Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου στο Λονδίνο


Τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στα περιφερειακά θέματα, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, στα θέματα της Ευρώπης και στις διμερείς σχέσεις, επεσήμαναν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δηλώσεις τους μετά το δείπνο εργασίας, διάρκειας τρεισήμισι ωρών, που είχαν το βράδυ της Πέμπτης, στο Λονδίνο.

"Έχουμε κοινή ιστορία, κοινό πεπρωμένο και κοινό μέλλον και η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά θέματα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο", δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας.

Δηλώσεις Δ. Δρούτσα

"Ήταν μεγάλη μου ευχαρίστηση να συναντήσω σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Συζητήσαμε στο πνεύμα συνεργασίας, όπως το έχουν εκφράσει οι πρωθυπουργοί των χωρών μας και στις επιστολές στις οποίες αντάλλαξαν πρόσφατα.
Είχαμε τη δυνατότητα να διερευνήσουμε περισσότερο τον δρόμο της συνεργασίας που οι δύο χώρες επιθυμούν να ακολουθήσουν. Θα ήθελα να πω πάλι ότι μοιραζόμαστε πολύτιμες εμπειρίες από το πρόσφατο παρελθόν και αναφέρομαι στη συνεργασία που είχαμε στη χρονική περίοδο 1999-2004 και το πνεύμα αυτής της συνεργασίας μας ωθεί τώρα. Ευχαριστώ τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για την καρποφόρο συνάντηση που είχαμε, προσδοκώ να συνεχισθεί η συνεργασία μας και με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκλησή του να επισκεφθώ την Άγκυρα στο άμεσο μέλλον".

Δηλώσεις Αχμέτ Νταβούτογλου

"Ήταν μεγάλη μου χαρά που συναντήθηκα με τον Δημήτρη. Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, ήταν ένα θαυμάσιο δείπνο και είχαμε πολύ φιλικές διαβουλεύσεις. Και χρησιμοποιώ τον όρο διαβουλεύσεις, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε συμβουλές.
Οι πρωθυπουργοί των χωρών μας αντάλλαξαν πρόσφατα επιστολές με πολύ εποικοδομητικό περιεχόμενο. Υπάρχει ένας καινούργιος ορίζοντας μπροστά μας, ορίζοντας φιλίας και συνεργασίας.
Έχουμε κοινή ιστορία, κοινό πεπρωμένο και κοινό μέλλον. Οι χώρες μας κοιτάζουν το μέλλον με ανοιχτό πνεύμα. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να συνεργασθούμε στα περιφερειακά θέματα, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, και η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά θέματα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Μπορούμε επίσης, να συνεργασθούμε και στις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν τις χώρες μας.

Με εντυπωσίασε η προσέγγιση του Δημήτρη Δρούτσα για το μέλλον και η παραδοσιακή φιλία μας θα ενισχυθεί περισσότερο. Προσκάλεσα τον Έλληνα υπουργό να επισκεφθεί την Άγκυρα, και γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προγραμματίζει να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: