Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Συνέντευξη Σπ. Κουβέλη στην εκπομπή του «MEGA»: «ΠΡΩΙΝΟ MEGA» με τον δημοσιογράφο Δ. Τάκη



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «MEGA»: «ΠΡΩΙΝΟ MEGA»

ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΚΗ



ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

- Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Βουλευτής Ν.Δ.

- Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ Δ/ντής Ινστιτούτου Περιβάλλοντος Αστεροσκοπείου Αθηνών

- Ν. ΧΛΥΚΑΣ Δασολόγος

- Ν. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ Πρόεδρος εποχικών δασοπυροσβεστών Θεσσαλονίκης

- Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσιογράφος

- Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ Δήμαρχος Μαραθώνα

- Π. ΡΟΥΣΣΗΣ Δήμαρχος Βιλίων

- Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ Δήμαρχος Πεντέλης





ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσω τον κ. Α. Ντινόπουλο, βουλευτή Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Σπύρο Κουβέλη. Αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές κ. Κουβέλη λέγεται ότι θα είστε ο επόμενος Υπουργός Περιβάλλοντος. Δεν ξέρω αν είναι έτσι τα πράγματα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αν ξέρετε κάτι που δεν ξέρω...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ όχι, απλώς ακούω και διαβάζω. Ο κ. Μιχάλης Πετράκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι ο επιστήμονας που θα μας βοηθήσει στη σημερινή συζήτηση.

Και ο κ. Νίκος Χλύκας, δασολόγος. Και η δική σας συμβολή πολύ σημαντική για να δούμε τι θα γίνει στην επόμενη μέρα. Και βεβαίως έχουμε και τον κ. Νίκο Σαχινίδη, που είναι ο Πρόεδρος των εποχικών δασοπυροσβεστών Θεσσαλονίκης. Να μας πει κι εκείνος τι ακριβώς γίνεται, διότι οι καταγγελίες που έκανε πριν ο κ. Μουστάκας έχουν προκαλέσει πάρα πολλά τηλέφωνα και βεβαίως έχουν προκαλέσει και τον κόσμο.

Διότι όταν ακούει κανείς πως 800 άτομα ζήτησαν να συμμετάσχουν στην κατάσβεση της φωτιάς και δεν τους επετράπη, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτό είναι τρελό και παράλογο, για να μη χρησιμοποιήσουμε πολύ πιο βαρείς χαρακτηρισμούς πρωί - πρωί.

Να ξεκινήσουμε με μια πρώτη πολιτική καταγραφή, διότι μέχρι χθες τα κόμματα ευτυχώς κ. Κουβέλη και εσείς και η υπόλοιπη αντιπολίτευση δεν θέλετε να κάνετε, να το πω έτσι, πολιτική σπέκουλα πάνω στα καμένα και στους ανθρώπους που εκείνη την ώρα καταστρέφονταν, ωστόσο από σήμερα αυτή η καταγραφή θα γίνει και οι πολιτικές ευθύνες θα διατυπωθούν.

Θα ζητήσω και από τον κ. Ντινόπουλο να μου σχολιάσει αυτή τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η οποία έχει προκαλέσει απ' ότι βλέπω και πολλούς βουλευτές και σήμερα υπάρχει σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ωστόσο πριν μιλήσουμε να πάμε στη Θεσσαλονίκη και στον κ. Σαχινίδη, που τον έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή.

Καλημέρα κ. Σαχινίδη.

Ν. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Καλημέρα σας. θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ.

Ν. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Είμαι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΕΠΑ, του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών και μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής Δασοπυρόσβεσης, της "CTIS".

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου λοιπόν.

Ν. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Αυτά που θα ήθελα να σας πω εγώ είναι πολύ βασικά πράγματα που αφορούν την οργάνωση την οποία θα έπρεπε να έχει η Ελλάδα.

Υπάρχει ένα πολύ αραιό δίκτυο πυροσβεστικών υπηρεσιών και υπάρχει και το σχεδόν μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο ότι η πυρόσβεση βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος σε χέρια επαγγελματιών.

Ενώ στο διεθνή χώρο το 95% των πυροσβεστικών υπηρεσιών είναι στους εθελοντές και το 5% μόνο στους επαγγελματίες για τον καθαρά οικονομικό λόγο, διότι δεν μπορεί καμία οικονομία να ανταπεξέλθει σε έξοδο το οποίο θα της χρειαστεί λίγες φορές σε ετήσια βάση. Οι δε ώρες που είναι να διαθέσουμε, οι εθελοντές μπορούν να τις διαθέσουν και να κάνουν εξαιρετική και σοβαρή δουλειά.

Από εκεί και πέρα, το ελληνικό δίκτυο υστερεί κατά τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναλογικά. Δηλαδή στην Ελλάδα θα έπρεπε να υπάρχουν 3.000 με 5.000 εθελοντικοί πυροσβεστικοί σταθμοί, αυτά είναι στατιστικά δεδομένα από την Κεντρική Ευρώπη και δυστυχώς έχει μόνο 275 σταθμούς επαγγελματικούς και περίπου 70 εθελοντικούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι. Μήπως προτείνατε και εσείς να πάρετε μέρος στην κατάσβεση, να βοηθήσετε την κατάσβεση της φωτιάς και δεν σας άφησαν και εσάς;

Ν. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εμείς ζητήσαμε από την Πολιτική Προστασία απλά που θα βάλουν καύσιμα τα οχήματα που κατέβαιναν από τη Βόρειο Ελλάδα και το έχουμε ζητήσει και με έγγραφο πολύ παλαιότερα. Ούτε απάντηση πήραμε, ούτε τίποτα. Τα οχήματα κατέβηκαν, δούλεψαν, δεν είχαμε πετρέλαια, βάλανε από την τσέπη τους πετρέλαια, ξαναβάλανε και στο τέλος αναγκαστήκανε λόγω της έλλειψης των καυσίμων να επιστρέψουν χθες πίσω. Και βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι πληρώσαμε και 3.800 € διόδια. Και όχι μόνο εμείς, αλλά και οι υδροφόρες των Δήμων που κατέβηκαν να βοηθήσουν και οι πάντες.

Θα πρέπει να πω ότι το Υπουργείο Οικονομικών για 428 πυροσβεστικά οχήματα του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών διέθεσε μόνο 15.000 €, πριν την αντιπυρική περίοδο με τα οποία έπρεπε να ασφαλιστούν, να έχουν καύσιμα, να γίνουν συντηρήσεις κλπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πάντως για να είμαστε απολύτως αντικειμενικοί και ακριβείς σε όλα όσα λέμε, πριν από λίγο επικοινώνησαν μέλη της Ένωσης Πυροσβεστών και μας μετέφεραν ότι στην πυρκαγιά αυτή που κατέκαψε την Αθήνα το προηγούμενο τετραήμερο χρησιμοποιήθηκαν και εποχικοί δασοπυροσβέστες συμβασιούχοι.

Σε κάθε περίπτωση εμείς περιμένουμε τα στοιχεία που θα μας στείλει ο κ. Καπάκης, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής για να δούμε ποια είναι η πλευρά που λέει τα πράγματα πιο σωστά και πού βρίσκεται η αλήθεια. Δεν παίρνουμε θέση ούτε υπέρ της μιας πλευράς ούτε υπέρ της άλλης αν δεν έχουμε τα πλήρη στοιχεία. Απλώς καταθέτουμε τα όσα έχει πει ο καθένας.

Ν. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν γνωρίζω τι γίνεται με τους εποχικούς. Εμείς είμαστε καθαρά...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι-ναι, το κατάλαβα. Απλώς το λέω για τη συζήτηση που είχαμε νωρίτερα.

Ν. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Και μάλιστα αυτό το οποίο κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι φέραμε από την Κύπρο συναδέλφους, τους καλωσόρισαν, τους έχουν στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», 70 άτομα, πήγαν C-130 κλπ. και δεν υπήρχαν καύσιμα για εμάς εδώ και δεν εκμεταλλεύτηκαν οι δυνάμεις οι δικές μας γενικότερα.

Βεβαίως θα πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή επιχειρούν δυνάμεις του ΕΣΕΠΑ στην Κάρυστο και στη Σκύρο. Εκεί είχαμε πρόβλημα πάλι με τα καύσιμα εχθές και από το πρωί πολεμούσα να βρω τρόπο και τελικώς εν πάση περιπτώσει δόθηκαν τα καύσιμα. Η κατάσταση είναι τραγική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατάλαβα κ. Σαχινίδη. Σας ευχαριστώ πολύ για την παρέμβαση σας. Να 'στε καλά. Ευχαριστώ πολύ. Να ξεκινήσουμε κ. Ντινόπουλε πολύ γρήγορα από εσάς. Κατ' αρχήν να μου κάνετε ένα πρώτο σχόλιο γι' αυτή τη δήλωση περί πεύκων.

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, δεν είναι δυνατόν σε μια πυρκαγιά να λέμε ότι φταίνε τα πεύκα. Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η κοινωνά είναι θυμωμένη από αυτά τα οποία έγιναν τις τελευταίες 2-3 ημέρες και αυτό το θυμό πρέπει να τον σεβόμαστε, να τον εκτιμούμε και να μην προκαλούμε τον κόσμο.

Από την άλλη μεριά όμως δεν μπορώ να δεχτώ και μια ισοπεδωτική κριτική, διότι όπως γνωρίζετε ήταν μια φωτιά πάρα πολύ δύσκολη. Πιθανώς θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν την είχαμε προλάβει στην αρχή. Αυτό δεν έγινε.

Σε κάθε περίπτωση όμως έγιναν ηρωικές προσπάθειες. Η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο ύστερα από 48 ώρες. Βεβαίως υπάρχει μια τεράστια οικολογική καταστροφή και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Από την άλλη μεριά έχουμε τις ζημιές στις περιουσίες των πολιτών.

Δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα και αυτό είναι κάτι που είναι το σπουδαιότερο και το πιο σημαντικό από όλα σε σχέση τουλάχιστον με αυτό που έγινε πριν από 2 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση όμως κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος την επαύριο μιας τέτοιας οικολογικής καταστροφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας διαβάσω ένα κείμενο που βρήκα χθες το βράδυ στο Internet; Αυτό το κείμενο λέει ότι:

«Το καλοκαίρι του 2007 βιώσαμε μια από τις τραγικότερες δασικές πυρκαγιές. Τότε αποδείχτηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού, η πολιτική αβουλία και η αναποτελεσματικότητα. Για ακόμα μια φορά περιοριστήκαμε σε φραστικές διατυπώσεις και ωραίες εξαγγελίες που έμειναν λόγια.

Ένα χρόνο μετά οι μνήμες του 2007 είναι ακόμη νωπές και οι πληγές ανοιχτές. Και φέτος -γράφει το κείμενο- περιοριζόμαστε μόνο σε συσκέψεις, κλήσεις σε εθελοντική συμμετοχή πολιτών, προφορικές διαβεβαιώσεις για ετοιμότητα και άλλα ευχολόγια που τελικά δεν έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

Ποιος πιστεύετε ότι το έγραψε αυτό το κείμενο;

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, με βάζετε να κάνω ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ;

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πείτε το εσείς τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το κείμενο το έγραψε τον Ιούνιο, στις αρχές Ιουνίου, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι ένα άρθρο σε μια εφημερίδα και ο βουλευτής, ο συνάδελφος σας στη Β' Αθηνών λέει ότι 2 χρόνια μετά και τίποτα δεν διδαχτήκατε από το 2007 και περιορίζεστε σε ευχολόγια.

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα μπορούσα να σας πω το εξής. Βεβαίως μπορεί ο κάθε βουλευτής να έχει την άποψη του. Κανείς δεν λέει ότι όλα έγιναν τέλεια.

Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, αν θέλουμε να είμαστε και ρεαλιστές ότι φωτιές και πυρκαγιές δεν υπάρχουν μόνο σε αυτή εδώ την πατρίδα. Υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς.

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και ξέρετε και οι φωτιές, βεβαίως εγώ σας είπα και προηγουμένως, καλό θα είναι να τις προλαμβάνουμε και αυτό είναι και ο στόχος μας. Δεν μπορούμε να το πετυχαίνουμε πάντοτε.

Και επίσης πρέπει να πούμε ότι οι φωτιές όσο και να το επιθυμούμε όλοι δεν μπορούν να σβήσουν σε χρόνο μηδέν. Γι' αυτό αρνούμαι να δεχτώ και μια ισοπεδωτική κριτική. Αν μη τι άλλο βλέπω ότι δόθηκε μια πολύ σκληρή μάχη. Από εκεί και πέρα συμφωνώ ότι υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες, έχουν γίνει προσπάθειες.

Και επιτρέψτε μου να σας μιλήσω λιγάκι και σαν δημοσιογράφος που από τα μέσα της δεκαετίας του '80 καλύπτω φωτιές και στη συνέχεια ως Δήμαρχος. Έχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο. Και δεν εννοώ μόνο τα τελευταία 5 χρόνια. Έχουν βελτιωθεί τα μέσα τα τεχνικά. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι γεγονός ότι πάσχουμε στον συντονισμό. Αυτό νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να το βελτιώσουμε.

Δεν νομίζω όμως από την άλλη μεριά ότι μπορούμε να λέμε ότι διαλύθηκαν τα πάντα και ότι δεν υπάρχει κράτος, διότι το κράτος έδωσε τη μάχη του. Θα ήταν καλύτερα να την έχουμε κερδίσει το πρώτο 24ωρο, την κερδίσαμε στο τέλος του δεύτερου 24ωρου. Την επόμενη φορά ας ελπίσουμε να είμαστε καλύτεροι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουβέλη, εσείς συμμετέχετε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό λοιπόν το ίδιο άρθρο που έχω μπροστά μου, του κ. Μητσοτάκη, λέει ότι τότε αποφασίσατε ως Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής να ληφθούν κάποια μέτρα, που μεταξύ των άλλων είναι η δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, η ενίσχυση δασικών υπηρεσιών με ειδικό προσωπικό, η εκπόνηση ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης περιαστικών πυρκαγιών, η ενίσχυση της εποπτείας και της αστυνόμευσης των δασών με σύγχρονα μέσα τεχνολογικά και οτιδήποτε άλλο.

Έγινε τίποτα από αυτά; Πότε λήφθηκαν αυτές οι αποφάσεις;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος που αυτές οι αποφάσεις έγιναν, αν θυμάμαι καλά αυτές οι συζητήσεις έγιναν γύρω στο Φεβρουάριο.....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα δηλαδή, τον Φεβρουάριο που μας πέρασε.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και μάλιστα είχαμε 2 ή 3 συνεδριάσεις που περάσανε πολύ μεγάλοι γνώστες, π.χ. ο κ. Ντάφης, ο πατέρας όλων των δασολόγων στην Ελλάδα κλπ. Τα συμπεράσματα υπάρχουν, είναι στη διάθεση όλου του κόσμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διατυπώθηκαν λοιπόν αυτές οι προτάσεις που σας διάβασα τώρα .....

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Διατυπώθηκαν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις και μείνανε στα χαρτιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εστάλησαν στους αρμόδιους Υπουργούς φαντάζομαι και στην Πολιτεία.....

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Προφανώς. Είναι τα συμπεράσματα μιας Επιτροπής στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και απλώς έμειναν στα χαρτιά, έτσι;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όμως να σας πω κάτι; Γιατί είπατε πριν και νομίζω πολύ καλά κάνουν όλα τα κόμματα και δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτή την υπόθεση και νομίζω ότι μια εθνική καταστροφή γιατί περί αυτού πρόκειται δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο. Και τη στάση του ΠΑΣΟΚ την επισημάναμε ότι ήταν πολύ θετική όλες αυτές τις μέρες και η στάση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν παρασύρθηκε, δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την ιστορία να κάνει κριτική πάνω στα καμένα, πήγε απλώς για να συμπαρασταθεί στους ανθρώπους και να δώσει και εκείνος τη βοήθεια του με τον τρόπο που μπορούσε.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έτσι. Και νομίζω το σημαντικότερο από αυτού του είδους τις καταστροφές είναι κανείς να μπορέσει να εξάγει συμπεράσματα, να ξέρει πώς την επόμενη φορά δεν θα γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Δυστυχώς μετά το 2007 τα πράγματα γίνανε χειρότερα. Γιατί αυτό που ξέρει ο κόσμος και γι' αυτό κρίνεται η κυβέρνηση, είναι ότι αν η καταστροφή του 2007 ήταν μια φορά μεγάλη, ετούτη τη φορά ήταν ακόμη χειρότερη γιατί ήταν εντός των τειχών.

Ήταν μια καταστροφή που όχι μόνο δεν έπρεπε να επαναληφθεί στην Ελλάδα, αλλά τώρα έγινε στο νομό της πρωτεύουσας της χώρας. Παίρνω πάρα πολλά μηνύματα από φίλους, γνωστούς στο εξωτερικό, που μου λένε «μα είναι δυνατόν η πρωτεύουσα να απειλείται από δασικές πυρκαγιές;»

Και ξέρετε, η μελέτη και το πόρισμα που δεν έκανε η κυβέρνηση που περιμέναμε το 2007 μετά τις καταστροφές έχει γίνει από άλλους. Έγινε η δουλειά που είπατε στο Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέθεσε μια μελέτη η οποία έγινε, δημοσιοποιήθηκε, είχε πολλά συμπεράσματα χρησιμοποιώντας την Ελλάδα σαν case study, σαν μια περίπτωση στην οποία έπρεπε να τραβήξουμε συμπεράσματα για το γίνεται με καίρια θέματα.

Την πρόληψη κατ' αρχήν, που η πρόληψη απουσιάζει από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Τι γίνεται με θέματα συντονισμού που είναι πάρα πολύ σοβαρά.

Για το ΠΑΣΟΚ αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία από το να αποδώσουμε απλώς τις ευθύνες στην κυβέρνηση. Να δούμε πως την επόμενη μέρα αλλάζουμε διαδικασίες και πολιτικές για να μη ξαναδούμε αυτό το φαινόμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να πάμε τώρα στον Γιάννη Σωτηρόπουλο. Γιάννη καλημέρα.

Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα και πάλι. Στη συντροφιά μας είναι και ο Δήμαρχος του Μαραθώνα ο κ. Σπύρος Ζαγάρης, ο οποίος έχει μια πρώτη εικόνα από το μέγεθος της καταστροφής όλες αυτές τις μέρες με τις πυρκαγιές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ζαγάρη καλημέρα. Τις δυο προηγούμενες μέρες τα λέγαμε τηλεφωνικά και εσείς δίνατε τη μάχη σας. Τώρα που τα πράγματα είναι πιο ήρεμα μπορούμε με πιο νηφάλιο τρόπο να δούμε τι έγινε και να καταγράψουμε και τις ζημιές αλλά και το τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Η καταγραφή που έχουμε κάνει αυτή τη στιγμή και οι επισκευές που κάνουμε είναι: πρώτα διορθώσαμε τα αντλιοστάσια του Δήμου και όπως θα δείτε πίσω μας στα σπίτια που έχουν καεί τρέχουν τα νερά. Γιατί δώσαμε νερό πλέον αφού επισκευάσαμε ήδη τα αντλιοστάσια.

Έχουμε διορθώσει κα το δίκτυο ύδρευσης γιατί είναι το βασικό γα μια πόλη να μπορεί να λειτουργήσει. Έχουμε καταγράψει περίπου τις εκτάσεις που κάηκαν. Εγώ τις υπολογίζω 40.000 στρέμματα και έχω στοιχεία που μπορώ να το αποδείξω αυτό το πράγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σπίτια;

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Σπίτια είναι 4 με ολοσχερή καταστροφή ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαν αυτό που βλέπουμε πίσω μας Δήμαρχε;

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Που δεν μπορούν να κατοικηθούν. Οι άνθρωποι αυτοί, επειδή ήταν και πολύτεκνος τον έχουμε μεταφέρει σε ένα ξενοδοχείο στην περιοχή μας, θα πάμε να του αγοράσουμε και ρούχα, να έχουν μια αλλαξιά οι άνθρωποι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δήμαρχε να σας πω κάτι; Επειδή είμαστε τώρα στην Πάντειο Πολιτεία, είχαμε νωρίτερα στο studio τον κ. Σταματόπουλο, ο οποίος είναι δασολόγος και μας είπε ότι στους χάρτες του '30, του '40, τώρα δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία, αυτή όλη η περιοχή χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση.

Ενδεχομένως να το ξέρει και ο κ. Χλύκας που είναι δασολόγος επίσης. Σε αυτή την περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση βλέπουμε να είναι γεμάτη με πολύ ωραία σπίτια. Πώς το εξηγείτε εσείς αυτό;

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Να σας εξηγήσω. Δεν σαν είπαν το εξής. Σας είπαν ένα μέρος της αλήθειας. Κάποτε πράγματι αυτή η περιοχή είχε παραχωρηθεί για καλλιέργεια, αγροτική καλλιέργεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Υπάρχει ένας νόμος όμως που λέει ότι αν αλλάξει χρήση από αυτό που παραχωρήθηκε, ξαναγυρίζει και γίνεται δασικό. Δηλαδή σταμάτησε να καλλιεργείται και έγιναν μέσα σ' αυτό σπίτια, ξαναγυρίζει στον αρχικό χαρακτήρα, υποτίθεται ότι ξαναγίνεται δασικό.

Αυτό είναι τραγικό. Δεν μπορούμε τώρα τα λάχανα, τα κουνουπίδια, τα μαρούλια να τα ονομάζουμε δάσος και σε άλλες περιοχές στον κύριο ορεινό όγκο της Πεντέλης μέσα στο δάσος να το λέμε ότι είναι η οικιστική περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη τώρα, για να το καταλάβουμε και να μην τρελαθούμε όλοι. Αυτή η περιοχή τουλάχιστον στα χαρτιά είναι δασική ή όχι; Με ακούτε τι σας είπα; Αυτή η περιοχή λέω, τουλάχιστον στα χαρτιά, αυτή τη στιγμή είναι δασική ή όχι;

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Είναι. Αλλά σας εξηγώ πώς έγινε δασική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ ωραία. Άρα λοιπόν ο Δήμαρχος του Μαραθώνα μας λέει ότι αυτή τη στιγμή είναι σε μια περιοχή όπου στα χαρτιά είναι δασική και όπου είναι γεμάτη σπίτια. Σωστά;

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Ένα λεπτό, ένα λεπτό, δεν είναι έτσι η αλήθεια. Όχι-όχι, είπα άλλο πράγμα εγώ. Είπα ότι αυτή η περιοχή ήταν καλλιεργήσιμη, αγροτικές καλλιέργειες, αλλά επειδή έγιναν σπίτια μέσα ήρθε το Δασαρχείο και είπε ότι άλλαξε η χρήση που είχε παραχωρηθεί κάποτε για καλλιέργειες σε ακτήμονες......

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, για καλλιέργειες σε ακτήμονες, όχι για να χτιστούν βίλες.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Ένα λεπτό. Στις αγροτικές περιοχές όπως ξέρετε ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι άλλο να καλλιεργούμε ντομάτες και κολοκύθια και άλλο να χτίζουμε σπίτια.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Στις αγροτικές περιοχές αν είναι κάτι πλέον των 4 στρεμμάτων μπορείς να χτίσεις σπίτι. Επειδή όμως εδώ έγιναν σπίτια πράγματι, ξαναγυρίζουμε λέει στον αρχικό χαρακτήρα τον δασικό. Και εγώ λέω: αυτό που είπε η κα Φίσερ - Μπόελ, η Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. που είχε έρθει εδώ.

Δεν είναι δικά μου λόγια, είναι αυτά που είπε η Επίτροπος Γεωργίας, παρών και ο κ. Μπασιάκος. Ότι πρέπει πλέον να καταλάβουμε στην Ελλάδα εκεί που είναι δάσος να το διατηρούμε το δάσος και εκεί που είναι καλλιέργειες και σπίτια να το κάνουμε καλλιέργειες και σπίτια.

Δεν γίνεται εκεί να γκρεμίσουμε τα σπίτια και να το κάνουμε δάσος και εκεί που είναι τα δάση επειδή κάποτε κάποιος μπορεί να είχε πει ότι δεν ήταν δάσος να τα κόβουμε τα δάση και να φτιάχνουμε σπίτια. Και το ξέρετε πολύ καλά, αυτό που γίνεται στον κύριο ορεινό όγκο της Πεντέλης. Να μην ανοίγουμε περισσότερο συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δήμαρχε, δυστυχώς, για να μη χρησιμοποιήσω το απέραντο φρενοκομείο που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μάλλον είμαστε ένα απέραντο μπάχαλο με αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Σε αυτή την περιοχή ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτή και σε πολλές άλλες.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Κατοικεί εδώ και 50 χρόνια κόσμος που έχει φτιάξει με πολύ επίπονο τρόπο τα σπίτια του. Είναι μια περιοχή που έχει ρευματοδοτηθεί ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάποιες φορές κα με πολύ παράνομο τρόπο, όχι μόνο με επίπονο.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Ίσως, δεν λέω αυτό, αλλά έχει ηλεκτροδοτηθεί, έχει υδροδοτηθεί, κατοικούν άνθρωποι εδώ και 50-60 χρόνια και ερχόμαστε σήμερα και τους λέμε ότι «κάποτε εκεί ήταν δάσος και γι' αυτό θα σας γκρεμίσουμε τα σπίτια και θα φύγετε». Δεν έχει λογική. Και εκεί που είναι δάση σήμερα κόβουμε τα δέντρα και φτιάχνουμε κατοικίες. Αυτό είναι το παράλογο κατ' εμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Εγώ πραγματικά ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέλος πάντων, αυτή έτσι κι αλλιώς είναι μια συζήτηση που δεν μπορούμε να την κάνουμε σήμερα. Θα ανοίξει, αλλά σήμερα είναι το θέμα να πούμε τι ακριβώς έχει γίνει από πλευράς ζημιών.

Μας είπατε ότι 4 είναι τα σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και κάποια άλλα που έχουν υποστεί ζημιές, 40.000 είναι περίπου τα στρέμματα που έχουν καεί στο Μαραθώνα και ότι έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση της περιοχής.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Και κάτι σημαντικό. Εκεί που ήταν πραγματικά δάσος ο Δήμος το προστάτεψε με κάθε τρόπο. Το φαράγγι της Οινόης, η περιοχή γύρω στη λίμνη. Την προστατεύαμε και την καθαρίζαμε και φροντίζαμε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια, γιατί πραγματικά ήταν δάσος εκεί, ήταν το στολίδι μας, ήταν το καμάρι μας και καμαρώνουμε γι' αυτά τα δάση.

Αυτά λοιπόν μας πονάει που καήκανε και όχι εκεί που είναι χτισμένα τα σπίτια τώρα και προσπαθούμε να πούμε σήμερα ότι ξέρεις, κάποτε εκεί ήταν δάσος. Θα πρέπει να ζήσουμε στη σημερινή πραγματικότητα και να εφαρμόζουμε τους νόμους και να ολοκληρώνουμε αυτό που σχεδιάζουμε.

Σας έχω παράδειγμα το ακριβώς από κάτω μας, το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά. Το δάσος του Σχοινιά λοιπόν φτιάχτηκε με 3 εκ. και πλέον ένα αυτόματο πυροσβεστικό σύστημα που δεν λειτούργησε ποτέ και ο εργολάβος πήρε και μπόνους, μεγάλο μπόνους για την έγκαιρη παράδοση.

Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν λειτούργησε; Πείτε το.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Γιατί μπήκε λάθος αγωγός και πρέπει να ξανασχεδιαστεί.

Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχε αγωγός σιδερένιος ο οποίος δεν ήταν γαλβανιζέ .....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιάννη, είμαστε για γέλια και για κλάματα. Αυτό ξέρω εγώ.

Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με αποτέλεσμα να διαβρωθεί και μετά από 1 χρόνο, μου το έλεγε ο Δήμαρχος νωρίτερα, το απίστευτο, το σύστημα δασοπυρόσβεσης στο περίφημο πευκοδάσος του Σχοινιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μετά λέμε γιατί παίρνουν φωτιά τα δάση μας. Κατά τον ίδιο τρόπο που δεν λειτούργησαν και τα συστήματα πυρόσβεσης στην Ηλεία πριν από 2 χρόνια.

Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην αρχαία Ολυμπία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην αρχαία Ολυμπία.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Μα εδώ όμως δεν λειτούργησαν ποτέ. Εκεί κάηκαν οι αγωγοί και δεν λειτούργησαν. Εδώ δεν λειτούργησαν ποτέ. Λέμε να το βρέχουμε το δάσος με δωρεάν νερό της Μακαρίας Πηγής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποτίθεται ότι τα συστήματα πρέπει να μην τα καταστρέφει η φωτιά, αλλιώς τι νόημα έχουν; Τέλος πάντων.

Σ. ΖΑΓΑΡΗΣ: Ακριβώς αυτό λέω. Έχουμε και δωρεάν νερό από την Μακαρία Πηγή που χύνεται στη θάλασσα. Θα μπορούσαμε λοιπόν να το βρέχουμε και το δάσος να πρασινίζει και όλα να πηγαίνουν καλύτερα.

Οι σχεδιασμοί που έχουμε κάνει σαν Δήμος, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη είναι σε φοβερή επιμέλεια του τόπου. Να καταλάβετε ότι στο φράγμα της Ραπεντώσας έχουμε κάνει μια μελέτη πώς μπορούν να ποτίζονται όλες οι αγροτικές εκτάσεις χωρίς να κάνουμε υδρομάστευση και να καταστρέφουμε τον υδροφόρο ορίζοντα. Και τα φυτά να είναι καλύτερα, πιο υγιεινά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Δήμαρχε και σένα Γιάννη. Θα τα πούμε αργότερα, θα μιλήσουμε και με άλλους Δημάρχους. Να πάμε τώρα σε ένα σύντομο διάλειμμα και όταν γυρίσουμε θέλω να μου απαντήσει και ο κ. Ντινόπουλος και ο κ. Κουβέλης αν είναι εφικτό σ' αυτό το περίφημο ελληνικό κράτος τουλάχιστον τώρα να δημιουργηθεί μια Επιτροπή η οποία στα καμένα μόλις θα βλέπει ένα ντουβάρι να σηκώνεται να πάει να το γκρεμίζει.

Μπορεί να γίνει αυτό ή όπως μου λένε πολλοί και αυτή η Επιτροπή συν τω χρόνω και δεν θα κάνει τίποτα; Μετά τις διαφημίσεις.

Διαφημιστικό Διάλειμμα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν ο κ. Κουβέλης και ο κ. Ντινόπουλος μου απαντήσουν αν μπορεί να υπάρξει μια Επιτροπή, ένα όργανο, δεν ξέρω τι όνομα θα έχει, που από δω και πέρα όπου βλέπει να σηκώνεται ντουβάρι στις χαμένες περιοχές θα το γκρεμίζει, να πάμε στον κ. Μιχάλη Πετράκη που είναι Διευθυντής Περιβάλλοντος στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας, να σας ρωτήσω κ. Πετράκη και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς δέντρα.

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι μια μεγάλη περιοχή όπως είναι η Αττική έχει χάσει το θερμοστάτη και το φίλτρο. Είναι σα να βρίσκεσαι μέσα σ' ένα σπίτι που ο θερμοστάτης δε δουλεύει σωστά και το φίλτρο δε δουλεύει σωστά. Ο μεν θερμοστάτης είναι αυτός ο οποίος ρυθμίζει τη θερμοκρασία και το φίλτρο είναι αυτό το οποίο βοηθά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι: Επειδή πολλές φορές έχουμε φωτιές από το '81 μέχρι σήμερα, δεκάδες φωτιές, έχουν καταστραφεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πεύκου και κάθε φορά λέμε ότι καταστράφηκε και ο τελευταίος πνεύμονας της Αθήνας και μετά ξανακαίγεται κάτι άλλο και λέμε πάλι ότι καταστράφηκε κι ο τελευταίος, αυτός ήταν ο τελευταίος πνεύμονας της Αθήνας ή υπάρχουν ελπίδες ότι υπάρχει και κάτι ακόμα που έχει μείνει;

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Υπάρχει κάτι το οποίο έχει μείνει, υπάρχουν ακόμα περιοχές οι οποίες είναι καλυμμένες με δάσος, με τη μόνη διαφορά ότι δεν έχουμε πλέον περιθώρια. Η Αθήνα έχει τη μικρότερη κάλυψη από πράσινο από κάθε ευρωπαϊκή πόλη και το αποτέλεσμα είναι ότι οτιδήποτε χάνουμε, όσο μικρό και να είναι, είναι εις βάρος μας. Είχαν κυκλοφορήσει τελευταίες μέρες κάτι μελέτες οι οποίες έλεγαν για αύξηση της θερμοκρασίας στην πόλη των Αθηνών. Αυτό έχει να κάνει με το φαινόμενο της θερμικής νησίδας. Δηλαδή η διαφορά στο κέντρο της πόλης από τα προάστια. Μέχρι πρότινος προάστια, γιατί μπορεί ν' αστικοποιηθούν. Κι έλεγαν ακόμη και για 6 βαθμούς.

Σε περίπτωση κατά την οποία αυτές οι περιοχές αστικοποιηθούν, δεχθούν επίθεση οικιστική, τότε τα υλικά τα οποία είναι κυρίως εχθρικά προς το περιβάλλον, θα δημιουργήσουν ένα πρόβλημα με αποτέλεσμα πραγματικά να έχουμε ανύψωση της θερμοκρασίας μικροκλίματος στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κλίμα αυτό που λέτε, είτε το μικροκλίμα είτε το συνολικό κλίμα της Αττικής, αυτή η καταστροφή πόσο θα το επηρεάσει κ. Καθηγητά; Εννοώ να μου το πείτε με χειροπιαστά στοιχεία..

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Στη συγκεκριμένη περιοχή θα υπάρξει μια επιδείνωση των δεικτών οι οποίοι έχουν να κάνουν κυρίως με αυτό το οποίο λέμε «δείκτη ευφορίας» ή «δείκτη δυσφορίας».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υγρασία δηλαδή και τέτοια πράγματα..

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Ακριβώς. Σε επίπεδο νομού ή σε επίπεδο χώρας είναι πολύ μικρή η συμβολή της καταστροφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μου λέτε ότι το κέντρο της Αθήνας θα εξακολουθήσει να είναι ταλαιπωρημένο όσο είναι σήμερα και η συμβολή η αρνητική αυτής της καταστροφής θα είναι μικρότερη σε σχέση με τις περιοχές εκείνες που κάηκαν.

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Ακριβώς. Δηλαδή κυρίως εγώ πιστεύω ότι θα έχει να κάνει με το λεγόμενο δείκτη ευφορίας που σας είπα των κατοίκων της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή γίνονται πολλές συζητήσεις και ακούγονται πάρα πολλά και για την ποιότητα του νερού με αφορμή αυτή την καταστροφή, θα έχει επιβάρυνση η ποιότητα του νερού στην Αττική;

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τα αιωρούμενα σωματίδια και τις διοξίνες. Αιωρούμενα σωματίδια είναι οι στάχτες, είναι ο καπνός τον οποίο βλέπετε που βγαίνει από τις εστίες φωτιάς, αυτές μεταφέρονται, κάθονται πάνω στο έδαφος και σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν βροχοπτώσεις μεταφέρουν διάφορα συστατικά τα οποία υπάρχουν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι διοξίνες είναι ένα άλλο θέμα το οποίο οφείλεται στην καύση πλαστικών, δηλαδή αυτοκίνητα τα οποία έχουν καεί ή διάφορα απορριμματοφόρα τα οποία επίσης έχουν καεί στην περιοχή ή άλλα πλαστικά. Αυτά δημιουργούν μεγάλες συγκεντρώσεις διοξινών οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις συγκεκριμένες περιοχές που υπήρξε η φωτιά, εκεί η επιβάρυνση του νερού θα είναι μεγαλύτερη; Και βεβαίως ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνεται και με τη λίμνη του Μαραθώνα από την οποία υδροδοτείται η Αθήνα.

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Στη συγκεκριμένη περιοχή έχει να κάνει με τη μεταφορά αυτών των υλικών από τον αέρα, αλλά η συγκεκριμένη περιοχή λόγω του ότι έχει χάσει τη βλάστηση θα δοκιμάσει περιπέτειες σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πρέπει να έχουμε μια γενική, μια συνολική ανησυχία για τη λίμνη του Μαραθώνα και την υδροδότηση; Εννοώ για την ποιότητα του νερού.

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Μέχρι ενός σημείου. Δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή; «Μέχρι ενός σημείου» τι εννοείτε;

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Πρέπει να δούμε πού είναι οι λεκάνες απορροής και να δούμε τα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις συγκεντρώσεις αυτών των σωματιδίων στη συγκεκριμένη περιοχή και την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν έρθω σ' εσάς κ. Χλύκα να πάμε στον Δήμαρχο Βιλίων. Καλημέρα κ. Δήμαρχε. Κι εσείς χθες ταλαιπωρηθήκατε πάρα πολύ στο Πόρτο Γερμενό, ήταν δεκάδες οι κάτοικοι που έπαιρναν τηλέφωνο εδώ στο MEGA και απελπισμένα ζητούσαν βοήθεια, φαίνεται ότι τα πράγματα σήμερα είναι λίγο καλύτερα.

Θέλω να μου πείτε ποιες είναι οι πληγές που μετράτε και πόσο μεγάλες είναι και επειδή έχουμε και τους πολιτικούς εδώ, να μου πείτε κατά πόσο είστε ικανοποιημένος ή όχι από τη συμβολή του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση αυτής της φωτιάς, αλλά βεβαίως και στις προηγούμενες συμπεριφορές οι οποίες μας οδήγησαν ή όχι στη σημερινή κατάσταση.

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Κοιτάξτε, οι ζημιές είναι μεγάλες. Κάηκε ένα βουνό ολόκληρο. Οι καθυστερήσεις υπήρχαν τις πρώτες μέρες από την πλευρά της Βοιωτίας, ήταν μια φωτιά που έκαιγε τρεις μέρες στη Βοιωτία, δυστυχώς δε μπόρεσαν εκεί να κάνουν κάτι ώστε να μη φτάσει εδώ, χρειάστηκε να παρέμβει προσωπικά ο κ. Παυλόπουλος για να έρθουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, γιατί πρέπει να παρέμβει προσωπικά ένας Υπουργός να στείλει δυνάμεις; Δεν υπήρχε ένας συντονισμός από την Πυροσβεστική, μια λογική ότι καίγεται τρεις μέρες μια περιοχή κι έπρεπε να σηκώσει το τηλέφωνο ο Υπουργός για να στείλει αεροπλάνα κι ελικόπτερα;

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Κοιτάξτε, έτυχαν και οι δυο φωτιές, να καίγεται και η ανατολική Αττική και η δυτική και οι δυνάμεις είχαν μοιραστεί φαίνεται..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.. Τώρα αυτό κ. Κουβέλη και κ. Ντινόπουλε δεν είναι κανονικό, να παίρνει τηλέφωνο ένας Υπουργός και να παρεμβαίνει, να στέλνει ελικόπτερα και αεροπλάνα για να σωθεί μια περιοχή, έτσι δεν είναι; Καλά έκανε και παρενέβη ο κ. Παυλόπουλος και σώθηκε η ιστορία, αλλά δεν είναι κανονικό, έτσι δεν είναι;

Δηλαδή εσείς πριν απευθυνθείτε κ. Δήμαρχε στον κ. Παυλόπουλο είχατε απευθυνθεί στην Πυροσβεστική, στο συντονισμό, ζητούσατε αεροπλάνα και δεν έρχονταν;

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Να σας πω κάτι; Και η Πυροσβεστική είχε στείλει οχήματα εδώ, δεν επαρκούσαν, ήταν μεγάλη η φωτιά, αλλά και ο κ. Υπουργός βοήθησε και ο Νομάρχης βοήθησε, έστειλαν υδροφόρες οι Δήμοι βοήθησαν, τα παιδιά της Πυροσβεστικής είναι ακόμα επάνω, είναι περίπου 150 πυροσβέστες ακόμα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αυτό που μου λέτε σήμερα το πρωί είναι ότι αν εσείς δε βρίσκατε τον Υπουργό κι ο Υπουργός δεν παρενέβαινε, θα καιγόταν όλη η περιοχή..

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Εντάξει, μπορεί να μην καιγόταν, απλά ενήργησαν πιο γρήγορα οι Υπηρεσίες.

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αν ο Δήμαρχος τηλεφωνεί στον Υπουργό και του λέει «στείλε μου» ή «βοήθησέ με» ο Υπουργός τι να κάνει; Δεν πρέπει να στείλει κάποια οχήματα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το κανονικό όμως είναι να στείλει η Πυροσβεστική τα οχήματα πριν παρέμβει ο Δήμαρχος..

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θα διαφωνούσα μαζί σας, αλλά το συμπέρασμα απ' αυτά που λέει ο Δήμαρχος κι από μας, όπως και ο κ. Κουβέλης φαντάζομαι, που ήμαστε εκεί στις φωτιές και τα ζήσαμε, έγινε μια συνολική προσπάθεια. Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα έγιναν τέλεια και ότι ο συντονισμός υπήρξε άριστος, εγώ θα σας έλεγα πολύ καλός.. Σε κάθε περίπτωση όμως έγινε μια προσπάθεια και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την κεντρική Διοίκηση και είχαμε κάποια αποτελέσματα. Δεν είναι τα καλύτερα δυνατά. Αλλά διαφωνώ, αν θέλετε με κάποια ισοπεδωτική κριτική ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα...

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Συμφωνώ μ' αυτό που λέει ο κ. Ντινόπουλος, δεν πρέπει να κάνουμε ισοπεδωτική κριτική αλλά να θυμίσω κάτι: Το 2007 ακριβώς επειδή ο συντονισμός έγινε μ' αυτό τον τρόπο, ποιος έπαιρνε τηλέφωνο ποιον..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε κάτι κ. Κουβέλη; Μου κάνει εντύπωση ότι πρέπει να παρεμβαίνει ένας Υπουργός και να δίνει εντολή ένας Υπουργός για να σωθεί το Πόρτο Γερμενό διότι αυτό μας λέει σήμερα ο Δήμαρχος Βιλίων, ότι αν δεν παρενέβαινε ο κ. Παυλόπουλος θα καιγόταν η περιοχή.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα ακριβώς αυτό λέω. Θυμόμαστε στις πυρκαγιές του 2007 ότι η φωτιά εξαπλώθηκε και χάθηκε ο έλεγχος γιατί ακριβώς γινόταν με παρεμβάσεις από ανθρώπους...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δήμαρχε έχετε να πείτε κάτι άλλο;

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Όχι.. Ευχαριστώ όλους που βοήθησαν να σβήσει αυτή η φωτιά..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τουλάχιστον σώθηκε η περιοχή.

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Και τους χειριστές των ελικοπτέρων γιατί χθες είχαμε πάρα πολύ δυνατούς ανέμους και μας βοήθησαν πάρα πολύ..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρω κ. Δήμαρχε, από τις 5 το πρωί εδώ μας έπαιρναν κάτοικοι από το Πόρτο Γερμενό και μας έλεγαν «ρε παιδιά στείλτε ένα ελικόπτερο κι ένα αεροπλάνο».

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Κοιτάξτε, ήρθαν ελικόπτερα στις 7 παρά τέταρτο..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, και έφυγαν γιατί είχε πολύ αέρα, το ξέρω...

Π. ΡΟΥΣΣΗΣ: Δύο αεροπλάνα 7 παρά τέταρτο το πρωί και 4 ελικόπτερα. Ήρθαν δυνάμεις εχτές. Το πρόβλημα ήταν από τη Βοιωτία, καθυστέρησαν κατά τη γνώμη μου από τη Βοιωτία..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έπρεπε να πάρετε εσείς τον Υπουργό για να λυθεί. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Δήμαρχε.

Να μιλήσουμε με τον Δήμαρχο της Πεντέλης, τον κ. Στεργίου που κι εκείνος έδωσε τη δική του μάχη τις δυο προηγούμενες μέρες. Μήπως πήρατε κι εσείς τον κ. Παυλόπουλο να σας στείλει κανένα πυροσβεστικό για να σωθεί η περιοχή;

Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Εγώ ήθελα να σας πω ότι ο κ. Παυλόπουλος ως Υπουργός Εσωτερικών σ' αυτή τη φάση, δεν μπορώ βέβαια να τον κρίνω αλλά μπορώ να πω ότι ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει το σύστημα λειτουργίας του κράτους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή συγνώμη, ο κ. Μαρκογιαννάκης που είναι ο αρμόδιος Υπουργός δεν έκανε τη δουλειά του;

Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Θα με βάλετε στη διαδικασία να κριτικάρω εδώ Υπουργούς; Με βάση ότι είμαι στρατηγός εν αποστρατεία δεν ακουμπά αυτό τη διαδικασία λειτουργίας μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα ούτως ή άλλως κάνετε κριτική τώρα από τη στιγμή που λέτε ότι ήταν πολύ καλός. Εσείς δηλαδή απευθυνόσασταν στον κ. Παυλόπουλο, όχι στον κ. Μαρκογιαννάκη...

Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Εγώ οσάκις χρειάστηκε να ζητήσω βοήθεια στο σύστημα, όχι μόνο με πήρε ο ίδιος και με ρώτησε πού είναι και ποια κατάσταση υπάρχει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε όμως κάτι κ. Δήμαρχε; Με αυτά που μου λέτε εσείς και μ' αυτά που είπε πριν και ο Δήμαρχος Βιλίων, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι δεν υπήρχε ένα σύστημα που λειτουργούσε από μόνο του όπως θα έπρεπε να λειτουργεί ένα σωστό οργανωμένο σύστημα και πρέπει κάθε φορά ένας Δήμαρχος, δύο Δήμαρχοι, τρεις Δήμαρχοι, να παίρνουν έναν Υπουργό τηλέφωνο, να παίρνει ο Υπουργός τις Υπηρεσίες, να πιέζει για να γίνεται δουλειά. Αλλά αυτό δεν είναι κανονικό πράγμα.

Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Με δεδομένο ότι κι εγώ έχω κάνει Διοίκηση καμιά 40αριά χρόνια θέλω να σας πω ότι ο αρχηγός οφείλει όταν δει ότι το σύστημα δεν λειτουργεί, υπάρχουν κενά και προφανώς ο Υπουργός θα το είδε εκ του αποτελέσματος, να παρεμβαίνει προκειμένου να μην αφήσει το σύστημα να ξεχειλώσει. Και πολύ καλά έκανε που παρενέβη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Στεργίου για την παρέμβαση..

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μια μικρή παρατήρηση: Ξέρετε, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η φωτιά, οι μεγάλες αυτές πυρκαγιές είναι ένα έκτακτο γεγονός που δε μπορεί να λειτουργήσουν όλα έτσι όπως λένε οι Βρετανοί "to the book". Άρα λοιπόν αν χρειαστεί και ο Υπουργός θα παρέμβει, αν χρειαστεί θα είναι κι εκεί πέρα στον τόπο της φωτιάς, έτσι λειτουργεί ένα σύστημα όταν έχουμε ένα έκτακτο γεγονός. Και νομίζω ότι εσείς το αντιλαμβάνεστε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ο τελευταίος που είναι οπαδός της ισοπεδωτικής κριτικής.

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το λέω για σας...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς. Απλώς τώρα καταλαβαίνω και τον κόσμο που έπαιρνε απεγνωσμένα τηλέφωνο αυτές τις δυο μέρες εδώ κι έλεγε «παιδιά βοηθήστε..». Μας έλεγαν οι πολίτες να στείλουμε εμείς οι δημοσιογράφοι, πυροσβεστικό αεροπλάνο...

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα τελευταία 30 όχι, αλλά...

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Από τότε που λειτουργούν οι ζωντανές συνδέσεις των καναλιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα βεβαίως κατανοώ γιατί οι πολίτες το ζητούσαν αυτό. Διότι βλέπετε ένας Δήμαρχος παίρνει έναν Υπουργό και ο Υπουργός παρεμβαίνει και στέλνει τα ελικόπτερα ..

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Επιτρέψτε μου κ. Ντινόπουλε: Λέμε και ακούμε εδώ ότι όλοι έκαναν τη δουλειά τους με ευαισθητοποίηση πλην όμως το αποτέλεσμα είναι ότι καήκαμε. Ότι είχαμε ένα μέτωπο το οποίο απλώθηκε, κατέστρεψε από τη βόρεια Αττική μέχρι σχεδόν τα Μεσόγεια, τη στιγμή που όλοι έκαναν καλά τη δουλειά τους. Τι δείχνει αυτό: Ότι το σύστημα δε λειτούργησε. Γιατί το σύστημα για να λειτουργήσει, πρέπει να κάνει ακριβώς από αυτό που είπατε, πρέπει να πηγαίνει by the book. Πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες σε μια κατάσταση επείγοντας που ακριβώς ξέρουμε τι κάνουμε. Αν χρειάζεται η παρέμβαση η δική μου και η δική σας που δεν είμαστε εκεί, έχουμε χαθεί...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να υπάρχει κι ένας αυτοματισμός. Να ξέρουμε όταν υπάρχει φωτιά -δεν κατηγορούμε τον κ. Παυλόπουλο, μια χαρά έκανε και παρενέβη απ' τη στιγμή που λένε οι Δήμαρχοι ότι η παρέμβασή του αυτή έσωσε τις δυο περιοχές, αλλά από κει και πέρα το θέμα είναι να λειτουργεί το σύστημα αυτόματα και όχι ο Δήμαρχος να ψάχνει τον Υπουργό.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι οι διαδικασίες που θα μπορέσουν ν' αντιμετωπίσουν..

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κουιβέλη, αυτό που λέτε βεβαίως δε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν είναι σωστό. Απ' την άλλη μεριά όμως αν θέλουμε να είμαστε μέσα στην πραγματικότητα.....

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό είναι το ζήτημα, ότι θα έπρεπε αυτή η πραγματικότητα να έχει αλλάξει ...

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πυρκαγιές και οι πόλεμοι είναι έκτακτα γεγονότα κ. Κουβέλη. Όταν η φορά του ανέμου αλλάζει ανά πάσα στιγμή, μη θέλετε τώρα και δεν είναι σωστή και τη σημερινή μέρα να κάνουμε αναφορές στο παρελθόν.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι πολύ πρόσφατο το παρελθόν...

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά τι γινόταν στο παρελθόν και το ξέρουμε κι εμείς που καλύπταμε φωτιές για πάρα πολλά χρόνια. Θέλω όμως να επισημάνω αυτό: Επειδή τέθηκε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα προηγουμένως, εάν μπορεί μια Επιτροπή όπως είπατε ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο όργανο που μόλις βλέπει ντουβάρι σε καμένη περιοχή να το γκρεμίζει;

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κατετέθη μια τροπολογία και πέρασε με διάταξη νόμου, έγινε και μια αναφορά χθες από τον κ. Σουφλιά το 2007 έτσι ώστε οποιοδήποτε αυθαίρετο κτίζεται μέσα σε δασική περιοχή όχι μόνο να κατεδαφίζεται αλλά να μην υπάρχει και η δυνατότητα ένδικων μέσων. Αλλά θα συμφωνούσα μαζί σας ότι αυτό μπορεί να ψηφίστηκε και στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από νόμους αλλά πάσχουμε από την εφαρμογή τους. Και θα συμφωνούσα μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχαν δημοσιεύματα κ. Ντινόπουλε όπου στα καμένα του '07 έχουν φυτρώσει σπιτάκια..

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τι χρεία δημοσιευμάτων έχουμε; Άμα πάτε στην Πεντέλη και δείτε ότι εκεί που πριν από 10 χρόνια... Θέλω λοιπόν να σας πω ότι υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, από κει και πέρα όμως έχω την αίσθηση ότι αυτό που κυρίως προέχει είναι η πολιτική βούληση. Πρέπει να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα ότι το περιβάλλον είναι μια απόλυτη αξία. Ειδικά το περιβάλλον σε μια περιοχή τόσο επιβαρυμένη όπως είναι η Αττική. Και οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου οι οποίοι μας έχουν μείνει, πρέπει να τους προστατεύσουμε με κάθε τρόπο και πρέπει να στείλουμε ένα σαφέστατο πολιτικό μήνυμα.

Κι εγώ θα σας δώσω ένα παράδειγμα μόνο για να καταλάβετε τι εννοώ μ' αυτό. Έχουμε για παράδειγμα στην Αθήνα ένα μεγάλο ελεύθερο χώρο και φαντάζομαι ο κ. Κουβέλης θα συμφωνήσει μαζί μου, που είναι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπου ο μισός χώρος ζητά η πολιτεία να γίνει κτίσματα για να χρηματοδοτήσει τον άλλο μισό...

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας ότι δε μπορούμε το θέμα αυτό να το αντιμετωπίσουμε με τη λογική της αντιπαροχής. Αλίμονο αν μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει λεφτά να εκμεταλλευτεί έναν ελεύθερο χώρο που της προέκυψε μέσα στο κέντρο της πλέον επιβαρυμένης πρωτεύουσας στην Ευρώπη. Πρέπει λοιπόν να στείλουμε τέτοια πολιτικά μηνύματα έτσι ώστε οι τελευταίοι αυτοί ελεύθεροι χώροι να μετατραπούν σε πάρκα, να γίνουν εν πάση περιπτώσει εστίες και χώροι πρασίνου για να στείλουμε κι ένα μήνυμα προς κάθε πλευρά, ότι εμείς εκτιμούμε το περιβάλλον και δεν έχουμε μια οικονομική αποτίμηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουβέλη, μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο όργανο που είπαμε πριν, που δε θα λαδωθεί; Εγώ το ξαναλέω, το είπαμε κι εχθές και προχθές. Και ξέρετε τι μου είπαν φίλοι και γνωστοί που το άκουσαν; Μου λένε «τι όργανο να υπάρξει; Και να υπάρξει και να δημιουργηθεί σε 10 μέρες, σε ένα μήνα, σ' ένα χρόνο θα λαδωθεί και δε θα κάνει τη δουλειά του».

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Νομίζω ότι όπως πολύ σωστά ειπώθηκε και από σας και από τον κ. Ντινόπουλο η νομοθεσία υπάρχει και γι' αυτό δεν κατάλαβα γιατί πανηγύριζε χτες ο κ. Σουφλιάς για μια νομοθεσία που υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς την υπενθύμισε ο κ. Σουφλιάς αλλά το θέμα είναι να εφαρμοστεί.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί και για να εφαρμοστεί ακριβώς, το ζήτημα είναι να ξέρουμε και να ξέρει και ο κόσμος τι γίνεται. Εμείς έχουμε προτείνει και θα ξαναπροτείνουμε, να υπάρχει επόπτευση με δορυφορική φωτογράφηση ανά εξάμηνο δημοσιοποιημένη που μπορεί ο άλλος να βλέπει σε μια τέτοια περιοχή τι έχει γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω κάτι; Είναι πολύ ωραία αυτά, το θέμα είναι να υπάρχει η πολιτική πρωτοβουλία να γκρεμιστεί, διότι εγώ θα σας πω ότι θα το δείτε το κτίσμα στο δορυφόρο, θα το γκρεμίσετε μετά; Αυτό είναι το θέμα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Φυσικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι τίποτε δεν έχει γκρεμιστεί 30 χρόνια.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όπως ξέρετε ή αρμοδιότητα είναι ανάμεσα σε Υπουργεία και Νομαρχίες...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου αν έχει γκρεμιστεί κάτι τα 30 χρόνια.. Από το '81 μπαίνουν φωτιές, είμαστε 2009 και τίποτα δεν έχει γκρεμιστεί, κανένα. Και όσες φορές έχει πάει η μπουλντόζα, είτε για επικοινωνιακούς λόγους είτε για τις κάμερες, έχει γκρεμίσει μια δυο παράγκες και μετά έχει σταματήσει.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Στο ζήτημα αυτό του μηνύματος που πρέπει να δώσει η πολιτεία ναι, προφανώς πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι οι ελεύθεροι χώροι πρέπει να διατηρηθούν, πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι το δάσος πρέπει να είναι δάσος. Και σήμερα σας θυμίζω ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κτίζει στον Υμηττό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ σωστό είναι αυτό που λέτε. Και σε κάθε περίπτωση αυτό που λέει ο κ. Ντινόπουλος μετά και απ' αυτή την οικολογική καταστροφή, το Πάρκο του Ελληνικού πρέπει να γίνει πάρκο 100%.

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δε μπορούμε να χτίσουμε εκεί πέρα ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα.. Τι μήνυμα θα στείλουμε; Ότι η πολιτεία λειτουργεί, αυτό που σας είπα προηγουμένως, με τη φιλοσοφία της αντιπαροχής. Είναι ένα λάθος μήνυμα πολιτικό. Και επιτρέψτε μου και μια διαφοροποίηση εδώ πέρα. Πρέπει να το επανεξετάσουμε το θέμα κατά την άποψή μου.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα, εμείς το έχουμε πει και νομίζω ότι είναι η μόνη διέξοδος για την Αττική..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δώσουμε το λόγο στον κ. Χλύκα γιατί δεν έχει μιλήσει.

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Κατ' αρχήν να συμπληρώσω λίγο σ' αυτά και να επανέλθω στο θέμα: Για να γίνει αυτό που λέτε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Επιτροπή αυτή η περίφημη που λέμε, οι «Ράμπο των δασών»..

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Θα έπρεπε να υπάρχει πρώτα ο δασικός χάρτης της περιοχής κι όταν κηρυχθεί αναδασωτέα η έκταση να υπάρχει οριοθετημένα ποια είναι τ' αγροτικά που περιλαμβάνονται μέσα. Όταν λοιπόν κηρύσσεται μια έκταση αναδασωτέα υπό την αίρεση ότι εξαιρούνται οι γεωργικές εκτάσεις οι οποίες δεν είναι προσδιορισμένες...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως είδαμε στην περιοχή της Παντείου Πολιτείας..

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πώς ξεφυτρώνουν τα σπίτια. Άρα λοιπόν πριν κηρυχθεί αναδασωτέα θα έπρεπε να έχει κλείσει το ζήτημα των δασικών χαρτών της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα κ. Κουβέλη και κ. Ντινόπουλε, η ίδια η πολιτεία αφήνει τα παραθυράκια, η ίδια η πολιτεία συντηρεί τους καταπατητές των δασών και η ίδια η πολιτεία συντηρεί τ' αυθαίρετα εδώ και 30 χρόνια. Και σ' αυτά τα 30 χρόνια κυβέρνησε και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, και η Νέα Δημοκρατία που κυβερνά ξανά τώρα...

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Να συμπληρώσω το εξής: Όταν έχουμε μια πυρκαγιά, γιατί συνεχώς συζητάμε τα ίδια πράγματα, έχουμε δυο ζητήματα στην προστασία του δάσους: Την πρόληψη και την καταστολή. Πρόληψη λοιπόν σημαίνει έργα διαχείρισης του δάσους, καθαρισμοί, αραιώσεις, υποδομές, δρόμοι, τα πάντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό γίνεται;

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Δε γίνεται και θα σας πω γιατί δε γίνεται. Όταν μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική θεωρήθηκε ότι λήξαμε και το ζήτημα της προστασίας. Επιλέγουμε έναν φορέα καταστολής. Πολύ ορθά. Την πρόληψη όμως πού την αφήνουμε; Σε ποια δικαιοδοσία και με ποια χρηματοδότηση; Δεν έχουμε πρόβλεψη. Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες ν' αναπτυχθεί μια πυρκαγιά, μεγαλύτερες πιθανότητες να εξαπλωθεί διότι έχει συσσωρευμένη βιομάζα κι έχουμε διάφορες αιτίες μη έγκαιρης αντιμετώπισης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ κ. Χλύκα θα ήθελα και με την ιδιότητα του Δασολόγου που έχετε να μου πείτε τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα πολύ άμεσα μέχρι το φθινόπωρο...

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Θα έλεγα το εξής: Πέρα από αυτά τα κλασικά τα οποία θα γίνουν ούτως ή άλλως, δηλαδή τα φράγματα τα πρόχειρα, τα κορμοδέματα για να προστατεύσουμε το έδαφος κτλ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά μη μου λέτε «ούτως ή άλλως», γιατί στην Ελλάδα ζούμε και δεν υπάρχουν αυτονόητα πράγματα, μπορεί να λέμε ότι θα γίνουν ούτως ή άλλως και τον Οκτώβριο να είμαστε με τον κ. Ντινόπουλο και να καλύπτουμε τις πλημμύρες...

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Άμα δε γίνει αυτό, τον Οκτώβριο θα κλάψουν όλοι αυτοί οι οικισμοί και θα μπουν μέσα τα χώματα και οι πέτρες. Άρα αυτό πιστεύω ότι θα γίνει γιατί δεν είναι και μεγάλο το κόστος. Εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει είναι άμεσα, πριν κηρυχθεί αναδασωτέα η έκταση να οριοθετήσουμε εδώ και πέρα ποια είναι τ' αγροτικά για να μην έχουμε αύριο τα φαινόμενα της διασποράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν έχει να κάνει και με το Κτηματολόγιο κ. Κουβέλη;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Με το Δασολόγιο κυρίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουμε Δασολόγιο, έχουμε;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι έτοιμοι οι χάρτες αλλά δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμα.

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Σε κάποιες περιοχές έχουν γίνει, σε κάποιες γίνονται τώρα αυτοί οι δασικοί χάρτες. Σε κάποιες έχουν γίνει αλλά δεν είναι κυρωμένοι, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πρέπει όμως να κλεισμένο αυτό το κομμάτι για να μην έχουμε φυτρώματα, βίλες, σπίτια οικισμοί κτλ.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε είναι να περιμένουμε να δούμε τη μητέρα φύση πού θα έρθει....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή η μητέρα φύση θ' αργήσει κ. Χλύκα... .

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Δε θ' αργήσει καθόλου..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περιοχές που έχουν καεί δυο και τρεις φορές;

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Δε θ' αργήσει..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα τι λέτε τώρα;

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Μέσα στον πρώτο χειμώνα θα έχουμε τη φυσική αναγέννηση. Την άνοιξη θα δούμε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χορταράκι θα βγει... Το χορταράκι δε μας αρκεί..

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Όχι, δε θα βγει το χορταράκι, θα βγει το πευκάκι..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περιοχές που έχουν καεί τρεις φορές;

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Σε περιοχές που έχουν καεί τρεις φορές προφανώς όχι. Σ' αυτές θα πας για τεχνητή αναδάσωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα πρέπει να το πούμε κι αυτό.

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Βεβαίως θα το πούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μη μπούμε ξανά σ' αυτή την αντιπαράθεση που γίνεται μετά από κάθε πυρκαγιά, αν πρέπει να γίνει τεχνητή ή φυσική. Τουλάχιστον να έχουμε καταλήξει μετά από τόσα χρόνια πού χρειάζεται τεχνητή, πού χρειάζεται φυσική.

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Δεν είναι αντιπαράθεση. Λέμε πάντοτε ότι όπου η φύση επιτυγχάνει, κι εκεί θα το πετύχει, όπου δεν έχει διπλοκαεί, θα έχει το αποτέλεσμα. Όπου λοιπόν δε μπορεί να έχει φυσική αναγέννηση..

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αρκεί να μη χτιστεί και να μη βοσκηθεί βέβαια, έτσι;

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Ναι, να φυλαχτεί, αυτό ήθελα να πω. όπου λοιπόν δεν έχει φυσική αναγέννηση θα πρέπει να πάμε σε τεχνητή αναδάσωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμεσα όμως.

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Άμεσα. Να συνταχθούν μελέτες μέχρι το 2010-2011 θα πρέπει να είναι μέσα και να έχουν φυτέψει. Δεν είναι εύκολο. Και θέλω να πω το εξής: Υπάρχει το παράδειγμα της Πάρνηθας που εξαγγέλθηκε αναδάσωση κι αναδάσωση δεν έχει γίνει ακόμη. Οι αναδασώσεις στην Ελλάδα, οι τεχνητές αναδασώσεις δεν έχουν υπερβεί ποτέ τα 40.000 στρέμματα το χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για λόγους οικονομικούς.

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Είναι μια χρηματοδότηση η οποία στα δάση, για να λέμε την αλήθεια δε γίνεται, δεν είναι ένα αντικείμενο το οποίο έχει άμεσο εκλογικό όφελος και γι 'αυτό δεν αντιμετωπίζεται μ' αυτή τη λογική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι άμεσο εκλογικό όφελος κ. Χλύκα; Έχει άμεσο όφελος στην υγεία μας και στην επιβίωσή μας; Μιλάμε τώρα για εκλογικά οφέλη;

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Εγώ το ξέρω κι εσείς το ξέρετε, αλλά το θέμα είναι ότι αυτοί που δίνουν τη χρηματοδότηση δε βλέπω να το ασπάζονται. Αυτό είναι το ζήτημα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα κ. Κουβέλη, με βάση αυτά που λέει ο κ. Χλύκας, μπορεί ν' αναδασωθεί άμεσα όλη η Αττική και πολύ γρήγορα. Απλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ν' ανοίξει το πουγκί.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να γίνουν άμεσα αυτές οι δραστηριότητες -αν πάμε μια βόλτα στην Πάρνηθα θα δούμε ...

Ν. ΧΛΥΚΑΣ: Σήμερα, πέρασαν δυο χρόνια κι έχουμε αναδασώσει λιγότερα από 1.000 στρέμματα κι έχουν καεί 40.000 στρέμματα. Εγώ λέω τα 20.000 που πρέπει ν' αναδασώσουμε.

Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε μια δυσοίωνη πρόβλεψη, ίσως δεν είναι και η κατάλληλη μέρα να το πούμε αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να το επισημάνουμε: Στην ανατολή Αττική, και φαντάζομαι θα συμφωνεί και ο κ. Κουβέλης, αναπτύσσεται την τελευταία 10ετία μια πόλη με τέτοιους οικιστικούς ρυθμούς ανάλογους με αυτούς της Αθήνας, των 10ετιών του '70, του '80 και του '90. Εάν δεν αναπτυχθούν υποδομές σε αυτή την πόλη, εκτός από τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, εάν δεν κάνουμε και μια ανάλογη πυροπροστασία ή αν δεν κάνουμε οδικά δίκτυα δυστυχώς σε μια 10ετία θα έχουμε μια δεύτερη τερατούπολη ανάλογη με αυτή την Αθηνών. Κι εδώ πέρα είναι ένα θέμα πολιτικής βούλησης και βεβαίως και δικής μας ευθύνης έτσι ώστε ν' αποτρέψουμε κάτι τέτοιο.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα συμφωνήσω μ' αυτό που λέει ο κ. Ντινόπουλος μόνο με μια αίρεση: Ότι από τη μία πρέπει να ξαναφτιάξουμε το δάσος εκεί που υπήρχε με όλες τις παρεμβάσεις και χωρίς να φεισθούμε ούτε χρημάτων ούτε κόπου γιατί είναι θέμα επιβίωσης, από την άλλη πλευρά πρέπει να το περιορίσουμε αυτό και δυστυχώς, το λέω, το Ρυθμιστικό της Αττικής που προωθείται σήμερα δεν κάνει αυτό. Πρέπει να ξαναδούμε το σχεδιασμό για τη χωροταξία της Αττικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ευχαριστήσω τον κ. Ντινόπουλο για τη συμμετοχή του, τον κ. Κουβέλη και για την οικολογική του συνείδηση διότι είναι ένας σύγχρονος πολιτικός που έχει ευαισθησίες με το περιβάλλον και αυτό είναι καλό για το περιβάλλον, τον κ. Μιχάλη Πετράκη, Διευθυντή Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών και τον κ. Χλύκα και ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά που λέμε εισακούγονται από κάποιους και πράγματι τουλάχιστον αυτή τη φορά θα γίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: