Σαν «βόμβα» έσκασε η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν στην φινλανδική τηλεόραση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει οδηγία σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας οι μεγαλοκαταθέτες θα συμβάλλουν στη διάσωσή της.
«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση αλλά η ευρωπαϊκή οδηγία θα ορίζει πως σε περίπτωση κατάρρευσης ενός τραπεζικού ιδρύματος ή αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα η ευθύνη θα βαρύνει και τους επενδυτές και τους μεγαλοκαταθέτες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Ρεν.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρχει μια αυστηρή «ιεραρχία» σε αυτούς που θα συμβάλλουν στη διάσωση μιας τράπεζας καθώς την κυριότερη ευθύνη θα την έχουν οι μέτοχοι και έπειτα όσοι διαθέτουν μη προστατευόμενες καταθέσεις και επενδύσεις. Ο Επίτροπος Ρεν τόνισε πάντως πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, τις οποίες χαρακτήρισε «ιερές» θα είναι ασφαλείς. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει νέα μέτρα για να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την ύφεση
Μπορεί η Κομισιόν να είχε πάρει αρχικά αποστάσεις από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ που υποστήριξε ότι το πρόγραμμα που αποφασίστηκε για την Κύπρο συνιστά ένα «νέο πρότυπο» για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη, όμως όπως όλα δείχνουν το σχέδιο αυτό ετοιμάζεται εδώ και καιρό.
Δεν ήταν τυχαία και η δήλωση της Σαντάλ Χιουζ εκπροσώπου του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, πως η πρόταση της Κομισιόν που συζητείται στο Συμβούλιο δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για διασώσεις τραπεζών.
Τα μηνύματα στέλνονταν εδώ και μέρες, το ζήτημα είναι αν τα κατάλαβαν οι αποδέκτες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου