Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Αποστάσεις κρατά η ΔΗΜΑΡ, από τις θέσεις της Ρεπούση...




Αποστάσεις έλαβε η ΔΗΜΑΡ από τη θέση της βουλευτού της και ιστορικού Μ.Ρεπούση σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Η κ. Ρεπούση, με επιστολή της, είχε επιστήσει την ...
προσοχή σε συναδέλφους της πανεπιστημιακούς για το ενδεχόμενο, στην πρόβλεψη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου για την άρνηση των γενοκτονιών και εγκλημάτων πολέμου, να συμπεριληφθούν οι γενοκτονίες των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για εθνικιστικούς λόγους.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος δήλωσε: «Η κ. Ρεπούση είναι ιστορικός. Είναι γνωστές οι απόψεις της και κρίνεται γιαυτές».

Ερωτηθείς ειδικότερα αν η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε θετικά, θυμίζοντας σχετική τοποθέτηση του Φ.Κουβέλη.

Στο mail της που δημοσιεύεται στο real.gr, η κ. Ρεπούση σημειώνει: «Έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, ο νέος αντιρατσιστικός νόμος που είναι θετικός, αλλά περιέχει τη γνωστή προβληματική διάταξη που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου. [...] Στη χώρα μας η υπόθεση αυτή ενδέχεται να έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες, αν αυτή η διάταξη χρησιμοποιηθεί όχι για την άρνηση των εγκλημάτων του ναζισμού, αλλά για εθνικιστικούς λόγους.

»Σε κάθε περίπτωση πρέπει νομίζω να υπάρξει αντίδραση, πολύ περισσότερο αν κυριαρχήσει η εκδοχή που θέλει η ΝΔ, που σύμφωνα με πληροφορίες που έχω αυτήν τη στιγμή, ενσωματώνει ως γενοκτονία ό,τι η ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει ως γενοκτονία, δηλαδή και γενοκτονία Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

»Νομίζω ότι επειδή ο νόμος είναι γενικά προοδευτικός, δεν υπάρχει στον πολιτικό κόσμο η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της συγκεκριμένης διάταξης. Ας κάνει ο καθένας μας ό,τι μπορεί με συναδέλφους, πολιτικά κόμματα και δημοσιογράφους».
Το mail απευθυνόταν σε συναδέλφους της κ. Ρεπούση πανεπιστημιακούς, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εστάλη και στον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ πήρε αποστάσεις, θεωρώντας ότι υπονομεύει τη θέση του κόμματος για την υπερψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Η κ. Ρεπούση προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, σημειώνοντας ότι δεν απέστειλε το mail στον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο αντιρατσιστικό νόμο, χωρίς να έχει επιφυλάξεις για καμία από τις διατάξεις του. «Οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί από εμένα και άλλους ιστορικούς αφορούν την ποινικοποίηση της μνήμης και δεν συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου», αναφέρει η κ. Ρεπούση.

Read more...

Βρέθηκαν λεφτά για τους βρεφονηπιακούς Πρόταση στην Κομισιόν για το επίμαχο πρόγραμμα των 400.000 ανέργων


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η υποβολή πρότασης προς τις υπηρεσίες της Κομισιόν, μετά την σχετική εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί, ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα της χρηματοδότησης των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, που αφορούν σε ανέργους που ανήκουν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο, αποφασίστηκε στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η «πολιτική βούληση και η κοινωνική αναγκαιότητα» για τα προγράμματα αυτά, για τα οποία μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε παρενέβη και ο Επίτροπος για την Απασχόληση, Λ.Αντορ.

Επίσης, στην σύσκεψη εξασφαλίσθηκε η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και για το έτος 2013-2014 με ανακατανομή πόρων από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Ειδικότερα, για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κατά τη συνάντηση «επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση και η κοινωνική αναγκαιότητα για την άμεση ανακούφιση ανέργων που ανήκουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, όπως θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα και έγινε η περιγραφή των μέχρι σήμερα ενεργειών γι' αυτό το σκοπό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Στη συζήτηση προσδιορίστηκαν συγκεκριμένοι τομείς προτεραιότητας (τοπική αυτοδιοίκηση, σχολεία, νοσοκομεία, κ.λπ.) και εξετάστηκαν οι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών από πόρους του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας έχουν αξιοποιηθεί στο σύνολο τους.

Στη βάση αυτών, «αποφασίσθηκε η υποβολή κοινής πρότασης προς τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύμφωνη γνώμη τους ως προς τις πηγές χρηματοδότησης, καθώς και η επεξεργασία της προβλεπόμενης από το νόμο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον προσδιορισμό του κανονιστικού πλαισίου εφαρμογής του νόμου».

Στη σύσκεψη με θέμα τον συντονισμό των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την ανάσχεση της ανεργίας, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) κ. Γιώργος Γιαννούσης, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ. Άννα Δαλλαπόρτα, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων του υπουργείου Παιδείας κ. Ευάγγελος Ζαχαράκης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Προγράμματα για 250.000 ανέργους

Στην αρχή της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε την πορεία ολοκλήρωσης των υλοποιούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ που αφορούν περισσότερους από 250.000 ανέργους.

Διαπιστώθηκε η επιτυχής υλοποίηση της πρόσφατης δράσης «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας 45.000 άνεργων νέων έως 29 ετών», μετά και την έκδοση, σήμερα, των αποτελεσμάτων της δεύτερης φάσης για 10.000 νέους στον τουριστικό τομέα.

Σημειώνεται ότι η πρώτη παρέμβαση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 θα αφορά επιπλέον 75.000 άνεργους νέους στις αρχές του 2014, με αποτέλεσμα η συνολική δράση για 120.000 θέσεις εργασίας να αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση για νέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...