Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

«Ελάτε να κάνετε τα εμβόλια της γρίπης»…


της Παναγιώτας Καρλατήρα

Έκκληση προς τους επαγγελματίες της υγείας για προσέλευση στον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης απευθύνει μία εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα μας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τόσο η υπουργός Υγείας, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όσο και η υφυπουργός, κυρία Φώφη Γεννηματά, κάλεσαν σήμερα με δήλωσή τους γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, τονίζοντας ότι η στάση των επαγγελματιών υγείας είναι καθοριστική για τη στάση του πληθυσμού ώστε να ξεπεράσουν οι πολίτες τις φοβίες που έχουν αναπτυχθεί για την ασφάλεια του εμβολίου και να αναχαιτιστεί επιτυχώς η νέα γρίπη.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγήτρια κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου επανέλαβε ότι τα δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου είναι θετικά τόσο από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου ο εμβολιασμός ξεκίνησε από τον Οκτώβριο όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκινά επισήμως την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου από τα νοσοκομεία όλης της χώρας με τον εμβολιασμό ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, και ακολουθούν μια εβδομάδα αργότερα όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα και περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας. Στη συνέχεια πρόκειται να εμβολιαστούν όσοι φροντίζουν μωρά κάτω των έξι μηνών, οι αιμοδότες και οι έγκυες 2ου και 3ου τριμήνου. Την 1η Δεκεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν οι υγιείς ενήλικες, 18 έως 45 χρόνων και στις 17 του ίδιου μήνα παιδιά και έφηβοι από 4 έως 17 ετών και όλοι οι υγιείς άνω των 50 ετών.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Ωστόσο, σε μία ύστατη προσπάθεια να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της υγείας, με τους γιατρούς και κυρίως τους νοσηλευτές να αρνούνται σθεναρά να λάβουν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη, οι αρμόδιοι οργάνωσαν πιλοτικά προγράμματα εμβολιασμού σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.

Έτσι, από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου ομάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ θα βρίσκονται σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα για να συζητήσουν το ζήτημα του εμβολιασμού με τους επιφυλακτικούς αλλά και να χορηγήσουν το σκεύασμα σε όσους επαγγελματίες της υγείας έχουν λάβει την απόφαση να εμβολιαστούν.

Όλες οι πρακτικές παράμετροι του εμβολιασμού συζητήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δια-τομεακού Συντονιστικού Οργάνου Υλοποίησης και Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης υπό την προεδρία της υπουργού κυρίας Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας κατά την περίοδο του εμβολιασμού οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την τηλεφωνική γραμμή 1135 για τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής τους. Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και συμβουλευτικής για το εμβόλιο θα λειτουργήσει προσεχώς και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς παραλαβής εμβολίων, από το υπουργείο διευκρινίστηκε ότι το απόθεμα της Ελλάδας σε πανδημικά εμβόλια αγγίζει τις 700.000 δόσεις ενώ μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου θα έχουν παραληφθεί 2,5 εκατομμύρια από τις συνολικά 8 εκατομμύρια δόσεις που παραγγέλθηκαν σε πρώτη φάση.

protothema.gr


Read more...

Πόσο κοστίζει παγκοσμίως η διαφθορά πολιτικών;



Στο ποσό του 1,6 τρισ. δολαρίων ετησίως ανέρχεται το κόστος της παγκόσμιας πολιτικής διαφθοράς για τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΟΗΕ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, πρόκειται για χρήματα που «κάνουν φτερά» μέσω ξεπλύματος χρήματος ή επειδή δεν δηλώνονται.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν την ώρα που συνεδριάζουν στην Ντόχα του Κατάρ ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, σε μια προσπάθεια να δώσουν ώθηση στην τετραετή επιχείρηση καταπολέμησης της διαφθοράς.

Παρά τις αγαθές προθέσεις, ωστόσο, είναι λιγοστές οι ελπίδες για συναίνεση από χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία, για ανεξάρτητους ελέγχους στα οικονομικά τους.

protothema.gr


Read more...

Νέα δομή στην ΕΛ.ΑΣ

Ριζικές αλλαγές στη δομή της Αστυνομίας δρομολογούνται από την κυβέρνηση, με τη σύσταση υπηρεσίας η οποία θα ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα, σε όλες του τις μορφές και θα έχει πανελλαδική εμβέλεια.

Σύμφωνα με τις προθέσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα καταργηθούν η ασφάλεια με τη μορφή που υφίσταται σήμερα. "Έχουμε αστυνομία της δεκαετίας του '50", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η νέα υπηρεσία, που θα λειτουργήσει στα πρότυπα ανάλογων υπηρεσιών της Scotland Yard ή του FBI, θα ασχολείται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τα ναρκωτικά, το ηλεκτρονικό έγκλημα και την τρομοκρατία.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το μαύρο χρήμα έχει σχέση ακόμα και με το φαινόμενο "τρομοκρατία", σημειώνοντας ότι "η ρίζα του κακού ξεκινά απο τις φυλακές".

Για τη στελέχωση της υπηρεσίας, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., θα προσληφθούν μεταξύ άλλων, οικονομολόγοι, λογιστές και ειδικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών.

"Στη χώρα μας επικρατεί εκρηκτικό κλίμα, ζούμε σε μια περίοδο έκρηξης της βίας και της ανομίας, γεγονός που οφείλεται στα έντονα κοινωνικά προβλήματα, τη διάλυση των υπηρεσιών και τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας. Το οργανωμένο έγκλημα με αλληλοσυνδέσεις διατρέχει ολόκληρη την κοινωνική δομή και υπάρχει κίνδυνος να τινάξει στον αέρα την κοινωνική ειρήνη", πρόσθεσε ο υπουργός.

Συνάντηση με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων είχε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενόψει της 17ης Νοεμβρίου. Αποφασίστηκε να υπάρχει συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές και η παρουσία της αστυνομίας να είναι διακριτική.
nooz.gr

Read more...

"Να γκρεμιστεί και το τείχος που χωρίζει την Κύπρο"

«Ιστορική μέρα, ιστορική επέτειος, όταν οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι πολίτες ύψωσαν το ανάστημά τους και είπαν "γκρεμίστε το τείχος", "γκρεμίστε τα τείχη", που εγκλωβίζουν μέσα σε απολυταρχισμούς, αυταρχισμούς, ιδεοληψίες και προκαταλήψεις τόσο κόσμο, τους πολίτες αυτής της Ηπείρου, "γκρεμίστε τα τείχη", ώστε να ανοίξουν οι ορίζοντες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, από το Βερολίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη με αφορμή την επέτειο των 20 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτές οι ηρωικές πράξεις και ηρωικές στιγμές δείχνουν «το διακύβευμα της Δημοκρατίας, το οποίο είναι να γκρεμίζουμε καθημερινά τα τείχη, που κρατούν μακριά από την πολιτική τον πολίτη και δεν τον βάζουν στο επίκεντρο της πολιτικής».

«Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι έχουμε να φωνάξουμε: Γκρεμίστε και το τελευταίο τείχος, αυτό που χωρίζει την Κύπρο στα δύο, δεν μπορεί να υπάρχει μία Ευρώπη με τείχη και με στρατεύματα κατοχής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη της Ελευθερίας, η Ενωμένη Ευρώπη δεν σηκώνει ούτε τείχη, ούτε στρατεύματα κατοχής» και καταλήγοντας πως «αυτή την Ευρώπη επιθυμούμε και αποτελεί όχι μόνο πρόθεσή μας, αλλά και δέσμευσή μας να παλέψουμε γι αυτήν την Ευρώπη και γι αυτήν την Κύπρο, που οραματιζόμαστε».
.nooz.gr

Read more...

Καταργείται η αγροφυλακή, παραμένουν οι "αγροφύλακες"!

Για την τακτοποίηση των αγροφυλάκων σε μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο και μάλιστα σε υπηρεσίες παρεμφερείς με τα μέχρι πρότινος καθήκοντά τους, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Κατά τον κ. Βούγια, η επαναφορά του θεσμού του αγροφύλακα, με στρατιωτική δομή, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνιστούσε «μεγάλο πολιτικό αναχρονισμό», την ώρα μάλιστα που λειτουργούν παραλλήλως, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και υπηρεσίες καταστολής (συνοριοφύλακες). Η νέα κυβέρνηση ωστόσο, δεν στρέφεται κατά των ανθρώπων που προσλήφθηκαν.

«Οι σημερινοί αγροφύλακες, θα μετατεθούν σε ανάλογες υπηρεσίες, μάλλον σε επίπεδο νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, οι θέσεις τους δεν αμφισβητούνται, κανείς δεν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του, αλλά αντιθέτως θα προσαρμοστούν στο ίδιο έργο που κάνουν και σήμερα στις νέες υπηρεσίες τους - χωρίς ένστολη παρουσία, χωρίς να παραμένουν ανενεργοί όπως συνέβαινε σήμερα» υπογράμμισε ο κος Βούγιας.

Από πλευράς του, ο Μ. Κεφαλογιάννης, επικαλούμενος τα στατιστικά στοιχεία της Κρήτης, υποστήριξε αναπτύσσοντας την ερώτησή του, πως «η περιφέρεια έχει την ανάγκη του ένστολου αγροφύλακα για να λύσει τα προβλήματά της. Οι αγροφύλακες δεν θα προσφέρουν καμία υπηρεσία με το να γίνουν γραμματείς».


.nooz.gr

Read more...

Ντέρμπι...


Μπροστά ο Σαμαράς στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας της GPO...
Στη δημοσκόπηση της GPO, που παρουσιάζει απόψε ο Πρετεντέρης στην ΑΝΑΤΡΟΠΗ, δείχνει ανατροπή και στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Στο ερώτημα "ποιος είναι καταλληλότερος για Πρόεδρος" , ο Σαμαράς συγκεντρώνει ποσοστό 40,7% έναντι 35,7% της Μπακογιάννη και 9,7% του Ψωμιάδη. Ανάμεσα σους ψηφοφόρους της Ν.Δ. , το αποτέλεσμα έρχεται σχεδόν ισόπαλο, 43% ο Σαμαράς, 43,7% η Ντόρα. Στο ερώτημα δε, "ποιος είναι πιο αξιόπιστος", η Ντόρα υφίσταται συντριβή. Ο Σαμαράς παίρνει...

38,2%, η Ντόρα 27,1% και ο Ψωμιάδης 18,3%. Επίσης, στο ερώτημα, "ποιος , έχει πιο σύγχρονες ιδέες" , είναι πάλι μπροστά ο Σαμαράς.
Τις κάρτες τις πήραμε από το fimotro, που κατάφερε και μπράβο του, να πάρει τη δημοσκόπηση της GPO, αρκετές ώρες πριν από την εκπομπή του Πρετεντέρη...

nonews-news


Read more...

ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΤΗ... ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!


Άλλαξαν οι εποχές. Ο κομματικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία αποτελεί παρελθόν. Ο Γιάννης Ραγκούσης δουλεύει για τη... Ν.Δ.! Επιστολή με την οποία ζητά τη συνεργασία τους για τη διευκόλυνση της διαδικασίας για την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έστειλε στους νομάρχες, τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες ο... υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Σύμφωνα με την επιστολή, θα πρέπει να διατεθούν δημοτικά ή νομαρχιακά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων των ΚΕΠ, ενώ θα πρέπει να διατεθεί και εκλογικό υλικό (κάλπες και παραβάν) σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί. Η Νέα Δημοκρατία εγγυάται ότι όσοι χώροι διατεθούν, θα παραδοθούν την επόμενη των εκλογών, είτε κατά τη διεξαγωγή του πρώτου, στις 25 Νοεμβρίου, είτε κατά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου, στις 5 Δεκεμβρίου, όπως ακριβώς παραδόθηκαν.
fimotro

Read more...

Έξι νέους γραμματείς ανακοίνωσε η κυβέρνηση


Έξι νέους γραμματείς ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Ονόματα έξι νέων γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία Παιδείας, Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη έδωσε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ειδική Γραμματέας Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων στο υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει η πρώην βουλευτής και Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θάλεια Δραγώνα. Στο ίδιο υπουργείο ειδική γραμματέας Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης τοποθετείται η Ιφιγένεια Ορφανού.

Στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων γενικός γραμματέας για τις μεταφορές και τις επικοινωνίες αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής και υπεύθυνος προγράμματος ΠΑΣΟΚ για τις επικοινωνίες και μεταφορές Χάρης Τσιόκας.
Τη γενική γραμματεία Επικοινωνιών αναλαμβάνει ο Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Σωκράτης Κάτσικας, ενώ τη γενική γραμματεία Δημοσίων Έργων ο Μηχανολόγος Μηχανικός MSc Γιάννης Οικονομίδης.

Γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Πολιτικός Μηχανικός MSc Γρηγόρης Τασούλας.


.protothema.gr

Read more...

Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν


Σταδιακά, ως τις αρχές Δεκεμβρίου καλείται να εμβολιαστεί με το εμβόλιο για την προστασία από τον ιό της νέας γρίπης, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, αλλά η σύσταση τόσο του υπουργείου όσο και του σχεδόν συνόλου των επιστημόνων είναι ότι το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει για να ωφεληθεί συνολικά η κοινότητα και να αναχαιτίσει τη νέα γρίπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις 16 Νοεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ και αφορά όσους εργάζονται στο χώρο της υγείας, νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους.

Στις 23 Νοεμβρίου αρχίζει στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα εμβολιαστικά κέντρα η χορήγηση του εμβολίου για τα άτομα, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Την 1η Δεκεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν οι υγιείς ενήλικες, 18 έως 45 χρόνων, και στις 17 του ίδιου μήνα παιδιά και έφηβοι από 4 έως 17 ετών και όλοι οι υγιείς άνω των 50 ετών.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τους χώρους, όπου θα γίνονται, μπορούν να παίρνουν οι πολίτες στην τηλεφωνική 1135 του ΚΕΛΠΝΟ, αλλά και σε άλλη τηλεφωνική γραμμή, που θα ανακοινωθεί σύντομα και θα έχει ως σημείο αναφοράς τον ΕΟΦ.

Τόσο η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όσο και η υφυπουργός, Φώφη Γεννηματά, κάλεσαν σήμερα με δήλωσή τους γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης. Μάλιστα, έκαναν έκκληση να βοηθήσουν, ώστε να ξεπεράσουν οι πολίτες τη φοβία και την προκατάληψη που έχει αναπτυχθεί για την ασφάλεια του εμβολίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ελλάδα έχουν νοσήσει -με καθαρά συμπτώματα της νέας γρίπης- 2% του πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 20% έχουν περάσει τη νέα γρίπη στο σπίτι, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα.



Read more...

Εν αναμονή της απόφασης για την απεργία στον ΟΛΠ

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ή νωρίς το πρωί της Τρίτης θα εκδοθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά η απόφαση που θα κρίνει τη νομιμότητα ή μη των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, κατά των οποίων έχουν προσφύγει με αιτήσεις τους τα Επιμελητήρια της χώρας, καθώς και 48 επιχειρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα από τις κινητοποιήσεις των 1.500 λιμενεργατών.

Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας και ενώ είχε απορριφθεί αίτημα της ΟΜΥΛΕ για αναβολή της εκδίκασης, το δικαστήριο έδωσε προθεσμία έως τις 20.00 και στις δύο πλευρές να καταθέσουν με υπομνήματα τις θέσεις τους προκειμένου να αποφανθεί.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο παρέμεναν εκατοντάδες λιμενεργάτες που φώναζαν συνθήματα κατά της Cosco.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ προχώρησαν σε νέα 48ωρη απεργία, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Οι απεργοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης καμία δέσμευση για τα εργασιακά τους.

Η υπουργός Οικονομίας τόνισε: "Οι ολίγοι δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των πολλών" και υπογράμμισε: "Προέχει η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του λιμανιού, που τίθενται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο από την παράταση της απεργίας".

Η κυβέρνηση απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο επιστράτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ζήτησε τον τερματισμό της απεργίας και τη συνέχιση του διαλόγου. "Όλα τα ζητήματα θα τεθούν στο πλαίσιο του διαλόγου, που η κυβέρνηση θέλει να συνεχιστεί" είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δικαστική τροπή, που έχει πάρει το ζήτημα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε: "Γνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά και προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, που είναι η δυναμική της αγοράς, και τα εργασιακά ζητήματα, το όλο ζήτημα ήδη αντιμετωπίζεται και παίρνει μια νέα δυναμική και με τον ορισμό, αύριο, του κ. Ανωμερίτη ως διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΠ, ώστε να προωθηθεί ο διάλογος με τους εργαζόμενους και να εξηγηθεί ότι πρέπει να λήξει η απεργία".

Ο ίδιος ανέφερε ότι "και πριν και μετά τις εκλογές μιλάμε για μια σύμβαση, που δεν μας ικανοποιεί" και ότι "από εκεί και πέρα, όμως, έχει κυρωθεί και έχει γίνει νόμος. Ωστόσο, δεν σταματάμε την προσπάθειά μας να τη βελτιώσουμε προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος".

Την Τρίτη επικυρώνεται η τοποθέτηση του Γιώργου Ανωμερίτη στην ηγεσία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Συμπαράσταση από ΑΔΕΔΥ

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των λιμενεργατών και της ΟΜΥΛΕ για την αντιμετώπιση των εργασιακών αιτημάτων, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της συνέχειας της εργασιακής τους σχέσης, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ επισημαίνοντας το γεγονός των κυβερνητικών ευθυνών για το ότι στο διάστημα αναστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων στο λιμάνι του Πειραιά, δεν αναπτύχθηκε ο διάλογος με τους εργαζόμενους και δεν αντιμετωπίστηκαν τα αιτήματά τους.

Η ΑΔΕΔΥ εκτιμώντας ως μείζον ζήτημα τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και ελέγχου του λιμανιού και τη μελλοντική του ανάπτυξη στο πλαίσιο αυτό:

1. Καλεί την κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή με την αξιοποίηση και του υπαρκτού θέματος των φοροαπαλλαγών που προσκρούουν και στο κοινοτικό δίκαιο.

2. Καταδικάζει τους δικαστικούς ή άλλους τρόπους αντιμετώπισης του αγώνα των εργαζομένων (επιστράτευση κλπ) που εξελίσσονται ή καλλιεργούνται γιατί οξύνουν το πρόβλημα αντί να το λύνουν.


Read more...

Τσεκ απ για την ελληνική οικονομία

Τσεκ απ σήμερα και αύριο για την ελληνική οικονομία στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του EcoFin στις Βρυξέλλες. Επί τάπητος το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ κρίσιμη συνάντηση με τον επίτροπο θα έχει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών έχει να αντιμετωπίσει την έντονη καχυποψία της Κομισιόν, ενώ όπως αποκάλυψε ο ίδιος, στους διαδρόμους των Βρυξελλών συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο να μετατραπεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (η «καρδιά» του υπουργείου Οικονομικών) σε ανεξάρτητη υπηρεσία.

Στο 1,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός για το μήνα Οκτώβριο. Πτώση 15,7% σημειώθηκε στην οικοδομική δραστηριότητα 8μηνου. Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2008, παρουσίασε μείωση κατά 9,0%.

Μείωση 22,8% τον Σεπτέμβριο και 14,9% το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2008 - Σεπτεμβρίου 2009 παρουσίασε η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στις Βρυξέλλες:

Eurogroup

* Τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2009. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από αυτές είναι ότι η οικονομία της Ε.Ε., έχοντας γνωρίσει την πιο βαθιά, μακροχρόνια και εκτεταμένη ύφεση στην ιστορία της, έχει φθάσει πλέον σε σημείο καμπής. Τους τελευταίους μήνες, παρατηρήθηκε βελτίωση της οικονομικής και της χρηματοπιστωτικής κατάστασης, η οποία οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα που ελήφθησαν.

* Δημοσιονομική στρατηγική εξόδου

Οι Υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για τις εργασίες που διεξάγονται στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων (EFC), αναφορικά με τις δημοσιονομικές στρατηγικές εξόδου από την κρίση.

* Δημοσιονομική στρατηγική εξόδου

Οι Υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για τις εργασίες που διεξάγονται στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων (EFC), αναφορικά με τις δημοσιονομικές στρατηγικές εξόδου από την κρίση.

* Χρηματοπιστωτική στρατηγική εξόδου

Οι Υπουργοί Οικονομικών θα προβούν σε συζήτηση προσανατολισμού, σχετικά με τις στρατηγικές απόσυρσης των μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι στρατηγικές αυτές πρέπει να είναι συνεκτικές και να βασίζονται στο στόχο για αποκατάσταση της λειτουργίας των οικονομιών της Ε.Ε., με βιώσιμα δημόσια οικονομικά και ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά που θα διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

* Στήριξη των ισοζυγίων πληρωμών

Η βοήθεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ουγγαρία, Ρουμανία και Λετονία για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών τους αποτελεί μέρος του διεθνούς πακέτου βοήθειας προς τις χώρες αυτές από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς και της διμερούς στήριξης από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Έχοντας υπόψη την υφιστάμενη εμπειρία, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν τις προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Ecofin

* Στρατηγικές εξόδου από τα μέτρα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα

Οι Υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις στρατηγικές απόσυρσης των μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι στρατηγικές αυτές πρέπει να είναι συνεκτικές και να βασίζονται στο στόχο για αποκατάσταση της λειτουργίας των οικονομιών της Ε.Ε., με βιώσιμα δημόσια οικονομικά και ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά, που θα διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

* Συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 29-30 Οκτωβρίου 2009

Στο Συμβούλιο ECOFIN στις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής 29-30 Οκτωβρίου. Ειδικότερα:
α. Κλιματική αλλαγή
β. Οικονομική, χρηματοπιστωτική κατάσταση και απασχόληση

* Συνέχεια της Συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών G20 6-7 Νοεμβρίου 2009

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN στις 20 Οκτωβρίου 2009, οι Υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν επιστολή της Προεδρίας προς το Πρόεδρο της Ομάδας G20, στην οποία αναφέρονται οι προτεραιότητες της Ε.Ε., ενώ οι συζητήσεις ως προς το κείμενο των όρων αναφοράς συνεχίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων (EFC) κατά τη συνεδρίαση στις 27-28 Οκτωβρίου, όπου και τελικώς συμφωνήθηκε.

* Βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών

Το Συμβούλιο ECOFIN αναμένεται να υιοθετήσει συμπεράσματα επί του θέματος, βάσει της ανακοίνωσης της Ε. Ε. στις 14 Νοεμβρίου 2009, με τίτλο «Μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών για την ανάκαμψη της οικονομίας», και της σχετικής Έκθεσης για τη βιωσιμότητα που εκδίδεται από την Ε. Ε. κάθε τρία χρόνια και στην οποία αξιολογείται η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, επί τη βάση αμετάβλητων πολιτικών.

* Καλύτερη νομοθέτηση: Μείωση του διοικητικού φόρτου

Οι δράσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου και της καλύτερης νομοθέτησης εν γένει, αποτελούν βασικά συστατικά της Στρατηγικής της Λισαβόνας και παράγοντες επιτυχίας της Ενιαίας Αγοράς. Οι εν λόγω δράσεις εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με ένα δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, μη θίγοντας παράλληλα τα μέτρα για την εξασφάλιση της ακεραιότητας και της διαφάνειας των χρηματοοικονομικών αγορών.

* Φορολογία

α. Πρόταση Οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία στο φορολογικό τομέα
β. ΦΠΑ στις ταχυδρομικές υπηρεσίες
γ. Πρόταση Οδηγίας για την τροποποίηση των Οδηγιών 92/79/ΕΟΚ, 92/80/ΕΟΚ και 95/59/ΕΚ. αναφορικά με τη δομή και τους συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβάλλονται στα βιομηχανοποιημένα καπνά

Εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σχετικά με τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, καθώς και την μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των χωρών ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών).

Είναι γεγονός ότι η δημοσιονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς τα δημόσια οικονομικά των χωρών αυτών, αν και η κατάσταση διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ορισμένες εξ αυτών, έχουν υιοθετήσει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική ήδη από τα τέλη του 2008.
.nooz.gr

Read more...

Πεταλωτής: Δύσκολη αποστολή να πείσουμε την ΕΕ για την αξιοπιστία μας

«Είναι δύσκολη αποστολή να πείσουμε ξανά τους εταίρους στην Ε.Ε. ότι έχουν να κάνουν με μια χώρα που πλέον δεν αποκρύπτει την αλήθεια, που προσπαθεί να αλλάξει την οικονομική της πολιτική, να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον δημοσιονομικό και οικονομικό και αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, με δεδομένο ότι επί ΝΔ η εικόνα, που δόθηκε στην Ε.Ε., ήταν τελείως διαφορετική».

Αυτά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση μπορεί να επανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας απέναντι στην Ε.Ε. Εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία της κυβέρνησης. «Είναι αισιοδοξία που την αποτυπώσαμε και στο σχέδιο προϋπολογισμού και μέσα από την ακολουθούμενη πολιτική θα αποδείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι εταίροι, ώστε και τα συμφέροντα μας να προωθούμε και να υπάρχει ανταπόκριση από την Ε.Ε.», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση «υποχώρησε» από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σε σειρά ζητημάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «μέσα σε αυτόν το μήνα δώσαμε και δίνουμε δείγματα αξιοπιστίας» και πρόσθεσε πως «είναι δέσμευσή μας και εντολή του πρωθυπουργού, να ακολουθήσουμε την πολιτική για την οποία δεσμευτήκαμε πριν τις εκλογές».

Ερωτηθείς ειδικότερα για το ζήτημα του ΟΤΕ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού, που κατέθεσε η κυβέρνηση, είναι ένας «προϋπολογισμός ανάγκης», που «είναι απλώς η αρχή μιας μεγάλης και φιλόδοξης πολιτικής, την οποία έχουμε σκοπό να ασκήσουμε».

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει τον νόμο Πετραλιά, καθώς επίσης και αν οι περικοπές χρηματοδότησης των ταμείων, από το κράτος, είναι αναγκαίες, απάντησε πως «κληρονομήσαμε μια κατάσταση χρόνια με χρόνιες παθογένειες» και πρόσθεσε ότι «συνεπώς, μέσα στο πλαίσιο της πραγματικότητας θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Εξάλλου, ανέφερε ότι όταν ανοίξει ο διάλογος και υπάρχει σχέδιο νόμου, έτοιμο προς διαβούλευση, θα μπορέσουν να τεθούν όλα τα ζητήματα.

Εξωτερική πολιτική

«Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι δυναμική και επιθετική και προωθεί πάγια τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αναμένεται επιστολή-απάντηση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, προς τον Τ. Ερντογάν για συνάντηση κορυφής.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του νέου γραμματέα του ΛΑ.ΟΣ, με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποδέχεται, ύστερα από δεκαετίες, τις διμερείς επαφές με την Τουρκία σε μείζονα θέματα, ο κ. Πεταλωτής είπε: «Απορώ από πού οδηγήθηκε σε αυτό το συμπέρασμα και δηλώνω σαφώς ότι είναι τελείως αυθαίρετο και στρεβλό ένα τέτοιο συμπέρασμα».

"Δεν υπάρχουν κυβερνητικές αρρυθμίες"

«Σειρά συναντήσεων και εργασιών έγιναν χθες στο πρωθυπουργικό γραφείο με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να προχωρήσει καλύτερα το ήδη καλό κυβερνητικό έργο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ενώ για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να διαπίστωσε «αρρυθμίες» στο κυβερνητικό έργο, απάντησε αρνητικά.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι παραλάβαμε, τι θέλουμε και τι επιδιώκουμε μέσα από την πολιτική της νέας κυβέρνησης. Είναι επόμενο ότι όταν ερχόμαστε να καινοτομήσουμε και να υλοποιήσουμε μια άλλη θεώρηση για το κράτος, για την οικονομία, την καθημερινότητα του πολίτη, να υπάρχουν κάποιες προς τα έξω καθυστερήσεις. Εμείς, όμως, με τις επιλογές που κάνουμε, γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.
nooz.gr


Read more...

Σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα

Το σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα θα δώσει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τις αμέσως επόμενες ημέρες (εντός της εβδομάδας) στη δημοσιότητα, προκειμένου να αρχίσει η δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα.

Ο κ. Ραγκούσης σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους τόνισε ότι θα είναι ένα πρώτο νομοσχέδιο προκειμένου "να καταργήσουμε το πολιτικό δουλεμπόριο των νέων γενεών", ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση stage κάλεσε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που στέλνουν λάθος μηνύματα προς τα παιδιά των stage να σταματήσουν αυτή την τακτική και αν μη τι άλλο να τους ζητήσουν μία συγγνώμη.

Ο κ.Ραγκούσης είπε ότι το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ το οποίο θα έχει και την πλήρη ευθύνη από δω και στο εξής για όλες τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Διευκρίνισε δε ότι πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο με το οποίο θα θεμελιωθεί η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη, αλλά και θα "ξεπαγώσουν" οι προσλήψεις στο δημόσιο.

Επίσης συμπλήρωσε ότι θα ακολουθήσει νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει όλες τις διαδικασίες για τις προσλήψεις χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει πότε ακριβώς θα έλθει ο νέος νόμος στη Βουλή.

Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο μέχρι να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, σημείωσε όμως ότι θα αποτυπώνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα καταργηθεί η μοριοδότηση στις προσλήψεις αλλά η προσαύξηση σε όσους εργάζονται με συμβάσεις στο δημόσιο, μια κατάφωρη αδικία έναντι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όπως είπε.

Επίσης ο κ. Ραγκούσης έδωσε μια περιληπτική εικόνα των μόνιμων εργαζομένων στο δημόσιο, λέγοντας ότι το 2006 εργάζονταν σε αυτό 706.336, το 2007, 724.896 και το 2008, 735.294, ενώ για τους συμβασιούχους του δημοσίου το 2007 ήταν 96.114, το 2008, 75.127 και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009 73.334.

Τέλος για τα κρατικά αυτοκίνητα είπε ότι σύντομα θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση και πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος από τη δημόσια διαβούλευση καθώς βελτίωσε την αρχική απόφαση.
.nooz.gr

Read more...

Διακριτική η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Διακριτική θα είναι η παρουσία της Αστυνομίας στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά από συνάντηση του με τους πρυτάνεις του ΕΜΠ και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διακριτικότερη και μικρότερη σε μέγεθος: "Η 17η Νοέμβρη είναι γιορτή της Δημοκρατίας" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρης, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

.nooz.gr

Read more...

Συνάντηση Λ. Κατσέλη με πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας

Συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, είχε σήμερα ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας Απόστολος Βεντούρης, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τα πολλαπλά προβλήματα που βιώνει χρόνια τώρα, η ελληνική ακτοπλοΐα.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε ότι η ακτοπλοΐα είναι ο κρίκος που ενώνει την άσκηση της εθνικής πολιτικής και της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας προκειμένου να υλοποιείται συνεχώς και αδιαλείπτως η σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, η νησιωτικότητα της Ελλάδας και η ανάπτυξη του τουρισμού. Προτάθηκε η αναγκαία δόμηση αγαστής και διαφανούς συνεργασίας μεταξύ ΥΠΟΙΑΝΑ και ΕΕΑ προκειμένου να εξυγιανθεί η ναυτιλιακή επιβατηγός επιχειρηματικότητα χωρίς την ύπαρξη προβλημάτων μεταξύ διοικούντων και διοικούμενων.

Ο πρόεδρος της ΕΕΑ υποσχέθηκε σύντομα να υποβάλλει στην υπουργό εμπεριστατωμένη μελέτη προκειμένου να αρθούν τα θέματα που επί σειρά ετών προβληματίζουν τον κλάδο, όπως αυτά έχουν εκφραστεί προ πενταετίας στην Αιτιολογημένη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα.

Συζητήθηκε επίσης το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο ο πρόεδρος της ΕΕΑ έχει από την πρώτη στιγμή υποστηρίξει έμπρακτα ενώ αναφέρθηκαν και στην ανάγκη της ένταξης των ακτοπλοϊκών εταιριών στα οικονομικά προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων.
.nooz.gr

Read more...

Συνάντηση Παπούλια με πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο

Τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππο Πετσάλνικο, δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Πετσάλνικος -όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης- ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τις «πρωτοβουλίες, που θα αναληφθούν στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο νομοθετούμε, για τους ίδιους τους πολίτες, καθώς και στις προσπάθειες, που θα καταβάλουμε, ώστε η ποιότητα των νομοθετημάτων να είναι πολύ καλύτερη».

«Χρειαζόμαστε καλύτερους νόμους, όχι απλά όλο και περισσότερους», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες, που θα καταβληθούν, «για την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου, σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του στη συνδιαμόρφωση πολύ σημαντικών αποφάσεων -αφού αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο διαλόγου- και για την ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου» του Κοινοβουλίου.

«Είναι κινήσεις και πρωτοβουλίες που είναι απόλυτα αναγκαίες, για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο και την ίδια την ποιότητα της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Πετσάλνικος.
nooz.g

Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου- Κλίντον στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο, όπου θα λάβει μέρος στις εκδηλώσεις για την 20η επέτειο από την πτώση του Τείχους, βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Ο κ. Παπανδρέου θα παρακαθίσει σε δεξίωση που θα παραθέσει το προεδρικό ζεύγος της Γερμανίας στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων, ενώ η επίσκεψη στη Γερμανία θα ολοκληρωθεί με το δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των ηγετών στην Καγκελαρία η Ανγκελα Μέρκελ.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρίσκεται η συμβολική κατεδάφιση ομοιώματος του Τείχους στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Λίγη ώρα πριν, οι ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στο Βερολίνο θα έχουν περάσουν πεζοί την Πύλη του Βρανδεμβούργου για την οικογενειακή φωτογραφία.

Ομιλίες θα εκφωνήσουν ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Χορστ Κέλερ, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο δήμαρχος Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ, καθώς και οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.


Read more...

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ!




Παραιτήθηκε πριν από πέντε λεπτά ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, η παραίτηση έφτασε στα γραφεία των υπουργών Ραγκούση και Γερουλάνου. Σε λίγο τα νεότερα...



Read more...

ΣΤΙΣ ΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Ντελέζος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Στις ουρές για τη «βάφτιση» περίπου 13,5 εκατομμυρίων ανώνυμων καρτοκινητών τηλεφώνων θα κληθούν να στηθούν από σήμερα και μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουλίου οι Έλληνες και οι αλλοδαποί χρήστες- κάτοχοί τους! Για την ολοκλήρωση του έργου της καταγραφής- ταυτοποίησης του συνόλου των καρτοκινητών που υπάρχουν... σήμερα στην Ελλάδα έως και τις 30 Ιουλίου 2010 (μεσολαβούν συνολικά 215 εργάσιμες μέρες), που προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, θα πρέπει να αποκτούν ονοματεπώνυμο περίπου 62.800 καρτοκινητά την ημέρα!
Το μέτρο της ταυτοποίησης των καρτοκινητών προβλήθηκε ως «αναγκαίο» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και ενεργειών του κοινού εγκλήματος, ωστόσο εξακολουθεί να παρουσιάζει «μαύρες τρύπες», ικανές να τορπιλίσουν ακόμα και την ίδια την αναγκαιότητα- αποτελεσματικότητά του. Τα προβλήματα
Οι «μαύρες τρύπες» αφορούν κυρίως την αδυναμία διασταύρωσης των στοιχείων που θα προσκομίσουν οι κάτοχοι των καρτοκινητών στις εταιρείες, την πάταξη της «μαύρης αγοράς» που θα αναπτυχθεί με επίκεντρο τους παράνομους αλλοδαπούς, τον έλεγχο των εισαγόμενων ανώνυμων καρτοκινητών των τουριστών, το κόστος του όλου εγχειρήματος που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις εταιρείες (εκτιμάται σε 3 ευρώ ανά αριθμό), αλλά και τον χρόνο ολοκλήρωσης της ταυτοποίησης.
Για τους αλλοδαπούς απαιτείται η προσκόμιση της άδειας παραμονής ή του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή του ειδικού ταξιδιωτικού εγγράφου για πρόσφυγες ή πιστοποιητικού μη απέλασης ή άλλου νόμιμου εγγράφου, το οποίο θα αποδεικνύει τα στοιχεία τους. Για τους νέους έως 18 χρονών τις συνδέσεις θα «χρεώνονται» στο όνομά τους οι κηδεμόνες, ενώ οι παράνομοι μετανάστες δεν θα μπορούν να αποκτήσουν καρτοκινητό. Από τις 31 Ιουλίου 2010 όσα καρτοκινητά δεν δηλωθούν θα διακόπτεται η σύνδεσή τους.
Αν χαθεί
Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του κινητού, οι κάτοχοι πρέπει να ενημερώνουν την εταιρεία και να διακόπτουν τη σύνδεση της συγκεκριμένης κάρτας, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις πιστωτικές κάρτες. Επίσης, σε περίπτωση μεταβίβασης θα πρέπει να δηλώνονται τα στοιχεία του νέου κατόχου. Ο πάροχος οφείλει να συγκεντρώσει και να διατηρεί τα στοιχεία έως και έναν χρόνο μετά τη διακοπή της σύνδεσης.
Το κόστος
Το κόστος που θα απαιτηθεί για τη δημιουργία και λειτουργία του μηχανισμού ταυτοποίησης των καρτοκινητών θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και όχι τους συνδρομητές. Σημειώνεται, ωστόσο, πως οι εταιρείες θα μπορούν να καλύψουν εμμέσως το κόστος αυτό, αναπροσαρμόζοντας προς τα κάτω τις επιδοτήσεις για την προμήθεια συσκευών.



Read more...

ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Κίτρινη κάρτα αναμένεται να δεχθεί σήμερα η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες καθώς η Κομισιόν προβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρές αμφιβολίες για το κατά πόσον τα μέτρα που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 θα οδηγήσουν σε σταθερή και μόνιμη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας τα επόμενα χρόνια. Η Κομισιόν θεωρεί ότι...
στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνονται μέτρα για τη μόνιμη μείωση των δαπανών ενώ σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, ότι μεγάλο ποσοστό στηρίζεται σε έκτακτα μέτρα που δεν θα επαναληφθούν, όπως η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και στα ακίνητα, καθώς και σε αβέβαιες προβλέψεις για την περιστολή της φοροδιαφυγής.
Έτσι, στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Εurogroup και Εcofin σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, αλλά και στο τετ α τετ που θα έχει με τον κοινοτικό επίτροπο Χ. Αλμούνια, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού και στην ουσία για πρώτη φορά να αιτιολογήσει τις αποφάσεις της δικής του κυβέρνησης.
Ήδη πάντως με βάση την έκρηξη του δημοσιονομικού ελλείμματος που χρεώνεται στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., την Τετάρτη το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να αποφασίσει να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση του έναντι της Ελλάδας, με την υπαγωγή της χώρας μας σε επιτήρηση με βάση το επόμενο άρθρο 8 της παραγράφου 104 της Συνθήκης. Πρόκειται για ένα βήμα παραπέρα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (από το άρθρο 7 σήμερα) που δεν επιφέρει επί του παρόντος ουσιαστικές μεταβολές στη διαδικασία επιτήρησης αλλά φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην παράγραφο 9 και τις εξετάσεις ανά τρίμηνο.
Οι ενστάσεις
Στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Εurogroup και Εcofin, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και αναμένεται να διατυπώσουν ενστάσεις σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Παρ΄ ότι ο στόχος που τέθηκε για μείωση του ελλείμματος από το 12,7% του ΑΕΠ στο 9,4% το επόμενο έτος ικανοποιεί τις επιταγές ποσοτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, η Κομισιόν επιφυλάσσεται σχετικά με τη μονιμότητα των μέτρων που επελέγησαν. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν οι Βρυξέλλες, από τις 3,3 μονάδες της ετήσιας προσαρμογής του ελλείμματος, οι 2,1 μονάδες δεν συνδέονται με μόνιμα μέτρα ενώ συνολικά η προσαρμογή γίνεται περισσότερο από την πλευρά των εσόδων (αύξηση 4,5 δισ. ευρώ) και λιγότερο από την πλευρά των δαπανών (μείωση 1,6 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το προσχέδιο προϋπολογισμού:
●Εξοικονόμηση της τάξεως του 0,8% επιτυγχάνεται το επόμενο έτος από το γεγονός ότι δεν επαναλαμβάνονται δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ του τρέχοντος προϋπολογισμού. Πρόκειται για δαπάνες που σχετίζονται με την εξόφληση παλαιών χρεών νοσοκομείων, εκλογικές δαπάνες και η αποζημίωση που επιδικάστηκε να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στην Ολυμπιακή. Μάλιστα αν προστεθούν και οι δαπάνες 350 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο Ταμείο κατά της Φτώχειας και δεν επαναλαμβάνονται το 2010, η εξοικονόμηση υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ.
●Από την πλευρά των εσόδων, το έλλειμμα περιορίζεται κατά 1 δισ. ευρώ εξαιτίας της έκτακτης εισφοράς σε μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, έσοδα τα οποία δεν αναμένεται- προς το παρόν τουλάχιστον- να επαναληφθούν του χρόνου και κατά 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις ληξιπρόθεσμες υποθέσεις (στα μέτωπα αυτά η Ελλάδα πολλές φορές έχει δώσει υποσχέσεις που έμειναν κενές). Από αυτές τις δύο πηγές, το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 0,9% του ΑΕΠ.
●500 εκατ. ευρώ εξοικονομούνται από την πλευρά των εξοπλιστικών προγραμμάτων και στο μέτωπο αυτό η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις για το αν η μείωση είναι πραγματική ή λογιστική. Η ελάφρυνση του ελλείμματος είναι της τάξεως του 0,2%.
Στις παραπάνω κυβερνητικές επιλογές που αποτυπώνονται στο προσχέδιο στηρίζεται η συρρίκνωση του ελλείμματος κατά 2,1 μονάδες από τις 3,3 μονάδες της προσαρμογής και οι Βρυξέλλες φέρονται διατεθειμένες να εγείρουν ζήτημα.

fimotro

Read more...

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ Η ΑΓΟΡΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Πουλερές
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Με έμφραγμα απειλείται η αγορά από τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Χθες οι εργαζόμενοι στο λιμάνι κήρυξαν νέα 48ωρη απεργία παρατείνοντας την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου. Oι επιχειρηματίες φοβούνται πλέον ότι αν η αδιαλλαξία κυριαρχήσει στο μέτωπο του λιμανιού, οι...
ζημιές σε δεκάδες εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις θα είναι μεγάλες εν όψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Ήδη κάποιες ναυτιλιακές εταιρείες ετοιμάζονται να παρακάμψουν το λιμάνι του Πειραιά και να κατευθυνθούν σε άλλα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής- Τουρκία, Βουλγαρία κ.α.- για να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματά τους. Ενδεικτικό της αγωνίας είναι το γεγονός ότι επαγγελματικοί φορείς όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος αλλά και επαρχιακά επιμελητήρια, ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά των απεργών.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ενώ νέος κύκλος επαφών κυβέρνησης- λιμενεργατών αναμένεται να αρχίσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ από τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη.
Στο καυτό αυτό θέμα άρχισε ήδη να εμπλέκεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα κάνει κατά μέτωπο επίθεση κατά του ΚΚΕ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απευθυνόμενος στους λιμενεργάτες του Πειραιά τους καλεί «να δημοσιοποιήσουν τα πραγματικά τους αιτήματα».
Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), λόγω της απεργίας η ημερήσια απώλεια των δημόσιων εσόδων αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημιά μόνο για τον ΟΛΠ είναι της τάξεως των 500.000 ευρώ. Στο λιμάνι του Πειραιά εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί περί τα 5.000 κοντέινερ, ενώ γύρω στα 1.500 κοντέινερ ημερησίως ταξιδεύουν σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις βιομηχανιών της Αττικής και του Πειραιά, μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), οι ζημιές των οποίων από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις ή στις εξαγωγές των προϊόντων τους ξεπερνούν πλέον τα 5 εκατ. ευρώ.
Πρόστιμα ή ακυρώσεις
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διαδικασίες των εμπορευματικών συναλλαγών, η καθυστέρηση στην παράδοση των εμπορευμάτων σημαίνει- στην καλύτερη περίπτωση- υπέρογκα πρόστιμα και- στη χειρότερη- ακύρωση των παραγγελιών.
Οι άλλες ζημιές θα φανούν λίγο αργότερα και θα καταγραφτούν στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στα οικονομικά αποτελέσματα όσων επιχειρήσεων είναι όμηρες της απεργίας στο λιμάνι. Στους βέβαιους χαμένους της απεργίας περιλαμβάνονται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, που πρέπει να πληρώσουν επιπλέον μεταφορικό κόστος για να διοχετεύσουν τα εμπορεύματά τους στις αγορές προορισμού τους.
Επίσης οι εισαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας είναι υποχρεωμένες να παρακάμψουν το λιμάνι του Πειραιά και να εκφορτώσουν τα εμπορεύματά τους σε μακρινά λιμάνια. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τη... νύφη θα πληρώσουν τελικά και οι καταναλωτές, αφού το επιπλέον μεταφορικό κόστος για τα εισαγόμενα προϊόντα θα μετακυλιστεί σε αυτούς.

/fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΔΙΧΑΣΜΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ...


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος

Η ανοικτή σύγκρουση Μπακογιάννη- Σαμαρά για την ιδεολογική πλατφόρμα και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει πλέον η Ν.Δ., κυριάρχησε στο διήμερο έκτακτο Συνέδριο της Ν.Δ. και προανήγγειλε μια σκληρή εσωκομματική μάχη έως τις κάλπες της 29ης Νοεμβρίου. Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για ένα «ανοικτό κόμμα», με σαφή προσανατολισμό...
προς τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» και κατηγόρησε τον βασικό αντίπαλό της για προσπάθεια «ιδεολογικής περιχαράκωσης της Ν.Δ.», ενώ ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε ένα σχέδιο «επανασυσπείρωσης» της Ν.Δ. στις αρχές του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», υποστηρίζοντας ότι το κόμμα πρέπει πρώτα «να φέρει πίσω τους απογοητευμένους νεοδημοκράτες και όχι να κυνηγά τους οριακούς, αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους». Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσαν και τα καρφιά του κ. Σαμαρά στον Κ. Καραμανλή για την παθητική αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς που αντιμετώπισε η γαλάζια διακυβέρνηση.
Το κλίμα διχασμού που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει περάσει πλέον στο στελεχικό δυναμικό και την κομματική βάση, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Ν.Δ. οδηγείται σε μια εκλογήθρίλερ για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.
Εκρηκτικό τοπίο
Παρά τα διάπλατα χαμόγελα και την προσπάθεια να αναδειχθεί μια εικόνα «πολιτικού πολιτισμού» από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται ότι η κούρσα της διαδοχής διεξάγεται πλέον σε ένα εκρηκτικό τοπίο. Η τροχιά σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης που ακολουθούν οι δύο βασικοί υποψήφιοι διαφάνηκε, άλλωστε, και από τις ομιλίες τους στο Συνέδριο, αλλά και από τις τοποθετήσεις των περισσότερων συνέδρων που έχουν σπεύσει να συνταχθούν πίσω από τους υποψήφιους αρχηγούς. Τα πυρά ανάμεσα στους κ.κ. Μπακογιάννη και Σαμαρά εναλλάσσονταν το προηγούμενο διήμερο τόσο δημοσίως όσο και στο παρασκήνιο του Συνεδρίου. Από το βήμα του Συνεδρίου, η κ. Μπακογιάννη προχώρησε την πρώτη ημέρα σε μια συναισθηματική ομιλία, με αναφορές στη δική της πορεία μέσα στο κόμμα και τη συμπόρευσή της με τον Κ. Καραμανλή- με εμφανή στόχο να αναδείξει και την «αποσκίρτηση» του κ. Σαμαρά, το 1993, μετά τη ρήξη με τον Κ. Μητσοτάκη. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού εστίασε στο πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα επιδιώξει ο ίδιος να κινηθεί η Ν.Δ., εάν κερδίσει στις εσωκομματικές κάλπες, ενώ υπήρξε αιχμηρός για την κ. Μπακογιάννη, παρομοιάζοντάς τη με έμμεσο τρόπο με τη Χίλαρι Κλίντον και τη χαμένη μάχη της για την προεδρία των ΗΠΑ! Με την τακτική αυτή ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε να εξισορροπεί και τις εντυπώσεις στο Συνέδριο, τουλάχιστον αυτές που καταγράφονται από το χειροκρότημα των συνέδρων.
Αιχμηρά σχόλια
Η απάντηση από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη ήρθε χθες, όταν η πρώην υπουργός με τη δευτερολογία της ανέδειξε βασικές πολιτικές διαφορές με τον κ. Σαμαρά και κατέστησε σαφές ότι επιδιώκει να διαμορφώσει ένα κόμμα με διαφορετική φυσιογνωμία από τον αντίπαλό της. Η διελκυστίνδα οδήγησε σε μια οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς ο κ. Σαμαράς επέλεξε να μη δευτερολογήσει και απέδωσε τη νέα ομιλία της κ. Μπακογιάννη στην προσπάθειά της να μεταβάλει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί την πρώτη ημέρα. «Ο πολιτικός λόγος του Αντ. Σαμαρά και η ιδεολογική του πλατφόρμα είναι ολοκληρωμένη, ξεκάθαρη και γι΄ αυτό αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των συνέδρων. Δεν χρειαζόταν συνεπώς ούτε να διευκρινίσει ούτε να εξηγήσει ούτε να προσθέσει οτιδήποτε», ήταν το αιχμηρό σχόλιο στενών συνεργατών.
Επίθεση για τις απουσίες
Η διαμάχη φούντωσε στη συνέχεια ακόμη περισσότερο, όταν η κ. Μπακογιάννη επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά για την απουσία του από τη διαδικασία. «Δεν μπορούν κάποιοι να ζητούν και δεύτερη ημέρα συνεδριακών διαδικασιών και μη βρίσκονται εκεί. Αυτή η στάση είναι προσβλητική για τους συνέδρους», σχολίασε η πρώην υπουργός, ενώ βέλη για την απουσία του κ. Σαμαρά εξαπέλυαν και βασικοί υποστηρικτές της. Συνεργάτες του Μεσσήνιου πολιτικού, πάντως, τόνιζαν ότι ο κ. Σαμαράς παραβρέθηκε στον χώρο του Συνεδρίου νωρίς χθες το πρωί και αποχώρησε όταν αποφασίστηκε ότι δεν θα κάνει νέα παρέμβαση. Και άφηναν να εννοηθεί ότι η επίθεση της κ. Μπακογιάννη στοχεύει περισσότερο τον κ. Καραμανλή, ο οποίος απουσίαζε χθες από το ΣΕΦ, καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
//fimotro.


Read more...

ΣΚΛΗΡΑ ΜΑΝΙΦΕΣΤΑ ΝΤΟΡΑΣ-ΣΑΜΑΡΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Με την πόλωση πλέον «προ των πυλών», τα στελέχη της ΝΔ βρίσκονται από χθες στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος μέσα από τη βάση. Οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο είναι ήδη εμφανείς, όπως ξεκάθαρη είναι και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν μέχρι την 29η Νοεμβρίου. Ουσιαστικά το βασικό συμπέρασμα των διήμερων εργασιών του συνεδρίου της ΝΔ, και με βάση τα όσα ελέχθησαν επίσημα αλλά και στο παρασκήνιο, το κυρίαρχο...
ζητούμενο στο εσωτερικό του κόμματος είναι η διασφάλιση της προοπτικής εξουσίας και ο δρόμος που θα οδηγήσει ξανά το κόμμα στην κυβέρνηση. Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες ενώπιον του 1/4 (!!) των μελών του σώματος, διατυπώθηκαν δύο ευθέως διαφορετικές θέσεις από τους δύο επικρατέστερους διεκδικητές του αξιώματος. Ειδικότερα:
Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη τάχθηκε σαφώς υπέρ της πολύπλευρης διεύρυνσης της ΝΔ, οριοθετώντας την επιρροή του κόμματος από τη Δεξιά έως τις παρυφές της Αριστεράς. Οπαδός η ίδια της πολιτικής θεωρίας της «Κεντροδεξιάς», τόνισε και στις δύο παρεμβάσεις της ότι ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από το «άνοιγμα» της ΝΔ στην κοινωνία.
«Οι δικοί μας ψηφοφόροι, οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι» -είπε στη χθεσινή της παρέμβαση- «είναι εδώ. Είναι αυτοί που πληγωμένοι, στενοχωρημένοι, οργισμένοι, ήρθαν, πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν. Και αυτοί στήριξαν και αυτοί στηρίζουν την παράταξή μας. Το ένα εκατομμύριο που έφυγε είναι η ευρύτερη κοινωνία. Κοντύτερα σε εμάς ιδεολογικά; Ναι. Ανθρωποι οι οποίοι ενδεχομένως έφυγαν και γύρισαν την πλάτη τους στην πολιτική; Ναι. Ανθρωποι που είναι προβληματισμένοι; Ναι. Που τους απογοητεύσαμε;
Σίγουρα, με ελλείψεις, με λάθη και πολλές φορές με συμπεριφορές που αναμφισβήτητα ενόχλησαν, στενοχώρησαν, εξόργισαν τον κόσμο. Αυτούς, όμως, δεν θα τους προσεγγίσουμε με αυτάρεσκες και εσωστρεφείς προσεγγίσεις, αλλά δημιουργώντας το πιο σύγχρονο και ανοικτό κόμμα. Μιλώντας με ειλικρίνεια για τα προβλήματά τους, για αυτά που τους αγγίζουν, για αυτά που τους νοιάζουν».
Ο κ. Αντ. Σαμαράς επέμεινε ότι ο πρώτος στόχος του νέου προέδρου του κόμματος είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, επικαλέστηκε από το βήμα του συνεδρίου τη στρατηγική που ακολούθησε προεκλογικά ο πρόεδρος Ομπάμα.
Συγκεκριμένα, αφού επεσήμανε ότι «για να κερδίσουμε αυτούς που πέρασαν απέναντι πρέπει προηγουμένως να κερδίσουμε όσους είναι δίπλα μας», προσέθεσε: «Στις προκριματικές εκλογές του 2008 για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον ευκαιριακό, τον ταλαντευόμενο, τον οριακό ψηφοφόρο.
Αυτόν που ψηφίζει πότε το ένα μεγάλο κόμμα, το Δημοκρατικό και πότε τους Ρεπουμπλικάνους. Απέναντι στη Χίλαρι, ένας άλλος, άγνωστος τότε, γερουσιαστής, ο Ομπάμα, υποστήριξε κάτι διαφορετικό, ότι «δεν μπορούμε συνεχώς κυνηγώντας τον ευκαιριακό ψηφοφόρο να χάνουμε τον μόνιμο, ότι δεν μπορούμε κυνηγώντας τους ταλαντευόμενους να χάνουμε τους σταθερούς, δεν μπορούμε ψαρεύοντας στις όχθες του ποταμού να χάνουμε την κοίτη. Τη συνέχεια νομίζω την ξέρουμε όλοι».
Εκτός όμως από τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, χθες σημειώθηκε και η πρώτη -σε προσωπικό επίπεδο- «κόντρα» μεταξύ της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη και του κ. Αντ. Σαμαρά, γεγονός που δείχνει ενδεχομένως και το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Ο τέως υπουργός Πολιτισμού, αν και βρισκόταν στον χώρο του συνεδρίου, δεν θέλησε να εμφανιστεί στην (σ.σ.: μισοάδεια, ούτως ή άλλως) κεντρική αίθουσα τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΝΔ, γεγονός που στηλίτευσε η τέως υπουργός Εξωτερικών με τρόπο όμως που εκλήφθηκε ως μήνυμα και στον... διαρκώς απόντα Κ. Καραμανλή!. «Είναι προσβλητικό» -είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου- «να ζητάς διήμερο συνέδριο και να απουσιάζεις τη δεύτερη ημέρα. Είναι προσβλητικό προς τους σύνεδρους και τον κόσμο της ΝΔ».
«Οταν απαξιώνεις με την απουσία σου, τι μήνυμα στέλνεις σε αυτό τον κόσμο;», διερωτήθηκε. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά, σχολιάζοντας την παρέμβαση της κυρίας Μπακογιάννη, ανέφεραν ότι ο τέως υπουργός «δεν είχε λόγο να μιλήσει ξανά στο συνέδριο, διότι η τοποθέτησή του την πρώτη ημέρα ήταν απόλυτα σαφής και δεν χρειαζόταν διευκρινίσεις».
Από σήμερα τον λόγο τον έχει η... περιφέρεια. Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου ξεκινούν έναν ευρύ κύκλο περιοδειών.
Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη μεταβαίνει σήμερα στα Γιάννενα. Ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί το πρωί τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας και το βράδυ θα μιλήσει σε στελέχη της ΝΔ στην Ηλιούπολη.



Read more...