα τα Ν.Π.Ι.Δ. και τις επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α α' και β' βαθμού. Τα στοιχεία επικοινωνίας των αποδεκτών (e-mail, τηλέφωνο, ταχυδρομική διεύθυνση) πρέπει να κοινοποιηθούν στην υπηρεσία μας μέσω e¬mail στο apografi@ydmed.gov.gr.
Η διαβίβαση της εγκυκλίου προς τα εποπτευόμενα Ν.Π.Ι.Δ., καθώς και η σχετική κοινοποίηση στην υπηρεσία μας με τα στοιχεία επικοινωνίας των αποδεκτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 19-7-2013...

Read more...

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά στη φωτιά στο Λαύριο...

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά, ο ένας στο πόδι και ο άλλος στα μάτια, στη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο, λόγω...
βλάβης σε μετασχηματιστή ρεύματος.

Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν προληπτικά στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Λόγω της επέκτασης της φωτιάς και σε άλλους μετασχηματιστές, υπήρξε διακοπή ρεύματος σε τμήματα των περιοχών Λαυρίου, Κερατέας, Αναβύσσου, Καλυβίων, Σαρωνίδας και στα νησιά Κέα και Κύθνος.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε στις 00.45 το Σάββατο ενώ η ηλεκτροδότηση των παραπάνω περιοχών επανήλθε στις 02.20 σήμερα τα ξημερώματα...

Read more...

Κλίμα γενικότερης απαισιοδοξίας Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη απέναντι στις απολύσεις

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη απέναντι στις απολύσεις
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Περίπου διχοτομείται η κοινή γνώμη απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης για απολύσεις στο Δημόσιο, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Επενδυτής».

Το 50% λέει «όχι» σε απολύσεις, ενώ το 47% των ερωτηθέντων επιθυμεί μείωση του αριθμού των υπαλλήλων.

«Όχι» στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας λέει το 62% των ερωτηθέντων, έναντι 32% που συμφωνεί.

Επίσης το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το 57% θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μια πολιτική εναντίον των φτωχότερων στρωμάτων.

Γενικότερη απαισιοδοξία

Από την έρευνα της Metron Αnalysis προκύπτει επίσης γενική απαισιοδοξία από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, παρά την αλλαγή κυβέρνησης.

Το 72% εκτιμά ότι η πορεία της χώρας εξακολουθεί να είναι σε λάθος κατεύθυνση, η κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά από το 65% (έναντι 68% τον Ιούνιο), ενώ αρνητική είναι η αξιολόγηση και της Αντιπολίτευσης με 74%, έναντι 71% τον περασμένο μήνα.

Ακόμα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κινείται στο 44%, ενώ στο δίλημμα «μνημόνιο ή ευρώ», το 59% αξιολογεί το δεύτερο ως ύψιστη προτεραιότητα. Πάντως η επιστροφή στη δραχμή καταγράφει ιστορικό υψηλό (από το 2012) με 26%.

Οριακό προβάδισμα ΝΔ

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει οριακό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μικρά κέρδη καταγράφει το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τον Ιούνιο. Η ΔΗΜΑΡ είναι στους χαμένους της έρευνας, ενώ κέρδη εισπράττει ακόμα η Χρυσή Αυγή.

Στην παράσταση νίκης η ψαλίδα ανοίγει ακόμα περισσότερο για τη ΝΔ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός (30%, έναντι 28% τον Ιούνιο). Ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 12% έναντι 15% τον Ιούνιο.

Πάντως, το 43% των ερωτηθέντων απαντά σε αυτή την ερώτηση «κανένας».

Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου (στην παρένθεση η αναγωγή στα έγκυρα):

  • ΝΔ 19,7% (29,1%)
  • ΣΥΡΙΖΑ 19,5% (28,7%)
  • Χρυσή Αυγή 8,9% (13,1%)
  • ΠΑΣΟΚ 4,9% (7,3%)
  • ΚΚΕ 3,7% (5,5%)
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,7% (5,4%)
  • ΔΗΜΑΡ 2,1% (3,2%)
  • Οικολόγοι Πράσινοι 1,5% (2,2%)
Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,7% των ερωτηθέντων, το 11,5% απαντά λευκό/άκυρο, το 12,2% δεν θα ψηφίσει και το 6,5% δεν έχει αποφασίσει.
* Η πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα της Metron Analysis έγινε το διάστημα 9-10 Ιουλίου σε δείγμα 1.001 ατόμων άνω των 18 ετών.
.in.gr

Read more...