Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Τελεσίγραφο για τα όρια ηλικία στος γυναίκες

“Να συμμορφωθεί η Ελλάδα”, ζήτησε ο Επίτροπος Σπήντλα

Με τελεσίγραφο του, ο επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Βλαντιμίρ Σπήντλα ζήτησε την Πέμπτη από την ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί το συντομότερο δυνατόν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο .

Οπως επισημαίνει στην επιστολή του "εδώ και 10 μήνες , το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις εισαγουν διακρίσεις και ότι η Ελλάδα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της."

Η χώρα μας οφείλει να απαντήσει εως το τέλος Μαρτίου στις παρατηρήσεις της Επιτροπής. Το οικονομικο επιτελειο θα ζητήσει η αύξηση των ορίων ηλικίας να αρχίσει 2013 ενώ για ορισμένες ειδικές κατηγορίες, όπως οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες αντί να ανέβουν τα όρια ηλικίας των γυναικών, θα προτείνει να κατέβουν τα όρια των αντρών.

Με βάση την απόφαση, 140.000 γυναίκες υπάλληλοι του δημοσίου τομέα που προσλήφθηκαν μετά το 1987, θα επιβαρυνθούν από 5 εως 15 χρόνια δουλειάς αφού το 2013 που αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση εξίσωσης των ορίων, δεν θα έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα .

Καθησυχάζει ο Χρυσοχοϊδης
Πανικός όμως δεν επικρατεί μόνο στο δημόσιο αλλά και στα Σώματα Ασφαλειας! Και στους δύο χώρους συνεχίζεται η μαζική φυγή που σύντομα θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ.Χρυσοχοϊδης, μετά τον κ . Βενιζέλο, έσπευσε καθησυχάσει τους ένστολους τονίζοντας ότι υπάρχει κοινή κυβερνητική γραμμή με τον κ. Λοβερδο . Οπως τους διαμήνυσε σήμερα μεσω του αρχηγου της αστυνομίας
" η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση δε θα θίξει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας . Δεσμευομαι πως δε θα προχωρήσουμε σε καμία αιφνιδιαστική αλλαγή, χωρίς να έχουμε εγγυηθεί και διασφαλισει πρώτα και πάνω από όλα έναν εξαντλητικό και συστηματικό διάλογο μαζί σας "

Η ανησυχία είχε προκληθεί μετά τις δηλωσεις Λοβέρδου που εμφανίστηκε να επικρίνει την αποστράτευση των ενστόλων ακόμα και σε ηλικία 48 ετών, τονίζοντας ότι θα μπει ένα οριστικό τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Όταν ο χασάπης και ο μανάβης πάνε να ψωνίσουν ρούχα στη γειτονιά τους, κατεβάζουν όλα τα ράφια και τρελαίνουν τον έμπορο στο παζάρι για ένα παντελόνι. Αλλά όταν πάει ο έμπορος στα μαγαζιά τους, δεν δέχονται «παζάρι» στην τιμή –και κλέβουν στο ζύγι ή «σπρώχνουν» ό,τι κινδυνεύει να μείνει απούλητο και να χαλάσει

Όταν ο ηλεκτρολόγος ή ο κλειδαράς ζητάνε από τη συνταξιούχα γιαγιά 60 ευρώ για μισή ώρα δουλειάς, ποιος είναι ο κερδοσκόπος; Όταν την κλέβουν στην παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης, όταν μας κλέβουν στη βενζίνη, μας φταίνε κάποιοι άπληστοι golden boys;

Ας μην εξαιρούμε από την κριτική τον εαυτό μας. Όταν λέμε «όπως οι άλλοι, έτσι και εμείς» ας μην το εννοούμε πάντα για τη λαμογιά, αλλά και στο σωστό που κάνουν κάποιοι.

Μείωση μισθών δέχτηκαν οι Ιρλανδοί, οι Γερμανοί και τόσοι άλλοι. Γιατί όχι και εμείς; Ποιος τολμά να ανοίξει τέτοια κουβέντα; «Αυτοί βγάζανε πολλά, εμείς πεινάμε» λένε ορισμένοι. Μα αυτό λένε και αυτοί για εμάς! «Τι παράγουν οι έλληνες; Πώς πληρώνονται και πώς ζουν;» αναρωτιώνται. «Με δανεικά και από τα δανεικά» είναι η απάντηση που όλοι πια δίνουν. «Από τα δανεικά και αγύριστα» συμπληρώνουν όσοι «ποντάρουν» στην πτώχευση της χώρας.

«Να μας δώσουν τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που μας χρωστάνε οι Γερμανοί» λένε πάλι κάποιοι. Άντε και στα δώσανε και εξόφλησες. Θα κάνεις νέα αρχή; Θα παράγεις πλούτο, θα γίνεις νοικοκύρης ή θα αρχίσεις πάλι να δανείζεσαι για να ξοδεύεις; Μάλλον το δεύτερο, αφού ο έλληνας πιστεύει πως έχει «το κοκκαλάκι της νυχτερίδας» και στο τέλος πάντα «θα τη σκαπουλάρει» με ένα μαγικό τρόπο για να μην πληρώσει. Μετά τους Γερμανούς θα ζητάμε κάθε φορά «αποζημιώσεις» από τους Βούλγαρους , τους Ρουμάνους, τους Ιάπωνες και όλες τις δυναμεις του Άξονα;

Ιδού «πού οδεύομεν». Και μηδέν χρέος να είχαμε, πάλι θα γκρινιάζαμε και θα κάναμε μαύρη τη ζωή μας. Ίσως μόνο αν ξέραμε να λέμε ένα «δόξα τω θεώ» και για τα πολλά και για τα λίγα που έχουμε («την υγειά μας» έστω) θα γινόμασταν πρώτα Άνθρωποι, μετά Λαός και ύστερα Κράτος.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: