Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Διαδηλώνει στη Ρώμη η Forza Italia Έκπτωτος Καβαλιέρε, ο Μπερλουσκόνι δεν είναι πια γερουσιαστής της Ιταλίας


Έκπτωτος Καβαλιέρε, ο Μπερλουσκόνι δεν είναι πια γερουσιαστής της Ιταλίας
  (Φωτογραφία:  Associated Press )


Ρώμη, Ιταλία
Σχεδόν μία 20ετία αφότου ο επιχειρηματίας και βαρόνος των μίντια Σίλβιο Μπερλουσκόνι εισέβαλε στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας για να κυριαρχήσει επί χρόνια απέναντι σε μία διασπασμένη Αριστερά, η ιταλική Γερουσία έγραψε τους τίτλους του κοινοβουλευτικού του βίου ψηφίζοντας υπέρ της αποπομπής του από το Σώμα υπό το βάρος της καταδίκης του φορολογική απάτη. Στιγμή-ορόσημο στα ιταλικά χρονικά, «μαύρη» ημέρα για τον Καβαλιέρε που καταγγέλλει ότι τον «έστησαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα», αλλά εκείνος θα παραμείνει εδώ.

H συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Γερουσίας διεξήχθη ανάμεσα σε προσβολές, κορόνες και φωνές της δεξιάς για «πραξικόπημα», παρουσία 500 δημοσιογράφων και τεχνικών από ιταλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, και με τις γυναίκες γερουσιαστές της Forza Italia ντυμένες στα μαύρα.

Την ίδια ώρα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωνε από το βήμα κομματικής συγκέντρωσης στη Ρώμη πως η σημερινή είναι «ημέρα πένθους» για τη Δημοκρατία και παραλλήλιζε τους δικαστές της Αριστεράς με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες...

Η αποπομπή του Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία ήλθε τρεις μήνες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε οριστικά και αμετάκλητα την καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού σε τετραετή ποινή φυλάκισης (που μετετράπη σε ένα χρόνο κατ' οίκον περιορισμού ή κοινωφελούς εργασίας ) για την παράνομη αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset.

Από τις 17:43 (ώρα Ιταλίας) της 27ης Νοεμβρίου ο ηγέτης της ιταλικής δεξιάς έπαψε να είναι μέλος του Κοινοβουλίου. Η Ολομέλεια της Γερουσίας άναψε το «πράσινο φως» για την αποπομπή, απορρίπτοντας σε φανερή ψηφοφορία αλλεπάλληλες προτάσεις που είχε καταθέσει στην ημερήσια διάταξη η Forza Italia για να αποφευχθεί η «έξωση» του Μπερλουσκόνι.

Δεν ακολούθησε ψηφοφορία επί αυτής καθαυτής της αποπομπής, καθώς ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο ανακοίνωσε πως δεδομένης της καταψήφισης των προτάσεων της Forza Italia, θεωρείται ήδη αποφασισμένη η έκπτωση του Καβαλιέρε από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Η απόφαση της Γερουσίας σημαίνει ότι για τα επόμενα 6 χρόνια ο 77χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την εκλογή του στο ιταλικό Κοινοβούλιο.

«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή που ακούω να χαρακτηρίζεται 'πραξικόπημα' ο απόλυτος σεβαμός των νόμων» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος Λούιτζι Ζάνγκα ανακοινώνοντας τη στήριξη της κεντροαριστεράς στην αποπομπή.

Υπέρ της αποπομπής ψήφισαν επίσης οι γερουσιαστές του Κινήματος 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία (Sel), ενώ διαφωνίες ανέκυψαν στους κόλπους της Επιλογής Πολιτών του Μάριο Μόντι, με αποτέλεσμα δύο γερουσιαστές να επιλέξουν την αποχή.

Η Forza Italia, η ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά και η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο, πρώην δελφίνου του Μπερλουσκόνι, καταψήφισαν την αποπομπή από το Σώμα.

Ε.Μ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: