Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ «ΒΟΜΒΑ» ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Στα «σκαριά» οδηγία για «κούρεμα» των καταθέσεων σε όλη την Ευρωζώνη



sta-skaria-odigia-gia-kourema-ton-katatheseon-se-oli-tin-eyrozoni 
Σαν «βόμβα» έσκασε η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν στην φινλανδική τηλεόραση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει οδηγία σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας οι μεγαλοκαταθέτες θα συμβάλλουν στη διάσωσή της.


«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση αλλά η ευρωπαϊκή οδηγία θα ορίζει πως σε περίπτωση κατάρρευσης ενός τραπεζικού ιδρύματος ή αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα η ευθύνη θα βαρύνει και τους επενδυτές και τους μεγαλοκαταθέτες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Ρεν. 

Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρχει μια αυστηρή «ιεραρχία» σε αυτούς που θα συμβάλλουν στη διάσωση μιας τράπεζας καθώς την κυριότερη ευθύνη θα την έχουν οι μέτοχοι και έπειτα όσοι διαθέτουν μη προστατευόμενες καταθέσεις και επενδύσεις. Ο Επίτροπος Ρεν τόνισε πάντως πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, τις οποίες χαρακτήρισε «ιερές» θα είναι ασφαλείς. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει νέα μέτρα για να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την ύφεση 

Μπορεί η Κομισιόν να είχε πάρει αρχικά αποστάσεις από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ που υποστήριξε ότι το πρόγραμμα που αποφασίστηκε για την Κύπρο συνιστά ένα «νέο πρότυπο» για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη, όμως όπως όλα δείχνουν το σχέδιο αυτό ετοιμάζεται εδώ και καιρό. 

Δεν ήταν τυχαία και η δήλωση της Σαντάλ Χιουζ εκπροσώπου του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, πως η πρόταση της Κομισιόν που συζητείται στο Συμβούλιο δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για διασώσεις τραπεζών.

Τα μηνύματα στέλνονταν εδώ και μέρες, το ζήτημα είναι αν τα κατάλαβαν οι αποδέκτες...
http://newpost.gr

Read more...

Αποφυλάκιση με νόμο, για τους VIP του Κορυδαλλού...



Θυελλώδεις είναι οι αντιδράσεις που προκαλούνται από το υπό προώθηση Σχέδιο Νόμου, το οποίο, σύμφωνα με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, «αμνηστεύει» μεγάλο αριθμό καταχραστών του... Δημοσίου, εάν φροντίσουν να επιστρέψουν τα «κλεμμένα».

Την ίδια στιγμή πολλά ερωτηματικά προκαλεί η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε στον νόμο περί ναρκωτικών και προβλέπει ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης.

Έγκριτοι νομικοί κύκλοι επισημαίνουν, ότι στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των ελληνικών φυλακών, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποπίπτει στο ολίσθημα να νομιμοποιεί τη δωροδοκία αλλά και τα παρεμφερή οικονομικά εγκλήματα.

Από την άλλη μεριά, στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης αντιτείνουν ότι προτιμούν την επιστροφή των «κλεμμένων» στα δημόσια ταμεία, παρά μια προσχηματική τιμωρία των προσώπων που κατηγορούνται για τα αδικήματα του αποκαλούμενου «λευκού κολάρου».

Ευνοούμενοι είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μερικοί από τους κατηγορούμενους του σκανδάλου των υποβρυχίων, οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης Siemens, καθώς και όσοι βρίσκονται φυλακισμένοι για φορολογικές παραβάσεις.

Aντιθέτως, δεν ευνοούνται πρόσωπα που έχουν διωχθεί για αδικήματα όπως η απιστία, η υπεξαίρεση και η απάτη όπως για παράδειγμα οι συλληφθέντες για τη μεγάλη απάτη του ΙΚΑ Καλλιθέας.


Read more...

Φέι-βολάν τα «μαϊμού» τιμολόγια σε αγρότες...




"Μαιμού" τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων (πατάτας, τομάτας, σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, τριφυλιού) αξίας 1,4 εκ. ευρώ μοίρασε κύκλωμα επιτηδείων εμπόρων -σαν φει βολάν- σε αγρότες σε όλη την Ελλάδα από το 2009 έως το 2010 "ληστεύοντας" με τον τρόπο αυτό τα δημόσια ταμεία μέσω της...
επιστροφής ΦΠΑ ύψους 11%.

Την επιστροφή του ΦΠΑ από τις εφορίες για ανύπαρκτους τόνους προϊόντων που δήθεν προμηθεύτηκαν από αγρότες την ανελάμβαναν οι ίδιοι οι μεσάζοντες έμποροι αφού προκατέβαλαν το 3% της αξίας του τιμολογίου στους συμμετέχοντες στο κόλπο αγρότες..

Στο κύκλωμα της έκδοσης των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων φέρεται να εμπλέκονται ένας προφυλακισμένος ήδη επιχειρηματίας και ένας συνεργός του που κατοικεί στην Αθήνα. Οι δυο τους φρόντισαν να στήσουν έναν υπερσύγχρονο μηχανισμό έκδοσης πλαστών τιμολογίων αγοράς προϊόντων μέσω της επιχείρησης "Άριστον Φρούτα Σέρβις Μονοπρόσωπη ΕΠΕ" με έδρα το Κιάτο Κορινθίας...

Στη συνέχεια αποφάσισαν να οργώσουν οι ίδιοι η μέσω αντιπροσώπων τους (εμφανιζόμενοι στους αγρότες με ψευδώνυμα) αρκετές αγροτικές περιοχές πείθοντας έναντι μερτικού αρκετούς αγρότες να υπογράψουν τιμολόγια ότι τους παρέδωσαν μέρος από τη σοδειά τους ..Στη συνέχεια οι επιτήδειοι έμποροι με τα τιμολόγια ανα χείρας έσπευδαν στις κατά τόπους εφορίες προκειμένου να υφαρπάξουν τον αναλογούνται ως επιστροφή ΦΠΑ 11%.Το πάρτυ με το εμπόριο πατάτας και τομάτας που υποτίθεται κατά τόννους θα παρέδιδαν σε προμηθευτές τους ήταν τέτοιας έκτασης ώστε ορισμένες αγροτικές περιοχές να εμφανίζουν πρωτόγνωρη υπερπαραγωγή που ανταποκρινόταν σε σοδειές τουλάχιστον 5 χρόνων μαζί..

Η ελληνική γη εμφανιζόταν να παράγει τόνους πατάτας και τομάτας και έτσι δεν θα απαιτούνταν πλέον αθρόες εισαγωγές πατάτας η τομάτας από χώρες του τρίτου κόσμου όπως συνέβαινε και εξακολουθεί να συμβαίνει.. Με έναν λόγο η χώρα μας εμφανιζόταν ώς αυτάρκης σε προϊόντα που σήμερα καλείται να εισαγάγει από το εξωτερικό... Από την άλλη εκατοντάδες αγρότες από την Κόρινθο, την Αμαλιάδα, τις Σέρρες, την Καρδίτσα, την Πύλη Τρικάλων, τα Γρεβενά, το Αμύνταιο και άλλες αγροτοπεριοχές βρέθηκαν ανέξοδα με κάποιες χιλιάδες παραπανίσια ευρώ στην τσέπη τους... Η απάτη σε βάρος του κρατικού κορβανά (απεφεύχθη εν μέρει σε κάποιες εφορίες) απεκαλύφθη από την υποψία κάποιων εφοριακών οι οποίοι ψυλιάστηκαν το κόλπο μιας και ελέγχοντας τις παραγωγές των προηγούμενων χρόνων διαπίστωσαν ότι αίφνης στην περιοχή τους τα χωράφια είχαν πάρει φωτιά παράγοντας δεκαπλάσιες ποσότητες σοδειάς από ότι κάθε χρόνο...

Η επιχείρηση με την επωνυμία "Αριστον Φρούτα Σέρβις Μονοπρόσωπη ΕΠΕ" και με διακριτικό τίτλο "Αριστον Σέρβις ΕΠΕ" εμφάνιζε ως αντικείμενο εργασιών το χονδρικό εμπόριο πατάτας, φρούτων και λαχανικών αλλά και αροτριαίων καλλιεργειών όπως καλαμπόκι .σιτάρι, και τριφύλι δηλώνοντας παράλληλα και εξαγωγικό χαρακτήρα..Ελέγχοντας την επιχείρηση οι εφοριακοί διαπίστωσαν ότι ουδέποτε είχε πωλήσει προιόντα σε προμηθευτές πόσο μάλλον να εξάγει. Οπως άνοιξε έτσι και έκλεισε, καθώς οι διαχειριστές της δεν πλήρωσαν ούτε κάν τα ενοίκια στον ιδιοκτήρη απο τον οποίο μίσθωσαν μια αποθήκη που δήλωσαν ως έδρα..Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται επίσης για φορτηγά μέ τα οποία θα έπρεπε να μεταφέρουν τα προιόντα που θα αγόραζαν απο αγρότες... Ετσι μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας 720.429 ευρώ το 2009 και 670.689 ευρώ τα οποία εξέδωσαν σε συμμετέχοντες στο κόλπο αγρότες και έτσι να έμειναν μέχρι νεωτέρας όλοι ωφελημένοι....

ΟΡΓΩΣΑΝ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ

Πρώτο πεδίο δράσης των μελών κυκλώματος (στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί βαρύτατα πρόστιμα) αποτέλεσε η Κορινθία μιας και εκεί είχε δηλωθεί ώς έδρα η περιώνυμη χονδρική επιχείρηση αγροτικών προιόντων.. Ο ιδιοκτήτης της όταν κλήθηκε απο την εφορία να επιδείξει βιβλία και στοιχεία έδειξε το συνεταιρό του ώς τον μόνο υπεύθυνο με πληρεξούσιο (που όμως δεν βρέθηκε) .Ο τελευταίος απάντησε με έγγραφο στην εφορία Κορίνθου ότι ουδέποτε του εκχωρήθηκε ο ρόλος του διαχειριστή. Ωστόσο είχαν πετύχει να εμπλέξουν έναντι αμοιβής εκατοντάδες αγρότες στην υφαρπαγή ΦΠΑ.

Το 2009 εξέδωσαν 65 πλαστά δελτία αποστολής-τιμολόγια (για αγορά τόννων καρπουζιού και πατάτας) με λήπτες αγρότες της Κορίνθου συνολικής αξίας 620.429 ευρώ...Στην συνέχεια άρχισαν να περιοδεύουν στον θεσσαλικό κάμπο και τη Μακεδονία μοιράζοντας σαν φει-βολάν μαιμού τιμολόγια.

Σε αγρότες των Σερρών (ολόκληρες οικογένειες μάλιστα κάποιοι )εξέδωσαν 72 τιμολόγια συνολικής αξίας 504.000 ευρώ, 70.860 ευρώ ήταν η αξία 4 τιμολογίων στην Καρδίτσα, 10.476 ευρώ στην Πύλη Τρικάλων, 51.388 ευρώ στα Γρεβενά, 33.311 στο Αμύνταιο ενώ 86 τιμολόγια παραμένουν "ορφανά" καθώς δεν εντοπίστηκαν οι λήπτες τους... Εκτος απο τους επιτήδειους εμπόρους οι εκατοντάδες εμπλεκόμενοι αγρότες καλούνται τώρα απο τις κατά τόπους εφορίες να πληρώσουν εις τριπλούν τα χρήματα που εισέπραξαν πουλώντας στα χαρτιά ανύπαρκτες παραδοθείσες ποσότητες απο τη σοδειά τους .Οι περισσότεροι βρίσκονται σε απελπισία αδυνατώντας να εξοφλήσουν τα πρόστιμα εφάπαξ η σε δόσεις στην εφορία και ένας μέρος του αγροτικού κόσμου ζεί το δικό του δράμα..Ας πρόσεχαν απαντούν τώρα οι συναδελφοί τους στα καφενεία...

Εφ. Ελευθεροτυπία (Θάνος Πασχάλης)


Read more...

ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ...


... Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΝΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ- ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΠΕΡΝΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ...
Κυριολεκτικά στο παρά πέντε αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα συνάντηση ...
του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Τρόικας.
Ο κ. Τόμσεν και οι ομόλογοί του της ΕΚΤ και της Κομισιόν στην Τρόικα ειδοποίησαν τηλεφωνικώς τον κύριο Στουρνάρα, ελάχιστα λεπτά πριν, πως τελικώς δεν θα παραστούν στο ραντεβού, αιτιολογώντας – επισήμως – την απόφασή τους αυτή στην έλλειψη επαρκούς χρόνου για να προετοιμαστούν ενόψει της αυριανής, πρωινής συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου. Μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Είναι προφανές πως μετά και από αυτή την εξέλιξη το σύνολο των ανοικτών εκκρεμοτήτων με τους δανειστές μας περνάει πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/04/blog-post_9743.html

Read more...

Συνεχείς επαφές Μπλέξαν οι γραμμές Μαξίμου-Αγ.Κωνσταντίνου για το θέμα Μανιτάκη


Οι κ.κ. Μανιτάκης και Σαμαράς σε παλαιότερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Οι κ.κ. Μανιτάκης και Σαμαράς σε παλαιότερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου  

Αθήνα
Δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του Αντώνη Μανιτάκη, φέρεται να διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από περίπου μία ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο από το περιβάλλον της ΔΗΜΑΡ.
Στην συνέχεια ο κ. Κουβέλης συναντήθηκε με τον κ. Μανιτάκη. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον κ. Μανιτάκη είναι για πείσει ο κ. Κουβέλης τον υπουργό, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης.
Η ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι στηρίζει τόσο τον κ. Μανιτάκη όσο και το σχέδιό του.
Η πρόταση της τρόικας για απολύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η τρόικα πρότεινε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει στην απόλυση ώς τον Ιούνιο των επίορκων και των κοπανατζήδων και να τους αντικαταστήσει με ισάριθμους υπαλλήλους με όλα τα τυπικά προσοντά, με εξαίρεση του κανόνα ένα προς πέντε στις προλήψεις.
Ο κ. Μανιτάκης εκδήλωσε αδυναμία να αποδεχθεί την πρόταση, λέγοντας ότι οι αποχωρήσεις αυτών των κατηγοριών υπαλλήλων είναι αναγκαστικές, αλλά με βάση τους νόμους της χώρας και όχι χωρίς να έχουν τελεσιδικήσει.

Αυτές οι εξελίξεις έφεραν την κυβερνητική κρίση και οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών.

Εξ ου και τα δημοσιεύματα του Τύπου, το Σάββατο, σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο του υπουργικού συμβουλίου εξαιτίας της απόρριψης από την τρόικα του σχεδίου που παρουσίσε.

Όπως ανέφερε το Έθνος, το κλίμα για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι βαρύ εδώ και αρκετές εβδομάδες και συγκεκριμένα από την πρώτη επίσκεψη της τρόικας στα μέσα Μαρτίου, όταν και πάλι είχε διαπιστωθεί αδιέξοδο στα θέματα του Δημοσίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχέδιο που παρουσίασε ο Αντ.Μανιτάκης δεν υπήρχε πρόβλεψη για οριστική απομάκρυνση ούτε όσων έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ελέγχονται πειθαρχικά, ακόμη κι αν κατηγορούνται για βαριά ποινικά αδικήματα.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνίας, Σαμαράς και Κουβέλης συζήτησαν επίσης τις έως τώρα διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα μέλη της τρόικας, εν όψει της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού μαζί τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου, που έχει επεξεργαστεί ο κ. Μανιτάκης, παραμένει βασική διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται και συνάντηση του Φ. Κουβέλη με τον Αντ. Μανιτάκη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ Αναχωρεί σήμερα για το Αννόβερο ο 15χρονος μαθητής



anaxorei-simera-gia-to-annovero-o-15xronos-mathitis 
Μετά από τρία εκρηκτικά χρόνια, χρειάστηκε μια μόνο κίνηση για να ενώσει όλη την Ελλάδα. Η χειρονομία των μαθητών του λυκείου Δεμενίκων στην Πάτρα, που πρόσφεραν τα χρήματα της εκδρομής στο μικρό συμπατριώτη τους που πρέπει να χειρουργηθεί.  


Τα παιδιά έδωσαν μάθημα ζωής, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης.   

Και όλοι διδάχτηκαν: Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, οι τοπικοί φορείς, οι πολίτες, οι δημοσιογράφοι.  

Το παιδί αναχωρεί σήμερα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να δώσει τη μεγαλύτερη και την πιο γενναία μάχη της ζωής του.   

Εκεί θα βρει Έλληνες γιατρούς κινητοποιημένους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση να συνδράμουν την οικογένεια σε ό,τι χρειαστεί.   

Θα πληρώσει τα νοσήλειά του με τα χρήματα που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες, όχι μόνο της περιοχής αλλά όλης της Ελλάδας.   

Χρήματα που ήρθαν γρήγορα στα χέρια της οικογένειάς του καθώς κινητοποιήθηκε ο ΕΟΠΥΥ και παρακάμφθησαν οι ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες.   

Θα επιστρέψει σε μια χώρα που απέδειξε ότι ο καλός της εαυτός είναι ακόμη εδώ, έτοιμος να ξυπνήσει από το λήθαργο όποτε χρειαστεί.     

Αναχώρηση από τον Άραξο     

Ο μαθητής θα μεταφερθεί σε ειδική και εξειδικευμένη μονάδα νοσηλείας στο International Neuroscience Institute στο Αννόβερο της Γερμανίας, όπου θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.   

Το αγόρι πάσχει από σηραγγώδες αγγείωμα στελέχους εγκεφάλου, πάθηση η οποία δεν μπορεί, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, να αντιμετωπιστεί σε ελληνικό νοσοκομείο.   

Με ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ θα μεταφερθεί από την Πάτρα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Άραξο.   

Από εκεί θα συνεχίσει το ταξίδι του με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, καθώς η μεταφορά του απαιτεί ειδικές συνθήκες αποσυμπίεσης κατά τη διάρκεια της πτήσης.   

Τα κωλύματα που έπρεπε να ξεπεραστούν ήταν η απαίτηση του νοσοκομείου να δοθούν προκαταβολικά 80.000 ευρώ για την εγχείριση και τα νοσήλεια, πρόσκομμα που ξεπεράστηκε με την παρέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού.   

Επίσης, η Εθνική Τράπεζα άργησε να εκταμιεύσει τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από προσφορές στον ειδικό λογαριασμό που ανοίχτηκε για αυτό το σκοπό, καθώς οι διαδικασίες ειναι αυστηρές και δύσκολα παρακάμπονται. 

Τελικά μεσολάβησε προσωπικά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος και το ποσό εκταμιεύτηκε.   

Σε πολλούς εργασιακούς χώρους τις τελευταίες ώρες συγκεντρώνονταν χρήματα με πρωτοβουλία των εργαζομένων για να δοθούν στην οικογένεια του παιδιού.   

Μόνο οι μαθητές όλων των σχολείων της Πάτρας κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των 25.000 ευρώ.   

Μεγάλη προσφορά έκαναν οι αστυνομικοί.   

Πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι έδωσαν μέρος της αποζημίωσής τους, πριν ακόμη ληφθεί απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για συνολική προσφορά.   

Χρήματα συγκέντρωσαν τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, ενώ κινητοποιήθηκαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της αχαϊκής πρωτεύουσας.   

«Να πάνε όλα καλά με το παιδί και να συνεχίσει η κοινωνία να είναι ευαίσθητη και αλληλέγγυα με την ανάγκη των συνανθρώπων μας. Η νεολαία μας έδειξε το δρόμο», λέει στο newpost ο Περιφεριάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.   

Μια ευχή που πλέον βρίσκεται στα χείλη όλων των Ελλήνων, που μετά από πολλούς μήνες ένιωσαν πάλι ζωντανοί, αξιοπρεπείς, αλληλέγγυοι.

Ένιωσαν άνθρωποι.
    


Ντίνα Καραμάνου
http://newpost.gr

Read more...

Φοροπαγίδες για εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ. Τι χαράτσια κρύβουν οι αποδείξεις



Όσοι έχουν σπίτι, Ι.Χ ή σκάφος κινδυνεύουν να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και να κληθούν από την εφορία να πληρώσουν. Τεκμήρια-παγίδες για 2,4 εκατ. φορολογουμένους
"Παγίδες" υπερφορολόγησης για περίπου 2,4 εκατ. φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ κρύβουν φέτος οι διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας για τα τεκμήρια διαβίωσης.
Αυτό αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο οποίος σημειώνει πως οι εν λόγω φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έστω και αν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ήταν πενιχρά ή ακόμη και μηδενικά. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι αυτοί θα χρεωθούν από την εφορία με τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης, των 3.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι ή των 5.000 ευρώ εφόσον έγγαμοι, καθώς επίσης και με τα τεκμήρια διαβίωσης που αντιστοιχούν στις κατοικίες στις οποίες χρησιμοποιούν!
Για παράδειγμα, χαμηλοσυνταξιούχος χήρος με ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ το έτος 2012 διαμένει σε δική του μονοκατοικία 80 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 2.800 ευρώ ανά τ.μ. Με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, το εισόδημα των 4.800 ευρώ είναι αφορολόγητο διότι είναι χαμηλότερο του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ. Όμως, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ θα λάβουν υπόψιν τους το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ καθώς επίσης και το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας, το οποίο ανέρχεται σε 3.200 ευρώ (40 ευρώ ανά τ.μ. επί 80 τ.τμ). Με βάση τα ποσά αυτά θα υπολογίσουν το τεκμαρτό του εισόδημα στο ποσό των 6.200 ευρώ!
Επίσης, στον εν λόγω συνταξιούχο θα καταλογιστεί φόρος εισοδήματος ίσος με το 10% του ποσού των 1.200 ευρώ, κατά το οποίο το τεκμαρτό εισόδημα των 6.200 ευρώ υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ οι οποίοι κατέχουν αυτοκίνητο,καθώς τα τεκμαρτά εισοδήματα θα πάρουν την ανιούσα, καθώς στα ποσά των ελαχίστων τεκμηρίων και των τεκμηρίων για τις κατοικίες θα προστεθούν και τα ποσά των τεκμηρίων των αυτοκινήτων.
Δεύτερο χτύπημα, οι αποδείξεις
Και σαν να μην έφταναν αυτά, κινδυνεύουν ακόμα να χρεωθούν άδικα με υπέρογκους φόρους όχι μόνο επειδή θα αναγκαστούν να εμφανίσουν στην εφορία τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, αλλά και επειδή η συνολική αξία των αποδείξεων του 2012 που έχουν συγκεντρώσει είναι πιθανό να μη καλύπτει το 255 του τεκμαρτού εισοδήματός τους αλλά το 25% του πραγματικού, που είναι πολύ χαμηλότερο από το τεκμαρτό.
Ως εκ τούτου, δεν θα έχουν φροντίσει να μαζέψουν αποδείξεις συνολικής αξίας που θα καλύπτει το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος, με συνέπεια να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο όσιο με το 10% του "ακάλυπτου" ποσού!

Read more...

NA KΛΕΙΣΟΥΝ ΔΥΟ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ...


... ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ EUROBANK...
Δεν πείθονται, όπως όλα δείχνουν, οι άνθρωποι της τρόικας σχετικά με την αναγκαιότητα της συμφωνίας μεταξύ Εθνικής και Eurobank, ούτε μετά την δεύτερη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών...
Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου οικονομικών αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης «όλα τα ζητήματα είναι ακόμα ανοικτά».

Όπως μεταδίδεται από τους ίδιους κύκλους το ζητούμενο είναι οι συνέργειες από το deal Εθνικής - Eurobank να αποδώσουν και να μην απαιτηθούν άλλα λεφτά για ανακεφαλαιοποίηση.

Νωρίτερα, είχε γίνει δίωρη συνάντηση μεταξύ 9μελούς αντιπροσωπείας στελεχών από τις δύο τράπεζες, υπό τον Π. Χριστοδούλου της Εθνικής, με την τρόικα. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν στο θέμα της μείωσης του κόστους σε περίπτωση συγχώνευσης, στις απολύσεις που θα γίνουν και στο κλείσιμο καταστημάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται λόγος :


  • για μείωση καταστημάτων έως 20% και εθελουσία έξοδο τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων.
  • για μεγάλη μείωση των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων κάτι που μπορεί να έχει όφελος για την νέα τράπεζα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Το ζήτημα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και εκτιμάται από κάποιες πηγές ότι μπορεί να επιλυθεί την Κυριακή σε καθαρά πολιτικό επίπεδο στην συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Πάντως τουλάχιστον μέχρι στιγμής οι κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ φαίνεται να μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους αν και σύμφωνα με πληροφορίες o σύμβουλος της τρόικας που είναι η τράπεζα Bank of America εισηγείται την συγχώνευση και την ανακεφαλαιοποίηση των δυο τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση όλα παραμένουν ανοιχτά παραμένουν στις διαβουλεύσεις.

Είναι ενδεικτική η δήλωση στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών το βράδυ της Παρασκευής: «Δεν έκλεισε τίποτα»...

Υπό αυτό το πρίσμα σήμερα το απόγευμα πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των δύο πλευρών, καθώς οι Τροϊκανοί δείχνουν να έχουν σοβαρό θέμα και με το ζήτημα της αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν τους ικανοποιούν οι αριθμοί των αποχωρήσεων που τους έχει στείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις εκπροσωπεί ο κ. Στουρνάρας και όχι ο αρμόδιος υπουργός κ. Μανιτακης. Τέλος, όσον αφορά το χαράτσι η Τρόικα εξετάζει εάν το κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Η ελληνική πλευρά πάντως, έπειτα και από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών το πρωί της Παρασκευής, σκοπεύει να τηρήσει απαρέγκλιτα την γραμμή που έχει συμφωνηθεί να κρατήσει απέναντι στην Τρόικα, εκτιμώντας ότι μπορεί τελικά να βρεθεί κάποια λύση, για να προχωρήσει η συμφωνία.
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2013/04/na-k.html

Read more...

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ


Ακριβώς 45 χρόνια μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, πρωτεργάτη των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, βγήκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τη σύλληψη του δολοφόνου του, Τζέιμς Ερλ Ρέι. Το βίντεο που δημοσιεύει το BBC (εδώ) δείχνει... 
τον Ρέι σε ένα αεροπλάνο μετά την έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές, τον Ιούνιο του 1968, να του διαβάζονται από τον σερίφη Μπιλ Μόρις τα δικαιώματα που προβλέπονται από το αμερικανικό Σύνταγμα για δίκαιη μεταχείριση κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. 

Κατόπιν βλέπουμε αστυνομικούς να φορούν αλεξίσφαιρο γιλέκο στον Ρέι προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα παραστεί στη δίκη ζωντανός - κάτι που δεν είχε συμβεί μερικά χρόνια νωρίτερα με τον δολοφόνο του αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος είχε δολοφονηθεί μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες από τον Τζακ Ρούμπι.

Στο τέλος ο Ρέι εμφανίζεται γυμνός, να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις και να οδηγείται σε φυλακή του Μέμφις.  

Το ιστορικό ντοκουμέντο έφεραν στο φως οι αρχές του Τενεσί, της πολιτείας όπου ο αιδεσιμότατος Κινγκ έπεσε, σε ηλικία 39 ετών, θύμα δολοφονίας στις 4 Απριλίου 1968 στο Μέμφις, ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι ενός μοτέλ.

Μετά τη δολοφονία ο Ρέι, δηλωμένος ρατσιστής και μικροκακοποιός, διέφυγε αεροπορικώς στον Καναδά, όπου προμηθεύτηκε πλαστή ταυτότητα και πήγε στην Αγγλία. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου από τη Σκότλαντ Γιαρντ τον Ιούνιο. Εκδόθηκε στο Μέμφις αλλά κατάφερε κι απέφυγε τη δίκη και πιθανώς την ηλεκτρική καρέκλα παραδεχόμενος την ενοχή του το 1969. Καταδικάστηκε σε 99 χρόνια φυλάκιση, αλλά αργότερα ανακάλεσε την ομολογία του, ισχυριζόμενος ότι ήταν «θύμα συνωμοσίας», για την οποία δεν προέκυψαν ποτέ στοιχεία. Πέθανε το 1998 σε ηλικία 70 ετών.

Το βίντεο με τον Ρέι ανακαλύφθηκε το 2011 στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Σέλμπι μαζί με αρχεία και φωτογραφίες από τις έρευνες. Οι ερευνητές βρήκαν τις ταινίες, που ήταν ένα τεχνολογικά «πρωτόγονο» βίντεο, αλλά δεν είχαν τρόπο να τις δουν λόγω παλαιάς τεχνολογίας. Τις έστειλαν στη Νέα Υόρκη για επεξεργασία και ψηφιοποίηση.

Read more...

Ο υπουργός βγήκε σε... διαθεσιμότητα...





Ενα βήμα πριν την έξοδο από το υπουργικό Συμβούλιο βρίσκεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης. Το σχέδιο για τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο απορρίφθηκε από την τρόικα. Ο Γ. Στουρνάρας αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις ...
διαπραγματεύσεις.
Την πόρτα της εξόδου από το Υπουργικό Συμβούλιο δείχνει η κυβέρνηση στον Αντ. Μανιτάκη μετά και τη (νέα) απόρριψη του σχεδίου που υπέβαλε για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα επιμένει σε υποχρεωτικές απομακρύνσεις από το Δημόσιο, καθώς και σε συγκεκριμένο πλάνο αποχωρήσεων σε κάθε υπουργείο και οργανισμό.

Αργά χθες το απόγευμα, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αφού μίλησε ευθέως για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις εξαιτίας των θεμάτων που αφορούν το Δημόσιο, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μανιτάκης είναι πλέον εκτός των συζητήσεων με την τρόικα και πως ο κ. Στουρνάρας θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και για τη δημόσια διοίκηση.

«Υπάρχει θέμα με την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», τόνισε στενότατος συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, ενώ ερωτηθείς εάν ο κ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις σημερινές (σ.σ. χθεσινές) διαπραγματεύσεις απάντησε λακωνικά: «Οχι, ο κ. Γ. Στουρνάρας εκπροσωπεί την κυβέρνηση».
Ο υπουργός βγήκε σε... διαθεσιμότητα

Η τοποθέτηση αυτή δημιουργεί προφανώς μείζον πολιτικό θέμα, καθώς είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου, διά του κ. Στουρνάρα, ο οποίος σημειωτέον είχε μακρά συνάντηση με τον πρωθυπουργό νωρίτερα χθες, δείχνει την έξοδο στον κ. Μανιτάκη, αίροντας την εμπιστοσύνη του να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης απέφευγε μέχρι αργά χθες τη νύχτα να κάνει προσωπικά οποιαδήποτε δήλωση.

Το κλίμα για τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, πάντως, ήταν εξαιρετικά «βαρύ» εδώ και αρκετές εβδομάδες και συγκεκριμένα από την πρώτη επίσκεψη της τρόικας στα μέσα Μαρτίου, όταν και πάλι είχε διαπιστωθεί αδιέξοδο στα θέματα του Δημοσίου. Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς, προκείμενου να μη διαταράξει τις σχέσεις του με τον κ. Κουβέλη, ανέλαβε ο ίδιος μαζί με τον κ. Στουρνάρα να εμπλουτίσει με αριθμούς το σχέδιο Μανιτάκη, το οποίο όμως και πάλι δεν κάλυψε την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει για το αδιέξοδο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει μεν το συγκεκριμένο σχέδιο αλλά είναι αμφίβολο το αν θα γίνει δεκτό.

Είχε πιέσει μάλιστα τον κ. Μανιτάκη να επιταχύνει τις διαδικασίες της αξιολόγησης και παράλληλα να παρουσιάσει έναν ακριβή αριθμό επιόρκων, έτσι ώστε να καμφθούν οι επιφυλάξεις των εκπροσώπων των δανειστών.

Ο τελευταίος ελιγμός του πρωθυπουργού προκειμένου να αποφύγει την εμπλοκή ήταν η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης βάσει της οποίας θα διακόπτεται πλήρως η μισθοδοσία στους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη. Ωστόσο, και αυτή η κίνηση, την οποία αποκάλυψε το «Εθνος» στα μέσα της εβδομάδας, δεν στάθηκε ικανή για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός, με αποτέλεσμα να υπάρξει εκ νέου πρόβλημα, το οποίο οδήγησε και στο «άδειασμα» του κ. Μανιτάκη.

Οπως βεβαιώνουν βουλευτές της ΝΔ που γνωρίζουν το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η αποχώρηση Μανιτάκη από την κυβέρνηση ή εν πάση περιπτώσει από το συγκεκριμένο υπουργείο είναι πλέον θέμα χρόνου...

Ανοιχτή ατζέντα
Σε ό,τι αφορά τα θέματα που εκκρεμούν ακόμη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί με ανοιχτή ατζέντα αύριο στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο κ. Σαμαράς θέλησε να κάνει συντομότερα από κάθε άλλη φορά το ραντεβού αυτό, έτσι ώστε με το δικό του ειδικό βάρος να βοηθήσει προκειμένου να επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτήν την ώρα με πιο σοβαρή και κρίσιμη αυτή του Δημοσίου, ενώ παραμένει ανοιχτό και το θέμα του ακριβούς σχεδίου για το τέλος ακινήτων .

Το ζήτημα της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank, που συζητήθηκε και χθες στη συνάντηση που είχαν οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας, φαίνεται να είναι προς διαπραγμάτευση, αν και η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι είναι «πολύ αργά για να γυρίσει πίσω ο... χρόνος».

Αλλωστε και η τοποθέτηση που έκανε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δείχνει ότι και οι δανειστές της χώρας έχουν πειστεί πως δύσκολα μπορούν να ανατρέψουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, προσπάθεια η οποία, άλλωστε, θα προκαλούσε πολλά και ποικίλα ερωτήματα και στην ελληνική κυβέρνηση...

Σε ό,τι αφορά το «χαράτσι», το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ελαφρύνσεις των οικονομικά ασθενέστερων συζητείται ακόμη με την τρόικα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες μικρές μειώσεις στην πρόβλεψη για μεσοσταθμική ελάφρυνση ύψους 10-15% που είχε ανακοινώσει αρχικά η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του πρωθυπουργού κατά την αυριανή συνάντηση είναι να εξηγήσει αφενός ότι η παρατεταμένη ύφεση είναι η αιτία για τις αστοχίες που έχουν παρατηρηθεί κυρίως στον τομέα των εσόδων και παράλληλα να τονίσει την ανάγκη προώθησης αναπτυξιακών μέτρων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και θα τονώσουν γενικά την πραγματική οικονομία.

Ο κ. Σαμαράς θέλει να κλείσουν όλα τα θέματα το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και τη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
ethnos.gr


Read more...

Βόμβα για τα κριτήρια απόλυσης...





Πρώτα η αρχαιότητα και μετά τα προσόντα...
"Πρώτα η αρχαιότητα και η οικογενειακή κατάσταση και μετά τα τυπικά προσόντα". Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία στέλνει μήνυμα σε όσες επιχειρήσεις επικαλούνται οικονομικούς λόγους για να ξεφορτώνονται εργαζόμενους με...
μεγαλύτερη προϋπηρεσία ή/και έγγαμους, προκειμένου να διατηρούν ή να προσλαμβάνουν νεώτερους και φυσικά φτηνότερους.

Η περίληψη της Απόφασης

Άρειος Πάγος 31/2013
Η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας για οικονομικοτεχνικούς λόγους είναι καταχρηστική, όταν ο εργοδότης, προκειμένου να επιλέξει τους μισθωτούς που θα απολυθούν, παραλείπει να λάβει υπόψη και να συνεκτιμήσει τα ως άνω κριτήρια της αρχαιότητας, ηλικίας, οικονομικής και οικογενειακής κατάστασης του καθενός, όπως επιβάλλεται από το καθήκον προνοίας που τον βαρύνει κατά τα άρθρα 651, 657, 658, 660, σε συνδυασμό με τα άρθρα 200, 281 και 288 του ΑΚ και επιτάσσει την απόλυση εκείνων για τους οποίους το μέτρο αυτό θα είναι λιγότερο επαχθές.

Περίληψη
Κατά το άρθρο 669 ΑΚ η καταγγελία της αορίστου χρόνου συμβάσεως εργασίας είναι αναιτιώδης μονομερής δικαιοπραξία και αποτελεί δικαίωμα του μισθωτού και του εργοδότη. Η άσκηση όμως του δικαιώματος αυτού από τον εργοδότη δεν είναι απεριόριστη και ανέλεγκτη, αλλά υπόκειται στους περιορισμούς του άρθρου 281 ΑΚ, οπότε αν η καταγγελία έγινε κατά κατάχρηση του οικείου δικαιώματος είναι άκυρη και θεωρείται ως μη γενομένη.

Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης υποχρεούται να δέχεται τις υπηρεσίες του μισθωτού και αν καταστεί υπερήμερος να καταβάλει τους μισθούς του σύμφωνα με τα άρθρα 648 και 656 ΑΚ.

Εξάλλου, επί απολύσεων που οφείλονται σε οικονομικοτεχνικούς λόγους, όπως, μεταξύ άλλων, είναι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ή τμημάτων της επιχειρήσεως και η μείωση του προσωπικού για λόγους οικονομιών που επιβάλλονται από συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει η επιχείρηση, η απόφαση του εργοδότη να ανταπεξέλθει στη διαφαινόμενη οικονομική κρίση της επιχειρήσεως δεν ελέγχεται από τα δικαστήρια. Ελέγχεται όμως αφενός ο αιτιώδης σύνδεσμος της επιλογής αυτής και της καταγγελίας συγκεκριμένου εργαζομένου, ως έσχατου μέσου αντιμετώπισης των προβλημάτων της επιχειρήσεως και αφετέρου ο τρόπος επιλογής του εν λόγω εργαζομένου ως απολυτέου, η οποία (επιλογή) πρέπει να πραγματοποιείται με αντικειμενικά κριτήρια, όπως δηλαδή επιβάλλουν η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη.

Ειδικότερα, ο εργοδότης οφείλει κατά την επιλογή του απολυτέου μεταξύ των εργαζομένων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και ειδικότητα και είναι του ιδίου επιπέδου από άποψη ικανότητος, προσόντων και υπηρεσιακής αποδόσεως, να λάβει υπόψη του και να συνεκτιμήσει τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια της αρχαιότητος, η οποία, ως αντικειμενικό κριτήριο, εκτιμάται υπό την έννοια της διάρκειας της απασχόλησης του εργαζομένου στη συγκεκριμένη επιχείρηση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία του σε άλλους εργοδότες, της ηλικίας, της οικογενειακής κατάστασης κάθε μισθωτού, της αποδοτικότητας και τη δυνατότητα εξεύρεσης απ' αυτόν άλλης εργασίας ή έστω να προτείνει στο μισθωτό που πρόκειται να απολυθεί την απασχόλησή του σε άλλη θέση, έστω και κατώτερη εκείνης που αυτός κατείχε, εφόσον βεβαίως υπάρχει τέτοια κενή θέση στην επιχείρησή του και ο υπό απόλυση μισθωτός είναι κατάλληλος να εργασθεί σ' αυτή. Με βάση τα παραπάνω η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας για οικονομικοτεχνικούς λόγους είναι καταχρηστική, όταν ο εργοδότης, προκειμένου να επιλέξει τους μισθωτούς που θα απολυθούν, παραλείπει να λάβει υπόψη και να συνεκτιμήσει τα ως άνω κριτήρια της αρχαιότητας, ηλικίας, οικονομικής και οικογενειακής κατάστασης του καθενός, όπως επιβάλλεται από το καθήκον προνοίας που τον βαρύνει κατά τα άρθρα 651, 657, 658, 660, σε συνδυασμό με τα άρθρα 200, 281 και 288 του ΑΚ και επιτάσσει την απόλυση εκείνων για τους οποίους το μέτρο αυτό θα είναι λιγότερο επαχθές.

Με τα δεδομένα αυτά, η αναιρεσίβλητη είναι αρχαιότερη και μεγαλύτερης ηλικίας των άνω εργαζομένων, που διατηρήθηκαν σε όμοια μ' αυτή θέσεις εργασίας και είχε περισσότερα οικονομικά βάρη ως έγγαμη και μητέρα ενός τέκνου που σπούδαζε.
Αυτές είχαν προβάδισμα ως προς τα τυπικά προσόντα, τούτο όμως αντισταθμίζεται από την καταφανή υπεροχή της αναιρεσίβλητης στα οικογενειακά βάρη και την ηλικία ως και την εμπειρία αυτής στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή με γνώσεις προγραμματισμού ακόμη και μετά την εγκατάσταση του ως άνω του συστήματος SAP, ενώ παράλληλα διέθετε και μακρόχρονη εμπειρία σε συνήθη καθήκοντα υπαλλήλου γραφείου και βοηθού λογιστού.
Ακόμη η ως άνω αρχαιότητά της (33 ετών σε αντίθεση με τις παραπάνω που είχαν προϋπηρεσία 3 και 4 ετών αντίστοιχα) θεμελιώνει και ενισχύει το "δικαίωμα στη θέση εργασίας" στην προστασία και διαφύλαξη του οποίου, ως μέσου βιοπορισμού και ανάπτυξης της επαγγελματικής και πρoσωπικής υπόστασης του μισθωτού, στοχεύουν τόσο οι νομοθετικοί όσο οι νομολογιακοί περιορισμοί της καταγγελίας.
Η απόδοση, εξάλλου της αναιρεσίβλητης στην εργασία της ήταν άκρως ικανοποιητική και ίδια μ' αυτή των άνω εργαζομένων που διατηρήθηκαν.
Επίσης αποδείχθηκε ότι η αναιρεσίβλητη ουδέποτε απασχόλησε για πειθαρχικά παραπτώματα την αναιρεσείουσα ούτε αρνήθηκε υπηρεσία που αυτή της ανέθεσε και ουδέποτε απουσίασε αδικαιολόγητα από την εργασία της.
Κατ' ακολουθία αυτών η απόλυσή της δεν έγινε με αντικειμενικά κριτήρια και όπως επιβάλει η καλή πίστη και τα χρηστά ήθη, καθόσον η αναιρεσείουσα έπρεπε, συνεκτιμώντας τα προαναφερόμενα υπηρεσιακά (αρχαιότητα - εμπειρία-απόδοση) και κοινωνικά κριτήρια (οικογενειακή και οικονομική κατάσταση) υπό τις ιδιαίτερες διακρίσεις για την αναιρεσίβλητη έναντι των άλλων εργαζομένων να καταλήξει στην επιλογή προς απόλυση αντ' αυτής μιας εκ των δύο ως άνω λοιπών εργαζομένων στο λογιστήριο που διατηρήθηκαν, ως προς τις οποίες το μέτρο θα ήταν λιγότερο επαχθές και η πρόσληψή τους από άλλον εργοδότη ενόψει της ηλικίας των ευχερέστερη λαμβανομένου υπόψη ότι και αυτές, όπως και η αναιρεσίβλητη, δεν αποδέχθηκαν την πρόταση της αναιρεσείουσας για αλλαγή του τόπου παροχής της εργασίας τους και συγκεκριμένα να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις εγκαταστάσεις της τελευταίας στην Αθήνα, όπου μετέφερε την έδρα της...
iefimerida.gr


Read more...

Σε αυτή την ΕΓΝΑΤΙΑ θα πληρώνουμε Διόδια...



www.ethraki.com
Αυτός είναι ο πρώτος δρόμος που αντικρίζει κάνεις καθώς εισέρχεται από την Τουρκία προς την Ελλάδα!
Γεμάτος λακούβες και χωρίς φωτισμό το βράδυ.
Ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί το  τελευταίο νέο που κάνει λόγο για...
νέους σταθμούς διοδίων.
Αν υπάρχει άγνοια και μεγάλη ταχύτητα υπάρχει ενδεχόμενο απώλειας έλεγχου του οχήματος και να βρεθεί εκτός δρόμου.

Βέβαια την απόφαση να αντισταθούν δυναμικά στην τοποθέτηση και λειτουργία νέων σταθμών διοδίων έχει πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τον Μάρτιο. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων αντιδρούν στα σχέδια της Εγνατίας Οδού να τοποθετήσει τέσσερις νέους σταθμούς λειτουργίας, δύο εκ των οποίων στη Θράκη σε Νέστο και Αλεξανδρούπολη. Κλιμάκιο με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Καβάλας κ. Αρχέλαο Γρανά θα επιδιώξει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Καλογιαννη σε μια προσπάθεια να ακυρωθούν τα σχέδια της Ε.Ο..
 Πηγή & Φωτό : radiomax.gr


Read more...

Σύσκεψη στο υπουργείο Στις 16 Απριλίου έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ναυτιλία


Την Τρίτη 16 Απριλίου θα εισαχθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο
Την Τρίτη 16 Απριλίου θα εισαχθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την Τρίτη 16 Απριλίου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για την «ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα, θα ενταχθούν επίσης στο νομοσχέδιο τρεις τροπολογίες.

Το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Κ.Μουσουρούλη.

Τα βασικά θέματα συνάντησης ήταν η επεξεργασία και η προώθηση των ελληνικών θέσεων για τη συνάντηση της 23ης Απριλίου που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη νησιωτική πολιτική στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής 2014-2020 και η στρατηγική νησιωτικής πολιτικής καθώς και ο συντονισμός της δράσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Παγκόσμια έρευνα με την συμμετοχή των Νέων Ονόματα και διεθύνσεις 107 off shore ελληνικών συμφερόντων


Στις βρετανικές Παρθένες Νήσους βρίσκεται εγγεγραμμένο το 80% των ελληνικών σμφερόντων off shore εταιρειών
Στις βρετανικές Παρθένες Νήσους βρίσκεται εγγεγραμμένο το 80% των ελληνικών σμφερόντων off shore εταιρειών   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Τα ονόματα και τις διευθύνσεις 107 υπεράκτιων εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις είναι γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτει η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

Από τις 103 off shore με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι 18 συνδέονται με πρόσωπα, τα οποία δήλωσαν διευθύνσεις εκτός νομού Αττικής. Οι μέτοχοι ή διαχειριστές 33 εταιρειών βρίσκονται στην Αττική, μεταξύ των οποίων δέκα στο Κολωνάκι, έντεκα στον Πειραιά, εννέα στη Γλυφάδα, πέντε  στα βόρεια Προάστια.

Τα συνεδόμενα φυσικά πρόσωπα που δήλωσαν διεύθυνση την Αθήνα κατά κύριο λόγο προέρχονται από δικηγορικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρίες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, αλλά και από σχολή χορού.

Στον Πειραιά εντοπίζονται πρόσωπα που μετέχουν σε 11 off shore και όλα έχουν σχέση με εφοπλιστικά γραφεία και ναυτιλιακές εταιρείες.

Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα περίπου 25 τρισεκατομμύρια έχουν κρυφτεί σε off shore εταιρείες.

Η εφημερίδα Τα Νέα συμμετέχει στην έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων σε συνεργασία με εφημερίδες από 48 χώρες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Και την Κυριακή στο Μαξίμου Ανοικτά όλα τα ζητήματα-αγκάθια με την τρόικα, συνέχεια επαφών το Σάββατο


Την Κυριακή το πρωί η τρόικα θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου
Την Κυριακή το πρωί η τρόικα θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ούτε στην νέα συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας έκλεισε κάποιο από τα φλέγοντα ζητήματα (κινητικότητα στο Δημόσιο, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ενιαίος φόρος ακινήτων, συγχώνευση Εθνικής-Eurobank).

Η νέα συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Γ.Στουρνάρα ορίστηκε για το απόγευμα (18:00 μ.μ) του Σαββάτου, ενώ την Κυριακή η τρόικα θα θα περάσει την πόρτα του Μαξίμου.

Η τρόικα απορρίπτει και το νέο σχέδιο Μανιτάκη, προκαλώντας μάλιστα και έντονες ενδοκυβερνητικές τριβές, αφού διαφαίνεται αδιέξοδο. Υπενθυμίζεται δε ότι το σχέδιο για διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων αποτελεί προαπαιτούμενη δράση, για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό του κλίματος το μήνυμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οικονομικό επιτελείο ότι ««αυτοί που κάνουν τη διαπραγμάτευση, να βάλουν και την υπογραφή τους».

Η όξυνση αυτή μεταξύ των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, προέκυψε μετά τις δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών ότι στη συνάντηση με την τρόικα (το απόγευμα της Παρασκευής), ο υπουργός Οικονομικών εκπροσωπεί την κυβέρνηση και για το θέμα του δημοσίου.

Ο ίδιος τόνισε και ότι το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των απομακρύνσεων στο Δημόσιο προκαλεί προβλήματα κατά τις επαφές με τους δανειστές.

«Αν παίρνει την ευθύνη ο υπουργός Οικονομικών ας βάλει και την υπογραφή του σε όσα συμφωνήσει με την τρόικα» ήταν η αιχμηρή απάντηση από πηγές προσκείμενες στον κ. Μανιτάκη.

Τα βασικά αγκάθια 

Τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, αφορούν στο ειδικό τέλος στα ακίνητα, στην προωθούμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην κινητικότητα στο Δημόσιο (όπου η τρόικα δεν ικανοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Για το θέμα των αλλαγών στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ, και την εφαρμογή του νέουενιαίου φόρου ακινήτων, η τρόικα εξετάζει με προσοχή εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις που υποβάλει η κυβέρνηση.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ βομβάρδισαν και χθες (Πέμπτη) με ερωτήσεις το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να είναι σίγουροι ότι έχουν υπολογιστεί σωστά οι εκτιμώμενες απώλειες από το νέο φόρο και η κάλυψη τους από τα προτεινόμενα μέτρα.

«Δεν έχουν ακόμη απαντήσει», ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εννοώντας ότι και αυτό το «αγκάθι» παραμένει.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διατείνεται πως το μέτρο είναι κοστολογημένο και το χρηματοδοτικό κενό περίπου 200 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη μείωση, θα καλυφθεί από την ένταξη στον νέο φόρο, ακινήτων που νοικιάζει το Δημόσιο, αλλά και όσων είναι εκτός σχεδίου πόλης.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί να δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, κάτι που πέραν των άλλων δημιουργεί μέγα ζήτημα στο γάμο της Εθνικής με την Eurobank.

Βεβαίως από το πρωί της Παρασκευής έγιναν συντονισμένες προσπάθειες να μεταπειστεί η τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν επαφές με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστα Μποτόπουλο.

Η διοίκηση της Επ.Κεφαλαιαγοράς ενημέρωσε λεπτομερώς για τη συνολική νομική και τεχνική διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και κυρίως για χρονοδιαγράμματα των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Επίσης τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έκαναν συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.

Σχετικά με την συγχώνευση Εθνικής-Eurobank, για την οποία τώρα η τρόικα -που σημειωτέον αρχικά είχε χαιρετίσει την απόφαση- διατυπώνει ενστάσεις, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε καταρχάς ότι η τρόικα θεσμικά «δεν μπορεί να θέσει βέτο στη σχετική διαδικασία», όπως άλλωστε καθιστά σαφές και η προσεκτική ανακοίνωση της Κομισιόν για το θέμα.

Ωστόσο, προσέθεσε με νόημα, «είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματα [...] θέλουν να πειστούν ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν και άλλα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση».

Η τρόικα που πλέον εκφράζει φόβους για το μέγεθος του τραπεζικού οργανισμού που θα δημιουργηθεί  θέλει να πειστεί για τις συνέργιες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση, επισήμανε ο ίδιος και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση.

Νωρίτερα η Εθνική Τράπεζα σε συνάντηση που είχε με τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank, δίνοντας έμφαση στις μεγάλες συνέργειες που θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε στο κλιμάκιο της τρόικας ότι η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank πρέπει να προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί, καθώς η όλη διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και δεν θα ήταν καλό να ανατραπεί.

Έντονη ανησυχία δημιουργεί στην κυβέρνηση το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, αφού η τρόικα απορρίπτει και το νέο σχέδιο του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχει θέμα» με την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) διατηρούν επιφυλάξεις για τον τρόπο που προσεγγίζεται ο στόχος για την διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων, αλλά και για τον ελάχιστο δυνατό αριθμό των αποχωρήσεων εντός του 2013, κυρίως δε των επίορκων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...