Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

''TO ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ''...

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας απαντώντας σε επίκαιρη...
ερώτηση του βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά.
Ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ακόμη πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και ιδιαιτέρως του κατοχικού δανείου κατά την πρόσφατη συνάντησή του στην Αθήνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ακόμη γνωστό πως ο κ. Βενιζέλος έχει ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί με τη συμμέτοχη όλων των εμπλεκόμενων αρχών και υπηρεσιών να επισπεύσουν την υποβολή του σχετικού πορίσματος.
Διευκρίνισε πως επειδή τώρα αναμένεται η επιλογή του νέου Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μόλις αυτή γίνει, θα ζητηθεί από το νέο Πρόεδρο να θεωρήσει ως βασική του προτεραιότητα το ζήτημα αυτό.
Ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ακόμη πως ως νομικό ζήτημα το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και συνιστά αντικείμενο προς μελέτη και διευθέτηση σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τους κανόνες της έννομης τάξης.
«Η εν προκειμένω εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξη της, η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων της, το αντίθετο μάλιστα, η Ελλάδα συνεχώς θέτει το συγκεκριμένο θέμα σε διμερές επίπεδο» συμπλήρωσε.
Σημείωσε πάντως πως η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και της αποπληρωμής του δανείου δεν σχετίζεται και δεν πρέπει να συσχετίζεται με τη δημοσιονομική κρίση και το πρόγραμμα προσαρμογής.
Υπενθυμίζεται πως στην πιο πρόσφατη δήλωση από πλευράς γερμανικής κυβέρνησης για το ζήτημα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αναφέρει πως «δεν βλέπει καμιά ελπίδα, καθώς το ζήτημα έχει ξεκαθαριστεί από καιρό».
Πηγή : naftemporiki.gr
 http://fimotro.blogspot.gr/2013/07/to_13.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: