Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα φάρμακα - Κόντρες και ένταση στη Βουλή



Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για τις τιμές των φαρμάκων. Μεγάλη ένταση για τα διαδικαστικά
Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία του υπουργείου Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου.
Με 164 Ναι, 72 Όχι και 10 παρών σε σύνολο 246 παρόντων βουλευτών υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα φάρμακα.
Την τροπολογία καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφότου απορρίφθηκε η πρότασή του για ψήφιση της τροπολογίας ανά άρθρο, δεδομένου του ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτίθεται μονάχα στη ρύθμιση για τα φάρμακα, και όχι στα υπόλοιπα άρθρα, που αφορούν ενοποιήσεις νοσοκομείων, επικουρικούς γιατρούς και θέματα του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης.
Ο προεδρεύων Ιωάννης Τραγάκης κατέστησε σαφές ότι βάσει του Κανονισμού δεν θα προηγηθεί συζήτηση ουσίας, καθώς η αιτιολόγηση της ψήφου των κομμάτων έχει γίνει σε προηγούμενη συνεδρίαση.
Κόντρα για τη διαδικασία. Ναι στα 4 άρθρα ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι στο 5ο για την μείωση των τιμών
Την ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δηλώνουν υπέρ της τροπολογίας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας δεδομένου ότι το κόμμα του διαφωνεί μόνο με το άρθρο για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το αίτημα του δεν έγινε δεκτό από τον κ. Τραγάκη.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν να ψηφίζουν "ναι" στα 4 πρώτα άρθρα και "όχι" στη μείωση των φαρμάκων. Εκ παραδρομής, ο κ. Καραγιαννίδης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ανάποδα με τον κ. Τραγάκη να τον διορθώνει.
Δεν θεωρεί νόμιμη την ψηφοφορία για την τροπολογία για τα φάρμακα ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση Λαφαζάνη
Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κατήγγειλε ότι η διαδικασία είναι κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, καθώς οι βουλευτές εξαναγκάζονται να πουν ή ναι σε όλα ή όχι σε όλα. Κατηγόρησε, επίσης, το ΠΑΣΟΚ ότι τεχνηέντως κατέθεσε την πρόταση ονομαστικής.
Στη συνέχεια ο ίδιος διάβασε δήλωση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:
"Η διεξαχθείσα ψηφοφορία είναι παράνομη ως απολύτως αντικανονιστική και αντισυνταγματική, εφόσον αυθαιρέτως στην συγκεκριμένη τροπολογία συμπεριλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα, στα οποία δεν καταγράψατε τις διαφορετικές ψήφους των βουλευτών μας. Νόμιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει και δεν θα γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η φαλκίδευση της ψήφου μας".
"Εμείς δεν ψηφίζουμε τιμές Σαμαρά ή τιμές Τσίπρα. Τις μειώσεις των φαρμάκων τις έκανε το ΠΑΣΟΚ" σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "για να σκεπάσει αυτό που γίνεται, έφτασε στο σημείο να καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής".
Ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε τον λόγο και με παρέμβασή του κάλεσε τον υπουργό Υγείας 'Αδωνη Γεωργιάδη να ζητήσει συγγνώμη για όσα έχει πει σε βάρος του κ. Κουρουμπλή.
Η ψηφοφορία προχώρησε μετ΄ εμποδίων, με τους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται μεσούσης της ανάγνωσης του καταλόγου των βουλευτών ότι επιχειρείται νόθευση της ψήφου τους, επειδή ψηφίζονται πακέτο τα πέντε άρθρα της τροπολογίας.
Οι φωνασκίες ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να ανέβει στο βήμα για να προεδρεύσει την ώρα της ψηφοφορίας και να καλέσει τους βουλευτές να μη δημιουργούν τεχνητή ένταση.
"Αρκετά χαλάσαμε την εικόνα του κοινοβουλίου για διαδικαστικό θέμα" επέμεινε ο κ. Μεϊμαράκης όταν βουλευτές από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν να απαντούν ότι ψηφίζουν τα άρθρα 1,2,3 και 4 της τροπολογίας, όχι στο άρθρο 5 της ίδιας τροπολογίας, και οι ψηφολέκτες να εγγράφουν "όχι στην τροπολογία".
"Παρών" ψήφισε το ΚΚΕ.
Από τη διαδικασία αποχώρησαν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καταγγέλλοντας ότι η διαδικασία είναι παράνομη.
Άδωνις: Να μην αρθεί η ασυλία μου για τον... Καμμένο
Σημειώνεται πως παράλληλα με ψηφοφορία για την τροπολογία για τα φάρμακα στη Βουλή, διεξήχθη και η ψηφοφορία για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτση και Ηλ. Κασιδιάρη και του Υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.
Ο Δ. Κουκούτσης αμφισβήτησε το κατηγορητήριο, αλλά η Β. Κατριβάνου παρενέβη και επέμεινε ότι υπήρξε επίθεση, με τη φρουρά της Βουλής να μην παρεμβαίνει και να χρειάζεται η παρέμβαση του φρουράρχου. «Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, γιατί δεν έκανα όσα μου καταλογίζονται», απάντησε ο Δ. Κουκούτσης.
Ο Ηλ. Κασιδιάρης αντιμετωπίζει μήνυση από την ιδιοκτησία του τηλεοπτικού σταθμού "ALPHA" και δημοσιογράφο του σταθμού με αφορμή ρεπορτάζ για προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας ζήτησε στη Βουλή να μην αρθεί η ασυλία του όπως έχει αιτηθεί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος γιατί όπως είπε: "Έχω μια σφοδρή πολιτική διαμάχη με τον κύριο Καμμένο αλλά όσα λέμε δεν είναι επί προσωπικού… Είναι ένα είδος βιομηχανίας εκ μέρους του κυρίου Καμμένου γι αυτό ζητώ να μην αρθεί η βουλευτική ασυλία μου".
Την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά την απόσυρση της τροπολογίας για τα φάρμακα ώστε να δοθεί ένας εύλογος χρόνος δέκα ημερών για διαβούλευση, ωστόσο τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ καταλόγισαν ευθύνες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί αρνήθηκε να δώσει θετική ψήφο, εμμένοντας ταυτόχρονα στη θέση να διεξαχθεί την Τετάρτη η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
ΑΝ.ΕΛ.
Η απόφαση για κοινή ονομαστική ψηφοφορία για τα δύο θέματα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά.
Ο κ. Μαρίας ζήτησε νωρίτερα από τον προεδρεύοντα Γ.Τραγάκη να εξασφαλίσει τη δυνατότητα ψήφου για την άρση ασυλίας του Δ. Κουκούτση στους βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Τελικά, οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία της τροπολογίας για τα φάρμακα, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς. "Υπάρχουν αντιφατικά στοιχεία, που άλλα θέλουμε να ψηφίσουμε και άλλα όχι", είπε.
(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: