Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Μετωπική Σαμαρά-Κουβέλη

Μετωπική Σαμαρά-Κουβέλη

Μετωπική σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά φαίνεται να είχε ο Φώτης Κουβέλης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με το MEGA, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ, ήταν κάθετος, τονίζοντας στον Πρωθυπουργό ότι ''στηρίζω την κυβέρνηση αλλά μέχρι ενός σημείου. Δεν βάζω την υπογραφή μου στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων''.
Για τη Δημοκρατική Αριστερά, δεν είναι τεχνικό το ζήτημα, αλλά είναι θέμα πολιτικής συνέπειας τα εργασιακά θέματα. Ο Φώτης Κουβέλης ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά, όταν ανέφερε ότι ''δεν ψηφίζω τις εργασιακές αλλαγές και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για αυτή μου την απόφαση''.
Εξήγησε μάλιστα ότι τα εργασιακά έχουν αξιακό και ιδεολογικό φορτίο για τη Δημοκρατική Αριστερά. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να έρχονται στο παρά πέντε της διαπραγμάτευσης οι αλλαγές στα εργασιακά, τη στιγμή που δεν έχουν δημοσιονομικό όφελος.
''Ούτε εγώ ούτε άλλος βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., πρόκειται να τις ψηφίσει'', φαίνεται να τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.
Όσον αφορά στην ενόχληση του Πρωθυπουργού μετά τα λεγόμενα του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., κύκλοι του κόμματος επισημαίνουν ότι είναι ήδη τολμηρό που συμμετέχουν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.
Υπογραμμίζουν ότι αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος και προσπαθούν να στηρίξουν επώδυνα μέτρα για να σωθεί η χώρα, υποστηρίζουν όμως ότι οι ίδιοι δεν έχουν ευθύνη για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Ο Φώτης Κουβέλης έθεσε και άλλα ζητήματα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ έδειξε τη δυσφορία του για τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στα εργασιακά, ότι δηλαδή βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Επίσης, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις φήμες περί ανασχηματισμού.
Μίλησε πάντως και για τα δημοσιονομικά, τονίζοντας ότι συνεχίζεται και εκεί η διαπραγμάτευση, επαναφέροντας μάλιστα το θέμα για τα εποχικά επιδόματα, τα οποία επιμένουν να μην περικοπούν.enikos.gr

Read more...

Η απάντηση ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ

'Αμεση ήταν η αντίδραση της Συγγρού, μετά τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με τη δημιουργία ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με κύκλους του κόμματος, η Νέα Δημοκρατία απαντά ότι ''το θέμα δεν είναι τι σου στέλνουν αλλά τι απαντάς εσύ''.http://www.enikos.gr/politics/90802,H_apanthsh_ND_sto_PASOK.html

Read more...

Κωλοτούμπα Κουβέλη...




Και μετά παρεξηγείται που τον λένε "αριστερό Καρατζαφέρη" ...

Βγήκε από τη σύσκεψη, δηλώνοντας ορθά κοφτά πως δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του κάτω από την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων. 
Έβγαλε μάλιστα και αιχμηρή ανακοίνωση για τη δήλωση Σαμαρά -λίγο πριν αρχίσουν τα δελτία.
Και λίγο πριν τις 9, ο...

ίδιος άνθρωπος τα παίρνει όλα πίσω και ανατρέπει τα σενάρια περί αποχώρησής του, που αυτός και μόνο είχε πυροδοτήσει.
Το MEGA μάλιστα το μετέδωσε σαν έκτακτη είδηση: από τη ΔΗΜΑΡ διαρρέουν πως στηρίζουν την κυβέρνηση!
Και μετά παρεξηγείται που τον λένε "αριστερό Καρατζαφέρη" ...


Read more...

Αίρεται η ασυλία 3 βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Αίρεται η ασυλία 3 βουλευτών της Χρυσής Αυγής
Την άρση τη βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Γιώργου Γερμενή αποφάσισε πριν από λίγο η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ειδικότερα, από τους 220 βουλευτές που ψήφισαν, υπέρ της άρσης των τρίων βουλευτών της Χρυσής Αυγής ψήφισαν και οι  220.
Αντίθετα, η Ολομέλεια δεν ενέκρινε την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη. Κατά της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 193 βουλευτές, υπέρ μόλις 25 και 2 δήλωσαν «παρών».

Read more...

Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο «Μαχαίρι» σε εφάπαξ, συντάξεις, δώρα, επιδόματα

 πολλών … μποφόρ, πλήρη ανατροπή εργασιακών κεκτημένων και νέα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους περιλαμβάνει το νέο … Μνημόνιο, η νέα συμφωνία στη βάση του δημοσιονομικού πλαισίου που απετέλεσε το αντικείμενο των σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών μας, καθώς εμφανίζεται ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της στήριξης της χώρας.

Στο νέο μνημόνιο το κύριο βάρος της προσαρμογής παραμένει στο Δημόσιο και δη στις «πλάτες» μισθωτών και συνταξιούχων. Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το θέμα των σκληρών εργασιακών ανατροπών που απαιτούν οι δανειστές μας, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός πως σε πολλά σημεία των κειμένων του προσχεδίου οι Τροικανοί έχουν προχωρήσει σε διευκρινιστικές παραπομπές, όπου τονίζουν ότι η κυβέρνηση διαφωνεί ή δεν συζητά στην παρούσα φάση συγκεκριμένες αλλαγές.

Στο κείμενο του νέου Μνημονίου, που φέρει ως τελευταία ημερομηνία επικαιροποίησης την 14η Οκτωβρίου, προβλέπονται μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά ως και 35%, πλαφόν στους μισθούς των ΔΕΚΟ, «μαχαίρι» στις συντάξεις και στα επιδόματα, ενώ υπάρχει και … χρονολόγιο για την έξοδο από το Δημόσιο συνολικά 30.000 εργαζομένων ως το 2013.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός πως το κείμενο τονίζει ότι χωρίς την επιμήκυνση μέχρι το 2016 τα μέτρα που θα έπρεπε να υλοποιηθούν μέσα στη διετία θα ήταν πολύ περισσότερα από τα 13,5 δισε ευρώ του … υφιστάμενου πακέτου. Στην ίδια επισήμανση πάντως τονίζεται ότι η παράταση κατά δύο χρόνια του διαστήματος επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της χώρας σημαίνει πως αμβλύνεται μεν η ύφεση, ταυτόχρονα όμως «πέφτει» και ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής από το αρχικώς προβλεφθέν 3% στο 1,5% του ΑΕΠ ετησίως.

Στο προσχέδιο δεν έχει απαλειφθεί η πρόβλεψη για κατάργηση των τριετιών και των επιδομάτων, με αποτέλεσμα να αναγράφεται πως θα υιοθετηθεί ένας νέος κατώτατος εισαγωγικός μισθός και τόσο οι υποχρεωτικές ωριμάνσεις, όσο και τα επιδόματα θα εξαλειφθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2015, αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου του 2013. Παράλληλα προβλέπεται μείωση των αποζημιώσεων (Σ.Σ: πρόβλεψη για χαμηλότερο κόστος απόλυσης, η έκφραση που χρησιμοποιείται στο κείμενο) με παράλληλη «προστασία» των ήδη εργαζομένων.


Ριζικές είναι οι αλλαγές στο νέο φορολογικό.

-Καταργούνται οι τρεις φορολογικοί συντελεστές φυσικών προσώπων και επεκτείνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης έως το 2018! Πάντως ειδικά γι’ αυτό οι Τροικανοί σημειώνουν πως το μέτρο είναι ακόμα υπό συζήτηση.

-Το πακέτο μέτρων για το 2013 ορίζεται στα 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 θα προέλθουν από μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

-Καταργούνται τα δώρα στους μισθούς και στις συντάξεις του Δημοσίου.

-Στα Ειδικά Μισθολόγια προβλέπονται σημαντικές μειώσεις και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2012. Συγκεκριμένα:

Για μισθούς έως 1000 ευρώ η μείωση θα φτάσει στο 2%. Από 1000 έως 1500 ευρώ η μείωση θα αγγίξει το 10%, από 1500 έως 2500 ευρώ, μείωση 20%, από 2500 έως 4000 ευρώ μείωση 30% και από 4000 ευρώ και πάνω η μείωση θα αγγίξει το 35%.

-Μειώσεις θα επέλθουν και στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Θα τεθεί πλαφόν στους μισθούς στο ύψος των 1900 ευρώ.

-Γίνεται πρόβλεψη για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30.000. Με στόχο οι πρώτοι 5000 να οδηγηθούν στην … έξοδο ως τις 31/12/2012, άλλοι 5000 ως τις 31/3/2013 και συνολικά 25000 μέσα στο 2013 εκ των οποίων οι μισοί μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.

Όσον αφορά στις περικοπές των συντάξεων, αυτές θα έχουν ως εξής:

1000 – 1500 ευρώ: -3%

1500 – 2000 ευρώ: -5%

Πάνω από 200 ευρώ: -12%

Προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, αλλά και μείωση 23% στο εφάπαξ. Επίσης θα μπει εισφορά 3% σε όσους έλαβαν υψηλό εφάπαξ μετά το 1995, ενώ παράλληλα καταργείται το ΕΚΑΣ για όσους συνταξιούχους είναι μικρότεροι των 64 ετών.

Στα επιδόματα καταργούνται όλα ανεξαιρέτως τα οικογενειακά και αντικαθίστανται με ένα που όμως θα δίδεται με εισοδηματικά κριτήρια. Καταργούνται επίσης όλα τα ειδικά εποχικά επιδόματα ανεργίας και προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ακόμα και για ασφαλισμένους προ του 1993.

Προβλέπεται τέλος η επιβολή νέου φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και αύξηση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κατά 25% από τον Μάρτιο του 2013.

Τέλος προς αύξηση βαίνουν και οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, όπου η μέση μείωση είναι 24%. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.
Μεγάλες περικοπές στις ΔΕΚΟ όπου «κουρεύονται» εκ νέου όλοι οι μισθοί ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα.
Η κατάργηση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ των δώρων και όλων των επιδομάτων πέραν του ενιαίου μισθολογίου που θεσπίστηκε πέρυσι.
Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την επέκταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» παντού σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στους φορείς και τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
Επίσης, στα μέτρα που αποκαλύπτονται ανοίγοντας το πακέτο, περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για τη μείωση του προσωπικού στα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία ενώ καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν στις μετατάξεις εργαζομένων στο Δημόσιο.
Συνταξιούχοι στα όρια
Πιο βαριά όμως είναι τα μέτρα για τις περικοπές των συντάξεων δεδομένου ότι:
Καταργούνται για όλους τα δώρα.
Επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Αυξάνονται οι εισφορές σε όλα τα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ) στα όρια των εισφορών του ΙΚΑ.
Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.

Το μέτρο όμως που θα ανατρέψει τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και θα κάνει πιο αβέβαιο το μέλλον των ανέργων μεγάλης ηλικίας είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα κείμενα το μέτρο θα έχει γενική εφαρμογή, χωρίς εξαιρέσεις, ακόμη και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ασφάλισης.
Πέραν όμως τούτων αυξάνονται και τα φορολογικά βάρη με νέες αυξήσεις στα τσιγάρα, στο υγραέριο, αλλά το κυριότερο, τον φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.


Οι διαρθρωτικές αλλαγές
Ξεχωριστό κεφάλαιο στο νέο μνημόνιο αποτελούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που ξεκινούν από την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης και φθάνουν στη διεύρυνση του ωραρίου όλης της αγοράς και ειδικά των σουπερμάρκετ που θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα το πρωί και θα κλείνουν μία ώρα αργότερα το βράδυ.
Ειδικά μέτρα προβλέπονται για την απελευθέρωση της αγοράς των καυσίμων για την οποία η τρόικα θεωρεί ότι «επικρατούν συνθήκες καρτέλ».http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=231876

Read more...

Ξύπνησε το ηφαίστειο της Θήρας;

Ξύπνησε το ηφαίστειο της Θήρας;

Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν ειδικά όργανα 24ωρης παρακολούθησης στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι εγκρίνεται η διάθεση πίστωσης ύψους 54.251 ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων του ολοκληρωμένου συστήματος 24ωρης παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, για την εκτίμηση και αντιμετώπιση πιθανού ηφαιστειακού κινδύνου.
Η αποστολή, αρχηγός της οποίας ήταν ο γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας-Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, πόντισε έναν μετρητή κλίσης και δύο αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης για να καταγράψει την πιθανή παραμόρφωση και το "φούσκωμα" του βυθού εξαιτίας ανοδικών κινήσεων του μάγματος και των αερίων κάτω από το βυθό.


ΠΗΓΗ: cretalive.gr

Read more...

Στάση εργασίας και συλλαλητήριο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά την Τετάρτη

«Όχι» στην ένταξη του ταμείου τους στον ΕΟΠΥΥ


Από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιούν στάση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί σε Αθήνα και Πειραιά
Από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιούν στάση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί σε Αθήνα και Πειραιά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη του ταμείου τους, ΕΤΑΑ, στον ΕΟΠΥΥ.

«Οι βίαιες διαδικασίες ένταξης του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ ένα μόνο στόχο μπορούν να πετύχουν: την κατάρρευση ενός υγιούς επιστημονικού ταμείου, παρά τις λεηλασίες που έχει υποστεί, σ' ένα φορέα υπερχρεωμένο και ελλειμματικό, που καμία εγγύηση για Υγεία και Περίθαλψη δεν μπορεί να προσφέρει στους ασφαλισμένους του», αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας- Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΣΥΡΙΖΑ:Χωρίς αποδέκτη η επίκληση του Πρωθυπουργού

ΣΥΡΙΖΑ:Χωρίς αποδέκτη η επίκληση του Πρωθυπουργού
Την δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχολίασε πριν από λίγο το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η επίκληση του Πρωθυπουργού για ενότητα δεν έχει αποδέκτη τον ελληνικό λαό. Ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν υπήρξε ποτέ, αφού ήδη από την επομένη των εκλογών ο κ. Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει την τρόικα για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου. Αυτός που θα τολμήσει και θα νικήσει, είναι ο λαός».

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ για την δήλωση Σαμαρά

Το ΠΑΣΟΚ για την δήλωση Σαμαρά

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ που κλήθηκαν να σχολιάσουν τη δήλωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έλεγαν τα εξής:

«Εμείς αντιλαμβανόμαστε πως με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει πως θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε αύριο να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνεται δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Έλληνες».enikos.gr

Read more...

Στουρνάρας:Το πακέτο έχει κλείσει

Στουρνάρας:Το πακέτο έχει κλείσει

''Το πακέτο επί της ουσίας έχει κλείσει'', είπε πριν από λίγο ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομικών, που βρίσκεται ακόμα στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ανέφερε ότι ''το πακέτο των μέτρων περίπου έχει κλείσει, καθώς η τρόικα έχει κάνει κάποια βήματα πίσω όσον αφορά στα εργασιακά''.
Όσο για την άρνηση του Φώτη Κουβέλη να ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά που προτείνει η τρόικα, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι ''ο κ. Κουβέλης, ας κάνει ότι νομίζει''.

Read more...

Έκτακτο νέο μέτρο του ΕΟΦ

Έκτακτο νέο μέτρο του ΕΟΦ


Σε προσωρινή γενική αναστολή εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, προβαίνει από σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ως έκτακτο μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις φαρμάκων, σχετιζόμενες με την έναρξη ισχύος του νέου δελτίου τιμών.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση εφαρμόζεται άμεσα και έχει προσωρινό χαρακτήρα. Συστήνεται επίσης αναστολή αποθεματοποίησης και επιβάλλεται η διάθεση στην εγχώρια αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από όλους τους συμμετέχοντες στη διακίνηση (φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία).
Ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα προβεί σε απαγόρευση εξαγωγών και στην επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο σχετικών κυρώσεων.


ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Read more...

Καταγγελία για υπεξαίρεση... πετρελαίου από καθηγητές του ΑΠΘ

Έρευνα του ΣΔΟΕ


Η υπόθεση φέρεται να συνδέεται με το σκάνδαλο υπεξαίρεσης πετρελαίου στο ΑΠΘ το διάστημα 1999-2004
Η υπόθεση φέρεται να συνδέεται με το σκάνδαλο υπεξαίρεσης πετρελαίου στο ΑΠΘ το διάστημα 1999-2004   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Θεσσαλονίκη
Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρίσκεται ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, ποσότητες πετρελαίου που προορίζονταν για το ΑΠΘ κατέληγαν στις δεξαμενές των σπιτιών καθηγητών του Ιδρύματος.

Στην καταγγελία, που διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές και κατόπιν παραγγέλθηκε στο ΣΔΟΕ η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, δεν αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα πανεπιστημιακών, αλλά διευθύνσεις κατοικίας όπου κατέληγε το πετρέλαιο.

Η καταγγελία αφορά το διάστημα 2004-2008, περίοδο κατά την οποία διεκόπη η προμήθεια πετρελαίου για τη θέρμανση του Πανεπιστημίου, λόγω της χρήσης φυσικού αερίου. Η υπόθεση συνδέεται με το σκάνδαλο υπεξαίρεσης πετρελαίου στο ΑΠΘ -το διάστημα 1999 μέχρι 2004- για το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη υπάλληλοι του Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι εταιρειών διανομής πετρελαίου.

Η υπόθεση εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΦΗΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΟΝΟΣ Αντώνης Σαμαράς: «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε»



http://newpost.gr/post/163093/antonis-samaras-tha-sosoyme-tin-ellada-osoi-to-tolmisoyme/
eurokinissi
«Κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες διαπραγματευόμαστε σκληρά για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο» ανέφερε σε δήλωσή του από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τις διαβουλεύσεις του με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον υπουργό Εργασίας.

«Γνωρίζω πολύ καλά τι διακυβεύεται σήμερα. Έχουμε ήδη και στα εργασιακά και σε άλλα, αλλάξει πολλές από τις αρχικές απαιτήσεις της τρόικας. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» ανέφερε. 

«Το μόνο μου κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι το μόνο που ζητάει  είναι «εθνική ενότητα». 

«Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί εάν δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Read more...

Χατζησωκράτης:Θα είναι αστείο...

Χατζησωκράτης:Θα είναι αστείο...

Την αισιοδοξία της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία, παρά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στα εργασιακά, εξέφρασε πριν από λίγο ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. "Θα ήταν αστείο να μην συμφωνήσουμε με την τρόικα για μια διαφωνία και μόνο", δήλωσε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ.enikos.gr

Read more...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ '' ΔΕΙΧΝΕΙ '' ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...


 Μπορεί το  64,1%  των πολιτών να επιθυμούν η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της, ωστόσο το 60,4%, πιστεύει ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με την έρευνα της MARC για τον ALPHA...

Την ίδια στιγμή, το 75% των ερωτηθέντων διαφωνούν με τον τρόπο  που πολιτεύεται η Χρυσή Αυγή, ωστόσο είναι ενδεικτικό ότι το 20,3 % συμφωνεί, ποσοστό που είναι σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο που συγκέντρωσε το κόμμα στις εκλογές.
Επίσης στην ερώτηση σχετικά με τον τρόπο θέρμανσης που θα επιλέξουν τον χειμώνα, το 68,5% των πολιτών απαντά ότι θα επιλέξει τον φθηνότερο τρόπο, ενώ μόλις το 27% απαντά κατηγορηματικά ότι θα ζεσταθεί με πετρέλαιο θέρμανσης.


Read more...

Αμετακίνητος ο Κουβέλης στις «απαράδεκτες απαιτήσεις της τρόικας στα εργασιακά»

«Αντίθετος και αντίπαλος»


O Φώτης Κουβέλης κατά την έξοδό του από το γραφείο του πρωθυπουργού   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Τα όσα η τρόικα επιμένει για τα εργασιακά με βρίσκουν αντίθετο και αντίπαλο» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης μετά το πέρας της πολύωρης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν πρόκειται να ψηφίσουν τις «απαράδεκτες απαιτήσεις της τρόικας στα εργασιακά και αυτή η θέση δεν θα αλλάξει».

Επανέλαβε ότι οι απαιτήσεις της τρόικας στα εργασιακά δεν θα είχαν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας ότι οι εργασιακές σχέσεις είναι ήδη αποσαθρωμένες.

«Δεν έχουν σχέση με την δημοσιονομική εξυγίανση, θέλουν ουσιαστικά καθηλωμένους τους μισθούς», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Μάλιστα, προειδοποίησε πως εάν γίνουν δεκτές οι αξιώσεις της τρόικας -και ο ίδιος, όπως είπε, αγωνίζεται να μην γίνουν- θα αυξηθεί η ανεργία και οι απολύσεις.

Για τα υπόλοιπα θέματα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι η συζήτηση συνεχίζεται.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Κουβέλης δεν θέλησε να απαντήσει.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

«Δεν είμαστε προτεκτοράτο» δήλωσε ο Βενιζέλος ζητώντας παρέμβαση Σαμαρά

«Πολιτική συνολική λύση»


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια των δηλώσεών του   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Η παράταση της εκκρεμότητας δεν μας βοηθά, αυξάνει το λογαριασμό των μέτρων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι αυτό που θα συμφωνηθεί πρέπει να λύνει οριστικά το ζήτημα του ελληνικού ζητήματος, αλλιώς θα πέσουμε πάλι στην αβεβαιότητα.

Ερωτηματικά για τις αξιώσεις της τρόικας δημιουργεί η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου περί της δημοσιονομικής διαχείρισης του κράτους: «θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα.»

Πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία δέσμευση που να υπονομεύει τη δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας, διευκρινίζοντας σχετικά ότι «υπάρχει υποψία» πως η τρόικα αξιώνει να κατατεθεί η δόση σε έναν «άλλου τύπου» λογαριασμό, από τον οποίο θα απελευθερώνονται σταδιακά τα ποσά ανάλογα με την πρόοδο της χώρας και τον έλεγχο του οποίου δεν θα έχει η Ελλάδα.

θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και για το θέμα των εργασιακών λέγοντας ότι δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα, όπως αυτό, που δεν συνεισφέρουν τίποτα στο δημοσιονομικό στόχο και που ουσιαστικά δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας.

«Δεν έχει μεσολαβήσει πραγματικά τίποτα ανάμεσα στο Μάρτιο και τον Οκτώβριο που να δικαιολογεί να ξανατίθενται παρόμοια θέματα. Τα είχαμε συζητήσει την περίοδο της Ανοιξης πριν τη μεγάλη συμφωνία. Η συμφωνία αυτή είναι το ακραίο όριο, όπως έχω πει και χωρίς να έχουμε δοκιμάσει την εφαρμογή της, χωρίς να έχουμε αποτελέσματα και αξιολόγηση, είναι πραγματικά αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίγει παρόμοια συζήτηση» εξήγησε.

Τέλος, τόνισε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κινηθεί άμεσα, στο δικό του υψηλό πολιτικό επίπεδο με τους ομολόγους του, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να μπορεί να εμφανιστεί στη Βουλή και το λαό.

«Το ζήτημα δεν είναι πια τεχνικό, είναι καθαρά πολιτικό, πάντα το έλεγα. Και μόνο αν μπορούμε να πούμε μια ολοκληρωμένη ιστορία στον κόσμο, μια αφήγηση που να δίνει ελπίδα και προοπτική, θα πάρουμε μαζί μας την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που θέλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής» εξήγησε.

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση: «είμαστε εθνικά ενωμένοι όταν συζητούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους διεθνείς παράγοντες. Μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες, κρίνονται τα πιο κρίσιμα και ευαίσθητα στοιχεία μιας συμφωνίας που μόνο αν είναι ολοκληρωμένη θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει την τελική στροφή για την έξοδο από την κρίση».
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Οριστικά στοιχεία Στα 12,7 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο εννιάμηνο

Χαμηλότερα έναντι των στόχων ήταν τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το εν λόγω διάστημα, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12.720 εκατ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα σε 2.070 εκατ. ευρώ, έναντι στόχων για 13.531 εκατ. ευρώ και 2.879 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του εννεαμήνου του προηγούμενου έτους, κατά 7.381 και 3.999 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 36,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Πάντως, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 36.700 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας να παρουσιάζουν υστέρηση έναντι του στόχου (38.040 εκατ. ευρώ) κατά 1.340 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.142 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 567 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012 (34.709 εκατ. ευρώ) του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2013.

Το ΥΠΟΙΚ αποδίδει την υστέρηση έναντι του στόχου, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στο πρόωρο κλείσιμο των διαχειριστικών καταστάσεων των τελωνείων της χώρας κατά το μήνα Σεπτέμβριο καθώς και στην παράταση για την πληρωμή υποχρεώσεων στις Δ.Ο.Υ. έως τις 3 Οκτωβρίου 2012 που θα έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση εσόδων του Σεπτεμβρίου τον μήνα Οκτώβριο. 

Τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους εννεαμήνου καλύφθηκε από την είσπραξη 201 εκατ. ευρώ περίπου από τη Γαλλία και τη Φινλανδία ως μεταφορά αποδόσεων από την διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών τους, από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και από τις εισπράξεις φόρων στην περιουσία.

Εν τω μεταξύ, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 2.558 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 3.331 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους εννεαμήνου κατά 773 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία.

Όσον αφορά στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το εννεάμηνο του 2012, αυτές ανήλθαν στα 49.420 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.151 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (51.571 εκατ. ευρώ) του προσχεδίου προϋπολογισμού 2013.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο τον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 75 εκατ. ευρώ, αλλά και στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων οι οποίες είναι χαμηλότερες σε σχέση με το στόχο κατά 2.076 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (4 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (86 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).

Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 10.650 εκατ. ευρώ και είναι χαμηλότερες του στόχου (10.652 εκατ. ευρώ) κατά 2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι δαπάνες για πληρωμή προμήθειας εκταμίευσης δανείου στο EFSF ανήλθαν σε 370 εκατ. ευρώ και ταυτίζονται με το στόχο που είχε τεθεί για το εννεάμηνο.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Σεπτέμβριο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 7.538 εκατ. ευρώ ή 13,2%. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,9% (ή 3.370 εκατ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.protothema.gr

Read more...

«ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΝΑ ΒΡΟΝΤΕΡΟ “ΟΧΙ“ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ» Σε «λαϊκές παρελάσεις» την 28η Οκτωβρίου καλούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ



http://newpost.gr/post/163044/se-laikes-parelaseis-tin-28i-oktovrioy-kaloun-stelexi-toy-syriza/ 
Σε ειρηνικές «λαϊκές παρελάσεις» καλεί τους «πολίτες αυτής της χώρας, άνδρες, γυναίκες νέους και νέες, μαθητές, μαθήτριες», μέσα από τον ιστότοπο iskra.gr, του οποίου τις απόψεις απηχεί, τοΑριστερό Ρεύμα -μία εκ των βασικών συνιστωσών του ΣΥΝ και εκ των πρωτεργατριών δυνάμεων για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ- με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και τις καθιερωμένες - συμβατικές παρελάσεις που διεξάγονται την ημέρα αυτή.

Η 28η Οκτωβρίου λογίζεται ως «ευκαιρία για να δώσει ο λαός ένα πολύ σημαντικόσυμβολικό και άκρως επίκαιρο περιεχόμενο στη μεγάλη και νικηφόρα εθνική επέτειο!», καθώς σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση πρέπει να ειπωθεί ένα βροντερό «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ, ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 14 ΔΙΣ, ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!».
Η ακριβής ανακοίνωση έχει ως εξής:


«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ, ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 14ΔΙΣ, ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
 
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! 

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία! 

Ευκαιρία για να δώσει ο λαός ένα πολύ σημαντικό,συμβολικό και άκρως επίκαιρο περιεχόμενο στη μεγάλη και νικηφόρα εθνική επέτειο! 

Ευκαιρία για να διακηρύξει ο λαός μας και η ελληνική νεολαία το δικό του σύγχρονο και ελπιδοφόρο ΟΧΙ! 

Οι πολίτες αυτής της χώρας άνδρες, γυναίκες νέοι και νέες, μαθητές, μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να καταστήσουν τον γιορτασμό της 28ης Οκτώβρη ένα μεγάλο λαϊκό, ενωτικό, ειρηνικό και αγωνιστικό λαϊκό ποτάμι παντού σε όλες τις πόλεις και τους δήμους της χώρας.Έχουν την ευκαιρία μαζί με τις επίσημες παρελάσεις να πραγματοποιήσουν τις δικές τους λαϊκές, ειρηνικές, ενωτικές και αγωνιστικές παρελάσεις για να βροντοφωνάξουν τα δικά τους σύγχρονα αλλά και πολύ κρίσιμα, ζωτικά και μεγάλα "ΟΧΙ"!   

Να βροντοφωνάξουν:
  • ΟΧΙ στην τρόικα
  • ΟΧΙ στα μνημόνια
  • ΟΧΙ στο μαύρο πακέττο των 14 δις
  • ΟΧΙ στο νέο φασισμό
  • ΟΧΙ στη συγκυβέρνηση
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! 

H φετινή επέτειος της 28ης Οκτώβρη δεν είναι μόνο επέτειος μνήμης αλλά και επίκαιρο παλλαϊκό κάλεσμα για αγωνιστική παρουσία και γράψιμο μιας νέας ιστορικής σελίδας».

Read more...

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Αντίθετοι με τις αλλαγές στα εργασιακά Βενιζέλος και Κουβέλης



http://newpost.gr/post/162983/antithetoi-me-tis-allages-sta-ergasiaka-venizelos-kai-koyvelis/ 
Την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε συζήτηση για περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά εξέφρασανΕυάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τονπρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση πολιτικής λύσης με τους ευρωπαίους ηγέτες.
 
«Πρέπει να φτάσουμε στο τέλος, μετά από τέσσερις μήνες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τέλος της σύσκεψης. «Η παράταση της έκκρεμότητας δεν μας ευνοεί, αυξάνει την ταμιακή πίεση είπε ακόμα. «Φανταζόμουν διαφορετική τη διαπραγμάτευση τον Ιούνιο. Στηρίζουμε την κυβέρνηση, είμαστε εθνικά ενωμένοι όταν συζητούμε με τους ευρωπαίους εταίρους. Μέσα στις επόμενες ημέρες κρίνονται τα πιο σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας», είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό που θα συμφωνηθεί πολιτικά πρέπει να πείθει κοινωνία, αγορές και διεθνείς παράγοντες, ότι αποτελεί οριστική λύση του ελληνικού ζητήματος. Καλούμαστε να απαντήσουμε σε δύσκολα διλήμματα» πρόσθεσε. «Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους να δοθεί η επιμήκυνση» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «οι αντιφατικές συμπεριφορές προς την Ελλάδα από την Ε.Ε.είναι επιζήμιες». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «να γίνει σεβαστή η αξιοπρέπεια της Ελλάδας αναφορικά με την δημοσιονομική προσαρμογή».

«Δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα όπως αυτό των εργασιακών, που δεν συμβάλλουν στηνανταγωνιστικότητα της οικονομίας» συμπλήρωσε. «Είναι αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίγει συζήτηση για τα εργασιακά που έχουν συμφωνηθεί από το Μάρτιο» πρόσθεσε.

«Δεν είμαστε προτεκτοράτο και πρέπει να το καταλάβουν οι εταίροι μας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Το ΠΑΣΟΚ θα κάνει το εθνικό του καθήκoν αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και αποτελέσματα» ανέφερε ακόμα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να κινηθεί σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. «Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα όσα η τρόικα επιμένει για τα εργασιακά ζητήματα με βρίσκουν αντίθετο, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης μετά την σύσκεψη.

«Δεν πρόκειται να ψηφίσω ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες της Δημοκρατικής Αριστεράς τα όσα αξιώνει η τρόικα στα εργασιακά» είπε ο κ. Κουβέλης και χαρακτήρισε ως παράλογες τις απαιτήσεις των δανειστών μας. 

Τα όσα ζητάει η τρόικα δεν έχουν καμία σχέση με δημοσιονομική προσαρμογή, αντιθέτως θα φέρουν απολύσεις, θα τροφοδοτηθεί η ανεργία, θα μεγαλώσει η ύφεση. Η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, είπε.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των άλλων μέτρων η συζήτηση συνεχίζεται και βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε ο κ. Κουβέλης.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Σαμαράς παρέμεινε στο γραφείο του στη Βουλή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.http://newpost.gr/post/162983/antithetoi-me-tis-allages-sta-ergasiaka-venizelos-kai-koyvelis/

Read more...