Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ


Ακριβώς 45 χρόνια μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, πρωτεργάτη των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, βγήκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τη σύλληψη του δολοφόνου του, Τζέιμς Ερλ Ρέι. Το βίντεο που δημοσιεύει το BBC (εδώ) δείχνει... 
τον Ρέι σε ένα αεροπλάνο μετά την έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές, τον Ιούνιο του 1968, να του διαβάζονται από τον σερίφη Μπιλ Μόρις τα δικαιώματα που προβλέπονται από το αμερικανικό Σύνταγμα για δίκαιη μεταχείριση κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. 

Κατόπιν βλέπουμε αστυνομικούς να φορούν αλεξίσφαιρο γιλέκο στον Ρέι προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα παραστεί στη δίκη ζωντανός - κάτι που δεν είχε συμβεί μερικά χρόνια νωρίτερα με τον δολοφόνο του αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος είχε δολοφονηθεί μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες από τον Τζακ Ρούμπι.

Στο τέλος ο Ρέι εμφανίζεται γυμνός, να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις και να οδηγείται σε φυλακή του Μέμφις.  

Το ιστορικό ντοκουμέντο έφεραν στο φως οι αρχές του Τενεσί, της πολιτείας όπου ο αιδεσιμότατος Κινγκ έπεσε, σε ηλικία 39 ετών, θύμα δολοφονίας στις 4 Απριλίου 1968 στο Μέμφις, ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι ενός μοτέλ.

Μετά τη δολοφονία ο Ρέι, δηλωμένος ρατσιστής και μικροκακοποιός, διέφυγε αεροπορικώς στον Καναδά, όπου προμηθεύτηκε πλαστή ταυτότητα και πήγε στην Αγγλία. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου από τη Σκότλαντ Γιαρντ τον Ιούνιο. Εκδόθηκε στο Μέμφις αλλά κατάφερε κι απέφυγε τη δίκη και πιθανώς την ηλεκτρική καρέκλα παραδεχόμενος την ενοχή του το 1969. Καταδικάστηκε σε 99 χρόνια φυλάκιση, αλλά αργότερα ανακάλεσε την ομολογία του, ισχυριζόμενος ότι ήταν «θύμα συνωμοσίας», για την οποία δεν προέκυψαν ποτέ στοιχεία. Πέθανε το 1998 σε ηλικία 70 ετών.

Το βίντεο με τον Ρέι ανακαλύφθηκε το 2011 στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Σέλμπι μαζί με αρχεία και φωτογραφίες από τις έρευνες. Οι ερευνητές βρήκαν τις ταινίες, που ήταν ένα τεχνολογικά «πρωτόγονο» βίντεο, αλλά δεν είχαν τρόπο να τις δουν λόγω παλαιάς τεχνολογίας. Τις έστειλαν στη Νέα Υόρκη για επεξεργασία και ψηφιοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: