Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

Το μεγάλο «φαγοπότι» στο ΕΣΥ

Τί έδειξαν οι έλεγχοι σε νοσοκομεία το 2008

Ιατρικές, οικονομικές, διαχειριστικές, διοικητικές ατασθαλίες, δηλαδή όλες οι χρόνιες… νόσοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά μέσα από την ετήσια έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του έτους 2008 του Σώματος Ελέγχου Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), εκδόθηκαν από τον Γενικό Επιθεωρητή Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας 167 εντολές για διενέργεια ελέγχου και επιθεώρησης σε διάφορους φορείς υγείας. Κατατέθηκαν 95 πορίσματα, ενώ εννέα υποθέσεις παραπέμφθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση στον εισαγγελέα, τέσσερις υποθέσεις στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, σε 11 περιπτώσεις προτάθηκαν διοικητικές κυρώσεις και σε τέσσερις η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ).

Μεγάλο «φαγοπότι» στις προμήθειες νοσοκομείων

Στο προσκήνιο έρχεται με αφορμή την έκθεση του ΣΕΥΥΠ το θέμα των προμηθειών σε ιατρικά υλικά και φάρμακα του ΕΣΥ. Σωρεία παρανομιών σε ό,τι αφορά τις προμήθειες καταγράφονται στην πολυσέλιδη έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας.

Ενδεικτικά ο έλεγχος σε τρία νοσοκομειακά φαρμακεία έδειξε ότι: Η Επιτροπή Φαρμάκων του Νοσοκομείου δεν λειτουργούσε, η εισαγωγή σκευασμάτων στο φαρμακείο γινόταν χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, δεν γινόταν αξιοποίηση των συστημάτων μηχανοργάνωσης που ήδη υπήρχαν στο φαρμακείο του νοσοκομείου, φάρμακα χορηγούνταν χωρίς όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Διαπιστώθηκε ότι σε πολλά νοσοκομεία καθυστερούσε αδικαιιολογήτως η διενέργεια διαγωνισμών για τις προμήθειες ιατρικών ειδών, με αποτέλεσμα να λήγουν οι συμβάσεις, ακόμη και οι νόμιμες παρατάσεις τους, και να γίνονται κατά κόρον απευθείας αναθέσεις. Ακόμη, «καταλογίζεται» σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας ασαφής σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια αντιδραστηρίων αναλυτών και άλλων αναλωσίμων υγειονομικών υλικών –και δη επί σειρά ετών- , με αποτέλεσμα να αποκλείεται στους διαγωνισμούς η συμμετοχή πολλών προμηθευτριών εταιρειών.

Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής διαπιστώθηκε ότι, γίνονταν συστηματικά δωρεές εξοπλισμού και μηχανημάτων σε συγκεκριμένη κλινική από μία εταιρεία από την οποία προμηθευόταν η εν λόγω κλινική υλικά. Επιπλέον, η προμήθεια των υλικών γινόταν παρανόμως με απευθείας αναθέσεις προς την εταιρία!

Σε άλλο νοσοκομείο διαπιστώθηκε να παρευρίσκονται αντιπρόσωποι, τεχνικοί και συνεργάτες από προμηθεύτριες εταιρείες στους χώρους των χειρουργείων χωρίς να τους έχει χορηγηθεί ειδική άδεια από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
«Φακελάκια» και πλαστές συνταγογραφήσεις

Στην έκθεση καταγράφεται –και όχι για πρώτη φορά- η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εντός δημόσιου νοσοκομείου καθώς και η παραλαβή μικρών «δώρων» σε «φακελάκια» από γιατρούς. Bρέθηκε παράτυπη λειτουργία ιατρείου καθώς και ύποπτη διακίνηση φαρμάκων με χαρακτηριστική την περίπτωση ιδιώτη γιατρού ο οποίος διακίνησε 30.000 χάπια εκ των οποίων τα 2.000 ναρκωτικά. Eπίσης, «ξεσκεπάστηκε» η περίπτωση γιατρών οι οποίοι συνταγογραφούσαν περιττές εργαστηριακές εξετάσεις στους ασφαλισμένους προκειμένου να εισπράξουν μίζα από τα διαγνωστικά κέντρα που συνεργάζονταν. Από τον έλεγχο σε βιβλιάρια ασφαλισμένων του Δημοσίου προέκυψε ότι ο OΠAΔ πλήρωνε γιατρό για εξετάσεις που δεν πραγματοποιούσε.

Όργιο αυθαιρεσιών στον χώρο της Ψυχικής Υγείας

Ο υγειονομικός, οικονομικός και διοικητικός έλεγχος στις δομές των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών αποκάλυψε σωρεία παραβάσεων στη λειτουργία τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται η έλλειψη βασικής υλικοτεχνικής υποδομής σε παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο σε τέτοιο βαθμό που «δεν παρέχει αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση» στους μικρούς ασθενείς. Ακόμη, καταγράφεται ότι κοινωνικοί λειτουργοί εισέπρατταν συντάξεις ή επιδόματα των ασθενών. Μονάδες Ψυχικής Υγείας, επικαλούμενες αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς τρίτους, προχώρησαν σε άτυπο δανεισμό των χρημάτων από τις συντάξεις και τα επιδόματα των φιλοξενουμένων στις δομές, συνολικού ύψους 374.006,06 ευρώ!
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: