Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΣΚΛΗΡΑ ΜΑΝΙΦΕΣΤΑ ΝΤΟΡΑΣ-ΣΑΜΑΡΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Με την πόλωση πλέον «προ των πυλών», τα στελέχη της ΝΔ βρίσκονται από χθες στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος μέσα από τη βάση. Οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο είναι ήδη εμφανείς, όπως ξεκάθαρη είναι και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν μέχρι την 29η Νοεμβρίου. Ουσιαστικά το βασικό συμπέρασμα των διήμερων εργασιών του συνεδρίου της ΝΔ, και με βάση τα όσα ελέχθησαν επίσημα αλλά και στο παρασκήνιο, το κυρίαρχο...
ζητούμενο στο εσωτερικό του κόμματος είναι η διασφάλιση της προοπτικής εξουσίας και ο δρόμος που θα οδηγήσει ξανά το κόμμα στην κυβέρνηση. Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες ενώπιον του 1/4 (!!) των μελών του σώματος, διατυπώθηκαν δύο ευθέως διαφορετικές θέσεις από τους δύο επικρατέστερους διεκδικητές του αξιώματος. Ειδικότερα:
Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη τάχθηκε σαφώς υπέρ της πολύπλευρης διεύρυνσης της ΝΔ, οριοθετώντας την επιρροή του κόμματος από τη Δεξιά έως τις παρυφές της Αριστεράς. Οπαδός η ίδια της πολιτικής θεωρίας της «Κεντροδεξιάς», τόνισε και στις δύο παρεμβάσεις της ότι ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από το «άνοιγμα» της ΝΔ στην κοινωνία.
«Οι δικοί μας ψηφοφόροι, οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι» -είπε στη χθεσινή της παρέμβαση- «είναι εδώ. Είναι αυτοί που πληγωμένοι, στενοχωρημένοι, οργισμένοι, ήρθαν, πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν. Και αυτοί στήριξαν και αυτοί στηρίζουν την παράταξή μας. Το ένα εκατομμύριο που έφυγε είναι η ευρύτερη κοινωνία. Κοντύτερα σε εμάς ιδεολογικά; Ναι. Ανθρωποι οι οποίοι ενδεχομένως έφυγαν και γύρισαν την πλάτη τους στην πολιτική; Ναι. Ανθρωποι που είναι προβληματισμένοι; Ναι. Που τους απογοητεύσαμε;
Σίγουρα, με ελλείψεις, με λάθη και πολλές φορές με συμπεριφορές που αναμφισβήτητα ενόχλησαν, στενοχώρησαν, εξόργισαν τον κόσμο. Αυτούς, όμως, δεν θα τους προσεγγίσουμε με αυτάρεσκες και εσωστρεφείς προσεγγίσεις, αλλά δημιουργώντας το πιο σύγχρονο και ανοικτό κόμμα. Μιλώντας με ειλικρίνεια για τα προβλήματά τους, για αυτά που τους αγγίζουν, για αυτά που τους νοιάζουν».
Ο κ. Αντ. Σαμαράς επέμεινε ότι ο πρώτος στόχος του νέου προέδρου του κόμματος είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, επικαλέστηκε από το βήμα του συνεδρίου τη στρατηγική που ακολούθησε προεκλογικά ο πρόεδρος Ομπάμα.
Συγκεκριμένα, αφού επεσήμανε ότι «για να κερδίσουμε αυτούς που πέρασαν απέναντι πρέπει προηγουμένως να κερδίσουμε όσους είναι δίπλα μας», προσέθεσε: «Στις προκριματικές εκλογές του 2008 για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον ευκαιριακό, τον ταλαντευόμενο, τον οριακό ψηφοφόρο.
Αυτόν που ψηφίζει πότε το ένα μεγάλο κόμμα, το Δημοκρατικό και πότε τους Ρεπουμπλικάνους. Απέναντι στη Χίλαρι, ένας άλλος, άγνωστος τότε, γερουσιαστής, ο Ομπάμα, υποστήριξε κάτι διαφορετικό, ότι «δεν μπορούμε συνεχώς κυνηγώντας τον ευκαιριακό ψηφοφόρο να χάνουμε τον μόνιμο, ότι δεν μπορούμε κυνηγώντας τους ταλαντευόμενους να χάνουμε τους σταθερούς, δεν μπορούμε ψαρεύοντας στις όχθες του ποταμού να χάνουμε την κοίτη. Τη συνέχεια νομίζω την ξέρουμε όλοι».
Εκτός όμως από τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, χθες σημειώθηκε και η πρώτη -σε προσωπικό επίπεδο- «κόντρα» μεταξύ της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη και του κ. Αντ. Σαμαρά, γεγονός που δείχνει ενδεχομένως και το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Ο τέως υπουργός Πολιτισμού, αν και βρισκόταν στον χώρο του συνεδρίου, δεν θέλησε να εμφανιστεί στην (σ.σ.: μισοάδεια, ούτως ή άλλως) κεντρική αίθουσα τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΝΔ, γεγονός που στηλίτευσε η τέως υπουργός Εξωτερικών με τρόπο όμως που εκλήφθηκε ως μήνυμα και στον... διαρκώς απόντα Κ. Καραμανλή!. «Είναι προσβλητικό» -είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου- «να ζητάς διήμερο συνέδριο και να απουσιάζεις τη δεύτερη ημέρα. Είναι προσβλητικό προς τους σύνεδρους και τον κόσμο της ΝΔ».
«Οταν απαξιώνεις με την απουσία σου, τι μήνυμα στέλνεις σε αυτό τον κόσμο;», διερωτήθηκε. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά, σχολιάζοντας την παρέμβαση της κυρίας Μπακογιάννη, ανέφεραν ότι ο τέως υπουργός «δεν είχε λόγο να μιλήσει ξανά στο συνέδριο, διότι η τοποθέτησή του την πρώτη ημέρα ήταν απόλυτα σαφής και δεν χρειαζόταν διευκρινίσεις».
Από σήμερα τον λόγο τον έχει η... περιφέρεια. Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου ξεκινούν έναν ευρύ κύκλο περιοδειών.
Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη μεταβαίνει σήμερα στα Γιάννενα. Ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί το πρωί τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας και το βράδυ θα μιλήσει σε στελέχη της ΝΔ στην Ηλιούπολη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: