Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Αναδάσωση Τουρκοβουνίων







Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων (ΣΠΑΤ), που απαρτίζεται από τους Δήμους Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας, Φιλοθέης και Ψυχικού -καλεί εθελοντές φορείς και πολίτες να σπεύσουν να στηρίξουν την πρώτη οικολογική πρωτοβουλία του, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 10:00 π.μ

Ειδικά συνεργεία του ΣΠΑΤ, σε συνεργασία με τον Δήμο Ν. Ιωνίας, θα περιμένουν τους εθελοντές, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, στον χώρο στάθμευσης του Αθλητικού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (έναντι Ομορφοκκλησιάς), προκειμένου να τους οδηγήσουν στον τόπο της αναδάσωσης.

Η πρώτη αυτή δράση αναδάσωσης των Τουρκοβουνίων αποτελεί το ξεκίνημα σειράς κοινών δράσεων που προγραμματίζει ο Σύνδεσμος, με στόχο την ανάδειξη μιας ενιαίας έκτασης, η οποία θα λειτουργεί ως πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής για τους δημότες των τεσσάρων Δήμων, αλλά και για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.


prasinogalatsi.gr

Read more...

Το μεγάλο «φαγοπότι» στο ΕΣΥ

Τί έδειξαν οι έλεγχοι σε νοσοκομεία το 2008

Ιατρικές, οικονομικές, διαχειριστικές, διοικητικές ατασθαλίες, δηλαδή όλες οι χρόνιες… νόσοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά μέσα από την ετήσια έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του έτους 2008 του Σώματος Ελέγχου Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), εκδόθηκαν από τον Γενικό Επιθεωρητή Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας 167 εντολές για διενέργεια ελέγχου και επιθεώρησης σε διάφορους φορείς υγείας. Κατατέθηκαν 95 πορίσματα, ενώ εννέα υποθέσεις παραπέμφθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση στον εισαγγελέα, τέσσερις υποθέσεις στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, σε 11 περιπτώσεις προτάθηκαν διοικητικές κυρώσεις και σε τέσσερις η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ).

Μεγάλο «φαγοπότι» στις προμήθειες νοσοκομείων

Στο προσκήνιο έρχεται με αφορμή την έκθεση του ΣΕΥΥΠ το θέμα των προμηθειών σε ιατρικά υλικά και φάρμακα του ΕΣΥ. Σωρεία παρανομιών σε ό,τι αφορά τις προμήθειες καταγράφονται στην πολυσέλιδη έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας.

Ενδεικτικά ο έλεγχος σε τρία νοσοκομειακά φαρμακεία έδειξε ότι: Η Επιτροπή Φαρμάκων του Νοσοκομείου δεν λειτουργούσε, η εισαγωγή σκευασμάτων στο φαρμακείο γινόταν χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, δεν γινόταν αξιοποίηση των συστημάτων μηχανοργάνωσης που ήδη υπήρχαν στο φαρμακείο του νοσοκομείου, φάρμακα χορηγούνταν χωρίς όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Διαπιστώθηκε ότι σε πολλά νοσοκομεία καθυστερούσε αδικαιιολογήτως η διενέργεια διαγωνισμών για τις προμήθειες ιατρικών ειδών, με αποτέλεσμα να λήγουν οι συμβάσεις, ακόμη και οι νόμιμες παρατάσεις τους, και να γίνονται κατά κόρον απευθείας αναθέσεις. Ακόμη, «καταλογίζεται» σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας ασαφής σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια αντιδραστηρίων αναλυτών και άλλων αναλωσίμων υγειονομικών υλικών –και δη επί σειρά ετών- , με αποτέλεσμα να αποκλείεται στους διαγωνισμούς η συμμετοχή πολλών προμηθευτριών εταιρειών.

Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής διαπιστώθηκε ότι, γίνονταν συστηματικά δωρεές εξοπλισμού και μηχανημάτων σε συγκεκριμένη κλινική από μία εταιρεία από την οποία προμηθευόταν η εν λόγω κλινική υλικά. Επιπλέον, η προμήθεια των υλικών γινόταν παρανόμως με απευθείας αναθέσεις προς την εταιρία!

Σε άλλο νοσοκομείο διαπιστώθηκε να παρευρίσκονται αντιπρόσωποι, τεχνικοί και συνεργάτες από προμηθεύτριες εταιρείες στους χώρους των χειρουργείων χωρίς να τους έχει χορηγηθεί ειδική άδεια από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
«Φακελάκια» και πλαστές συνταγογραφήσεις

Στην έκθεση καταγράφεται –και όχι για πρώτη φορά- η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εντός δημόσιου νοσοκομείου καθώς και η παραλαβή μικρών «δώρων» σε «φακελάκια» από γιατρούς. Bρέθηκε παράτυπη λειτουργία ιατρείου καθώς και ύποπτη διακίνηση φαρμάκων με χαρακτηριστική την περίπτωση ιδιώτη γιατρού ο οποίος διακίνησε 30.000 χάπια εκ των οποίων τα 2.000 ναρκωτικά. Eπίσης, «ξεσκεπάστηκε» η περίπτωση γιατρών οι οποίοι συνταγογραφούσαν περιττές εργαστηριακές εξετάσεις στους ασφαλισμένους προκειμένου να εισπράξουν μίζα από τα διαγνωστικά κέντρα που συνεργάζονταν. Από τον έλεγχο σε βιβλιάρια ασφαλισμένων του Δημοσίου προέκυψε ότι ο OΠAΔ πλήρωνε γιατρό για εξετάσεις που δεν πραγματοποιούσε.

Όργιο αυθαιρεσιών στον χώρο της Ψυχικής Υγείας

Ο υγειονομικός, οικονομικός και διοικητικός έλεγχος στις δομές των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών αποκάλυψε σωρεία παραβάσεων στη λειτουργία τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται η έλλειψη βασικής υλικοτεχνικής υποδομής σε παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο σε τέτοιο βαθμό που «δεν παρέχει αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση» στους μικρούς ασθενείς. Ακόμη, καταγράφεται ότι κοινωνικοί λειτουργοί εισέπρατταν συντάξεις ή επιδόματα των ασθενών. Μονάδες Ψυχικής Υγείας, επικαλούμενες αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς τρίτους, προχώρησαν σε άτυπο δανεισμό των χρημάτων από τις συντάξεις και τα επιδόματα των φιλοξενουμένων στις δομές, συνολικού ύψους 374.006,06 ευρώ!
.protothema.gr

Read more...

"Μην γράφεις για την Ελλάδα αν δεν ξέρεις"... “Κατσάδα” Παπανδρέου σε Ρουμπίνι!

‘Ενα απρόσμενο τετ-α-τετ στους διαδρόμους του Φόρουμ του Νταβός είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον γνωστό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και αναφερόταν σε επικείμενο δανεισμό από την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε εξηγήσεις και ο κ. Ρουμπίνι απάντησε ότι δεν γνώριζε ότι δεν ισχύουν τα περί δανείου της Ελλάδας από την Κίνα, εμ τον κ. Παπανδρέου να ανταπαντά ότι καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα γράψει κάτι για την Ελλάδα να ρωτήσει για το τι ακριβώς ισχύει και τι όχι.

Η σύντομη συνομιλία κατέληξε με τον κ. Ρουμπινί να εκφράζει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του προς τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιτ Μίλιμπαντ, με τον οποίο συζήτησαν ευρωπαϊκά θέματα για την οικονομική κρίση, το Κυπριακό και την διεθνή ασφάλεια με επίκεντρο το Αφγανιστάν.

Επίσης ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον προέδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί και τον επικεφαλής του οργανισμού εργασίας του ΟΗΕ Χουάν Σομάδια.

Τετα α τετ Παπακωνσταντίνου – Στρος Καν

"Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν hedge funds που πιέζουν την αγορά, δεν είναι ιδιαίτερα σκόπιμο για εμάς να τους δαχτυλοδείχνουμε, ουσιαστικά πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα με γρήγορο και ομαλό τρόπο", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Έλληνας υπουργός, τόνισε ότι θα ήταν καταστροφικό να ήμασταν εκτός Ευρωζώνης, με τα προβλήματα που έχουμε σήμερα.
Ο ίδιος συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ, διευκρινίζοντας στο Ρόιτερς ότι η χώρα δεν αναζητά οικονομική βοήθεια.

O κ . Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην χώρα με την μεγάλη συμμετοχή στη δημοπρασία 5ετόυς ομολόγου, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μετά την έγκριση του ΠΣΑ από την ΕΕ τα spread θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα και η αγορά θα καθησυχαστεί.

"Είναι αλήθεια ότι εάν εξυπηρετούσαμε το σύνολο των 54 δις ευρώ με τους όρους της 5ετούς έκδοσης των 8 δις ευρώ αυτής της εβδομάδας θα ήταν καταστροφικό για τη δυνατότητά μας να κάνουμε άλλα πράγματα", τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη έγκαιρου σχεδιασμού για την επόμενη δημοπράτηση ομολόγου, όταν χρειαστεί και οι συνθήκες τις αγοράς είναι οι κατάλληλες.

"Όλοι ξέρουν ποιες είναι οι λήξεις μας. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι το δεύτερο τρίμηνο του έτους που είναι το δύσκολο τρίμηνο για εμάς. Έχουμε 20 δις ευρώ που έρχονται για τον Απρίλιο-Μάιο", είπε.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το ποια θα είναι τα απτά στοιχεία που θα αποδείξουν ότι η χώρα τα καταφέρνει, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου θα φανούν τα πρώτα σημάδια μείωσης στο έλλειμμα, ενώ θα λάβουν χώρα και οι πρώτες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Στο ενδεχόμενο μιας πιθανής διάσωσης ή εξωτερικής βοήθειας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η ευρωζώνη έχει συγκεκριμένους τρόπους λειτουργίας, οι οποίοι διασφαλίζουν πως κάθε χώρα θα ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας.

Ο υπουργός έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια που θέλουν τη χώρα να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία και τη Γαλλία για τη σύναψη δανείων.

"Όχι, δεν υπάρχει σχέδιο Β που να υποδηλώνει διάσωση για εμάς. Δεν το χρειαζόμαστε διότι θα τα βγάλουμε πέρα, θα προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις", τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

.protothema.gr

Read more...

Παπανδρέου στον ιταλικό Τύπο: "Θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά"

Συνέντευξη με τον πρωθυπουργό δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore. Στην εισαγωγή του, ο δημοσιογράφος τονίζει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προκλήσεις σχετικά με φήμες για στάση πληρωμών και κατηγορεί την κερδοσκοπία ότι θέλει να οργανώσει μια επίθεση κατά της ζώνης του Ευρώ, "της οποίας η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος".

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "η Δημοκρατία έχει παγιδευθεί, η πολιτική πρέπει να ξαναβρεί την υπεροχή της επί της οικονομίας, διότι προέχουν οι κανόνες και οι αγορές έπονται".

Ερωτηθείς αν "η Ελλάδα όντως δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε. ή ένα δάνειο του ΔΝΤ" ο πρωθυπουργός απαντά ότι "η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας. Είναι αλήθεια, το έλλειμμα βρίσκεται στο 12.7%, πολύ πιο υψηλό από αυτό που περιμέναμε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση. Αν και αυτά τα προβλήματα τα κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας, εργαζόμαστε πυρετωδώς για να τα επιλύσουμε".

Και προσθέτει: "Παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι πρόκειται για κοινά προβλήματα σε μια στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη για τη διεθνή οικονομία. Σήμερα, μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι η σειρά κάποιου άλλου".
nooz.gr

Read more...

Κανένας Χριστοφοράκος ατιμώρητος πια!...


Tου ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

για την υπόθεση SIEMENS

Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε την πρόταση μας - την πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - για την σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την υπόθεση SIEMENS. Σε μια περίοδο ανοιχτής και γενικευμένης κρίσης. Ορισμένοι κύκλοι - κύκλοι συντηρητικοί αναμφίβολα - αντιλαμβάνονται την κρίση αυτή ως οικονομικού χαρακτήρα, υπερτονίζοντας ή και συνοψίζοντάς την στη δημοσιονομική της διάσταση, επισείοντας το φόβητρο της μετάγγισης της κρίσης και σε άλλα πεδία, εάν δεν κινηθούμε όπως αυτοί εισηγούνται. Εδώ και χρόνια.
Είναι όμως έτσι; Είναι απολύτως βέβαιο πάντως ότι...

το πάνω χέρι στα δημόσια πράγματα, εδώ και χρόνια, το είχαν όσοι υποστήριζαν τέτοιες απόψεις. Κουνώντας απειλητικά το δάχτυλο στους πολλούς και αδύναμους, έτσι και τολμούσαν να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην κοινωνική και οικονομική μας ζωή. Να αντισταθούν στην αδικία που βάθαινε ολοένα. Με μπαμπούλες το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Ενώ το μεγέθυναν διαρκώς οι ίδιοι συσσωρεύοντας ασύστολα, καταναλώνοντας αχαλίνωτα και διασπαθίζοντας αντιπαραγωγικά πόρους τους οποίους είχαν προηγουμένως αφαιρέσει συστηματικά από τα νοικοκυριά, το δημόσιο τομέα και το φυσικό περιβάλλον. Με νόμιμους και παράνομους τρόπους.
Αυτό το πρότυπο έχει χρεωκοπήσει και όχι η Ελλάδα. Η χρεωκοπία του απεικονίζεται διαδοχικά στην κρίση αξιών, στην κρίση κοινωνικής οργάνωσης, στην κρίση θεσμών και, αναπόφευκτα, στην κρίση προσώπων. Με έσχατη συνέπεια την οικονομική κρίση. Δεν είναι η οικονομική κρίση που εγκυμονεί την εξέλιξή της σε κρίση αξιών και προτύπων. Είναι η κρίση αξιών και προτύπων που οδήγησε στην οικονομική κρίση. Και θα συμπαρέσυρε και την πατρίδα μας στο γκρεμό, αν συμβιβάζονταν με αυτό το τελειωμένο πρότυπο της υπανάπτυξης και της βαρβαρότητας.
Η εξεταστική λοιπόν επιτροπή που εμείς προτείνουμε, αποτελεί πράξη ανατροπής της κατεστημένης ημερήσιας διάταξης της παρακμής. Πράξη αντίστασης στην πιο αποτρόπαιη εκδοχή της: την διαφθορά! Απορρίπτουμε, συνεπώς, την ιδέα της δεξιάς αντιπολίτευσης να μείνουμε κολλημένοι στην ημερήσια διάταξη του χθες. Γιατί αυτό σημαίνει το επιχείρημα αυτής της πλευράς «τι αναλωνόμαστε με τις εξεταστικές, μήπως θα βγάλουμε λεφτά από αυτές;». Ε, ναι, θα βγάλουμε! Βεβαίως θα βγάλουμε λεφτά, αν αφοπλίσουμε την κλεπτοκρατία από την αδιαφάνεια. Βεβαίως θα βγάλουμε λεφτά, αν δημόσιες, ιδιωτικές, ελληνικές και ξένες πραγματικές επενδύσεις απαλλαγούν από την επιβάρυνση της μίζας. Βεβαίως θα βγάλουμε λεφτά αν προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Ιδίως στην χώρα μας που δεν έχει ακόμα αξιωθεί Δημόσιας, κυριολεκτικά, Διοίκησης και συνεκτικής Εθνικής Παιδείας. Βεβαίως θα βγάλουμε λεφτά, αν διαπιστώσουμε ότι είναι αναγκαίοι νέοι, πρόσθετοι τρόποι αντιμετώπισης της διαφθοράς στον δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον κοινωνικό τομέα και τους υιοθετήσουμε.
«Θέλετε να χτυπήσετε την προηγούμενη κυβέρνηση, την Νέα Δημοκρατία» ακούω. Μη φοβάστε. Σας διαβεβαι : δεν είμαστε ανόητοι ! Μα, λίγους μόνο μήνες μετά από την τόσο ηχηρή αποδοκιμασία της Δεξιάς από το πολιτικό σώμα, τον ελληνικό λαό, γατί άραγε να χρειαζόμαστε μια επανεπιβεβαίωση και μάλιστα ελάσσονος νομιμοποίησης ; Να την κάνουμε τι ; Και αν υπήρχε κάπου κάποια τέτοια σκέψη, να είστε βέβαιοι ότι στα στενά της όρια θα παραμείνει.
«Ναι, αλλά τι να μάθουμε με την εξεταστική, αφού το ξέρουμε ήδη ότι η SIEMENS τα έδινε». Μα, ακριβώς γι ‘αυτό! Ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι η SIEMENS τα έδινε, είναι η ώρα να μάθουμε και τον λόγο. Εκτός αν πιστεύουμε ότι το έκανε χωρίς λόγο. Αλλά υπάρχει και άλλος λόγος ο οποίος συνηγορεί υπέρ της εξεταστικής. Εφ ‘ όσον η προς διερεύνηση ύλη πράγματι υπάρχει, γιατί να την αφήσουμε να εκτοξεύεται ως λάσπη επί δικαίων και αδίκων, ενώ μπορούμε να την μετασχηματίσουμε σε θώρακα για τους δίκαιους; Γιατί να την αφήσουμε να επωάζει το αυγό του φιδιού, αντί να ενεργοποιεί το θετικό ενδιαφέρον για τα δημόσια πράγματα;
«Μήπως όμως, πέρα από προθέσεις, ξαναρχίσει η σκανδαλολογία σε μια εποχή που κάθε άλλο παρά την χρειαζόμαστε;». Όποτε υπάρχει διαπιστωμένο σκάνδαλο, δυο ενδεχόμενα υπάρχουν : ή διερεύνηση και καταλογισμός ή αποσιώπηση και, στην περίπτωση αυτή, σκανδαλολογία. Είναι λοιπόν κανείς στην αίθουσα αυτή υπέρ της αποσιώπησης και της σκανδαλολογίας;
Και θέματα προς διερεύνηση υπάρχουν. Πολλά. Και καλούμαστε να τα διερευνήσουμε με παρρησία, αλλά και σύνεση. Δεν υπάρχει λόγος να μείνει ο,τιδήποτε σκοτεινό. Όπως επίσης δεν υπάρχει λόγος να προβάλλουμε, μέσα από μεγεθυντικούς καθρέφτες, ασήμαντες ή δευτερεύουσες πτυχές της υπόθεσης. Δεν θα αποπροσανατολίσουμε ούτε με τον πρώτο, ούτε με τον δεύτερο τρόπο. Δεν σκοπεύουμε να προσφέρουμε ούτε την μια, ούτε την άλλη υπηρεσία στον όποιο κακεργέτη. Προσβλέπουμε αντιθέτως, η στιγμή της σύνταξης του πορίσματος της επιτροπής αυτή, να είναι η στιγμή της αλήθειας γι’ αυτόν. Όπως και για όποιον πίστεψε ότι μπορεί πάντα να ξεφεύγει. Έτσι θα γίνει, αν έτσι πιστέψουμε και δουλέψουμε γι ‘ αυτό και τίποτε άλλο.
Αίφνης, θέμα για διερεύνηση είναι τα έργα και οι ημέρες του κυρίου Ζαγοριανού. Αυθαίρετος ή πειθήνιος ; Ερμήνευε διαθέσεις ή εκτελούσε εντολές ; Θα το μάθουμε, να είστε βέβαιοι.
Άλλο θέμα, άλλης τάξεως βέβαια είναι η ευχαριστήρια επιστολή του κυρίου Καραμανλή στον κύριο Χριστοφοράκο. Πόσο τυπική ήταν; Αλλά επ ‘ αυτού, είμαι βέβαιος, έχει την βούληση και κάθε δυνατότητα να μας διαφωτίσει ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός.
Αλλά πέραν της διερεύνησης, υπάρχει και έργο προς εκτέλεση από την εξεταστική αυτή επιτροπή: ο εξοστρακισμός του κυρίου Χριστοφοράκου – και όποιου άλλου αποκαλυφθεί ότι συνέπραττε μαζί του - από τον δημόσιο χώρο μας. Η ηθική τους καταδίκη. Έργο το οποίο, εφ ‘ όσον υπάρχει βούληση, είναι πολύ απλό. Με μεγάλη όμως διδακτική αξία για όλους μας και απόθεμα θετικής αντιμετώπισης των πραγμάτων για τους νεότερους.
Πιστεύω πραγματικά ότι η επένδυση χρόνου στην εξεταστική αυτή επιτροπή για την υπόθεση SIEMENS είναι υψηλής απόδοσης : αξιακής, θεσμικής, οικονομικής και, επί τέλους, πολιτικής. Ναι, καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μπορούμε. Γίνεται ! Να αποδείξουμε ότι δεν θα είναι πια ακαταδίωκτος και ατιμώρητος ο κάθε επίδοξος Χριστοφοράκος. Δεν θα είναι πια απροστάτευτος όποιος δεν θέλει να είναι Χριστοφοράκος. Είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι προδιαγεγραμμένη και, συνεπώς, αναπόφευκτη η παρακμή. Δεν είμαστε ανήμποροι να την αντιστρέψουμε. Αυτό είναι το άμεσο και τοις μετρητοίς αντίκρυσμα αυτής της εξεταστικής. Μην ζητήσετε ποσοστική αποτίμηση του οφέλους από την περιστολή του κόστους της διαφθοράς. Μην περιμένετε από τους κατεστημένους ειδήμονες να το κάνουν. Οι περισσότεροι δεν πληρώνονται από την εργοδοσία τους γι ‘ αυτό, αλλά για το ακριβώς αντίθετο.
Σε μια εποχή κρίσης, απαραίτητη προϋπόθεση ξεπεράσματός της είναι η απόφαση ότι το καθεστώς που κατέρρευσε δεν επιδέχεται παλινόρθωση. Ότι οι νοσταλγοί του, πολιτικοί και άλλοι, έχουν τελειώσει. Η ανάγκη μας είναι να πατήσουμε σε μια νέα, στέρεη αξιακή βάση. Γεμάτη ανθρωπιά και υγεία. Σε ένα πλαίσιο αδρής πολιτικής διαπάλης, ανατρεπτικής των δήθεν μονόδρομων που μας έφεραν στα σημερινά χάλια : την διάχυτη αδυναμία συνεννόησης, την ωμή βία και τον χουλιγκανισμό κάθε μορφής που βιώνουμε. Ας συμμορφωθούμε με το δημόσιο αίσθημα που απαιτεί περισσότερο φως. Ας στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα ενότητας σε όσους, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, έκαναν το λάθος να μας υποτιμήσουν και θεώρησαν ότι μπορούν να παίζουν παιχνίδια εις βάρος μας. Σας καλώ να υπερψηφίσουμε από κοινού την σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής.



Read more...

Άρχισαν τα όργανα για τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ...


Σκανδαλίδης και Παναγιωτακόπουλος ασκούν
κριτική για αδράνεια στο Σωκρ. Ξυνίδη

Από το http://espresonews.blogspot.com
.
Ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχονται μεγάλη πίεση στις εκλογικές τους περιφέρειες και λαμβάνουν συνεχώς μηνύματα πως το κόμμα δεν λειτουργεί, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης σφυρίζει αδιάφορα και με το μόνο που κάνει είναι να εμφανίζεται στα παράθυρα σχολιάζοντας αλαζονικά την επικαιρότητα και κάνοντας κριτική στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι «παλιοσειρές» του κόμματος από τώρα έχουν βγάλει συμπέρασμα πως ο νέος Γραμματέας δεν πρόκειται να τραβήξει καθώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα πολιτικά αντανακλαστικά.
Μέχρι όμως...

να περάσει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ ως μια ακόμη επιλογή τύπου Μ. Ματσούκα ο νέος Γραμματέας αντιμετωπίζει την κριτική των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Προ ολίγων ημερών ο Κ. Σκανδαλίδης άσκησε κριτική στο κ. Ξυνίδη γιατί δεν συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων ενώ τις προηγούμενες ωρες έστειλε επιστολή στο νέο Γραμματέα ο κ. Παναγιωτακόπουλος όπου ζητάει άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, τριήμερη συνεδρίαση για να εξεταστούν, για να εκτιμηθούν οι εκατό ημέρες και ο προγραμματισμός του κόμματος.




Read more...

"Η διαφθορά δεν είναι στο DNA μας"

Συνάντηση με ομάδα 25 διευθυντών και στελεχών ξένων εφημερίδων είχε στο Νταβός, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Η συζήτηση, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, χαρακτηρίστηκε «πολύ καλή». Ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά κυρίως στο θέμα της διαφθοράς και στις προσπάθειες να παταχθεί. Στις αλλαγές που προωθούνται στη δομή του κράτους, ενδεικτικά ανέφερε την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκαλούν οι αλλαγές, απάντησε ότι οι Ελληνες γνωρίζουν τα προβλήματα και επιθυμούν και οι ίδιοι να προχωρήσουν οι ριζικές αλλαγές.

Επικαλέστηκε και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες με στηρίζουν, δεν θέλουν μερεμέτια γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να αλλάξουμε». Η κυβέρνηση και οι Έλληνες, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι αποφασισμένοι να αφήσουν οριστικά πίσω το κακό παρελθόν, να γυρίσουν τη σελίδα της κακής κληρονομιάς και κατέληξε λέγοντας πως η διαφθορά δεν είναι στο DNA των Ελλήνων.

Συνέντευξη στην Il Sole 24 Ore

Συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore. Στην εισαγωγή του, ο δημοσιογράφος τονίζει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προκλήσεις σχετικά με φήμες για στάση πληρωμών και κατηγορεί την κερδοσκοπία ότι θέλει να οργανώσει μια επίθεση κατά της ζώνης του Ευρώ, «της οποίας η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος».

Ο Βιττόριο Ντα Ρόλντ προσθέτει επίσης ότι ο Παπανδρέου προχωρεί σε μια πιο υψηλή ανάλυση, τονίζοντας ότι «η Δημοκρατία έχει παγιδευθεί», ότι η πολιτική πρέπει να ξαναβρεί την υπεροχή της επί της οικονομίας, διότι προέχουν οι κανόνες και οι αγορές έπονται.

Στην εισαγωγή της, πάντα, η Il Sole 24 Ore αναφέρει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ζητά να επιλεγεί η επιστροφή σε έναν σοσιαλισμό που να είναι πιο κοντά στον κόσμο, πιο διαφανή, λιγότερο ελιτίστικο και δογματικό, πιο κοντά στον τρίτο δρόμο του Άντονι Γκίντενς της London School of Economics όπου δίδαξε και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου που τον συνοδεύει στο Νταβός».

Στην ερώτηση αν «η Ελλάδα όντως δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε. ή ένα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» ο πρωθυπουργός απαντά ότι «η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας. Είναι αλήθεια, το έλλειμμα βρίσκεται στο 12.7%, πολύ πιο υψηλό από αυτό που περιμέναμε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση. Αν και αυτά τα προβλήματα τα κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας, εργαζόμαστε πυρετωδώς για να τα επιλύσουμε. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε μια σειρά βαθύτατων μεταρρυθμίσεων για να φέρουμε το έλλειμμα κάτω από τα επίπεδα του Μάαστριχτ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι πρόκειται για κοινά προβλήματα σε μια στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη για τη διεθνή οικονομία. Σήμερα, μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι η σειρά κάποιου άλλου. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία για να καθορίσουμε νέους τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να συμβάλλουν, προλαμβάνοντας την επανάληψη τέτοιου είδους προβλημάτων».

Στην ερώτηση «ποια είναι η στάση του ελληνικού λαού σε ότι αφορά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της χώρας;» ο πρωθυπουργός τονίζει: «πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Υπάρχει ένα όραμα που όλοι συμμεριζόμαστε, ξέρουμε ότι έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν και οι μεταρρυθμίσεις θα είναι επώδυνες, ο κόσμος ξέρει ότι μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι καλύτερα . Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία για να βάλουμε τη χώρα αυτή σε μια ενάρετη πορεία και είμαστε αποφασισμένοι να μην την χάσουμε».
nooz.gr

Read more...

Στο 17,1% εκτινάχθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο

«Εκρηκτική» αύξηση, της τάξης του 37% (επιπλέον 208.098 άτομα) παρουσιάζει τον τελευταίο χρόνο ((Ιανουάριος ’09 - Ιανουάριος ’10) ο αριθμός των «δηλωμένων» ανέργων, όπως προκύπτει από τις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ- που αποκαλύπτει η εφημερίδα Ημερησία- (ο οποίος καταγράφει τους «κατά δήλωσή» τους άνεργους, σε αντίθεση με την ΕΣΥΕ η οποία «μετρά» ως «εργαζόμενους» ακόμη κι όσους έχουν απασχοληθεί έστω και 2 ώρες) οι άνεργοι έφτασαν μέσα στον Ιανουάριο τις 770.615.

Αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών και με αναγωγή στο συνολικά απασχολούμενο εργατικό δυναμικό (4,5 εκατ. άτομα) εκτινάσσει το πραγματικό ποσοστό της πραγματικής ανεργίας στο 17,1%, έναντι του 9,8% που έχει ανακοινώσει, ως επίσημη στατιστική ανεργία, η ΕΣΥΕ (στοιχεία του Οκτωβρίου)

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι που δηλώνονται ως «άνεργοι» στον ΟΑΕΔ με την προσδοκία να εξασφαλίσουν κάποια επιδοτούμενη θέση εργασίας ή ένα επίδομα κατάρτισης, αυξάνονται κατά χιλιάδες όχι μόνο από χρόνο σε χρόνο, αλλά, υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης και ελλείψει νέων προγραμμάτων, από μήνα σε μήνα.

Έτσι, στο σύνολο των 208.098 νέων ανέργων, οι 154.784 προστέθηκαν στις λίστες της ανεργίας μέσα στο τελευταίο 4μηνο (+8.615 τον Ιανουάριο, +123.238 τον Δεκέμβριο λόγω και της εγγραφής στον Οργανισμό των εποχικά απασχολουμένων, +22.931 το Νοέμβριο και +70.706 τον Οκτώβριο που ήταν και ο μήνας των εθνικών εκλογών).

Κατά χιλιάδες αυξάνονται, ακόμη, όσοι δηλώνουν στον ΟΑΕΔ ότι αναζητούν θέση εργασίας (532.087 τον Ιανουάριο, από 520.000 τον προηγούμενο μήνα) καθώς και οι επιδοτούμενοι άνεργοι (276.420 τον Ιανουάριο από 263.000 τον προηγούμενο μήνα).

nooz.gr

Read more...

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ...


Θυμάστε πριν από 3 ημέρες που γράφαμε ότι ο Καραμανλής είδε τον Ρουσόπουλο στα καινούργια του γραφεία και ότι του ανακοίνωσε πως θα πάει ο ίδιος στην Εξεταστική Επιτροπή; Αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί. Σήμερα... το Βήμα (πατήστε κλικ), αυτό ακριβώς γράφει. Ότι δηλαδή ο Καραμανλής σύρεται και θα πάει στη Βουλή για την εξεταστική...
fimotro

Read more...

Αλμούνια: Κανένας κίνδυνος πτώχευσης για την Ελλάδα

Δεν υπάρχει κίνδυνος να πτωχεύσει η Ελλάδα, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια στο Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι στην ευρωζώνη «δεν υφίσταται χρεοκοπία».

Ο κ. Αλμούνια ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ειδικό ούτε εναλλακτικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα, δείχνοντας ότι ο μόνος δρόμος είναι η δημοσιονομική προσαρμογή.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αλμούνια δε συμμερίστηκε την απαισιοδοξία ότι η συνοχή της ευρωζώνης θα πληγεί από τη διεθνή κρίση κλαι τάχθηκε κατά της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου για τον περιορισμό των διαφορών στο κόστος δανεισμού εντός της ένωσης. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι είναι μία λύση που θα εξετάσουμε βραχυπρόθεσμα».
protothema.gr

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

"ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ", ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΟΥΝ...

Ρεπορτάζ : Αριστέα Μπουγάτσου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Εγκλωβισμένοι στην ατζέντα του μίστερ Siemens βρίσκονται τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ, με αμηχανία εξαιτίας της αδυναμίας τους να απαντήσουν στο ερώτημα που έθεσε η χθεσινή αποκάλυψη της «Ε». Γιατί βρίσκονται εγγεγραμμένες «επαφές» στην ατζέντα του Μιχάλη Χριστοφοράκου δύο κορυφαίων κομματικών στελεχών, του γραμματέα της Ν.Δ. Λ. Ζαγορίτη και του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλου και μάλιστα...
λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007;
Χθες και ο Λ. Ζαγορίτης και ο Ρ. Σπυρόπουλος με γραπτές δηλώσεις τους και με συνεντεύξεις τους αρνήθηκαν ότι γνωρίζουν τον Μ. Χριστοφοράκο και υποστήριξαν ότι δεν επικοινώνησαν μαζί του. Οι απαντήσεις τους είναι λιτές, σχεδόν πανομοιότυπες. Δεν εξηγούν ωστόσο πώς και τα δύο πρόσωπα καταγράφονται ευκρινώς για επαφές (τηλεφωνικές ή για συναντήσεις) στα ημερολόγια της Γενικής Διεύθυνσης της Siemens, που σημειωτέον συμπεριλαμβάνονται στη μεγάλη δικογραφία.
Ακόμη και το 2007
Πάντως, πριν αποκαλυφθούν οι συγκεκριμένες καυτές σημειώσεις, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος που είχε «δραπετεύσει» και απολογούνταν ενώπιον της Γερμανίδας εισαγγελέως Μπόιμλερ-Χεσλ υποστήριζε ότι ακόμα και το 2007, μεσούντος του σκανδάλου Siemens, τα πολιτικά κόμματα -μέσω προσώπων- απαιτούσαν επίμονα «χορηγίες» από τον ίδιο! Αν αυτό στοιχειοθετηθεί, φανερώνει τουλάχιστον κυνισμό από μέρους των κομμάτων εξουσίας, αλλά και επικίνδυνο εθισμό στις μαύρες χορηγίες, ενώ την ίδια ώρα οι εισαγγελείς ερευνούσαν τις μίζες και η χώρα είχε γονατίσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στην απολογία του λέει ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα εκταμίευσης του πολιτικού χρήματος, γιατί είχαν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί του Αλ. Λέτσα (Fairways) και υποστηρίζει: «...Ακόμα και το έτος 2007, πρόσωπα από πολιτικά κόμματα απαιτούσαν επίμονα από μένα χρηματικά ποσά που ανέμεναν, γιατί ήξεραν ότι αυτά είχαν εγκριθεί» (σ.σ. εννοεί από τη μητρική, η οποία διέθετε το 2% του ετήσιου τζίρου για πολιτικές χορηγίες). «...Κάτι που εγώ θεωρούσα απίστευτο, αφού εκείνη την περίοδο (2007) το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκιών της Siemens είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα».
Ο Ζαγορίτης
Χθες, μετά το δημοσίευμα της «Ε», ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε τα εξής:
«Με αφορμή όσα είδαν το "φως" της δημοσιότητας ξεκαθαρίζω ότι δεν γνωρίζω τον κ. Χριστοφοράκο και δεν είχα ποτέ καμιά επικοινωνία μαζί του». Σε συνομιλία που είχαμε με τον κ. Ζαγορίτη, ο γραμματέας της Ν.Δ. μάς είπε πως θα ερευνήσει τόσο στη Ρηγίλλης όσο και στο πολιτικό γραφείο του, αν υπάρχουν καταχωρισμένες κλήσεις από πλευράς Χριστοφοράκου, καθώς ήταν κατηγορηματικός πως από μέρους του δεν υπήρξε επαφή.
Ο Σπυρόπουλος
Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, από την πλευρά του δήλωσε: «Σχετικά με το δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", με κατηγορηματικό τρόπο δηλώνω απερίφραστα ότι ουδεμία τηλεφωνική ή διά ζώσης επαφή είχα ποτέ με τον κ. Χριστοφοράκο, τον οποίο και δεν γνωρίζω προσωπικά». Ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος δεν εξήγησε γιατί στο ημερολόγιο της 12ης Σεπτεμβρίου 2007 του Μ. Χριστοφοράκου εμφανίζεται σημείωση με τα τηλέφωνά του, σαν να τα έχει καταγράψει η γραμματέας του μετά από κλήσεις του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, στου οποίου τις αρμοδιότητες είναι και τα οικονομικά του κόμματος.
Ο Πεταλωτής
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε πως «συντασσόμαστε με την απάντηση του κ. Σπυρόπουλου», και άφησε στην κρίση της Εξεταστικής Επιτροπής το ενδεχόμενο να κληθεί να καταθέσει ο Μ. Χριστοφοράκος, Κάτι που μάλλον είναι απίθανο, δεδομένου ότι ο Μ. Χριστοφοράκος δεν θα εγκαταλείψει το «άσυλο» της Γερμανίας, μετά και τη δίωξη που του ασκήθηκε, διακινδυνεύοντας να βρεθεί αντιμέτωπος με αδικήματα για τα οποία δεν έχει κριθεί ούτε έχουν παραγραφεί στην Ελλάδα.
Με λεπτούς χειρισμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να λειάνει την καταγραφή της επαφής του Ρ. Σπυρόπουλου στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου, ίσως μάλιστα αποπειράθηκε και να αμφισβητήσει το περιεχόμενό του. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν μπορούμε να συζητάμε βάσει αντιγράφων κάποιου ημερολογίου, έτσι όπως παρουσιάζεται».
Προφανώς, η κυβέρνηση προσπαθεί έτσι να δραπετεύσει από το βαρύ ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου σε ό,τι αυτό την εμπλέκει. Μα το ίδιο ημερολόγιο και το ίδιο αρχείο έλεγε την αλήθεια μόνο για τους πολιτικούς αντιπάλους;
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΠΑΝΔΩΡΑ" ΚΑΙ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ"





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"...





fimotro

Read more...

Τελεσίγραφο για τα όρια ηλικίας...

Ερχεται η "λυπητερή" της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να "σφίξει τα λουριά" στην Ελλάδα και της απέστειλε... τελεσίγραφο για να προχωρήσει στην προώθηση του σχετικού νόμου μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή πριν από το τέλος Μαρτίου.

Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να έχει έτοιμο σχέδιο νόμου τον Φεβρουάριο. Οι βασικές του διατάξεις θα τεθούν σε διαβούλευση και θα...

...αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με την Κομισιόν, με στόχο το τελικό νομοσχέδιο να προωθηθεί στη Βουλή εντός της προθεσμίας που θέτουν οι Βρυξέλλες.

Παράλληλα, "μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος", όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Νταβός της Ελβετίας.

Πιο αναλυτικά, στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να βρουν μία φόρμουλα για μεταβατική περίοδο επτά ετών και σημειώνουν πως δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα, με βάση το ισχύον καθεστώς, χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη).

Το ζητούμενο είναι αν τους σχεδιασμούς αυτούς αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χθες απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Αθήνα (πρώτη φάση της διαδικασίας που οδηγεί στο Ευρ. Δικαστήριο) λόγω του γεγονότος ότι αυτή δεν έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με περυσινή απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου που διαπίστωσε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις που περιλαμβάνουν διαφορές στην ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων παραβιάζουν την αρχή της ισότητας των αμοιβών.

Η ισότητα των αμοιβών ανδρών και γυναικών θεσπίζεται από το άρθρο 157 της Συνθήκης. Αυτό σημαίνει ότι τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να είναι τα ίδια για τις γυναίκες και τους άνδρες.

Στις 26 Μαρτίου 2009 το Ευρ. Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ελληνικός κώδικας πολιτικών (υπαλλήλων του Δημοσίου) και στρατιωτικών συντάξεων του 2000 εισάγει διακρίσεις, επειδή εφαρμόζει διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, για να αποκτήσει κανείς δικαίωμα συνταξιοδότησης πρέπει να συμπληρώσει τουλάχιστον 25 χρόνια υπηρεσίας. Ωστόσο, οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, παντρεμένες ή με παιδιά έχουν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα σε σχέση με παντρεμένους ή με παιδιά άνδρες.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η Κομισιόν τής έστειλε χθες προειδοποιητική επιστολή (άρθρο 260 της Συνθήκης) καλώντας τη να συμμορφωθεί ή να δικαιολογήσει πειστικά μέσα σε διάστημα δύο μηνών τους λόγους της μη συμμόρφωσής της.
Γιώργος Δαράτος - Κώστας Τσαχάκης - ΕΘΝΟΣ

nonews-news


Read more...

Συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου στο Λονδίνο


Τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στα περιφερειακά θέματα, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, στα θέματα της Ευρώπης και στις διμερείς σχέσεις, επεσήμαναν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δηλώσεις τους μετά το δείπνο εργασίας, διάρκειας τρεισήμισι ωρών, που είχαν το βράδυ της Πέμπτης, στο Λονδίνο.

"Έχουμε κοινή ιστορία, κοινό πεπρωμένο και κοινό μέλλον και η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά θέματα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο", δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας.

Δηλώσεις Δ. Δρούτσα

"Ήταν μεγάλη μου ευχαρίστηση να συναντήσω σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Συζητήσαμε στο πνεύμα συνεργασίας, όπως το έχουν εκφράσει οι πρωθυπουργοί των χωρών μας και στις επιστολές στις οποίες αντάλλαξαν πρόσφατα.
Είχαμε τη δυνατότητα να διερευνήσουμε περισσότερο τον δρόμο της συνεργασίας που οι δύο χώρες επιθυμούν να ακολουθήσουν. Θα ήθελα να πω πάλι ότι μοιραζόμαστε πολύτιμες εμπειρίες από το πρόσφατο παρελθόν και αναφέρομαι στη συνεργασία που είχαμε στη χρονική περίοδο 1999-2004 και το πνεύμα αυτής της συνεργασίας μας ωθεί τώρα. Ευχαριστώ τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για την καρποφόρο συνάντηση που είχαμε, προσδοκώ να συνεχισθεί η συνεργασία μας και με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκλησή του να επισκεφθώ την Άγκυρα στο άμεσο μέλλον".

Δηλώσεις Αχμέτ Νταβούτογλου

"Ήταν μεγάλη μου χαρά που συναντήθηκα με τον Δημήτρη. Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, ήταν ένα θαυμάσιο δείπνο και είχαμε πολύ φιλικές διαβουλεύσεις. Και χρησιμοποιώ τον όρο διαβουλεύσεις, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε συμβουλές.
Οι πρωθυπουργοί των χωρών μας αντάλλαξαν πρόσφατα επιστολές με πολύ εποικοδομητικό περιεχόμενο. Υπάρχει ένας καινούργιος ορίζοντας μπροστά μας, ορίζοντας φιλίας και συνεργασίας.
Έχουμε κοινή ιστορία, κοινό πεπρωμένο και κοινό μέλλον. Οι χώρες μας κοιτάζουν το μέλλον με ανοιχτό πνεύμα. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να συνεργασθούμε στα περιφερειακά θέματα, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, και η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά θέματα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Μπορούμε επίσης, να συνεργασθούμε και στις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν τις χώρες μας.

Με εντυπωσίασε η προσέγγιση του Δημήτρη Δρούτσα για το μέλλον και η παραδοσιακή φιλία μας θα ενισχυθεί περισσότερο. Προσκάλεσα τον Έλληνα υπουργό να επισκεφθεί την Άγκυρα, και γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προγραμματίζει να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα".
nooz.gr

Read more...

ΕΕ: Σήματα υποστήριξης στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα και να επιτρέψει να διακυβεύσουν την ευρωζώνη τα διογκούμενα προβλήματα των χρεών της Αθήνας, όσο κι αν η Γερμανία και η Γαλλία διασκέδασαν τις φήμες ότι ήδη έχει μορφοποιηθεί πρόγραμμα έκτακτης διάσωσης.

«Είναι απολύτως σαφές ότι η οικονομική πολιτική δεν είναι απλώς θέμα εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος," δήλωσε χαρακτηριστικά ο José Manuel Barroso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα του Νταβός τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με τον Γιώργο Παπανδρέου να αντιδρά έντονα στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τελευταίων ημερών. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σπέκουλα μέσω φημών σημειώνοντας ότι γίνεται επίθεση κατά της ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.
Ο κ. Παπανδρέου και ο ισπανός ομολογός του Jose Luis Rodríguez Zapatero εμφανίστηκαν θετικοί στην έκδοση ευρωομολόγου.


Όπως προσδιόρισαν υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους FT, η Ελλάδα στην εσχάτη των περιπτώσεων θα λάβει έκτακτη στήριξη με μια επιχείρηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η Κομισιόν αλλά όχι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Ο κ. Barroso είπε ότι «ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε την Ελλάδα είναι να σεβαστεί η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.»

Στον ίδιο τόνο ήταν και το μήνυμα του Ισπανού πρωθυπουργού Jose Luis Rodríguez Zapatero, που δήλωσε: «Το κλαμπ του ευρώ είναι μια ισχυρή κοινότητα με δυνατούς δεσμούς και αμοιβαία υποστήριξη. Κανένας να μην έχει καμία αμφιβολία γι’αυτό.»


Ντόμινο στα εταιρικά CDS Ελλάδας-Πορτογαλίας

Οι επενδυτικές ανησυχίες για την δυνατότητα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας να μειώσουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους, αρχίζουν να πλήττουν τα χρεόγραφα και των δημοσίων επιχειρήσεων και των τραπεζών των δύο κρατών, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Νέο ρεκόρ στην ιστορία του ευρώ σημείωσε την Πέμπτη το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού "σπάζοντας" το φράγμα των 400 μονάδων βάσης. Το spread αναρριχήθηκε μέχρι τις 404 μονάδες βάσης.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι η Γερμανία δεν σχεδιάζει να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών της, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής “Le Monde” και του Economist. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας.

"Δεν σχολιάζουμε ποτέ φήμες ή δημοσιεύματα", απάντησε η εκπρόσωπος του επιτρόπου για την Οικονομία Αμέλια Τόρες κληθείσα να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.
nooz.gr

Read more...

"Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ"...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Σρ. Παπαχρήστος

Ως επίθεση στην ευρωζώνη και το ευρώ αποκωδικοποίησε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο πλαίσιο ενός πάνελ που έγινε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. O Πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι για την επίθεση αυτή χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως «αδύναμος κρίκος», αλλά...
προέβλεψε ότι δεν θα πετύχουν τελικά τον σκοπό τους οι κερδοσκόποι.
Μιλώντας σε πάνελ στο οποίο μετείχαν επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στην έκδοση ευρω-ομολόγου για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των χωρών της ζώνης του ευρώ. Κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών προστασίας της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος, ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Θαπατέρο για κεντρικό δανεισμό των χωρών- μελών της ζώνης του ευρώ όπως γίνεται στις ΗΠΑ, όπου τα ομόλογα εγγυάται η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και όχι της κάθε Πολιτείας χωριστά. Όπως σημείωναν πρωθυπουργικοί κύκλοι, η αναφορά σε κεντρικό δανεισμό αποτελεί μια λύση για να ισχυροποιηθεί το ευρώ και η συνοχή της ζώνης του ευρώ.
«Προβλήματα και από τις φήμες»
Μπροστά σε πυκνό ακροατήριο στο οποίο βρίσκονταν ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κορυφαία στελέχη τραπεζικών ομίλων, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλυσε τα στοιχεία που τον πείθουν ότι η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο των διεθνών κερδοσκοπικών κύκλων. Όπως είπε, τη Δευτέρα «πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης όταν βγήκαμε για δανεισμό, και είχαμε υπερκάλυψη κατά πέντε φορές, ακόμη και αν ήταν ακριβός. (...) Την επόμενη ημέρα υπήρχε ένα άρθρο στους “Financial Τimes” ότι η Κίνα προσπαθούσε να αγοράσει μερικά ομόλογά μας (...) κάτι που δεν υφίστατο, επίσημα ή ανεπίσημα. (...) Δεν χρειαζόμαστε διμερή δάνεια, δεν ζητήσαμε ποτέ διμερή δάνεια. (...) Δεν είχαμε τέτοιες επαφές. Το αρνηθήκαμε φυσικά και αυτό θεωρήθηκε ως ψήφος δυσπιστίας στην ελληνική οικονομία που άλλαξε αμέσως τα spreads και μας έφερε σε δύσκολη θέση. (...) Αυτό μας δείχνει ότι είμαστε σε δύσκολη περίοδο. Μας δείχνει ότι υπάρχουν αρκετά σενάρια. Μας δείχνει ότι ακόμα και φήμες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα».
Διάψευση
Ο Πρωθυπουργός διέψευσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με Γαλλία και Γερμανία για να εξασφαλίσει κάποιο δάνειο, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή του και αναγνώρισε ότι δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν, να υπάρξουν δηλαδή άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές. «Επιρρίπτω όλες τις ευθύνες πρώτα από όλα σε εμάς. Δεν θέλω να κάνω μικροπολιτική, αλλά κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση υπήρχε αρκετή κακοδιαχείριση. (...) Δημιουργήσαμε πολλή διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια και δεν λάβαμε τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα για να αλλάξουμε την οικονομία μας, να κινήσουμε την οικονομία, να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. (...) Όλα αυτά τα προβλήματα εντάθηκαν λόγω της διεθνούς κρίσης» είπε.
Ο Πρωθυπουργός επέμεινε επίσης ότι με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.
fimotro


Read more...

ΠΛΑΤΗ ΜΕ ΠΛΑΤΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΡΕΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Μέτωπο Ελλάδας - Ισπανίας κατά κερδοσκόπων με τους Παπανδρέου και Θαπατέρο να μιλούν χθες από το Νταβός για επιθέσεις και κερδοσκοπικά παιχνίδια που δέχονται το ευρώ και οι οικονομίες των χωρών τους, τα οποία έχουν αποτέλεσμα -όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός- την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού. Οι δύο πρωθυπουργοί μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας... Ζαν-Κλοντ Τρισέ συμμετείχαν σε συζήτηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ. Νωρίτερα οι Παπανδρέου και Θαπατέρο είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, στην οποία ο Ισπανός είπε ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις από τον διεθνή Τύπο και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας του.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «σπέκουλα φημών» η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε σοβαρές οικονομίες και υποστήριξε ότι «υπάρχει επίθεση κατά της ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν χώρες όπως η Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό διέψευσε το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (το οποίο και κατονόμασε), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα. «Δεν είχαμε καμιά τέτοια επαφή» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι φήμες αυτές άλλαξαν αμέσως το κλίμα, με συνέπεια να αυξηθούν τα spreads.
Υπογράμμισε όμως ότι παρ' όλα αυτά η Ελλάδα κατάφερε πριν από μερικές μέρες να δανειστεί περισσότερα χρήματα απ' όσα ζήτησε κι αυτό το χαρακτήρισε «μία ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί».
Τις θέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού έδειξε να συμμερίζεται και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του. Ο κ. Θαπατέρο είπε στο Νταβός ότι είναι σοκαριστικά όσα γράφονται για την ισπανική οικονομία και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία και ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αποκρουστούν οι επιθέσεις κατά της ευρωζώνης.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός:
**Τόνισε ότι η ευθύνη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δική μας, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε με κακό τρόπο την οικονομία, δεν πήρε διαρθρωτικά μέτρα και υπήρχε διαφθορά και σπατάλη. Ολα αυτά επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση, είπε.
**Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ως μεγαλύτερο πρόβλημα το έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο είναι μεγαλύτερο και από το οικονομικό πρόβλημα. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος του 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.
**Μιλώντας για την ευρωζώνη τόνισε ότι είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, η οποία έδωσε σταθερότητα και δημιουργεί ένα είδος αναχώματος.
Στην ίδια συζήτηση ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αναφερόμενος στην ευρωζώνη, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικά από την άλλη. «Ολοι είμαστε υπό πίεση» είπε, ενώ απευθυνόμενος στους Παπανδρέου και Θαπατέρο υπογράμμισε ότι είναι δική τους ευθύνη να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις χώρες τους με βάση τα προγράμματά τους, ενώ τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης της εποπτείας των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης.
Συνάντηση με Κλίντον
Ο κ. Παπανδέου συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος του είπε ότι παρακολουθεί τις προσπάθειες που καταβάλλει διεθνώς για την ελληνική οικονομία. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος τόνισε στον Γ. Παπανδρέου ότι μπορεί να προσβλέπει στη βοήθειά του. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «παλεύουμε για την οικονομία και τελικά θα τα καταφέρουμε».
/fimotro


Read more...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΤΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Μανώλης Σπινθουράκης

Αναλογιζόμενοι τα υπέρ και τα κατά της όποιας επιλογής, οι ιθύνοντες των Βρυξελλών αλλά και των ισχυρότερων οικονομικώς κρατών της ζώνης του ευρώ προβληματίζονται εδώ και καιρό αν τελικώς θα πρέπει να δώσουν σανίδα σωτηρίας στην Ελλάδα και ενδεχομένως σε άλλες χειμαζόμενες χώρες της ΕΕ, όπως π.χ. η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Το ζήτημα επανήλθε χθες ορμητικά στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής επικαιρότητας με αφορμή δημοσίευμα της έγκυρης γαλλικής εφημερίδας...
«Le Μonde», η οποία επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές ανέφερε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και κάποιες από τις χώρες του ευρώ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναζητούν τρόπους παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά αρνητική παρούσα οικονομική συγκυρία.
Κατά τη γαλλική εφημερίδα, αναζητούνται μέθοδοι όπως η από κοινού προσφυγή σε διεθνή δανεισμό μιας περιορισμένης ομάδας κρατών της ζώνης του ευρώ, η οποία θα συμπεριελάμβανε και την Ελλάδα. Κάτι που ασφαλώς θα διευκόλυνε την Αθήνα, αφού θα δανειζόταν πολύ φθηνότερα και δεν θα ετίθετο θέμα δυνατοτήτων πρόσβασής της στις αγορές. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι άλλες χώρες αυτής της ομάδας θα έπρεπε να υποστούν μεγαλύτερα επιτόκια από αυτά στα οποία είναι συνηθισμένες. Ωστόσο υπό μορφήν αντισταθμίσματος θα ελάμβαναν εξαιρετικά ασφαλείς διαβεβαιώσεις ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας θα εφαρμοσθεί κατά γράμμα και ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα βρεθεί πάση θυσία το 2012 κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ετσι, η ευρωζώνη θα απέφευγε το πιθανολογούμενο και εξαιρετικά προβληματικό από πολλές απόψεις σενάριο της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ παράλληλα η Αθήνα θα υποχρεωνόταν σε μέτρα «τύπου ΔΝΤ».
Λίγο μετά την κυκλοφορία της γαλλικής εφημερίδας, χθες το απόγευμα, τα σενάρια του δημοσιεύματός της διαψεύστηκαν ομοφώνως στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Βερολίνο.
Τόσο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας τα χαρακτήρισαν ανυπόστατα και εν πολλοίς αποκυήματα φαντασίας. Οι αντιδράσεις αυτές ήταν αναμενόμενες, αφού η επίσημη «γραμμή» των Βρυξελλών εδώ και εβδομάδες είναι να χαρακτηρίζεται ανυπόστατο οποιοδήποτε σενάριο αρωγής της ΕΕ προς την Ελλάδα. Και αυτό διότι οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι «πρωτίστως η Ελλάδα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της προς την ΕΕ μειώνοντας τα ελλείμματά της». Κάτι που επανέλαβε χθες με δηλώσεις του προς τον Τύπο ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο.
Με βάση την υπάρχουσα συγκυρία, το ζήτημα της παροχής ή μη βοήθειας προς την Ελλάδα φαίνεται ότι θα βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου, δηλαδή την επομένη της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί.
Προς μεγάλη απογοήτευση τόσο της Αθήνας όσο και των Βρυξελλών, που σαφώς επιθυμούν να τεθεί τάχιστα τέλος στη «φιλολογία» των μέσων ενημέρωσης περί ενδεχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας, όλα δείχνουν ότι ο διεθνής Τύπος θα εξακολουθήσει να έχει τη λεγόμενη «συμπεριφορά αγέλης» και το ένα προβληματικό για την ελληνική οικονομία άρθρο θα διαδέχεται το άλλο. Το ενδεχόμενο λοιπόν να αποτελέσει το «ελληνικό ζήτημα» ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί.

fimotro

Read more...

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΤΙΡΕ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Eμφαση στις προσπάθειες της κυβέρνησης να συμμαζέψει τα του οίκου της έδωσε από το Νταβός ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να αντιστρέψει το αρνητικό για τη χώρα μας κλίμα στις διεθνείς χρηματαγορές. Μιλώντας στο Euronews ξεκαθάρισε πως «δεν ζητάμε πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Eνωση» και ότι «αυτό που απαιτείται είναι να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας». «Είμαστε μία κυβέρνηση διαφάνειας, έχουμε...
έρθει για να καταπολεμήσουμε την κακοδιαχείριση, το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά, τα οποία δυστυχώς είναι από τους λόγους για τους οποίους χάσαμε πόρους, αλλά και τους σπαταλήσαμε» προσέθεσε ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως «προχωρούμε σε μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό και κάνουμε επίσης περικοπές ειδικά στα «ρετιρέ» των αμοιβών, στις υπερβολικές αμοιβές που λαμβάνει ο δημόσιος τομέας, μειώνοντας αυτούς τους μισθούς, και ειδικά των μεσαίων και υψηλών στελεχών στον δημοσιοϋπαλληλικό χώρο»! Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στη διακοπή χιλιάδων συμβάσεων (Stage) στο Δημόσιο.
Χρησιμοποίησε και την αποφασιστική στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα αγροτικά μπλόκα. «Δεν υπάρχουν χρήματα για μερεμέτια, δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ για σπατάλη» σημείωσε για μία ακόμη φορά. «Η ευθύνη είναι δική μας» είπε σε άλλο σημείο και δεσμεύτηκε πως «μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να πετύχουμε, συνεχίστε να μας παρακολουθείτε, αλλά να μας έχετε εμπιστοσύνη». Ολοκλήρωσε, έτσι, το μήνυμα που ήθελε να στείλει στη διεθνή κοινότητα.
Οι αναφορές αυτές, όμως, έχουν ιδιαίτερη σημασία και για το εσωτερικό σκηνικό, καθώς βρισκόμαστε εν όψει κινητοποιήσεων τελωνειακών και εφοριακών. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει πως πρέπει να κάνουμε την αλλαγή». «Εκανα έκκληση στους αγρότες να το καταλάβουν» συνέχισε και επισήμανε πως «βρισκόμαστε στην αρχή της διακυβέρνησής μας». «Τα προβλήματα στα οποία αναφέρονται παραμένουν εδώ και αρκετά χρόνια και δεν μπορούν να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη» επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
Προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας μας αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό σύστημα, στην ίδρυση ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας και στον διακομματικό έλεγχο του προϋπολογισμού στη Βουλή. Θεώρησε πως έτσι «λάβαμε ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές, όταν χρειαζόμαστε να βγούμε να δανειστούμε βρίσκουμε τα αναγκαία κεφάλαια». «Φυσικά, παραμένουν ακριβά και χρειάζεται να μειώσουμε το κόστος τους» παραδέχθηκε ο Γ. Παπανδρέου και δεσμεύτηκε για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού μέχρι τον Ιούνιο.
Μιλώντας σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Τρισέ, τόνισε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται στην επίθεση που δέχεται η Ευρωζώνη για λόγους που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό ευρώ-δολαρίου, θέση στην οποία τον υποστήριξε ο Ισπανός ομόλογός του. Στο πλαίσιο αυτό, απέδωσε την αύξηση των spreads στη σπέκουλα και το όργιο φημών που συνοδεύουν τη χώρα μας αυτή την περίοδο.
Συνεντεύξεις
Διέψευσε και το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα. «Δεν είχαμε καμία τέτοια επαφή» είπε χαρακτηριστικά. «Είναι δική σας ευθύνη να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στις χώρες σας» είπε στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ισπανίας ο Ζ. Κ. Τρισέ. «Από το Νταβός ο Γ. Παπανδρέου μίλησε ακόμη στο BBC World, στο NBC, στο Reuters TV και Radio, καθώς και στο Bloomberg TV.
Γ. Παπακωνσταντίνου
Η Ελλάδα δεν έχει συζητήσει το ενδεχόμενο διάσωσης με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή το ΔΝΤ, τόνισε ο χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στη «Wall Street Journal» από το Νταβός. Πρόσθεσε πως η χώρα θα τα καταφέρει μόνη της, διαψεύδοντας σενάρια για διεθνή βοήθεια. «Δεν υπάρχει σχέδιο β’ για διάσωση», σημείωσε.
fimotro


Read more...

Μπαράζ απεργιών για το μαχαίρι στα επιδόματα...


Εξέγερση στο Δημόσιο με μπαράζ απεργιών προκαλεί η περικοπή αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20% και ισοδυναμεί με μείωση έως και 870 ευρώ μηνιαίως για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Η περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων που θα προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και, επιπλέον, η αύξηση της φορολογίας των επιδομάτων αυτών εξαιτίας της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης, οδηγούν σε...

...μεγάλες απεργίες στο Δημόσιο. Εφοριακοί και τελωνειακοί αρχίζουν το απεργιακό μπαράζ στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Φεβρουαρίου. Απεργία έχουν προαναγγείλει οι εργαζόμενοι στις εφορίες και για τις 17 Φεβρουαρίου, ενώ την προσεχή Δευτέρα, όπως ανακοίνωσαν χθες, συνεδριάζει εκ νέου το Γενικό τους Συμβούλιο με θέμα την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν, όπως ανακοινώθηκε, και οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι επίσης αντιδρούν στις περικοπές των επιδομάτων που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική.

Εκτός από το μπλακάουτ που αναμένεται να προκαλέσουν στις δημόσιες υπηρεσίες οι απεργίες θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα και στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων από εφορίες και τελωνεία, σε περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η φετινή εισοδηματική που θα προβλέπει αυξήσεις μέχρι 1,5% για αποδοχές έως 2.000 ευρώ και πάγωμα για τις υψηλότερες, σε συνδυασμό με την περικοπή των επιδομάτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνησηη οποία αναμένεται να φθάσει έως 25%- αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Όπως σημειώνει, και το 2008 υπήρξε μείωση αποδοχών λόγω αύξησης των κρατήσεων.

«Δεν δεχόμαστε ψαλίδι 25%»
«Δεχόμαστε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης- εφόσον ισχύσει για όλους- που θα προκαλέσει μείωση των αποδοχών μας κατά 8%, αλλά δεν δεχόμαστε μείωση των αποδοχών μας κατά 25% μέσω των επιδομάτων», είπε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ Γ. Γρίβας. Εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι όπως και οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους φορολογούνται αυτοτελώς για το ήμισυ του ποσού των επιδομάτων τους με συντελεστή 15%, και μόνο το υπόλοιπο μισό υπολογίζεται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μαζί με τον μισθό. Σύμφωνα με υπολογισμούς των εφοριακών, που συγκαταλέγονται στους δημοσίους υπαλλήλους με τα υψηλότερα επιδόματα (ΔΙΒΕΕΤ), η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θα επιφέρει μέση μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν κατά 150 ευρώ τον μήνα.

Σήμερα, εφοριακός με 31 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει κάθε μήνα καθαρό μισθό 1.300 ευρώ, επίδομα 1.500 ευρώ και 220 ευρώ ως έξοδα κίνησης. Αυτός ο δημόσιος υπάλληλος θα έχει μείωση μισθού 375 ευρώ τον μήνα από την περικοπή του επιδόματος κατά 25%, 200 ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ενώ, όπως φοβούνται οι εφοριακοί, δεν αποκλείεται να κοπούν και τα 220 ευρώ των εξόδων κίνησης ανεβάζοντας τις μηνιαίες απώλειες σε 795 ευρώ.

Οι απώλειες από τη φορολόγηση
Μεγάλες είναι οι απώλειες που επιφέρει και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Για παράδειγμα, τελωνειακός υπάλληλος με μισθό 1.200 ευρώ και επίδομα 1.400 ευρώ τον μήνα, μέχρι σήμερα κατέβαλλε φόρο 5.704 ευρώ, καθώς τα 26.600 ευρώ (1.200 επί 14 μήνες και 700 επί 14 μήνες) φορολογούνταν βάσει της κλίμακας με 4.234 ευρώ και τα υπόλοιπα 9.800 (700 ευρώ, το μισό του μηνιαίου επιδόματος επί 14 μήνες) φορολογούνταν με 1.470 ευρώ. Αν το σύνολο του εισοδήματος φορολογούνταν με βάση τη σημερινή κλίμακα, ο φόρος θα ήταν 7.716 ευρώ ή 2.012 ευρώ περισσότερα. Χτες ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρου επισκέφθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συνάντησε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ).

«Άδικη εύκολη λύση»
Για την ΑΔΕΔΥ είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι ενώ οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταθέσει προτάσεις που- όπως εκτιμά- εξασφαλίζουν πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επιμένει στην άδικη και αναποτελεσματική εύκολη λύση του ψαλιδιού και των περικοπών στους μισθούς, τις συντάξεις και τις ιατροφαρμακευτικές παροχές.
Ηλίας Π. Γεωργάκης - NEA



Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιώργος-Θαπατέρο κατά κερδοσκόπων
Μέτωπο Ελλάδας-Ισπανίας κατά κερδοσκόπων συγκροτήθηκε χθες στος Νταβός. Οι πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Θαπατέρο μίλησαν για επιθέσεις που δέχεται το ευρώ και οι οικονομίες των χωρών τους και για σπέκουλα φημών, που έχει ως αποτέλεσμα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.

ΒΗΜΑ: Ευρωπαϊκή βοήθεια με εγγυήτριες δυνάμεις
Ευρωπαϊκή λύση για την ελληνική κρίση αναζητούν οι Βρυξέλλες. Ο βρετανικός "Economist" την υπαινίχθηκε χθες, αλλά ο γαλλικός "Monde" αποκάλυψε ότι Γάλλοι και Γερμανοί συζητούν σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αντιλαμβανόμενοι ότι το πρόβλημα απειλεί ευθέως την ΟΝΕ

nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΝΕΑ: Εξέγερση για τις μειώσεις μισθών
Απεργιακό μπαράζ στο Δημόσιο φέρνει η εισοδηματική πολιτική που προβλέπει περικοπές επιδομάτων και μείωση αποδοχών για αρκετές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Εφοριακοί και τελωνειακοί αρχίζουν με 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Φεβρουαρίου και ακολουθεί η ΑΔΕΔΥ με γενική απεργία στις 10 του μήνα

ΕΘΝΟΣ: Τελεσίγραφο για τα όρια συνταξιοδότησης
Έρχεται η "λυπητερή" της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο. Η χώρα μας καλείται από την Κομισιόν να συμμορφωθεί το αργότερο εντός δύο μηνών

nonews-news


Read more...

Μεγάλα λόγια...


"Κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή για να δείξουμε ότι τα εννοούμε στα σοβαρά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.Αυτά στο επίπεδο των δηλώσεων. Στήν πράξη σήμερα ,δείτε τη συνέχεια.Οι εφοριακοί έκαναν συγκεκριμένη καταγγελία για τηλεοπτικό σταθμό, για τον οπoίο υπάρχει τελεσίδικος καταλογισμός προστίμου ύψους 50.000.000 ευρώ για φορολογικές παραβάσεις και για τον οποίο η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κινεί καμμία διαδικασία είσπραξης, αλλά αντίθετα σε μια επίδειξη στήριξης του συγκεκριμένου καναλιού, έδωσε εντολή στον αρμόδιο για την είσπραξη του προστίμου Υφυπουργό, κ. Σαχινίδη, να βγεί στο δελτίο των 8μ.μ. του συγκεκριμένου καναλιού.Εδώ γεννιούνται τρία ερωτήματα: Πρώτον μήπως το ποσό αυτό αποτελεί μέρος του προεκλογικά λεχθέντος "Χρήματα υπάρχουν;"Δεύτερον τι σχέση έχει αυτή η πολιτική κύριε Παπακωνσταντίνου με το "Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτα"του κ. Παπανδρέου;Και τρίτον πρός τι η σιωπή του κυβερνητικού εκπροσώπου σε μια τόσο σοβαρή καταγγελία;Τώρα σχετικά με την πομπώδη εξαγγελία του κ. Ππακωνσταντίνου περί εγκλεισμού στις φυλακές των φοροφυγάδων,πολύ φοβάμαι πως στο τέλος αντι να πάνε φυλακή οι φοροφυγάδες, θα βρεθούν κατηγορούμενοι κάποιοι υπουργοί για απιστία σε βάρος του δημοσίου.Γράφει ο ΑΚΗΣ ΜΠΕΣΚΟΣ
yperpasok

Read more...

Ξέφραγο αμπέλι η προστασία του περιβάλλοντος

Μόλις 30 επιθεωρητές για όλη την Ελλάδα


Τριάντα επιθεωρητές Περιβάλλοντος καλούνται να ελέγξουν όλη την Ελλάδα, όταν μόνο τον μήνα Ιανουάριο στην Ειδική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, υπήρξαν 700 καταγγελίες.

Από τους 30 επιθεωρητές οι 15 βρίσκονται καθημερινά στα δικαστήρια, για να παραστούν ως μάρτυρες σε περιβαλλοντικές δίκες, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν με μηδαμινά μέσα να ξεσκεπάσουν τα εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά εναντίον του περιβάλλοντος!

Τον ελλειμματικό τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας παρουσίασε με αποκαλυπτικό τρόπο χθες ο επικεφαλής των επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Μέρκος κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για την ποιότητα των υδάτινων πόρων.

Σύμφωνα με τον κ. Μέρκο, απαιτείται νομοθετική θωράκιση η υπηρεσία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ώστε οι έλεγχοι να μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα και όχι απλά να τα εισηγούνται όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης αδειών για μονάδες που ρυπαίνουν.

Μεγάλη αδυναμία αποτελεί επίσης το νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει και δεν έχει ποσοτικοποιήσει τη ρύπανση, με αποτέλεσμα συχνά οι παραβάτες να απαλλάσσονται από τις βαριές κατηγορίες καθώς το πλαίσιο δεν είναι τόσο αυστηρό για να επιβάλλει τις ποινές που απαιτούνται.

Χάλια στα ποτάμια

Στα τρωτά σημεία των ποταμών μας συγκαταλέγεται και το γεγονός δεν έχει μετρηθεί η φέρουσα ικανότητα σε ρυπαντικό φορτίο, με αποτέλεσμα το 58% να βρίσκεται σε μέτρια ή και σε κακή κατάσταση.

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει επίσης ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων, που αγγίζει το 50% όσων λειτουργούν. Σύμφωνα με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος τα πρόστιμα των νομαρχιών είναι της τάξης των 350 ευρώ για μία παράνομη ανόρυξη, με αποτέλεσμα να συμφέρει ένα αγρότη να πληρώνει το πρόστιμα αντί να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία.

Μεταξύ των ποταμών που δέχονται ισχυρές πιέσεις ως αποδέκτες βιομηχανικών και γεωργικών αποβλήτων είναι ο Ασωπός, ο Κηφισός, ο Ευρώτας, ο Αραχθος, ο Πηνειός. ο Γαλλικός, ο Αξιός, ο Λουδίας και ο Αλιάκμονας.
protothema.gr


Read more...

Τελεσίγραφο για τα όρια ηλικία στος γυναίκες

“Να συμμορφωθεί η Ελλάδα”, ζήτησε ο Επίτροπος Σπήντλα

Με τελεσίγραφο του, ο επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Βλαντιμίρ Σπήντλα ζήτησε την Πέμπτη από την ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί το συντομότερο δυνατόν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο .

Οπως επισημαίνει στην επιστολή του "εδώ και 10 μήνες , το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις εισαγουν διακρίσεις και ότι η Ελλάδα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της."

Η χώρα μας οφείλει να απαντήσει εως το τέλος Μαρτίου στις παρατηρήσεις της Επιτροπής. Το οικονομικο επιτελειο θα ζητήσει η αύξηση των ορίων ηλικίας να αρχίσει 2013 ενώ για ορισμένες ειδικές κατηγορίες, όπως οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες αντί να ανέβουν τα όρια ηλικίας των γυναικών, θα προτείνει να κατέβουν τα όρια των αντρών.

Με βάση την απόφαση, 140.000 γυναίκες υπάλληλοι του δημοσίου τομέα που προσλήφθηκαν μετά το 1987, θα επιβαρυνθούν από 5 εως 15 χρόνια δουλειάς αφού το 2013 που αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση εξίσωσης των ορίων, δεν θα έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα .

Καθησυχάζει ο Χρυσοχοϊδης
Πανικός όμως δεν επικρατεί μόνο στο δημόσιο αλλά και στα Σώματα Ασφαλειας! Και στους δύο χώρους συνεχίζεται η μαζική φυγή που σύντομα θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ.Χρυσοχοϊδης, μετά τον κ . Βενιζέλο, έσπευσε καθησυχάσει τους ένστολους τονίζοντας ότι υπάρχει κοινή κυβερνητική γραμμή με τον κ. Λοβερδο . Οπως τους διαμήνυσε σήμερα μεσω του αρχηγου της αστυνομίας
" η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση δε θα θίξει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας . Δεσμευομαι πως δε θα προχωρήσουμε σε καμία αιφνιδιαστική αλλαγή, χωρίς να έχουμε εγγυηθεί και διασφαλισει πρώτα και πάνω από όλα έναν εξαντλητικό και συστηματικό διάλογο μαζί σας "

Η ανησυχία είχε προκληθεί μετά τις δηλωσεις Λοβέρδου που εμφανίστηκε να επικρίνει την αποστράτευση των ενστόλων ακόμα και σε ηλικία 48 ετών, τονίζοντας ότι θα μπει ένα οριστικό τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Όταν ο χασάπης και ο μανάβης πάνε να ψωνίσουν ρούχα στη γειτονιά τους, κατεβάζουν όλα τα ράφια και τρελαίνουν τον έμπορο στο παζάρι για ένα παντελόνι. Αλλά όταν πάει ο έμπορος στα μαγαζιά τους, δεν δέχονται «παζάρι» στην τιμή –και κλέβουν στο ζύγι ή «σπρώχνουν» ό,τι κινδυνεύει να μείνει απούλητο και να χαλάσει

Όταν ο ηλεκτρολόγος ή ο κλειδαράς ζητάνε από τη συνταξιούχα γιαγιά 60 ευρώ για μισή ώρα δουλειάς, ποιος είναι ο κερδοσκόπος; Όταν την κλέβουν στην παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης, όταν μας κλέβουν στη βενζίνη, μας φταίνε κάποιοι άπληστοι golden boys;

Ας μην εξαιρούμε από την κριτική τον εαυτό μας. Όταν λέμε «όπως οι άλλοι, έτσι και εμείς» ας μην το εννοούμε πάντα για τη λαμογιά, αλλά και στο σωστό που κάνουν κάποιοι.

Μείωση μισθών δέχτηκαν οι Ιρλανδοί, οι Γερμανοί και τόσοι άλλοι. Γιατί όχι και εμείς; Ποιος τολμά να ανοίξει τέτοια κουβέντα; «Αυτοί βγάζανε πολλά, εμείς πεινάμε» λένε ορισμένοι. Μα αυτό λένε και αυτοί για εμάς! «Τι παράγουν οι έλληνες; Πώς πληρώνονται και πώς ζουν;» αναρωτιώνται. «Με δανεικά και από τα δανεικά» είναι η απάντηση που όλοι πια δίνουν. «Από τα δανεικά και αγύριστα» συμπληρώνουν όσοι «ποντάρουν» στην πτώχευση της χώρας.

«Να μας δώσουν τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που μας χρωστάνε οι Γερμανοί» λένε πάλι κάποιοι. Άντε και στα δώσανε και εξόφλησες. Θα κάνεις νέα αρχή; Θα παράγεις πλούτο, θα γίνεις νοικοκύρης ή θα αρχίσεις πάλι να δανείζεσαι για να ξοδεύεις; Μάλλον το δεύτερο, αφού ο έλληνας πιστεύει πως έχει «το κοκκαλάκι της νυχτερίδας» και στο τέλος πάντα «θα τη σκαπουλάρει» με ένα μαγικό τρόπο για να μην πληρώσει. Μετά τους Γερμανούς θα ζητάμε κάθε φορά «αποζημιώσεις» από τους Βούλγαρους , τους Ρουμάνους, τους Ιάπωνες και όλες τις δυναμεις του Άξονα;

Ιδού «πού οδεύομεν». Και μηδέν χρέος να είχαμε, πάλι θα γκρινιάζαμε και θα κάναμε μαύρη τη ζωή μας. Ίσως μόνο αν ξέραμε να λέμε ένα «δόξα τω θεώ» και για τα πολλά και για τα λίγα που έχουμε («την υγειά μας» έστω) θα γινόμασταν πρώτα Άνθρωποι, μετά Λαός και ύστερα Κράτος.

protothema.gr

Read more...

Γ. Παπανδρέου: Σπέκουλα μέσω φημών

Tην οργισμένη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε το κερδοσκοπικό παιγνίδι που έχει οδηγήσει τα επιτόκια δανεισμού της ελληνικής οικονομία σε ιστορικό ρεκόρ. Από το Νταβός ο έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για "σπέκουλα μέσω φημών", ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα, κατονομάζοντας τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε τη σχετική αναφορά μιλώντας σε πάνελ στο οποίο μετείχαν, επίσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει επίθεση κατά της Ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν χώρες, όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, σημείωσε "η Ελλάδα κατάφερε μόλις πρόσφατα να πάρει περισσότερα χρήματα σε δάνεια από εκείνα τα οποία ζήτησε κι αυτό ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και αυτό παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί".

Σύμμαχος ο Θαπατέρο


"Σύμμαχος" του Γ. Παπανδρέου ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του. Γι΄αυτό, επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός, πρέπει να ενισχύσουμε το συνεργασία και το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέση την οποία υιοθέτησε ο κ. Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί απάντηση στις επιθέσεις κατά της Ευρωζώνης.

Τρισέ : Δική σας ευθύνη

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικά από την άλλη. Όλοι, τόνισε, είμαστε υπό πίεση και απευθυνόμενος στους δύο παριστάμενους πρωθυπουργούς, της Ελλάδας και της Ισπανίας, είπε ότι είναι δική σας ευθύνη να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στις χώρες σας. Έχετε προβλήματα, αλλά έχετε και προγράμματα, ανέφερε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης, όπως είπε, της εποπτείας των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης.

Παπανδρέου: Είμαστε αποφασισμένοι

Δεν φταίει η ευρωζώνη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, νωρίτερα, στη διάρκεια ομιλίας του στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός. Ο Γ. Παπανδρέου επέρριψε τις ευθύνες στο εσωτερικό της χώρας, ενώ υπογράμμισε ότι "είμαστε αποφασισμένοι και πιστεύουμε ότι η ευρωζώνη αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη".

Πρόσθεσε ότι "η ευρωζώνη έχει υπάρξει, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να έχει, πολύ σημαντική για εμάς", ενώ άφησε αιχμές προς τη ΝΔ, λέγοντας: "Επιρρίπτω όλες τις ευθύνες σε εμάς. Δεν θέλω να κάνω μικροπολιτική, αλλά κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση υπήρχε αρκετή κακοδιαχείριση".

Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε: "Δημιουργήσαμε πολλή διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια και δεν λάβαμε τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα για να αλλάξουμε την οικονομία, να κινήσουμε την οικονομία, να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν λόγω της διεθνούς κρίσης". Mάλιστα ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα, έκανε για πρώτη φορά λόγο για περικοπή αμοιβών στο δημόσιο.

Ο κ. Παπανδρέου παραχωρεί σειρά συνεντεύξεων σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, στο BBC World, στο NBC (ευρωπαϊκή και αμερικανική εκπομπή), στο Reuters TV και Radio, καθώς και στο Bloomberg TV.


Συνάντηση με Αλμούνια

Συνάντηση διάρκειας μισής ώρας με τον επίτροπο, αρμόδιο για την οικονομία, Χοακίν Αλμούνια είχε στο Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η συζήτηση αφορούσε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας ενόψει και της έκθεσης που πρόκειται να υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη. Το ενδιαφέρον του κ. Αλμούνια εστιάστηκε στο πως εφαρμόζεται το πρόγραμμα κι αν υπάρχουν εμπόδια ή καθυστερήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλμούνια έχει εκφραστεί στο πρόσφατο παρελθόν για το πρόγραμμα σταθερότητας δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Συνάντηση με Κλίντον


Δεκαπεντάλεπτη συνομιλία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον
, είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Στο διάλογο που είχαν, ο κ. Κλίντον ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι είναι πολύ χαρούμενος και περήφανος για τη νίκη του κ. Παπανδρέου στις εκλογές στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί τις προσπάθειες που καταβάλλει διεθνώς για την ελληνική οικονομία.

Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος τόνισε στο Γ. Παπανδρέου ότι μπορεί να προσβλέπει στη βοήθειά του. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "παλεύουμε για την οικονομία και τελικά θα τα καταφέρουμε", κάτι το οποίο συμμερίστηκε και ο κ. Κλίντον, ο οποίος σημείωσε ότι γνωρίζει πως είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η προσπάθειά του θα στεφθεί από επιτυχία.

Δήλωση Μπαρόζο

"Η ελληνική κυβέρνηση πήρε ξεκάθαρες δεσμεύσεις" για τη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Μπαρόσο, συμπλήρωσε ότι οι οικονομικές πολιτικές των χωρών της ευρωζώνης "δεν είναι μόνο εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή υπόθεση", παραπέμποντας για τη χώρα μας στις 3 Φεβρουαρίου, όταν θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Διάλογος με δημοσιογράφους


Tην Παρασκευή ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα συμμετάσχει σε "ανοικτό διάλογο" με δημοσιογράφους και στη συνέχεια, μαζί με όλους τους άλλους ηγέτες, σε συζήτηση με θέμα "Προτεραιότητες για την ενίσχυση του διεθνούς συστήματος".

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ισοτιμία, με στόχο την αναζήτηση επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στην Ινδία και θα συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής για την αειφόρο ανάπτυξη, που θα διεξαχθεί στο Νέο Δελχί μεταξύ 5 και 7 Φεβρουαρίου. Ο κ. Παπανδρέου -θα συνοδεύεται και από Έλληνες επιχειρηματίες- θα είναι ένας εκ των ομιλητών, την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 11 Φεβρουαρίου, θα επισκεφθεί το Παρίσι, για συνομιλίες με το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.
nooz.gr


Read more...