Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

«Δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ» Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για τον κορεάτη σύμβουλο και την αμοιβή του


Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για τον κορεάτη σύμβουλο και την αμοιβή του
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Διευκρινίσεις σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ, σε θέματα διαπραγμάτευσης, στην ελληνική κυβέρνηση δίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής.

«Η εταιρεία στην οποία είναι συνεργάτης ο κ. Γκλεν Κιμ δεν έχει εισπράξει έως σήμερα από το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ, πόσο μάλλον τις 125.000 ευρώ το μήνα που υποστηρίζει το 'Βήμα της Κυριακής'» διευκρινίζεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τους οποίους επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει εμπειρογνώμονες για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και επισημαίνουν ότι ο κ. Κιμ είναι εξειδικευμένος σε θέματα διαπραγμάτευσης με διεθνή πολυετή εμπειρία έχοντας, μάλιστα, εργαστεί στο παρελθόν και πάλι στη χώρα μας.

Εκτιμώντας ότι η παρουσία του στο πλευρό της κυβέρνησης δεν ενοχλεί η πληρωμή της εταιρείας για την οποία εργάζεται θα γίνει μέσα από τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις Στην τελική ευθεία για συμφωνία η κυβέρνηση


Στην τελική ευθεία για συμφωνία η κυβέρνηση
Oι υπουργοί Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Μαραθώνιες οι διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας με το «κουαρτέτο», ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας. Οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο και εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα, μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την Τρίτη, ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να μπορεί να ψηφιστεί ώς την Πέμπτη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης μετέβησαν το μεσημέρι της Κυριακής στο ξενοδοχείο Hilton για το νέο ραντεβού με το «κουαρτέτο» (Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ και ESM).

Πληροφορίες του Mega φέρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει δώσει εντολή στους στενούς του συνεργάτες να ειδοποιηθούν όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης να βρίσκονται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.

Tα τελευταία «αγκάθια»

Όπως μετέδωσε το Mega το βράδυ της Κυριακής, τα ζητήματα που μένουν να ξεπεραστούν είναι:

  • Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ.
Οι πιστωτές ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε ειδικά funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται αυτή την επιλογή και προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.

  • Στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
  • Στο πεδίο της Ενέργειας, όπου οι τεχνοκράτες πιέζουν ασφυκτικά για απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου και ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
  • Στο πεδίο των εργασιακών, όπου παρότι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος έχει συμφωνηθεί να συζητηθούν το φθινόπωρο, οι δανειστές επιμένουν το εξάμηνο της μετενέργειας να επανέλθει άμεσα στο τρίμηνο.
Νομοσχέδιο σε δύο άρθρα
Το νομοσχέδιο αναμένεται να απαρτίζεται από δύο άρθρα, ένα για τη νέα δανειακή σύμβαση με προσάρτημα το μνημόνιο και ένα για τα προαπαιτούμενα, τα οποία «κλείδωσαν» στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση της ελληνικής πλευράς με το κουαρτέτο και αφορούν στις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στην αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Οι πρόωρες συντάξεις δεν θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε να μελετηθούν πιο προσεκτικά οι επιπτώσεις και να αποφευχθούν στρεβλώσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Για αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων εκτάσεων Στη δημιουργία «τράπεζας» δημόσιας αγροτικής γης προχωρά η κυβέρνηση


Στη δημιουργία «τράπεζας» δημόσιας αγροτικής γης προχωρά η κυβέρνηση
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στη δημιουργία μιας «τράπεζας» αγροτικής γης και ακινήτων προκειμένου να αξιοποιηθούν ανεκμετάλλευτες ή και καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις προχωρεί, με σταθερούς ρυθμούς, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε απόφαση για τη συγκρότηση της επταμελούς ομάδας η οποία θα καταγράψει την περιουσία του Δημοσίου που διαχειρίζεται το πρώην υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα ακίνητα του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι έχει κυριότητα σε περισσότερα από 670.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, 75.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, αλλά και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων, τα οποία έχουν και τη μεγαλύτερη αξία, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν για χρήσεις τουριστικές, βιομηχανικές κ.ά. Μάλιστα, ειδικά για τα αστικά ακίνητα θα εξεταστεί αν πρέπει να περάσουν για αξιοποίηση στην κυριότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ακινήτων θα μορφοποιηθεί το σχήμα (π.χ. τράπεζα, οργανισμός, εταιρεία κ.τ.λ.) το οποίο θα έχει ο νέος φορέας που θα αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Στόχος είναι η συγκεκριμένη περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας.
Τα στελέχη του υπουργείου αναζητούν λύση για τη νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων, καθώς και για μεγάλης αξίας ακίνητα εντός του αστικού ιστού που διεκδικούνται από δήμους, άλλους φορείς και ιδιώτες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τα νέα μέτρα που "κλείδωσαν"...


ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΧΙΛΤΟΝΜε ανοιχτά, αλλά και κλειδωμένα θέματα ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη, με το κουαρτέτο.

Στη σύσκεψη "έκλεισαν" τα...
προαπαιτούμενα που ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, τα οποία θα ψηφιστούν μαζί με τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, αυτά αφορούν μεταξύ άλλων:

-Σε αλλάγες προς το δυσμενέστερο στη ρύθμιση των 100 δόσεων με αύξηση επιτοκίου και εισοδηματικά όρια

-Στην αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που θα γίνει σε δύο δόσεις.

-Οι δανειστές επιμένουν στο ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία.

Σε σχέση με την έκτακτη εισφορά η ελληνική πλευρά επιμένει να 8% συντελεστή υψηλών εισοδημάτων .

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιτεύχθηκε η αποδοχή της μετάταξης του μοσχαρίσιου κρέατος σε συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Το θέμα των πρόωρων συντάξεων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι μέσα στα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν και συνεπώς πάει πιο πίσω, όπως μετέδωσε το Mega.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το πακέτο με τις προαπαιτούμενες ενέργειες να ενσωματωθεί, ως ξεχωριστό άρθρο, στο νομοσχέδιο για το νέο μνημόνιο.

Στα θέματα "αγκάθια", συμπεριλαμβάνονται:

-Τα κόκκινα δάνει, όπου η πλευρά των δανειστών φέρεται να έχει προβεί σε μερική υπαναχώρηση των θέσεών της σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας

-Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και

-Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή στις συζητήσεις, η επεξεργασία των τεχνικών κειμένων θα συνεχιστεί μέχρι και την Τρίτη, οπότε και το νέο μνημόνιο θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε ακολούθως μέχρι τις 18/8 να γίνει η ψήφιση από τα εθνικά Κοινοβούλια κρατών-μελών, στις 19 Αυγούστου να υπάρξει εκταμίευση και στις 20 του μήνα να πληρωθεί η ΕΚΤ.

Το πρωί της Κυριακής, πριν το νέο γύρο διαπραγμάτευσης, θα συνεδριάσει στο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

πηγη newsbeast.gr

Read more...

Μείωση ΕΝΦΙΑ, με διορθώσεις στο Ε9...


Μείωση ΕΝΦΙΑ με διορθώσεις στο Ε9 Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 26 Αυγούστου να ελέγξουν την περιουσιακή τους εικόνα και να διορθώσουν στο Ε9 τυχόν λάθη ή παραλείψεις που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης να δηλώσουν, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, τις...
αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση που έγιναν εντός του 2014, όπως αγορά ή πώληση ακινήτου ή μεταβίβαση με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε οριακές αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα δίνουν μια «γεύση» δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών στα ακίνητα, οι φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία από τώρα να περιορίσουν το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος για την ακίνητη περιουσία τους.

Συγκεκριμένα έχουν προθεσμία μέχρι τις 26 Αυγούστου να ελέγξουν την περιουσιακή τους εικόνα και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ ή να δηλώσουν, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, τις αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση που έγιναν εντός του 2014 όπως αγορά ή πώληση ακινήτου ή μεταβίβαση με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.

Μέχρι τη συγκεκριμένη προθεσμία οι φορολογούμενοι που είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε9 ενώ όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή και είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτα.

Τα στοιχεία που δηλώνονται στο Ε9 αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι. Η εκκαθάριση του φόρου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ενώ η εξόφλησή του θα γίνει πιθανότατα σε 5 ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες ενώ με δεδομένο ότι ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ δεν αλλάζει οι αλλαγές που εξετάζονται προβλέπουν:

Αύξηση συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου που σήμερα ανέρχεται στις 300.000 ευρώ.

Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου με μείωση των συντελεστών για κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών για τις ακριβές κατοικίες.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.



Λάθη που κοστίζουν

Κατά τη συμπλήρωση του Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα εξής σημεία:

Ημιτελή ακίνητα: Για να χορηγηθεί η έκπτωση ημιτελούς ακινήτου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 99 στη στήλη 10 του πίνακα 1 στο έντυπο Ε9.

Οροφος κατοικίας: Μια από τις παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ είναι ο συντελεστής ορόφου. Για υπόγειο ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου είναι 0,98, για ισόγειο και πρώτο όροφο 1, για δεύτερο και τρίτο όροφο 1,01, για τέταρτο και πέμπτο 1,02 και για έκτο και πάνω 1,03. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν αν έχει συμπληρωθεί η στήλη 11 του πίνακα 1 για τα κτίσματα. Οι κωδικοί είναι Υ για υπόγειο, Ο για ισόγειο, 1 για πρώτο όροφο, 2 για δεύτερο κ.ο.κ. Για μεζονέτες αναγράφεται ο υψηλότερος όροφος.

Γεωργικά κτίσματα. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η συμπλήρωση της στήλης 17, στον πίνακα 2 με τα στοιχεία γηπέδων, όπου συμπληρώνεται η επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται σε αγροτεμάχια. Στη στήλη 17α, αναγράφεται η επιφάνεια κατοικιών, στη στήλη 17β αναγράφεται η επιφάνεια αποθηκών και γεωργικών κτισμάτων, στη στήλη 17γ η επιφάνεια επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων. Τέλος στη στήλη 17 αναγράφεται το άθροισμα της επιφάνειας όλων των κτισμάτων. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία. Αν για παράδειγμα φορολογούμενος ο οποίος έχει γεωργική αποθήκη σε ένα χωράφι, για την οποία κανονικά δεν πληρώνει φόρο και δεν έχει συμπληρώσει την επιφάνειά της στη στήλη 17β, αυτόματα η αποθήκη λογίζεται ως σπίτι.

Κυριότητα: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.), το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

ethnos.gr

Read more...

«Ελάτε στο Ναγκασάκι να δείτε από μόνοι σας»...

ΤΟΜΙΧΙΣΑ ΤΑΟΥΕ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙΤους αρχηγούς των παγκόσμιων πυρηνικών δυνάμεων, περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε στο Ναγκασάκι ο δήμαρχος της πόλης Τομιχίσα Τάουε, προκειμένου να δουν από κοντά το αποτέλεσμα από την πυρηνική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ το 1945...


Νωρίτερα σήμερα, στο Ναγκασάκι, ξεκίνησε η τελετή μνήμης για τα 70 χρόνια από την ρίψη της ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ.

«Κάνω έκκληση από το Ναγκασάκι και απευθύνομαι στον πρόεδρο Ομπάμα και στους επικεφαλής των πυρηνικών δυνάμεων και σε όλους τους πολίτες του κόσμου: σας παρακαλώ ελάτε στο Ναγκασάκι και στη Χιροσίμα και δείτε από μόνοι σας ακριβώς τι συνέβη κάτω από εκείνα τα σύννεφα μανιταριού πριν από 70 χρόνια», είπε ο Τάουε στη διάρκεια της τελετής.

Το 1945 οι ΗΠΑ έριξαν δύο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου αντίστοιχα. Από την πυρηνική επίθεση στη Χιροσίμα σκοτώθηκαν περίπου 140.000 κάτοικοι της πόλης, ενώ από την επίθεση στο Ναγκασάκι περίπου 70.000.

Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν την Ιαπωνία να παραδοθεί στις 15 Αυγούστου του 1945 τερματίζοντας έτσι τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 6 Αυγούστου, η Χιροσίμα πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης με την παρουσία της αμερικανίδας πρεσβευτού στην Ιαπωνία Κάρολιν Κένεντι και της Ρόουζ Γκότεμελερ, υφυπουργού αρμόδιας για τον έλεγχο των εξοπλισμών και των θεμάτων διεθνούς ασφαλείας. Ωστόσο, από την εκδήλωση απουσίαζε ο πρόεδρος Ομπάμα. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος ενδεχομένως να παραστεί στην εκδήλωση στη Χιροσίμα.

Read more...

Πάρνηθα: "...εκεί που τελείωσε η φωτιά του ’13...


... άρχισε η χθεσινοβραδινή".

-Oι πυροσβέστες έσβηναν την πυρκαγιά και πίσω τους, υπήρχε μία ταμπέλα, καρφωμένη σε πεύκο, που έλεγε “πωλείται οικόπεδο, πωλείται κτίριο”.
 Προβληματισμός στις Αρχές...
Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά χθες το βράδυ, σε πευκοδάσος στη Βαρυμπόμπη, απειλώντας για ακόμη μία φορά την Πάρνηθα.
Με...
πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες οι πυροσβέστες, εθελοντές και δυνάμεις των ΟΤΑ, κατάφεραν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, ενώ το πρωί έκαναν προληπτικά ρίψεις νερού και εναέρια μέσα και παραμένουν στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή της και την αποτροπή του κινδύνου αναζωπυρώσεων.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν χρειάστηκε να γίνει εκκένωση της περιοχής και δεν προκλήθηκαν ζημιές σε κατοικίες και άλλα οικήματα, που είναι διάσπαρτα στο δάσος.


Τους αρμόδιους αξιωματικούς του Π.Σ. προβληματίζει η ώρα και το σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, καθώς η περιοχή έχει απειληθεί και στο πρόσφατο παρελθόν.


«Μας προβληματίζει πάρα πολύ» είπε στον ΣΚΑΪ ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Παπαγεωργίου και πρόσθεσε: «Το 2013 είχαμε δύο πυρκαγίες. Η πρώτη ξεκίνησε στις 9 το βράδυ. Και εκεί που τελείωσε η φωτιά του ’13 άρχισε η χθεσινοβραδινή. Και επίσης είχαμε άλλη μία πυρκαγιά (σ.σ 2013) στις έντεκα παρά το βράδυ, η οποία ήταν αρκετά μεγάλη απείλησε σπίτια και έφτασε στα όρια του Ολυμπιακού Χωριού και του αεροδρομίου στο Τατόϊ».


Όπως δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου, η Πυροσβεστική έχει εντείνει τις περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και απηύθυνε έκκληση σε όσους έχουν κάτι να καταθέσουν για τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην περιοχή να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες. 


Μάλιστα, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος παρατήρησε ότι: «Χθες το βραδύ στο σημείο που βρισκόμασταν και κάναμε κατάσβεση, πίσω μας υπήρχε μία ταμπέλα, καρφωμένη σε πεύκο, που έλεγε “πωλείται οικόπεδο, πωλείται κτίριο” με ένα τηλέφωνο, στους πρόποδες της Πάρνηθας».


real.gr

Read more...

Τι κρύβεται πίσω από την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής στην Κνωσό...


 Τι κρύβεται πίσω από την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής στην Κνωσσό
Και τι απαντούν οι αρμόδιοι για το σκάνδαλο...
Συνεχείς είναι οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών στο πωλητήριο του ΤΑΠΑ της Κνωσού, μετά το πρωτοφανές περιστατικό με το κρούσμα φοροδιαφυγής που εντόπισε το ΣΔΟΕ την περασμένη Πέμπτη.  
 Στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκε η...
προϊσταμένη της ΚΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κυρια Βασιλική Σηφακάκη στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ως επικεφαλής του ελέγχου που διενεργήθηκε από την υπηρεσία, ενώ για πρώτη φορά μιλά για το περιστατικό που προκάλεσε αίσθηση σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι μόνο, ο αρχιφύλακας του αρχαιολογικού χώρου Νίκος Παπαδάκης. 
  Σύμφωνα με την κυρια Σηφακάκη, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ), καθώς όπως επισήμανε η ίδια στόχος είναι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. 
Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι τα πωλητήρια του ΤΑΠΑ που λειτουργούν στην Κνωσό και γενικότερα σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, έχουν υιοθετήσει ένα ιδιότυπο σύστημα λειτουργίας, το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι άλλη διαδικασία ακολουθείται για την πώληση αναμνηστικών και εκμαγείων που προέρχονται από το ίδιο το Ταμείο και άλλη για τα είδη που προέρχονται από τρίτους.   
Η κυρια Σηφακάκη τόνισε ακόμη ότι όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ΚΓ Εφορείας θα υπάρξει αναλυτικό πόρισμα που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού ενώ θα ακολουθήσει και διαχειριστικός έλεγχος από το ίδιο το ΤΑΠΑ, στο οποίο αποδίδεται το σύνολο των κερδών των καταστημάτων με τα αναμνηστικά.  
 Ακόμη, η κυρια Σηφακάκη διευκρίνισε ότι το ΣΔΟΕ έφτασε στην Κνωσό μετά από καταγγελία πελάτη του καταστήματος, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι το περιστατικό δεν αφορά σε υπεξαίρεση η ενθυλάκωση χρημάτων από την πλευρά των πωλητών, καθώς η διαδικασία της πώλησης των αντικειμένων γίνεται με ένα ιδιαίτερα αυστηρό σύστημα.   
Από την πλευρά του ο αρχιφύλακας του ανακτόρου της Κνωσού Νίκος Παπαδάκης, μιλώντας στην κάμερα του cretapost (από όπου και το ρεπορτάζ), υπογράμμισε ότι η λειτουργία του πωλητηρίου εντάσσεται στις αρμοδιότητες του ΤΑΠΑ, το οποίο προσλαμβάνει και τους πωλητές και είναι το μοναδικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, στο οποίο δεν έχουν δικαιοδοσία και αρμοδιότητα οι αρχαιοφύλακες, οι οποίοι στην ουσία είναι και οι μοναδικοί υπάλληλοι της Κνωσού. Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι αρχαιοφύλακες έχουν την ευθύνη για τη φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου, τη λειτουργία των εκδοτηρίων και τον έλεγχο των εισιτηρίων στην είσοδο του ανακτόρου, αλλά όχι και τη λειτουργία του καταστήματος με τα αναμνηστικά.  

 Τι κρύβεται  

 Τι συνέβη όμως και ξαφνικά ένα σύστημα που λειτουργεί επί σειρά ετών και αποτελεί παγιωμένη μέθοδο του εισπρακτικού οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλεται αυθορμήτως από καταναλωτές και μάλιστα με τόση δημοσιότητα; 
  Η απάντηση βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, στην δριμεία αντιπαράθεση του Υπουργείου με τον ίδιο τον εισπρακτικό μηχανισμό του, τον διαβόητο ΤΑΠΑ, που οδήγησε ακόμα και σε χειροδικίες σε πρόσφατη συνεδριάση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, όταν μαινόμενοι συνδικαλιστές εφόρμησαν στον χώρο όπου συνεδρίαζε το Δ.Σ.   
Αρχικά, το υπουργείο υποχώρησε στις αξιώσεις των συνδικαλιστών, και ακολούθως σύμφωνα με την οικεία τακτική του, ξεκίνησε την αποδόμηση του "αντιπάλου" του. 
  Ας δούμε και το ρεπορτάζ του τοπικού καναλιού της Κρήτης creta.tv

lifo.gr

Read more...

Σε δύο -τουλάχιστον- μέτωπα η φωτιά στους Θρακομακεδόνες...




Σε ετοιμότητα βρίσκεται πούλμαν για να απομακρύνει -αν χρειαστεί- κατοίκους, που τα σπίτια τους βρίσκονται κοντά στη πυρκαγιά...

 ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Σε δύο -τουλάχιστον- μέτωπα καίει αυτή την ώρα ηδασική πυρκαγιά, που ξέσπασε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου στους πρόποδες της Πάρνηθας, στους Θρακομακεδόνες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή υπάρχουν μεν διάσπαρτα οικήματα, οπως κι ενα μοναστήρι, όμως...
δεν απειλούνται άμεσα.

Επί τόπου επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα και 21μελές πεζοπόρο τμήμα και προσπαθούν να οριοθετήσουν την φωτιά.


Εναέρια μέσα δεν είναι δυνατό να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης λόγω του σκότους και, εάν χρειαστεί, θα απογειωθούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρώην δήμαρχος Αχαρνών Θέμης Οικονόμου, το μέτωπο μαίνεται από την περιοχή Πηγή έως το Μοναστήρι. Προσέθεσε πως έχει σταλεί δημοτικό πούλμαν προκειμένου να απομακρυνθούν αν χρειαστεί οι μοναχές και οι κάτοικοι της περιοχής.


Το ευτύχημα πάντως είναι πως στην περιοχή των Θρακομακεδόνων δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι που θα μπορούσαν να δυσχεράνουν το έργο των πυροσβεστών, ιδιαίτερα μέσα στη νύχτα...



Read more...

Τρίτη στον κόσμο η Εθνική Ανδρών στο πόλο...


 
Το χάλκινο μετάλλιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Καζάν κατέκτησε η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών, επικρατώντας της Ιταλίας με 11-9 στα πέναλτι (κ.α. 7-7), στον «μικρό» τελικό της διοργάνωσης. 
Η...
ομάδα του Θοδωρή Βλάχου ανεβαίνει για δεύτερη φορά στην ιστορία της στο βάθρο των νικητών, δέκα χρόνια μετά την αντίστοιχη επιτυχία του Μόντρεαλ, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει από σήμερα το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 2016.

Παρά το γεγονός ότι η Εθνική είχε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο σημείο του αγώνα, δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη στην κανονική διάρκεια. Στη διαδικασία των πέναλτι, ωστόσο, οι διεθνείς αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι και κατέκτησαν την τρίτη θέση στον κόσμο.

Τα οκτάλεπτα: 1-0, 2-2, 4-4, 0-1 (κ.α.), 4-2 (πεν.)


Read more...

Στο ΦΠΑ 13% επιστρέφει το μοσχαρίσιο κρέας...


Μια παράλληλη εξέλιξη της τελευταίας στιγμής προέκυψε από την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την Τρόικα.
Αυτή η εξέλιξη έχει σαφώς να κάνει με τα προβλήματα που περισσότερο δημιούργησαν, παρά έλυσαν οι νέοι συντελεστές και αφορά στο βόειο κρέας.
Όπως...
έγινε γνωστό, το μοσχαρίσιο κρέας επιστρέφει στο ΦΠΑ 13%, από 23%.

Στο 23%, ωστόσο, θα παραμείνουν τα φροντιστήρια...

Read more...

To ειρωνικό sms...



...από την Αριστερή Πλατφόρμα...
Καθόλου δεν άρεσε στον Λαφαζάνη και στην όλη παρέα της Αριστερής Πλατφόρμας η υπουργοποίηση του Αμανατίδη, την ώρα μάλιστα που αυτοί εγκατέλειπαν την κυβέρνηση.
Όπως...
γράφει ο "BHMAτοδότης" του έστειλαν ένα ειρωνικό SMS επί τη αναλήψει των υπουργικών του καθηκόντων που έλεγε «συχαρίκια». Ούτε καν «συγχαρητήρια».
 Ο Αμανατίδης τους απάντησε με ανάλογο ύφος: «Φχαριστώ». Ούτε καν «ευχαριστώ». Ετσι επήλθε το βελούδινο διαζύγιο με την Αριστερή Πλατφόρμα, το πρώτο διαζύγιο μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή: «Αν κάνουν αναφορά στο όνομά μου, θα κάνω και εγώ. Αυτή την κυβέρνηση δεν την άφησαν να κυβερνήσει. Αυτό που κάνουν είναι ασυγχώρητο» έλεγε ο υφυπουργός...

Read more...