Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Μ. Καρχιμάκης : οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου έβγαλαν τη χώρα στις αγορές

Μ. Καρχιμάκης : οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου έβγαλαν τη χώρα στις αγορές
Γραφει ο Μιχάλης  Καρχιμάκης σε νεο του σχολιο : Το ουδείς αναμάρτητος που είπε ο Σαμαρας στην πρώτη επίσκεψη του ως πρωθυπουργός στο Βερολίνο ,σήμερα με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και την φιέστα της εμφανίσεως Μερκελ στην Αθήνα ,θα έπρεπε να συνοδευτεί με την μεταμέλεια του και ενα μεγάλο συγνώμη στον Γιώργο Παπανδρεου ,γιατί οταν ο Παπανδρεου επιτυγχάνε το πρώτο δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων ευρω ...αυτός ήταν στην λαϊκίστικη πλευρά οπως σήμερα αρέσκεται να χαρακτηρίζει τους πολέμιους του δανείου .
Η πολιτική λοιπόν που βγάζει την χώρα στις αγορές ειναι αυτή που χαράχθηκε απο την κυβερνηση Πασοκ και τον Γ.παπανδρεου.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Στο στόχαστρο του Κυριάκου και οι υπάλληλοι της βουλής

Στο στόχαστρο του Κυριάκου και οι υπάλληλοι της βουλής
Στο στόχαστρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπαίνουν και οι αποσπασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου στη Βουλή, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον έλεγχο νομιμότητας του διορισμού τους και τον έλεγχο για τον εντοπισμό τυχόν πλαστών δικαιολογητικών.
Την απόφαση αυτή έκανε γνωστή ο κ. Μητσοτάκης μέσα από έγγραφό που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν πως το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση που του είχε απευθύνει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, μετά την ψήφιση τροπολογίας στον Κώδικα Μετανάστευσης. Σύμφωνα με αυτό ο βουλευτής καλούσε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επιβεβαιώσει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων δεν θα εξαιρεθεί από τμήματα του ελέγχου που υφίστανται όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι και θα αξιολογηθεί/ελεγχθεί, με βάση τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες που ισχύουν για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
«Για τους υπαλλήλους που, βάσει των κείμενων διατάξεων, αποσπώνται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου, εν συνεχεία, να διατεθούν σε γραφεία βουλευτών και Ελλήνων βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στα γραφεία κομμάτων, που εκπροσωπούνται στη Βουλή ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διατηρείται η υπηρεσιακή τους εξάρτηση με την υπηρεσία προέλευσής τους, στην οποία άλλωστε τηρείται το προσωπικό τους μητρώο και η οποία εν προκειμένω είναι αρμόδια να προβεί στις προβλεπόμενες στις ως άνω εγκυκλίους ενέργειες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως, «κατά συνέπεια, ο έλεγχος νομιμότητας και ο εντοπισμός πλαστών δικαιολογητικών αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς εξαιρέσεις».
http://egiakoumis.com/

Read more...

Και άλλη δημοσκόπηση με οριακή διαφορά

Και άλλη δημοσκόπηση με οριακή διαφορά
Οριακό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 0,2% καταγράφει νέα δημοσκόπηση.
Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για την εφημερίδα Παραπολιτικά, που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο, η ΝΔ προηγείται με οριακή διαφορά 0,2% στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώντας το 21,4% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολύ μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, με την υπεροχή του πρωθυπουργού έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι καθολική.
Σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας, το 46,6% όσων ψηφίζουν «Ποτάμι» το κάνουν από διαμαρτυρία, το 54,4% δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, αλλά να εξαντληθεί η παρούσα τετραετία, ενώ το 60,1% θεωρεί την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση.

Read more...

Βίντεο -Απίστευτη καταγγελία του Β. Κεγκέρογλου για τη χρυσή αυγή

Βίντεο -Απίστευτη καταγγελία του Β. Κεγκέρογλου για τη χρυσή αυγή
Η Χρυσή Αυγή είναι μια «εγκληματική οργάνωση» που λειτουργεί παράλληλα και ως «μπίζνα», σχολίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, καταγγέλοντας παράλληλα έναν βουλευτή της οργάνωσης για υποκρισία.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κεγκέρογλου αποκάλυψε ότι ο βουλευτής της ΧΑ, Ηλίας Παναγιώταρος, είναι προμηθευτής των Γιατρών του Κόσμου, τη στιγμή που μέλη της επιτίθενται στο Πολυιατρείο της μη κυβερνητικής οργάνωσης. «Η επιχείρηση Χρυσή Αυγή εμπαίζει ακόμη και αυτούς που την πιστεύουν. Την ίδια ώρα που δίνεται εντολή για επίθεση στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου, βουλευτής της Χρυσής Αυγής που είναι επιχειρηματίας είναι και προμηθευτής των Γιατρών του Κόσμου» ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου.
Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Κεγκέρογλου, το πρωτοπαλίκαρο της Χρυσης Αυγης είναι...προμηθευτής υλικών των Γιατρών του Κόσμου: Όπως φαίνεται στα σχετικα τιμολόγια τα οποία στάλθηκαν ήδη στο ΣΔΟΕ και στην εισαγγελία οι «Γιατροί του Κόσμου» προμηθεύτηκαν αναλώσιμα αγαθά προσωπικής υγιεινής (οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, σαπούνια, μαντήλια αντισηπτικά, αφρόλουτρα) από την εταιρεία του κ. Παναγιώταρου κόστους 24.960 ευρώ.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Η εισαγγελέας ζητά άρση της ασυλίας του Κασιδιάρη...


Άρση της ασυλίας Κασιδιάρη ζητά η εισαγγελέαςΗ εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα αναμένεται να αποστείλει στη βουλή την ερχόμενη εβδομάδα αίτημα άρσης ασυλίας του χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη,ωστε να ασκήσει σε βάρος του ποινική δίωξη για την...
εμπλοκή του στην καταγραφή της συνομιλίας που είχε με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο. Σήμερα κατέθεσαν στην εισαγγελέα 3 υπάλληλοι της βουλής τους οποίους είχε επικαλεστεί από τον Τ.Μπαλτάκο,θέλοντας ο ίδιος να ενισχύσει τον ισχυρισμό του ότι η συνάντηση με τον Η. Κασιδιάρη δεν ήταν κρυφή.Ωστόσο οι μάρτυρες δεν εισέφεραν πολλά στοιχεία στην έρευνα, καθώς φέρεται να είπαν πως έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την επίμαχη συνάντηση και δεν θυμούνται λεπτομέρειες...
enikos.gr

Read more...

Μετά το Πάσχα η απολογία Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ...


Το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου του αρεοπαγίτη ειδικού ανακριτή Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, αναμένεται να περάσει μετά το Πάσχα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προκειμένου να...
απολογηθεί για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε άτομα εκ των οποίων και στελέχη του ΣΔΟΕ κατέθεσαν συμπληρωματικά ως μάρτυρες κάτω από άκρα μυστικότητα στον ειδικό ανακριτή, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν άλλοι μάρτυρες.

Στη δικογραφία του Γ. Παπακωνσταντίνου έχουν ενταχθεί και συναφείς υποθέσεις-δικογραφίες των μη πολιτικών προσώπων που εκκρεμούν στους οικονομικούς εισαγγελείς και αφορούν σε συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Συγκεκριμένα ο Ι. Τσαλαγανίδης πήρε από τους οικονομικούς εισαγγελείς και ενέταξε στην δικογραφία του Γ. Παπακωνσταντίνου, ως συμμέτοχους τα ξαδέλφια του Ελένη Παπακωνσταντίνου, τον σύζυγό της Συμέων Σικιαρίδη, που από τη την αρχική λίστα Λαγκάρντ «χάθηκαν» περιέργως 1,222 εκατ. δολάρια και τον Ανδρέα Ρωσσώνη.

Αντίθετα, στην τακτική Δικαιοσύνη παραμένουν οι δικογραφίες που αφορούν στους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και Γιάννη Καπελέρη...
avgi.gr

Read more...

Προφυλακιστέος ο γραμματέας της ΧΑ στον Πειραιά...


Το δρόμο για τη φυλακή πήρε μετά την απολογία του στις εφέτες ανακρίτριες ένας ακόμη εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, κατηγορούμενος για...
ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Πρόκειται για τον γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης της Χ.Α. Πειραιά Θωμά Μπαρέκα ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών.

Μεταξύ άλλων εμφανίζεται να συμμετείχε σε επίθεση στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο» αλλά και σε επίθεση σε βάρος δικηγόρου και δημοτικού συμβούλου στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τις συγκεκριμένες επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να πείσει ανακρίτριες και εισαγγελέα με την σύμφωνη γνώμη των οποίων κρίθηκε προφυλακιστέος.

Την ίδια ώρα ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, μετά την απολογία τους άλλοι δυο κατηγορούμενοι για την επίθεση στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, ενώ εξακολουθεί να εκκρεμεί ένα ένταλμα σύλληψης εμπλεκόμενου στην εν λόγω υπόθεση.

Με τις συμπληρωματικές απολογίες την ερχόμενη εβδομάδα του Γιώργου Ρουπακιά ο οποίος κατηγορείται για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του φερόμενου ως συνεργού του Γ. Καζαντζόγλου, αναμένεται να κλείσει αυτός ο κύκλος της ανάκρισης και να ακολουθήσουν οι κλήσεις για εξηγήσεις σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής των οποίων η Βουλή ήρε την ασυλία...
real.gr

Read more...

Ο ΠΑΟ κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Η Ρεάλ... άκουσε την «καρδιά» και «διάλεξε» Ολυμπιακό


Η Ρεάλ... άκουσε την «καρδιά» και «διάλεξε» Ολυμπιακό

Η Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα, ενώ ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπως προέκυψε μετά τη σημερινή... περίεργη ήττα των «μερένγκες» στο Κάουνας από την αδιάφορη, Ζαλγκίρις, με 87-80.
Αθήνα
Ο Ολυμπιακός (3η θέση του 5ου ομίλου) «ρίχνεται» πρώτος στη «μάχη» των προημιτελικών, με τους «ερυθρόλευκους» να δοκιμάζονται τη Μεγάλη Τρίτη στη Μαδρίτη απέναντι στη Ρεάλ, η οποία τερμάτισε στη 2η θέση του 6ου ομίλου. Οι πρωταθλητές Ευρώπης θα παραμείνουν στην Ισπανία και για τον δεύτερο αγώνα των πλέι οφ της Ευρωλίγκας, που θα διεξαχθεί Μεγάλη Πέμπτη (17/4).
Ο Παναθηναϊκός (4η θέση του 5ου ομίλου) θα ταξιδέψει στη Μόσχα, όπου τη Μεγάλη Τετάρτη (16/4) θα δώσει τον πρώτο αγώνα με την ΤΣΣΚΑ (1η θέση 6ου ομίλου), ενώ ο δεύτερος είναι προγραμματισμένος για τη Μεγάλη Παρασκευή (18/4).
Αναλυτικά τα ζευγάρια: Ρεάλ - Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ - Παναθηναϊκός, Μπαρτσελόνα - Γαλατάσαραϊ και Μιλάνο - Μακάμπι.

Ε όχι και «Βασίλισσα»!
Οι Μαδριλένοι ήταν επιεικώς απαράδεκτοι και στα 40 λεπτά του αγώνα και... κατόρθωσαν να χάσουν από μία ομάδα που είχε νικήσει μόνο την Παρτιζάν και είχε χάσει δώδεκα φορές μέχρι τώρα στο Top 16.

Αναμφίβολα, όμως, πρόκειται για ένα ματς που θα συζητηθεί και θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις τη διοργανώτρια αρχή σχετικά με την ταυτόχρονη διεξαγωγή αγώνων που έχουν ενδιαφέρον πρόκρισης ή κατάταξης.

Η Ζαλγκίρις Κάουνας των τεράστιων αγωνιστικών προβλημάτων επιβλήθηκε της... φορτσάτης μέχρι σήμερα Ρεάλ, αποχαιρετώντας τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι.

Η Ρεάλ μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και ως προκλητικά αδιάφορη και τελικά κατετάγη 2η στον 6ο όμιλο... διαλέγοντας ουσιαστικά να παίξει στα προημιτελικά με πλεονέκτημα έδρας κόντρα στον Ολυμπιακό και όχι τον Παναθηναϊκό.

Εφόσον σε ένα τέτοιο ματς θα πρέπει να αναδειχτεί κάποιος ως... κορυφαίος, αυτός ήταν ο Ντέτμον που έκανε ρεκόρ εύστοχων τριπόντων σε μία σεζόν.

Τα δεκάλεπτα: 
18-18, 36-38, 57-59, 87-80.

Ζαλγκίρις Κάουανς (Κραπίκας): 
Γκουαντάιτις 2, Πότσιους 10 (1), Λιπκεβίτσιους 2, Κλιμαβίτσιους 4, Γιανκούνας 8 (7 ριμπάουντ), Γιαβτόκας 8 (6 ριμπάουντ), Μιλάκνις 6 (2), Κούπσας 6, Ντίμσα 5, Ντέτμον 36 (5 ριμπάουντ, 7 τρίποντα).

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): 
Νρέιπερ 4, Φερνάντεθ 5 (1), Ρέγες 7, Ντίεθ 6 (1), Μίροτιτς 2, Ροντρίγκεθ 13 (2), Ντάρντεν 3, Γιούλ 23 (3), Μπουρούσης 13 (1), Σλότερ 1, Μεχρί
Αναλυτικά το πρόγραμμα των «αιωνίων» στους πρώτους δύο αγώνες των πλέι οφ:

Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Ολυμπιακός: 1ος αγώνας: 15/4, 2ος αγώνας: 17/4

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Παναθηναϊκός: 1ος αγώνας 16/4, 2ος αγώνας: 18/4


Πρόκριση για «Γαλατά» και αντίπαλος η «Μπάρτσα»

Η Γαλατάσαραϊ έγινε η όγδοη ομάδα που συμπλήρωσε το παζλ των προημιτελικών, νικώντας την Παρτίζαν στην Κωνσταντινούπολη με 64-55 και θα έχει αντίπαλος στη φάση των «8» τη Μπαρτσελόνα. Τα δύο πρώτα παιχνίδια θα διεξαχθούν στην Βαρκελώνη τη Μεγάλη Τρίτη 15 και την Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου, ενώ το τρίτο είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Τα δεκάλεπτα: 
16-13, 40-28, 54-42, 64-55

Γαλατασαράι (Αταμάν):
 Έρτσεγκ 13 (6 ριμπάουντ), Χέρστον 3 (1), Μαρκοϊσβίλι 16 (3), Αλντεμίρ 13 (7 ριμπάουντ), Μάτσβαν 5 (1), Αρόγιο, Γκιουλέρ 3 (1), Αρσλάν 4, Ντόμερκαντ 7.

Παρτίζαν (Βουγιόσεβιτς):
 Τέπιτς 2, Λοβέρν 11 (11 ριμπάουντ), Πάβλοβιτς 10 (1), Ντάλο, Μιλουτίνοβ 4, Μπογκντάνοβιτς 11 (2), Μούσλι 6, Άντριτς, Μπέρτανς 11 (3).


Νίκη γοήτρου της Μάλαγα κόντρα στην Αρμάνι
Παίζοντας ελεύθερο μπάσκετ (ελέω και της βαθμολογικής αδιαφορίας) η Μάλαγα πήρε τη νίκη γοήτρου κόντρα στη Μιλάνο. Η Μάλαγα ήθελε περισσότερο το ματς για να αποχαιρετίσει τη διοργάνωση με νίκη. Φρόντισε λοιπόν να την πετύχει έχοντας πολύ καλά ποσοστά στα εντός πεδιάς σουτ αλλά και περισσότερη ομάδικότητα (21 ασίστ).

Στο τρίτο δεκάλεπτο η διαφορά που πήραν οι Ανδαλουσιάνοι έφτασε και τους 20 πόντους πριν η Μιλάνο βγάλει λίγο εγωισμό και ψαλιδίσει το χάντικαπ. Καλύτερος παίκτης και πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Στίματς με 16 πόντους και 4 ριμπάουντ.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 14ης αγωνιστική του Τop16 και οι τελικές βαθμολογίες:

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Πέμπτη, 10 Απριλίου
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 68-65
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Τουρκία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία) 84-65
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία) 86-97

Παρασκευή, 11 Απριλίου
Ουνικάχα Μάλαγα (Ισπανία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) 95-85

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
Μπαρτσελόνα 12-2 26 *
Αρμάνι Μιλάνο 10-4 24 *
Ολυμπιακός 8-6 22 *
Παναθηναϊκός 7-7 21 *
Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ 6-8 20
Ουνικάχα Μάλαγα 6-8 20
Λαμποράλ Κούτσα 5-9 19
Αναντολού Εφές 2-12 16

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Πέμπτη, 10 Απριλίου
Λοκομοτίβ Κουμπάν (Ρωσία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) 84-75
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 76-81

Παρασκευή, 11 Απριλίου
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 87-80
Γαλατασαράι (Τουρκία)-Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία) 64-55

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 12-2 26 *
Ρεάλ Μαδρίτης 11-3 25 *
Μακάμπι Τελ Αβίβ 8-6 22 *
Γαλατασαράι 7-7 21 *
Λοκομοτίβ Κουμπάν 7-7 21
Μπάγερν Μονάχου 5-9 19
Παρτιζάν 4-10 18
Ζαλγκίρις Κάουνας 2-12 16
* Προκρίθηκαν στα πλέι οφ
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Παρά την έξοδο στις αγορές ΔΝΤ: Πιθανόν η Ελλάδα να χρειαστεί νέα στήριξη


ΔΝΤ: Πιθανόν η Ελλάδα να χρειαστεί νέα στήριξη
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ουάσινγκτον
Την άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα είναι μεγάλες και ενδεχομένως να απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη εξέφρασε από την Ουάσινγκτον ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Ρέζα Μογκαντάμ.

Στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου ο Μογκαντάμ χαρακτήρισε θετικό γεγονός την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

«Η Ελλάδα εφάρμοσε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για να σταθεροποιήσει την οικονομία της», είπε προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα είναι η μεγαλύτερη που έγινε στην Ευρώπη.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτίμησε ότι η Ελλάδα πιθανός να χρειαστεί πρόσθετη στήριξη από τη ζώνη του ευρώ την επόμενη διετία.

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγάλες», είπε και προσέθεσε πως αυτές θα προσδιορισθούν μετά το καλοκαίρι.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ομιλία στη Ρώμη Γ.Παπανδρέου: H Ελλάδα και η Ευρώπη πέρασαν τον κάβο της κρίσης


Γ.Παπανδρέου: H Ελλάδα και η Ευρώπη πέρασαν τον κάβο της κρίσης
  (Φωτογραφία:  Icon )
Ρώμη, Ιταλία
«H Eλλάδα και η Ευρώπη πέρασαν τον κάβο της κρίσης» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνάντηση που οργανώθηκε σε πανεπιστήμιο της Ρώμης, με θέμα τη «Δημόσια πολιτική στην Ευρώπη».

«Θα πρέπει να ξαναδούμε την αρχιτεκτονική του ευρώ και φυσικά θα πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η έξοδος της χώρας μας από την κρίση είναι μέρος της εξόδου της ίδιας της Ευρώπης από την οικονομική αυτή κρίση.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι «η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου «πράσινου σχεδίου Μάρσαλ», «που να δημιουργήσει κίνητρα του δημοσίου για πράσινες επενδύσεις με τη στήριξη των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».

Ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος σε ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες και νέους και νέες που φοιτούν σε σειρά ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, τόνισε ακόμα ότι «αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι μια συντονισμένη στρατηγική για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με μια βιώσιμη ανάκαμψη η οποία να μπορέσει να προστατέψει την κοινωνική συνοχή».

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση και την ενδυνάμωση ακραίων πολιτικών δυνάμεων, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι «πολύ συχνά κάποιοι πολιτικοί επέστρεψαν σε εθνικιστικά στερεότυπα, διαμαρτυρόμενοι, όπως δηλώνουν, για το ότι πληρώνουν τις αμαρτίες άλλων χωρών, αντί να διαλέξουν να πουν την αλήθεια: ότι προσπαθούν, δηλαδή, να σώσουν τις τράπεζές τους».

Τέλος, αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: «Πιστεύω σε μια βαθύτερη, ισχυρότερη Ένωση, σε ό,τι αφορά την οικονομική, κοινωνική, αμυντική και, ασφαλώς, πολιτική παράμετρο, πιστεύω με μια βαθύτερη Δημοκρατία. Μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνον σε ό,τι αφορά τις χώρες-μέλη και τις σχέσεις ανάμεσά τους, αλλά και τους πολίτες της».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνάντηση με Σαμαρά Μέρκελ: Το φθινόπωρο, υπό καλύτερους όρους, η συζήτηση για το χρέος


Στην Ελλάδα «υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες από ό,τι δυσκολίες» είπε η Μέρκελ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε στο Μέγαρο Μαξίμου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την τελευταία επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2012, αλλά και την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ το φθινόπωρο.

«Τότε είχα πει ότι η Ελλάδα θα αποδείξει την αξιοπιστία της και οι Έλληνες θα τα καταφέρουν» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των εταίρων, σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε διαφορετική μοίρα.

«Η Ελλάδα τα κατάφερε. Είναι μία καινούργια μέρα σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με την γερμανίδα καγκελάριο την πρόοδο στην ελληνική οικονομία και θέματα σχετικά με την ελληνική προεδρία. Επίσης, είπε ότι την ενημέρωσε και επίσημα για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, η έξοδος στις αγορές με το 5ετές ομόλογο, τόσο με την υπερκάλυψη που υπήρξε, όσο και με το επιτόκιο και τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών «δείχνει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό και στο μέλλον μας».

«Οι προσπάθειες συνεχίζονται» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημείωσε όμως ότι οι εξελίξεις -το πρωτογενές πλεόνασμα, η επιστροφή κοινωνικού μερίσματος, η απόφαση του Ecofin και τώρα η έξοδος στις αγορές- δείχνουν ότι οι τεράστιες θυσίες και η υπομονή του ελληνικού λαού «πιάνουν τόπο».

«Οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν, η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα και μπαίνει στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και έθεσε τις εξής προτεραιότητες: Να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα «ώστε να δοθούν καινούργιες ανάσες στην ελληνική οικονομία» και να αποκατασταθούν αδικίες -και κυρίως η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων.

Όλες οι προσπάθειες αποσκοπούν στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη με έμφαση ότι η ρευστότητα παραμένει μεγάλο ζητούμενο, θέμα το οποίο συζήτησε εκτενώς, όπως είπε, με την καγκελάριο, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή της Γερμανίας στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, για την στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Επισήμανε δε μιλώντας για τη σημασία του εν λόγω Ταμείου, ότι θα μπορούσε αυτό να μετεξελιχθεί στο μέλλον σε επενδυτική τράπεζα. Αρχίζουμε να χτίζουμε την ανάκαμψη και τις ελληνογερμανικές σχέσεις για το 2016 και μετά, είπε ο κ. Σαμαράς.

«Θέλω να ευχαριστήσω την καγκελάριο για την επίσκεψη, την αλληλεγγύη του γερμανικού λαού προς την Ελλάδα, για τη στενή συνεργασία μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα με την ωριμότητα και τις θυσίες του λαού της μπορεί να τα καταφέρει» κατέληξε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία της χώρας.

Μέρκελ: Αξιζε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα


Αλλαξαν πολλά τα τελευταία χρόνια, παραδέχτηκε η κυρία Μέρκελ παίρνοντας το λόγο, προσθέτοντας ότι πλέον το βλέμμα στρέφεται στο μέλλον.

Οι θετικές εξελίξεις, τόνισε, αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα ότι άξιζε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις. Η πορεία δεν έφτασε βέβαια στο τέλος, αλλά υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία (δημοσιονομικά, ανταγωνιστικότητα κτλ), συμπλήρωσε.

Με την πολιτική που ακολουθήθηκε, η οποία βέβαια συνεπάχθηκε πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό και δύσκολες αποφάσεις για την πολιτική ηγεσία, η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τόνισε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας μάλιστα για καλύτερη από το αναμενόμενο δημοσιονομική κατάσταση.

Η ελληνική οικονομία αποκτά πλέον πολλές δυνατότητες, ενώ περιορίζονται οι δυσκολίες επανέλαβε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε και στη χρήσιμη συνάντησή της με νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, οι οποίοι, όπως είπε, της εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματά τους από την ΕΕ συνολικά.

Η Γερμανία θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της συμμετοχής στο Επενδυτικό Ταμείο, είπε η κυρία Μέρκελ, ενώ αναφέρθηκε και στην ελληνογερμανική συνεργασία στους τομείς της υγείας και των νοσοκομείων, της Δημόσιας Διοίκησης, του τουρισμού κτλ, τομείς που «τρέχει» ο κ. Φούχτελ.

Το φθινόπωρο η συζήτηση για το χρέος

Μια πρώτη αναφορά στο μέλλον και στο κρίσιμο θέμα του ελληνικού χρέους έκανε η κυρία Μέρκελ στις αρχικές δηλώσεις της λέγοντας ότι μετά τον Απρίλιο και την επικύρωση των οικονομικών στοιχείων από την Eurostat θα ξεκινήσει η συζήτηση για την «βήμα-βήμα επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».

Καμία δέσμευση για συγκεκριμένες αποφάσεις δεν πήρε ούτε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί εξασφαλίζει για την Ελλάδα καλύτερους όρους στη συζήτηση για το χρέος που προσδιόρισε στο φθινόπωρο.

«Η συζήτηση πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδος δεν είναι κάτι που μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί και ότι εξαρτάται από χρονικά περιθώρια.

»Κατ’ αρχάς θα έχουμε τα στοιχεία της Eurostat στις 23 Απριλίου και θα έχουμε ακριβή εικόνα όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα. Στις 5 Μαΐου θα ακολουθήσει η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι θα ξανασυζητήσουν, θα δούνε ποιες υποχρεώσεις έχει εκπληρώσει η Ελλάδα -και εδώ δεν έχουμε παρά μόνο καλά λόγια- τι δεν έκανε, ποια είναι τα ανοιχτά σημεία.

»Γνωρίζουμε ότι το υπάρχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη του 2014 και τότε θα απαιτηθεί να δούμε τα στοιχεία, τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις και τι θα προκύψει όσον αφορά το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού αλλά και τι θα συμβεί όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

»Αυτές είναι συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν αλλά είναι συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, και η νέα οικονομική κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Επίσης θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα από τα stress test των τραπεζών και από την επιτήρησή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

»Είμαι πεπεισμένη ότι το φθινόπωρο θα έχουμε πραγματικά μια σφαιρική θεώρηση του τι συμβαίνει και θα οδηγηθούμε σε λύσεις από κοινού. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά θα είναι μια πολύ πιο αισιόδοξη ατμόσφαιρα σε σχέση με το παρελθόν. Τι θα πρέπει να κάνουμε όμως ακριβώς, θα το αποφασίσουν βήμα-βήμα οι υπουργοί Οικονομικών στις συζητήσεις που θα έχουν μεταξύ τους» δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τριμερή συνάντηση μεταξύ της κ. Μέρκελ με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, που προηγήθηκε της κατ' ιδίαν συνάντησης του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο, επαναβεβαιώθηκε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Πετυχημένη η ελληνική προεδρία

Επίσης, η κυρία Μέρκελ συνεχάρη την Ελλάδα για την προεδρία της ΕΕ, επισημαίνοντας τη σημασία της απόφασης για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης Τραπεζών (SRM), ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση και τη Ρωσία.

«Φίλε Αντώνη, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα» κατέληξε η καγκελάριος.

14 φωτογραφίες
Σε ανακοίνωσή της πριν τη συνάντηση, η καγκελαρία υπογράμμισε πως το Βερολίνο θέλει να στείλει το μήνυμα πως «επαινεί την κυβέρνηση για τη συνεπή μεταρρυθμιστική της πορεία» αλλά και πως στηρίζει τα «επιτυχή μέτρα λιτότητας», σημειώνοντας πως φέτος αναμένονται θετικά πρόσημα στην μεταβολή της ελληνικής οικονομίας.

Νωρίτερα, μιλώντας σε φόρους με νέους επιχειρηματίες, η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει πως γνωρίζει «τη δύσκολη κατάσταση που βιώνετε σε αυτή την χώρα, ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά η Ελλάδα αποκτά περισσότερες δυνατότητες από ό,τι δυσκολίες».

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε από την πλευρά του πως το όραμα είναι μια Ελλάδα της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

«Έχει γίνει εργασία με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για μία Ελλάδα που θα παράγει αντί να καταναλώνει» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η χώρα διαθέτει έμψυχο υλικό υψηλής ικανότητας και μπορεί να γίνει «κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με σημάδια εξωστρέφειας».
Newsroom ΔΟΛ


Read more...