Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΕΕ: Σήματα υποστήριξης στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα και να επιτρέψει να διακυβεύσουν την ευρωζώνη τα διογκούμενα προβλήματα των χρεών της Αθήνας, όσο κι αν η Γερμανία και η Γαλλία διασκέδασαν τις φήμες ότι ήδη έχει μορφοποιηθεί πρόγραμμα έκτακτης διάσωσης.

«Είναι απολύτως σαφές ότι η οικονομική πολιτική δεν είναι απλώς θέμα εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος," δήλωσε χαρακτηριστικά ο José Manuel Barroso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα του Νταβός τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με τον Γιώργο Παπανδρέου να αντιδρά έντονα στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τελευταίων ημερών. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σπέκουλα μέσω φημών σημειώνοντας ότι γίνεται επίθεση κατά της ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.
Ο κ. Παπανδρέου και ο ισπανός ομολογός του Jose Luis Rodríguez Zapatero εμφανίστηκαν θετικοί στην έκδοση ευρωομολόγου.


Όπως προσδιόρισαν υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους FT, η Ελλάδα στην εσχάτη των περιπτώσεων θα λάβει έκτακτη στήριξη με μια επιχείρηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η Κομισιόν αλλά όχι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Ο κ. Barroso είπε ότι «ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε την Ελλάδα είναι να σεβαστεί η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.»

Στον ίδιο τόνο ήταν και το μήνυμα του Ισπανού πρωθυπουργού Jose Luis Rodríguez Zapatero, που δήλωσε: «Το κλαμπ του ευρώ είναι μια ισχυρή κοινότητα με δυνατούς δεσμούς και αμοιβαία υποστήριξη. Κανένας να μην έχει καμία αμφιβολία γι’αυτό.»


Ντόμινο στα εταιρικά CDS Ελλάδας-Πορτογαλίας

Οι επενδυτικές ανησυχίες για την δυνατότητα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας να μειώσουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους, αρχίζουν να πλήττουν τα χρεόγραφα και των δημοσίων επιχειρήσεων και των τραπεζών των δύο κρατών, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Νέο ρεκόρ στην ιστορία του ευρώ σημείωσε την Πέμπτη το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού "σπάζοντας" το φράγμα των 400 μονάδων βάσης. Το spread αναρριχήθηκε μέχρι τις 404 μονάδες βάσης.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι η Γερμανία δεν σχεδιάζει να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών της, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής “Le Monde” και του Economist. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας.

"Δεν σχολιάζουμε ποτέ φήμες ή δημοσιεύματα", απάντησε η εκπρόσωπος του επιτρόπου για την Οικονομία Αμέλια Τόρες κληθείσα να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: