«Παρών» η ΝΔ, «ναι» η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταγγέλλοντας, «ναι» από το ΚΚΕ που ζητάει 13η και 14η σύνταξη - Αποχή από το Ποτάμι - 61 τα παρών.
Αναβρασμός επικράτησε στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά την πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου να ζητήσει την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της ρύθμισης για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
Σε κλίμα πόλωσης και υπό το βάρος του διλήμματος που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στα κόμματα-«με την κοινωνία ή με τον Σόιμπλε»- τα επιτελεία των κομμάτων εξέταζαν την στάση που θα κρατήσουν, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ενώ κατά την συζήτηση στην Βουλή είχε αποτυπωθεί η ευρεία στήριξη της επίμαχης ρύθμισης, η κυβέρνηση επέλεξε την τακτική των επικοινωνιακών τρικ, προκειμένου να εγκλωβίσει και να εκθέσει την αντιπολίτευση.
Η ΝΔ μετά από πολλές συζητήσεις επέλεξε το «παρών» δηλώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα βρει συνενόχους στην τυφλή πορεία που έχει επιλέξει.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις αποφάσισε ότι θα ψηφίσει τη ρύθμιση. Από το πρωί υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος διαφωνούσε με την ανακοίνωση του κόμματος για υπερψήφιση της ρύθμισης, αλλά στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, μόνο η Χαρά Κεφαλίδου συμφώνησε με τις ενστάσεις του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ τις οποίες μετέφερε στο σώμα ο Τάκης Ρήγας. Ο κ. Βενιζέλος πίστευε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έπρεπε να απόσχει από την ψηφοφορία γιατί η σημασία της δεν ανταποκρίνεται στην ουσία της ρύθμισης αλλά η κυβέρνηση θα τη χρησιμοποιπήσει σαν να είναι παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να δημιουργηθεί η ψευδής εντύπωση ότι υπάρχει στήριξη στην πολιτική της. Διαπιστώνοντας, όμως, ότι η πλειοψηφία της ΚΟ έχει διαφορετική άποψη, ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να σεβαστεί τη συλλογική απόφαση και να μην διασπάσει το κόμμα σε αυτή την συγκυρία εφόσον στην ανακοίνωση της υπάρχει η διατύπωση ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι επικίνδυνη για τη χώρα» και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητεί να γίνουν εκλογές για να φύγει από την εξουσία.
Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε δια στόματος Χρ. Κατσώτη ότι θα υπερψηφίσει την ρύθμιση: «Βεβαίως θα την ψηφίσουμε γιατί έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι και έχουμε καταθέσει τροπολογία όπου ζητάμε να επανέλθει η 13η και 14η σύνταξη», είπε.
Το Ποτάμι αποφάσισε ομόφωνα να απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία.
«Δεν θα πούμε ναι» αναφέρει η Ενωση Κεντρώων κάτι που συντείνει ότι θα κινηθούν μεταξύ «παρών» και αποχής από την ψηφοφορία.
Η Χρυσή Αυγή θα ψηφίσει «ναι».
O πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανακοίνωσε στην ομιλία του στη Βουλή ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την ονομαστική ψηφοφορία.
Κύκλοι της της ΚΟ της ΝΔ σχολίαζαν σχετικά με το «παρών», ότι «είναι μια απόφαση υπεύθυνη και σοβαρή μετά από πολλή σκέψη πάντα στηριζόμενη στην δήλωση του Προέδρου της ΝΔ, που δείχνει ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει, κινούμενη στην στρατηγική της συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες». «Στους τυχοδιωκτισμούς και την ανικανότητα του κ. Τσίπρα που εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα, η ΝΔ δεν θα μπορούσε να είναι συμμέτοχη», τόνιζαν.
«Δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε τυχαία άλλη στιγμή, αλλά για μια στιγμή που ο καθένας ξεχωριστά κι όλοι μαζί πρέπει να επιβεβαιώσουμε το δικαίωμα αυτής της κυβέρνησης και της χώρας να κάνει τα αυτονόητα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, αναφερθείς στο θέμα, προσθέτοντας ότι η δυνατότητα να δοθείμέρος από το πλεόνασμα των θυσιών του λαού κατά προτεραιότητα στους κοινωνικά αδύναμους, αποτελεί «δικαίωμα αυτονόητο για κάθε Δημοκρατία και δεν μπορεί να το αρνείται κανείς». «Ακούω από το πρωί “είχατε συνεννοηθεί με τους δανειστές;”, “το προβλέπει η συμφωνία;», συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης και τόνισε: «Οι ανάγκες των φτωχών δεν μπορούν να περιμένουν - γιατί έπρεπε να περιμένουμε να πάρουμε την απόφαση Φεβρουάριο ή Μάρτιο; Οι ανθρώπινες ζωές έχουν προτεραιότητα απέναντι στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών». Και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν την ευθύνη τους «απέναντι σε αυτή τη δημοκρατική πρόκληση». «Είναι ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας – πρέπει η Δημοκρατία σύσσωμη να στέκεται απέναντι σε αυτούς που παίζουν πολιτικά παιχνίδια και να υπερασπίζεται την αξιοπρέπειά της», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Αντιδρώντας ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Σαλμάς είπε ότι «επειδή και εμείς κάναμε διαπραγματεύσεις και μοιράσαμε το μέρισμα, η κυβέρνηση πρώτα λύνει τα θέματα και μετά έρχεται και μοιράζει το πλεόνασμα». «Κάθε φορά που δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε με τους Θεσμούς γιατί τους λέει ο Τσίπρας ανόητους και μετά πάει στους Θεσμούς και τους ζητάει να συμφωνήσουν, με την συμπεριφορά σας υπονομεύετε τους φτωχούς». «Θα έπρεπε να έχετε λύσει τα θέματα με τους Θεσμούς και μετά να πάτε να δώσετε το μέρισμα», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι: «Θέλετε να μεταφέρετε εδώ το πρόβλημά σας, να πάρετε από εδώ την δήθεν εξιλέωση και να πάτε να τους πείτε ότι όλη η Βουλή το θέλει». Διερωτήθηκε δε προς τι το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας. «Για να πείτε τι. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Να εκθέσετε τα κόμματα; Από μας τι ζητάτε; Δεν πήγατε μόνοι σας στο λαό και ανακοινώσατε ότι θα δώσετε το μέρισμα;», διερωτήθηκε.
Ο κ. Σκουρλέτης αντέδρασε σχολιάζοντας ότι «τη στιγμή που βλέπετε ότι υπάρχουν πισώπλατες μαχαιριές ευρωπαϊκών κύκλων, από τον Σόιμπλε, εσείς τι θέση παίρνετε απέναντι σε αυτούς;». Ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για «ιδεολογική συγγένεια με τον Σόιμπλε» και κατήγγειλε τις φωνές στο εσωτερικό της που λένε πως «ό,τι και να πει ο Σόιμπλε θα το κάνουμε». «Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών κατηγορώντας την ΝΔ ότι εγκλημάτισε εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, ενώ σημείωσε: «Έχετε την ευκαιρία να ξεπλύνετε ένα μέρος των ευθυνών σας».
Ο ειδικός αγορητής της ΝΔ αντέτεινε ότι «μέρισμα στους φτωχούς δίνεις όταν έχεις πραγματικό πλεόνασμα». «Εσείς πήρατε από τις συντάξεις και έρχεστε τώρα και λέτε ότι δίνετε μέρισμα. Αυτό λέγεται πολιτικό τρυκ. Δεν γίνεται με τρικ και τερτίπια πολιτική για τους φτωχούς».
Για «τεχνητή σύγκρουση» έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια της ΔΗ.ΣΥ. Εύη Χριστοφιλοπούλου χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό τυχοδιώκτη: «Είναι κοινός τυχοδιώκτης και αυτός και η κυβέρνησή του και πρέπει να φύγει το συντομότερο». Επίσης μίλησε για «αδιανόητους τακτικισμούς» και κατέληξε: «Κάντε την ονομαστική σας. Κάντε ό,τι θέλετε. Δώστε και το βοήθημα γιατί το έχουν ανάγκη οι άνθρωποι αυτοί, αλλά σηκωθείτε και φύγετε γιατί όσο κάθεστε βλάπτετε τη χώρα».
Βορίδης: Ο πρωθυπουργός ψευδόμενος ενώπιον της Βουλής
Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης κατηγορώντας ότι «λέει ψέματα πως είναι η 13η σύνταξη, νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους», ενώ διερωτήθηκε τι επιδιώκει με την ονομαστική ψηφοφορία όταν καμία πτέρυγα δεν έθεσε ουσιαστική αντίρρηση για την χορήγηση της οικονομική ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Ποιο είναι αυτό που τίθεται; Να δώσουμε τα ποσά στους χαμηλοσυνταξιούχους; Και γιατί μόνο αυτά;», ανέφερε ο κ. Βορίδης ενώ διερωτήθηκε: «Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι αυτό είναι υπεραπόδοση των εσόδων. Εκφράστηκε μια πρώτη επιφύλαξη: το πλεόνασμα έχει οριστικοποιηθεί; Γιατί θα το βρούμε μπροστά μας αν δεν κουμπώσουν οι αριθμοί».
«Ναι ή όχι στα ποσά αυτά, αλλά απώλεια της ρύθμισης του χρέους, αλλά ισοδύναμα με νέα μέτρα, με κίνδυνο να μην ολοκληρώνεται η αξιολόγηση; Ναι ή όχι με συνέπειες ή ναι ή όχι χωρίς συνέπειες; Μας διαβεβαίωσε ότι είναι χωρίς συνέπειες, ότι δεν θα το βρούμε μπροστά μας και αμέσως δημιουργήθηκαν οι αντιδράσεις. Τι κάνει; Λέει ψέματα και αρχίζει το γνωστό ποιος είναι με τους δανειστές και ποιος δεν είναι. Την συμφωνία με τους δανειστές ποιος την έχει κάνει; Ο πρωθυπουργός δεν την κάνει; Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τους δανειστές; Αυτή δεν συμφώνησε το 3,5% πλεόνασμα για την επόμενη δεκαετία; Τι ζητάει από το κοινοβούλιο; Θα μας φέρετε σε δέκα μέρες να το ξεψηφίσουμε; Θα μας φέρετε σε 15 μέρες ισοδύναμα μέτρα; Ποιες είναι οι δεσμεύσεις;», συνέχισε ο κ. Βορίδης, υπογραμμίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα βγει από το πρόβλημα με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. Τσίπρα». «Ο πρωθυπουργός ψευδόμενος ενώπιον του Κοινοβουλίου. Στα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα δεν συμμετέχουμε. Δεν θα μεταθέσετε τις αποτυχίες σας και τις ανικανότητές σας στην αξιωματική αντιπολίτευση», υπογράμμισε.
Κ. Χατζηδάκης: Στήνετε ρήξη με ΔΝΤ και ΕΕ με κίνδυνο το Grexit
Μια αντιπρόταση προς την κυβέρνηση υπέβαλλε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης προκειμένου να μην προκύψουν προσκόμματα εξαιτίας των χειρισμών της για την απόδοση του μερίσματος. Ζήτησε να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία και να επανακατατεθεί αφού υπάρξει συνεννόηση με τους Θεσμούς «και τότε η ΝΔ θα υπερψηφίσει», όπως δήλωσε, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δίνει το βοήθημα τώρα γιατί επιδιώκει εκλογές και γι’ αυτό στήνει ρήξη με ΔΝΤ & Ευρώπη που ενέχει κίνδυνο Grexit». Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει την εκλογική της απόδραση «για αυτό έχει βάλει πάλι την ηρωϊκή φουστανέλα του δημοψηφίσματος», όπως είπε. Απέδωσε δε «πολιτικάντικους χειρισμούς» στον κ. Τσίπρα, που όπως είπε, «βάζουν βούτυρο στο ψωμί κάθε σκληρού στη βόρεια Ευρώπη και κάθε πολιτικού που θέλει να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη». «Εμείς λέμε ναι στο επίδομα για τους συνταξιούχους και όχι στον λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Ν. Παππάς: Καλή τύχη στους βουλευτές της ΝΔ
«Καλά Χριστούγεννα και καλή τύχη στους βουλευτές της ΝΔ όταν θα πάνε στις περιφέρειές τους και θα εξηγήσουν στους συνταξιούχους τι έκαναν σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς. Ενώ εξήρε την στάση του ΚΚΕ και της ΔΗ.ΣΥ. που θα υπερψηφίσουν την τροπολογία και για την δομική αντιπολίτευση που ασκούν προς την κυβέρνηση. Χαιρέτησε δε την δήλωση της πρόεδρου του ΠαΣοΚ Φώφης Γεννηματά η οποία είπε ότι «η στάση του Σόιμπλε για άλλη μια φορά είναι εναντίον των Ελλήνων πολιτών και πλήττει τη συνοχή της ΕΕ».
Αν. Λοβέρδος: Η δημαγωγία συνεχίζεται.
Μπορεί η ΔΗ.ΣΥ. να στηρίζει την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ωστόσο, παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αν. Λοβέρδος είπε ότι «η δημαγωγία, η δημοκοπία και το ψέμα συνεχίζονται». Και διευκρίνισε ότι «αυτό το εφάπαξ βοήθημα -εμείς ασκήσαμε κριτική για την πολιτική μεθοδολογία της Κυβέρνησης, είπαμε, όμως, ότι το ψηφίζουμε- επιχειρείτε να το κάνετε εσωτερικό θέμα, γιατί μέσα στην ήττα και στις συνέπειες της ήττας και τη ντροπή των στελεχών σας, πρέπει να βρείτε ένα αντιστάθμισμα, κάτι να πείτε».
«Είστε στο πλαίσιο και στο δρόμο που χαράξατε για την ήττα σας και αυτή τη διαδρομή κανένας δεν μπορεί να την ανακόψει, όσο πρωτοφανώς τυχοδιώκτης κι αν είναι. Γιατί αυτό είναι ο πρωθυπουργός, πρωτοφανώς ένας τυχοδιώκτης που δεν έχει προηγούμενο στον 20ο και στον 21ο αιώνα. Στο 19ο έχει. Και έχω πει χίλιες φορές ότι το πρότυπό του, το πρότυπο του οποίου μετατυπία αποτελεί, είναι ο Δηληγιάννης», υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος.
http://www.matrix24.gr/