Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΧΑΣΜΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ...


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος

Η ανοικτή σύγκρουση Μπακογιάννη- Σαμαρά για την ιδεολογική πλατφόρμα και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει πλέον η Ν.Δ., κυριάρχησε στο διήμερο έκτακτο Συνέδριο της Ν.Δ. και προανήγγειλε μια σκληρή εσωκομματική μάχη έως τις κάλπες της 29ης Νοεμβρίου. Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για ένα «ανοικτό κόμμα», με σαφή προσανατολισμό...
προς τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» και κατηγόρησε τον βασικό αντίπαλό της για προσπάθεια «ιδεολογικής περιχαράκωσης της Ν.Δ.», ενώ ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε ένα σχέδιο «επανασυσπείρωσης» της Ν.Δ. στις αρχές του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», υποστηρίζοντας ότι το κόμμα πρέπει πρώτα «να φέρει πίσω τους απογοητευμένους νεοδημοκράτες και όχι να κυνηγά τους οριακούς, αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους». Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσαν και τα καρφιά του κ. Σαμαρά στον Κ. Καραμανλή για την παθητική αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς που αντιμετώπισε η γαλάζια διακυβέρνηση.
Το κλίμα διχασμού που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει περάσει πλέον στο στελεχικό δυναμικό και την κομματική βάση, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Ν.Δ. οδηγείται σε μια εκλογήθρίλερ για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.
Εκρηκτικό τοπίο
Παρά τα διάπλατα χαμόγελα και την προσπάθεια να αναδειχθεί μια εικόνα «πολιτικού πολιτισμού» από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται ότι η κούρσα της διαδοχής διεξάγεται πλέον σε ένα εκρηκτικό τοπίο. Η τροχιά σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης που ακολουθούν οι δύο βασικοί υποψήφιοι διαφάνηκε, άλλωστε, και από τις ομιλίες τους στο Συνέδριο, αλλά και από τις τοποθετήσεις των περισσότερων συνέδρων που έχουν σπεύσει να συνταχθούν πίσω από τους υποψήφιους αρχηγούς. Τα πυρά ανάμεσα στους κ.κ. Μπακογιάννη και Σαμαρά εναλλάσσονταν το προηγούμενο διήμερο τόσο δημοσίως όσο και στο παρασκήνιο του Συνεδρίου. Από το βήμα του Συνεδρίου, η κ. Μπακογιάννη προχώρησε την πρώτη ημέρα σε μια συναισθηματική ομιλία, με αναφορές στη δική της πορεία μέσα στο κόμμα και τη συμπόρευσή της με τον Κ. Καραμανλή- με εμφανή στόχο να αναδείξει και την «αποσκίρτηση» του κ. Σαμαρά, το 1993, μετά τη ρήξη με τον Κ. Μητσοτάκη. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού εστίασε στο πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα επιδιώξει ο ίδιος να κινηθεί η Ν.Δ., εάν κερδίσει στις εσωκομματικές κάλπες, ενώ υπήρξε αιχμηρός για την κ. Μπακογιάννη, παρομοιάζοντάς τη με έμμεσο τρόπο με τη Χίλαρι Κλίντον και τη χαμένη μάχη της για την προεδρία των ΗΠΑ! Με την τακτική αυτή ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε να εξισορροπεί και τις εντυπώσεις στο Συνέδριο, τουλάχιστον αυτές που καταγράφονται από το χειροκρότημα των συνέδρων.
Αιχμηρά σχόλια
Η απάντηση από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη ήρθε χθες, όταν η πρώην υπουργός με τη δευτερολογία της ανέδειξε βασικές πολιτικές διαφορές με τον κ. Σαμαρά και κατέστησε σαφές ότι επιδιώκει να διαμορφώσει ένα κόμμα με διαφορετική φυσιογνωμία από τον αντίπαλό της. Η διελκυστίνδα οδήγησε σε μια οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς ο κ. Σαμαράς επέλεξε να μη δευτερολογήσει και απέδωσε τη νέα ομιλία της κ. Μπακογιάννη στην προσπάθειά της να μεταβάλει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί την πρώτη ημέρα. «Ο πολιτικός λόγος του Αντ. Σαμαρά και η ιδεολογική του πλατφόρμα είναι ολοκληρωμένη, ξεκάθαρη και γι΄ αυτό αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των συνέδρων. Δεν χρειαζόταν συνεπώς ούτε να διευκρινίσει ούτε να εξηγήσει ούτε να προσθέσει οτιδήποτε», ήταν το αιχμηρό σχόλιο στενών συνεργατών.
Επίθεση για τις απουσίες
Η διαμάχη φούντωσε στη συνέχεια ακόμη περισσότερο, όταν η κ. Μπακογιάννη επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά για την απουσία του από τη διαδικασία. «Δεν μπορούν κάποιοι να ζητούν και δεύτερη ημέρα συνεδριακών διαδικασιών και μη βρίσκονται εκεί. Αυτή η στάση είναι προσβλητική για τους συνέδρους», σχολίασε η πρώην υπουργός, ενώ βέλη για την απουσία του κ. Σαμαρά εξαπέλυαν και βασικοί υποστηρικτές της. Συνεργάτες του Μεσσήνιου πολιτικού, πάντως, τόνιζαν ότι ο κ. Σαμαράς παραβρέθηκε στον χώρο του Συνεδρίου νωρίς χθες το πρωί και αποχώρησε όταν αποφασίστηκε ότι δεν θα κάνει νέα παρέμβαση. Και άφηναν να εννοηθεί ότι η επίθεση της κ. Μπακογιάννη στοχεύει περισσότερο τον κ. Καραμανλή, ο οποίος απουσίαζε χθες από το ΣΕΦ, καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
//fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: