Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Συνάντηση με Σαμαρά Μέρκελ: Το φθινόπωρο, υπό καλύτερους όρους, η συζήτηση για το χρέος


Στην Ελλάδα «υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες από ό,τι δυσκολίες» είπε η Μέρκελ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε στο Μέγαρο Μαξίμου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την τελευταία επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2012, αλλά και την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ το φθινόπωρο.

«Τότε είχα πει ότι η Ελλάδα θα αποδείξει την αξιοπιστία της και οι Έλληνες θα τα καταφέρουν» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των εταίρων, σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε διαφορετική μοίρα.

«Η Ελλάδα τα κατάφερε. Είναι μία καινούργια μέρα σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με την γερμανίδα καγκελάριο την πρόοδο στην ελληνική οικονομία και θέματα σχετικά με την ελληνική προεδρία. Επίσης, είπε ότι την ενημέρωσε και επίσημα για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, η έξοδος στις αγορές με το 5ετές ομόλογο, τόσο με την υπερκάλυψη που υπήρξε, όσο και με το επιτόκιο και τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών «δείχνει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό και στο μέλλον μας».

«Οι προσπάθειες συνεχίζονται» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημείωσε όμως ότι οι εξελίξεις -το πρωτογενές πλεόνασμα, η επιστροφή κοινωνικού μερίσματος, η απόφαση του Ecofin και τώρα η έξοδος στις αγορές- δείχνουν ότι οι τεράστιες θυσίες και η υπομονή του ελληνικού λαού «πιάνουν τόπο».

«Οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν, η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα και μπαίνει στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και έθεσε τις εξής προτεραιότητες: Να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα «ώστε να δοθούν καινούργιες ανάσες στην ελληνική οικονομία» και να αποκατασταθούν αδικίες -και κυρίως η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων.

Όλες οι προσπάθειες αποσκοπούν στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη με έμφαση ότι η ρευστότητα παραμένει μεγάλο ζητούμενο, θέμα το οποίο συζήτησε εκτενώς, όπως είπε, με την καγκελάριο, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή της Γερμανίας στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, για την στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Επισήμανε δε μιλώντας για τη σημασία του εν λόγω Ταμείου, ότι θα μπορούσε αυτό να μετεξελιχθεί στο μέλλον σε επενδυτική τράπεζα. Αρχίζουμε να χτίζουμε την ανάκαμψη και τις ελληνογερμανικές σχέσεις για το 2016 και μετά, είπε ο κ. Σαμαράς.

«Θέλω να ευχαριστήσω την καγκελάριο για την επίσκεψη, την αλληλεγγύη του γερμανικού λαού προς την Ελλάδα, για τη στενή συνεργασία μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα με την ωριμότητα και τις θυσίες του λαού της μπορεί να τα καταφέρει» κατέληξε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία της χώρας.

Μέρκελ: Αξιζε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα


Αλλαξαν πολλά τα τελευταία χρόνια, παραδέχτηκε η κυρία Μέρκελ παίρνοντας το λόγο, προσθέτοντας ότι πλέον το βλέμμα στρέφεται στο μέλλον.

Οι θετικές εξελίξεις, τόνισε, αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα ότι άξιζε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις. Η πορεία δεν έφτασε βέβαια στο τέλος, αλλά υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία (δημοσιονομικά, ανταγωνιστικότητα κτλ), συμπλήρωσε.

Με την πολιτική που ακολουθήθηκε, η οποία βέβαια συνεπάχθηκε πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό και δύσκολες αποφάσεις για την πολιτική ηγεσία, η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τόνισε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας μάλιστα για καλύτερη από το αναμενόμενο δημοσιονομική κατάσταση.

Η ελληνική οικονομία αποκτά πλέον πολλές δυνατότητες, ενώ περιορίζονται οι δυσκολίες επανέλαβε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε και στη χρήσιμη συνάντησή της με νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, οι οποίοι, όπως είπε, της εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματά τους από την ΕΕ συνολικά.

Η Γερμανία θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της συμμετοχής στο Επενδυτικό Ταμείο, είπε η κυρία Μέρκελ, ενώ αναφέρθηκε και στην ελληνογερμανική συνεργασία στους τομείς της υγείας και των νοσοκομείων, της Δημόσιας Διοίκησης, του τουρισμού κτλ, τομείς που «τρέχει» ο κ. Φούχτελ.

Το φθινόπωρο η συζήτηση για το χρέος

Μια πρώτη αναφορά στο μέλλον και στο κρίσιμο θέμα του ελληνικού χρέους έκανε η κυρία Μέρκελ στις αρχικές δηλώσεις της λέγοντας ότι μετά τον Απρίλιο και την επικύρωση των οικονομικών στοιχείων από την Eurostat θα ξεκινήσει η συζήτηση για την «βήμα-βήμα επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».

Καμία δέσμευση για συγκεκριμένες αποφάσεις δεν πήρε ούτε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί εξασφαλίζει για την Ελλάδα καλύτερους όρους στη συζήτηση για το χρέος που προσδιόρισε στο φθινόπωρο.

«Η συζήτηση πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδος δεν είναι κάτι που μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί και ότι εξαρτάται από χρονικά περιθώρια.

»Κατ’ αρχάς θα έχουμε τα στοιχεία της Eurostat στις 23 Απριλίου και θα έχουμε ακριβή εικόνα όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα. Στις 5 Μαΐου θα ακολουθήσει η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι θα ξανασυζητήσουν, θα δούνε ποιες υποχρεώσεις έχει εκπληρώσει η Ελλάδα -και εδώ δεν έχουμε παρά μόνο καλά λόγια- τι δεν έκανε, ποια είναι τα ανοιχτά σημεία.

»Γνωρίζουμε ότι το υπάρχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη του 2014 και τότε θα απαιτηθεί να δούμε τα στοιχεία, τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις και τι θα προκύψει όσον αφορά το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού αλλά και τι θα συμβεί όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

»Αυτές είναι συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν αλλά είναι συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, και η νέα οικονομική κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Επίσης θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα από τα stress test των τραπεζών και από την επιτήρησή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

»Είμαι πεπεισμένη ότι το φθινόπωρο θα έχουμε πραγματικά μια σφαιρική θεώρηση του τι συμβαίνει και θα οδηγηθούμε σε λύσεις από κοινού. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά θα είναι μια πολύ πιο αισιόδοξη ατμόσφαιρα σε σχέση με το παρελθόν. Τι θα πρέπει να κάνουμε όμως ακριβώς, θα το αποφασίσουν βήμα-βήμα οι υπουργοί Οικονομικών στις συζητήσεις που θα έχουν μεταξύ τους» δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τριμερή συνάντηση μεταξύ της κ. Μέρκελ με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, που προηγήθηκε της κατ' ιδίαν συνάντησης του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο, επαναβεβαιώθηκε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Πετυχημένη η ελληνική προεδρία

Επίσης, η κυρία Μέρκελ συνεχάρη την Ελλάδα για την προεδρία της ΕΕ, επισημαίνοντας τη σημασία της απόφασης για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης Τραπεζών (SRM), ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση και τη Ρωσία.

«Φίλε Αντώνη, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα» κατέληξε η καγκελάριος.

14 φωτογραφίες
Σε ανακοίνωσή της πριν τη συνάντηση, η καγκελαρία υπογράμμισε πως το Βερολίνο θέλει να στείλει το μήνυμα πως «επαινεί την κυβέρνηση για τη συνεπή μεταρρυθμιστική της πορεία» αλλά και πως στηρίζει τα «επιτυχή μέτρα λιτότητας», σημειώνοντας πως φέτος αναμένονται θετικά πρόσημα στην μεταβολή της ελληνικής οικονομίας.

Νωρίτερα, μιλώντας σε φόρους με νέους επιχειρηματίες, η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει πως γνωρίζει «τη δύσκολη κατάσταση που βιώνετε σε αυτή την χώρα, ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά η Ελλάδα αποκτά περισσότερες δυνατότητες από ό,τι δυσκολίες».

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε από την πλευρά του πως το όραμα είναι μια Ελλάδα της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

«Έχει γίνει εργασία με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για μία Ελλάδα που θα παράγει αντί να καταναλώνει» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η χώρα διαθέτει έμψυχο υλικό υψηλής ικανότητας και μπορεί να γίνει «κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με σημάδια εξωστρέφειας».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: