Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Και την Κυριακή στο Μαξίμου Ανοικτά όλα τα ζητήματα-αγκάθια με την τρόικα, συνέχεια επαφών το Σάββατο


Την Κυριακή το πρωί η τρόικα θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου
Την Κυριακή το πρωί η τρόικα θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ούτε στην νέα συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας έκλεισε κάποιο από τα φλέγοντα ζητήματα (κινητικότητα στο Δημόσιο, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ενιαίος φόρος ακινήτων, συγχώνευση Εθνικής-Eurobank).

Η νέα συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Γ.Στουρνάρα ορίστηκε για το απόγευμα (18:00 μ.μ) του Σαββάτου, ενώ την Κυριακή η τρόικα θα θα περάσει την πόρτα του Μαξίμου.

Η τρόικα απορρίπτει και το νέο σχέδιο Μανιτάκη, προκαλώντας μάλιστα και έντονες ενδοκυβερνητικές τριβές, αφού διαφαίνεται αδιέξοδο. Υπενθυμίζεται δε ότι το σχέδιο για διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων αποτελεί προαπαιτούμενη δράση, για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό του κλίματος το μήνυμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οικονομικό επιτελείο ότι ««αυτοί που κάνουν τη διαπραγμάτευση, να βάλουν και την υπογραφή τους».

Η όξυνση αυτή μεταξύ των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, προέκυψε μετά τις δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών ότι στη συνάντηση με την τρόικα (το απόγευμα της Παρασκευής), ο υπουργός Οικονομικών εκπροσωπεί την κυβέρνηση και για το θέμα του δημοσίου.

Ο ίδιος τόνισε και ότι το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των απομακρύνσεων στο Δημόσιο προκαλεί προβλήματα κατά τις επαφές με τους δανειστές.

«Αν παίρνει την ευθύνη ο υπουργός Οικονομικών ας βάλει και την υπογραφή του σε όσα συμφωνήσει με την τρόικα» ήταν η αιχμηρή απάντηση από πηγές προσκείμενες στον κ. Μανιτάκη.

Τα βασικά αγκάθια 

Τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, αφορούν στο ειδικό τέλος στα ακίνητα, στην προωθούμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην κινητικότητα στο Δημόσιο (όπου η τρόικα δεν ικανοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Για το θέμα των αλλαγών στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ, και την εφαρμογή του νέουενιαίου φόρου ακινήτων, η τρόικα εξετάζει με προσοχή εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις που υποβάλει η κυβέρνηση.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ βομβάρδισαν και χθες (Πέμπτη) με ερωτήσεις το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να είναι σίγουροι ότι έχουν υπολογιστεί σωστά οι εκτιμώμενες απώλειες από το νέο φόρο και η κάλυψη τους από τα προτεινόμενα μέτρα.

«Δεν έχουν ακόμη απαντήσει», ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εννοώντας ότι και αυτό το «αγκάθι» παραμένει.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διατείνεται πως το μέτρο είναι κοστολογημένο και το χρηματοδοτικό κενό περίπου 200 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη μείωση, θα καλυφθεί από την ένταξη στον νέο φόρο, ακινήτων που νοικιάζει το Δημόσιο, αλλά και όσων είναι εκτός σχεδίου πόλης.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί να δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, κάτι που πέραν των άλλων δημιουργεί μέγα ζήτημα στο γάμο της Εθνικής με την Eurobank.

Βεβαίως από το πρωί της Παρασκευής έγιναν συντονισμένες προσπάθειες να μεταπειστεί η τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν επαφές με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστα Μποτόπουλο.

Η διοίκηση της Επ.Κεφαλαιαγοράς ενημέρωσε λεπτομερώς για τη συνολική νομική και τεχνική διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και κυρίως για χρονοδιαγράμματα των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Επίσης τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έκαναν συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.

Σχετικά με την συγχώνευση Εθνικής-Eurobank, για την οποία τώρα η τρόικα -που σημειωτέον αρχικά είχε χαιρετίσει την απόφαση- διατυπώνει ενστάσεις, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε καταρχάς ότι η τρόικα θεσμικά «δεν μπορεί να θέσει βέτο στη σχετική διαδικασία», όπως άλλωστε καθιστά σαφές και η προσεκτική ανακοίνωση της Κομισιόν για το θέμα.

Ωστόσο, προσέθεσε με νόημα, «είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματα [...] θέλουν να πειστούν ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν και άλλα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση».

Η τρόικα που πλέον εκφράζει φόβους για το μέγεθος του τραπεζικού οργανισμού που θα δημιουργηθεί  θέλει να πειστεί για τις συνέργιες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση, επισήμανε ο ίδιος και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση.

Νωρίτερα η Εθνική Τράπεζα σε συνάντηση που είχε με τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank, δίνοντας έμφαση στις μεγάλες συνέργειες που θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε στο κλιμάκιο της τρόικας ότι η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank πρέπει να προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί, καθώς η όλη διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και δεν θα ήταν καλό να ανατραπεί.

Έντονη ανησυχία δημιουργεί στην κυβέρνηση το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, αφού η τρόικα απορρίπτει και το νέο σχέδιο του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχει θέμα» με την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) διατηρούν επιφυλάξεις για τον τρόπο που προσεγγίζεται ο στόχος για την διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων, αλλά και για τον ελάχιστο δυνατό αριθμό των αποχωρήσεων εντός του 2013, κυρίως δε των επίορκων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: