Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Μεγάλο "πάρτι" στην Ελλάδα του 2011: Η υψηλότερη φαρμακευτική δαπάνη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ



Άκρως αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το μεγάλο "φαγοπότι" που είχε στηθεί στην Υγεία το 2011. Πόσα χρήματα δαπάνησε η Ελλάδα για φάρμακα
Αποκαλυπτικά για τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα τα στοιχεία που φέρνει στο φως έκθεση του Οργανισμού Οικονομικών Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Από την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κρίσης, στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ότι υπήρχαν ενδείξεις πως από τότε που ξεκίνησε η κρίση άρχισε να αυξάνεται το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας.
Εκφράζεται ακόμα η ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις ορισμένων πολιτικών που έχουν αναληφθεί. Σημειώνοντας πως η πρόληψη είναι συχνά πιο οικονομικά αποδοτική για τη βελτίωση της υγείας, τονίζεται πως οι περικοπές είχαν δαπανηρές και θανατηφόρες αλυσιδωτές επιπτώσεις.
Ως παράδειγμα φέρνει τη δραματική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων HIV που αναφέρθηκαν από το 2010 στην Αθήνα μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών.
Στην έκθεση διαπιστώνεται ακόμα πως οι περισσότεροι στην Ελλάδα "παραιτούνται" από την ιατρική περίθαλψη λόγων των οικονομικών περιορισμών. Οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος είναι αυτές που επηρεάζονται περισσότερο, ενώ πιθανότατα είναι αυτές που έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης.
Αναφέρεται ακόμα πως στην Ελλάδα καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο συνταγογράφησης αντιβιοτικών μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με τον καθορισμένο ημερήσιο αριθμό να φτάνει στο 39,4 ανά 1.000 άτομα, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 20,5.
Η Ελλάδα μάλιστα δαπάνησε πολλά περισσότερα χρήματα από τον μέσο όρο ανά κάτοικο για φάρμακα. Συγκεκριμένα, ξοδεύτηκαν 673 δολάρια ανά άτομο το 2011, όταν ο μέσος όρος ήταν στα 483 δολάρια.
Εκτός αυτών, στη χώρα μας καταγράφεται ένα ακόμα ρεκόρ, καθώς είχαμε μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών ανά κάτοικο (6,1 ανά 1.000), με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται στην Αθήνα. Αυτό τη στιγμή που ο αριθμός των νοσηλευτών ανά κάτοικο ήταν από τους χαμηλότερους με 3,3 ανά 1.000.
Μεταξύ άλλων ευρημάτων της έκθεσης, η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών (31,9% του ενήλικου πληθυσμού), με τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα να αγγίζουν το 30%.
Σημειώνεται ακόμα πως κατέχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βρεφών με χαμηλό βάρος γέννησης (10%) και πως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% τα αγόρια και τα κορίτσια είναι υπέρβαρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: