Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΛΑΡΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ





ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΤΟ Β΄ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το ρητό των αρχαίων προγόνων μας που λέει «των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς προφασίζεσθε» ισχύει και για τις πρόσφατες πυρκαγιές. Πλην όμως αλίμονο ο καιρός των κυβερνητικών προφάσεων παρήλθε ανεπιστρεπτί.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αναδειχθεί κατά την πενταετή διακυβέρνησή της αυθεντία στην πλήρη απογύμνωση των λέξεων των πολιτικών, των οραμάτων και των αιτημάτων των πολιτών, του λαού, από οποιοδήποτε νόημα.

Ο Ουμπέρτο Έκο θα έβρισκε στην πολιτική της την πλήρη εφαρμογή του λατινικού ρητού «nominem nudum tenemus», ας κρατήσουμε το όνομα γυμνό. Η απογύμνωση αυτή των λέξεων των πολιτικών προταγμάτων από οποιοδήποτε νόημα έχει ως μόνο σκοπό την αναπαραγωγή, την παραμονή του κόμματος στην εξουσία.

Ένα τέτοιο παράδειγμα νομοθέτησης η οποία γίνεται χωρίς αντιστοιχία προς τα κοινωνικά ζητούμενα και διατηρεί μόνο το όνομά τους είναι και το σήμερα συζητούμενο νομοσχέδιο.

Η κοινωνία, οι πολίτες, οι γονείς, οι φοιτητές έχουν ως ζητούμενο την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας, έχουν ως ζητούμενο την ποιοτική αναβάθμιση των πτυχίων και το πραγματικό τους αντίκρισμα όχι μόνο στην ελλαδική αλλά και στη διεθνή αγορά.

Το σημερινό νομοσχέδιο που εισάγει η Κυβέρνηση είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με το επίσημα διακηρυσσόμενο πρόταγμα της Κυβέρνησης η οποία λέει στην εισηγητική της έκθεση ότι σκοπός της είναι να ολοκληρωθεί ουσιαστικά η «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ. Το νομοσχέδιο αυτό είναι λοιπόν απολύτως ψευδεπίγραφο, είναι πρόχειρο, χωρίς στόχευση και ως εκ τούτου προδιαγεγραμμένα αποτυχημένο. Η υποτιθέμενη συναρμογή και η νέα οργανική σύνδεση και σχέση των τομέων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν υπηρετούνται ουδόλως. Αυτό που υπηρετείται συστηματικά είναι διάφορες μικροδιευθετήσεις προεκλογικού χαρακτήρα, παροχές υπέρ δήλων και αδήλων ομάδων προσώπων, αλλά και φυσικά η δήθεν μεταρρυθμιστική εικόνα της Κυβέρνησης. Η προβαλλόμενη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ παραμένει κενό γράμμα, παραμένει ονομαστική και επιχειρείται με αντιγραφή διατάξεων από τα πανεπιστήμια με τη μέθοδο copy-paste. Οι διατάξεις αντιγράφονται αυτούσιες, χωρίς κανέναν προβληματισμό ούτε όσον αφορά στη σκοπιμότητα της αρχικής τους θεσμοθέτησης, ούτε όσον αφορά στην αποδοτικότητά τους στο χώρο των πανεπιστημίων, εκεί όπου εφαρμόστηκαν, αλλά ούτε και για τη δυνατότητα και τη σκοπιμότητα να εφαρμοστούν επακριβώς στην περίπτωση των ΤΕΙ.

Τα παραδείγματα μέσα στο νομοσχέδιο είναι πολλά. Υποτίθεται ότι επιχειρείται η ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ με τη θεσμοθέτηση των ερευνητικών εργαστηρίων, όμως διαβάζουμε έκπληκτοι πως ενώ ιδρύεται ένας θεσμός ο οποίος χρειάζεται στα ΤΕΙ, στο άρθρο 4 διαπιστώνουμε πως αυτά τα εργαστήρια θα χρηματοδοτηθούν από κληρονομίες και δωρεές ή όταν θα πουλήσουν το προϊόν της έρευνάς τους στην αγορά. Ούτε ένα ευρώ δεν προβλέπεται για τις υποδομές, για το «στήσιμο». Μιλάμε για έναν εμπαιγμό εξαρχής. Άρθρα 1, 2, 3, 4. Ούτε ένα ευρώ δεν προβλέπεται για να «στήσουμε» υποδομές για ερευνητικά εργαστήρια σε μία εποχή όπου οι πάντες ομνύουν στην έρευνα και στην καινοτομία.

Δεύτερο παράδειγμα: Η Κυβέρνηση διακηρύσσει τη δήθεν προσήλωσή της στην παιδεία. Μάλιστα είναι και το μότο του Υπουργείου ότι όλα είναι θέμα παιδείας, όμως στα παρακάτω άρθρα περιορίζει με το νομοσχέδιο το χρόνο φοίτησης από δεκαπέντε εβδομάδες σε δεκατρείς εβδομάδες ανά εξάμηνο, γι' αυτό προκάλεσε και τα ειρωνικά σχόλια όχι μόνο γι' αυτό το άρθρο αλλά και για τα άλλα σε πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που μιλούσαν για λιγότερες ώρες, για λιγότερα μαθήματα, για λιγότερα χρήματα και στο τέλος για λιγότερη παιδεία. Συνολικά με το άρθρο αυτό και με τη ρύθμιση που εισάγεται οι φοιτητές χάνουν ένα εξάμηνο.

Τρίτο παράδειγμα: Η αντιγραφή και η επικόλληση διατάξεων από τα πανεπιστήμια στην τεχνολογική εκπαίδευση φτάνει και στις εκπαιδευτικές άδειες του προσωπικού. Χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς καμία διάκριση δίνεται η δυνατότητα σε καθηγητές, ενώ φτάνουν στα όρια της σύνταξης, να πάρουν εκπαιδευτική άδεια στο 63ο, παραδείγματος χάρη, έτος της ηλικίας, δηλαδή χωρίς καμία προοπτική διάχυσης της γνώσης που υποτίθεται ότι σωρεύεται κατά τη διάρκεια αυτής της άδειας.

Τέταρτο παράδειγμα: Είναι γνωστό ότι ο πρύτανης ασκεί στα πανεπιστήμια έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των πανεπιστημίων που έχουν σχέση με τους διορισμούς καθηγητών. Ξέρουμε όμως -και η ελληνική κοινωνία έχει πάρα πολλά παραδείγματα- ότι υπάρχουν εξαιρετικά προβλήματα σ' αυτή τη διαχείριση και υπάρχει πάντα -χωρίς καμία παραβίαση του αυτοδιοίκητου- η δυνατότητα για τον έλεγχο από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή λοιπόν η διάταξη περνά στο χώρο των ΤΕΙ, ότι δηλαδή ο Πρόεδρος θα ασκεί τον έλεγχο νομιμότητας.

Σας είπα ότι όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να ακολουθήσουν έναν ουσιαστικό διάλογο για τις διατάξεις από την αρχή μέχρι το τέλος. Κανένας τέτοιος διάλογος δεν έγινε, όπως όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ έχουν καταθέσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Η αποκορύφωση όμως της υποκρισίας και του εμπαιγμού για τον κόσμο της τεχνολογικής εκπαίδευσης είναι το άρθρο που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Εδώ αναφερόμαστε στα ΤΕΙ. Υπάρχει μια πραγματική κατάσταση. Στην Αίθουσα ακόμα ηχεί η δήλωση που έκανε πέρσι τέτοιο καιρό ο Υπουργός κύριος Στυλιανίδης που είπε ότι στο τέλος του 2008 θα έχουν δοθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα σε όλους τους αποφοίτους και τους πτυχιούχους των ΤΕΙ. Φυσικά και δεν έχει υλοποιηθεί αυτή η διακήρυξη και ήλθε η Κυβέρνηση στην Επιτροπή με μία αρχική διατύπωση. Ασκήθηκαν πιέσεις τη μέρα που ξεκίνησε η Επιτροπή και ήλθε ο Υπουργός και μας έφερε νομοτεχνικές βελτιώσεις με τις οποίες έπαιρνε πίσω τη διατύπωση του άρθρου με διαφορά 180 μοιρών. Στη συνέχεια, επειδή ασκήθηκαν καινούργιες πιέσεις κι επειδή δεν τολμούσε να έλθει ο ίδιος ο Υπουργός και να ξαναφέρει νομοτεχνικές βελτιώσεις πάνω στις δικές του, ήλθε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και έφερε καινούργιες νομοτεχνικές βελτιώσεις και το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε γυρίσει σε μία κατάσταση που είναι χειρότερη από την ήδη ισχύουσα.

Κύριε Υπουργέ, το ζήτημα, όπως σας είπαμε και πέρσι όταν συζητήθηκε η επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τα επαγγελματικά δικαιώματα, είναι αν υπάρχει κυβερνητική βούληση και όχι αν υπάρχουν επικοινωνιακοί χειρισμοί του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Εδώ, όπως ακούσαμε πριν από λίγο, ο εισηγητής σας παραδέχτηκε ακριβώς αυτό. Έκανε έκκληση στους Υπουργούς σα να είναι αντιπολιτευόμενος Βουλευτής ή σε άλλο κόμμα. Έκανε έκκληση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα υπογράφοντας τα προεδρικά διατάγματα ή τις υπουργικές αποφάσεις. Μα, αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι ο απόλυτος εμπαιγμός προς εκατοντάδες χιλιάδες πτυχιούχους του ΤΕΙ. Πάψτε να διαχειρίζεστε επικοινωνιακά τα ζητήματα και καταλάβετε ότι η κοινωνία θέλει να λύσετε τα προβλήματα. Επί έξι χρόνια ξέρετε αυτή την υπόθεση και αυτή τη στιγμή σ' αυτήν την Αίθουσα αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ο απόλυτος εμπαιγμός για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Θέλω να επισημάνω ότι αυτός ο εμπαιγμός προς τους αποφοίτους των ΤΕΙ γίνεται τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η υπόθεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολλεγίων και των όσων διαχειρίσεων γίνονται αδιαφανώς, όπως καταγγέλθηκε πρόσφατα, από τον Πρόεδρο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε σχέση με τις άδειες που θα χορηγηθούν στα κολλέγια.

Η αδιαφορία της Κυβέρνησης για την ουσία της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης αποδεικνύεται και με το άρθρο το οποίο προβλέπει συνεργασία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Κύριε Υπουργέ, το ζήτημα είναι εάν θα συνεργαστούν ένα Πανεπιστήμιο και ένα ΤΕΙ στην ίδια περιφέρεια ή αν μπορούν να συνεργαστούν τα Πανεπιστήμια μεταξύ τους, αν μπορούν να συνεργαστούν τα ΤΕΙ μεταξύ τους και αν μπορεί ένα Πανεπιστήμιο να συνεργαστεί μ' ένα ΤΕΙ σε άλλη περιφέρεια ή ένα ΤΕΙ από το κέντρο να συνεργαστεί μ' ένα Πανεπιστήμιο στην περιφέρεια; Ποια είναι η λογική αυτής της διάταξης; Φυσικά και πρέπει να υπάρχει συνεργασία Πανεπιστημίων και Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με ΤΕΙ, αλλά γιατί λέτε στην περιφέρεια; Δηλαδή το ΤΕΙ Πειραιά ή το Πανεπιστήμιο Πειραιά δεν θα μπορεί να συνεργαστεί με το Δημοκρίτειο ή το ΤΕΙ Σερρών δεν θα μπορεί να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών; Ποια είναι η λογική; Δεν την κατάλαβα. Εξηγήστε τη.

Υπάρχει ένα θέμα το οποίο αφορά τη δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο, τη δημοκρατία στα ΤΕΙ. Έχετε μία διάταξη η οποία δείχνει απόλυτη περιφρόνηση προς τα θεσμικά αιρετά όργανα. Αντί να συζητήσουμε τα καίρια, τα κρίσιμα ζητήματα στη Σύγκλητο ή στο Προεδρείο των ΤΕΙ, όπως ο νόμος προβλέπει, μ' αυτή τη διάταξη, επειδή ασκείται μία πίεση από πλευράς φοιτητών, μας λέτε ότι αν δεν συζητηθεί οποιοδήποτε θέμα δύο φορές στη Σύγκλητο, θα το πάρουμε να το συζητήσει το Πρυτανικό Συμβούλιο. Είναι δυνατό να υποχωρεί το οργανωμένο κράτος; Είναι δυνατό να περιφρονούμε τα συλλογικά όργανα, τα δημοκρατικά όργανα του Πανεπιστημίου, χωρίς μάλιστα καμία πρόνοια για να υπάρξει απόδοση λογαριασμού και απολογισμός των πράξεων; Αυτό είναι ένα απαράδεκτο άρθρο.





Το νομοσχέδιο επιχειρεί να διασώσει την αξιοπιστία του Πρωθυπουργού σε σχέση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο ήταν η δική του υπόσχεση στη Θεσσαλονίκη. Το νομοσχέδιο επιχειρεί όμως να διασώσει την αξιοπρέπεια του Πρωθυπουργού θεσπίζοντας μια εξαίρεση, μια διεθνή εξαίρεση. Είναι δυνατόν ένα ίδρυμα το οποίο δεν παρέχει πτυχιακές σπουδές, δεν δίνει πτυχία, να δίνει μεταπτυχιακά; Σας λέω ότι σήμερα άνοιξα το σάιτ του Διεθνούς Πανεπιστημίου και είδα πως αυτό το οποίο θα ψηφίσετε, κύριοι συνάδελφοι, σήμερα, το αναγγέλλει στο σάιτ και καλεί τους φοιτητές να εγγραφούν σε μεταπτυχιακά τμήματα. Δεν γίνεται αυτό! Αυτό είναι διεθνής πρωτοτυπία! Είναι υποβάθμιση! Εκτίθεται η χώρα με αυτά τα πράγματα!

Το ίδιο γίνεται - το έχουμε εξηγήσει, το έχουμε πει πολλές φορές σε αυτή την Αίθουσα. Μπορεί το Υπουργείο να μας πει ποιες υποθέσεις προχώρησαν στο χώρο της εκπαίδευσης με ΣΔΙΤ; Ποια είναι στο τέλος η αντιπαροχή την οποία θα πάρει ένας εργολάβος, ο οποίος θα βάλει χρήματα για να κάνει με ΣΔΙΤ ένα κτήριο των ΤΕΙ; Γιατί δεν το λέτε; Θα κάνουμε κτίσματα, θα κάνουμε κτήρια, θα κάνουμε υποδομές με ΣΔΙΤ. Ποιο θα είναι το αντίκρισμα του εργολάβου; Τι θα πάρει; Ποια θα είναι η αντιπαροχή του; Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει αυτό το πράγμα; Πού λειτούργησε;

Θα κάνω και μια αναφορά τώρα σε έναν θεσμό, στη Μαθητιάδα της Πρώτης Σερρών, την οποία πριν από οκτώ χρόνια λειτούργησε ένας οραματιστής δήμαρχος, ο Βασίλης ο Τσιουτσιούλης. Είναι ένας πολύ ωραίος θεσμός, ένας θεσμός όπου μαζεύονται χιλιάδες παιδιά απ' όλο τον κόσμο, απ' όλο τον ελληνισμό, αγωνίζονται, υπάρχει άμιλλα, δεν υπάρχει ο κακώς νοούμενος ανταγωνισμός.

Χρειάζεται όμως να την οργανώσετε τη δουλειά σοβαρά. Η πρόταση έτσι όπως έρχεται - σας το είπα και στην Επιτροπή - δείχνει ότι δεν την έχει δει στοιχειωδώς ένας δικηγόρος. Ποιος είναι ο φορέας; Ποιος θα το διαχειριστεί; Κάνουμε μια επιτροπή, η οποία επιτροπή τι είναι; Θα δώσουμε χρήματα στην επιτροπή, στην οποία είναι μέσα ο Δήμαρχος, συμμετέχουν μαθητές; Κι αν υπάρξει ατασθαλία, θα στείλετε τους μαθητές στα δικαστήρια; Λίγη σοβαρότητα χρειάζεται. Είναι ένας πολύ όμορφος θεσμός. Στηρίξτε τον. Μην τον εκθέτετε, μην τον «κρεμάτε».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει ακόμη μια διάταξη, που θίγει ένα μεγάλο ζήτημα, η διάταξη αυτή που αφορά τις εισαγωγές των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις. Υπάρχει μια λίστα με κάποιες δεκάδες ασθένειες, παθήσεις, προβλήματα. Έρχεται η Κυβέρνηση και λέει: ήταν μέχρι τώρα το ποσοστό 3%, θα το κάνω 5%, υπήρχαν μέχρι τώρα κάποιες ασθένειες, προσθέτω κι άλλες.

Η ερώτηση είναι η εξής: ποια μελέτη υπάρχει; Έχετε κάποια μελέτη που σας λέει πόσα είναι τα παιδιά που έχουν αυτά τα προβλήματα από τις προηγούμενες χρονιές; Έχετε κάποια μελέτη που δείχνει ότι πράγματι έχουμε τόσα πολλά παιδιά, που πρέπει το 3% να το κάνουμε 5%; Διότι η κοινωνία, ξέρετε, κάνει τους απλούς λογαριασμούς: 80.000 εισαγόμενοι, με 5%, 5 Χ 8 = 40, 4.000 θα μπουν χωρίς εξετάσεις. Και μάλιστα με διαδικασίες, τις οποίες επιχειρείτε τώρα να συμμαζέψετε, κύριε Υπουργέ, με αυτή τη νομοτεχνική βελτίωση, αλλά δεν το κάνετε στην ουσία.

Διότι μελέτες δεν υπάρχουν. Ως προς την επιλογή των ασθενειών, έχετε έναν κατάλογο εκεί πέρα, ο οποίος δεν έχει περάσει από πουθενά. Δεν πρέπει να τα δει το ΚΕΣΥ;

Δεν περνάτε αυτόν τον κατάλογο των ασθενειών από το ΚΕΣΥ, για να δούμε, είναι όντως έτσι; Ή από την Ιατρική Σχολή, από ένα θεσμοθετημένο όργανο. Και ενώ σε όλα τα άλλα τα ζητήματα είστε εξαντλητικοί, εδώ, με αυτή τη νομοτεχνική βελτίωση που φέρνετε, μας λέτε ότι με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται τα όργανα, ο τρόπος, διαδικασία διαπίστωσης των παθήσεων. Εμείς δεν λέμε μόνο για τη διαπίστωση των παθήσεων, αλλά λέμε και για τον ορισμό των παθήσεων.

Και στο τέλος - γιατί το έχουμε πει πάρα πολλές φορές - τα παιδιά τα οποία προσέρχονται σε αυτή τη διαδικασία, δεν είναι ανίκανα να εξεταστούν. Έχουν δυσχέρεια να εξεταστούν μαζί με τα άλλα παιδιά. Άρα, εδώ χρειάζεται με σοβαρότητα να διαχειριστούμε την υπόθεση, στηρίζοντας τα παιδιά αυτά τα οποία έχουν ένα πρόβλημα, έχουν ειδικές ανάγκες, αλλά βάζοντάς τους σε μια διαδικασία αξιολόγησης, για να στηρίξουμε και το δικό τους ηθικό και τη δική τους προσωπικότητα.

Κλείνω: κύριε Υπουργέ, είπα και στην Επιτροπή πως θα σας ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι, θα βγείτε στην κοινωνία και πρέπει να πείτε ότι αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο φέρνει ο καινούργιος Υπουργός της Παιδείας, πρέπει να συμβάλλει έστω και κατά ένα γιώτα ή κατά μία κεραία στην ποιοτική βελτίωση της παιδείας. Διαπιστώσατε εσείς απ' αυτά τα σαράντα άρθρα τα οποία φέρατε και τις τροπολογίες ότι βελτιώνεται η ποιότητα της παιδείας; Λυπούμαστε που θα το πούμε, όχι. Γι' αυτό και καταψηφίζουμε.


Read more...

Ηλεία: Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε



IMG_5371

Μνήμες τραγωδίας

«Τριάντα πέντε νεκροί σε μια μέρα. Γιατί; Μια δικογραφία που δύο χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί. Γιατί; Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε. Απαιτούμε την άμεση τιμωρία αυτών που ευθύνονται γι’ αυτό το έγκλημα».

Με ένα «πανό-κατηγορητήριο» κατά των αρμοδίων, αναρτημένο πάνω από τα εκκλησάκια των θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες το καλοκαίρι του 2007 στη στροφή του θανάτου στην Αρτέμιδα, κι ένα λιτό τρισάγιο, οι συγγενείς των νεκρών θυμήθηκαν χθες το απόγευμα τους δικούς τους ανθρώπους. Εκείνους που πριν από ακριβώς δύο χρόνια μαρτύρησαν μέσα στις φλόγες, αβοήθητοι και προδομένοι από ένα κράτος ανάλγητο και πλήρως αποσυντονισμένο…

Κάποιοι την προηγούμενη νύχτα, γλιστρώντας στο σκοτάδι σαν τα φαντάσματα, μετέβησαν στον τόπο του μαρτυρίου και κατέστρεψαν το πανό που είχαν αναρτήσει οι συγγενείς των θυμάτων.

«Είναι εκείνοι που προκάλεσαν τον όλεθρο, τον θάνατο και την καταστροφή. Είναι τα ίδια πρόσωπα που δεν θέλουν να λάμψει η αλήθεια για τα όσα τραγικά συνέβησαν το καλοκαίρι του 2007 στην Ηλεία. Είναι εκείνοι που προσπαθούν να κουκουλώσουν την αλήθεια», λέει με οργή στην «Ε» η Χριστίνα Δρακοπούλου, αδερφή του αδικοχαμένου δασοπυροσβέστη Γιάννη Δρακόπουλου, που δίνει εδώ και δύο χρόνια τη δική της μάχη προκειμένου να λάμψει η αλήθεια.

Μαυροφορεμένες γυναίκες με λουλούδια στα χέρια και εκατοντάδες ανώνυμοι πολίτες από όλα τα μέρη της Ηλείας συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στον τόπο του μαρτυρίου στην Αρτέμιδα, κάτω από ένα συννεφιασμένο ουρανό, για να κλάψουν και να θυμηθούν ξανά δύο χρόνια μετά τους σαράντα τέσσερις συνολικά συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα μέσα στις φλόγες το καλοκαίρι του 2007.

Την Αγγελική 15 ετών, τη Μαρία 12, την Αναστασία 11, τον Κωνσταντίνο 5, τα τέσσερα αγγελούδια της οικογένειας του τραγικού πατέρα Γιώργου Παρασκευόπουλου, τον Φίλιππο 5 και την Ιωάννα 5 ετών, τα παιδιά της οικογένειας Αλεξανδρόπουλου που κανείς πια δεν ακούει το γέλιο τους, πυροσβέστες που έπεσαν ηρωικά την ώρα του καθήκοντος, τον Γιάννη Δρακόπουλο, τον Ανδρέα Τζούμα, τον Αθανάσιο Νιάρχο, τον αγροφύλακα Γιάννη Σιορδίνη και τόσους άλλους…

«Οι άνθρωποί μας δεν γυρνούν πίσω. Θέλουμε επιτέλους να μάθουμε όλη την αλήθεια για το τι έγινε εκεί, και βέβαια να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν προκειμένου να νιώσουμε και εμείς δικαιωμένοι. Ολος ο αγώνας μας είναι για να μάθουμε τι πραγματικά έγινε. Δεν μας ενδιαφέρει η οικονομική αποζημίωση, αλλά μας πειράζει που δεν μιλάει κανένας. Η οικογένειά μου έχασε μέσα σε μία μέρα έξι μέλη της…», λέει στην «Ε» ο Σπήλιος Κάρτας, που έχασε τα τέσσερα ανίψια του -την Αγγελική, τη Μαρία, την Αναστασία και τον Κωνσταντίνο- την αδερφή του Αθανασία και τον αδερφό του Χαρίλαο.

«Το μόνο που θέλουμε είναι να βρεθούν οι ένοχοι για ό,τι έχει γίνει. Δεν μπορεί να χάθηκαν τόσοι άνθρωποι και να μη φταίει κανείς. Δεν μπορεί να κάνει ο κάθε ένας ό,τι θέλει, χωρίς να σέβεται τον άλλο… Δεν μπορεί να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές και να μην αφήνει κανένας την καρέκλα του από φιλότιμο και μόνο… Γράψτε το αυτό να το διαβάσει ο πρωθυπουργός» – μας ψιθυρίζει μια ηλικιωμένη γυναίκα με δάκρυα στα μάτια, που κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της τη φωτογραφία του γιου της που χάθηκε μέσα στις φλόγες.

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 25.8.2009




Read more...

Βάλτε και την Πεντέλη...


Aπό το http://thesa1nt.wordpress.com/
.
ΥΓ. μια υπενθύμιση. Το 2007, έγιναν δυο συγκεντρώσεις. Στην πρώτη που έγινε μέσα Ιουλίου, η αντίδραση της αστυνομίας ήταν φιλική και το μόνο που δεν επέτρεπε και αυτό ευγενικά ήταν να ανέβει κόσμος στα σκαλιά της Βουλής.
Στη δεύτερη που ήταν αναμενόμενη περισσότερη οργή και...

περισσότερος κόσμος, παρέταξαν τα ΜΑΤ σε όλη τη πλατεία, για να δημιουργήσουν «κλίμα» και να προκαλέσουν την εμφάνιση των γνωστών «άμυαλων» με τα σακίδια με τις «μπύρες», με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών και να χαλάσουν το κλίμα.
Προς γνώση και συμμόρφωση.


press-gr

Read more...

ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ...


To Mega κατά περίεργο λόγο (ε, καλά τώρα, το γράφουμε έτσι για να μην φανούμε κακόπιστοι) παρουσιάζει τον Σουφλιά ως τον μεγάλο γενάρχη της πολιτικής! Είχαν από χθες το ρεπορτάζ ότι δεν θα αποζημιωθούν τα αυθαίρετα. Σήμερα... αφού ευλόγησαν τα γένια τους άρχισαν να επιδοκιμάζουν την απόφαση του Σουφλιά για το πόσο σωστή και χρήσιμη είναι! Σιγά ρε παιδιά. Τα σάλια έφτασαν μέχρι το γραφείο του Γ. Μπόμπολα
fimotro

Read more...

Δήλωση Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με την απάντηση του Ευ. Αντώναρου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευ. Αντώναρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Αντώναρου στην ερώτηση που του ετέθη, σχετικά με τη σημερινή τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει αβίαστα ότι αυτοί οι άνθρωποι πλέον δεν ντρέπονται καν.


Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΣΤΟ Ρ/Σ «ANT1» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟΛΑ ΒΑΦΕ





ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ:

ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα κ. Καντερέ.

Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Καλημέρα. Και πράγματι η σημερινή ημέρα είναι καλή, γιατί σταμάτησε η καταστροφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς διότι φαίνεται ότι σταμάτησε η καταστροφή, ωστόσο αναδύεται τώρα, εκτός από το τοξικό νέφος που αναδύθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, αναδύεται και το νέφος των ευθυνών και βεβαίως του τι πήγε στραβά, το τι δεν λειτούργησε σωστά, το πού δεν συντονίστηκε καλά όλη αυτή η γιγάντια ομολογουμένως και δύσκολη προσπάθεια.

Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Πράγματι έχετε δίκιο, είναι τώρα η επόμενη ημέρα, πολλά θα λεχθούν, αλλά εκείνο που πρέπει να προσεχθεί και θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος είναι το τι μέλλει γενέσθαι.

Εγώ θέλω να θέσω περισσότερο και να κουβεντιάσουμε το τι μέλλει γενέσθαι, γιατί ύστερα από έναν τριήμερο «πόλεμο» στη Βορειοανατολική Αττική, ο οποίος έληξε έτσι όπως έληξε, πρέπει να δούμε τι γίνεται η επόμενη μέρα.

Και η επόμενη μέρα όχι μόνο η σημερινή και η επόμενη, αλλά τι μας περιμένει το Φθινόπωρο, τι μας περιμένει ο χειμώνας. Και επειδή έχουμε μία μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και δεν ξέρουμε τι ακριβώς μας επιφυλάσσει, εδώ νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε κομματικές ιδιότητες και οτιδήποτε άλλο στην άκρη και να δούμε τι μπορεί να γίνει, γιατί είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα απασχολήσει ούτε την τωρινή κυβέρνηση, ούτε την αυριανή, ούτε και την μεθαυριανή.

Αυτό δηλαδή το κακό που έχει γίνει θα έχει βάθος αρκετών χρόνων και έχουμε νομίζω την υποχρέωση εμείς το παρόν Κοινοβούλιο να δώσουμε μια θετική, αν θέλετε, απάντηση, αλλά και για να καταλάβει ο κόσμος ότι πράγματι μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα του κόσμου και του κοινού, γιατί είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσει και η γενιά που έχουμε τώρα και η επόμενη, και τα παιδιά και τα παιδιά των παιδιών μας.

Συνεπώς νομίζω ότι θα πρέπει όλο το βάρος να πέσει στην κουβέντα επάνω σ' αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σημαντικό αυτό που λέτε, ωστόσο δεν μπορεί να αφήσουμε και άθικτο το ζήτημα των ευθυνών.

Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Όχι βέβαια. Θα λεχθεί κι αυτό ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καντερέ σας παρακαλώ να πάτε σε ένα σημείο που θα μπορούμε να σας ακούμε καλύτερα. Εν τω μεταξύ να καλωσορίσω το Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τον κ. Σπύρο Κουβέλη, που είναι υπεύθυνος για τα θέματα περιβάλλοντος και που βέβαια το περιβάλλον υπέστη κ. Κουβέλη ένα ισχυρότατο πλήγμα απ' αυτές τις πυρκαγιές.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κατ' αρχήν καλό μεσημέρι κ. Βαφειάδη και στους ακροατές μας ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι, είναι καλό, γιατί κάπως φαίνεται ότι έχουν κοπάσει τα μέτωπα ...

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπωσδήποτε καλύτερο από το προηγούμενο.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αλλά μόνο μέχρι εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο μέχρι εκεί λέτε. Τι πήγε στραβά κ. Κουβέλη κατά τη γνώμη σας, κατά την εκτίμηση του Κόμματός σας;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή μια προσπάθεια να εκτιμήσουμε τι δεν έχει πάει καλά, αλλά πολύ περισσότερο τι πρέπει να γίνει για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εικόνες. Γιατί το χρήσιμο και το σημαντικό για την Ελλάδα σ' αυτή τη φάση είναι, πρώτον, να αποκαταστήσουμε τη μεγάλη ζημιά που έγινε και δεύτερον να φροντίσουμε να μην ξαναγίνει.

Έγιναν πολλά πράγματα τα οποία δεν πήγαν καλά. Κατ' αρχήν το γεγονός και μόνο ότι το βράδυ της Παρασκευής η φωτιά η οποία ήταν ένα μικρό μέτωπο και όχι σε δύσβατη ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή ξέφυγε, ήταν το πρώτο και τραγικότερο λάθος.

Μία φωτιά η οποία είναι ακόμα σε ελέγξιμη κατάσταση τη στιγμή που περιμένουμε ότι από την επόμενη ημέρα θα έχουμε ανέμους 7 και 8 μποφόρ θυμίζει λίγο - πολύ τον ίδιο τρόπο που τελείως αδικαιολόγητα και άδικα χάθηκε η Πάρνηθα το 2007. Το δις εξαμαρτείν όλοι ξέρουμε τι σημαίνει.

Και θεωρώ ότι από εκεί και πέρα σε θέματα συντονισμού, σε θέματα τρόπου δράσης για να περιορίσουμε το μέτωπο έγιναν λάθη και αυτά αναδεικνύουν αν θέλετε και τη δυσλειτουργία ολόκληρου του μηχανισμού, γιατί ένα μέτωπο που ξεκινάει, αλλά απλώνεται και φτάνει από τη Βόρεια Αττική μέχρι σχεδόν τα Μεσόγεια και με πολύ μεγάλο εύρος πλέον σημαίνει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα στον τρόπο και της πρόληψης και της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι πρόβλημα κ. Καντερέ, εσείς πιστεύετε ότι υπήρξε ...

Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Θα συμφωνήσω κατ' αρχάς με τον κ. Κουβέλη, αφού του πω καλό μεσημέρι.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλό μεσημέρι.

Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Ότι πράγματι η έναρξη την Παρασκευή το βράδυ, μπορούσε εκεί στην καταστολή, όπως είναι γνωστό τα πρώτα λεφτά, τα πρώτα τέταρτα πρέπει να γίνει η καταστολή, αλλά εδώ θα πρέπει να βάλουμε και τον παράγοντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μπορούσε κάλλιστα όπως γινόντουσαν στο παρελθόν πολύ πιο μεγαλύτερες πυρκαγιές, όπως άλλωστε συνέβη και με τα Δερβενοχώρια που μας έφυγε το 2007 η φωτιά, διότι ακριβώς δεν έγινε αυτή η επέμβαση που μπορούσε να γίνει, ένας στόχος είναι αυτός.

Βέβαια την επομένη κατά πόσο έφυγε νωρίς στα πυροσβεστικά, αυτό θα ελεγχθεί να δούμε από το ημερολόγιο της Βάσης τι ώρα ακριβώς φύγανε για να είμαστε πιο σοβαροί ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Καντερέ, η μαρτυρία του κ. Κούκη του Κοινοτάρχη του Γραμματικού κάνει λόγο για άφιξη των αεροσκαφών στο σημείο μετά τις 08:00 και ισχυρίζεται ο κ. Κούκης και δεν έχω λόγο να μην το πιστέψω, ότι αν πήγαιναν προ των 08:00 ήταν σε ένα ελέγξιμο μέγεθος και θα μπορούσαν αν είχαν γίνει ρίψεις προ των 08:00 θα είχε αποφευχθεί αυτή η τραγωδία.

Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση για να διαλευκανθεί αυτό το σημείο θα πρέπει να δούμε και στο ημερολόγιο της Βάσης που εδρεύουν τα ελικόπτερα, που έφυγαν τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, εκεί φαίνεται ακριβώς τι ώρα φύγανε και η διαδικασία που χρειάζεται να πάνε να γεμίσουν, να καλύψουν την απόσταση κλπ.

Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να το δούμε πράγματι τι ώρα σηκώθηκαν και τι ώρα έπρεπε να σηκωθούν. Διότι η μαρτυρία του κ. Κούκη ή οποιουδήποτε άλλου, πρέπει πρώτα να ελεγχθεί αυτό το σοβαρό σημείο επισήμως πλέον τι ώρα έγινε αυτή η διαδικασία.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πάντως αν μου επιτρέπετε κ. Βαφειάδη εδώ να πω, ότι αυτή η συζήτηση ακριβώς που κάνουμε δείχνει μία από τις αδυναμίες του συστήματος. Στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, δεν μιλάω μόνο για την τελευταία 3ετία, έχουμε αφήσει τις ελπίδες μας για την δασοπυρόσβεση κυρίως στα εναέρια μέσα, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε και οι Δασολόγοι και οι άνθρωποι που ξέρουν τα δάση, γνωρίζουν ότι οι δασικές φωτιές σβήνουν τη νύχτα κυρίως από τα επίγεια μέσα.

Νομίζω και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση ας υποθέσουμε ότι ξεκινήσανε νωρίς τα αεροπλάνα, ξέρετε μέχρι να φτάσουν στο χώρο που υπάρχει το πρόβλημα, να εφοδιαστούν με νερό και να κάνουν τις ρίψεις, μπορεί να χαθεί εκείνο το κρίσιμο τέταρτο.

Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Κι εγώ θα συμφωνήσω με τον κ. Κουβέλη σε όλα αυτά τα οποία λέει.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Νομίζω ότι χρειάζεται να επικεντρώσουμε πολύ περισσότερο την προσπάθειά μας και στον τρόπο που τα επίγεια μέσα με γνώση τη δασική πυρκαγιά σβήνουν και ακόμη περισσότερο ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ υπάρχει η αίσθηση κ. Καντερέ, ότι πολλές φορές έχουμε εγκαταλείψει τους παραδοσιακούς τρόπους, όπως είναι το αντιπύρι ...

Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως είναι οι παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, η δημιουργία ζωνών. Εδώ έφτασε να κόβουν οι άνθρωποι, οι Λοτόμοι αντιπυρική ζώνη στο Πόρτο Γερμενό και να συλλαμβάνονται από τη Δασική Υπηρεσία και να τους απαγορεύεται να συνεχίσουν το έργο τους την ώρα της πυρκαγιάς, γίνονται και ευτράπελα.

Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Πράγματι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί. Πράγματι οι Λοτόμοι οι οποίοι ήρθαν γι' αυτό το σκοπό στο Πόρτο Γερμενό που πήγα κι εγώ και κάνανε και πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, αλλά δεν είναι πάντα η διάνοιξη των δρόμων μέσα στο δρόμο δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση.

Είναι πάνω απ' όλα η πρόληψη, είναι η δασική υπηρεσία τι μπορούσε να κάνει και τι έκανε ή τι δεν έκανε. Είναι πολύ σοβαρά τα θέματα. Όπως τα θέτει ο Κουβέλης, συμφωνώ απόλυτα και νομίζω ότι ταυτιζόμαστε στη σκέψη, διότι εδώ ο καιρός δεν έχει πλέον χρώμα και θα πρέπει από κοινού να εξετάσουμε όλα αυτά, τι μπορεί να γίνει.

Γιατί δεν είναι μόνο το φετινό κακό που έγινε, όπως βλέπετε κάθε 2-3 χρόνια επαναλαμβάνεται και να επισημάνω ότι και η εμπειρία μου η προσωπική λέει ότι πάντα ειδικά προς το Σαββατοκύριακο, αν ανατρέξετε στο παρελθόν, έχουμε πάντα τα μεγαλύτερα επεισόδια από πυρκαγιές. Και μάλιστα ξεκινούν συνήθως Παρασκευή για να μεσολαβήσει ένα Σαββατοκύριακο και με τις δυσμενείς αυτές επιπτώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δύο πράγματα, κ. Καντερέ επιτρέψτε μου να το φωτίσουμε, δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει. Πρώτον, ότι αποδεχόμαστε εξ αρχής ότι είναι έργο εμπρηστών και άρα επιλέγουν την ημέρα στις μεγάλες πυρκαγιές.

Από την άλλη όμως πλευρά είναι και το ζήτημα του ότι μήπως κοιμάται ο κρατικός μηχανισμός τα Σαββατοκύριακα και δεν μπορεί να αντιδράσει όπως πρέπει να αντιδράσει και κοιτάζουν όλοι το Σαββατοκύριακο να περάσουν καλά και ας καεί το σύμπαν;

Θα πάμε και λίγο στον κ. Κουβέλη για να δούμε και το αύριο.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να προσθέσω κ. Βαφειάδη πριν πάμε στο αύριο, να μιλήσουμε λίγο για το χθες αν μου επιτρέπετε ένα λεπτό μόνο, ότι ο κ. Καντερές λέει κάτι πολύ σημαντικό, ότι υπάρχει και κοινή άποψη και συμφωνία και ιδίως με τον κ. Καντερέ που έχει και μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία, είμαστε και οι δύο μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Να θυμίσω όμως ότι το Φεβρουάριο περίπου, αν θυμάμαι σωστά τους μήνες, κάναμε τρεις ολόκληρες συνεδριάσεις για να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα το διακομματικό πόρισμα κλπ. για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Σαν Επιτροπή της Βουλής κάναμε μία σημαντική δουλειά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα αυτά έρχονται και ξανάρχονται κ. Κουβέλη και τίποτε δεν γίνεται, τα ξέρετε.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς έμεινε στα αζήτητα, όπως έμεινε στα αζήτητα, αυτό μάλλον παρέμεινε ζητούμενο το να έχουμε ένα πόρισμα ξεκάθαρο που έλεγε τι δεν πήγε καλά το 2007, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρω και αντιλαμβάνομαι ότι είναι προνομιακός χώρος η άσκησης κριτικής τώρα αυτή τη δύσκολη ώρα θα μου επιτρέψτε όμως να μην πέσω κι εγώ σ' αυτό τον πειρασμό ...

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Συμφωνώ μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να πάμε λίγο στην επόμενη μέρα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν θα το κάνω άλλο, απλώς ήθελα να αναφερθώ στη δουλειά της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αλλά η επόμενη μέρα είναι αυτό που έχει σημασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στην επόμενη μέρα όπως ζήτησε ...

Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καντερέ, ποια θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα στην επόμενη μέρα για να μπορέσουμε κάπως όσο το δυνατόν να ανακουφίσουμε τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το περιβάλλον στην Αττική.

Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Κοιτάξτε, το πρώτο που πρέπει να γίνει, κατ' αρχάς πρέπει να ληφθούν άμεσα οικονομικά μέτρα, να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις και να γίνουν αυτά που χρειάζονται χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς χρονοτριβές.

Με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού και μάλιστα θα έλεγα εδώ να προστεθεί και το τελευταίο ευρώ σ' αυτά τα έργα που πρόκειται να γίνουν, γιατί μας περιμένει ένας χειμώνας, μας περιμένει ένα φθινόπωρο, μας περιμένει ένα γεγονός που έχουμε το ρέμα της Ελευσίνας, το οποίο όλη η Πεντέλη θα καεί στο ρέμα της Ελευσίνας.

Αναμφίβολα ερχόμενος ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος έχουμε ισχυρά φαινόμενα με πλημμύρες πάντα τουλάχιστον σε ένα σημείο της ελληνικής επικράτειας. Αυτό θέλει μια παρακολούθηση συνεχή τώρα να μην έχουμε και θύματα ίσως από τέτοια φαινόμενα.

Το τι έχει γίνει, αυτά όλα θα εξεταστούν, αλλά είναι η επόμενη μέρα, είναι τα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τώρα εμείς που βρισκόμαστε και με τον κ. Κουβέλη και έχουμε θα έλεγα, αν μου επιτρέπει, την ευαισθησία στο περιβάλλον. Θα πρέπει λοιπόν να αφήσουμε δίπλα μας όλα, και να δούμε τι μπορεί να γίνει για τα επόμενα χρόνια, τι πρέπει να κάνουμε, τι μας περιμένει. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς μας περιμένει.

Όπως αυτό το καλοκαίρι, θα το πω κι αυτό, συνήθως πήγαινε καλά, αλλά κάθε φορά σε κάθε καλοκαίρι υπάρχει διήμερο - τριήμερο που χαλάει όλη την εικόνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καντερέ να σας υποβάλω και ένα ερώτημα εκμεταλλευόμενος και την επιστημονική σας ιδιότητα. Μία από τις συνέπειες είναι ότι ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα εφ' όσον δεν υπάρχει το δάσος να κατακρατήσει το νερό απομειώνεται.

Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι συνέπεια θα έχει αυτό για τη λίμνη του Μαραθώνα;

Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Κατ' αρχάς θα είναι για τα υπόγεια νερά που μπορεί κάλλιστα σε πολλά σημεία να γίνουν τέτοια μικροφράγματα και να συγκρατήσουν το νερό και να γεμίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα και πέρα απ' όλα να μην δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Δηλαδή είναι πάρα πολλά. Το μικροκλίμα αυτών των περιοχών ήδη έχει αλλάξει από χθες και θα περάσουν χρόνια για να επανέλθει, η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι σημαντική ειδικά σε ημέρες καύσωνα. Οι πλημμύρες θα είναι φαινόμενα που δεν μπορεί να φαντάζεται κανείς σε ισχυρές βροχές, δεν θα υπάρχει πλέον κατακράτηση νερού, θα φεύγουν όλα τα νερά.

Έχουμε θέματα πολύ πιο σοβαρά να δούμε τι μέλλει γενέσθαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς, γιατί αυτά τα θέματα θέλουμε κι εμείς.

Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Εγώ δεν θέλω να αποποιηθώ τις ευθύνες όπου και να υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα θέματα θέλουμε πρωτίστως να φωτίσουμε, διότι το μπαλάκι των ευθυνών το έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια.

Κύριε Κουβέλη ποιες είναι οι προτεραιότητες κατά το ΠΑΣΟΚ στις οποίες πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία αυτή την ώρα;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα προσθέσω κάποια πράγματα σ' αυτά που είπε ο κ. Καντερές γιατί νομίζω η άμεση επέμβαση για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά είτε με φυσική αναβλάστηση, είτε με αναδασώσεις, με έλεγχο των φαινομένων διάβρωσης και των πλημμυρικών φαινομένων είναι τα πρώτα και σημαντικότερα γιατί ήδη μπαίνουμε στο Φθινόπωρο σιγά - σιγά.

Σ' αυτό όμως θα προσθέσω δύο ακόμα πράγματα. Το ένα είναι ότι πρέπει να ξανά δούμε και σύντομα μάλιστα -τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να συνεχίσει να αναπτύσσεται η Αττική. Θυμίζω ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Σουφλιάς θέλει να φέρει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας είναι κάτι που μπορούμε να το ξαναδούμε τώρα πριν ακόμα το φέρει στη Βουλή υπό το φως αυτών των αλλαγών που έχουν συμβεί στο περιβάλλον της Αθήνας, γιατί ένα Ρυθμιστικό που προβλέπει ότι στην Αθήνα θέλουμε ή θα επιτρέψουμε να φέρουμε άλλα 3-4 ίσως και 5 εκατομμύρια κατοίκους είναι από μόνο του ένα θέμα.

Νομίζω ότι έρχεται η ώρα να ξαναδούμε τις προτεραιότητές μας, να ξαναδούμε με ποιο τρόπο θέλουμε να αναπτύξουμε αυτή την περιοχή, να περιορίσουμε την εκτός σχεδίου δόμηση, να κάνουμε μία σειρά από πράγματα που είναι και η γενεσιουργός αιτία γι' όλα αυτά που γίνονται. Αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε και να το κάνουμε την επόμενη μέρα είναι να δούμε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές. Δεν έχει κανένα νόημα αν πάλι δεν βγάλουμε συμπεράσματα απ' αυτή την μεγάλη καταστροφή που ήταν πια μέσα στα τείχη της Πρωτεύουσας σχεδόν για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

Άρα δύο βασικοί τομείς είναι αντιμετώπιση και αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε με ουσιαστικά μέτρα. Και ουσιαστικά μέτρα σημαίνει ότι οι περιοχές που κάηκαν δεν πρέπει ούτε να χτιστούν, ούτε να βοσκηθούν, αλλά πρέπει να αφεθούν τη φυσική αναγέννηση εκεί που γίνεται και να ξανά φυτευτούν εκεί που κάηκαν για πολλοστή φορά.

Και δεύτερον να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές για τη χρήση γης, για το σχεδιασμό, για όλα αυτά και βέβαια για τον τρόπο αντιμετώπισης και συντονισμού, αντιμετώπισης των πυρκαγιών για να μην ξανά ζήσουμε αυτά. Αυτές είναι οι προτεραιότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ θερμά τον Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σπύρο Κουβέλη και τον Βουλευτή Αττικής της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Νίκο Καντερέ για την εξαιρετικά επίκαιρη συζήτηση, είναι και οι δυο άλλωστε μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κατέχουν τα θέματα, τα γνωρίζουν και ας ελπίσουμε όλες αυτές οι προτάσεις που έκαναν και οι επισημάνσεις να ληφθούν υπόψη από την κεντρική πολιτεία και να χαραχτεί σ' αυτές τις γραμμές ένας δρόμος εξόδου απ' αυτή τη μεγάλη τραγωδία.


Read more...

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ





Τις ημέρες αυτές σταθήκαμε δίπλα στους πυροσβέστες, τους εθελοντές, την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες που έδιναν μια δύσκολη μάχη για την προστασία των δασών μας, περιουσιών, ακόμα και της ανθρώπινης ζωής.

Δεν ήταν η ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες.

Σήμερα αντικρίζουμε με απέραντο πόνο τις στάχτες ενός εγκλήματος.

Και έχουμε ένα τριπλό καθήκον.

Πρώτο μας καθήκον: να αξιολογηθούν τα αίτια και να καταλογισθούν οι ευθύνες για αυτή τη σύγχρονη τραγωδία.

Έχοντας ζήσει τις καταστροφικές πυρκαγιές προ διετίας, περιμέναμε όλοι, να αποτελέσει η προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης που επέλεξε ο Ελληνικός λαός το 2007.

Είναι σήμερα βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν υπάρχει επίσημο πόρισμα για τα λάθη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών του 2007.

Απέδειξε ότι δεν σέβεται τον πολίτη, έχοντας κρυφτεί πίσω από την προπαγάνδα των «ασύμμετρων απειλών».

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της, που δεν αξιοποίησε την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου του 2008 για τις πυρκαγιές στην χώρα μας.

Ευθύνες γιατί με την προσπάθεια αλλαγής του Άρθρου 24 του Συντάγματος άνοιξε τις ορέξεις σε καταπατητές.

Ευθύνες γιατί δεν αξιοποίησε την διεθνή και ευρωπαϊκή βοήθεια που προσφέρθηκε για αποκατάσταση και πρόληψη.

Ευθύνες γιατί δεν αξιοποίησε τους εθελοντές, τους φορείς της αυτοδιοίκησης στην πρόληψη, τον καθαρισμό δασών και την καταστολή.

Της ανήκουν εξ ολοκλήρου οι ευθύνες γιατί άφησε την Πυροσβεστική με 3500 λιγότερους άντρες, ενώ συνέχιζε τις ρουσφετολογικές προσλήψεις αγροφυλάκων.

Γι' αυτούς τους λόγους ζήσαμε τις μέρες αυτές την ίδια - πανομοιότυπη - έλλειψη συντονισμού, απουσία κεντρικού σχεδίου, άναρχη και αναποτελεσματική δράση.

Ευθύνες, συνεπώς, υπάρχουν και πρέπει να καταλογισθούν.

Ευθύνες πρωτίστως πολιτικές, ευθύνες επιχειρησιακές, ευθύνες χειρισμών.

Η καταστροφή αυτή είναι τελείως αδικαιολόγητη - γιατί θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Δεν ήταν μοιραία αυτή η φωτιά.

Θα είχε αποφευχθεί εάν τα παθήματα του 2007 είχαν γίνει μαθήματα.



Δεύτερο καθήκον: να πάρουμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και της παραγωγικής βάσης που καταστράφηκε.



Όμως τα πράγματα δεν διορθώνονται με μέτρα εκ των υστέρων. Σίγουρα όχι με μέτρα καθυστερημένα ή αποσπασματικά ή βραχείας και «προεκλογικής» λογικής όπως αυτά του 2007.



Γι' αυτό, το τρίτο μας καθήκον είναι, να κάνουμε τις απαραίτητες ριζικές τομές που θα αποκλείσουν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον.

Δεν είναι στη μοίρα μας να καιγόμαστε κάθε χρόνο.

Να χάνονται ζωές, περιουσίες, να καταστρέφεται το περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.



Οι φωτιές του 2009 οφείλουν να αποτελέσουν την κόκκινη γραμμή για το κράτος και τους πολίτες.

Πρέπει οι τελευταίες αυτές καταστροφές να σηματοδοτήσουν το τέλος μιας εποχής.

Το τέλος ενός μοντέλου ανάπτυξης που έχει ως νομοτελειακή κατάληξη - ό,τι δεν γίνεται τσιμέντο να γίνεται στάχτη.

Σήμερα χρειάζεται μια νέα αρχή.

Που βάζει τέλος στην εποχή της απουσίας σχεδιασμού και επιβράβευσης της καταπάτησης και της κερδοσκοπίας στη γη.

Τέλος στο κράτος της αναποτελεσματικότητας, που κλείνει το μάτι στην ανομία και την αυθαιρεσία.

Είναι η ώρα να βάλουμε τις βάσεις για μια νέα πολιτική προστασίας της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος του Έλληνα πολίτη.

Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την όσο το δυνατό καλύτερη προστασία όλου του πρασίνου που έχει μείνει στη χώρα μας αλλά και την αποκατάσταση των δασών που έχουν χαθεί.

Με μια συγκροτημένη πολιτική πρόληψης.

Με σχέδιο διάσωσης για την Αττική.

Οι τέσσερις ορεινοί όγκοι της Αττικής πρέπει και θα είναι δάσος.



Αλλά κυρίως με ένα σαφές μήνυμα: Καμιά ανοχή στην ανομία και στην έλλειψη σχεδιασμού.

Θα επανεξετάσουμε το σύνολο του νομικού και θεσμικού πλαισίου.

Αυτό θα γίνει πράξη με ουσιαστικά μέτρα για την εξάλειψη της καταπάτησης των δασικών εκτάσεων και την εφαρμογή τους χωρίς καμιά εξαίρεση.

Δεσμεύομαι ότι η αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα ανεχτεί τέτοια φαινόμενα.

Με ένα σχέδιο Πράσινης Ανάπτυξης που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στη χωροταξία και τις χρήσεις γης.

Και κατοχυρώνει τα αυτονόητα - μια βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, που κληρονομεί στα παιδιά μας ένα καλύτερο περιβάλλον από αυτό που εμείς παραλάβαμε.

Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση δεσμευόμαστε. Για αυτήν θα δουλέψουμε ενάντια στο σημερινό αδιέξοδο.

Μαζί με την κοινωνία, τους εθελοντές, τους ενεργούς Έλληνες και Ελληνίδες που πιστεύουν ότι τίποτα δεν είναι γραφτό και ότι τη μοίρα μας τη δημιουργούμε.



Ο τόπος μας αξίζει πολύ καλύτερα. Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε μέρος αυτής της αλλαγής.


Read more...

Περί Πεύκων και Εκπροσώπων




Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Η εξουσία πάντα συνήθιζε στα δύσκολα να παρουσιάζεται διά εκπροσώπων. Τις συνθήκες ανακωχής και ειρήνευσης τις έκλειναν οι απεσταλμένοι, στην Ιπποτική περίοδο ο πρώτος Ιππότης μονομαχούσε αντί του Βασιλιά και πάει λέγοντας.



Στο σημερινό κόσμο της επικοινωνίας πολλές οργανώσεις, εταιρείες αλλά και κυβερνήσεις συνηθίζουν να χρησιμοποιούν επαγγελματίες, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στη δημοσιογραφία, στην επικοινωνία, στις δημόσιες σχέσεις και στις δημόσιες υποθέσεις, για το ρόλο του εκπροσώπου τύπου. Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν ότι οι δημόσιες ανακοινώσεις τους θα γίνονται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο και μέσα από τα πλέον ενδεδειγμένα κανάλια, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη από τα ευχάριστα μηνύματα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις των αρνητικών μηνυμάτων.

Η δουλειά του Εκπροσώπου Τύπου είναι να παρουσιάζει και να υπερασπίζεται πιστά τις θέσεις της Κυβερνήσεως του, ακόμη και αν αυτές βρίσκονται σε σύγκρουση με τις προσωπικές του απόψεις.

Στην Ελλάδα έχουμε γνωρίσει πολλούς Κυβερνητικούς Εκπροσώπους, ειδικά από το ΠΑΣΟΚ. Από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Προκόπη Παυλόπουλο μέχρι το Θοδωρή Ρουσόπουλο και το Χρήστο Πρωτόπαπα, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πλήτταμε.

Ο Κώστας Καραμανλής ταυτίστηκε ιδιαίτερα με την αναγόρευση των Εκπροσώπων Τύπου αρχικά, και των Κυβερνητικών Εκπροσώπων έπειτα, σε βασικά γρανάζια της μηχανής παραγωγής πολιτικής της ΝΔ. Από την περίφημη Σαλώμη ως το γιο του ταχυδρόμου, η Ελληνική Κοινωνία έδινε ιδιαίτερη σημασία τους Εκπροσώπους της ΝΔ. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έσπειρε τα πρώτα σπέρματα για τον ιδιαίτερο ρόλο του Εκπροσώπου και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος θέρισε αυτούς τους σπόρους.

Επί Θοδωρή Ρουσόπουλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ έγινε Υπουργός Επικρατείας, Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργό δηλαδή. Δεν μετέφερε απλώς την άποψη της Κυβερνήσεως, αλλά τη σχεδίαζε κιόλας. Η επικοινωνία επικράτησε για τα καλά της πολιτικής, και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα όταν ο Θοδωρής Ρουσόπουλος αποχώρησε από την Κυβέρνηση και τον αντικατέστησε ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Το Mouthpiece, κυριολεκτικά, είναι το κομμάτι ενός αντικειμένου που έρχεται σε συχνή ή άμεση επαφή με το στόμα κάποιου που το χρησιμοποιεί. Η πίπα, το τηλέφωνο, τα μουσικά όργανα θεωρούνται mouthpieces. Η λέξη όμως Mouthpiece έχει και μία μεταφορική έννοια, αποδίδεται ειρωνικά στον Εκπρόσωπο μίας Κυβερνήσεως όταν λειτουργεί ως απλό φερέφωνο και μάλιστα με κακό ήχο.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρχέτυπο για το Mouthpiece, δεν χρειάζονταν οι χθεσινές του δηλώσεις για να μας πείσει για αυτό. Επίσης, δεν είναι μόνο επικοινωνιακό το πρόβλημα της Κυβερνήσεως όπως τονίζουν πολλοί, αλλά και ουσιαστικό, ούτε και για αυτό βέβαια χρειαζόμασταν τις χθεσινές δηλώσεις. Οι χθεσινές δηλώσεις μας επιβεβαίωσαν ότι αυτή η Κυβέρνηση βρίσκεται σε άλλο πλανήτη, είναι βουτηγμένη στην αλαζονεία της ανυπαρξίας και έρχεται σε καθημερινή αντιδιαστολή με την κοινή λογική.

Τι περιμένετε λοιπόν από έναν Εκπρόσωπο ο οποίος δεν έχει προσωπική γνώμη; Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από τη χαριτωμενιά περί πεύκων, από μία Κυβέρνηση όμως;
Αναρτήθηκε από Akis Karatrantos

Read more...

«Αναγκαία η αλλαγή πορείας» Βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για τις φωτιές «βλέπει» το ΠΑΣΟΚ



Eurokinissi
«Υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες» τονίζει ο Γ.Παπακωνσταντίνου




Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου για τις καταστροφικές πυρκαγιές, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη για τον τόπο. Έκανε λόγο για ανικανότητα του κράτους, για αναξιόπιστο πρωθυπουργό και επανέλαβε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για συνολική αλλαγή πορείας.

«Από τον πρωθυπουργό αναμένουμε να ακούσουμε τα αυτονόητα για αποζημιώσεις και αναδάσωση, αλλά από εκεί και πέρα ο κ. Κ.Καραμανλής δεν έχει καμία αξιοπιστία να πει ότι δεν θα ξαναδούμε αυτά που είδαμε», δήλωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

Διαπίστωσε μάλιστα «χαώδη απόσταση» μεταξύ των λεγομένων από την κυβέρνηση και όσων «είδαμε και ζήσαμε».

«Υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι το 2004 υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ «υποκλίνονταν μπροστά στο έργο που είχε συντελεστεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και μιλούσαν για ελληνικό μοντέλο κατάσβεσης πυρκαγιών».

«Τι συνέβη έκτοτε και πού είναι το πόρισμα για τις πυρκαγιές του 2007; Ήταν θεωρίες συνωμοσίας ή ανικανότητα του κράτους», διερωτήθηκε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο 2007.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι σειρά παραλείψεων αναφέρονται και στην Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.

«Θα έχουμε τον χρόνο να συζητήσουμε για την ‘επόμενη μέρα’», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ήδη το εξαιρετικά κακό προηγούμενο του 2007 και μία κυβέρνηση που στέλνει λάθος μηνύματα που ευνοούν την καταπάτηση εδαφών».

Ερωτηθεί αν το ΠΑΣΟΚ ζητεί παραιτήσεις υπουργών είπε ότι «εδώ που έχουμε φτάσει είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει συνολική αλλαγή πορείας.

«Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αλλαγή πορείας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά την ευθύνη και τότε τη λύση δίνει ο λαός».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

«Έχουμε πει, αναφερόμενοι σε άλλα θέματα και κυρίως στην οικονομία, ότι κάθε μέρα με αυτή την κυβέρνηση είναι μία μέρα χαμένη, τα δε τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν πόσο αλήθεια είναι αυτό. Είναι επικίνδυνοι για τον τόπο», δήλωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές και λόγω των πυρκαγιών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εμπρησμών, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «το μυαλό όλων πηγαίνει εκεί, τα οικονομικά κίνητρα είναι μεγάλα, δεν θα ήθελα όμως να κάνω σαφή τοποθέτηση επ’ αυτού».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Read more...

Στη δημοσιότητα από την Ιπποκράτους Η απάντηση της πλευράς Χριστοφοράκου στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για παροχή στοιχείων








Το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση που έστειλε ο δικηγόρος του Μιχ.Χριστοφοράκου, στην επιστολή Ραγκούση, με την οποία καλούσε τον πελάτη του να παράσχει το σύνολο των στοιχείων-αποδείξεων που ισχυρίζεται ότι διαθέτει και αφορούν στο ΠΑΣΟΚ.

Το κείμενο της επιστολής του κ. Κουρσάβε έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Ραγκούση,

» Επιβεβαιώνουμε διά της παρούσης την παραλαβή της επιστολής σας της 18.08.09, με την οποία ζητάτε πληροφορίες για υποτιθέμενες πληρωμές της Siemens Α.Ε. στο κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος σε μια δήθεν δήλωση που έκανα στην ελληνική εφημερίδα Τo Bήμα.

» Σχετικά πρέπει να επισημάνουμε ότι, δεν δώσαμε ούτε στις 11.08.09, ούτε σε άλλη ευκαιρία στην αναφερθείσα εφημερίδα «Το Βήμα » ή σε (αρχι)συντάκτες της, εγκεκριμένη συνέντευξη του περιεχομένου αυτού, ότι θα ήμασταν σίγουροι, για το ότι ο πελάτης μας θα παρείχε αναλυτικές πληροφορίες, όταν απευθυνόταν σε μας σχετικό αίτημα.

» Επειδή δυστυχώς δεν διαθέτω γνώση της ελληνικής γλώσσας δεν είμαι σε θέση να παρακολουθώ τις αναφορές του ελληνικού Τύπου και έτσι δεν μπορώ να αντικρούω εσφαλμένες αναφορές.

» Εμείς απλώς δηλώσαμε στη ελληνική κρατική τηλεόραση, ότι θα διαβιβάζαμε στον κ. Χριστοφοράκο κάθε μορφή γραπτού αιτήματος εκ μέρους τρίτων και ότι απορούμε για το ότι έως τα μέσα Αυγούστου 2009 δεν απευθύνθηκαν κανενός είδους ερωτήματα.

» Το αν βεβαίως ο κ. Χριστοφοράκος θα απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, επαφίεται αποκλειστικά σε δική του απόφαση.

» Παρακαλώ να έχετε κατανόηση ότι σε υποθέσεις πελατών που αφορούν εκρεμμούσες διαδικασίες ενώπιον των γερμανικών δικαστικών αρχών δεν μπορούμε να κάνουμε κανενός είδους δηλώσεις σχετικά με τον πελάτη μας ή πόσο μάλλον να δώσουμε πιθανά αποδεικτικά στοιχεία και ότι συστήσαμε στον κ. Χριστοφοράκο εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων να μην κάνει κανενός είδους δηλώσεις.

» Από τα παραπάνω εξαιρούνται μόνο δηλώσεις Τύπου, ρητά χαρακτηρισμένες από εμάς ως τέτοιες και εγκεκριμένες ή τοποθετήσεις στο πλαίσιο τηλεοπτικών συνεντεύξεων.»

Newsroom ΔΟΛ




Read more...

Συγνώμη Χριστόφια στους Τούρκους κατακτητές! Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου!


ΟΤΑΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας από το επίσημο βήμα του Συνεδρίου Αποδήμων λέει να ζητήσουμε συγνώμη από τους Τούρκους κατακτητές, τι άλλο θα πρέπει άραγε να περιμένουμε;
ΕΒΓΑΛΕ εντελώς το προσωπείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας- εκτός του επίσημου κειμένου- στο Συνέδριο των Αποδήμων. Αντί να σταθεί στο ύψος του και να ενθαρρύνει τους απόδημούς μας να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για σωστή διαφώτιση μίλησε ωσάν να μιλούσε σε κάποιο ακτίβ της ΕΔΟΝ!
Ο αμετανόητος «κομμουνιστής» έριξε όλο το βάρος του στο πραξικόπημα και έδωσε- για μια ακόμη φορά-το άλλοθι στην Τουρκία.
Ιδού αυτούσιο το απόσπασμα της κατάπτυστης ομιλίας του:
''Στρώσαμε όμως το χαλί εμείς οι ίδιοι στην Τουρκία να εισβάλει και να κατακτήσει και να μην φεύγει από την Κύπρο. Αυτό δεν το ακούω να αναφέρεται από διάφορα βήματα. Και πρέπει επιτέλους να το λέμε και αυτό εάν θέλουμε να κερδίζουμε και συμπάθειες στη διεθνή κοινότητα''.
Ο διεθνής παράγοντας, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, γνωρίζει ότι έγινε χουντικό πραξικόπημα, ότι υπήρξε μια φασιστική οργάνωση, η ΕΟΚΑ Β, η οποία ανέτρεψε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και έστρωσε το χαλί στην Τουρκία.
''Αν δεν πούμε συγνώμη η μια κοινότητα στην άλλη για ότι έπραξε η μια κοινότητα στην άλλη και εάν δεν έρθει και η Τουρκία να μετανοήσει και να πει τη συγνώμη της για το έγκλημα σε βάρος ολόκληρου του κυπριακού λαού, και των Ε/κ και των Τ/κ, δεν θα δούμε χαϊρι και δεν θα πάμε μπροστά''.
• Να ζητήσουμε λοιπόν συγνώμη από τον κατακτητή! Ιδού ποιος είναι ο Πρόεδρος που επέλεξε ο κυπριακός λαός να τον εκπροσωπεί για τα επόμενα τρία και κάτι χρόνια...
Ο Θεός να βάλει το χέρι του...




Read more...

Βούλευμα καταπέλτης για Κορκονέα - Σαραλιώτη

Απερρίφθη από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με ένα βούλευμα καταπέλτη, η έφεση των κατηγορουμένων για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος, με αποτέλεσμα να παραπεμφθούν οριστικά σε δίκη με τις κατηγορίες: της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ο Επαμεινώνδας Κορκονέας και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο για τον Β. Σαραλιώτη.

Οι δικαστές καταλογίζουν στον Κορκονέα ενσυνείδητη αδιαφορία τονίζοντας πως ο αστυνομικός προέβλεψε τις συνέπειες των πυροβολισμών και σκοπεύοντας προς τον μαθητή επιδοκίμασε τη θανάτωση προσώπου.

Για το Σαραλιώτη υπογραμμίζεται πως η συμπεριφορά του δεν υπολείπεται σε ποινική απαξία καθώς δεν απέτρεψε το συνάδελφό του και έκανε επίδειξη ισχύος.
nooz.gr

Read more...

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ...

fimotro





Read more...

Συνέντευξη Σπ. Κουβέλη στην εκπομπή του «MEGA»: «ΠΡΩΙΝΟ MEGA» με τον δημοσιογράφο Δ. Τάκη



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «MEGA»: «ΠΡΩΙΝΟ MEGA»

ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΚΗ



ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

- Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Βουλευτής Ν.Δ.

- Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ Δ/ντής Ινστιτούτου Περιβάλλοντος Αστεροσκοπείου Αθηνών

- Ν. ΧΛΥΚΑΣ Δασολόγος

- Ν. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ Πρόεδρος εποχικών δασοπυροσβεστών Θεσσαλονίκης

- Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσιογράφος

- Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ Δήμαρχος Μαραθώνα

- Π. ΡΟΥΣΣΗΣ Δήμαρχος Βιλίων

- Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ Δήμαρχος Πεντέλης





ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσω τον κ. Α. Ντινόπουλο, βουλευτή Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Σπύρο Κουβέλη. Αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές κ. Κουβέλη λέγεται ότι θα είστε ο επόμενος Υπουργός Περιβάλλοντος. Δεν ξέρω αν είναι έτσι τα πράγματα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αν ξέρετε κάτι που δεν ξέρω...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ όχι, απλώς ακούω και διαβάζω. Ο κ. Μιχάλης Πετράκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι ο επιστήμονας που θα μας βοηθήσει στη σημερινή συζήτηση.

Και ο κ. Νίκος Χλύκας, δασολόγος. Και η δική σας συμβολή πολύ σημαντική για να δούμε τι θα γίνει στην επόμενη μέρα. Και βεβαίως έχουμε και τον κ. Νίκο Σαχινίδη, που είναι ο Πρόεδρος των εποχικών δασοπυροσβεστών Θεσσαλονίκης. Να μας πει κι εκείνος τι ακριβώς γίνεται, διότι οι καταγγελίες που έκανε πριν ο κ. Μουστάκας έχουν προκαλέσει πάρα πολλά τηλέφωνα και βεβαίως έχουν προκαλέσει και τον κόσμο.

Διότι όταν ακούει κανείς πως 800 άτομα ζήτησαν να συμμετάσχουν στην κατάσβεση της φωτιάς και δεν τους επετράπη, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτό είναι τρελό και παράλογο, για να μη χρησιμοποιήσουμε πολύ πιο βαρείς χαρακτηρισμούς πρωί - πρωί.

Να ξεκινήσουμε με μια πρώτη πολιτική καταγραφή, διότι μέχρι χθες τα κόμματα ευτυχώς κ. Κουβέλη και εσείς και η υπόλοιπη αντιπολίτευση δεν θέλετε να κάνετε, να το πω έτσι, πολιτική σπέκουλα πάνω στα καμένα και στους ανθρώπους που εκείνη την ώρα καταστρέφονταν, ωστόσο από σήμερα αυτή η καταγραφή θα γίνει και οι πολιτικές ευθύνες θα διατυπωθούν.

Θα ζητήσω και από τον κ. Ντινόπουλο να μου σχολιάσει αυτή τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η οποία έχει προκαλέσει απ' ότι βλέπω και πολλούς βουλευτές και σήμερα υπάρχει σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ωστόσο πριν μιλήσουμε να πάμε στη Θεσσαλονίκη και στον κ. Σαχινίδη, που τον έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή.

Καλημέρα κ. Σαχινίδη.

Ν. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Καλημέρα σας. θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ.

Ν. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Είμαι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΕΠΑ, του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών και μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής Δασοπυρόσβεσης, της "CTIS".

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου λοιπόν.

Ν. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Αυτά που θα ήθελα να σας πω εγώ είναι πολύ βασικά πράγματα που αφορούν την οργάνωση την οποία θα έπρεπε να έχει η Ελλάδα.

Υπάρχει ένα πολύ αραιό δίκτυο πυροσβεστικών υπηρεσιών και υπάρχει και το σχεδόν μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο ότι η πυρόσβεση βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος σε χέρια επαγγελματιών.

Ενώ στο διεθνή χώρο το 95% των πυροσβεστικών υπηρεσιών είναι στους εθελοντές και το 5% μόνο στους επαγγελματίες για τον καθαρά οικονομικό λόγο, διότι δεν μπορεί καμία οικονομία να ανταπεξέλθει σε έξοδο το οποίο θα της χρειαστεί λίγες φορές σε ετήσια βάση. Οι δε ώρες που είναι να διαθέσουμε, οι εθελοντές μπορούν να τις διαθέσουν και να κάνουν εξαιρετική και σοβαρή δουλειά.

Από εκεί και πέρα, το ελληνικό δίκτυο υστερεί κατά τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναλογικά. Δηλαδή στην Ελλάδα θα έπρεπε να υπάρχουν 3.000 με 5.000 εθελοντικοί πυροσβεστικοί σταθμοί, αυτά είναι στατιστικά δεδομένα από την Κεντρική Ευρώπη και δυστυχώς έχει μόνο 275 σταθμούς επαγγελματικούς και περίπου 70 εθελοντικούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι. Μήπως προτείνατε και εσείς να πάρετε μέρος στην κατάσβεση, να βοηθήσετε την κατάσβεση της φωτιάς και δεν σας άφησαν και εσάς;

Ν. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εμείς ζητήσαμε από την Πολιτική Προστασία απλά που θα βάλουν καύσιμα τα οχήματα που κατέβαιναν από τη Βόρειο Ελλάδα και το έχουμε ζητήσει και με έγγραφο πολύ παλαιότερα. Ούτε απάντηση πήραμε, ούτε τίποτα. Τα οχήματα κατέβηκαν, δούλεψαν, δεν είχαμε πετρέλαια, βάλανε από την τσέπη τους πετρέλαια, ξαναβάλανε και στο τέλος αναγκαστήκανε λόγω της έλλειψης των καυσίμων να επιστρέψουν χθες πίσω. Και βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι πληρώσαμε και 3.800 € διόδια. Και όχι μόνο εμείς, αλλά και οι υδροφόρες των Δήμων που κατέβηκαν να βοηθήσουν και οι πάντες.

Θα πρέπει να πω ότι το Υπουργείο Οικονομικών για 428 πυροσβεστικά οχήματα του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών διέθεσε μόνο 15.000 €, πριν την αντιπυρική περίοδο με τα οποία έπρεπε να ασφαλιστούν, να έχουν καύσιμα, να γίνουν συντηρήσεις κλπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πάντως για να είμαστε απολύτως αντικειμενικοί και ακριβείς σε όλα όσα λέμε, πριν από λίγο επικοινώνησαν μέλη της Ένωσης Πυροσβεστών και μας μετέφεραν ότι στην πυρκαγιά αυτή που κατέκαψε την Αθήνα το προηγούμενο τετραήμερο χρησιμοποιήθηκαν και εποχικοί δασοπυροσβέστες συμβασιούχοι.

Σε κάθε περίπτωση εμείς περιμένουμε τα στοιχεία που θα μας στείλει ο κ. Καπάκης, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής για να δούμε ποια είναι η πλευρά που λέει τα πράγματα πιο σωστά και πού βρίσκεται η αλήθεια. Δεν παίρνουμε θέση ούτε υπέρ της μιας πλευράς ούτε υπέρ της άλλης αν δεν έχουμε τα πλήρη στοιχεία. Απλώς καταθέτουμε τα όσα έχει πει ο καθένας.

Ν. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν γνωρίζω τι γίνεται με τους εποχικούς. Εμείς είμαστε καθαρά...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι-ναι, το κατάλαβα. Απλώς το λέω για τη συζήτηση που είχαμε νωρίτερα.

Ν. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Και μάλιστα αυτό το οποίο κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι φέραμε από την Κύπρο συναδέλφους, τους καλωσόρισαν, τους έχουν στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», 70 άτομα, πήγαν C-130 κλπ. και δεν υπήρχαν καύσιμα για εμάς εδώ και δεν εκμεταλλεύτηκαν οι δυνάμεις οι δικές μας γενικότερα.

Βεβαίως θα πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή επιχειρούν δυνάμεις του ΕΣΕΠΑ στην Κάρυστο και στη Σκύρο. Εκεί είχαμε πρόβλημα πάλι με τα καύσιμα εχθές και από το πρωί πολεμούσα να βρω τρόπο και τελικώς εν πάση περιπτώσει δόθηκαν τα καύσιμα. Η κατάσταση είναι τραγική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατάλαβα κ. Σαχινίδη. Σας ευχαριστώ πολύ για την παρέμβαση σας. Να 'στε καλά. Ευχαριστώ πολύ. Να ξεκινήσουμε κ. Ντινόπουλε πολύ γρήγορα από εσάς. Κατ' αρχήν να μου κάνετε ένα πρώτο σχόλιο γι' αυτή τη δήλωση περί πεύκων.

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, δεν είναι δυνατόν σε μια πυρκαγιά να λέμε ότι φταίνε τα πεύκα. Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η κοινωνά είναι θυμωμένη από αυτά τα οποία έγιναν τις τελευταίες 2-3 ημέρες και αυτό το θυμό πρέπει να τον σεβόμαστε, να τον εκτιμούμε και να μην προκαλούμε τον κόσμο.

Από την άλλη μεριά όμως δεν μπορώ να δεχτώ και μια ισοπεδωτική κριτική, διότι όπως γνωρίζετε ήταν μια φωτιά πάρα πολύ δύσκολη. Πιθανώς θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν την είχαμε προλάβει στην αρχή. Αυτό δεν έγινε.

Σε κάθε περίπτωση όμως έγιναν ηρωικές προσπάθειες. Η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο ύστερα από 48 ώρες. Βεβαίως υπάρχει μια τεράστια οικολογική καταστροφή και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Από την άλλη μεριά έχουμε τις ζημιές στις περιουσίες των πολιτών.

Δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα και αυτό είναι κάτι που είναι το σπουδαιότερο και το πιο σημαντικό από όλα σε σχέση τουλάχιστον με αυτό που έγινε πριν από 2 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση όμως κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος την επαύριο μιας τέτοιας οικολογικής καταστροφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας διαβάσω ένα κείμενο που βρήκα χθες το βράδυ στο Internet; Αυτό το κείμενο λέει ότι:

«Το καλοκαίρι του 2007 βιώσαμε μια από τις τραγικότερες δασικές πυρκαγιές. Τότε αποδείχτηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού, η πολιτική αβουλία και η αναποτελεσματικότητα. Για ακόμα μια φορά περιοριστήκαμε σε φραστικές διατυπώσεις και ωραίες εξαγγελίες που έμειναν λόγια.

Ένα χρόνο μετά οι μνήμες του 2007 είναι ακόμη νωπές και οι πληγές ανοιχτές. Και φέτος -γράφει το κείμενο- περιοριζόμαστε μόνο σε συσκέψεις, κλήσεις σε εθελοντική συμμετοχή πολιτών, προφορικές διαβεβαιώσεις για ετοιμότητα και άλλα ευχολόγια που τελικά δεν έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

Ποιος πιστεύετε ότι το έγραψε αυτό το κείμενο;

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, με βάζετε να κάνω ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ;

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πείτε το εσείς τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το κείμενο το έγραψε τον Ιούνιο, στις αρχές Ιουνίου, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι ένα άρθρο σε μια εφημερίδα και ο βουλευτής, ο συνάδελφος σας στη Β' Αθηνών λέει ότι 2 χρόνια μετά και τίποτα δεν διδαχτήκατε από το 2007 και περιορίζεστε σε ευχολόγια.

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα μπορούσα να σας πω το εξής. Βεβαίως μπορεί ο κάθε βουλευτής να έχει την άποψη του. Κανείς δεν λέει ότι όλα έγιναν τέλεια.

Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, αν θέλουμε να είμαστε και ρεαλιστές ότι φωτιές και πυρκαγιές δεν υπάρχουν μόνο σε αυτή εδώ την πατρίδα. Υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς.

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και ξέρετε και οι φωτιές, βεβαίως εγώ σας είπα και προηγουμένως, καλό θα είναι να τις προλαμβάνουμε και αυτό είναι και ο στόχος μας. Δεν μπορούμε να το πετυχαίνουμε πάντοτε.

Και επίσης πρέπει να πούμε ότι οι φωτιές όσο και να το επιθυμούμε όλοι δεν μπορούν να σβήσουν σε χρόνο μηδέν. Γι' αυτό αρνούμαι να δεχτώ και μια ισοπεδωτική κριτική. Αν μη τι άλλο βλέπω ότι δόθηκε μια πολύ σκληρή μάχη. Από εκεί και πέρα συμφωνώ ότι υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες, έχουν γίνει προσπάθειες.

Και επιτρέψτε μου να σας μιλήσω λιγάκι και σαν δημοσιογράφος που από τα μέσα της δεκαετίας του '80 καλύπτω φωτιές και στη συνέχεια ως Δήμαρχος. Έχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο. Και δεν εννοώ μόνο τα τελευταία 5 χρόνια. Έχουν βελτιωθεί τα μέσα τα τεχνικά. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι γεγονός ότι πάσχουμε στον συντονισμό. Αυτό νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να το βελτιώσουμε.

Δεν νομίζω όμως από την άλλη μεριά ότι μπορούμε να λέμε ότι διαλύθηκαν τα πάντα και ότι δεν υπάρχει κράτος, διότι το κράτος έδωσε τη μάχη του. Θα ήταν καλύτερα να την έχουμε κερδίσει το πρώτο 24ωρο, την κερδίσαμε στο τέλος του δεύτερου 24ωρου. Την επόμενη φορά ας ελπίσουμε να είμαστε καλύτεροι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουβέλη, εσείς συμμετέχετε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό λοιπόν το ίδιο άρθρο που έχω μπροστά μου, του κ. Μητσοτάκη, λέει ότι τότε αποφασίσατε ως Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής να ληφθούν κάποια μέτρα, που μεταξύ των άλλων είναι η δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, η ενίσχυση δασικών υπηρεσιών με ειδικό προσωπικό, η εκπόνηση ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης περιαστικών πυρκαγιών, η ενίσχυση της εποπτείας και της αστυνόμευσης των δασών με σύγχρονα μέσα τεχνολογικά και οτιδήποτε άλλο.

Έγινε τίποτα από αυτά; Πότε λήφθηκαν αυτές οι αποφάσεις;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος που αυτές οι αποφάσεις έγιναν, αν θυμάμαι καλά αυτές οι συζητήσεις έγιναν γύρω στο Φεβρουάριο.....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα δηλαδή, τον Φεβρουάριο που μας πέρασε.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και μάλιστα είχαμε 2 ή 3 συνεδριάσεις που περάσανε πολύ μεγάλοι γνώστες, π.χ. ο κ. Ντάφης, ο πατέρας όλων των δασολόγων στην Ελλάδα κλπ. Τα συμπεράσματα υπάρχουν, είναι στη διάθεση όλου του κόσμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διατυπώθηκαν λοιπόν αυτές οι προτάσεις που σας διάβασα τώρα .....

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Διατυπώθηκαν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις και μείνανε στα χαρτιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εστάλησαν στους αρμόδιους Υπουργούς φαντάζομαι και στην Πολιτεία.....

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Προφανώς. Είναι τα συμπεράσματα μιας Επιτροπής στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και απλώς έμειναν στα χαρτιά, έτσι;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όμως να σας πω κάτι; Γιατί είπατε πριν και νομίζω πολύ καλά κάνουν όλα τα κόμματα και δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτή την υπόθεση και νομίζω ότι μια εθνική καταστροφή γιατί περί αυτού πρόκειται δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο. Και τη στάση του ΠΑΣΟΚ την επισημάναμε ότι ήταν πολύ θετική όλες αυτές τις μέρες και η στάση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν παρασύρθηκε, δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την ιστορία να κάνει κριτική πάνω στα καμένα, πήγε απλώς για να συμπαρασταθεί στους ανθρώπους και να δώσει και εκείνος τη βοήθεια του με τον τρόπο που μπορούσε.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έτσι. Και νομίζω το σημαντικότερο από αυτού του είδους τις καταστροφές είναι κανείς να μπορέσει να εξάγει συμπεράσματα, να ξέρει πώς την επόμενη φορά δεν θα γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Δυστυχώς μετά το 2007 τα πράγματα γίνανε χειρότερα. Γιατί αυτό που ξέρει ο κόσμος και γι' αυτό κρίνεται η κυβέρνηση, είναι ότι αν η καταστροφή του 2007 ήταν μια φορά μεγάλη, ετούτη τη φορά ήταν ακόμη χειρότερη γιατί ήταν εντός των τειχών.

Ήταν μια καταστροφή που όχι μόνο δεν έπρεπε να επαναληφθεί στην Ελλάδα, αλλά τώρα έγινε στο νομό της πρωτεύουσας της χώρας. Παίρνω πάρα πολλά μηνύματα από φίλους, γνωστούς στο εξωτερικό, που μου λένε «μα είναι δυνατόν η πρωτεύουσα να απειλείται από δασικές πυρκαγιές;»

Και ξέρετε, η μελέτη και το πόρισμα που δεν έκανε η κυβέρνηση που περιμέναμε το 2007 μετά τις καταστροφές έχει γίνει από άλλους. Έγινε η δουλειά που είπατε στο Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέθεσε μια μελέτη η οποία έγινε, δημοσιοποιήθηκε, είχε πολλά συμπεράσματα χρησιμοποιώντας την Ελλάδα σαν case study, σαν μια περίπτωση στην οποία έπρεπε να τραβήξουμε συμπεράσματα για το γίνεται με καίρια θέματα.

Την πρόληψη κατ' αρχήν, που η πρόληψη απουσιάζει από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Τι γίνεται με θέματα συντονισμού που είναι πάρα πολύ σοβαρά.

Για το ΠΑΣΟΚ αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία από το να αποδώσουμε απλώς τις ευθύνες στην κυβέρνηση. Να δούμε πως την επόμενη μέρα αλλάζουμε διαδικασίες και πολιτικές για να μη ξαναδούμε αυτό το φαινόμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να πάμε τώρα στον Γιάννη Σωτηρόπουλο. Γιάννη καλημέρα.

Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα και πάλι. Στη συντροφιά μας είναι και ο Δήμαρχος του Μαραθώνα ο κ. Σπύρος Ζαγάρης, ο οποίος έχει μια πρώτη εικόνα από το μέγεθος της καταστροφής όλες αυτές τις μέρες με τις πυρκαγιές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ζαγάρη καλημέρα. Τις δυο προηγούμενες μέρες τα λέγαμε τηλεφωνικά και εσείς δίνατε τη μάχη σας. Τώρα που τα πράγματα είναι πιο ήρεμα μπορούμε με πιο νηφάλιο τρόπο να δούμε τι έγινε και να καταγράψουμε και τις ζημιές αλλά και το τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Η καταγραφή που έχουμε κάνει αυτή τη στιγμή και οι επισκευές που κάνουμε είναι: πρώτα διορθώσαμε τα αντλιοστάσια του Δήμου και όπως θα δείτε πίσω μας στα σπίτια που έχουν καεί τρέχουν τα νερά. Γιατί δώσαμε νερό πλέον αφού επισκευάσαμε ήδη τα αντλιοστάσια.

Έχουμε διορθώσει κα το δίκτυο ύδρευσης γιατί είναι το βασικό γα μια πόλη να μπορεί να λειτουργήσει. Έχουμε καταγράψει περίπου τις εκτάσεις που κάηκαν. Εγώ τις υπολογίζω 40.000 στρέμματα και έχω στοιχεία που μπορώ να το αποδείξω αυτό το πράγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σπίτια;

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Σπίτια είναι 4 με ολοσχερή καταστροφή ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαν αυτό που βλέπουμε πίσω μας Δήμαρχε;

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Που δεν μπορούν να κατοικηθούν. Οι άνθρωποι αυτοί, επειδή ήταν και πολύτεκνος τον έχουμε μεταφέρει σε ένα ξενοδοχείο στην περιοχή μας, θα πάμε να του αγοράσουμε και ρούχα, να έχουν μια αλλαξιά οι άνθρωποι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δήμαρχε να σας πω κάτι; Επειδή είμαστε τώρα στην Πάντειο Πολιτεία, είχαμε νωρίτερα στο studio τον κ. Σταματόπουλο, ο οποίος είναι δασολόγος και μας είπε ότι στους χάρτες του '30, του '40, τώρα δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία, αυτή όλη η περιοχή χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση.

Ενδεχομένως να το ξέρει και ο κ. Χλύκας που είναι δασολόγος επίσης. Σε αυτή την περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση βλέπουμε να είναι γεμάτη με πολύ ωραία σπίτια. Πώς το εξηγείτε εσείς αυτό;

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Να σας εξηγήσω. Δεν σαν είπαν το εξής. Σας είπαν ένα μέρος της αλήθειας. Κάποτε πράγματι αυτή η περιοχή είχε παραχωρηθεί για καλλιέργεια, αγροτική καλλιέργεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Υπάρχει ένας νόμος όμως που λέει ότι αν αλλάξει χρήση από αυτό που παραχωρήθηκε, ξαναγυρίζει και γίνεται δασικό. Δηλαδή σταμάτησε να καλλιεργείται και έγιναν μέσα σ' αυτό σπίτια, ξαναγυρίζει στον αρχικό χαρακτήρα, υποτίθεται ότι ξαναγίνεται δασικό.

Αυτό είναι τραγικό. Δεν μπορούμε τώρα τα λάχανα, τα κουνουπίδια, τα μαρούλια να τα ονομάζουμε δάσος και σε άλλες περιοχές στον κύριο ορεινό όγκο της Πεντέλης μέσα στο δάσος να το λέμε ότι είναι η οικιστική περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη τώρα, για να το καταλάβουμε και να μην τρελαθούμε όλοι. Αυτή η περιοχή τουλάχιστον στα χαρτιά είναι δασική ή όχι; Με ακούτε τι σας είπα; Αυτή η περιοχή λέω, τουλάχιστον στα χαρτιά, αυτή τη στιγμή είναι δασική ή όχι;

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Είναι. Αλλά σας εξηγώ πώς έγινε δασική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ ωραία. Άρα λοιπόν ο Δήμαρχος του Μαραθώνα μας λέει ότι αυτή τη στιγμή είναι σε μια περιοχή όπου στα χαρτιά είναι δασική και όπου είναι γεμάτη σπίτια. Σωστά;

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Ένα λεπτό, ένα λεπτό, δεν είναι έτσι η αλήθεια. Όχι-όχι, είπα άλλο πράγμα εγώ. Είπα ότι αυτή η περιοχή ήταν καλλιεργήσιμη, αγροτικές καλλιέργειες, αλλά επειδή έγιναν σπίτια μέσα ήρθε το Δασαρχείο και είπε ότι άλλαξε η χρήση που είχε παραχωρηθεί κάποτε για καλλιέργειες σε ακτήμονες......

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, για καλλιέργειες σε ακτήμονες, όχι για να χτιστούν βίλες.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Ένα λεπτό. Στις αγροτικές περιοχές όπως ξέρετε ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι άλλο να καλλιεργούμε ντομάτες και κολοκύθια και άλλο να χτίζουμε σπίτια.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Στις αγροτικές περιοχές αν είναι κάτι πλέον των 4 στρεμμάτων μπορείς να χτίσεις σπίτι. Επειδή όμως εδώ έγιναν σπίτια πράγματι, ξαναγυρίζουμε λέει στον αρχικό χαρακτήρα τον δασικό. Και εγώ λέω: αυτό που είπε η κα Φίσερ - Μπόελ, η Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. που είχε έρθει εδώ.

Δεν είναι δικά μου λόγια, είναι αυτά που είπε η Επίτροπος Γεωργίας, παρών και ο κ. Μπασιάκος. Ότι πρέπει πλέον να καταλάβουμε στην Ελλάδα εκεί που είναι δάσος να το διατηρούμε το δάσος και εκεί που είναι καλλιέργειες και σπίτια να το κάνουμε καλλιέργειες και σπίτια.

Δεν γίνεται εκεί να γκρεμίσουμε τα σπίτια και να το κάνουμε δάσος και εκεί που είναι τα δάση επειδή κάποτε κάποιος μπορεί να είχε πει ότι δεν ήταν δάσος να τα κόβουμε τα δάση και να φτιάχνουμε σπίτια. Και το ξέρετε πολύ καλά, αυτό που γίνεται στον κύριο ορεινό όγκο της Πεντέλης. Να μην ανοίγουμε περισσότερο συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δήμαρχε, δυστυχώς, για να μη χρησιμοποιήσω το απέραντο φρενοκομείο που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μάλλον είμαστε ένα απέραντο μπάχαλο με αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Σε αυτή την περιοχή ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτή και σε πολλές άλλες.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Κατοικεί εδώ και 50 χρόνια κόσμος που έχει φτιάξει με πολύ επίπονο τρόπο τα σπίτια του. Είναι μια περιοχή που έχει ρευματοδοτηθεί ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάποιες φορές κα με πολύ παράνομο τρόπο, όχι μόνο με επίπονο.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Ίσως, δεν λέω αυτό, αλλά έχει ηλεκτροδοτηθεί, έχει υδροδοτηθεί, κατοικούν άνθρωποι εδώ και 50-60 χρόνια και ερχόμαστε σήμερα και τους λέμε ότι «κάποτε εκεί ήταν δάσος και γι' αυτό θα σας γκρεμίσουμε τα σπίτια και θα φύγετε». Δεν έχει λογική. Και εκεί που είναι δάση σήμερα κόβουμε τα δέντρα και φτιάχνουμε κατοικίες. Αυτό είναι το παράλογο κατ' εμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Εγώ πραγματικά ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέλος πάντων, αυτή έτσι κι αλλιώς είναι μια συζήτηση που δεν μπορούμε να την κάνουμε σήμερα. Θα ανοίξει, αλλά σήμερα είναι το θέμα να πούμε τι ακριβώς έχει γίνει από πλευράς ζημιών.

Μας είπατε ότι 4 είναι τα σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και κάποια άλλα που έχουν υποστεί ζημιές, 40.000 είναι περίπου τα στρέμματα που έχουν καεί στο Μαραθώνα και ότι έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση της περιοχής.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Και κάτι σημαντικό. Εκεί που ήταν πραγματικά δάσος ο Δήμος το προστάτεψε με κάθε τρόπο. Το φαράγγι της Οινόης, η περιοχή γύρω στη λίμνη. Την προστατεύαμε και την καθαρίζαμε και φροντίζαμε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια, γιατί πραγματικά ήταν δάσος εκεί, ήταν το στολίδι μας, ήταν το καμάρι μας και καμαρώνουμε γι' αυτά τα δάση.

Αυτά λοιπόν μας πονάει που καήκανε και όχι εκεί που είναι χτισμένα τα σπίτια τώρα και προσπαθούμε να πούμε σήμερα ότι ξέρεις, κάποτε εκεί ήταν δάσος. Θα πρέπει να ζήσουμε στη σημερινή πραγματικότητα και να εφαρμόζουμε τους νόμους και να ολοκληρώνουμε αυτό που σχεδιάζουμε.

Σας έχω παράδειγμα το ακριβώς από κάτω μας, το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά. Το δάσος του Σχοινιά λοιπόν φτιάχτηκε με 3 εκ. και πλέον ένα αυτόματο πυροσβεστικό σύστημα που δεν λειτούργησε ποτέ και ο εργολάβος πήρε και μπόνους, μεγάλο μπόνους για την έγκαιρη παράδοση.

Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν λειτούργησε; Πείτε το.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Γιατί μπήκε λάθος αγωγός και πρέπει να ξανασχεδιαστεί.

Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχε αγωγός σιδερένιος ο οποίος δεν ήταν γαλβανιζέ .....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιάννη, είμαστε για γέλια και για κλάματα. Αυτό ξέρω εγώ.

Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με αποτέλεσμα να διαβρωθεί και μετά από 1 χρόνο, μου το έλεγε ο Δήμαρχος νωρίτερα, το απίστευτο, το σύστημα δασοπυρόσβεσης στο περίφημο πευκοδάσος του Σχοινιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μετά λέμε γιατί παίρνουν φωτιά τα δάση μας. Κατά τον ίδιο τρόπο που δεν λειτούργησαν και τα συστήματα πυρόσβεσης στην Ηλεία πριν από 2 χρόνια.

Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην αρχαία Ολυμπία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην αρχαία Ολυμπία.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Μα εδώ όμως δεν λειτούργησαν ποτέ. Εκεί κάηκαν οι αγωγοί και δεν λειτούργησαν. Εδώ δεν λειτούργησαν ποτέ. Λέμε να το βρέχουμε το δάσος με δωρεάν νερό της Μακαρίας Πηγής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποτίθεται ότι τα συστήματα πρέπει να μην τα καταστρέφει η φωτιά, αλλιώς τι νόημα έχουν; Τέλος πάντων.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Ακριβώς αυτό λέω. Έχουμε και δωρεάν νερό από την Μακαρία Πηγή που χύνεται στη θάλασσα. Θα μπορούσαμε λοιπόν να το βρέχουμε και το δάσος να πρασινίζει και όλα να πηγαίνουν καλύτερα.

Οι σχεδιασμοί που έχουμε κάνει σαν Δήμος, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη είναι σε φοβερή επιμέλεια του τόπου. Να καταλάβετε ότι στο φράγμα της Ραπεντώσας έχουμε κάνει μια μελέτη πώς μπορούν να ποτίζονται όλες οι αγροτικές εκτάσεις χωρίς να κάνουμε υδρομάστευση και να καταστρέφουμε τον υδροφόρο ορίζοντα. Και τα φυτά να είναι καλύτερα, πιο υγιεινά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Δήμαρχε και σένα Γιάννη. Θα τα πούμε αργότερα, θα μιλήσουμε και με άλλους Δημάρχους. Να πάμε τώρα σε ένα σύντομο διάλειμμα και όταν γυρίσουμε θέλω να μου απαντήσει και ο κ. Ντινόπουλος και ο κ. Κουβέλης αν είναι εφικτό σ' αυτό το περίφημο ελληνικό κράτος τουλάχιστον τώρα να δημιουργηθεί μια Επιτροπή η οποία στα καμένα μόλις θα βλέπει ένα ντουβάρι να σηκώνεται να πάει να το γκρεμίζει.

Μπορεί να γίνει αυτό ή όπως μου λένε πολλοί και αυτή η Επιτροπή συν τω χρόνω και δεν θα κάνει τίποτα; Μετά τις διαφημίσεις.

Διαφημιστικό Διάλειμμα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν ο κ. Κουβέλης και ο κ. Ντινόπουλος μου απαντήσουν αν μπορεί να υπάρξει μια Επιτροπή, ένα όργανο, δεν ξέρω τι όνομα θα έχει, που από δω και πέρα όπου βλέπει να σηκώνεται ντουβάρι στις χαμένες περιοχές θα το γκρεμίζει, να πάμε στον κ. Μιχάλη Πετράκη που είναι Διευθυντής Περιβάλλοντος στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας, να σας ρωτήσω κ. Πετράκη και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς δέντρα.

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι μια μεγάλη περιοχή όπως είναι η Αττική έχει χάσει το θερμοστάτη και το φίλτρο. Είναι σα να βρίσκεσαι μέσα σ' ένα σπίτι που ο θερμοστάτης δε δουλεύει σωστά και το φίλτρο δε δουλεύει σωστά. Ο μεν θερμοστάτης είναι αυτός ο οποίος ρυθμίζει τη θερμοκρασία και το φίλτρο είναι αυτό το οποίο βοηθά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι: Επειδή πολλές φορές έχουμε φωτιές από το '81 μέχρι σήμερα, δεκάδες φωτιές, έχουν καταστραφεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πεύκου και κάθε φορά λέμε ότι καταστράφηκε και ο τελευταίος πνεύμονας της Αθήνας και μετά ξανακαίγεται κάτι άλλο και λέμε πάλι ότι καταστράφηκε κι ο τελευταίος, αυτός ήταν ο τελευταίος πνεύμονας της Αθήνας ή υπάρχουν ελπίδες ότι υπάρχει και κάτι ακόμα που έχει μείνει;

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Υπάρχει κάτι το οποίο έχει μείνει, υπάρχουν ακόμα περιοχές οι οποίες είναι καλυμμένες με δάσος, με τη μόνη διαφορά ότι δεν έχουμε πλέον περιθώρια. Η Αθήνα έχει τη μικρότερη κάλυψη από πράσινο από κάθε ευρωπαϊκή πόλη και το αποτέλεσμα είναι ότι οτιδήποτε χάνουμε, όσο μικρό και να είναι, είναι εις βάρος μας. Είχαν κυκλοφορήσει τελευταίες μέρες κάτι μελέτες οι οποίες έλεγαν για αύξηση της θερμοκρασίας στην πόλη των Αθηνών. Αυτό έχει να κάνει με το φαινόμενο της θερμικής νησίδας. Δηλαδή η διαφορά στο κέντρο της πόλης από τα προάστια. Μέχρι πρότινος προάστια, γιατί μπορεί ν' αστικοποιηθούν. Κι έλεγαν ακόμη και για 6 βαθμούς.

Σε περίπτωση κατά την οποία αυτές οι περιοχές αστικοποιηθούν, δεχθούν επίθεση οικιστική, τότε τα υλικά τα οποία είναι κυρίως εχθρικά προς το περιβάλλον, θα δημιουργήσουν ένα πρόβλημα με αποτέλεσμα πραγματικά να έχουμε ανύψωση της θερμοκρασίας μικροκλίματος στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κλίμα αυτό που λέτε, είτε το μικροκλίμα είτε το συνολικό κλίμα της Αττικής, αυτή η καταστροφή πόσο θα το επηρεάσει κ. Καθηγητά; Εννοώ να μου το πείτε με χειροπιαστά στοιχεία..

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Στη συγκεκριμένη περιοχή θα υπάρξει μια επιδείνωση των δεικτών οι οποίοι έχουν να κάνουν κυρίως με αυτό το οποίο λέμε «δείκτη ευφορίας» ή «δείκτη δυσφορίας».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υγρασία δηλαδή και τέτοια πράγματα..

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Ακριβώς. Σε επίπεδο νομού ή σε επίπεδο χώρας είναι πολύ μικρή η συμβολή της καταστροφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μου λέτε ότι το κέντρο της Αθήνας θα εξακολουθήσει να είναι ταλαιπωρημένο όσο είναι σήμερα και η συμβολή η αρνητική αυτής της καταστροφής θα είναι μικρότερη σε σχέση με τις περιοχές εκείνες που κάηκαν.

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Ακριβώς. Δηλαδή κυρίως εγώ πιστεύω ότι θα έχει να κάνει με το λεγόμενο δείκτη ευφορίας που σας είπα των κατοίκων της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή γίνονται πολλές συζητήσεις και ακούγονται πάρα πολλά και για την ποιότητα του νερού με αφορμή αυτή την καταστροφή, θα έχει επιβάρυνση η ποιότητα του νερού στην Αττική;

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τα αιωρούμενα σωματίδια και τις διοξίνες. Αιωρούμενα σωματίδια είναι οι στάχτες, είναι ο καπνός τον οποίο βλέπετε που βγαίνει από τις εστίες φωτιάς, αυτές μεταφέρονται, κάθονται πάνω στο έδαφος και σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν βροχοπτώσεις μεταφέρουν διάφορα συστατικά τα οποία υπάρχουν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι διοξίνες είναι ένα άλλο θέμα το οποίο οφείλεται στην καύση πλαστικών, δηλαδή αυτοκίνητα τα οποία έχουν καεί ή διάφορα απορριμματοφόρα τα οποία επίσης έχουν καεί στην περιοχή ή άλλα πλαστικά. Αυτά δημιουργούν μεγάλες συγκεντρώσεις διοξινών οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις συγκεκριμένες περιοχές που υπήρξε η φωτιά, εκεί η επιβάρυνση του νερού θα είναι μεγαλύτερη; Και βεβαίως ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνεται και με τη λίμνη του Μαραθώνα από την οποία υδροδοτείται η Αθήνα.

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Στη συγκεκριμένη περιοχή έχει να κάνει με τη μεταφορά αυτών των υλικών από τον αέρα, αλλά η συγκεκριμένη περιοχή λόγω του ότι έχει χάσει τη βλάστηση θα δοκιμάσει περιπέτειες σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πρέπει να έχουμε μια γενική, μια συνολική ανησυχία για τη λίμνη του Μαραθώνα και την υδροδότηση; Εννοώ για την ποιότητα του νερού.

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Μέχρι ενός σημείου. Δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή; «Μέχρι ενός σημείου» τι εννοείτε;

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Πρέπει να δούμε πού είναι οι λεκάνες απορροής και να δούμε τα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις συγκεντρώσεις αυτών των σωματιδίων στη συγκεκριμένη περιοχή και την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν έρθω σ' εσάς κ. Χλύκα να πάμε στον Δήμαρχο Βιλίων. Καλημέρα κ. Δήμαρχε. Κι εσείς χθες ταλαιπωρηθήκατε πάρα πολύ στο Πόρτο Γερμενό, ήταν δεκάδες οι κάτοικοι που έπαιρναν τηλέφωνο εδώ στο MEGA και απελπισμένα ζητούσαν βοήθεια, φαίνεται ότι τα πράγματα σήμερα είναι λίγο καλύτερα.

Θέλω να μου πείτε ποιες είναι οι πληγές που μετράτε και πόσο μεγάλες είναι και επειδή έχουμε και τους πολιτικούς εδώ, να μου πείτε κατά πόσο είστε ικανοποιημένος ή όχι από τη συμβολή του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση αυτής της φωτιάς, αλλά βεβαίως και στις προηγούμενες συμπεριφορές οι οποίες μας οδήγησαν ή όχι στη σημερινή κατάσταση.

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Κοιτάξτε, οι ζημιές είναι μεγάλες. Κάηκε ένα βουνό ολόκληρο. Οι καθυστερήσεις υπήρχαν τις πρώτες μέρες από την πλευρά της Βοιωτίας, ήταν μια φωτιά που έκαιγε τρεις μέρες στη Βοιωτία, δυστυχώς δε μπόρεσαν εκεί να κάνουν κάτι ώστε να μη φτάσει εδώ, χρειάστηκε να παρέμβει προσωπικά ο κ. Παυλόπουλος για να έρθουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, γιατί πρέπει να παρέμβει προσωπικά ένας Υπουργός να στείλει δυνάμεις; Δεν υπήρχε ένας συντονισμός από την Πυροσβεστική, μια λογική ότι καίγεται τρεις μέρες μια περιοχή κι έπρεπε να σηκώσει το τηλέφωνο ο Υπουργός για να στείλει αεροπλάνα κι ελικόπτερα;

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Κοιτάξτε, έτυχαν και οι δυο φωτιές, να καίγεται και η ανατολική Αττική και η δυτική και οι δυνάμεις είχαν μοιραστεί φαίνεται..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.. Τώρα αυτό κ. Κουβέλη και κ. Ντινόπουλε δεν είναι κανονικό, να παίρνει τηλέφωνο ένας Υπουργός και να παρεμβαίνει, να στέλνει ελικόπτερα και αεροπλάνα για να σωθεί μια περιοχή, έτσι δεν είναι; Καλά έκανε και παρενέβη ο κ. Παυλόπουλος και σώθηκε η ιστορία, αλλά δεν είναι κανονικό, έτσι δεν είναι;

Δηλαδή εσείς πριν απευθυνθείτε κ. Δήμαρχε στον κ. Παυλόπουλο είχατε απευθυνθεί στην Πυροσβεστική, στο συντονισμό, ζητούσατε αεροπλάνα και δεν έρχονταν;

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Να σας πω κάτι; Και η Πυροσβεστική είχε στείλει οχήματα εδώ, δεν επαρκούσαν, ήταν μεγάλη η φωτιά, αλλά και ο κ. Υπουργός βοήθησε και ο Νομάρχης βοήθησε, έστειλαν υδροφόρες οι Δήμοι βοήθησαν, τα παιδιά της Πυροσβεστικής είναι ακόμα επάνω, είναι περίπου 150 πυροσβέστες ακόμα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αυτό που μου λέτε σήμερα το πρωί είναι ότι αν εσείς δε βρίσκατε τον Υπουργό κι ο Υπουργός δεν παρενέβαινε, θα καιγόταν όλη η περιοχή..

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Εντάξει, μπορεί να μην καιγόταν, απλά ενήργησαν πιο γρήγορα οι Υπηρεσίες.

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αν ο Δήμαρχος τηλεφωνεί στον Υπουργό και του λέει «στείλε μου» ή «βοήθησέ με» ο Υπουργός τι να κάνει; Δεν πρέπει να στείλει κάποια οχήματα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το κανονικό όμως είναι να στείλει η Πυροσβεστική τα οχήματα πριν παρέμβει ο Δήμαρχος..

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θα διαφωνούσα μαζί σας, αλλά το συμπέρασμα απ' αυτά που λέει ο Δήμαρχος κι από μας, όπως και ο κ. Κουβέλης φαντάζομαι, που ήμαστε εκεί στις φωτιές και τα ζήσαμε, έγινε μια συνολική προσπάθεια. Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα έγιναν τέλεια και ότι ο συντονισμός υπήρξε άριστος, εγώ θα σας έλεγα πολύ καλός.. Σε κάθε περίπτωση όμως έγινε μια προσπάθεια και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την κεντρική Διοίκηση και είχαμε κάποια αποτελέσματα. Δεν είναι τα καλύτερα δυνατά. Αλλά διαφωνώ, αν θέλετε με κάποια ισοπεδωτική κριτική ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα...

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Συμφωνώ μ' αυτό που λέει ο κ. Ντινόπουλος, δεν πρέπει να κάνουμε ισοπεδωτική κριτική αλλά να θυμίσω κάτι: Το 2007 ακριβώς επειδή ο συντονισμός έγινε μ' αυτό τον τρόπο, ποιος έπαιρνε τηλέφωνο ποιον..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε κάτι κ. Κουβέλη; Μου κάνει εντύπωση ότι πρέπει να παρεμβαίνει ένας Υπουργός και να δίνει εντολή ένας Υπουργός για να σωθεί το Πόρτο Γερμενό διότι αυτό μας λέει σήμερα ο Δήμαρχος Βιλίων, ότι αν δεν παρενέβαινε ο κ. Παυλόπουλος θα καιγόταν η περιοχή.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα ακριβώς αυτό λέω. Θυμόμαστε στις πυρκαγιές του 2007 ότι η φωτιά εξαπλώθηκε και χάθηκε ο έλεγχος γιατί ακριβώς γινόταν με παρεμβάσεις από ανθρώπους...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δήμαρχε έχετε να πείτε κάτι άλλο;

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Όχι.. Ευχαριστώ όλους που βοήθησαν να σβήσει αυτή η φωτιά..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τουλάχιστον σώθηκε η περιοχή.

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Και τους χειριστές των ελικοπτέρων γιατί χθες είχαμε πάρα πολύ δυνατούς ανέμους και μας βοήθησαν πάρα πολύ..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρω κ. Δήμαρχε, από τις 5 το πρωί εδώ μας έπαιρναν κάτοικοι από το Πόρτο Γερμενό και μας έλεγαν «ρε παιδιά στείλτε ένα ελικόπτερο κι ένα αεροπλάνο».

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Κοιτάξτε, ήρθαν ελικόπτερα στις 7 παρά τέταρτο..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, και έφυγαν γιατί είχε πολύ αέρα, το ξέρω...

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Δύο αεροπλάνα 7 παρά τέταρτο το πρωί και 4 ελικόπτερα. Ήρθαν δυνάμεις εχτές. Το πρόβλημα ήταν από τη Βοιωτία, καθυστέρησαν κατά τη γνώμη μου από τη Βοιωτία..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έπρεπε να πάρετε εσείς τον Υπουργό για να λυθεί. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Δήμαρχε.

Να μιλήσουμε με τον Δήμαρχο της Πεντέλης, τον κ. Στεργίου που κι εκείνος έδωσε τη δική του μάχη τις δυο προηγούμενες μέρες. Μήπως πήρατε κι εσείς τον κ. Παυλόπουλο να σας στείλει κανένα πυροσβεστικό για να σωθεί η περιοχή;

Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Εγώ ήθελα να σας πω ότι ο κ. Παυλόπουλος ως Υπουργός Εσωτερικών σ' αυτή τη φάση, δεν μπορώ βέβαια να τον κρίνω αλλά μπορώ να πω ότι ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει το σύστημα λειτουργίας του κράτους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή συγνώμη, ο κ. Μαρκογιαννάκης που είναι ο αρμόδιος Υπουργός δεν έκανε τη δουλειά του;

Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Θα με βάλετε στη διαδικασία να κριτικάρω εδώ Υπουργούς; Με βάση ότι είμαι στρατηγός εν αποστρατεία δεν ακουμπά αυτό τη διαδικασία λειτουργίας μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα ούτως ή άλλως κάνετε κριτική τώρα από τη στιγμή που λέτε ότι ήταν πολύ καλός. Εσείς δηλαδή απευθυνόσασταν στον κ. Παυλόπουλο, όχι στον κ. Μαρκογιαννάκη...

Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Εγώ οσάκις χρειάστηκε να ζητήσω βοήθεια στο σύστημα, όχι μόνο με πήρε ο ίδιος και με ρώτησε πού είναι και ποια κατάσταση υπάρχει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε όμως κάτι κ. Δήμαρχε; Με αυτά που μου λέτε εσείς και μ' αυτά που είπε πριν και ο Δήμαρχος Βιλίων, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι δεν υπήρχε ένα σύστημα που λειτουργούσε από μόνο του όπως θα έπρεπε να λειτουργεί ένα σωστό οργανωμένο σύστημα και πρέπει κάθε φορά ένας Δήμαρχος, δύο Δήμαρχοι, τρεις Δήμαρχοι, να παίρνουν έναν Υπουργό τηλέφωνο, να παίρνει ο Υπουργός τις Υπηρεσίες, να πιέζει για να γίνεται δουλειά. Αλλά αυτό δεν είναι κανονικό πράγμα.

Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Με δεδομένο ότι κι εγώ έχω κάνει Διοίκηση καμιά 40αριά χρόνια θέλω να σας πω ότι ο αρχηγός οφείλει όταν δει ότι το σύστημα δεν λειτουργεί, υπάρχουν κενά και προφανώς ο Υπουργός θα το είδε εκ του αποτελέσματος, να παρεμβαίνει προκειμένου να μην αφήσει το σύστημα να ξεχειλώσει. Και πολύ καλά έκανε που παρενέβη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Στεργίου για την παρέμβαση..

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μια μικρή παρατήρηση: Ξέρετε, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η φωτιά, οι μεγάλες αυτές πυρκαγιές είναι ένα έκτακτο γεγονός που δε μπορεί να λειτουργήσουν όλα έτσι όπως λένε οι Βρετανοί "to the book". Άρα λοιπόν αν χρειαστεί και ο Υπουργός θα παρέμβει, αν χρειαστεί θα είναι κι εκεί πέρα στον τόπο της φωτιάς, έτσι λειτουργεί ένα σύστημα όταν έχουμε ένα έκτακτο γεγονός. Και νομίζω ότι εσείς το αντιλαμβάνεστε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ο τελευταίος που είναι οπαδός της ισοπεδωτικής κριτικής.

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το λέω για σας...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς. Απλώς τώρα καταλαβαίνω και τον κόσμο που έπαιρνε απεγνωσμένα τηλέφωνο αυτές τις δυο μέρες εδώ κι έλεγε «παιδιά βοηθήστε..». Μας έλεγαν οι πολίτες να στείλουμε εμείς οι δημοσιογράφοι, πυροσβεστικό αεροπλάνο...

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα τελευταία 30 όχι, αλλά...

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Από τότε που λειτουργούν οι ζωντανές συνδέσεις των καναλιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα βεβαίως κατανοώ γιατί οι πολίτες το ζητούσαν αυτό. Διότι βλέπετε ένας Δήμαρχος παίρνει έναν Υπουργό και ο Υπουργός παρεμβαίνει και στέλνει τα ελικόπτερα ..

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Επιτρέψτε μου κ. Ντινόπουλε: Λέμε και ακούμε εδώ ότι όλοι έκαναν τη δουλειά τους με ευαισθητοποίηση πλην όμως το αποτέλεσμα είναι ότι καήκαμε. Ότι είχαμε ένα μέτωπο το οποίο απλώθηκε, κατέστρεψε από τη βόρεια Αττική μέχρι σχεδόν τα Μεσόγεια, τη στιγμή που όλοι έκαναν καλά τη δουλειά τους. Τι δείχνει αυτό: Ότι το σύστημα δε λειτούργησε. Γιατί το σύστημα για να λειτουργήσει, πρέπει να κάνει ακριβώς από αυτό που είπατε, πρέπει να πηγαίνει by the book. Πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες σε μια κατάσταση επείγοντας που ακριβώς ξέρουμε τι κάνουμε. Αν χρειάζεται η παρέμβαση η δική μου και η δική σας που δεν είμαστε εκεί, έχουμε χαθεί...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να υπάρχει κι ένας αυτοματισμός. Να ξέρουμε όταν υπάρχει φωτιά -δεν κατηγορούμε τον κ. Παυλόπουλο, μια χαρά έκανε και παρενέβη απ' τη στιγμή που λένε οι Δήμαρχοι ότι η παρέμβασή του αυτή έσωσε τις δυο περιοχές, αλλά από κει και πέρα το θέμα είναι να λειτουργεί το σύστημα αυτόματα και όχι ο Δήμαρχος να ψάχνει τον Υπουργό.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι οι διαδικασίες που θα μπορέσουν ν' αντιμετωπίσουν..

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κουιβέλη, αυτό που λέτε βεβαίως δε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν είναι σωστό. Απ' την άλλη μεριά όμως αν θέλουμε να είμαστε μέσα στην πραγματικότητα.....

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό είναι το ζήτημα, ότι θα έπρεπε αυτή η πραγματικότητα να έχει αλλάξει ...

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πυρκαγιές και οι πόλεμοι είναι έκτακτα γεγονότα κ. Κουβέλη. Όταν η φορά του ανέμου αλλάζει ανά πάσα στιγμή, μη θέλετε τώρα και δεν είναι σωστή και τη σημερινή μέρα να κάνουμε αναφορές στο παρελθόν.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι πολύ πρόσφατο το παρελθόν...

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά τι γινόταν στο παρελθόν και το ξέρουμε κι εμείς που καλύπταμε φωτιές για πάρα πολλά χρόνια. Θέλω όμως να επισημάνω αυτό: Επειδή τέθηκε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα προηγουμένως, εάν μπορεί μια Επιτροπή όπως είπατε ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο όργανο που μόλις βλέπει ντουβάρι σε καμένη περιοχή να το γκρεμίζει;

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κατετέθη μια τροπολογία και πέρασε με διάταξη νόμου, έγινε και μια αναφορά χθες από τον κ. Σουφλιά το 2007 έτσι ώστε οποιοδήποτε αυθαίρετο κτίζεται μέσα σε δασική περιοχή όχι μόνο να κατεδαφίζεται αλλά να μην υπάρχει και η δυνατότητα ένδικων μέσων. Αλλά θα συμφωνούσα μαζί σας ότι αυτό μπορεί να ψηφίστηκε και στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από νόμους αλλά πάσχουμε από την εφαρμογή τους. Και θα συμφωνούσα μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχαν δημοσιεύματα κ. Ντινόπουλε όπου στα καμένα του '07 έχουν φυτρώσει σπιτάκια..

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τι χρεία δημοσιευμάτων έχουμε; Άμα πάτε στην Πεντέλη και δείτε ότι εκεί που πριν από 10 χρόνια... Θέλω λοιπόν να σας πω ότι υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, από κει και πέρα όμως έχω την αίσθηση ότι αυτό που κυρίως προέχει είναι η πολιτική βούληση. Πρέπει να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα ότι το περιβάλλον είναι μια απόλυτη αξία. Ειδικά το περιβάλλον σε μια περιοχή τόσο επιβαρυμένη όπως είναι η Αττική. Και οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου οι οποίοι μας έχουν μείνει, πρέπει να τους προστατεύσουμε με κάθε τρόπο και πρέπει να στείλουμε ένα σαφέστατο πολιτικό μήνυμα.

Κι εγώ θα σας δώσω ένα παράδειγμα μόνο για να καταλάβετε τι εννοώ μ' αυτό. Έχουμε για παράδειγμα στην Αθήνα ένα μεγάλο ελεύθερο χώρο και φαντάζομαι ο κ. Κουβέλης θα συμφωνήσει μαζί μου, που είναι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπου ο μισός χώρος ζητά η πολιτεία να γίνει κτίσματα για να χρηματοδοτήσει τον άλλο μισό...

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας ότι δε μπορούμε το θέμα αυτό να το αντιμετωπίσουμε με τη λογική της αντιπαροχής. Αλίμονο αν μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει λεφτά να εκμεταλλευτεί έναν ελεύθερο χώρο που της προέκυψε μέσα στο κέντρο της πλέον επιβαρυμένης πρωτεύουσας στην Ευρώπη. Πρέπει λοιπόν να στείλουμε τέτοια πολιτικά μηνύματα έτσι ώστε οι τελευταίοι αυτοί ελεύθεροι χώροι να μετατραπούν σε πάρκα, να γίνουν εν πάση περιπτώσει εστίες και χώροι πρασίνου για να στείλουμε κι ένα μήνυμα προς κάθε πλευρά, ότι εμείς εκτιμούμε το περιβάλλον και δεν έχουμε μια οικονομική αποτίμηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουβέλη, μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο όργανο που είπαμε πριν, που δε θα λαδωθεί; Εγώ το ξαναλέω, το είπαμε κι εχθές και προχθές. Και ξέρετε τι μου είπαν φίλοι και γνωστοί που το άκουσαν; Μου λένε «τι όργανο να υπάρξει; Και να υπάρξει και να δημιουργηθεί σε 10 μέρες, σε ένα μήνα, σ' ένα χρόνο θα λαδωθεί και δε θα κάνει τη δουλειά του».

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Νομίζω ότι όπως πολύ σωστά ειπώθηκε και από σας και από τον κ. Ντινόπουλο η νομοθεσία υπάρχει και γι' αυτό δεν κατάλαβα γιατί πανηγύριζε χτες ο κ. Σουφλιάς για μια νομοθεσία που υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς την υπενθύμισε ο κ. Σουφλιάς αλλά το θέμα είναι να εφαρμοστεί.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί και για να εφαρμοστεί ακριβώς, το ζήτημα είναι να ξέρουμε και να ξέρει και ο κόσμος τι γίνεται. Εμείς έχουμε προτείνει και θα ξαναπροτείνουμε, να υπάρχει επόπτευση με δορυφορική φωτογράφηση ανά εξάμηνο δημοσιοποιημένη που μπορεί ο άλλος να βλέπει σε μια τέτοια περιοχή τι έχει γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω κάτι; Είναι πολύ ωραία αυτά, το θέμα είναι να υπάρχει η πολιτική πρωτοβουλία να γκρεμιστεί, διότι εγώ θα σας πω ότι θα το δείτε το κτίσμα στο δορυφόρο, θα το γκρεμίσετε μετά; Αυτό είναι το θέμα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Φυσικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι τίποτε δεν έχει γκρεμιστεί 30 χρόνια.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όπως ξέρετε ή αρμοδιότητα είναι ανάμεσα σε Υπουργεία και Νομαρχίες...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου αν έχει γκρεμιστεί κάτι τα 30 χρόνια.. Από το '81 μπαίνουν φωτιές, είμαστε 2009 και τίποτα δεν έχει γκρεμιστεί, κανένα. Και όσες φορές έχει πάει η μπουλντόζα, είτε για επικοινωνιακούς λόγους είτε για τις κάμερες, έχει γκρεμίσει μια δυο παράγκες και μετά έχει σταματήσει.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Στο ζήτημα αυτό του μηνύματος που πρέπει να δώσει η πολιτεία ναι, προφανώς πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι οι ελεύθεροι χώροι πρέπει να διατηρηθούν, πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι το δάσος πρέπει να είναι δάσος. Και σήμερα σας θυμίζω ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κτίζει στον Υμηττό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ σωστό είναι αυτό που λέτε. Και σε κάθε περίπτωση αυτό που λέει ο κ. Ντινόπουλος μετά και απ' αυτή την οικολογική καταστροφή, το Πάρκο του Ελληνικού πρέπει να γίνει πάρκο 100%.

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δε μπορούμε να χτίσουμε εκεί πέρα ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα.. Τι μήνυμα θα στείλουμε; Ότι η πολιτεία λειτουργεί, αυτό που σας είπα προηγουμένως, με τη φιλοσοφία της αντιπαροχής. Είναι ένα λάθος μήνυμα πολιτικό. Και επιτρέψτε μου και μια διαφοροποίηση εδώ πέρα. Πρέπει να το επανεξετάσουμε το θέμα κατά την άποψή μου.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα, εμείς το έχουμε πει και νομίζω ότι είναι η μόνη διέξοδος για την Αττική..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δώσουμε το λόγο στον κ. Χλύκα γιατί δεν έχει μιλήσει.

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Κατ' αρχήν να συμπληρώσω λίγο σ' αυτά και να επανέλθω στο θέμα: Για να γίνει αυτό που λέτε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Επιτροπή αυτή η περίφημη που λέμε, οι «Ράμπο των δασών»..

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Θα έπρεπε να υπάρχει πρώτα ο δασικός χάρτης της περιοχής κι όταν κηρυχθεί αναδασωτέα η έκταση να υπάρχει οριοθετημένα ποια είναι τ' αγροτικά που περιλαμβάνονται μέσα. Όταν λοιπόν κηρύσσεται μια έκταση αναδασωτέα υπό την αίρεση ότι εξαιρούνται οι γεωργικές εκτάσεις οι οποίες δεν είναι προσδιορισμένες...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως είδαμε στην περιοχή της Παντείου Πολιτείας..

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πώς ξεφυτρώνουν τα σπίτια. Άρα λοιπόν πριν κηρυχθεί αναδασωτέα θα έπρεπε να έχει κλείσει το ζήτημα των δασικών χαρτών της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα κ. Κουβέλη και κ. Ντινόπουλε, η ίδια η πολιτεία αφήνει τα παραθυράκια, η ίδια η πολιτεία συντηρεί τους καταπατητές των δασών και η ίδια η πολιτεία συντηρεί τ' αυθαίρετα εδώ και 30 χρόνια. Και σ' αυτά τα 30 χρόνια κυβέρνησε και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, και η Νέα Δημοκρατία που κυβερνά ξανά τώρα...

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Να συμπληρώσω το εξής: Όταν έχουμε μια πυρκαγιά, γιατί συνεχώς συζητάμε τα ίδια πράγματα, έχουμε δυο ζητήματα στην προστασία του δάσους: Την πρόληψη και την καταστολή. Πρόληψη λοιπόν σημαίνει έργα διαχείρισης του δάσους, καθαρισμοί, αραιώσεις, υποδομές, δρόμοι, τα πάντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό γίνεται;

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Δε γίνεται και θα σας πω γιατί δε γίνεται. Όταν μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική θεωρήθηκε ότι λήξαμε και το ζήτημα της προστασίας. Επιλέγουμε έναν φορέα καταστολής. Πολύ ορθά. Την πρόληψη όμως πού την αφήνουμε; Σε ποια δικαιοδοσία και με ποια χρηματοδότηση; Δεν έχουμε πρόβλεψη. Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες ν' αναπτυχθεί μια πυρκαγιά, μεγαλύτερες πιθανότητες να εξαπλωθεί διότι έχει συσσωρευμένη βιομάζα κι έχουμε διάφορες αιτίες μη έγκαιρης αντιμετώπισης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ κ. Χλύκα θα ήθελα και με την ιδιότητα του Δασολόγου που έχετε να μου πείτε τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα πολύ άμεσα μέχρι το φθινόπωρο...

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Θα έλεγα το εξής: Πέρα από αυτά τα κλασικά τα οποία θα γίνουν ούτως ή άλλως, δηλαδή τα φράγματα τα πρόχειρα, τα κορμοδέματα για να προστατεύσουμε το έδαφος κτλ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά μη μου λέτε «ούτως ή άλλως», γιατί στην Ελλάδα ζούμε και δεν υπάρχουν αυτονόητα πράγματα, μπορεί να λέμε ότι θα γίνουν ούτως ή άλλως και τον Οκτώβριο να είμαστε με τον κ. Ντινόπουλο και να καλύπτουμε τις πλημμύρες...

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Άμα δε γίνει αυτό, τον Οκτώβριο θα κλάψουν όλοι αυτοί οι οικισμοί και θα μπουν μέσα τα χώματα και οι πέτρες. Άρα αυτό πιστεύω ότι θα γίνει γιατί δεν είναι και μεγάλο το κόστος. Εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει είναι άμεσα, πριν κηρυχθεί αναδασωτέα η έκταση να οριοθετήσουμε εδώ και πέρα ποια είναι τ' αγροτικά για να μην έχουμε αύριο τα φαινόμενα της διασποράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν έχει να κάνει και με το Κτηματολόγιο κ. Κουβέλη;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Με το Δασολόγιο κυρίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουμε Δασολόγιο, έχουμε;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι έτοιμοι οι χάρτες αλλά δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμα.

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Σε κάποιες περιοχές έχουν γίνει, σε κάποιες γίνονται τώρα αυτοί οι δασικοί χάρτες. Σε κάποιες έχουν γίνει αλλά δεν είναι κυρωμένοι, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πρέπει όμως να κλεισμένο αυτό το κομμάτι για να μην έχουμε φυτρώματα, βίλες, σπίτια οικισμοί κτλ.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε είναι να περιμένουμε να δούμε τη μητέρα φύση πού θα έρθει....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή η μητέρα φύση θ' αργήσει κ. Χλύκα... .

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Δε θ' αργήσει καθόλου..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περιοχές που έχουν καεί δυο και τρεις φορές;

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Δε θ' αργήσει..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα τι λέτε τώρα;

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Μέσα στον πρώτο χειμώνα θα έχουμε τη φυσική αναγέννηση. Την άνοιξη θα δούμε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χορταράκι θα βγει... Το χορταράκι δε μας αρκεί..

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Όχι, δε θα βγει το χορταράκι, θα βγει το πευκάκι..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περιοχές που έχουν καεί τρεις φορές;

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Σε περιοχές που έχουν καεί τρεις φορές προφανώς όχι. Σ' αυτές θα πας για τεχνητή αναδάσωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα πρέπει να το πούμε κι αυτό.

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Βεβαίως θα το πούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μη μπούμε ξανά σ' αυτή την αντιπαράθεση που γίνεται μετά από κάθε πυρκαγιά, αν πρέπει να γίνει τεχνητή ή φυσική. Τουλάχιστον να έχουμε καταλήξει μετά από τόσα χρόνια πού χρειάζεται τεχνητή, πού χρειάζεται φυσική.

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Δεν είναι αντιπαράθεση. Λέμε πάντοτε ότι όπου η φύση επιτυγχάνει, κι εκεί θα το πετύχει, όπου δεν έχει διπλοκαεί, θα έχει το αποτέλεσμα. Όπου λοιπόν δε μπορεί να έχει φυσική αναγέννηση..

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αρκεί να μη χτιστεί και να μη βοσκηθεί βέβαια, έτσι;

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Ναι, να φυλαχτεί, αυτό ήθελα να πω. όπου λοιπόν δεν έχει φυσική αναγέννηση θα πρέπει να πάμε σε τεχνητή αναδάσωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμεσα όμως.

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Άμεσα. Να συνταχθούν μελέτες μέχρι το 2010-2011 θα πρέπει να είναι μέσα και να έχουν φυτέψει. Δεν είναι εύκολο. Και θέλω να πω το εξής: Υπάρχει το παράδειγμα της Πάρνηθας που εξαγγέλθηκε αναδάσωση κι αναδάσωση δεν έχει γίνει ακόμη. Οι αναδασώσεις στην Ελλάδα, οι τεχνητές αναδασώσεις δεν έχουν υπερβεί ποτέ τα 40.000 στρέμματα το χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για λόγους οικονομικούς.

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Είναι μια χρηματοδότηση η οποία στα δάση, για να λέμε την αλήθεια δε γίνεται, δεν είναι ένα αντικείμενο το οποίο έχει άμεσο εκλογικό όφελος και γι 'αυτό δεν αντιμετωπίζεται μ' αυτή τη λογική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι άμεσο εκλογικό όφελος κ. Χλύκα; Έχει άμεσο όφελος στην υγεία μας και στην επιβίωσή μας; Μιλάμε τώρα για εκλογικά οφέλη;

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Εγώ το ξέρω κι εσείς το ξέρετε, αλλά το θέμα είναι ότι αυτοί που δίνουν τη χρηματοδότηση δε βλέπω να το ασπάζονται. Αυτό είναι το ζήτημα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα κ. Κουβέλη, με βάση αυτά που λέει ο κ. Χλύκας, μπορεί ν' αναδασωθεί άμεσα όλη η Αττική και πολύ γρήγορα. Απλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ν' ανοίξει το πουγκί.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να γίνουν άμεσα αυτές οι δραστηριότητες -αν πάμε μια βόλτα στην Πάρνηθα θα δούμε ...

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Σήμερα, πέρασαν δυο χρόνια κι έχουμε αναδασώσει λιγότερα από 1.000 στρέμματα κι έχουν καεί 40.000 στρέμματα. Εγώ λέω τα 20.000 που πρέπει ν' αναδασώσουμε.

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε μια δυσοίωνη πρόβλεψη, ίσως δεν είναι και η κατάλληλη μέρα να το πούμε αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να το επισημάνουμε: Στην ανατολή Αττική, και φαντάζομαι θα συμφωνεί και ο κ. Κουβέλης, αναπτύσσεται την τελευταία 10ετία μια πόλη με τέτοιους οικιστικούς ρυθμούς ανάλογους με αυτούς της Αθήνας, των 10ετιών του '70, του '80 και του '90. Εάν δεν αναπτυχθούν υποδομές σε αυτή την πόλη, εκτός από τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, εάν δεν κάνουμε και μια ανάλογη πυροπροστασία ή αν δεν κάνουμε οδικά δίκτυα δυστυχώς σε μια 10ετία θα έχουμε μια δεύτερη τερατούπολη ανάλογη με αυτή την Αθηνών. Κι εδώ πέρα είναι ένα θέμα πολιτικής βούλησης και βεβαίως και δικής μας ευθύνης έτσι ώστε ν' αποτρέψουμε κάτι τέτοιο.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα συμφωνήσω μ' αυτό που λέει ο κ. Ντινόπουλος μόνο με μια αίρεση: Ότι από τη μία πρέπει να ξαναφτιάξουμε το δάσος εκεί που υπήρχε με όλες τις παρεμβάσεις και χωρίς να φεισθούμε ούτε χρημάτων ούτε κόπου γιατί είναι θέμα επιβίωσης, από την άλλη πλευρά πρέπει να το περιορίσουμε αυτό και δυστυχώς, το λέω, το Ρυθμιστικό της Αττικής που προωθείται σήμερα δεν κάνει αυτό. Πρέπει να ξαναδούμε το σχεδιασμό για τη χωροταξία της Αττικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ευχαριστήσω τον κ. Ντινόπουλο για τη συμμετοχή του, τον κ. Κουβέλη και για την οικολογική του συνείδηση διότι είναι ένας σύγχρονος πολιτικός που έχει ευαισθησίες με το περιβάλλον και αυτό είναι καλό για το περιβάλλον, τον κ. Μιχάλη Πετράκη, Διευθυντή Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών και τον κ. Χλύκα και ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά που λέμε εισακούγονται από κάποιους και πράγματι τουλάχιστον αυτή τη φορά θα γίνουν.

Read more...