Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Έφεραν και ...πήραν πίσω τροπολογία για τα δάνεια των κομμάτων

Για γέλια ή για κλάματα

Απεσύρθη η τροπολογία που κατέθεσαν οι γραμματείας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ Μιχάλης Καρχιμάκης και Ανδρέας Λυκουρέντζος αντίστοιχα, και η οποία επιχειρούσε να φέρει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια των κομμάτων καθώς χαρακτηρίστηκε ως εκπρόθεσμη.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που ανησύχησε περισσότερα τα επιτελεία των δύο κομμάτων ήταν ότι θα ζητούταν ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη και υπήρχε κίνδυνος να καταψηφιστεί!

Να σημειωθεί ότι εάν καταψηφιζόταν, τότε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έχαναν το «δικαίωμα» να νομοθετήσουν για τις οφειλές τους προς τις τράπεζες.

Υπο αυτά τα δεδομένα, αρχικά τα δύο κόμματα διέρρεαν ότι θα αποσύρουν από την τροπολογία την «προκλητική» πρόταση για διαγραφή των συσσωρευμένων τόκων αλλά θα διατηρούσαν το χαμηλό επιτόκιο του 4%.

Όταν όμως διαπίστωσαν ότι δεν κάμφθηκαν οι ενστάσεις, απέσυραν όλη την τροπολογία προκειμένου να μην χάσουν το δικαίωμα να την επαναφέρουν στο μέλλον, υπο ...ευνοϊκότερες συνθήκες.

Read more...

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Αλλαγές σε συντελεστές και ύψος κτιρίων


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Aθήνα
Κατέθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

* Συνενώσεις οικοπέδων, με τις οποίες δίνεται δυνατότητα αναβάθμισης της εικόνας της πόλης και αύξησης των ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων της, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Στα μεγάλα οικόπεδα οι συνενώσεις επιτρέπουν τη δημιουργία μεγάλων ενιαίων χώρων πρασίνου ασημαντικής περιβαλλοντικής αξίας, ενώ με την πρόταση δίνεται γενικά η δυνατότητα αναμόρφωσης ολόκληρων περιοχών και εφαρμογής νέων προτύπων ανάπτυξης.

* Μεγαλύτερη ελευθερία στην ανάπτυξη των όγκων και μορφών του κτιρίου. Διευκολύνονται, εξάλλου, οι έλεγχοι οικοδομών που γίνονται σαφείς και αφορούν μόνον την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων.

* Εισαγωγή νέων ορισμών και δυνατοτήτων, όπως τα υπόσκαφα κτίρια, τα φυτεμένα δώματα, οι κατακόρυφοι κήποι, τα διπλά κελύφη με στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης.

Για την περιβαλλοντικά εναρμονισμένη δόμηση και με δεδομένη την αύξηση των αναγκών δροσισμού, οι οποίες οδηγούν στην εντατική λειτουργία ενεργοβόρων κλιματιστικών με παράλληλη απόρριψη της θερμότητας και επιβάρυνση της θερμοκρασίας του υπαίθριου αστικού χώρου, ο ΝΟΚ υποστηρίζει παθητικές μεθόδους, που βοηθούν στη βελτίωση της θερμικής άνεσης κατά τη χρήσης των κτιρίων.

Επιπλέον δίνονται κίνητρα για τη μείωση της κάλυψης των κτιρίων και για τη χρήση οικολογικών, φιλικών προς την υγεία και το περιβάλλον τεχνολογιών και υλικών.

Ειδικότερα, συνυπολογίζονται οι συντελεστές όγκου, δόμησης και κάλυψης, καθώς και το ύψος των κτιρίων.

Σε ό,τι αφορά τον συντελεστή όγκου, σύμφωνα με τον ΝΟΚ, προσμετράται στον όγκο ό,τι προσμετράται στη δόμηση, όταν πρόκειται για την υποστήριξη του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής ελευθερίας.

Για δε τον συντελεστή δόμησης, υπό όρους και προϋποθέσεις δίνεται κίνητρα αυξημένης δόμησης σε περιπτώσεις, που υπάρχει σαφής αντιστάθμιση με περιβαλλοντικά ή και κοινωνικά οφέλη.

Ενδεικτικά, παρέχονται κίνητρα αυξημένου συντελεστή δόμησης για δημιουργία «ενεργειακού κτιρίου» πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, φυτεμένα δώματα, υπόσκαφα κτίρια, συνενώσεις οικοπέδων, περιορισμό της κάλυψης και χρήση μονώσεων και εξωτερικών τοίχων μεγάλου πάχους από φυσικά υλικά, διπλά ενεργειακά κελύφη.

Σχετικά με τον συντελεστή κάλυψης, για την ύπαρξη βιοκλιματικού σχεδιασμού, δεν προσμετρώνται τα ίχνη των χώρων, που συμβάλλουν στον παθητικό δροσισμό, τη σκίαση, τον φυσικό αερισμό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ύψη των κτιρίων, αυξάνεται κατά 0,25 μ. το ύψος κάθε ορόφου, ώστε να υποστηρίζεται ο καλός φυσικός εξαερισμός και φωτισμός των χώρων.

Στον τομέα της εξυπηρέτησης των λειτουργιών των κτιρίων, προβλέπονται τα εξής:

* Οι ανοιχτοί από τη μία μόνο πλευρά και κατά ένα ποσοστό της κάτοψης χώροι, εφόσον δεν είναι κοινόχρηστοι, μετρούν στον συντελεστή δόμησης, ενώ οι στεγασμένοι χώροι που είναι ανοιχτοί κατά ένα ποσοστό δεν υπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης και όγκου, ακόμη κι αν περιλαμβάνουν φέρον στοιχείο.

* Δεν υπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης τα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια, συμπεριλαμβανομένων των πλατύσκαλων και των ανελκυστήρων, ώστε να δημιουργούνται λειτουργικοί χώροι με σωστές προδιαγραφές για τη χρήση τους.

Επιτρέπεται η υπό προϋποθέσεις κύρια χρήση των υπόγειων χώρων, εφόσον δεν αποτελούν ανεξάρτητη ιδιοκτησία και δεν αποφέρουν έσοδο από τη χρήση τους.

* Επιτρέπονται πατάρια σε ποσοστό 10% συντελεστή δόμησης, εφόσον δεν αποτελούν αυτόνομο χώρο και εντάσσονται εντός άλλου του οποίου αποτελούν τμήμα. Αντίστοιχα επιτρέπεται η υπό όρους χρήση των σοφιτών κάτω από στέγες.

* Επανέρχονται σε ισχύ οι μικροί εσωτερικοί αίθριοι χώροι για φωτισμό και αερισμό των κτιρίων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προστασία των φυσικών πόρων και των διαθέσιμων χώρων της πόλης, ορίζεται ότι:

* Δεν επιτρέπεται η σφράγιση του φυσικού εδάφους και η επέκταση του υπογείου πέρα από το 50% του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου, ώστε να μην καταργούνται ο φυσικός κύκλος του νερού και η υψηλή βλάστηση. Η όποια επιφάνεια νερού στον ακάλυπτο χώρο υπολογίζεται ως φύτευση.

* Η υπόγεια στάθμευση στα μικρά οικόπεδα υποστηρίζεται με τη δημιουργία κουβούκλιου στέγασης ανελκυστήρα οχημάτων εντός των πλαγίων αποστάσεων του κτιρίου, ώστε να μην επιβαρύνεται με οχήματα ο δημόσιος χώρος και να μειωθεί η παρόδια στάθμευση.

* Καθίσταται υποχρεωτική η συλλογή και ο διαχωρισμός των σκουπιδιών στην περίφραξη - όριο του οικοπέδου ή σε χώρους με πρόσβαση από την όψη του κτιρίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σκληρή απάντηση Παπουτσή με αιχμές για το έργο ΧρυσοχοΐδηΤην δική του απάντηση δίνει ο Χρήστος Παπουτσής, στον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, περί αποδυνάμωσης της ομάδας ΔΙ.ΑΣ κατά την θητεία του.
Ο Χρήστος Παπουτσής υποστήριξε πως κατά την διάρκεια της θητείας του, η δύναμη των ... σωμάτων ασφαλείας αυξήθηκε τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό, ενώ άφησε και ο ίδιος αιχμές για το έργο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά την διάρκεια της δικής του θητείας.

Απαντώντας στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο κ. Παπουτσής επισημαίνει ότι στις 7/5/10 η δύναμη της ομάδας ΔΙΑΣ ανερχόταν σε 1916 άτομα, ενώ στις 7/3/12 ανέρχεται σε 1986 άτομα. Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρώην υπουργού, σήμερα από τα 1986 στελέχη της ομάδας, 100 είναι τραυματίες, 353 βρίσκονται είτε σε εκπαίδευση, είτε σε κανονική, είτε σε αναρρωτική άδεια, ενώ οι 190 υπηρετούν στο κέντρο διοικητικής υποστήριξης και συντονισμού των επιχειρήσεων στις πέντε διευθύνσεις των περιφερειακών γραφείων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός, βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση 1.200 αστυνομικών και ειδικών φρουρών προκειμένου να επιλεγούν για τις ομάδες δίκυκλης αστυνόμευσης και «ήδη, στον πρώτο κύκλο έχουν εξεταστεί 417 και έχουν επιλεγεί 48 για τη ΔΙΑΣ και 48 για τη ΔΕΛΤΑ». Σύμφωνα ακόμη με τον κ. Παπουτσή, στις 7/5/10 τα δίκυκλα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ήταν 1.077, ενώ στις 7/3/12 ανέρχονταν σε 1.137 , «εκ των οποίων 813 σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μετά από δύο χρόνια διαρκούς επιχειρησιακής χρήσης».

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Παπουτσής υπενθυμίζει ότι από την άνοιξη του 2011, για πρώτη φορά άρχισε να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Υπογραμμίζει επίσης ότι η ΕΛ.ΑΣ. «με ειδικά διαταγμένες δυνάμεις επιχειρεί καθημερινά στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας» και ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που διατίθενται στο κέντρο «ενισχύθηκαν και σε μέσα, και σε ανθρώπινο δυναμικό».

Ο κ. Παπουτσής αφήνει επίσης αιχμές κατά του κ. Χρυσοχοΐδη, από τον οποίο είχε παραλάβει τη σκυτάλη του υπουργείου, σημειώνοντας ότι το Σεπτέμβριο του 2010, που ανέλαβε ο ίδιος, «το βάρος του παρελθόντος σε εκκρεμή αιτήματα ασύλου μεταναστών, ήταν ήδη πολύ μεγάλο. 48.000 αιτήματα χορήγησης ασύλου».

«Δηλαδή 48.000 άνθρωποι με «ροζ χαρτάκι» κυκλοφορούσαν στο κέντρο της Αθήνας. Όμηροι, στην αναμονή για εξέταση του αιτήματος ασύλου» αναφέρει ο κ. Παπουτσής προσθέτοντας ότι σήμερα, τα αιτήματα που εκκρεμούν έχουν μειωθεί κατά 17.000.

Όπως σημειώνεται τέλος στην ανακοίνωση, οι κ.κ. Παπουτσής και Χρυσοχοΐδης είχαν συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν οι προτεραιότητες στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας. Ο κ. Παπουτσής ευχήθηκε μάλιστα στον κ. Χρυσοχοΐδη «καλή επιτυχία στο έργο του»...

iefimerida.grRead more...

Ο Παπακωνσταντίνου να κρεμαστεί στο Σύνταγμα εάν «φούσκωσε» συνειδητά το έλλειμμα!Βόμβα Γεωργαντά. ..
Σαφείς αιχμές για τον ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του εκλεκτού του, επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, άφησε η κυρία Ζωή Γεωργαντά κατά την κατάθεσή της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την συγκεκριμένη υπόθεση.
Αναλυτικά, η... Ζωή Γεωργαντά σημείωσε ότι «το έλλειμμα φουσκώθηκε είτε από ανικανότητα, ή από απειρία ή σκοπιμότητα» και πρόσθεσε πως «αν ο Παπακωνσταντίνου φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα».

Τόνισε ότι «δεν μπορώ να ξέρω αν οτιδήποτε έγινε ήταν εις γνώση των πολιτικών. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρχε μεγάλη ανοχή στους χειρισμούς Γεωργίου».

Συμπλήρωσε, δε, πως «κατά την άποψη μου, το έλλειμμα θα μπορούσε να συγκρατηθεί αν έπαιρνε μέτρα η κυβέρνηση και σήμερα θα μπορούσε να είναι μονοψήφιο. Λέω με επιφύλαξη ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν 12,5% το άλλο ήταν "φούσκωμα"» και εξήγησε ότι «τα στοιχεία πειράχτηκαν για να πάει το έλλειμμα από 12,5% σε 13,6%. Ο Γεωργίου δεν μας ενημέρωνε για τίποτε, ενημέρωνε για τα πάντα τον Παπακωνσταντίνου».

Η κατάθεση - βόμβα της Ζωής Γεωργαντά έρχεται σε συνέχεια της αποκάλυψης από τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Κουρουμπλή, ο οποίος παρουσίασε επιστολή με την οποία ο κ. Γεωργίου ζητούσε την παρέμβαση του Πολ Τόμσεν, εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Τρόικα, προκειμένου να αντικατασταθούν τα "ανεπιθύμητα" στον ίδιο μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής...

protothema.grRead more...

Στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου το PSI, νέα συνεδρίαση την Παρασκευή

Αντίστροφη μέτρηση


Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Στη σημασία της επιτυχίας του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπδήμος, στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το μεσημέρι στο PSI είχαν ενταχθεί ομόλογα που αντιστοιχούν σε ποσό άνω των 143 δισ. ευρώ και η ροή συμμετοχών ήταν ακόμη πολύ ενεργή. Αυτό σημαίνει πως η συμμετοχή κυμαίνεται περί το 80%.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημέρωσε για τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν δέχτηκαν να ενταχθούν στο PSI, εκφράζοντας την λύπη του. Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «παράλογη και μυωπική λογική».

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, χαρακτήρισε την απόφαση των ταμείων λανθασμένη, καθώς, όπως είπε, «δεν προστατεύουν ούτε τη δική τους περιουσία».

Τα ταμεία αυτά κατέχουν ομόλογα ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, η συμμετοχή τους δεν είναι καθοριστική για την πορεία του PSI, ωστόσο, όπως ανέφεραν, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «υπό άλλες συνθήκες, ενδεχομένως, η συμμετοχή τους να είχε καθοριστική σημασία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σύνολο της περιουσίας όλων των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αν την ρευστοποιούσαν σήμερα θα εισέπρατταν έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ανταλλαγή ομολόγων που αφορά 177 δισεκατομμύρια ευρώ ολοκληρώνεται στις 12 Μαρτίου, ενώ ένα μήνα μετά, το αργότερο, θα έχει ολοκληρωθεί και μια δεύτερη ανταλλαγή που αφορά 28 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 18 αφορούν ομόλογα που υπόκεινται σε ξένα δίκαια και τα υπόλοιπα 10 αφορούν ομόλογα των ΔΕΚΟ εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι για αυτή την δεύτερη ανταλλαγή «δεν χρειάζεται να είναι ανοιχτή η Βουλή».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο του νέου οικονομικού προγράμματος της χώρας, καθώς και του δεύτερου πακέτου χρηματοδοτικής στήριξης» τόνισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη των στόχων του νέου προγράμματος και του δεύτερου χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης.

«Ένα σχετικά περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος και παράλληλα, ενέχει κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές και, γενικότερα, για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, έχει διαμορφώσει ένα πρόσφορο πλαίσιο με σημαντικά κίνητρα για την ανταλλαγή ομολόγων. «Γι’ αυτόν το λόγο προσβλέπω στη μέγιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά, στην προσπάθεια προσαρμογής και ανόρθωσης της οικονομίας μας».

«Το PSI είναι το τρίτο μεγάλο βήμα για την έγκριση και υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Το πρώτο βήμα ήταν η υιοθέτηση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, το δεύτερο ήταν η έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδος με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το τρίτο είναι η ολοκλήρωση του PSI σήμερα και το τέταρτο είναι η τελική έγκριση του χρηματοδοτικού πακέτου και η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα ιδιαιτέρως σημαντική.Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Θα βάλουμε …Επίτροπο στη Siemens!

Καθάρισαν με 270 εκατ. για το σούπερ σκάνδαλο οι Γερμανοί

Επίτροπο στη μητρική εταιρεία της Siemens στη Γερμανία πρόκειται να τοποθετήσει η Ελλάδα μετά από συνεννόηση και συμφωνία του Υπουργείου Οικονομικών με την Γερμανική εταιρεία.

Ο επίτροπος, σύμφωνα με αυτά που έχουν γίνει έως τώρα γνωστά θα διαχειριστεί θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που άπτονται του πολύκροτου σκανδάλου.

Επίσης η Siemens μετά τη συμφωνία με τη χώρα μας ζητάει επισήμως συγγνώμη για τη συμπεριφορά των στελεχών της στα σκάνδαλα. Έτσι δεσμεύθηκε να δώσει 170 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα εκ των οποίων τα 90 θα είναι για την καταπολέμηση της διαφθορά με ερευνητικά προγράμματα και υποτροφίες.

Τα υπόλοιπα 80 θα έχουν να κάνουν με συμψηφισμό των εκκρεμοτήτων από τη μία ή την άλλη πλευρά. Η Siemens επιπλέον δεσμεύθηκε να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και να εξετάσει άλλη μια επένδυση 60 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει 700 νέες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε εδώ την αναλυτική ανακοίνωση του υπ। Οικονομικών για τη συμφωνία
protothema.gr

Read more...

Παραιτείται ο Βενιζέλος......αύριο στη 1 το μεσημέρι...

Αύριο στη 1μμ, κατά 99,9% θα ανακοινώσει την παραίτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, για να... ασχοληθεί επιτέλους απερίσπαστος με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

Όχι, για να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές (αυτό είναι τελειωμένο, θα τις κερδίσει με γκολ απ΄τα αποδυτήρια), αλλά για να αναστήσει το πεθαμένο σήμερα ΠΑΣΟΚ.

Αυτό είναι το στοίχημα του Βαγγέλη, μετά τη σημερινή αίσια κατάληξη του PSI, που έκλεισε με τεράστια συμμετοχή των ιδιωτών.

taxalia.blogspot.comRead more...

Έληξε η προθεσμία για το PSI εν μέσω αισιοδοξίας ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%

Αισιοδοξία για επιτυχή ολοκλήρωση


Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό συμμετοχής για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο ακόμα και πάνω από 90%
Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό συμμετοχής για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο ακόμα και πάνω από 90% (Φωτογραφία: ICON )


Aθήνα
Έληξε στις 10 το βράδυ η προθεσμία που είχε δώσει το Ελληνικό Δημόσιο για την αποδοχή της πρότασης που αφορά στα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο, ύψους 177,4 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό συμμετοχής πάνω από το 85% (150,79 δισ. ευρώ), ενώ στο σύνολο του χρέους που αναδιαρθρώνεται (206 δισ. ευρώ), η συμμετοχή ξεπερνά το 80%.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, αμέσως μετά την εκπνοή της προθεσμίας, ο επικεφαλής του hedge fund Greylock Capital, που συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή του IIF, δήλωσε ότι η συμμετοχή θα διαμορφωθεί κοντά στο 90% (για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο).

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters, μετά τη λήξη της προθεσμίας, το ποσοστό για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο διαμορφώθηκε πάνω από το 85%.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 8 το πρωί της Παρασκευής (στην ιστοσελίδα greekbonds.gr), ενώ στις 15:00 θα συνεδριάσει το Eurogroup για να λάβει (ή κατ' ουσία να επικυρώσει) τις τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα της ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης.

Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 13:00 ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των -20- νέων ελληνικών ομολόγων με διάρκεια έως και 30 έτη, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 17-28 σεντς στο ευρώ. Για τα 30ετή ομόλογα, οι εκτιμήσεις είναι ότι η τιμή τους θα είναι κοντά στα 18 σεντς/ευρώ, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τους ομολογιούχους να υπερβαίνουν, στην πράξη, το 80%.

H UBS εκτιμά ότι τα 30ετή ομόλογα θα τιμολογηθούν στα 15-17 σεντς στο δολάριο και τα αυτά που λήγουν το 2023 σε 20-22 σεντς/δολάριο.

Η BNP Paribas βλέπει το ομόλογο λήξεως 2023 στο 21,4 με 23,4 (και απόδοση 21,6%) και το 30ετές στο 15,6 - 17,6 με απόδοση 18,2%. Η μέση τιμή των νέων ομολόγων είναι 18 και η μέση απόδοση 19,4%.

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup (διά της φυσικής παρουσίας των υπουργών αυτή τη φορά), σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.

Για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω των όρων των ομολόγων αλλά και του γεγονότος ότι έχουν ήδη ενσωματωμένες ρήτρες, η ανταλλαγή θα γίνει στις αρχές Απριλίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πέντε εκατομμύρια στον λογαριασμό της Βουλής για την απόσβεση του χρέους

Διατέθηκαν για διαγραφή χρέους


Ο πρόδρος της Βουλής, Φ.Πετσάλνικος
Ο πρόδρος της Βουλής, Φ.Πετσάλνικος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τα πέντε εκατομμύρια ευρώ (4.884.372) προσεγγίζουν οι καταθέσεις στον λογαριασμό για την απόσβεση του δημόσιου χρέους, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, από τη Βουλή των Ελλήνων και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου της Βουλής, Φ.Πετσάλνικου, στη Διάσκεψη των Προέδρων, το παραπάνω ποσό είχε κατατεθεί έως τις 5 Μαρτίου και το σημερινό υπόλοιπο του λογαριασμού είναι 147.312 ευρώ, καθώς 4.737.060 ευρώ (στις 6 Σεπτεμβρίου 3.575.011 ευρώ και στις 27 Ιανουαρίου άλλα 1.162.049 ευρώ) διατέθηκαν για την επαναγορά από την ΤτΕ ομολόγων και διαγραφής αντίστοιχα δημόσιου χρέους 4.792.000 ευρώ.

Για τη συγκέντρωση του ποσού αυτού συμμετείχαν η Βουλή, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές με τρία εκατομμύρια ευρώ, ομογενής επιχειρηματίας με 500.000 ευρώ, ενώ μικρότερα ποσά συνεισέφεραν επαγγελματικοί φορείς όπως η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, υπάλληλοι Αttica Bank κ.α., το Οικουμενικό Πατριαρχείο, 18 μητροπόλεις και 30 ιεροί ναοί από όλη την Ελλάδα και η Εκκλησία της Κρήτης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στη Βουλή η τροπολογία για τη ρύθμιση αποπληρωμής των δανείων των κομμάτων

Κατατέθηκε από Καρχιμάκη και Λυκουρέντζο

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ.Καρχιμάκης
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ.Καρχιμάκης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Κατατέθηκε στη Βουλή η κοινή τροπολογία των γραμματέων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, Μ.Καρχιμάκη και Α.Λυκουρέντζου, για το θέμα της ρύθμισης αποπληρωμής των δανείων των κομμάτων.

Ειδικά για το θέμα της αποπληρωμής του κεφαλαίου των δανείων που έχουν συνάψει τα κόμματα, προβλέπεται η εξόφλησή τους σε ετήσιες δόσεις με σταθερό επιτόκιο 4%, ενώ απαγορεύεται να εκχωρούν προς εξασφάλιση δανείων, ποσοστό άνω του 50% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησής τους.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Απαγορεύεται από 1.1.2012 στα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων να εκχωρούν προς εξασφάλιση δανείων ή πιστώσεων ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης τους συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής ενίσχυσης για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς των άρθρων 1 και 3 του ν. 3023/2002, όπως αυτός ισχύει.
  • Η αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων ή πιστώσεων που έχουν συναφθεί μέχρι 31.12.2011 από πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς με εκχώρηση των μελλοντικών ποσών της παραγράφου 1 του παρόντος προς εξασφάλισή τους, αφού διαγραφούν οι τυχόν ανεξόφλητοι τόκοι, ρυθμίζεται να εξοφληθεί ολοσχερώς σε ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις και με σταθερό επιτόκιο 4%.
Για πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις δεν υπερβαίνουν τα 20.000.000 ευρώ, οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις ανέρχονται στο 20% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνται.

Για πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 20.000.000 ευρώ, οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις ανέρχονται στο 50% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνται.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει απευθείας σε καθέναν από τους εκδοχείς, κατά την αναλογία ενός εκάστου, τη συμφωνηθείσα τοκοχρεωλυτική δόση, το δε απομένον ποσό της παραγράφου 1 του παρόντος θα καταβάλλεται στα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς.

Ειδικά, από τα οφειλόμενα και μη καταβληθέντα ακόμη ποσά της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης για το έτος 2011, σε κάθε εκδοχέα καταβάλλονται μόνον τα οφειλόμενα ποσά τόκων μέχρι 31.12.2011 και τα υπόλοιπα ποσά καταβάλλονται στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς.

Η τροπολογία, που φέρει τον χαρακτηρισμό «εκπρόθεσμος», κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Παραίτηση Μπεγλίτη από εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ

Τη στήριξή του στον Ευ.Βενιζέλο εκφράζει ανοικτά ο κ. ΜπεγλίτηςΑνακατατάξεις προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πάνος Μπεγλίτης υπέβαλλε την παραίτησή του από τη θέση αυτή, καθώς τη θεωρεί ασυμβίβαστη με την ανοιχτή τοποθέτησή του υπέρ της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όπως δήλωσε στον realfm «ως προς τη θεσμική μου ιδιότητα έχω ζητήσει ήδη από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποδεσμευτώ από τις θεσμικές μου ευθύνες γιατί θεωρώ ότι σ’ αυτή τη συγκυρία και ενόψει εσωκομματικών διαδικασιών δεν θα ήταν πολιτικά και προσωπικά ηθικό για μένα να παίζω ένα ρόλο επιτήδειου ουδέτερου. Κατά συνέπεια έχω ζητήσει να αποδεσμευτώ έτσι ώστε να συμμετάσχω σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία εκφράζοντας την άποψή μου με βάση την προσωπική και πολιτική αντίληψη που έχω για τις υποψηφιότητες». Και ξεκαθάρισε: «Έχω επιλέξει με βάση τη δική μου αντίληψη των αναγκών της παράταξης τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο».

Read more...

Λαϊκό τσουνάμι στην Θράκη κατά του χρυσού ...
Απόντες όλοι οι βουλευτές της Θράκης...

Πάνω από 1500 άτομα διαδήλωσαν με πανό, συνθήματα, ευρηματικά πλακάτ, με καπνογόνα, δείχνοντας ότι μπορεί η ιστορία να έχει 13 χρόνια αλλά οι αντιστάσεις δεν κάμφθηκαν. Απόντες όλοι οι ... βουλευτές της Θράκης, παρόν μόνο βουλευτής …Αχαίας της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Μια μέρα μετά την έγκριση με τη διαδικασία fast track της επένδυσης των Χρυσωρυχείων Περάματος, πραγματοποιήθηκε στην Λεωφόρο Δημοκρατίας της Αλεξανδρούπολη η μεγαλύτερη σε παλμό και συμμετοχή διαδήλωση κατά της εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της περιοχής μας. Η διανομαρχιακή επιτροπή κατά του χρυσού έβαλε λεωφορεία από την Κομοτηνή που ήταν προσφορά του ΚΤΕΛ Ν. Ροδόπης και ο κόσμος έσπευσε να δώσει το παρόν του.
Στην Αλεξανδρούπολη το έδαφος είχε προετοιμασθεί με πανό που είχαν αναρτηθεί στο δημαρχιακό κατάστημα, με βαρέλια κυανίου που είχαν νεκροκεφαλές με ράβδους χρυσού που είχαν ως τραγική ειρωνεία το σήμα ότι είναι ελληνικό προϊόν, ενώ η καναδική εταιρία έγγραφε μην αγγίζετε και υπήρχε η σημαία της χώρας τους.

Aπό τον Χρόνο ΚομοτηνήςRead more...

Με αιχμές για τον προκάτοχό του επέστρεψε στο υπουργείο ο Μ.Χρυσοχοΐδης

«Έχει πληγεί το αγαθό της ασφάλειας»


Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Χρυσοχοΐδη
Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Χρυσοχοΐδη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με αιχμές κατά του προκατόχου του Χρήστου Παπουτσή για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο της Αθήνας, αλλά και γενικότερα με την έξαρση της εγκληματικότητας, έγινε η τελετή παράδοση- παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο νέος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι μεγάλη τιμή και χαρά το γεγονός ότι ο κ. Παπαδήμος τον κάλεσε και του ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της ασφάλειας.

«Στη χώρα έχει πληγεί ένα αγαθό που το δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι λιγότερο προνομιούχοι. Είναι το αγαθό της ασφάλειας» εξήγησε.

Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη συναισθηματικά, καθώς ο υπουργός αναφέρθηκε στον υπασπιστή του Γιώργο Βασιλάκη, ο οποίος σκοτώθηκε από την έκρηξη στο υπουργείο τον Ιούνιο του 2010.

Μιλώντας για την ασφάλεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι άμεσα βγαίνουν στο δρόμο 750 αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ», ενώ θα βρεθούν άλλοι 1.000 άμεσα για να ενισχύσουν τη συγκεκριμένη ομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 3.000 στην Αττική.

Οι προτεραιότητες του κ. Χρυσοχοΐδη: η ενίσχυση της αστυνόμευσης, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η κατάσταση στο Κέντρο της Αθήνας.

Για το τελευταίο, όπως δήλωσε μετά στους δημοσιογράφους, θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη και στη συνέχεια με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, με στόχο να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Ο νέος υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος θα μοιραστεί τα καθήκοντα με τον Μανώλη Όθωνα, αναφέρθηκε στις αυξημένες υποχρεώσεις των Σωμάτων Ασφαλείας, λόγω της κρίσης και δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλη προοπτική από την επιτυχία στον τομέα της ασφάλειας.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Θα καλύψουμε τις ηθικές μας υποχρεώσεις προς ιδιώτες»

Δήλωση Βενιζέλου στη Βουλή


Σε σύγχυση εξακολουθούν να παραμένουν τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα για το αν τελικά θα υπάρξει πρόνοια σχετικά τις απώλειες που θα υποστούν από το κούρεμα του χρέους, καθώς, λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση του PSI, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αρκέστηκε να πει: «Θα καλύψουμε όλες τις ηθικές μας υποχρεώσεις».

Ο υπουργός εξήγησε ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, βάσει του οποίου να γίνεται διαφοροποίηση των ομολογιούχων σε φυσικά και ιδιωτικά πρόσωπα, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ευνοϊκή «φορολογική μεταχείριση» για τα φυσικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι ένα από τα ζητήματα που συζητώνται είναι ο συμψηφισμός απωλειών που θα έχουν τα φυσικά πρόσωπα μέσω φορολογικών δηλώσεων.

Επιπροσθέτως, επιτέθηκε στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που δεν συμμετέχουν στη διαδικασία του κουρέματος।
.protothema.gr

Read more...

«Ναι» από τον Δ.Ρέππα στην πρόταση-νόμου 75 βουλευτών για αλλαγή του «πόθεν έσχες»

Κοινό πλαίσιο από όλα τα κόμματα

Η νέα διαμορφωμένη πρόταση θα κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου
Η νέα διαμορφωμένη πρόταση θα κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στην υιοθέτηση της πρότασης νόμου του Απόστολου Κακλαμάνη και άλλων 74 βουλευτών για τροποποίηση του νόμου περί «πόθεν έσχες» προχώρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι θετική σε κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί στη διαφάνεια του δημόσιου βίου.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφώνησαν να διαμορφώσουν από κοινού προτάσεις, σε ό,τι αφορά τον αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων που ανέλαβαν αξίωμα από το 1974 μέχρι σήμερα, την ανάρτηση των δηλώσεων περιουσιακής τους κατάστασης στο διαδίκτυο και την πρόβλεψη να κατάσχεται υπέρ του δημοσίου οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραλειφθεί στη δήλωση, εφόσον εντός τριών μηνών δεν αποδειχθεί ότι νομίμως έχει αποκτηθεί.

Η νέα διαμορφωμένη πρόταση, που θα έχει ενσωματωμένες και τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, θα κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου και θα συζητηθεί με τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Όλα τα κόμματα, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις τους, τάχθηκαν υπέρ της αρχής της πρότασης, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», διευκρινίζοντας πάντως ότι θα στηρίξει και θα υπερψηφίσει ορισμένες διατάξεις που ενισχύουν τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η λυπητερή της Εφορίας για τα ακίνητα...Δυσβάστακτο είναι το φορολογικό βάρος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και θα γίνει ακόμα επαχθέστερο με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε πρακτικό οδηγό για τους επιβαλλόμενους φόρους, τα αφορολόγητα ποσά και τις ισχύουσες εκπτώσεις. Αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα θα ...

αρχίσει η παραλαβή των σημειωμάτων του ΕΤΑΚ, για να ακολουθήσουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΦΑΠ.
Ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις των 500 ευρώ, αν η βεβαίωση έγινε με βάση τη δήλωση του υπόχρεου ή την έκδοση οριστικής πράξης ή μετά από συμβιβασμό και την καταβολή του 1/5 ή ύστερα από απόφαση δικαστηρίου ή από δικαστικό συμβιβασμό

«Φωτιά» είναι οι φόροι που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, οι οποίοι μάλιστα αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων, που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, η οποία δεν αποκλείεται να συνοδευτεί με περικοπή των αφορολόγητων ποσών...
ΕΘΝΟΣ.Read more...

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!

Μια γιορτή γεμάτη ιστορία


Σήμερα, 8 Μαρτίου, είναι η ημέρα που, όπως θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, το… ασθενές φύλο βρίσκεται στο επίκεντρο όλων και γιορτάζει για εκείνο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του που το καθιστά ξεχωριστό, ήτοι την θηλυκότητά του. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, λοιπόν!

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ή αλλιώς η Διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών είναι μια γιορτή που καθιερώθηκε μετά από πολλές θυσίες και άνισους αγώνες. Τις ρίζες της τις συναντάμε στις διαμαρτυρίες των γυναικών, όπως αυτές εκφράστηκαν στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Αίτημά τους ίσα δικαιώματα με τους άντρες, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.

Πρόκειται για μια ημέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, όπως και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.
Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και για να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Σαν σήμερα στη Νέα Υόρκη

8 Μαρτίου 1857: Οι γυναίκες που δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού (οι ονομαζόμενες «εργάτριες ρούχων») στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ξεσηκώθηκαν σε διαμαρτυρία. Αγωνίζονταν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στο χαμηλό μισθό. Η αστυνομία επιτέθηκε στις διαδηλώτριες και τις διασκόρπισε. Δύο χρόνια αργότερα, πάλι το Μάρτιο, αυτές οι γυναίκες οργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση προσπαθώντας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να κερδίσουν μερικά βασικά δικαιώματα στο χώρο εργασίας τους.

8 Μαρτίου 1908: 15,000 γυναίκες παρέλασαν μέσα από την Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσουν να απασχολούνται παιδιά σαν εργάτες। Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα» (Bread and Roses), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
.protothema.gr
Read more...

Στη μάχη των υπογραφών ρίχνονται Βενιζέλος και Παπουτσής

Η πορεία προς την εκλογή


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στη μάχη για τη συλλογή υπογραφών, όπως ορίζει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, έχουν ριχτεί τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Χρήστος Παπουτσής, προκειμένου στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος το Σαββατοκύριακο να ανακοινώσουν και επισήμως την υποψηφιότητά τους για την προεδρία.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο βουλευτής Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος είπε πως «είναι δεδομένο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών, εκτίμησε ότι οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία δεν θα κρατήσει περισσότερο από έναν χρόνο εάν δεν υπάρχει από πριν σαφές πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών με στόχο -σύμφωνα με πληροφορίες- να αγγίξουν το 50%+1 του αριθμού των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, δηλαδή να συγκεντρώσουν -όπως λένε- 191 υπογραφές.

Μεγάλο αριθμό υπογραφών σκοπεύει να συλλέξει κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνδιάσκεψης και ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος φαίνεται ότι θα αντλήσει το μεγαλύτερο τμήμα αυτών από τα στελέχη της περιφέρειας.

Την Τετάρτη, ο Χρήστος Παπουτσής δήλωσε στον Βήμα 99,5 ότι «αντιμάχομαι τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σ' ένα σύγχρονο ΚΟΔΗΣΟ. Έναν άνευρο δηλαδή κι αφυδατωμένο μικρό και καθαρό σχηματισμό του μεσαίου χώρου, το οποίο θα είναι απαραίτητο συμπλήρωμα και δεκανίκι των κεντροδεξιών σεναρίων».

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά των στελεχών που από τώρα τάσσονται υπέρ της προοπτικής συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Αντιμάχομαι ένα ΠΑΣΟΚ με βαρόνους και βαρονίες. Με αποφάσεις των αυτοαποκαλούμενων κορυφαίων με διευθετήσεις παρασκηνίων. Ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο συμβιβάζεται με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα και στην πραγματικότητα στερεί από τα στελέχη του, από τον ίδιο τον πολίτη, από τον ελληνικό λαό να πάρει τις τύχες και τις αποφάσεις στα χέρια του».

Πάντως, 12 στελέχη του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή τους την Τετάρτη ανέφεραν ότι δεν θα πάρουν μέρος στη Συνδιάσκεψη και παράλληλα δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατασχέσεις μισθών και ποινικές διώξεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές...Σε κατασχέσεις μισθών ή συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, καθώς και τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών του Δημοσίου, θα μπορούν να προχωρούν οι εφορίες προκειμένου να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με εγχειρίδιο οδηγιών που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον εάν... το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων η προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, τότε μπορεί να ασκηθεί και ποινική δίωξη κατά του οφειλέτη.

Αναλυτικότερα, στο φετινό εγχειρίδιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, υπογραμμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ, μηνιαίως.

Αν όμως ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Αναγκαστικά πάντως μέτρα είσπραξης δεν λαμβάνονται κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων, ύψους 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Η συγκεκριμένη μάλιστα ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ ΟΤΑ...
skai.grRead more...

Ανεβάζει ταχύτητα εν όψει εκλογών η κυβέρνηση - Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου

Προσπάθεια να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Εντατική δουλειά έχει μπροστά της η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται εν όψει κάλπης. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στους υπουργούς του, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο». Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα, θα συζητηθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή της νέας δανεικής σύμβασης, αλλά και η οργάνωση και λειτουργία του Τομέα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Εν συνεχεία, θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης με θέμα τη λήψη πολιτικών αποφάσεων για την πορεία των αναγκαίων δομικών αλλαγών.

Έως τις εκλογές, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δρομολογήσει τη δανειακή σύμβαση και το σχέδιο για την ανάπτυξη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, εντός των συμφωνημένων με τους δανειστές χρονοδιαγραμμάτων, να προλάβει όλες τις προθεσμίες προώθησης συγκεκριμένων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, υπό τη νέα της σύνθεση, έχει μπροστά της περίπου 30 ημέρες, δηλαδή έως την Κυριακή των Βαΐων για να φέρει εις πέρας το έργο της.

Πολλοί θεωρούν ότι ο μίνι ανασχηματισμός ήταν ένα μήνυμα του Λουκά Παπαδήμου προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός, λένε, εξέφρασε με τον τρόπο αυτό τη βουλησή του να συνεχίσει προς την ολοκλήρωση του έργου που έχει αναλάβει, χωρίς καθυστερήσεις και αποκλίσεις από το στόχο.

Όπως, άλλωστε, τονίζει και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, σε κάθε δημόσια παρέμβασή του, το πλαίσιο είναι ασφυκτικό και πως η προεκλογική περίοδος δεν θα έχει τα συνήθη χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον ακριβή χρόνο των εκλογών, όπως όλα δείχνουν η Κυριακή της κάλπης θα είναι είτε στις 29 Απριλίου, είτε στις 6 Μαΐου, δεδομένου ότι και ο Αντώνης Σαμαράς δεν συμφωνεί με εκλογές αργότερα από τις αρχές Μαΐου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ποιοι θα πληρώσουν το νέο Φόρο Ακινήτων

Έως 1170 ευρώ πρόστιμο για όσους αμελήσουν…

Στα γκισέ της εφορίας θα πρέπει να στηθούν και πάλι φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, που κατά τη διάρκεια του 2011 είχαν μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση ή στην ακίνητη περιουσία τους, καθώς επίσης και όσα φυσικά πρόσωπα κατείχαν την 1η-1-2011 ή και την 1η-1-2012 (κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία) κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε αναλυτικό οδηγό για τις πρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν φέτος οι πολίτες, αλλά και συνηθέστερα λάθη ή απορίες των φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα, όσοι είχαν το 2011 μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος, σε ηλεκτρονική μορφή μέσω διαδικτύου, νέα δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), στην οποία θα πρέπει να καταγράψουν τις συγκεκριμένες μεταβολές. Η δήλωση αυτή πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 30 Ιουλίου 2012.

Όσοι φορολογούμενοι κατείχαν, την 1η-1-2011 ή και την 1η-1-2012, κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Αν είχαν τα ακίνητα αυτά καί την 1η-1-2011 καί την 1η-1-2012 θα πληρώσουν δύο φορές τον ΦΑΠ!

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει και απαντήσεις σε δεκάδες ερωτήματα πολιτών σχετικά με το Ε9 του έτους 2012 και τον ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012:

Α. Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2012

1. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012;


Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων για το έτος 2012 είναι:

- Όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και αποκτήθηκαν εντός του έτους 2011.
- Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2012 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, τα οποία έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 προηγουμένων ετών.
- Ο υπόχρεος που στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση όπως έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών (έτη 2005 έως 2011), ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβληθεί η κατάσταση των ακινήτων.

- Το προστατευόμενο μέλος που υποχρεούται σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εφόσον έχει επέλθει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση εντός του 2011.

2. Οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινό έντυπο Ε9;

ΝΑΙ. Οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινό έντυπο Ε9.

3. Σε περίπτωση γάμου εντός του 2011 υποχρεούνται οι σύζυγοι να υποβάλλουν κοινό Ε9;

Σε περίπτωση γάμου εντός του 2011 υποχρεούται ο υπόχρεος-σύζυγος να υποβάλλει Ε9 έτους 2012 μόνο εφόσον η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα τα οποία έχουν αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών.

4. Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για υπόχρεο σε δήλωση Ε9 που απεβίωσε εντός του 2011;


Σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου μέχρι 31-12-2011 υποχρεούνται οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2012 στο όνομα του αποβιώσαντος συμπληρώνοντας στην πρώτη σελίδα του εντύπου τα στοιχεία του θανόντος σημειώνοντας «Χ» στην ένδειξη «διαγραφή λόγω θανάτου» καθώς και τα στοιχεία των λοιπών μελών όπως είχαν δηλωθεί στις δηλώσεις προηγουμένων ετών του αποβιώσαντος, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο» και «μεταβολή σχέσης -διαγραφή -άλλη αιτία».

Στο εσωτερικό του εντύπου δε θα αναγραφεί κανένα ακίνητο. Υπόχρεοι να δηλώσουν τα ακίνητα αυτά στη δήλωση στοιχείων ακινήτων είναι οι εξ' αδιαθέτου κληρονόμοι κατά το ποσοστό τους, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31-12-2011 ή οι εκ διαθήκης κληρονόμοι κατά το ποσοστό τους εφόσον έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31-12-2011.

5. Όταν επέλθει μεταβολή εντός του έτους 2011 στην οικογενειακή κατάσταση λόγω θανάτου της συζύγου ή των προστατευόμενων μελών ποιος υποχρεούται να το δηλώσει στο Ε9;

Σε περίπτωση θανάτου της συζύγου ή των προστατευόμενων μελών του υπόχρεου μέχρι 31-12-2011, ο υπόχρεος-σύζυγος θα υποβάλει έντυπο Ε9 έτους 2012 συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο» καθώς και «μεταβολή σχέσης -διαγραφή -Λόγω θανάτου». Στο εσωτερικό του εντύπου δε θα αναγραφούν στοιχεία των ακινήτων του θανόντος.

6. Σε περίπτωση διακοπής σχέσης των συζύγων εντός του έτους 2011, ποιος υποχρεούται να υποβάλει Ε9;

Σ' αυτή την περίπτωση ο υπόχρεος-σύζυγος που τα προηγούμενα έτη είχε αναγράψει τα ακίνητα της συζύγου του στο κοινό έντυπο Ε9, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2012 και να αναγράψει στην πρώτη σελίδα του εντύπου την σύζυγο, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο -σύζυγος» και «μεταβολή σχέσης -διαγραφή -άλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου δε θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου. Η σύζυγος δε θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2012, εφόσον δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων της.

7. Τέκνο που δεν είναι πλέον προστατευόμενο την 1η Ιανουαρίου 2012 σύμφωνα με τις διατάξεις φορολογίας εισοδήματος, υποχρεούται σε υποβολή Ε9 για το έτος 2012;

Ο υπόχρεος-γονέας που στις δηλώσεις Ε9 των προηγουμένων ετών συμπεριέλαβε τα ακίνητα τέκνου του, το οποίο το 2012 δεν είναι προστατευόμενο μέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2012 και στην πρώτη σελίδα του εντύπου αναγράφει το τέκνο, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο -τέκνο» και «μεταβολή σχέσης -διαγραφή -άλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου που θα υποβληθεί από τον υπόχρεο-γονέα δε θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων του τέκνου. Το τέκνο οφείλει να υποβάλει έντυπο Ε9 έτους 2012 με το οποίο δηλώνει μόνο τις μεταβολές των ακινήτων του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων του, δε θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2012.

8. Ακίνητο που μεταβιβάστηκε μέσα στο έτος 2011 και είχε αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγουμένων ετών πώς θα διαγραφεί;

Στην περίπτωση αυτή θα υποβληθεί από τον υπόχρεο δήλωση Ε9 έτους 2012, και στην πρώτη σελίδα του εντύπου στις ενδείξεις «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 τα έτη 2005 έως 2010» και «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2011» θα διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, δηλαδή «ΝΑΙ» εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή «ΟΧΙ» εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για τα έτη αυτά. Στο εσωτερικό της δήλωσης θα αναγραφούν όλα τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβιβάστηκε και στη στήλη «κωδ. μεταβολής» (24 του πίνακα 1 και 22 του πίνακα 2) θα αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 3 (διαγραφή ακινήτου).

Ως αύξων αριθμός του ακινήτου, σε περίπτωση που έχει αποσταλεί το εκκαθαριστικό σημείωμα ενιαίου τέλους ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) έτους 2008 θα αναγραφεί υποχρεωτικά ο αριθμός Α.Τ.ΑΚ. που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και όχι ο αύξων αριθμός ακινήτου. Σε περίπτωση όμως που έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, τότε αναγράφεται υποχρεωτικά ο Α.Τ.ΑΚ. από το εκκαθαριστικό έτους 2009.

Μόνο στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. ως αύξων αριθμός θα αναγραφεί εκείνος της δήλωσης Ε9 με τον οποίο δηλώθηκε το ακίνητο για πρώτη φορά.

9. Πώς γίνεται η μεταβολή ακινήτου που έχει ήδη δηλωθεί στο έντυπο Ε9 προηγουμένων ετών;

Στην περίπτωση αυτή θα υποβληθεί από τον υπόχρεο δήλωση Ε9 έτους 2012, και στην πρώτη σελίδα του εντύπου στις ενδείξεις «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 τα έτη 2005 έως 2010» και «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2011» θα διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, δηλαδή «ΝΑΙ» εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή «ΟΧΙ» εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για τα έτη αυτά. Στο εσωτερικό του εντύπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβάλλεται, στην κατάσταση που είναι την 1η Ιανουαρίου 2012 και στη στήλη «κωδ. μεταβολή» (24 του πίνακα 1 και 22 του πίνακα 2) θα αναγραφεί ο κωδ. αριθμός 2 (μεταβολή στοιχείων ακινήτου που έχει ήδη δηλωθεί).

Ως αύξων αριθμός του ακινήτου, σε περίπτωση που έχει αποσταλεί το εκκαθαριστικό σημείωμα ενιαίου τέλους ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) έτους 2008 θα αναγραφεί υποχρεωτικά ο αριθμός Α.Τ.ΑΚ. που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και όχι ο αύξων αριθμός ακινήτου. Σε περίπτωση όμως που έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, τότε αναγράφεται υποχρεωτικά ο Α.Τ.ΑΚ. από το εκκαθαριστικό έτους 2009.

Μόνο στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. ως αύξων αριθμός θα αναγραφεί εκείνος της δήλωσης Ε9 με τον οποίο δηλώθηκε το ακίνητο για πρώτη φορά.

10. Πώς δηλώνεται ακίνητο που αποκτήθηκε εντός του έτους 2011;

Στην περίπτωση αυτή, θα υποβληθεί από τον υπόχρεο δήλωση Ε9 έτους 2012, και στην πρώτη σελίδα του εντύπου στις ενδείξεις «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 τα έτη 2005 έως 2010» και «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2011» θα διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, δηλαδή «ΝΑΙ» εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή «ΟΧΙ» εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για τα έτη αυτά. Στη στήλη «κωδ. μεταβολής» του εσωτερικού του εντύπου (24 του πίνακα 1 και 22 του πίνακα 2) θα αναγραφεί ο κωδ. αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου, στο εσωτερικό του εντύπου, θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης Ε9 προηγουμένων ετών.

11. Με το Ε9 υποβάλλονται και οι τίτλοι κυριότητας;

ΟΧΙ, υποχρεούται όμως ο υπόχρεος στις σημειώσεις φορολογουμένου να αναγράψει τον αριθμό παραστατικού και την ημερομηνία αυτού που αποδεικνύει τη μεταβολή, (π.χ. συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κλπ).

12. Ποια ακίνητα γράφονται στον πίνακα 1 και ποια στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9;

Στον πίνακα 1 γράφονται όλα τα κτίσματα που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Επίσης στον ίδιο πίνακα γράφονται τα στοιχεία των εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικοπέδων είτε έχουν κτίσματα είτε όχι.

Στον πίνακα 2 αναγράφονται όλα τα γήπεδα-εκτάσεις που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

13. Για ακίνητο που αποκτήθηκε μέσα στο 2011 αλλά μεταβιβάστηκε το ίδιο έτος, υποχρεούται ο υπόχρεος να το αναγράψει στο Ε9 έτους 2012;

Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται η αναγραφή του συγκεκριμένου ακινήτου στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.


Β. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.)

1. Ποια φυσικά πρόσωπα είναι υποκείμενα στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.);

Όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξάρτητα από την ιθαγένεια, κατοικία ή την έδρα τους που έχουν την 1η Ιανουαρίου το δικαίωμα της πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας επί ακινήτων καθώς και το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσεων στάθμευσης, βοηθητικών χώρων και κολυμβητικών δεξαμενών που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα υπογείου, πυλωτής, δώματος ή ακάλυπτου χώρου οικοδομής, των ακινήτων αυτών. Από την 1η-1-2011 ισχύει, για τα φυσικά πρόσωπα, αφορολόγητο όριο αξίας της τάξεως των 200.000 ευρώ.


Η κλίμακα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που ισχύει για τα έτη 2011 και 2012
2. Είναι απαραίτητη η προσκόμιση πιστοποιητικού φόρου ακίνητης περιουσίας κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου;

Το πιστοποιητικό φόρου ακίνητης περιουσίας δεν απαιτείται για συμβολαιογραφικά έγγραφα που καταρτίζονται από φυσικά πρόσωπα εντός του 2012.

3. Τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας;

Όχι. Η δήλωση των φυσικών προσώπων συντίθεται μηχανογραφικά από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9). Για την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2012 λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) των ετών 2005 έως και 2011, οι οποίες περιλαμβάνουν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, καθώς και η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) του 2012, η οποία περιλαμβάνει τυχόν μεταβολές της οικογενειακής και περιουσιακής κατάστασης που έγιναν εντός του 2011 και ισχύουν την 1η-1-2012.

4. Πώς καταβάλλεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων;

Για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος που αναλογεί καταβάλλεται σε τρεις ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από τη βεβαίωση του τέλους. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του οικείου έτους τότε καταβάλλεται σε δύο ίσες δόσεις και αν βεβαιώνεται το μήνα Οκτώβριο και έπειτα καταβάλλεται εφάπαξ. Αν το συνολικό ποσό της οφειλής είναι μέχρι 250 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο, για όλους τους υπόχρεους τούτο θα καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.

5. Ποιοι πρόσθετοι φόροι επιβάλλονται στα φυσικά πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τον ΦΑΠ;

Για την επιβολή των πρόσθετων φόρων και προστίμων φυσικών προσώπων ισχύουν τα εξής:

- Όταν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του φόρου που οφείλεται για κάθε μήνα καθυστέρησης και μέχρι 60%.

- Όταν υποβληθεί ανακριβής δήλωση, επιβάλλεται στον υπόχρεο πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 2% επί του φόρου την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε ο υπόχρεος, για κάθε μήνα καθυστέρησης και μέχρι 100%.

- Όταν δεν υποβληθεί καθόλου δήλωση, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 2,5% επί του φόρου την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε ο υπόχρεος λόγω μη υποβολής της δήλωσης για κάθε μήνα καθυστέρησης και μέχρι 100%.

- Τέλος, επιβάλλεται πρόστιμο από 117 ευρώ έως 1.170 ευρώ στους υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, σε περιπτώσεις που δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή.

- Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο της προηγούμενης παραγράφου όταν δεν προκύπτει διαφορά φόρου για καταβολή εφόσον έχει ήδη επιβληθεί αυτοτελές πρόστιμο για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων।
.protothema.gr

Read more...

Γερμανική επιχείρηση «πείστε τους διστακτικούς» για συμμετοχή στο PSI

Άσκηση πίεσης


(Φωτογραφία: Associated Press )


Βερολίνο
Για εντατικές «προτροπές» από τη γερμανική κυβέρνηση προς τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομόλογων μιλούν γερμανικά ΜΜΕ, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο PSI.

«Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε κανέναν, αλλά μπορούσε να ασκήσουμε πίεση» ανέφερε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης στην οικονομική Handelsbatt, που υποστήριξε επίσης πως σε ανάλογες «επιχειρήσεις πίεσης» στους διστακτικούς ιδιώτες έχουν συμφωνήσει και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με την πηγή, κορυφαία στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και της καγκελαρίας έχουν προειδοποιήσει σε προσωπικές τους επαφές με επενδυτές σε εσωτερικό και εξωτερικό για «τις καταστροφικές συνέπειες μίας ελληνικής χρεοκοπίας».

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης πως εκπρόσωποι κρατών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε τηλεδιάσκεψη με το IIF και διοικητικά στελέχη μεγάλων τραπεζών να αυξήσουν την πίεση σε διστακτικούς επενδυτές.

Υπενθυμίζεται πως ορισμένα hedge funds αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI, απειλώντας με ένδικα μέσα εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν βελτιώσει την προσφορά της ή εάν προχωρήσει σε ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης.

Η επιβεβαίωση από τη συντονιστική επιτροπή του IIF την Τετάρτη πως τα μέλη της θα συμμετέχουν στη διαδικασία με 84 δισ. ευρώ λειτουργούσε, εμμέσως, και ως προτροπή για συμμετοχή.

Στις προτροπές προστέθηκε το βράδυ της Τετάρτης και ανακοίνωση του επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν, ο οποίος σημείωσε πως οι όροι της προσφοράς δεν θα γίνουν καλύτεροι και η εναλλακτική λύση είναι πολύ χειρότερη.

«Είναι σημαντικό όλοι οι επενδυτές να αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη δέσμευσε τους μέγιστους διαθέσιμους πόρους για αυτήν την εθελοντική ανταλλαγή χρέους, και ότι η πλήρης συμμετοχή είναι απαραίτητη για να προχωρήσει μπροστά το ελληνικό πρόγραμμα» είχε αναφέρει ο Ρεν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αποκλειστικό: Το ψηφοδέλτιο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ

Δεν θα υπάρξει η δυνατότητα του λευκού στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ καθώς δεν έχουν συγκεντρωθεί οι απαραίτητες υπογραφές. Κατά συνέπεια, θα υπάρχει μόνο ένα ψηφοδέλτιο, αυτό της υποψηφιότητας Βενιζέλου. Σας το παρουσιάζουμε:


Read more...

Στο πλευρό του Βενιζέλου οι Πεταλωτής, Ξυνίδης και Σαχινίδης

Σε καλό κλίμα, όπως προκύπτει κι από τη διπλανή εικόνα, διεξήχθη η συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με 7 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέχουν υπουργικά αξιώματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Αν και δεν έγινε γνωστό αν του φίλησαν το χέρι, τα 7 πράσινα στελέχη του ανακοίνωσαν τη στήριξη τους στον...δύσκολο αγώνα που......δίνει για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Κάπως έτσι, την ταμπέλα του βενιζελικού φέρουν από σήμερα στελέχη όπως ο Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος εκλέχθηκε γραμματέας του κόμματος επί ΓΑΠ αλλά και ο Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος για καιρό άνηκε στο στενό ΓΑΠικο περιβάλλον ως εκπρόσωπος Τύπου.

Στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου τάσσεται και ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο άνθρωπος που δεν μετακινήθηκε ποτέ τα τελευταία 2,5 χρόνια από το Υπ.Οικονομικών και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι προκάλεσε το καταστροφικό πέρασμα του Μπένι από 'κει.

Κατά τα λοιπά, τον Βενιζέλο θα στηρίξουν επίσης ο Μπόλαρης λόγω Λοβέρδου, οι Όθωνας και Μωραϊτης λόγω Χρυσοχοϊδη κι ο Δριβελέγκας λόγω Σκανδαλίδη।
http://www.parapolitiki.com
Read more...

Μοιράζει λεφτά στους δικηγόρους του Δημοσίου ο Παπαϊωάννου...Και οι υπόλοιποι …παιδιά ενός κατώτερου θεού...
Κατά 10%-15% αυξάνονται σταδιακά σε βάθος χρόνου οι αποδοχές των έμμισθων δικηγόρων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και του ΟΓΑ, αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2011.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση (28.2.2012) του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, του... υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Ρόβλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, οι αποδοχές (βασικός μισθός) των εμμίσθων δικηγόρων οι οποίοι μπορούν να παρασταθούν στο Πρωτοδικείο ανέρχονται στα 1.250 ευρώ, των εμμίσθων δικηγόρων οι οποίοι μπορούν να παρασταθούν στο Εφετείο στα 1.652 ευρώ και των δικηγόρων οι οποίοι μπορούν να παρασταθούν στα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας Συμβούλιο της Επικρατείας 'Αρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο στα 1.906 ευρώ.

Παράλληλα, επανέρχεται το χρονοεπίδομα 2% επί του βασικού μισθού για κάθε δύο χρόνια δικηγορίας από την ημερομηνία εγγραφής στα μητρώα του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου η χορήγηση του οποίου είχε σταματήσει το 2004.

Επίσης, οι έμμισθοι δικηγόροι θα λαμβάνουν το επίδομα οικογενειακής παροχής (τέκνων), όπως και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας (όχι πλήρη, αλλά με τις σχετικές περικοπές).

Ακόμη, όσοι ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας θα λαμβάνουν επίδομα 250 ευρώ, ενώ όσοι ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου διεύθυνσης νομικής υπηρεσίας θα λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ.

Με άλλη, δεύτερη, απόφαση των κ.κ. Ρόβλια και Σαχινίδη (28.2.2012) οι αποδοχές των έμμισθων δικηγόρων των ανεξάρτητων διοικητικών ή ρυθμιστικών Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης αυξάνονται πέραν του 10%-15% και κατά 400 ευρώ μηνιαίως. Επιπρόσθετα, λαμβάνουν και το χρονοεπίδομα 2%.

Η αύξηση των αποδοχών των έμμισθων δικηγόρων και των δύο κατηγοριών έχει αναδρομική ισχύ από 1 Νοεμβρίου 2011 και θα είναι σταδιακή σε βάθος χρόνου τριετίας, σύμφωνα με τις επιταγές του Ν. 4024/2011 που αναφέρεται στο ενιαίο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015...

protothema.grRead more...

Από το …αυτί και στο Ευρωκοινοβούλιο η Τρόικα

Έλεγχος στους ελεγκτές


Ελεγχος στους ελεγκτές της τρόικας από το Ε.Κ.

«Πολεμήσαμε να έρθει η τρόικα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να γίνει έλεγχος», τόνισε το μέλος της «εναλλακτικής τρόικας», η οποία απαρτίζεται από Ευρωπαίους σοσιαλιστές, Robert Goebbels, από το Λουξεμβούργο.

«Θα περάσουν έναν δραματικό έλεγχο από εμάς », πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στους Έλληνες δημοσιογράφους σήμερα το μεσημέρι στην «Αίγλη» του Ζαππείου.

Η τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να επισκεφτεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 27 Μαρτίου και να δώσει εξηγήσεις για το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Εκεί, σύμφωνα με την «εναλλακτική τρόικα», θα τεθούν «σοβαρά ερωτήματα για να αιτιολογηθεί γιατί αυτοί οι άνθρωποι επέβαλαν τα μέτρα».

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές Elisa Ferreira από την Πορτογαλία, Ivailo Kalfin από τη Βουλγαρία και Robert Goebbels εχθές συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Στην συνάντησή τους ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με το Γραφείο του, εξήγησε στους συνομιλητές του την ανάγκη που είχε η Ελλάδα και οδηγήθηκε στο Μνημόνιο Ι και ΙΙ, αλλά και ότι πρέπει να δοθεί στη χώρα χρόνος για να μπορέσει να ανασυνταχθεί.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε: «Δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια συνταγή για όλες τις χώρες, χωρίς να εξετάζονται οι ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης».

Τέλος υπογράμμισε τη σημασία της Ανάπτυξης, την οποία ο κ। Goebbels, κατά τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε λέξη-κλειδί.
protothema.gr

Read more...

Απίστευτο! Ενέκριναν 60.000 ευρώ... υπερωρίες στο Υπ. Παιδείας!...Σήμερα, ανακοινώθηκε πως ετοιμάζεται νομοσχέδιο στο οποίο θα "¨κουρευτεί" το 30% των δομών στο Δημόσιο Τομέα!

Ωστόσο, σε... κάποια υπουργεία εγκρίνονται υπερωρίες και μάλιστα "χρυσές"!

Το υπουργείο Παιδείας, για τους μήνες Απρίλιο - Μάιο του... 2012, θα πληρώσει 59.040,00 ευρώ σε υπαλλήλους που έχουν... θεσμοθετημένη θέση στα Πολιτικά Γραφεία, για την απογευματινή, υπερωριακή τους απασχόληση!

Πηγή: apospasma.grRead more...

Στο 70% πλέον η συμμετοχή στο PSI+

Παρασκευή πρωί οι τελικές ανακοινώσεις, το μεσημέρι έκτακτο EurogroupΜακριά από το κρίσιμο ποσοστό του 90% που εάν «πιαστεί» τότε ,εκτός απρόοπτου , δεν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) φαίνεται να βρίσκεται η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομόλογων (PSI+).

Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίο μέλος της ελληνικής κυβέρνησης που έχει άμεση εικόνα των κατόχων των ελληνικών ομολόγων που δηλώνουν «ναι» στην εθελοντική διαδικασία το ποσοστό της συμμετοχής κινείται πέριξ του 70%. «Είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι από την διαδικασία» μετέδιδαν λίγα λεπτά νωρίτερα οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Στο ερώτημα εάν θα ενεργοποιηθούν τελικώς οι ρήτρες συλλογικής δράσης η απάντηση ήταν ότι «οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Eurogroup της Παρασκευής» . Η προθεσμία για την συμμετοχή των ιδιωτών λήγει το βράδυ της Πέμπτης στις 22:00 και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 08.00 το πρωί της Παρασκευής στην ιστοσελίδα www.greekbonds.gr.

Επισήμως, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) προσεγγίζει το 40%. Όπως ανακοινώθηκε προσώρας είναι περισσότερες από 30 οι τράπεζες που μετέχουν σ΄αυτό και συγκεκριμένα οι: Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, Bank of Cyprus, BBVA, BNP Paribas, BPCE, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Landesbank Baden-Wurttemberg, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit. Αυτές δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα αξίας 84 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 40,8% του συνόλου των ομολόγων (206 δισ. ευρώ) που μπορούν να ανταλλαγούν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος PSI.

Την ίδια ώρα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μετάσχουν τελικά στο σύνολό τους στην διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων.

Παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τελικώς 9 Ταμεία τάσσονται υπέρ της συμμετοχής τους στο PSI+. Αυτά είναι τα: ΙΚΑ(με συνολικά ομόλογα αξίας 1,46 δισ. ευρώ) ΟΓΑ ( 1,06 δισ.) ,ΟΠΑΔ με 40 εκατ. ευρώ, ΜΤΠΥ με 69 εκατ. ευρώ , ΤΑΥΤΕΚΩ με 238,6 εκατ. , ΕΤΕΑΜ με 18,4 εκατ., ΤΠΔΥ με 28 εκατ., ΑΕΓΑΚ με 60 εκατ. και ΟΑΕΕ με 162 εκατομμύρια ευρώ ομόλογα. Συνολικά τα συγκεκριμένα ταμεία θα «βάλουν στο κούρεμα» ομόλογα αξίας 3,031 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως ΔΕΝ δέχονται να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία οι διοικήσεις 6 ασφαλιστικών ταμείων, με συνδυασμένη έκθεση στα ομόλογα που υπερβαίνει τα 3,44 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα περί ων ο λόγος ταμεία είναι τα:

ΕΤΑΑ με ομόλογα συνολικής αξίας 823,7 εκατ. ευρώ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ με 382,8 εκατ., ΤΑΕΔΥ με ομόλογα σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, ΤΕΑΠΑΣΑ με 16,6 εκατ., ΤΑΙΤ με 709,7 εκατ. και ΤΑΠΙΤ με 12,9 εκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο προσφορών κλείνει το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή το πρωί θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας। Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI+).
protothema.gr
Read more...

Δεν δίνει «αριστερό άλλοθι» στο ΠΑΣΟΚ ο Φ. Κουβέλης

Παρά τα «πράσινα» κελεύσματα...


«Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με την πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, απορρίπτοντας τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας της Δημοκρατικής Αριστεράς με το Κίνημα.

Τόνισε ακόμη πως «ετοιμάζουν συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και δεν θα τους δώσουμε αριστερό άλλοθι».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, o κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι, στο βαθμό που ο λαός θα δώσει στη ΔΗΜΑΡ τη δύναμη να επηρεάσει το περιεχόμενο της μελλοντικής κυβέρνησης, το κόμμα του δεν θα δηλώσει αδιάφορο στη βάση φερέγγυων πολιτικών που θα κινούνται. όμως σε διαφορετική κατεύθυνση από τη σημερινή.

Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για προγραμματικές συγκλίσεις με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, παρότι αναγνώρισε τις διαφορές που υπάρχουν με αυτά.

Για τους έξι διαγραμμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που με κείμενό τους έρχονται κοντά στις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Κουβέλης είπε ότι τον ενδιαφέρει ενδεχόμενη ένταξή τους στο κόμμα του.

Πρόσθεσε πάντως πως «δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε» και κατέληξε: «Αν υπάρξει, θα τη συζητήσουμε»।
protothema.gr

Read more...

Ο νέος μας υπερήρωας...

http://3.bp.blogspot.com/-sXNPTcaEIVM/T1ZvyUpAxtI/AAAAAAAAG4U/TuVvVR1u9e0/s1600/benizelos.jpghttp://krogias.blogspot.com
Read more...

Καταδικάζει τη βία ο Γιώργος Παπανδρέου

Καταδικάζει τη βία ο Γιώργος Παπανδρέου
Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη βία, εξέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.Ο κ. Παπανδρέου, τονίζει ότι «στη δημοκρατία, ο λόγος και ο αντίλογος είναι παράγοντες, και μάλιστα εξίσου ισχυροί όσο και αναγκαίοι, για την ουσιαστική λειτουργία της».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η ελεύθερη έκφραση, αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο του πιο πολύτιμου πολιτικού συστήματος που διαμόρφωσε η ανθρωπότητα στο πέρασμα των αιώνων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κάθε ενέργεια που «καταργεί την ελεύθερη έκφραση, καταπατά βασικά δικαιώματα του πολίτη, κυριαρχικά ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο κ. Παπανδρέου, υποστηρίζει ότι «κάθε τέτοια ενέργεια» που καταπατά την ελεύθερη έκφραση, «καλλιεργεί τη βία και στρέφεται εναντίον της κοινωνίας συνολικά και του δημοσίου συμφέροντος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στέκεται απέναντι «σε πρακτικές “αντιδιαδηλώσεων”, τύπου καρφίτσας και καταλήγει λέγοντας ότι «οι δήθεν προστάτες, από όπου και αν προέρχονται, δεν μπορούν να αναστείλουν την καθημερινή δράση»।
http://newpost.gr

Read more...

Ο Σόιμπλε συζήτησε ανοιχτά με τον Βενιζέλο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!

Ο Σόιμπλε συζήτησε ανοιχτά με τον Βενιζέλο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!
«Συζήτησα "πολύ ανοικτά" με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, αν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα να φύγει από το ευρώ», δήλωσε την Τετάρτη ο Β. Σόιμπλε, κατά τη διάρκειας ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία.


Όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν ότι είναι 100% καλύτερα να μείνει η χώρα στο ευρώ.

Η Ελλάδα, σημείωσε, είναι μία μοναδική περίπτωση και τόνισε ότι «πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα για να διασώσουμε τη χώρα».

«Έχουμε δείξει μεγάλη αλληλεγγύη στην Ελλάδα» σημείωσε ο Σόιμπλε, απαντώντας σε επιθετικές ερωτήσεις από το κοινό σχετικά με την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους από τη Γερμανία. «Όλοι ξέρουν ότι τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι στην Ελλάδα και και δεν πρέπει κανείς να τα αναζητά έξω από τη χώρα».

Ο κ. Σόιμπλε εξοργίστηκε όταν οι φοιτητές φόρεσαν μάσκες χοίρων, μια αναφορά στα λεγόμενα PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία) που θεωρούνταν από τους επενδυτές ως οι πιο ευάλωτες στην αρχή της κρίσης στη ζώνη του ευρώ .

«Δεν μου αρέσει η λέξη 'PIGS', επειδή μπορεί να σχετιστεί με δυσάρεστα πράγματα. Ποιοι είναι οι 'PIGS'; Δεν μου αρέσει αυτό», είπε στους φοιτητές που σφύριζαν και αποδοκίμαζαν.

Πηγή: in।gr/naftemporiki.gr
http://newpost.gr

Read more...

Στηρίζουν Βενιζέλο οι επτά υφυπουργοί...Συνάντηση με τους υφυπουργούς που συνιστούν την «κίνηση των επτά» στο ΠαΣοΚ είχε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, για τις εσωκομματικές εξελίξεις. Οι κκ. Φ. Σαχινίδης, Σ. Ξυνίδης, Θ. Μωραΐτης, Μ. Μπόλαρης, Γ. Πεταλωτής, Εμμ. Όθωνας και Ι. Δριβελέγκας, οι οποίοι με κοινές δηλώσεις τους έχουν ...καταθέσει τη δική τους πολιτική πρόταση, δήλωσαν τη στήριξή τους στον κ. Βενιζέλο.

Οι «επτά» -από την ομάδα απουσίαζε ο κ. Δριβελέγκας, ο οποίος είχε υποχρεώσεις στη Βουλή- σημείωσαν την ανάγκη να μείνει ενωμένο το ΠαΣοΚ, να υπάρξει συλλογικότητα στις κομματικές διαδικασίες και να διεκδικηθεί το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος δεν έθεσε στη συζήτηση θέμα διαδικασιών και υπογραφών. Να θυμήσουμε ότι οι «επτά» ζητούσαν με κοινές δηλώσεις τους να μετρατραπεί η Συνδιάσκεψη σε έκτακτο συνέδριο και να εκλεγεί από αυτό το όργανο και όχι από κάλπη ο νέος προέδρος του ΠαΣοΚ.

Την υποψηφιότητα Βενιζέλου στηρίζουν επίσης οι κκ. Κ. Σκανδαλίδης, Π. Ευθυμίου, Δ. Ρέππας, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Φώφη Γεννηματά, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Χρ. Πρωτόπαπας, Μ. Ανδρουλάκης, κα. Στο μεταξύ συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών, οι οποίες έχουν ξεπεράσει πλέον τις 200. Με δεδομένο ότι περίπου 70 - 80 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου φέρονται να επιλέγουν στάση ουδετερότητας και δεν θα υπογράψουν για κανέναν υποφήφιο, τα περιθώρια για τον κ. Χρ. Παπουτσή στενεύουν πολύ.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επιχειρεί με καθημερινές συνεντεύξεις του να δώσει το πολιτικό στίγμα της δικής του υποψηφιότητας. «Το ΠαΣοΚ», δήλωσε στον Βήμα FM αιτιολογώντας την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠαΣοΚ «εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε μια διαρκή μετάλλαξη, από ένα μεγάλο μαζικό λαϊκό κίνημα σε ένα εκλογικό μηχανισμό, στην πραγματικότητα ένα club στελεχών εξουσίας. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, αυτό πρέπει να τελειώνει, πρέπει να βάλουμε οριστικά ένα τέλος».

«Γι' αυτό βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα», πρόσθεσε. «Αντιμάχομαι τη μετατροπή του ΠαΣοΚ σε ένα σύγχρονο ΚΟΔΗΣΟ, ένα άνευρο δηλαδή και αφυδατωμένο μικρό και καθαρό σχηματισμό του μεσαίου χώρου το οποίο θα είναι απαραίτητο συμπλήρωμα και δεκανίκι των κεντροδεξιών σεναρίων. Ένα τέτοιο ΠαΣοΚ δεν το δέχομαι».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια συγκυβέρνησης, ο κ. Παπουτσής εξέφρασε την άποψη ότι μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχει «ένα πολιτικό μόρφωμα, όπως ακούω όπως λέτε εσείς ΠαΣοΚ-Νέας Δημοκρατίας». «Η πρόταση», συνέχισε, «η οποία γίνεται προκειμένου μετά τις εκλογές, από τώρα, να πάμε σε ένα σχήμα με Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, ηχεί παράξενα, ηχεί περίεργα, όχι μόνο στα στελέχη και τους Βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι οποίοι στην πραγματικότητα καλούνται να δώσουν την εκλογική μάχη για να βγάλουν τον κ. Σαμαρά Πρωθυπουργό, αλλά δημιουργεί και ερωτήματα. Σας θυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς έθετε την απομάκρυνση του κ. Παπανδρέου, του εκλεγμένου Πρωθυπουργού, από την κυβέρνηση, ως προϋπόθεη για να συμμετάσχει με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς σε μία κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης».

«Πώς γίνεται τώρα», διερωτήθη ο κ. Παπουτσής, «από το δικό μας χώρο, από το ΠαΣοΚ, τα στελέχη μας και μάλιστα προβεβλημένα στελέχη να προδιαγράφουν την επόμενη μέρα; Να προδικάζουν το αποτέλεσμα με τον κ. Σαμαρά επικεφαλής και Πρωθυπουργό; Εδώ πλέον αρχίζουν τα πράγματα να γίνονται και περισσότερο προφανή. Είναι προφανές ότι αυτή η προσέγγιση αποδυναμώνει την εκλογική προοπτική», επισήμανε...

BHMA.Read more...