Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Σπέκουλα μέσω φημών

Tην οργισμένη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε το κερδοσκοπικό παιγνίδι που έχει οδηγήσει τα επιτόκια δανεισμού της ελληνικής οικονομία σε ιστορικό ρεκόρ. Από το Νταβός ο έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για "σπέκουλα μέσω φημών", ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα, κατονομάζοντας τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε τη σχετική αναφορά μιλώντας σε πάνελ στο οποίο μετείχαν, επίσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει επίθεση κατά της Ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν χώρες, όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, σημείωσε "η Ελλάδα κατάφερε μόλις πρόσφατα να πάρει περισσότερα χρήματα σε δάνεια από εκείνα τα οποία ζήτησε κι αυτό ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και αυτό παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί".

Σύμμαχος ο Θαπατέρο


"Σύμμαχος" του Γ. Παπανδρέου ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του. Γι΄αυτό, επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός, πρέπει να ενισχύσουμε το συνεργασία και το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέση την οποία υιοθέτησε ο κ. Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί απάντηση στις επιθέσεις κατά της Ευρωζώνης.

Τρισέ : Δική σας ευθύνη

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικά από την άλλη. Όλοι, τόνισε, είμαστε υπό πίεση και απευθυνόμενος στους δύο παριστάμενους πρωθυπουργούς, της Ελλάδας και της Ισπανίας, είπε ότι είναι δική σας ευθύνη να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στις χώρες σας. Έχετε προβλήματα, αλλά έχετε και προγράμματα, ανέφερε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης, όπως είπε, της εποπτείας των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης.

Παπανδρέου: Είμαστε αποφασισμένοι

Δεν φταίει η ευρωζώνη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, νωρίτερα, στη διάρκεια ομιλίας του στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός. Ο Γ. Παπανδρέου επέρριψε τις ευθύνες στο εσωτερικό της χώρας, ενώ υπογράμμισε ότι "είμαστε αποφασισμένοι και πιστεύουμε ότι η ευρωζώνη αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη".

Πρόσθεσε ότι "η ευρωζώνη έχει υπάρξει, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να έχει, πολύ σημαντική για εμάς", ενώ άφησε αιχμές προς τη ΝΔ, λέγοντας: "Επιρρίπτω όλες τις ευθύνες σε εμάς. Δεν θέλω να κάνω μικροπολιτική, αλλά κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση υπήρχε αρκετή κακοδιαχείριση".

Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε: "Δημιουργήσαμε πολλή διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια και δεν λάβαμε τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα για να αλλάξουμε την οικονομία, να κινήσουμε την οικονομία, να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν λόγω της διεθνούς κρίσης". Mάλιστα ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα, έκανε για πρώτη φορά λόγο για περικοπή αμοιβών στο δημόσιο.

Ο κ. Παπανδρέου παραχωρεί σειρά συνεντεύξεων σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, στο BBC World, στο NBC (ευρωπαϊκή και αμερικανική εκπομπή), στο Reuters TV και Radio, καθώς και στο Bloomberg TV.


Συνάντηση με Αλμούνια

Συνάντηση διάρκειας μισής ώρας με τον επίτροπο, αρμόδιο για την οικονομία, Χοακίν Αλμούνια είχε στο Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η συζήτηση αφορούσε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας ενόψει και της έκθεσης που πρόκειται να υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη. Το ενδιαφέρον του κ. Αλμούνια εστιάστηκε στο πως εφαρμόζεται το πρόγραμμα κι αν υπάρχουν εμπόδια ή καθυστερήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλμούνια έχει εκφραστεί στο πρόσφατο παρελθόν για το πρόγραμμα σταθερότητας δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Συνάντηση με Κλίντον


Δεκαπεντάλεπτη συνομιλία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον
, είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Στο διάλογο που είχαν, ο κ. Κλίντον ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι είναι πολύ χαρούμενος και περήφανος για τη νίκη του κ. Παπανδρέου στις εκλογές στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί τις προσπάθειες που καταβάλλει διεθνώς για την ελληνική οικονομία.

Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος τόνισε στο Γ. Παπανδρέου ότι μπορεί να προσβλέπει στη βοήθειά του. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "παλεύουμε για την οικονομία και τελικά θα τα καταφέρουμε", κάτι το οποίο συμμερίστηκε και ο κ. Κλίντον, ο οποίος σημείωσε ότι γνωρίζει πως είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η προσπάθειά του θα στεφθεί από επιτυχία.

Δήλωση Μπαρόζο

"Η ελληνική κυβέρνηση πήρε ξεκάθαρες δεσμεύσεις" για τη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Μπαρόσο, συμπλήρωσε ότι οι οικονομικές πολιτικές των χωρών της ευρωζώνης "δεν είναι μόνο εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή υπόθεση", παραπέμποντας για τη χώρα μας στις 3 Φεβρουαρίου, όταν θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Διάλογος με δημοσιογράφους


Tην Παρασκευή ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα συμμετάσχει σε "ανοικτό διάλογο" με δημοσιογράφους και στη συνέχεια, μαζί με όλους τους άλλους ηγέτες, σε συζήτηση με θέμα "Προτεραιότητες για την ενίσχυση του διεθνούς συστήματος".

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ισοτιμία, με στόχο την αναζήτηση επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στην Ινδία και θα συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής για την αειφόρο ανάπτυξη, που θα διεξαχθεί στο Νέο Δελχί μεταξύ 5 και 7 Φεβρουαρίου. Ο κ. Παπανδρέου -θα συνοδεύεται και από Έλληνες επιχειρηματίες- θα είναι ένας εκ των ομιλητών, την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 11 Φεβρουαρίου, θα επισκεφθεί το Παρίσι, για συνομιλίες με το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: