Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ προς Κεδίκογλου...


"Οι πολίτες δικαιούνται περισσότερο σεβασμό"...

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Τελικά, πόσα φάρμακα μειώνονται από την...
τροπολογία; 100 όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΟΦ; 6.000 όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως 12.000, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο;

Οι πολίτες αυτής της χώρας δικαιούνται περισσότερο σεβασμό, ειδικά από τη στιγμή που σε ποσοστό 28% είναι αποκλεισμένοι από την ασφαλιστική κάλυψη...
left.gr

Read more...

Σάλος με απαίτηση του ΥΠΟΙΚ από τα άτομα με αναπηρία...


Ζητούν δεύτερο έλεγχο αλλά και παράβολο 48 ευρώ!...

Τον κίνδυνο να χάσουν την απαλλαγή από το ειδικό τέλος ακινήτων και την έκπτωση φόρου εισοδήματος, αντιμετωπίζουν συνταξιούχοι με άνω του 80% αναπηρία.

Κι αυτό γιατί το...
υπουργείο Οικονομικών με απόφασή του ζητά εκ νέου κρίση από τα ΚΕΠΑ για συνταξιούχους με αναπηρία άνω του 80% για την εξασφάλιση της απαλλαγής από το ειδικό τέλος ακινήτων και την έκπτωση φόρου εισοδήματος. Μάλιστα, οι συνταξιούχοι που θα περάσουν πάλι από έλεγχο θα πρέπει να καταβάλλουν και 48 ευρώ παράβολο.


Με παρέμβασή του θέτει το θέμα στη Βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης διαβιβάζοντας επιστολή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «Όσοι συνταξιούχοι είχαν βεβαίωση από Α/βάθμια ή Β/βάθμια Υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% και διάρκεια εφ’ όρου ζωής είχαν απαλλαγή από το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ και έκπτωση φόρου εισοδήματος. Το Υπουργείο Οικονομικών με την απόφαση (ΠΟΛ 1195/2013 ) ζητά νέα κρίση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που είναι το καινούργιο όνομα των υγειονομικών επιτροπών τα δυο τελευταία χρόνια.»

Επιπλέον, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο επισημαίνει ότι «το Υπουργείο Οικονομικών ζητά να γίνει νέα αίτηση από τους συνταξιούχους, να προσκομίσουν καινούργιες γνωματεύσεις και να περιμένουν να ξανά-κριθεί μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα, από ανθρώπους που δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν και πολλές φορές είναι αδύνατο και πολύ επώδυνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.»

Τέλος, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «συνάνθρωποί μας με τέτοια προβλήματα υγείας, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τέτοιες ανάλγητες τακτικές και να διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν το δικαίωμα απαλλαγής από το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ και την έκπτωση φόρου εισοδήματος.»...
cretalive.gr

Read more...

Οι 23 'συμβουλές' του διεθνούς ργανισμού προς την Ελλάδα ΟΟΣΑ: Γεύματα στα σχολεία, ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές και ψωμί με το ζύγι


ΟΟΣΑ: Γεύματα στα σχολεία, ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές και ψωμί με το ζύγι

- "Βλέπει" ύφεση και το 2014 -0,4% και ζητά παρακολούθηση των επιπτώσεων της κρίσης στη δημόσια υγεία - Καταγράφει 329 εμπόδια που επιβαρύνουν την τσέπη του καταναλωτή - Χατζηδάκης: Θα υλοποιήσουμε σε δύο μήνες το 80% των προτάσεων

Προβλέψεις, συστάσεις και διαπιστώσεις για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

Στο επίπεδο των προβλέψεων γίνεται λόγος για δημόσιο χρέος της τάξης του 157% το 2020 αντί στόχου 124% του ΑΕΠ ενώ οι οικονομολόγοι του οργανισμού σημειώνουν ότι εάν τελικά η πορεία του ΑΕΠ αποδειχτεί χειρότερη από την προβλεπόμενη τότε θα πρέπει να ληφθεί «σοβαρά υπόψη» το ενδεχόμενο «περαιτέρω βοήθειας για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Την ίδια ώρα, όμως, αποφεύγουν επιμελώς να αναφέρουν σε οποιοδήποτε σημείο της έκθεσης τη λέξη «κούρεμα».

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, το 2013 θα υπάρξει ανάκαμψη αλλά «θετικός ρυθμός ανάπτυξης από το 2015». Παραδέχτηκε ότι η μεταρρυθμιστική πρόοδος θα είναι δύσκολη και οδυνηρή, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια και σε αυτήν την προσπάθεια η δουλειά του ΟΟΣΑ είναι η αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2014 θα συνεχιστεί η ύφεση σε ποσοστό 0,4% σε αντίθεση με τις προβλέψεις για ανάπτυξη 0,6%.

Στο επίπεδο των συμβουλών η έκθεση περιλαμβάνει 23 σημεία για την ελληνική οικονομία που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις, το τραπεζικό σύστημα, τη λειτουργία των αγορών, την κοινωνική πρόνοια, τη δημόσια υγεία και την αγορά εργασίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η χορήγηση γευμάτων στα σχολεία, η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όπως έχουν σχεδιαστεί, επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων, και ο στενότερος έλεγχος των επιπτώσεων της κρίσης στην δημόσια υγεία

Τα σημεία ανά κλάδο έχουν ως εξής:

Δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα
1. Επιτάχυνση και διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την βιώσιμη ανάκαμψη. Θα πρέπει να είναι ενεργοποιηθούν περισσότερα τα βασικά υπουργεία, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να ενισχυθεί ο έλεγχος και η αποτίμηση των αλλαγών που γίνονται, τα αποτελέσματα των οποίων θα πρέπει να γίνονται ευρέως γνωστά.

2. Εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όπως έχουν σχεδιαστεί.

3. Εάν επαληθευτούν τα ρίσκα για την πορεία του ΑΕΠ και η ανάπτυξη αποδειχτεί «αδύναμη» (ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων) θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

4. Επιτάχυνση των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μέσω της κατάργησης της φορολογικής αμνηστίας, τον εντοπισμό και τιμωρία των φοροφυγάδων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα με την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό του κώδικα και την περισσότερη χρήση του εξωδικαστικού συστήματος συμβιβασμών.

5. Περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με «καθαρά» και «αντικειμενικά» κριτήρια.

6. Την ενεργότερη συμμετοχή της κυβέρνησης στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας σε 13 τομείς της οικονομίας που θα βοηθήσει στην μείωση του διοικητικού κόστους.

Τραπεζικός τομέας

1. Ενίσχυση της διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

2. Προώθηση του σχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα των επιχειρήσεων.

Λειτουργία αγορών
1. Περαιτέρω μείωση των διοικητικών βαρών για την προώθηση των επενδύσεων. Να συνεχιστεί ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων.

2. Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συνδυαστεί με την άμεση πρόοδο στην απελευθέρωση των αγορών για να αποφευχθούν περιπτώσεις δημιουργίας μονοπωλίων.

3. Να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι με τα ταμεία της ΕΕ για την βελτίωση του δικτύου μεταφορών.

4. Περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού στον κλάδο της ενέργειας.

Σύστημα κοινωνικής πρόνοιας
1. Ενίσχυση της διαχείρισης των κοινωνικών προγραμμάτων με την επιτάχυνση της ενοποίησης της διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων και την επιτάχυνση της εναρμόνισης των βάσεων δεδομένων των ταμείων. Κάτι που είναι απαραίτητο για να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις προστασίας των περισσότερο ευάλωτων.

2. Επιλογή στοχευμένων κοινωνικών επιδομάτων που θα είναι πιο αποδοτικά και εισαγωγή ενός σχήματος στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος.

3. Εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας, μέσω της αύξησης της συχνότητας των επανελέγχων.

4. Εισαγωγή ενός εθνικού προγράμματος επιχορηγήσεων που θα εξαρτώνται από το εισόδημα (γεύματα στα σχολεία).

5. Αναλόγως με την δημοσιονομική κατάσταση, να αυξηθεί κατά ένα χρόνο το επίδομα ανεργίας, αλλά με την μείωσή του κατά την πάροδο του χρόνου.

6. Εναρμόνιση των εισφορών των συνταξιοδοτικών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Παροχές υγείας
1. Εφόσον είναι δημοσιονομικά επιτρεπτό, να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

2. Στενότερος έλεγχος των επιπτώσεων της κρίσης στην δημόσια υγεία και λήψη περαιτέρω μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, εάν κριθεί απαραίτητο.

3. Επικέντρωση των περικοπών στις αναποτελεσματικές δαπάνες.

Αγοράς εργασίας
1. Αντιμετώπιση της υψηλή ανεργίας και ειδικά στους νέους. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της εργασιακής νομοθεσίας με επιτάχυνση των ελέγχων και της επιβολής των κυρώσεων.

2. Επιβολή αυστηρότερων όρων για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης όσων λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.

Στο επίπεδο, τέλος, των διαπιστώσεων, οι συντάκτες της έκθεσης κατέγραψαν 329 εμπόδια που, όπως υποστηρίζουν, διατηρούν υψηλές τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών χρησιμοποιώντας παραδείγματα όπως η κατά 34% ακριβότερη τιμή του φρέσκου γάλακτος ή η πώληση της φραντζόλας μισού κιλού που όμως ζυγίζει 359 γραμμάρια.

Γι' αυτό και προτείνουν την άρση του περιορισμού των πέντε ημερών που υπάρχει στη διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος, την πώληση του ψωμιού με το ζύγι, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων αλλά και το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Κατά τους οικονομολόγους του οργανισμού το τελευταίο, ειδικά, μέτρο, θα δημιουργήσει από 18 έως και 30.000 θέσεις εργασίας, καθώς και θα τονώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατά 2,5 δισ ετησίως.

Επίσης, παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης:

- στο τσιμέντο οι απαιτούμενες από τον νόμο, ακριβές υποδομές, ανεβάζουν τις τιμές. Συγκεκριμένα τα σιλό που αποθηκεύεται το τσιμέντο πρέπει να έχουν χωρητικότητα τουλάχιστον 500 τόνων.

- Στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν περιορισμοί, που κατά την Έκθεση καταλήγουν σε βάρος του καταναλωτή, όπως η απαγόρευση εκπτώσεων σε καταστήματα stock και outlet, αλλά και η απαγόρευση διαφήμισης προσφορών.

- Νέες ξενοδοχειακές μονάδες, συχνά δεν μπορούν να δημιουργηθούν λόγω περιορισμών από τις χωροταξικές διατάξεις.

Η έκθεση, η οποία κόστισε 900.000 ευρω, προτείνει επίσης την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων στους κλάδους οπου αυτές ισχύουν.

Παράλληλα η έκθεση αναφέρεται στην ανάγκη άρσης της απαγόρευσης που υπάρχει για εκπτώσεις πάνω απο 10% στην αγορά βιβλίων.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, στη συνέντευξη Τύπου, το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 συστάσεις, θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Από την πλευρά του ο υπουργός ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το 80% των παρεμβάσεων εντός δυο μηνών ενώ δεν αποκλείεται να εκπονήσει αντίστοιχη έκθεση και για άλλους τομείς οικονομίας.
protothema.gr

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις ευρωεκλογές

20131127-194539.jpg
Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολίασε, ως εξής, σημείωμα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει όσα είπε χθες η κ. Γκάμπι Τσίμερ επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επιτίθεται -ως συνήθως- στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Στην δήθεν επεξηγηματική δήλωση που έκανε σήμερα η κ. Τσίμερ, πολιτικός σύντροφος και εταίρος του κ. Τσίπρα στη Γερμανία για τα όσα είπε χθες στη διάρκεια της συνάντησης της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική Κυβέρνηση, απάντησε με επίσημη ανακοίνωση της η υπηρεσία ενημέρωσης του ΥΠΕΞ. Και αυτό γιατί η κ. Τσίμερ ήλθε στη χώρα μας και είπε όσα είπε, ως μέλος της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως «εκτελώνισε» τις απόψεις της κ. Τσίμερ και ανέλαβε την πολιτική τους υπεράσπιση εδώ στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται δηλαδή, τις απόψεις που θέλουν να φέρουν την Ελλάδα σε αντιπαράθεση με τον φτωχό Γερμανό φορολογούμενο! Τις απόψεις που θεωρούν ότι το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας το πληρώνουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι, δηλαδή απόψεις αβάσιμες, αναληθείς και προσβλητικές για την Ελλάδα, που επιπλέον δηλητηριάζουν την γερμανική κοινή γνώμη.
Αυτές είναι οι απόψεις που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, αυτά είναι τα κόμματα με τα οποία συνεργάζεται, όπως το Die Linke που καταψήφισε στο γερμανικό κοινοβούλιο όλα τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Ωραία διαπραγμάτευση κάνει στην Ευρώπη ο κ. Τσίπρας που θέλει μάλιστα να ηγηθεί των θέσεων αυτών στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Read more...

Πολιτική εκδήλωση της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα

20131127-170705.jpg
Η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα , διοργανώνει ανοικτή πολιτική εκδήλωση, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου , στις 6.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Αθήνα 984 ( Γκάζι- Πειραιώς) . Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Η ομιλια του κ. Λοβέρδου θα εχει σχεση με τη πολιτική επικαιρότητα αλλα και τη στρατηγική του κόμματος του ενόψει των ευρωεκλογών αλλα και των μεγάλων ανοικτών θεμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Read more...

Δείτε απίστευτες φωτογραφίες απο προπηλακισμούς και κυνηγητό στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ


20131127-194903.jpg
Σκηνές απείρου κάλους εκτυλίχθηκαν κατά την έναρξη του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, που τελικά ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση.
Δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έκαναν ντου στην αίθουσα εργασιών του συνεδρίου και φωνάζοντας συνθήματα κατήγγειλαν τη στάση της ΑΔΕΔΥ απέναντί τους.
Οι εκπρόσωποί τους πήραν τελικά το λόγο και πάνω που τα πνεύματα έδειχναν να ηρεμούν, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου όταν μέλη του προεδρείου και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Καλομοίρης, ζήτησαν από τους δημοτικούς αστυνομικούς να αποχωρήσουν , προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου.
Απειλήθηκαν επεισόδια και μετά από διακοπή περίπου μισής ώρας το λόγο πήρε και πάλι ο εκπρόσωπος των δημοτικών αστυνομικών , ο οποίος είπε στους παριστάμενους ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί έδωσαν μόνοι τους τον αγώνα κατά της διαθεσιμότητας και γι αυτό «χαρίζουν στους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ τις παχιές καρέκλες και τις βλέψεις για πολιτική καριέρα».
Τα αίματα άναψαν και κατά την αποχώρηση των δημοτικών αστυνομικών όταν συνδικαλιστές που πρόσκεινται στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ τους αποκάλεσαν εγκάθετους της Νέας Δημοκρατίας. Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλους με κυνηγητό μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου, προπηλακισμούς και χειροδικίες.
Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε αφού πέρασαν 2 και πλέον ώρες με τους δημοτικούς αστυνομικούς να αποχωρούν τελικά και να παραμένουν στο δρόμο έξω από το ξενοδοχείο όπου φιλοξενείται το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.
Πηγή: iefimerida.gr
20131127-195058.jpg
20131127-195105.jpg
20131127-195111.jpg

Read more...

Επενδύσεις 19 εκατ. το 2014 Στη δημιουργία κέντρου καινοτομίας επενδύει η Αθηναϊκή ζυθοποιία


Στη δημιουργία κέντρου καινοτομίας επενδύει η Αθηναϊκή ζυθοποιία
Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» στην Αθήνα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας με μονάδα μικροζυθοποίας στις εγκαταστάσεις της Αθήνας ανακοίνωσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ενώ παράλληλα διατηρεί σταθερό το επενδυτικό της πλάνο ύψους 19 εκατ. ευρώ εντός του 2014 και προγραμματίζει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στο συγκεκριμένο κέντρο καινοτομίας θα αναπτύσσονται νέες συνταγές και πρωτοποριακές τεχνικές ζυθοποίησης για καινοτόμα προϊόντα και συσκευασίες -τα πιο πετυχημένα από τα οποία θα μπαίνουν στην παραγωγή- ώστε να ενισχυθεί περισσότερο η κουλτούρα μπίρας.

Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί στη Διεύθυνση Marketing ειδικό τμήμα Καινοτομίας, ενώ ενισχύεται το Χημείο στην Αθήνα.

Παράλληλα, η εταιρεία ενισχύει και τις άλλες παραγωγικές της μονάδες στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, ανταποκρινόμενη στη ζήτηση των καταναλωτών σε draught και κουτί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στόχος της διοίκησης είναι, ως το 2015, να τριπλασιαστεί το ποσοστό του κύκλου εργασιών της εταιρίας που προέρχεται από την καινοτομία.

Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της Αθήνας δημιουργεί το Κέντρο Διακίνησης για την Κεντρική Ελλάδα και τα νησιά βελτιώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση των πελατών της.

Επίσης αυξάνει τις εξαγωγές της, που μέχρι τώρα γίνονται σε 4 ηπείρους, και σχεδιάζει την επέκτασή της σε νέες αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

«Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στα πενήντα χρόνια πετυχημένης παρουσίας στην Ελλάδα και σταθερής συνεισφοράς στην ελληνική οικονομία, προετοιμάζονται μαζί για την επόμενη μέρα, επενδύοντας στρατηγικά σε άξονες ανάπτυξης, όπως η καινοτομία και η εξωστρέφεια, και διασφαλίζοντας το υγιές και βιώσιμο μέλλον της εταιρίας στην Ελλάδα.»

» Διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας, αναπτύσσουμε το ανθρώπινο μας κεφάλαιο σε όλες τις δραστηριότητες και σε όλα τα επίπεδα της εταιρίας, με διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού και ανάπτυξη νέων, σύγχρονων δεξιοτήτων, ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα των εργαζομένων μας» καταλήγει η ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Διαδηλώνει στη Ρώμη η Forza Italia Έκπτωτος Καβαλιέρε, ο Μπερλουσκόνι δεν είναι πια γερουσιαστής της Ιταλίας


Έκπτωτος Καβαλιέρε, ο Μπερλουσκόνι δεν είναι πια γερουσιαστής της Ιταλίας
  (Φωτογραφία:  Associated Press )


Ρώμη, Ιταλία
Σχεδόν μία 20ετία αφότου ο επιχειρηματίας και βαρόνος των μίντια Σίλβιο Μπερλουσκόνι εισέβαλε στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας για να κυριαρχήσει επί χρόνια απέναντι σε μία διασπασμένη Αριστερά, η ιταλική Γερουσία έγραψε τους τίτλους του κοινοβουλευτικού του βίου ψηφίζοντας υπέρ της αποπομπής του από το Σώμα υπό το βάρος της καταδίκης του φορολογική απάτη. Στιγμή-ορόσημο στα ιταλικά χρονικά, «μαύρη» ημέρα για τον Καβαλιέρε που καταγγέλλει ότι τον «έστησαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα», αλλά εκείνος θα παραμείνει εδώ.

H συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Γερουσίας διεξήχθη ανάμεσα σε προσβολές, κορόνες και φωνές της δεξιάς για «πραξικόπημα», παρουσία 500 δημοσιογράφων και τεχνικών από ιταλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, και με τις γυναίκες γερουσιαστές της Forza Italia ντυμένες στα μαύρα.

Την ίδια ώρα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωνε από το βήμα κομματικής συγκέντρωσης στη Ρώμη πως η σημερινή είναι «ημέρα πένθους» για τη Δημοκρατία και παραλλήλιζε τους δικαστές της Αριστεράς με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες...

Η αποπομπή του Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία ήλθε τρεις μήνες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε οριστικά και αμετάκλητα την καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού σε τετραετή ποινή φυλάκισης (που μετετράπη σε ένα χρόνο κατ' οίκον περιορισμού ή κοινωφελούς εργασίας ) για την παράνομη αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset.

Από τις 17:43 (ώρα Ιταλίας) της 27ης Νοεμβρίου ο ηγέτης της ιταλικής δεξιάς έπαψε να είναι μέλος του Κοινοβουλίου. Η Ολομέλεια της Γερουσίας άναψε το «πράσινο φως» για την αποπομπή, απορρίπτοντας σε φανερή ψηφοφορία αλλεπάλληλες προτάσεις που είχε καταθέσει στην ημερήσια διάταξη η Forza Italia για να αποφευχθεί η «έξωση» του Μπερλουσκόνι.

Δεν ακολούθησε ψηφοφορία επί αυτής καθαυτής της αποπομπής, καθώς ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο ανακοίνωσε πως δεδομένης της καταψήφισης των προτάσεων της Forza Italia, θεωρείται ήδη αποφασισμένη η έκπτωση του Καβαλιέρε από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Η απόφαση της Γερουσίας σημαίνει ότι για τα επόμενα 6 χρόνια ο 77χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την εκλογή του στο ιταλικό Κοινοβούλιο.

«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή που ακούω να χαρακτηρίζεται 'πραξικόπημα' ο απόλυτος σεβαμός των νόμων» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος Λούιτζι Ζάνγκα ανακοινώνοντας τη στήριξη της κεντροαριστεράς στην αποπομπή.

Υπέρ της αποπομπής ψήφισαν επίσης οι γερουσιαστές του Κινήματος 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία (Sel), ενώ διαφωνίες ανέκυψαν στους κόλπους της Επιλογής Πολιτών του Μάριο Μόντι, με αποτέλεσμα δύο γερουσιαστές να επιλέξουν την αποχή.

Η Forza Italia, η ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά και η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο, πρώην δελφίνου του Μπερλουσκόνι, καταψήφισαν την αποπομπή από το Σώμα.

Ε.Μ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Γιώργος Ασμάτογλου στο NEWS 247: Οι εκπομπές τζακιού το 24ωρο ισοδυναμούν με αυτές 1000 αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας



Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ζητά μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης επικαλούμενη τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα έκκληση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, επικαλούμενη τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα τζάκια στην υγεία των πολιτών.
Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ, Γιώργο Ασμάτογλου ο οποίος αναφέρθηκε στα πολυάριθμα θέματα που αφορούν τον κλάδο αλλά και στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση η οποία είναι εις βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των βενζινοπωλών.
Ποιοι είναι οι λόγοι που δε θα ζεσταθεί και φέτος η Ελληνική Οικογένεια;
Δεν θέλει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι χάνει λεφτά από τη μείωση των καταναλώσεων, δεν θέλει να καταλάβει ότι η μείωση αυτή που περιέχει ΦΠΑ τους έχει φέρει 300 εκατομμύρια μείον.
Δεν ξέρω για πιο λόγο δεν θέλει να το καταλάβει. Στο βωμό και με το πρόσχημα της λαθρεμπορίας τιμωρεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές.
Έφτασε σε ένα σημείο να τους κάνει να αγοράσουν σόμπες, ξυλόσομπες, ξύλα, πέλετ, έξοδα, καλοριφέρ ηλεκτρικά. Να φτάσουμε σε ένα σημείο να ρυπανθεί η ατμόσφαιρα και να μη ζεσταίνονται τα Ελληνικά σπίτια στο σημείο που έπρεπε να ζεσταίνονται καθώς το ξύλο δε μπορεί να ζεστάνει ένα σπίτι ολόκληρο.
Μετά από όλα αυτά ο καταναλωτής γύρισε ξανά στο πετρέλαιο ωστόσο με προβλήματα.
Ποια είναι αυτά τα προβλήματα;
Το πρόβλημα είναι πρακτικό. Δεν μπορεί ο καταναλωτής να εκταμιεύσει χρήματα αρκετά ώστε να πάρει με την πρώτη όλο το πετρέλαιο που δικαιούται. Οι παραγγελίες γίνονται σε μικρές ποσότητες δηλαδή τις τάξης των 300 λίτρων.
Τα 400 λίτρα που κοστίζουν 520 ευρώ ο καταναλωτής δεν θα ήθελε να τα πάρει με αυτό το ποσό αλλά με 390.πρακτικό είναι το πρόβλημα, στην τσέπη.
Έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα πρέπει να αγοράσει τα πρώτα 400 λίτρα σε πρώτη φάση τα υπόλοιπα 400 σε δεύτερη φάση, να εκταμιεύσει αυτά τα χρήματα εξ ολοκλήρου στην συνέχεια να τα υποβάλει για να του επιστρέψουν όσο πρέπει να του επιστρέψουν.
Μια οικογένεια ζεσταίνεται με όσα λίτρα δικαιούται;
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Για την Αθήνα του επιστρέφουν 8 λίτρα το τετραγωνικό. Αν κάποιος έχει για παράδειγμα ένα σπίτι 80 τετραγωνικά του επιστρέφουν τον φόρο των 640 λίτρων. Δηλαδή του λέει για όλο το χειμώνα εσύ που έχεις ένα σπίτι 80 τετραγωνικών εμείς λέμε ότι πρέπει να κάψεις 640 λίτρα. Ενώ εμείς λέμε ότι για να βγάλει μια οικογένεια το χειμώνα χρειάζεται 2000 λίτρα.
Άρα του επιδοτεί τα 640 λίτρα, δηλαδή το ένα τρίτο. Στο σύστημα υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις. Για παράδειγμα, στην Κρήτη είναι λιγότερο από 8 λίτρα το τετραγωνικό. Η Κρήτη είναι όλη πεδινή; εκεί δεν υπάρχουν χωριά, δεν υπάρχει ο Ψηλορείτης . Αυτοί οι άνθρωποι πως θα ζεσταθούν;
Προτείνουμε τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από 0,33 στα 0,06 ευρώ το λίτρο, (στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012) προκειμένου, αφενός να προκύψουν υψηλά δημόσια έσοδα από την αύξηση των πωλήσεων, αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα νοικοκυριά, σχολεία, ανέργους, ηλικιωμένους κλπ, να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο.
Έχετε στοιχεία για την ρύπανση που προκαλείτε στην ατμόσφαιρα από τζάκια;
Στο 4ο ετήσιο Συνέδριο για τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ιατρική, που οργανώθηκε στις 22-24 Νοεμβρίου, αναφέρθηκε ότι οι εκπομπές από ένα τζάκι σε ένα 24ωρο μπορεί να είναι όσες οι εκπομπές από 1000 αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που το καθένα διανύει 30 χιλ. στην ίδια περιοχή.
Μόλις χτες ζητήσαμε να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης έστω και από τη νέα χρονιά.
Πείτε μας λίγα λόγια για το σύστημα εισροών- εκροών;
Μετά από αίτημα μας εδώ και δέκα χρόνια το σύστημα σχεδιάστηκε με προχειρότητα. Πρέπει να διορθωθεί. Εμείς επισημάναμε τα κακώς κείμενα από το Φεβρουάριο του 2013 ότι υπέβαλα ένα υπόμνημα στη βουλή και είπαμε ότι αυτό το σύστημα έτσι όπως το έχετε σχεδιάσει πάσχει από παντού.
Κακώς ξεκίνησαν από τα πρατήρια έπρεπε να ξεκινήσουν από τα διυλιστήρια και στη συνέχεια να πάνε προς τα κάτω.  Εκτός αυτού το σύστημα δεν έχει τοποθετηθεί παντού. Για παράδειγμα δεν είναι στα ιδιωτικά πρατήρια, σε οποιανδήποτε δεξαμενή διακινεί πετρέλαιο και καύσιμο είτε είναι κρατική είτε είναι ιδιωτική.
Η κρίση έχει επηρεάσει τα πρατήρια;
Πάρα πολύ. Έχουν μειωθεί οι καταναλώσεις σε 60% την τελευταία τριετία. Έχουν κλείσει 2200 πρατήρια και περιμένουμε μέσα στο επόμενο έτος να κλείσουν αλλά 1500.

Read more...

Αλλαγή στο σύστημα κατάθεσης πινακίδων το 2014



Τι αλλάζει στο σύστημα για τη δήλωση και άρση ακινησίας των αυτοκινήτων
Αλλάζει εντός του 2014 το σύστημα για την δήλωση και την άρση ακινησίας των αυτοκινήτων, δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να κυκλοφορούν το όχημά τους για λιγότερους από δώδεκα μήνες και να επιβαρύνονται μόνο για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 3.200 κυβικών εκατοστών θα πρέπει με το σημερινό σύστημα να καταβάλει ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 1.000 ευρώ. Για να γλιτώσει το τέλος θα πρέπει έως το τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους να υποβάλει δήλωση ακινησίας του οχήματος στην εφορία και να καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας.
Στην περίπτωση που εντός του επόμενου έτους θελήσει να θέσει και πάλι το όχημα σε κίνηση και να παραλάβει τις πινακίδες κυκλοφορίας, τότε υποχρεώνεται να καταβάλει το σύνολο των τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο έτος. Θα πρέπει δηλαδή, ακόμη και αν παραλάβει ο οδηγός τις πινακίδες το Δεκέμβριο, να πληρώσει το σύνολο του τέλους, δηλαδή 1.000 ευρώ.
Το σύστημα αυτό αλλάζει. Ο φορολογούμενος του παραπάνω παραδείγματος εφόσον παραλάβει τις πινακίδες τον Ιούνιο θα κληθεί να πληρώσει τέλος κυκλοφορίας για τους επτά μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους, δηλαδή τα 7/12 των 1.000 ευρώ (583,33 ευρώ). Αντίστοιχα αν παραλάβει τις πινακίδες κυκλοφορίας τον Ιούλιο θα κληθεί να πληρώσει 500 ευρώ και αν τις παραλάβει τον Οκτώβριο θα πληρώσει τέλος 300 ευρώ.
Το αίτημα εκπροσώπων του κλάδου αυτοκινήτου ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώνουν τέλος κυκλοφορίας μόνο για όσους μήνες επιθυμούν και όχι υποχρεωτικά έως το τέλος του έτους. Για παράδειγμα, το αίτημα ήταν να μπορούσε ο φορολογούμενος να παραλαμβάνει τις πινακίδες κυκλοφορίας το Μάιο και να τις καταθέτει και πάλι το Σεπτέμβριο, πληρώνοντας μόνο για πέντε μήνες και όχι για οκτώ όπως προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Το αίτημα αυτό, ωστόσο, απορρίπτεται καθώς εκτιμήθηκε ότι θα μειώσει κατά πολύ τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας κυρίως των οχημάτων μεγάλης αξίας και κυβισμού. Με το νέο σύστημα θα ελαφρυνθούν όσοι επιθυμούν  να κυκλοφορούν το ΙΧ τους μόνο για το μισό χρόνο, ενώ θα ομαλοποιηθεί και η πώληση νέων ΙΧ καθώς τους δυο τελευταίους μήνες του έτους ουσιαστικά οι πωλήσεις πάγωναν. Οι αγοραστές δεν ήθελαν να επιβαρυνθούν τα τέλη κυκλοφορίας όλου του έτους ενώ θα κυκλοφορούσαν μόνο για δυο μήνες.
Πηγή: capital.gr

Read more...

Ομόφωνα αθώος ο Κώστας Βαξεβάνης...




Ομόφωνα αθώος κρίθηκε και στο Εφετείο ο Κώστας Βαξεβάνης, για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ, μετά από...
ολιγόωρη διακοπή του Τριμελούς Αυτοφώρου ώστε να εκδώσει την τελική απόφαση, μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων και των συνηγόρων υπεράσπισης του δημοσιογράφου.

«Η δικαιοσύνη έπραξε το αυτονόητο, σήμερα πανηγυρίζει η αποκαλυπτική δημοσιογραφία», δήλωσε από το δικαστήριο...

Read more...

Άρση ασυλίας για Κασιδιάρη-Κουκούτση...






Την άρση ασυλίας για τους βουλευτές της Χ.A. Ηλία Κασιδιάρη και Δημήτρη Κουκούτση αποφάσισε η βουλή.

Υπέρ της άρσης ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη ψήφισαν...
254 βουλευτές, κατά κανείς, "παρών" κανείς.

Υπέρ της άρσης ασυλίας του Δημήτρη Κουκούτση ψήφισαν 253 βουλευτές, κατά κανείς, ενώ "παρών" δήλωσε ένας βουλευτής.

Αντίθετα, δεν αίρεται η άρση ασυλίας του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Κατά της άρσης ασυλίας του ψήφισαν 206 βουλευτές, υπέρ 23, 22 δήλωσαν "παρών", ενώ βρέθηκαν 3 λευκά.

Read more...

Κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος Την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων ανακοίνωσε ο Γιώργος Καμίνης


Την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων ανακοίνωσε ο Γιώργος Καμίνης
Ο Γιώργος Καμίνης ανακοινώνει την πρόθεση του να είναι πάλι υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο της Αθήνας στις επόμενες εκλογές, στο δημαρχιακό μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την υποψηφιότητά του για το Δήμο της Αθήνας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ανακοίνωσε και επισήμως την Τετάρτη, ο κ. Γιώργος Καμίνης. Ο νυν δήμαρχος τόνισε ότι κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου αν και δεν έχει κάνει, όπως είπε, επαφές με κόμματα.

Επιδιώκει, τόνισε, τις ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, όπως οι συνθήκες της κρίσης επιβάλλουν.

Ερωτώμενος εάν επιδιώξει τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι έτσι ή αλλιώς ο ΣΥΡΙZA είναι στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «ο δήμος δεν αποτελεί για μένα πεδίο πολιτικής δοκιμής για μια επικείμενη φάση, δεν είμαι από εδώ "περαστικός", ο δήμος Αθηναίων ήταν και παραμένει το βαρύτερο καθήκον που έχω επωμιστεί στη ζωή μου. Μια μεγάλη δοκιμασία και μια μεγάλη πρόκληση».

Ο κ. Καμίνης εντάσσει την υποψηφιότητά του στο πλαίσιο της «πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων».

Επεσήμανε μάλιστα ότι «όραμά μας είναι μια χειραφετημένη τοπική αυτοδιοίκηση που θα βρίσκεται στην αιχμή και του μεγάλου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για τον πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας μας».

Σε ερώτηση τί θα κάνει εάν δεν εκλεγεί είπε «θα τιμήσω την ψήφο του κόσμου».

Σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο σημείωσε ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση. Υπογράμμισε πάντως ότι είναι πάγια άποψή του πως δεν μπορεί να υπάρχουν ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο που να αφορούν στις εκλογές που έρχονται. Γι αυτό, όπως είπε, ο συνταγματικός νομοθέτης έχει προβλέψει οι αλλαγές να ισχύουν από τις μεθεπόμενες εκλογές εκτός εάν υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία.

Η διακήρυξη της υποψηφιότητας του κ. Καμίνη

«Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον Νοέμβριο του 2010, τότε που οι πολίτες της Αθήνας μάς τίμησαν με την ψήφο τους. Η περίοδος αυτή, ήταν για μένα, για τα εκλεγμένα στελέχη μας αλλά και τους εργαζόμενους στον Δήμο, μια αδιάκοπη δοκιμασία. Ένας καθημερινός αγώνας.

Αγώνας απέναντι στην απαξίωση του αστικού περιβάλλοντος.
Αγώνας κατά της υποβάθμισης περιοχών της πόλης.
Αγώνας απέναντι στην καθήλωση της αγοραστικής κίνησης στην πόλη.
Αγώνας για να παραμείνει η Αθήνα ζωντανή και δυνατή στην κρίση.
Αγώνας αδιάλειπτος απέναντι στη γενικευμένη ατμόσφαιρα ανομίας, στη βία, στη ξενοφοβία, στη μισαλλοδοξία. Σε ό, τι τραυματίζει τη συνύπαρξή μας στη πόλη.

Η Αθήνα που αναλάβαμε, ο Δήμος που παραλάβαμε, ήταν, όπως αποδείχτηκε στη διάρκεια και την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, ανοχύρωτη πόλη, μια ανοχύρωτη πρωτεύουσα. Απροετοίμαστη για τα δύσκολα και απαξιωμένη.

Με λιγότερους πόρους, εν μέσω μιας διαβρωτικής πολιτικής ρευστότητας.
Με φοβισμένη και εν πολλοίς αδικημένη δημόσια διοίκηση.
Με απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς κάθε αντιπροσωπευτικό θεσμό και κάθε δημόσια εξουσία.
Με πολίτες σαστισμένους, οργισμένους, αμήχανους.

Από την πρώτη ώρα, είδαμε την εκλογή μας ως ένα πρώτο δείγμα των μεγάλων αλλαγών που αναζητούσε και εξακολουθεί να αναζητεί η κοινωνία της Αθήνας.

Ενάντια στον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις. Υπέρ ενός νέου διαφορετικού τρόπου τοπικής διακυβέρνησης. Δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ για την κομματική προέλευση ή τις πολιτικές πεποιθήσεις κανενός υπαλλήλου στο Δήμο, κανενός συνεργάτη μου, κανενός πολίτη.

Πρωταρχική μας μέριμνα, το πώς θα συμπαρασταθούμε αποτελεσματικά στους δοκιμαζόμενους από την κρίση συμπολίτες μας.

Όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι ο Δήμος της Αθήνας είναι πρωτοπόρος στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Για εμάς, η έλλειψη πόρων, δεν στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο, για την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών και νέων δομών κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Δήμος της Αθήνας στάθηκε όρθιος στην κρίση. Είμαι υπερήφανος για το κοινωνικό μας έργο. Κάναμε πράξη το σύνθημά μας «από την φιλανθρωπία στην κοινωνική αλληλεγγύη».

Ο Δήμος Αθηναίων λειτουργεί ως συντονιστής και ως συμπαραστάτης, σε δεκάδες δράσεις και δραστηριότητες που ξετυλίγονται κάθε μέρα στην πόλη μας.

Για να φτάσουμε εδώ, δημιουργήσαμε βήμα - βήμα μια ισχυρή συμμαχία με:
- την Κοινωνία Πολιτών,
- με τους εργαζόμενους στον δήμο,
- με θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- με ιδρύματα του εξωτερικού,
- με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,
- με καθέναν και κάθε μία που ήθελε να βοηθήσει.

Χρειάστηκε:
Να υπερβούμε μεγάλα εμπόδια.
Να πάμε βαθιά στον διοικητικό και οικονομικό εξορθολογισμό του δήμου.
Να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων, φέρνοντας στην πόλη 120 εκ. ευρώ, από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Να παλέψουμε με την γραφειοκρατία, με ξεπερασμένες αντιλήψεις για τον τρόπο διοίκησης.
Να πείσουμε για τον δικό μας τρόπο του «πολιτεύεσθαι».

Με τη συνολική μας αντίληψη και τη στάση μας δείξαμε ότι υπάρχει ένα άλλο μοντέλο διοίκησης. Ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και αλλιώς. Με επίμονη αντίσταση απέναντι στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

Ξέρουμε ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι μείζονος σημασίας για τη ζωή στην πόλη. Μια πόλη, όπου σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της, είναι μετανάστες-νόμιμοι κάτοικοι.

Αλλά την ίδια στιγμή η πόλη αυτή έχει καταστεί προορισμός ή σημείο διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που στερούνται νόμιμου τίτλου παραμονής στη χώρα.

Αρχή μας: η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας.
Κριτήριό μας: η ισορροπία και η ειρηνική συνύπαρξη. Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα ένταξης για εκείνους που το δικαιούνται.

Μετά τα τελευταία γεγονότα και τη δημόσια επίδειξη της ωμής βίας από αυτούς που μισούν τη δημοκρατία και την ελευθερία, η πολιτική μας αυτή έχει γίνει πια κοινός τόπος για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και όλους τους πολιτικούς φορείς, που πιστεύουν στη Δημοκρατία και μάχονται γι' αυτήν.

Με την εμπειρία και τη γνώση που διαθέτουμε έχουμε πια διαμορφώσει το πλαίσιο για να προχωρήσουμε.Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για μια πόλη-μητρόπολη με διοικητική αυτονομία.

Για μια Αθήνα που συμφιλιώνει καθημερινή ζωή με χώρο εργασίας και οικονομική δραστηριότητα με προστασία του αστικού χώρου και του περιβάλλοντος.

Για μία Πρωτεύουσα, διεθνή προορισμό, που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της ψυχαγωγία και πολιτισμό υψηλού επιπέδου.

Θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε και να ενισχύουμε τους τομείς της κοινωνικής μας πολιτικής, εμπλουτίζοντας τις δράσεις μας και διευρύνοντας την κάλυψη των αναγκών καθενός πολίτη ξεχωριστά.

Θα προχωρήσουμε τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πόλης μας, επιδιώκοντας οικονομικά προγράμματα και συμφωνίες, τόσο με την κεντρική διοίκηση, όσο και με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Για μία πόλη με δική της εικόνα και ταυτότητα, με διεθνή εκπροσώπηση.

Για μια Πρωτεύουσα, στην αιχμή ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανασυγκρότησης στην εποχή μετά την κρίση.

Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για μια πόλη που θα διευρύνει και θα βαθαίνει συνεχώς την ισότιμη συνεργασία με θεσμούς και πολιτικά κόμματα, με κοινωνικές ομάδες και δίκτυα πολιτών.

Όραμά μας, μία χειραφετημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα βρίσκεται στην αιχμή και του μεγάλου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Αυτό είναι η ουσία της «πρωτοβουλίας των 5 δημάρχων» και της μεγάλης ευθύνης που έχουμε αναλάβει.

Όλοι οι Έλληνες ζούμε από την αρχή αυτής της κρίσης αλλά ακόμη και πριν από αυτήν, την αδυναμία των παραδοσιακών μορφών διοίκησης, να προσαρμοστούν στις ανάγκες και στα δεδομένα της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουμε.

Οφείλουμε να απαντήσουμε στη κρίση με νέα εργαλεία ανάπτυξης, νέες μορφές συλλογικότητας, νέες αρχές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αυτό είναι για εμάς εφαρμοσμένη πολιτική.

Πολιτική, που κάθε μέρα βλέπει ένα μικρό έστω κομμάτι του σχεδίου της να γίνεται πραγματικότητα και να απαντά στις νέες ανάγκες των πολιτών.

27 Νοεμβρίου σήμερα και 36 μήνες μετά, μπορούμε να πούμε ότι έγιναν βήματα. Κάναμε σημαντικά βήματα.

Όμως, τα προβλήματα είναι εδώ. Οι ανάγκες παραμένουν.
Τα όσα έγιναν και τα όσα γίνονται καθημερινά στην Αθήνα μπορεί να φαίνονται λίγα συγκριτικά με το μέγεθος και τις ανάγκες της πόλης. Τις ανάγκες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Γι' αυτό και δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή εικόνα της πόλης.

Με αυτές τις σκέψεις, με αυτά τα αποτελέσματα, με αυτό το όραμα, απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες της Αθήνας. Θέλω να τους πω ότι βρίσκομαι εδώ, ζητώντας και πάλι την εμπιστοσύνη τους. Με την ηθική δέσμευση που αυτό συνεπάγεται.

Ο Δήμος δεν αποτελεί για μένα πεδίο πολιτικής δοκιμής για μια επόμενη φάση. Δεν είμαι από εδώ «περαστικός». Ο Δήμος Αθηναίων, ήταν και παραμένει το βαρύτερο καθήκον που έχω επωμιστεί στη ζωή μου. Μια μεγάλη δοκιμασία, αλλά και μια μεγάλη πρόκληση.

Πολίτες που με συναντούν, μου λένε: «Τί κρίμα Δήμαρχε που δεν σού τυχε να πάρεις τον Δήμο τις καλές εποχές, τότε που υπήρχαν λεφτά και ήταν όλα ευκολότερα».

Ε λοιπόν όχι!! Εγώ νοιώθω πιο τυχερός που ανέλαβα στη δυσκολότερη στιγμή της χώρας. Γιατί ό,τι κάνουμε τώρα έχει πολλαπλάσια δύναμη για την επιβίωση των ανθρώπων. Και γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Οι συνεργάτες μου και εγώ, είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Δεν είμαι μόνος μου. Τίποτα δεν μπορεί να κάνει κανείς μόνος του.

Γιατί η δύναμη μιας πόλης, είναι η δύναμη των πολιτών της. Η δύναμη της Αθήνας, είναι η δύναμη των ανθρώπων της».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Χορηγήθηκε ποσό 22 εκατ. ευρώ Τα έκτακτα δελτία καιρού έφεραν τις προκαταβολές για το επίδομα θέρμανσης


Τα έκτακτα δελτία καιρού έφεραν τις προκαταβολές για το επίδομα θέρμανσης
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ποσό ύψους περίπου 22 εκατομμυρίων ευρώ χορηγήθηκε σήμερα, Τετάρτη, ως προκαταβολή στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρα, ενώ πληθαίνουν τα έκτακτα δελτία καιρού και αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Παράλληλα, και μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για τα κλειστά σχολεία σε Νάουσα και Φλώρινα λόγω έλλειψης θέρμανσης, δόθηκε και έκτακτη επιχορήγηση σε Δήμους, ποσού 8 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση αυξημένων αναγκών για θέρμανση σχολικών μονάδων τους. Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παρουσιάστηκε μόνος του στη ΓΑΔΑ Τέταρτη σύλληψη του Λάκη Γαβαλά για χρέη προς το Δημόσιο


Συνελήφθη για χρέη από φόρους ακινήτων
Συνελήφθη για χρέη από φόρους ακινήτων

Αυτή τη φορά πρόκειται για χρέος ύψους 700.000 ευρώ από φόρους σε ακίνητα, τα οποία κατείχε - Εμφανής η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών

Στη ΓΑΔΑ κρατείται για άλλη μια φορά ο σχεδιαστής Λάκης Γαβαλάς.

Πρόκειται για την τέταρτη φορά που ο Γαβαλάς θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη λόγω χρεών.

Η σύλληψή του έγινε το πρωί της Τετάρτης όταν ο γνωστός σχεδιαστής παρουσιάστηκε στο κτίριο της ΓΑΔΑ με τον δικηγόρο του όταν ενημερώθηκε πως εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα για χρέη στο δημόσιο.

Αυτή τη φορά το χρέος είναι ύψους 700.000 ευρώ και προέρχεται από φόρους για ακίνητα, τα οποία κατείχε.

Ο Λάκης Γαβαλάς αναμένεται εντός της ημέρας να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα.
protothema.gr

Read more...

Κατατίθεται το ν/σ σήμερα ή αύριο στη Βουλή Σε έξι μηνιαίες δόσεις ο νέος φόρος ακινήτων


Σε έξι μηνιαίες δόσεις ο νέος φόρος ακινήτων

Μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους έχουν ατομική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ - Μεγάλοι «κερδισμένοι» οι αγρότες - Το ΥΠΟΙΚ αναμένει έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, ποσό κατώτερο των προβλέψεων - Ποιοι είναι οι συντελεστές και το αφορολόγητο όριο

Ηπιότερος, σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, αλλά και μόνιμος πλέον θα είναι για τη χαμηλή και μεσαία ιδιοκτησία ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που θα επιβληθεί από το 2014, οπότε και οι «έχοντες» ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν «διπλό» φόρο, ενώ μεγάλοι «κερδισμένοι» είναι οι αγρότες.

Το τελικό σχέδιο νόμου, το οποίο έλαβε την έγκριση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ή αύριο στη Βουλή, καθώς θα πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που κυρώνεται στις 7 Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την αποπληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων και του συμπληρωματικού φόρου σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τα τέλη Δεκεμβρίου. Ωστόσο το 2015 ο ενιαίος φόρος θα καταβληθεί σε 9 μηνιαίες δόσεις.

Πάντως, η τρόικα αμφισβητεί τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και έχει ζητήσει επιπλέον μέτρα 400 εκατ. ευρώ, μετά τις παρεμβάσεις στο αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, έπειτα από απαίτηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.  Τα νέα μέτρα θα προέλθουν από την περικοπή κατά 200 εκατ. του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και από άλλα διαρθρωτικά μέτρα που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί.

Από το «πακέτο» του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων αναμένονται να βεβαιωθούν 3,2 δισ. ευρώ (ή 3,1 δισ. ευρώ χωρίς τα αγροτεμάχια) και να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι μια νέα «τρύπα», σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, ύψους 250 εκατ. ευρώ στις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι με βάση τις εκτιμήσεις των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών από τα 2,65 δισ. ευρώ που υπολογίζουν ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία, περίπου τα 660 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Ο νέου τύπου ΦΑΠ, θα έχει αυξημένο αφορολόγητο όριο στις 300.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ που είναι σήμερα, καθώς και περισσότερους συντελεστές αφού από πέντε γίνονται έξι, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη προοδευτικότητα. Οι συντελεστές θα κυμαίνονται από 0,2% έως και 1% για ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.

Πέρα από το νέου τύπου ΦΑΠ, οι έχοντες, όπως άλλωστε και όλοι οι ιδιοκτήτες, καλούνται με βάση το νομοσχέδιο να καταβάλουν το 2014 φόρο για κάθε ακίνητο που κατέχουν, από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας.

Από το φόρο, πάντως, απαλλάσσονται πλήρως τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα, μειώνεται η φορολογία στα οικόπεδα, ενώ καταργούνται και οι συντελεστές προσαύξησης των αγροτεμαχίων για απόσταση από τη θάλασσα.

Θα πρέπει να αναφερθεί δε ότι για τα νομικά πρόσωπα προβλέπεται μικρή μείωση των συντελεστών που ισχύουν σήμερα: από 0,3% και 0,6% σε 0,25% και 0,5%.

Επισημαίνεται ότι εξαιρέσεις και απαλλαγές από το φόρο θα υπάρχουν για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, καθώς και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Αν και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής δεν αποκλείεται να επέλθουν αλλαγές στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί, με στόχο πάντα την ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση συγκεκριμένων κατηγοριών ιδιοκτητών, το βασικό κείμενο προβλέπει ότι ο φόρος θα αποτελείται από τον κύριο και το συμπληρωματικό φόρο.

Τον κύριο φόρο τον πληρώνουν όλα τα είδη ακινήτων (κτήρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια), ανεξαρτήτως νομικής μορφής του ιδιοκτήτη, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των αστικών ακινήτων στην κατοχή των φυσικών και νομικών προσώπων με αφορολόγητο και προοδευτική κλίμακα για τα μεν και αναλογικό συντελεστή για τα δε.

Α. Ο κύριος φόρος υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

1. Κτήρια. Βασικός φόρος 2-13 ευρώ/τ.μ. σε 12 κλιμάκια ανά τιμή ζώνης, χαμηλότερος από 21,6% έως 4,4% σε σχέση με τον ΕΕΤΑ (μεσοσταθμικά 16%). Προβλέπεται συντελεστής παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Τα κτήρια ειδικής χρήσης έχουν συντελεστή μειωμένο κατά 50%, πλην των αγροτικών, που έχουν μηδενικό συντελεστή, ενώ προβλέπεται και μειωτικός συντελεστής επιφάνειας. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτήριο φορολογούνται στο 10% του κανονικού συντελεστή, με την εξαίρεση των αγροτικών, που έχουν μηδενικό συντελεστή.

2. Οικόπεδα. Βασικός φόρος 3-9.000 ευρώ/στρέμμα σε 25 κλιμάκια, χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το σ/ν της διαβούλευσης (μεσοσταθμικά 83%).

3. Αγροτεμάχια. Βασικός φόρος 1 ευρώ/στρέμμα, με συντελεστή θέσης από 1-3, συντελεστή άρδευσης 1,1, συντελεστή χρήσης (δασικά 0,1, βοσκότοποι 0,5, καλλιέργειες κάθε είδους 2, λατομεία 5, εκθέσεις 8), συντελεστή απαλλοτρίωσης 0,75 και συντελεστή κατοικίας 5.

Β. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας των αστικών ακινήτων του ιδιοκτήτη, όπως ο ΦΑΠ. Τα φυσικά πρόσωπα έχουν αυξημένο αφορολόγητο (από 200.000 σε 300.000 ευρώ) και χαμηλότερους αρχικούς συντελεστές, με ανώτατο συντελεστή 1% (από 2%). Τα νομικά πρόσωπα φορολογούνται όπως και τώρα, με τους βασικούς συντελεστές να μειώνονται από 0,6% και 0,3% σε 0,5% και 0,25% αντιστοίχως.

Για τα φυσικά πρόσωπα ο συντελεστής ξεκινά από 2 τοις χιλίοις για περιουσία άνω των 300.000 ευρώ κατά άτομο. Υπολογίζεται ότι η βεβαίωση του φόρου θα ανέλθει σε 3,24 δισ. ευρώ (3,1 δισ. ευρώ χωρίς τα αγροτεμάχια), με είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ (μέση εισπραξιμότητα 82%). Η βεβαίωση των αντίστοιχων φόρων του 2013 εκτιμάται σε 3,18 δισ. ευρώ, με αναμενόμενη είσπραξη περί τα 2,5-2,6 δισ.

Μεταβιβάσεις

Στο νέο σχέδιο νόμου για τα ακίνητα, θα προβλέπεται η μείωση των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης από 8% και 10% σε 3% και 5% αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση δεν δέχτηκε την πρόταση της τρόικας για πλήρη κατάργηση του φόρου μεταβίβασης, καθώς υπολογίζει ότι οι απώλειες θα είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα έπρεπε να καλυφθεί από το νέο φόρο ακινήτων, οπότε θα άνοιγε ένας νέος φαύλος κύκλος.

Οι επιπτώσεις σε επιμέρους κατηγορίες

Για τις επιπτώσεις από τη νέα μορφή φορολογίας στο σημείωμα αναφέρεται ότι η συνολική είσπραξη είναι η ίδια με την υπολογιζόμενη για φέτος.

Η επιβάρυνση ειδικά των αγροτεμαχίων είναι για τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών πολύ μικρή, της τάξης μερικών δεκάδων ευρώ ετησίως. Αυτοί που έχουν ακίνητα σε οικόπεδα επιβαρύνονται, γιατί θα πληρώσουν και για τα οικόπεδα αυτοτελώς και επιπρόσθετο φόρο για την περιουσία τους, εφόσον ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Ετσι ελαφρύνονται όλοι όσοι πλήρωναν φόρο ΕΕΤΑ και ΕΕΤΗΔΕ προηγουμένως για αστικά οικήματα, μεσοσταθμικά γύρω στο 16%, η οποία, μάλιστα, μείωση είναι προοδευτικά κατανεμημένη (από 21,6% για τους αδύναμους έως 4,4% για τους πιο ευκατάστατους).

Οσοι πλήρωσαν ΦΑΠ φέτος, με το νέο σύστημα θα πληρώνουν τα ίδια περίπου (φόρο αστικών οικοπέδων συν πρόσθετο φόρο μεγάλης περιουσίας), αλλά μερικές μεσαίες κατηγορίες ελαφρύνονται, γιατί ανεβαίνει το αφορολόγητο από τις 200.000 στις 300.000 ευρώ.

Γίνεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης:

- Με τα αγροτεμάχια, αλλά με τρόπο που να μην προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στους αγρότες.
   
- Mε επιβάρυνση των αστικών οικοπέδων, αλλά με τρόπο που να μην προκαλεί πρόσθετη επιβάρυνση σε κανέναν.

Επισημαίνεται ακόμη πως η ιδέα της προοδευτικής φορολόγησης διατηρείται και επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της ακίνητης περιουσίας, ενώ οι εξαιρέσεις και απομειώσεις για τους ανέργους, τους πολυτέκνους, τους αναπήρους έχουν ήδη βελτιωθεί και υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου υπήρξαν αντιδράσεις από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ κάποιοι βουλευτές απείλησαν ότι θα καταψηφίσουν τις σχετικές ρυθμίσεις στην περίπτωση κατά την οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρούσε σε σημαντικές αλλαγές.

Με πηγές από Naftemporiki και «Καθημερινή» 
protothema.gr

Read more...

(Ρεπορτάζ) Που αποσκοπούν οι συχνές παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου τι λένε συνεργάτες του

20131127-082642.jpg
Οι συχνές παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου τροφοδοτούν έντονους προβληματισμούς και οδηγούν πολλούς να σκέφτονται που το πάει ο πρώην πρωθυπουργός. Ορισμένοι έχουν πειστεί ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική αλλά από θέση ισχύος. Άλλοι, εκτιμούν ότι θέλει να «καθαρίσει» το όνομα του και να επιμεληθεί την υστεροφημία του και άλλοι, όπως οι συνεργάτες του, που λένε πως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει και ότι απλά συνέπεσαν αρκετά γεγονότα μαζί, που τον υποχρεώνουν να παρέμβει. Είτε σε θέματα εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας, όπως έκανε τελευταία, είτε σε θέματα πέραν των συνόρων όπως έγινε με το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χ. Θαπατέρο.
Από το Γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, αναγκάστηκαν όπως λένε συνεργάτες του να απαντήσουν όχι στα όσα περιλαμβάνονται στο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, όπου φέρεται να περιγράφει παρασκήνια σε σχέση με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, τις πιέσεις που δέχτηκαν χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως και την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, αλλά στα δημοσιεύματα και το ρεπορτάζ ορισμένων ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που ακολούθησαν την προδημοσίευση του βιβλίου από το Ρόιτερ, όπου υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένη σκηνή με τον Γάλλο πρόεδρο, να χαρακτηρίζει παρανοϊκό τον κ. Παπανδρέου με φωνές πάνω στο τραπέζι των ηγετών.
Το βιβλίο του κ. Θαπατέρο οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου είναι πιθανόν να το έχουν ήδη παραγγείλει από εκδοτικό οίκο του εξωτερικού και περιμένουν να φτάσει στα χέρια τους για να διαπιστώσουν τι ακριβώς γράφει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, αλλά εν αναμονή του ακριβούς περιεχομένου έλεγαν:
«Δεν ξέρουμε αν αυτό που περιγράφεται υπάρχει στο βιβλίο του κ. Θαπατέρο – αυτό θα το δούμε όταν θα έχουμε το βιβλίο στη διάθεσή μας-, ούτε και αν ειπώθηκαν αυτά κάπου από τον Σαρκοζί. Όπως δεν γνωρίζουμε αν οι συγκεκριμένες αναφορές για τον Γιώργο Παπανδρέου στο κείμενο του Ρόιτερ προέρχονται από το βιβλίο Θαπατέρο ή προέρχονται από άλλο βιβλίο που έχει εκδοθεί παλαιότερα. Το σίγουρο είναι ότι δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου».
Επίσης εξηγούσαν ότι, «αν είχε γίνει κάτι τέτοιο σε κάποια Σύνοδο Κορυφής παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών θα το ξέραμε από την πρώτη στιγμή. Αν έχει γίνει κάπου αλλου, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Μπορεί να γνωρίζει κάτι ο κ. Θαπατέρο, δεν έχουμε όμως διαβάσει το βιβλίο του, γνωρίζουμε μόνο τα δημοσιεύματα» .
Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θυμίζουν με την ευκαιρία αυτή, ότι εκείνο το δραματικό βράδυ στις Κάννες, πράγματι ο Γάλλος πρόεδρος είχε αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος, αλλά η Μέρκελ ήταν πιο ψύχραιμη και διαλλακτική και επέδειξε μιας μορφής κατανόηση, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης δεν αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο στο μέλλον και άλλες χώρες να κάνουν δημοψήφισμα, ιδιαιτέρως για τα θεσμικά της ΕΕ.
Αν κάτι έχει σημασία για τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, είναι το γεγονός ότι, όλα αυτά επισκιάζουν τα πραγματικά διακυβεύματα στα οποία πρέπει να απαντήσει και η Ελλάδα και η Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε κέντρα μακράν των Ευρωπαίων πολιτών, όπως βεβαίως και των Ελλήνων, σε μια περίοδο που περισσότερο από ποτέ θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Δημοκρατία.

Read more...