Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

«Ελάτε να κάνετε τα εμβόλια της γρίπης»…


της Παναγιώτας Καρλατήρα

Έκκληση προς τους επαγγελματίες της υγείας για προσέλευση στον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης απευθύνει μία εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα μας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τόσο η υπουργός Υγείας, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όσο και η υφυπουργός, κυρία Φώφη Γεννηματά, κάλεσαν σήμερα με δήλωσή τους γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, τονίζοντας ότι η στάση των επαγγελματιών υγείας είναι καθοριστική για τη στάση του πληθυσμού ώστε να ξεπεράσουν οι πολίτες τις φοβίες που έχουν αναπτυχθεί για την ασφάλεια του εμβολίου και να αναχαιτιστεί επιτυχώς η νέα γρίπη.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγήτρια κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου επανέλαβε ότι τα δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου είναι θετικά τόσο από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου ο εμβολιασμός ξεκίνησε από τον Οκτώβριο όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκινά επισήμως την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου από τα νοσοκομεία όλης της χώρας με τον εμβολιασμό ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, και ακολουθούν μια εβδομάδα αργότερα όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα και περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας. Στη συνέχεια πρόκειται να εμβολιαστούν όσοι φροντίζουν μωρά κάτω των έξι μηνών, οι αιμοδότες και οι έγκυες 2ου και 3ου τριμήνου. Την 1η Δεκεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν οι υγιείς ενήλικες, 18 έως 45 χρόνων και στις 17 του ίδιου μήνα παιδιά και έφηβοι από 4 έως 17 ετών και όλοι οι υγιείς άνω των 50 ετών.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Ωστόσο, σε μία ύστατη προσπάθεια να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της υγείας, με τους γιατρούς και κυρίως τους νοσηλευτές να αρνούνται σθεναρά να λάβουν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη, οι αρμόδιοι οργάνωσαν πιλοτικά προγράμματα εμβολιασμού σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.

Έτσι, από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου ομάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ θα βρίσκονται σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα για να συζητήσουν το ζήτημα του εμβολιασμού με τους επιφυλακτικούς αλλά και να χορηγήσουν το σκεύασμα σε όσους επαγγελματίες της υγείας έχουν λάβει την απόφαση να εμβολιαστούν.

Όλες οι πρακτικές παράμετροι του εμβολιασμού συζητήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δια-τομεακού Συντονιστικού Οργάνου Υλοποίησης και Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης υπό την προεδρία της υπουργού κυρίας Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας κατά την περίοδο του εμβολιασμού οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την τηλεφωνική γραμμή 1135 για τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής τους. Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και συμβουλευτικής για το εμβόλιο θα λειτουργήσει προσεχώς και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς παραλαβής εμβολίων, από το υπουργείο διευκρινίστηκε ότι το απόθεμα της Ελλάδας σε πανδημικά εμβόλια αγγίζει τις 700.000 δόσεις ενώ μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου θα έχουν παραληφθεί 2,5 εκατομμύρια από τις συνολικά 8 εκατομμύρια δόσεις που παραγγέλθηκαν σε πρώτη φάση.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: