Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

"Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ"...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Σρ. Παπαχρήστος

Ως επίθεση στην ευρωζώνη και το ευρώ αποκωδικοποίησε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο πλαίσιο ενός πάνελ που έγινε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. O Πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι για την επίθεση αυτή χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως «αδύναμος κρίκος», αλλά...
προέβλεψε ότι δεν θα πετύχουν τελικά τον σκοπό τους οι κερδοσκόποι.
Μιλώντας σε πάνελ στο οποίο μετείχαν επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στην έκδοση ευρω-ομολόγου για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των χωρών της ζώνης του ευρώ. Κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών προστασίας της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος, ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Θαπατέρο για κεντρικό δανεισμό των χωρών- μελών της ζώνης του ευρώ όπως γίνεται στις ΗΠΑ, όπου τα ομόλογα εγγυάται η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και όχι της κάθε Πολιτείας χωριστά. Όπως σημείωναν πρωθυπουργικοί κύκλοι, η αναφορά σε κεντρικό δανεισμό αποτελεί μια λύση για να ισχυροποιηθεί το ευρώ και η συνοχή της ζώνης του ευρώ.
«Προβλήματα και από τις φήμες»
Μπροστά σε πυκνό ακροατήριο στο οποίο βρίσκονταν ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κορυφαία στελέχη τραπεζικών ομίλων, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλυσε τα στοιχεία που τον πείθουν ότι η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο των διεθνών κερδοσκοπικών κύκλων. Όπως είπε, τη Δευτέρα «πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης όταν βγήκαμε για δανεισμό, και είχαμε υπερκάλυψη κατά πέντε φορές, ακόμη και αν ήταν ακριβός. (...) Την επόμενη ημέρα υπήρχε ένα άρθρο στους “Financial Τimes” ότι η Κίνα προσπαθούσε να αγοράσει μερικά ομόλογά μας (...) κάτι που δεν υφίστατο, επίσημα ή ανεπίσημα. (...) Δεν χρειαζόμαστε διμερή δάνεια, δεν ζητήσαμε ποτέ διμερή δάνεια. (...) Δεν είχαμε τέτοιες επαφές. Το αρνηθήκαμε φυσικά και αυτό θεωρήθηκε ως ψήφος δυσπιστίας στην ελληνική οικονομία που άλλαξε αμέσως τα spreads και μας έφερε σε δύσκολη θέση. (...) Αυτό μας δείχνει ότι είμαστε σε δύσκολη περίοδο. Μας δείχνει ότι υπάρχουν αρκετά σενάρια. Μας δείχνει ότι ακόμα και φήμες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα».
Διάψευση
Ο Πρωθυπουργός διέψευσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με Γαλλία και Γερμανία για να εξασφαλίσει κάποιο δάνειο, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή του και αναγνώρισε ότι δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν, να υπάρξουν δηλαδή άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές. «Επιρρίπτω όλες τις ευθύνες πρώτα από όλα σε εμάς. Δεν θέλω να κάνω μικροπολιτική, αλλά κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση υπήρχε αρκετή κακοδιαχείριση. (...) Δημιουργήσαμε πολλή διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια και δεν λάβαμε τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα για να αλλάξουμε την οικονομία μας, να κινήσουμε την οικονομία, να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. (...) Όλα αυτά τα προβλήματα εντάθηκαν λόγω της διεθνούς κρίσης» είπε.
Ο Πρωθυπουργός επέμεινε επίσης ότι με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: