Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΠΛΑΤΗ ΜΕ ΠΛΑΤΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΡΕΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Μέτωπο Ελλάδας - Ισπανίας κατά κερδοσκόπων με τους Παπανδρέου και Θαπατέρο να μιλούν χθες από το Νταβός για επιθέσεις και κερδοσκοπικά παιχνίδια που δέχονται το ευρώ και οι οικονομίες των χωρών τους, τα οποία έχουν αποτέλεσμα -όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός- την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού. Οι δύο πρωθυπουργοί μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας... Ζαν-Κλοντ Τρισέ συμμετείχαν σε συζήτηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ. Νωρίτερα οι Παπανδρέου και Θαπατέρο είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, στην οποία ο Ισπανός είπε ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις από τον διεθνή Τύπο και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας του.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «σπέκουλα φημών» η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε σοβαρές οικονομίες και υποστήριξε ότι «υπάρχει επίθεση κατά της ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν χώρες όπως η Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό διέψευσε το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (το οποίο και κατονόμασε), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα. «Δεν είχαμε καμιά τέτοια επαφή» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι φήμες αυτές άλλαξαν αμέσως το κλίμα, με συνέπεια να αυξηθούν τα spreads.
Υπογράμμισε όμως ότι παρ' όλα αυτά η Ελλάδα κατάφερε πριν από μερικές μέρες να δανειστεί περισσότερα χρήματα απ' όσα ζήτησε κι αυτό το χαρακτήρισε «μία ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί».
Τις θέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού έδειξε να συμμερίζεται και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του. Ο κ. Θαπατέρο είπε στο Νταβός ότι είναι σοκαριστικά όσα γράφονται για την ισπανική οικονομία και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία και ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αποκρουστούν οι επιθέσεις κατά της ευρωζώνης.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός:
**Τόνισε ότι η ευθύνη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δική μας, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε με κακό τρόπο την οικονομία, δεν πήρε διαρθρωτικά μέτρα και υπήρχε διαφθορά και σπατάλη. Ολα αυτά επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση, είπε.
**Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ως μεγαλύτερο πρόβλημα το έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο είναι μεγαλύτερο και από το οικονομικό πρόβλημα. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος του 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.
**Μιλώντας για την ευρωζώνη τόνισε ότι είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, η οποία έδωσε σταθερότητα και δημιουργεί ένα είδος αναχώματος.
Στην ίδια συζήτηση ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αναφερόμενος στην ευρωζώνη, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικά από την άλλη. «Ολοι είμαστε υπό πίεση» είπε, ενώ απευθυνόμενος στους Παπανδρέου και Θαπατέρο υπογράμμισε ότι είναι δική τους ευθύνη να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις χώρες τους με βάση τα προγράμματά τους, ενώ τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης της εποπτείας των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης.
Συνάντηση με Κλίντον
Ο κ. Παπανδέου συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος του είπε ότι παρακολουθεί τις προσπάθειες που καταβάλλει διεθνώς για την ελληνική οικονομία. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος τόνισε στον Γ. Παπανδρέου ότι μπορεί να προσβλέπει στη βοήθειά του. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «παλεύουμε για την οικονομία και τελικά θα τα καταφέρουμε».
/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: