Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

"Μην γράφεις για την Ελλάδα αν δεν ξέρεις"... “Κατσάδα” Παπανδρέου σε Ρουμπίνι!

‘Ενα απρόσμενο τετ-α-τετ στους διαδρόμους του Φόρουμ του Νταβός είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον γνωστό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και αναφερόταν σε επικείμενο δανεισμό από την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε εξηγήσεις και ο κ. Ρουμπίνι απάντησε ότι δεν γνώριζε ότι δεν ισχύουν τα περί δανείου της Ελλάδας από την Κίνα, εμ τον κ. Παπανδρέου να ανταπαντά ότι καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα γράψει κάτι για την Ελλάδα να ρωτήσει για το τι ακριβώς ισχύει και τι όχι.

Η σύντομη συνομιλία κατέληξε με τον κ. Ρουμπινί να εκφράζει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του προς τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιτ Μίλιμπαντ, με τον οποίο συζήτησαν ευρωπαϊκά θέματα για την οικονομική κρίση, το Κυπριακό και την διεθνή ασφάλεια με επίκεντρο το Αφγανιστάν.

Επίσης ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον προέδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί και τον επικεφαλής του οργανισμού εργασίας του ΟΗΕ Χουάν Σομάδια.

Τετα α τετ Παπακωνσταντίνου – Στρος Καν

"Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν hedge funds που πιέζουν την αγορά, δεν είναι ιδιαίτερα σκόπιμο για εμάς να τους δαχτυλοδείχνουμε, ουσιαστικά πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα με γρήγορο και ομαλό τρόπο", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Έλληνας υπουργός, τόνισε ότι θα ήταν καταστροφικό να ήμασταν εκτός Ευρωζώνης, με τα προβλήματα που έχουμε σήμερα.
Ο ίδιος συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ, διευκρινίζοντας στο Ρόιτερς ότι η χώρα δεν αναζητά οικονομική βοήθεια.

O κ . Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην χώρα με την μεγάλη συμμετοχή στη δημοπρασία 5ετόυς ομολόγου, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μετά την έγκριση του ΠΣΑ από την ΕΕ τα spread θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα και η αγορά θα καθησυχαστεί.

"Είναι αλήθεια ότι εάν εξυπηρετούσαμε το σύνολο των 54 δις ευρώ με τους όρους της 5ετούς έκδοσης των 8 δις ευρώ αυτής της εβδομάδας θα ήταν καταστροφικό για τη δυνατότητά μας να κάνουμε άλλα πράγματα", τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη έγκαιρου σχεδιασμού για την επόμενη δημοπράτηση ομολόγου, όταν χρειαστεί και οι συνθήκες τις αγοράς είναι οι κατάλληλες.

"Όλοι ξέρουν ποιες είναι οι λήξεις μας. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι το δεύτερο τρίμηνο του έτους που είναι το δύσκολο τρίμηνο για εμάς. Έχουμε 20 δις ευρώ που έρχονται για τον Απρίλιο-Μάιο", είπε.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το ποια θα είναι τα απτά στοιχεία που θα αποδείξουν ότι η χώρα τα καταφέρνει, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου θα φανούν τα πρώτα σημάδια μείωσης στο έλλειμμα, ενώ θα λάβουν χώρα και οι πρώτες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Στο ενδεχόμενο μιας πιθανής διάσωσης ή εξωτερικής βοήθειας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η ευρωζώνη έχει συγκεκριμένους τρόπους λειτουργίας, οι οποίοι διασφαλίζουν πως κάθε χώρα θα ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας.

Ο υπουργός έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια που θέλουν τη χώρα να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία και τη Γαλλία για τη σύναψη δανείων.

"Όχι, δεν υπάρχει σχέδιο Β που να υποδηλώνει διάσωση για εμάς. Δεν το χρειαζόμαστε διότι θα τα βγάλουμε πέρα, θα προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις", τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: