Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΤΙΡΕ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Eμφαση στις προσπάθειες της κυβέρνησης να συμμαζέψει τα του οίκου της έδωσε από το Νταβός ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να αντιστρέψει το αρνητικό για τη χώρα μας κλίμα στις διεθνείς χρηματαγορές. Μιλώντας στο Euronews ξεκαθάρισε πως «δεν ζητάμε πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Eνωση» και ότι «αυτό που απαιτείται είναι να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας». «Είμαστε μία κυβέρνηση διαφάνειας, έχουμε...
έρθει για να καταπολεμήσουμε την κακοδιαχείριση, το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά, τα οποία δυστυχώς είναι από τους λόγους για τους οποίους χάσαμε πόρους, αλλά και τους σπαταλήσαμε» προσέθεσε ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως «προχωρούμε σε μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό και κάνουμε επίσης περικοπές ειδικά στα «ρετιρέ» των αμοιβών, στις υπερβολικές αμοιβές που λαμβάνει ο δημόσιος τομέας, μειώνοντας αυτούς τους μισθούς, και ειδικά των μεσαίων και υψηλών στελεχών στον δημοσιοϋπαλληλικό χώρο»! Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στη διακοπή χιλιάδων συμβάσεων (Stage) στο Δημόσιο.
Χρησιμοποίησε και την αποφασιστική στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα αγροτικά μπλόκα. «Δεν υπάρχουν χρήματα για μερεμέτια, δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ για σπατάλη» σημείωσε για μία ακόμη φορά. «Η ευθύνη είναι δική μας» είπε σε άλλο σημείο και δεσμεύτηκε πως «μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να πετύχουμε, συνεχίστε να μας παρακολουθείτε, αλλά να μας έχετε εμπιστοσύνη». Ολοκλήρωσε, έτσι, το μήνυμα που ήθελε να στείλει στη διεθνή κοινότητα.
Οι αναφορές αυτές, όμως, έχουν ιδιαίτερη σημασία και για το εσωτερικό σκηνικό, καθώς βρισκόμαστε εν όψει κινητοποιήσεων τελωνειακών και εφοριακών. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει πως πρέπει να κάνουμε την αλλαγή». «Εκανα έκκληση στους αγρότες να το καταλάβουν» συνέχισε και επισήμανε πως «βρισκόμαστε στην αρχή της διακυβέρνησής μας». «Τα προβλήματα στα οποία αναφέρονται παραμένουν εδώ και αρκετά χρόνια και δεν μπορούν να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη» επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
Προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας μας αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό σύστημα, στην ίδρυση ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας και στον διακομματικό έλεγχο του προϋπολογισμού στη Βουλή. Θεώρησε πως έτσι «λάβαμε ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές, όταν χρειαζόμαστε να βγούμε να δανειστούμε βρίσκουμε τα αναγκαία κεφάλαια». «Φυσικά, παραμένουν ακριβά και χρειάζεται να μειώσουμε το κόστος τους» παραδέχθηκε ο Γ. Παπανδρέου και δεσμεύτηκε για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού μέχρι τον Ιούνιο.
Μιλώντας σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Τρισέ, τόνισε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται στην επίθεση που δέχεται η Ευρωζώνη για λόγους που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό ευρώ-δολαρίου, θέση στην οποία τον υποστήριξε ο Ισπανός ομόλογός του. Στο πλαίσιο αυτό, απέδωσε την αύξηση των spreads στη σπέκουλα και το όργιο φημών που συνοδεύουν τη χώρα μας αυτή την περίοδο.
Συνεντεύξεις
Διέψευσε και το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα. «Δεν είχαμε καμία τέτοια επαφή» είπε χαρακτηριστικά. «Είναι δική σας ευθύνη να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στις χώρες σας» είπε στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ισπανίας ο Ζ. Κ. Τρισέ. «Από το Νταβός ο Γ. Παπανδρέου μίλησε ακόμη στο BBC World, στο NBC, στο Reuters TV και Radio, καθώς και στο Bloomberg TV.
Γ. Παπακωνσταντίνου
Η Ελλάδα δεν έχει συζητήσει το ενδεχόμενο διάσωσης με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή το ΔΝΤ, τόνισε ο χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στη «Wall Street Journal» από το Νταβός. Πρόσθεσε πως η χώρα θα τα καταφέρει μόνη της, διαψεύδοντας σενάρια για διεθνή βοήθεια. «Δεν υπάρχει σχέδιο β’ για διάσωση», σημείωσε.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: