ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ:
ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα κ. Καντερέ.
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Καλημέρα. Και πράγματι η σημερινή ημέρα είναι καλή, γιατί σταμάτησε η καταστροφή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς διότι φαίνεται ότι σταμάτησε η καταστροφή, ωστόσο αναδύεται τώρα, εκτός από το τοξικό νέφος που αναδύθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, αναδύεται και το νέφος των ευθυνών και βεβαίως του τι πήγε στραβά, το τι δεν λειτούργησε σωστά, το πού δεν συντονίστηκε καλά όλη αυτή η γιγάντια ομολογουμένως και δύσκολη προσπάθεια.
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Πράγματι έχετε δίκιο, είναι τώρα η επόμενη ημέρα, πολλά θα λεχθούν, αλλά εκείνο που πρέπει να προσεχθεί και θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος είναι το τι μέλλει γενέσθαι.
Εγώ θέλω να θέσω περισσότερο και να κουβεντιάσουμε το τι μέλλει γενέσθαι, γιατί ύστερα από έναν τριήμερο «πόλεμο» στη Βορειοανατολική Αττική, ο οποίος έληξε έτσι όπως έληξε, πρέπει να δούμε τι γίνεται η επόμενη μέρα.
Και η επόμενη μέρα όχι μόνο η σημερινή και η επόμενη, αλλά τι μας περιμένει το Φθινόπωρο, τι μας περιμένει ο χειμώνας. Και επειδή έχουμε μία μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και δεν ξέρουμε τι ακριβώς μας επιφυλάσσει, εδώ νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε κομματικές ιδιότητες και οτιδήποτε άλλο στην άκρη και να δούμε τι μπορεί να γίνει, γιατί είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα απασχολήσει ούτε την τωρινή κυβέρνηση, ούτε την αυριανή, ούτε και την μεθαυριανή.
Αυτό δηλαδή το κακό που έχει γίνει θα έχει βάθος αρκετών χρόνων και έχουμε νομίζω την υποχρέωση εμείς το παρόν Κοινοβούλιο να δώσουμε μια θετική, αν θέλετε, απάντηση, αλλά και για να καταλάβει ο κόσμος ότι πράγματι μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα του κόσμου και του κοινού, γιατί είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσει και η γενιά που έχουμε τώρα και η επόμενη, και τα παιδιά και τα παιδιά των παιδιών μας.
Συνεπώς νομίζω ότι θα πρέπει όλο το βάρος να πέσει στην κουβέντα επάνω σ' αυτό το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σημαντικό αυτό που λέτε, ωστόσο δεν μπορεί να αφήσουμε και άθικτο το ζήτημα των ευθυνών.
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Όχι βέβαια. Θα λεχθεί κι αυτό ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καντερέ σας παρακαλώ να πάτε σε ένα σημείο που θα μπορούμε να σας ακούμε καλύτερα. Εν τω μεταξύ να καλωσορίσω το Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τον κ. Σπύρο Κουβέλη, που είναι υπεύθυνος για τα θέματα περιβάλλοντος και που βέβαια το περιβάλλον υπέστη κ. Κουβέλη ένα ισχυρότατο πλήγμα απ' αυτές τις πυρκαγιές.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κατ' αρχήν καλό μεσημέρι κ. Βαφειάδη και στους ακροατές μας ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι, είναι καλό, γιατί κάπως φαίνεται ότι έχουν κοπάσει τα μέτωπα ...
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι καλύτερο από το προηγούμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπωσδήποτε καλύτερο από το προηγούμενο.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αλλά μόνο μέχρι εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο μέχρι εκεί λέτε. Τι πήγε στραβά κ. Κουβέλη κατά τη γνώμη σας, κατά την εκτίμηση του Κόμματός σας;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή μια προσπάθεια να εκτιμήσουμε τι δεν έχει πάει καλά, αλλά πολύ περισσότερο τι πρέπει να γίνει για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εικόνες. Γιατί το χρήσιμο και το σημαντικό για την Ελλάδα σ' αυτή τη φάση είναι, πρώτον, να αποκαταστήσουμε τη μεγάλη ζημιά που έγινε και δεύτερον να φροντίσουμε να μην ξαναγίνει.
Έγιναν πολλά πράγματα τα οποία δεν πήγαν καλά. Κατ' αρχήν το γεγονός και μόνο ότι το βράδυ της Παρασκευής η φωτιά η οποία ήταν ένα μικρό μέτωπο και όχι σε δύσβατη ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή ξέφυγε, ήταν το πρώτο και τραγικότερο λάθος.
Μία φωτιά η οποία είναι ακόμα σε ελέγξιμη κατάσταση τη στιγμή που περιμένουμε ότι από την επόμενη ημέρα θα έχουμε ανέμους 7 και 8 μποφόρ θυμίζει λίγο - πολύ τον ίδιο τρόπο που τελείως αδικαιολόγητα και άδικα χάθηκε η Πάρνηθα το 2007. Το δις εξαμαρτείν όλοι ξέρουμε τι σημαίνει.
Και θεωρώ ότι από εκεί και πέρα σε θέματα συντονισμού, σε θέματα τρόπου δράσης για να περιορίσουμε το μέτωπο έγιναν λάθη και αυτά αναδεικνύουν αν θέλετε και τη δυσλειτουργία ολόκληρου του μηχανισμού, γιατί ένα μέτωπο που ξεκινάει, αλλά απλώνεται και φτάνει από τη Βόρεια Αττική μέχρι σχεδόν τα Μεσόγεια και με πολύ μεγάλο εύρος πλέον σημαίνει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα στον τρόπο και της πρόληψης και της κατάσβεσης των πυρκαγιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι πρόβλημα κ. Καντερέ, εσείς πιστεύετε ότι υπήρξε ...
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Θα συμφωνήσω κατ' αρχάς με τον κ. Κουβέλη, αφού του πω καλό μεσημέρι.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλό μεσημέρι.
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Ότι πράγματι η έναρξη την Παρασκευή το βράδυ, μπορούσε εκεί στην καταστολή, όπως είναι γνωστό τα πρώτα λεφτά, τα πρώτα τέταρτα πρέπει να γίνει η καταστολή, αλλά εδώ θα πρέπει να βάλουμε και τον παράγοντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μπορούσε κάλλιστα όπως γινόντουσαν στο παρελθόν πολύ πιο μεγαλύτερες πυρκαγιές, όπως άλλωστε συνέβη και με τα Δερβενοχώρια που μας έφυγε το 2007 η φωτιά, διότι ακριβώς δεν έγινε αυτή η επέμβαση που μπορούσε να γίνει, ένας στόχος είναι αυτός.
Βέβαια την επομένη κατά πόσο έφυγε νωρίς στα πυροσβεστικά, αυτό θα ελεγχθεί να δούμε από το ημερολόγιο της Βάσης τι ώρα ακριβώς φύγανε για να είμαστε πιο σοβαροί ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Καντερέ, η μαρτυρία του κ. Κούκη του Κοινοτάρχη του Γραμματικού κάνει λόγο για άφιξη των αεροσκαφών στο σημείο μετά τις 08:00 και ισχυρίζεται ο κ. Κούκης και δεν έχω λόγο να μην το πιστέψω, ότι αν πήγαιναν προ των 08:00 ήταν σε ένα ελέγξιμο μέγεθος και θα μπορούσαν αν είχαν γίνει ρίψεις προ των 08:00 θα είχε αποφευχθεί αυτή η τραγωδία.
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση για να διαλευκανθεί αυτό το σημείο θα πρέπει να δούμε και στο ημερολόγιο της Βάσης που εδρεύουν τα ελικόπτερα, που έφυγαν τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, εκεί φαίνεται ακριβώς τι ώρα φύγανε και η διαδικασία που χρειάζεται να πάνε να γεμίσουν, να καλύψουν την απόσταση κλπ.
Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να το δούμε πράγματι τι ώρα σηκώθηκαν και τι ώρα έπρεπε να σηκωθούν. Διότι η μαρτυρία του κ. Κούκη ή οποιουδήποτε άλλου, πρέπει πρώτα να ελεγχθεί αυτό το σοβαρό σημείο επισήμως πλέον τι ώρα έγινε αυτή η διαδικασία.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πάντως αν μου επιτρέπετε κ. Βαφειάδη εδώ να πω, ότι αυτή η συζήτηση ακριβώς που κάνουμε δείχνει μία από τις αδυναμίες του συστήματος. Στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, δεν μιλάω μόνο για την τελευταία 3ετία, έχουμε αφήσει τις ελπίδες μας για την δασοπυρόσβεση κυρίως στα εναέρια μέσα, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε και οι Δασολόγοι και οι άνθρωποι που ξέρουν τα δάση, γνωρίζουν ότι οι δασικές φωτιές σβήνουν τη νύχτα κυρίως από τα επίγεια μέσα.
Νομίζω και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση ας υποθέσουμε ότι ξεκινήσανε νωρίς τα αεροπλάνα, ξέρετε μέχρι να φτάσουν στο χώρο που υπάρχει το πρόβλημα, να εφοδιαστούν με νερό και να κάνουν τις ρίψεις, μπορεί να χαθεί εκείνο το κρίσιμο τέταρτο.
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Κι εγώ θα συμφωνήσω με τον κ. Κουβέλη σε όλα αυτά τα οποία λέει.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Νομίζω ότι χρειάζεται να επικεντρώσουμε πολύ περισσότερο την προσπάθειά μας και στον τρόπο που τα επίγεια μέσα με γνώση τη δασική πυρκαγιά σβήνουν και ακόμη περισσότερο ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ υπάρχει η αίσθηση κ. Καντερέ, ότι πολλές φορές έχουμε εγκαταλείψει τους παραδοσιακούς τρόπους, όπως είναι το αντιπύρι ...
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως είναι οι παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, η δημιουργία ζωνών. Εδώ έφτασε να κόβουν οι άνθρωποι, οι Λοτόμοι αντιπυρική ζώνη στο Πόρτο Γερμενό και να συλλαμβάνονται από τη Δασική Υπηρεσία και να τους απαγορεύεται να συνεχίσουν το έργο τους την ώρα της πυρκαγιάς, γίνονται και ευτράπελα.
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Πράγματι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί. Πράγματι οι Λοτόμοι οι οποίοι ήρθαν γι' αυτό το σκοπό στο Πόρτο Γερμενό που πήγα κι εγώ και κάνανε και πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, αλλά δεν είναι πάντα η διάνοιξη των δρόμων μέσα στο δρόμο δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση.
Είναι πάνω απ' όλα η πρόληψη, είναι η δασική υπηρεσία τι μπορούσε να κάνει και τι έκανε ή τι δεν έκανε. Είναι πολύ σοβαρά τα θέματα. Όπως τα θέτει ο Κουβέλης, συμφωνώ απόλυτα και νομίζω ότι ταυτιζόμαστε στη σκέψη, διότι εδώ ο καιρός δεν έχει πλέον χρώμα και θα πρέπει από κοινού να εξετάσουμε όλα αυτά, τι μπορεί να γίνει.
Γιατί δεν είναι μόνο το φετινό κακό που έγινε, όπως βλέπετε κάθε 2-3 χρόνια επαναλαμβάνεται και να επισημάνω ότι και η εμπειρία μου η προσωπική λέει ότι πάντα ειδικά προς το Σαββατοκύριακο, αν ανατρέξετε στο παρελθόν, έχουμε πάντα τα μεγαλύτερα επεισόδια από πυρκαγιές. Και μάλιστα ξεκινούν συνήθως Παρασκευή για να μεσολαβήσει ένα Σαββατοκύριακο και με τις δυσμενείς αυτές επιπτώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δύο πράγματα, κ. Καντερέ επιτρέψτε μου να το φωτίσουμε, δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει. Πρώτον, ότι αποδεχόμαστε εξ αρχής ότι είναι έργο εμπρηστών και άρα επιλέγουν την ημέρα στις μεγάλες πυρκαγιές.
Από την άλλη όμως πλευρά είναι και το ζήτημα του ότι μήπως κοιμάται ο κρατικός μηχανισμός τα Σαββατοκύριακα και δεν μπορεί να αντιδράσει όπως πρέπει να αντιδράσει και κοιτάζουν όλοι το Σαββατοκύριακο να περάσουν καλά και ας καεί το σύμπαν;
Θα πάμε και λίγο στον κ. Κουβέλη για να δούμε και το αύριο.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να προσθέσω κ. Βαφειάδη πριν πάμε στο αύριο, να μιλήσουμε λίγο για το χθες αν μου επιτρέπετε ένα λεπτό μόνο, ότι ο κ. Καντερές λέει κάτι πολύ σημαντικό, ότι υπάρχει και κοινή άποψη και συμφωνία και ιδίως με τον κ. Καντερέ που έχει και μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία, είμαστε και οι δύο μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Να θυμίσω όμως ότι το Φεβρουάριο περίπου, αν θυμάμαι σωστά τους μήνες, κάναμε τρεις ολόκληρες συνεδριάσεις για να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα το διακομματικό πόρισμα κλπ. για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Σαν Επιτροπή της Βουλής κάναμε μία σημαντική δουλειά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα αυτά έρχονται και ξανάρχονται κ. Κουβέλη και τίποτε δεν γίνεται, τα ξέρετε.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς έμεινε στα αζήτητα, όπως έμεινε στα αζήτητα, αυτό μάλλον παρέμεινε ζητούμενο το να έχουμε ένα πόρισμα ξεκάθαρο που έλεγε τι δεν πήγε καλά το 2007, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρω και αντιλαμβάνομαι ότι είναι προνομιακός χώρος η άσκησης κριτικής τώρα αυτή τη δύσκολη ώρα θα μου επιτρέψτε όμως να μην πέσω κι εγώ σ' αυτό τον πειρασμό ...
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Συμφωνώ μαζί σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να πάμε λίγο στην επόμενη μέρα.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν θα το κάνω άλλο, απλώς ήθελα να αναφερθώ στη δουλειά της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αλλά η επόμενη μέρα είναι αυτό που έχει σημασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στην επόμενη μέρα όπως ζήτησε ...
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καντερέ, ποια θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα στην επόμενη μέρα για να μπορέσουμε κάπως όσο το δυνατόν να ανακουφίσουμε τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το περιβάλλον στην Αττική.
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Κοιτάξτε, το πρώτο που πρέπει να γίνει, κατ' αρχάς πρέπει να ληφθούν άμεσα οικονομικά μέτρα, να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις και να γίνουν αυτά που χρειάζονται χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς χρονοτριβές.
Με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού και μάλιστα θα έλεγα εδώ να προστεθεί και το τελευταίο ευρώ σ' αυτά τα έργα που πρόκειται να γίνουν, γιατί μας περιμένει ένας χειμώνας, μας περιμένει ένα φθινόπωρο, μας περιμένει ένα γεγονός που έχουμε το ρέμα της Ελευσίνας, το οποίο όλη η Πεντέλη θα καεί στο ρέμα της Ελευσίνας.
Αναμφίβολα ερχόμενος ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος έχουμε ισχυρά φαινόμενα με πλημμύρες πάντα τουλάχιστον σε ένα σημείο της ελληνικής επικράτειας. Αυτό θέλει μια παρακολούθηση συνεχή τώρα να μην έχουμε και θύματα ίσως από τέτοια φαινόμενα.
Το τι έχει γίνει, αυτά όλα θα εξεταστούν, αλλά είναι η επόμενη μέρα, είναι τα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τώρα εμείς που βρισκόμαστε και με τον κ. Κουβέλη και έχουμε θα έλεγα, αν μου επιτρέπει, την ευαισθησία στο περιβάλλον. Θα πρέπει λοιπόν να αφήσουμε δίπλα μας όλα, και να δούμε τι μπορεί να γίνει για τα επόμενα χρόνια, τι πρέπει να κάνουμε, τι μας περιμένει. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς μας περιμένει.
Όπως αυτό το καλοκαίρι, θα το πω κι αυτό, συνήθως πήγαινε καλά, αλλά κάθε φορά σε κάθε καλοκαίρι υπάρχει διήμερο - τριήμερο που χαλάει όλη την εικόνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καντερέ να σας υποβάλω και ένα ερώτημα εκμεταλλευόμενος και την επιστημονική σας ιδιότητα. Μία από τις συνέπειες είναι ότι ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα εφ' όσον δεν υπάρχει το δάσος να κατακρατήσει το νερό απομειώνεται.
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι συνέπεια θα έχει αυτό για τη λίμνη του Μαραθώνα;
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Κατ' αρχάς θα είναι για τα υπόγεια νερά που μπορεί κάλλιστα σε πολλά σημεία να γίνουν τέτοια μικροφράγματα και να συγκρατήσουν το νερό και να γεμίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα και πέρα απ' όλα να μην δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Δηλαδή είναι πάρα πολλά. Το μικροκλίμα αυτών των περιοχών ήδη έχει αλλάξει από χθες και θα περάσουν χρόνια για να επανέλθει, η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι σημαντική ειδικά σε ημέρες καύσωνα. Οι πλημμύρες θα είναι φαινόμενα που δεν μπορεί να φαντάζεται κανείς σε ισχυρές βροχές, δεν θα υπάρχει πλέον κατακράτηση νερού, θα φεύγουν όλα τα νερά.
Έχουμε θέματα πολύ πιο σοβαρά να δούμε τι μέλλει γενέσθαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς, γιατί αυτά τα θέματα θέλουμε κι εμείς.
Ν. ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Εγώ δεν θέλω να αποποιηθώ τις ευθύνες όπου και να υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα θέματα θέλουμε πρωτίστως να φωτίσουμε, διότι το μπαλάκι των ευθυνών το έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια.
Κύριε Κουβέλη ποιες είναι οι προτεραιότητες κατά το ΠΑΣΟΚ στις οποίες πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία αυτή την ώρα;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα προσθέσω κάποια πράγματα σ' αυτά που είπε ο κ. Καντερές γιατί νομίζω η άμεση επέμβαση για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά είτε με φυσική αναβλάστηση, είτε με αναδασώσεις, με έλεγχο των φαινομένων διάβρωσης και των πλημμυρικών φαινομένων είναι τα πρώτα και σημαντικότερα γιατί ήδη μπαίνουμε στο Φθινόπωρο σιγά - σιγά.
Σ' αυτό όμως θα προσθέσω δύο ακόμα πράγματα. Το ένα είναι ότι πρέπει να ξανά δούμε και σύντομα μάλιστα -τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να συνεχίσει να αναπτύσσεται η Αττική. Θυμίζω ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Σουφλιάς θέλει να φέρει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.
Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας είναι κάτι που μπορούμε να το ξαναδούμε τώρα πριν ακόμα το φέρει στη Βουλή υπό το φως αυτών των αλλαγών που έχουν συμβεί στο περιβάλλον της Αθήνας, γιατί ένα Ρυθμιστικό που προβλέπει ότι στην Αθήνα θέλουμε ή θα επιτρέψουμε να φέρουμε άλλα 3-4 ίσως και 5 εκατομμύρια κατοίκους είναι από μόνο του ένα θέμα.
Νομίζω ότι έρχεται η ώρα να ξαναδούμε τις προτεραιότητές μας, να ξαναδούμε με ποιο τρόπο θέλουμε να αναπτύξουμε αυτή την περιοχή, να περιορίσουμε την εκτός σχεδίου δόμηση, να κάνουμε μία σειρά από πράγματα που είναι και η γενεσιουργός αιτία γι' όλα αυτά που γίνονται. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε και να το κάνουμε την επόμενη μέρα είναι να δούμε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές. Δεν έχει κανένα νόημα αν πάλι δεν βγάλουμε συμπεράσματα απ' αυτή την μεγάλη καταστροφή που ήταν πια μέσα στα τείχη της Πρωτεύουσας σχεδόν για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.
Άρα δύο βασικοί τομείς είναι αντιμετώπιση και αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε με ουσιαστικά μέτρα. Και ουσιαστικά μέτρα σημαίνει ότι οι περιοχές που κάηκαν δεν πρέπει ούτε να χτιστούν, ούτε να βοσκηθούν, αλλά πρέπει να αφεθούν τη φυσική αναγέννηση εκεί που γίνεται και να ξανά φυτευτούν εκεί που κάηκαν για πολλοστή φορά.
Και δεύτερον να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές για τη χρήση γης, για το σχεδιασμό, για όλα αυτά και βέβαια για τον τρόπο αντιμετώπισης και συντονισμού, αντιμετώπισης των πυρκαγιών για να μην ξανά ζήσουμε αυτά. Αυτές είναι οι προτεραιότητες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ θερμά τον Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σπύρο Κουβέλη και τον Βουλευτή Αττικής της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Νίκο Καντερέ για την εξαιρετικά επίκαιρη συζήτηση, είναι και οι δυο άλλωστε μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κατέχουν τα θέματα, τα γνωρίζουν και ας ελπίσουμε όλες αυτές οι προτάσεις που έκαναν και οι επισημάνσεις να ληφθούν υπόψη από την κεντρική πολιτεία και να χαραχτεί σ' αυτές τις γραμμές ένας δρόμος εξόδου απ' αυτή τη μεγάλη τραγωδία.
Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΣΤΟ Ρ/Σ «ANT1» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟΛΑ ΒΑΦΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου