Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Βολές κατά Στουρνάρα Ντ.Μπακογιάννη: Υπάρχει υπερφορολόγηση, η μεσαία τάξη καταρρέει


Ντ.Μπακογιάννη: Υπάρχει υπερφορολόγηση, η μεσαία τάξη καταρρέει
Η Ντ.Μπακογιάννη βουλευτής ζήτησε, μεταξύ άλλων, τη μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2014.

Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον ο προϋπολογισμός εξυπηρετεί τους αναπτυξιακούς του στόχους, ενώ διαφώνησε ανοιχτά με την πρόσφατη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα πως δεν υπάρχει υπερφορολόγηση,

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στο Mega, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε πως υφίσταται υπερφορολόγηση των Ελλήνων. Απευθυνόμενη στον Ι. Στουρνάρα, η βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε πως «αν η υπερφορολόγηση συνιστά πρόσθετο μέτρο για έκτακτες ανάγκες του κράτους, αυτό είναι μια αντίληψη. Αν όμως δεν υπάρχει υπερφορολόγηση και υπάρχει δυνατότητα να φτάσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης όπως λέτε, τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα.

«Ο ΦΑΠ έχει οκταπλασιαστεί. Η μεσαία τάξη καταρρέει. Χιλιάδες νοικοκύρηδες και νομοταγείς πολίτες πασχίζουν να πουλήσουν πάση θυσία ακίνητα για να πληρώσουν το ΦΑΠ. Φτάνουμε στα όρια της αντοχής των επιχειρήσεων. Εξαντλούνται οι ελάχιστες αποταμιεύσεις και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί» υποστήριξε.

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής ζήτησε, μεταξύ άλλων, τη μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα εξοικονόμησης του ποσού αυτού μέσω πάταξης του λαθρεμπορίου πετρελαίου, ελέγχου της φοροδιαφυγής με προσλήψεις «μάχιμων ελεγκτών» και μέσω επίσπευσης των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο δημόσιο τομέα.

«Δεν έχω μούτρα να εμφανιστώ στις καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών, όταν λέμε πως φεύγουν 500 απ' το υπουργείο Παιδείας και φεύγουν 100» ανέφερε.

Πάντως, ο Γιάννης Στουρνάρας, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat, επανέλαβε πως οι πολίτες στην Ελλάδα δεν υπερφορολογούνται. Επίσης,υποστήριξε ότι διευρύνεται η φορολογική βάση και βελτιώνεται η φορολογική δικαιοσύνη, ενώ με τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών εντάσσονται πλήρως όλες οι ομάδες, ώστε να μην περιορίζεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αποκαθιστώντας έτσι τις αδικίες του φορολογικού συστήματος που είχε χάσει την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Αποστάσεις από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών κράτησε και ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος εκτίμησε πως «δεν πάνε καλά οι αποκρατικοποιήσεις και οι εκτιμήσεις είναι υπεραισιόδοξες (...) Άκουσα για μετάβαση στο λιγότερο κράτος αλλά η προσέγγιση, μου φάνηκε πολύ ήπια. Γιατί ο κ. Στουρνάρας ήταν ένας απ' αυτούς που κατηγορούσαν την ήπια προσαρμογή της ΝΔ» σχολίασε ο κ. Λυκουρέντζος.

Άδικο θεώρησε τον φόρο ακινήτων και ο βουλευτής της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος, υπενθυμίζοντας πως «οι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυραίοι που αγωνίστηκαν να φτιάξουν ένα σπίτι, το έχουν πληρώσει εκατοντάδες φορές».

Σχολιάζοντας την «ενδοοικογενειακή διένεξη των μνημονιακών», οΠαναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως αυτή έχει ως στόχο μονάχα την αντιπολίτευση, γιατί «για πρώτη φορά η χώρα έχει εναλλακτική πρόταση που στοχεύει στη δομική αλλαγή της πορείας της χώρας».

«Αυτό δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε και το ονομάζετε 'μη πρόταση'. Ως πρόταση θεωρείτε την ανιαρή, κουραστική ομιλία του υπουργού Οικονομικών, που περισσότερο απευθυνόταν στους δανειστές και κηδεμόνες μας και λιγότερο στο λαό» είπε.

Ο κ. Λαφαζάνης παρατήρησε πως η Βουλή, «για πρώτη φορά, συζητά Προϋπολογισμό που θα καταρτιστεί από άλλους -από την τρόικα» και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών πως «ενσωματώνει ως μεγέθη στον Προϋπολογισμό, μέτρα που δεν έχει ψηφίσει η Βουλή: Ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα, δεν έχει ψηφιστεί και θα βάλετε την πλειοψηφία να τα ψηφίσει εκ των υστέρων».

«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πλάσμα φαντασίας, εμπαιγμός και κοροϊδία, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σας είναι 6,2 δισ. ευρώ και μιλάτε για 812 εκατ. ευρώ πλεόνασμα, όταν κουτσουρεύετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και περιορίζετε τις επιστροφές φόρων» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Το χειρότερο για τον Προϋπολογισμό, είναι πως έχει βάρη 5,2 δισ. ευρώ που θα επιπέσουν στον κοινωνικό τομέα -κάτι που θα σηματοδοτήσει την ολοκληρωτική κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: