Οι συχνές παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου τροφοδοτούν έντονους προβληματισμούς και οδηγούν πολλούς να σκέφτονται που το πάει ο πρώην πρωθυπουργός. Ορισμένοι έχουν πειστεί ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική αλλά από θέση ισχύος. Άλλοι, εκτιμούν ότι θέλει να «καθαρίσει» το όνομα του και να επιμεληθεί την υστεροφημία του και άλλοι, όπως οι συνεργάτες του, που λένε πως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει και ότι απλά συνέπεσαν αρκετά γεγονότα μαζί, που τον υποχρεώνουν να παρέμβει. Είτε σε θέματα εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας, όπως έκανε τελευταία, είτε σε θέματα πέραν των συνόρων όπως έγινε με το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χ. Θαπατέρο.
Από το Γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, αναγκάστηκαν όπως λένε συνεργάτες του να απαντήσουν όχι στα όσα περιλαμβάνονται στο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, όπου φέρεται να περιγράφει παρασκήνια σε σχέση με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, τις πιέσεις που δέχτηκαν χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως και την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, αλλά στα δημοσιεύματα και το ρεπορτάζ ορισμένων ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που ακολούθησαν την προδημοσίευση του βιβλίου από το Ρόιτερ, όπου υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένη σκηνή με τον Γάλλο πρόεδρο, να χαρακτηρίζει παρανοϊκό τον κ. Παπανδρέου με φωνές πάνω στο τραπέζι των ηγετών.
Το βιβλίο του κ. Θαπατέρο οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου είναι πιθανόν να το έχουν ήδη παραγγείλει από εκδοτικό οίκο του εξωτερικού και περιμένουν να φτάσει στα χέρια τους για να διαπιστώσουν τι ακριβώς γράφει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, αλλά εν αναμονή του ακριβούς περιεχομένου έλεγαν:
«Δεν ξέρουμε αν αυτό που περιγράφεται υπάρχει στο βιβλίο του κ. Θαπατέρο – αυτό θα το δούμε όταν θα έχουμε το βιβλίο στη διάθεσή μας-, ούτε και αν ειπώθηκαν αυτά κάπου από τον Σαρκοζί. Όπως δεν γνωρίζουμε αν οι συγκεκριμένες αναφορές για τον Γιώργο Παπανδρέου στο κείμενο του Ρόιτερ προέρχονται από το βιβλίο Θαπατέρο ή προέρχονται από άλλο βιβλίο που έχει εκδοθεί παλαιότερα. Το σίγουρο είναι ότι δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου».
Επίσης εξηγούσαν ότι, «αν είχε γίνει κάτι τέτοιο σε κάποια Σύνοδο Κορυφής παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών θα το ξέραμε από την πρώτη στιγμή. Αν έχει γίνει κάπου αλλου, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Μπορεί να γνωρίζει κάτι ο κ. Θαπατέρο, δεν έχουμε όμως διαβάσει το βιβλίο του, γνωρίζουμε μόνο τα δημοσιεύματα» .
Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θυμίζουν με την ευκαιρία αυτή, ότι εκείνο το δραματικό βράδυ στις Κάννες, πράγματι ο Γάλλος πρόεδρος είχε αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος, αλλά η Μέρκελ ήταν πιο ψύχραιμη και διαλλακτική και επέδειξε μιας μορφής κατανόηση, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης δεν αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο στο μέλλον και άλλες χώρες να κάνουν δημοψήφισμα, ιδιαιτέρως για τα θεσμικά της ΕΕ.
Αν κάτι έχει σημασία για τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, είναι το γεγονός ότι, όλα αυτά επισκιάζουν τα πραγματικά διακυβεύματα στα οποία πρέπει να απαντήσει και η Ελλάδα και η Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε κέντρα μακράν των Ευρωπαίων πολιτών, όπως βεβαίως και των Ελλήνων, σε μια περίοδο που περισσότερο από ποτέ θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Δημοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου