Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΚΑΡΤΕΛ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα αρχεία κατασκευαστικών εταιριών


efodos-tis-epitropis-antagonismou-sta-arxeia-kataskeyastikon-etairion
Καρτέλ μεγαλοεργολάβων, σε δημόσια έργα, ερευνά για πρώτη φορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έπειτα από καταγγελίες ανταγωνιστών για στήσιμο μεγάλων έργων και μοίρασμα εργολαβιών. Όπως αποκαλύπτει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η Εφημερίδα των Συντακτών, η έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ του Μπόμπολα , της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Περιστέρης και της Μοχλός του κ. Στέγγου.

Οι Αρχές πήραν, με την συναίνεση των ελεγχομένων, αντίγραφα σκληρών δίσκων, από τους υπολογιστές, ενώ αναζήτησαν έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις, αλληλογραφία και άλλα στοιχεία. Η έρευνα πάει 15-20 χρόνια πίσω. Το θέμα του ενδεχόμενου «καρτέλ μεγαλοεργολάβων» ανοίγει σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται τις συμβάσεις των μεγάλων δημόσιων έργων.

Στη λίστα της ανεξάρτητης αρχής περιλαμβάνονται σε περίοπτη θέση τέσσερις μεγάλες εργολαβίες της ΕΡΓΟΣΕ σιδηροδρομικών έργων του βόρειου άξονα Πελοποννήσου, στο τμήμα Κορίνθου-Πατρών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, πρόκειται για τα έργα σηραγγών και δικτύου στα τμήματα Αιγίου και Πλατάνου, τα οποία σε δύο ξεχωριστές δημοπρασίες ανατέθηκαν με εκπτώσεις της τάξης του 16% σε κοινοπραξία των εταιρειών Ακτωρ ΑΤΕ (του ομίλου Μπόμπολα, Καλλιτσάντση), ΤΕΡΝΑ ΑΕ (του ομίλου Περιστέρη, Κάμπα) και J&Ρ ΑΒΑΞ ΑΕ (του ομίλου Παρασκευαΐδη, Ιωάννου). Τα δύο αυτά έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Επίσης, περιλαμβάνονται στη λίστα δύο ακόμη σιδηροδρομικά έργα, στις θέσεις Μελίσσι και Κάτω Ροδοδάφνη (με τους κωδικούς 510 και 511 αντίστοιχα), τα οποία ανατέθηκαν την περίοδο 2008-2009 στη Μηχανική ΑΕ. Οι δύο αυτές εργολαβίες είναι υλοποιημένες σε μικρά ποσοστά. Η ανάδοχος εταιρεία του ομίλου Εμφιετζόγλου κηρύχθηκε προσφάτως έκπτωτη από τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, προκειμένου τα δύο αυτά έργα να επαναδημοπρατηθούν.

Η σήραγγα Τυμφρηστού

Η περιβόητη σήραγγα Τυμφρηστού, που ενώνει τη Λαμία με το Καρπενήσι, περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από πόρισμα των τεχνικών υπηρεσιών της που διαπίστωνε θέματα στατικότητας στο έργο, δημοπράτησε τη συντήρηση και λειτουργία της σήραγγας για 30 μήνες, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.

Η ανάθεση του έργου έγινε τον Δεκέμβριο, με έκπτωση περίπου 10%, ξεσηκώνοντας σάλο αντιδράσεων για «χρυσοφόρο συμβόλαιο». Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης εργολαβίες οδικών έργων της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων της.
Το κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού πληροφορούμαστε ότι άνοιξε χθες τα ηλεκτρονικά αλλά και τα συμβατικά αρχεία των ΣΤΕΑΤ και ΣΑΤΕ. Εγινε έλεγχος σε δικαιολογητικά που χορηγούν οι σύνδεσμοι στις εταιρείες-μέλη τους για συμμετοχή σε δημοπρασίες και άλλα σχετικά έγγραφα και σημειώσεις.
 http://newpost.gr/

Read more...

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Παίρνει πίσω αλλαγές στο «σχέδιο Αθηνά» ο Αρβανιτόπουλος


pairnei-piso-allages-sto-sxedio-athina-o-arvanitopoylos
Από «κόσκινο» ξαναπερνά το σχέδιο «Αθηνά», καθώς ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος συναντά καθημερινά πανεπιστημιακούς, δημάρχους, νομάρχες, περιφερειάρχες και εκπροσώπους φορέων, προκειμένου να συζητηθούν οι όποιες αστοχίες του εγχειρήματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλαγής φαίνεται ότι είναι το τμήμα Μηχανολογίας Οχημάτων Θεσσαλονίκης που παραμένει στη συμπρωτεύουσα, ενώ προβλεπόταν να πάει στις Σέρρες, όπως είπε σε φιλική συζήτηση με τους δημοσιογράφους τους εκπαιδευτικού ρεπορτάζ ο κ. Αρβανιτόπουλος. «Τα ξανακοιτάζουμε όλα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Για να συμπληρώσει: «Εκτός από το επίπεδο του τοπικισμού, δε θέλουμε τμήματα που να στέκουν σαν «την καλαμιά» στον κάμπο».

Όπως αναφέρει το protothema.gr, πάντως το τελικό κείμενο του σχεδίου «Αθηνά» θα είναι έτοιμο τέλη του μήνα αρχές Μαρτίου. Όπως διευκρινίσθηκε, στις περιπτώσεις σπουδαστών ΤΕΙ που βρίσκονται στην πτυχιακή σε τμήμα που συγχωνεύεται, θα πάρουν το πτυχίο τους από το παλαιό τμήμα και όχι από το καινούργιο τμήμα με το οποίο συγχωνεύεται το Τμήμα. Στόχος είναι η αλλαγή νοοτροπίας εξήγησε ο υπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δε θέλουμε τα τμήματα να λειτουργούν ως συνοικιακά φροντιστήρια. Από το υπουργείο Παιδείας εκτιμάται ότι οι βάσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι λογικό ότι θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία κυρίως στα ΤΕΙ καθώς από 18.000 εισακτέους οι φετινοί θα είναι περίπου 11.000, με τον εξορθολογισμό των τμημάτων των ΤΕΙ.

«Η αλλαγή δεν προέκυψε λόγω κρίσης» είπε ο υπουργός «αλλά όλοι πρέπει να έχουν επίγνωση του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται». Αναφέρθηκε στη δυνατότητα που έχουν τα δημόσια Πανεπιστήμια να έχουν χορηγούς, μίας πρακτική που όπως είπε είναι διεθνώς αποδεκτή. Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, δίνοντας σημασία στην επιστημονική τους κατάταξη καθώς πολλά αποτελούν κόμβους αριστείας.

Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως, θα δοθεί στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Αύριο, ο κ. Αρβανιτόπουλος θα κάνει ανακοινώσεις για το θέμα των προτύπων σχολείων, στα οποία θα ξαναμπούν εξετάσεις από το δημοτικό στο γυμνάσιο, ενώ πιθανότατα να δοθεί παράταση στο θέμα των μετεγγραφών. Τη Δευτέρα θα δοθούν στο υπουργείο Παιδείας οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο «Αθηνά» ενώ σε οτι αφορά στις προτάσεις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ, που έχουν ήδη παραδοθεί το υπουργείο φαίνεται ότι εστιάζει στην ομοσπονδιοποίηση πανεπιστημίων και ΤΕΙ. 
 http://newpost.gr/

Read more...

Σημαντικό βήμα η υπογραφή Χαιρετίζει η Κομισιόν τη συμφωνία για τον αγωγό TAP


Η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας θέτει το νομικό πλαίσιο για τον αγωγό TAP
Η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας θέτει το νομικό πλαίσιο για τον αγωγό TAP   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, χαιρέτισε την υπογραφή της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας, θεωρώντας την σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP.

Ο αγωγός Trans-Adriatic Pipeline είναι ένας σημαντικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ιταλίας, Αλβανίας και Ελλάδας, με αρχική μεταφορική ικανότητα τουλάχιστον 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

«Ο αγωγός αυτός έχει καθοριστική σημασία για τη σύνδεση των αγορών φυσικού αερίου της Ιταλίας και της Ελλάδας και την τροφοδότηση με φυσικό αέριο της Αλβανίας αλλά και, ενδεχομένως, άλλων γειτόνων της ενεργειακής μας κοινότητας», δήλωσε ο κ. Έτινγκερ.

«Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πρώτα συστατικά στοιχεία του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου που αποσκοπεί στην απευθείας σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πλούσιες πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας», προσέθεσε.

Η σημερινή διακυβερνητική συμφωνία της Αθήνας μεταξύ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, θέτει το νομικό πλαίσιο για τον αγωγό TAP. Η συμφωνία περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για τις τρεις χώρες και θα διασφαλίσει τη συνεργασία τους κατά την ανάπτυξη του αγωγού TAP.

Ιστορικό

Ο υπερ-αδριατικός αγωγός TAP ξεκινά από την Κομοτηνή και φτάνει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας, συνδέοντας υφιστάμενες υποδομές στην Ιταλία και την Ελλάδα. Στις αρχές του 2012, ο TAP είχε επιλεγεί από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ (Shah Deniz Consortium) στο Αζερμπαϊτζάν ως ο πλέον πρόσφορος τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου για τον λεγόμενο «νότιο διάδρομο».

Το 2012, η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ επέλεξε και τον «Nabucco West» ως εταίρο για τη διανομή φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη. Η Σαχ Ντενίζ αποφάσισε να ακολουθήσει διαδικασία περιφερειακής προεπιλογής αντί να ολοκληρώσει τη διαδικασία σε ένα και μόνο στάδιο. Οι περιφέρειες αυτές είναι η Κεντρική Ευρώπη, η Νότια Ευρώπη και η Τουρκία.

Ανεξάρτητα από την τελική απόφαση, από το αν δηλαδή θα υπάρξει ένας ή περισσότεροι αγωγοί στο έδαφος της ΕΕ, ο στόχος είναι, σύμφωνα με την Κομισιόν, να κατασκευαστεί ένα αξιόπιστο, αδιάσπαστο σύστημα αγωγών από την Κασπία Θάλασσα προς την Ευρώπη.

Το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν. Η παραγωγή από την Shah Deniz II (η δεύτερη φάση της εξερεύνησης, ξεκινά σε λίγα χρόνια) θα ανέρχεται σε 16 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Τον Ιανουάριο του 2011, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο επίτροπος Έτινγκερ επισκέφθηκαν το Μπακού και συμφώνησαν με τον πρόεδρο της χώρας Ιλάμ Αλίεφ ότι το Αζερμπαϊτζάν θα έχει «ουσιαστική συμβολή» και θα αποτελέσει τον «καταλύτη» του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου και της μελλοντικής προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την περιοχή της Κασπίας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Πολλαπλά τα οφέλη για την Ελλάδα» Καμία ευκαιρία αναξιοποίητη, το μήνυμα Σαμαρά στην υπογραφή του ΤΑΡ


Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας στο ΥΠΕΞ
Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας στο ΥΠΕΞ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Τη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει σημείο αναφοράς στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ.

Αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει η δημιουργία του αγωγού, όπως η άμεση δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας, στη φάση κατασκευής και λειτουργίας σε περιοχές με υψηλό πρόβλημα ανεργίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εφόσον τελικά ευοδωθεί η προσπάθεια, θα εισρεύσουν επενδυτικά κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η υλοποίηση του αγωγού TAP θα μετατρέψει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, από χώρα-προορισµό δευτερεύουσας σηµασίας σε χώρα διέλευσης διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων.

«Είμαστε αποφασισμένοι- και θέλω να το δηλώσω ξεκάθαρα- να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία αναξιοποίητη» υπογράμμισε, και κατέληξε:

«Μέρα με τη μέρα, όπως γνωρίζετε, αλλάξαμε το πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό και χτίζουμε ένα στέρεο κλίμα εμπιστοσύνης για τη χώρα μας. Τώρα, αξιοποιούμε το κλίμα αυτό για να προσελκύσουμε επενδύσεις.

» Και όπως έχω τονίσει πολλές φορές, η προσέλκυση επενδύσεων δεν επιτυγχάνεται με ευχές ούτε με δημόσιες σχέσεις. Απαιτεί διεθνείς συνεργασίες, συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα, και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

» Μέσα, δηλαδή, από συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα. Σε ένα τέτοιο βήμα προχωρούμε σήμερα. Βήμα αναπτυξιακό για τη χώρα μας, αλλά και μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη.»

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι  η πολιτική βούληση της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού αποτελεί και ένα ηχηρό κάλεσμα προς όλους τους διεθνείς δυνητικούς επενδυτές αλλά και μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το αύριο.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο TAP αποκτά και αυτονόητη στρατηγική σημασία, αφού φιλοδοξεί να καταστεί γέφυρα που θα ενώνει τη Δύση με την Ανατολή, την Ευρώπη με την Ευρασία, την Ελλάδα με την Ευρασία.

«Μία γέφυρα που θα απομακρύνει τις χώρες της περιοχής από τις κακές μνήμες, από τα φαντάσματα του παρελθόντος και θα τις οδηγεί στο μέλλον.»

Η σημασία του έργου

Ο Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline) θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Ο TAP συμμετέχει σε διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με την οριστική επιλογή της οδού μεταφοράς του αερίου να αναμένεται τον Ιούνιο του 2013.

Θεωρείται ευκαιρία για την για την Ελλάδα να εισέλθει στο «παιχνίδι των αγωγών», μετά το «ναυάγιο» του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της χώρας μας από τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του ρωσικού South Stream.

Η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας δεν διασφαλίζει ότι ο συγκεκριμένος αγωγός θα επιλεγεί.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τέσσερις φορές άνοιξαν το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ...


Στοιχεία σοκ προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στο στικάκι που περιέχει τη λίστα Λαγκάρντ.

Τα στοιχεία, που ενδέχεται να αποτελέσουν βόμβα για τις πολιτικές εξελίξεις, περιλαμβάνονται στην...
έκθεση που διαβίβασε η ΕΛ.ΑΣ. στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τη λίστα Λαγκάρντ «περιηγήθηκαν» συνολικά οκτώ φορές τέσσερις διαφορετικοί χρήστες πριν και μετά την αντιγραφή της. Συνολικά ανοίχθηκαν 58 αρχεία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τρεις φορές εισήλθε σε συγκεκριμένα αρχεία χρήστης με τον κωδικό Windows User πριν από τις 8 Ιουλίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία αντιγράφηκε το USB.

Δύο φορές πριν και μετά τις 8 Ιουλίου 2011 σε συγκεκριμένα αρχεία εισήλθε χρήστης με τον κωδικό SO113601.

Μία φορά περιηγήθηκε τη λίστα χρήστης με τον κωδικό USERI στις 8 Ιουλίου 2011. Και δύο φορές εισήλθε σε συγκεκριμένα αρχεία της λίστα χρήστης με τον κωδικό Sofia, μετά την αντιγραφή του USB.

Τις επόμενες ώρες θα δοθεί στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής που προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντίγραφο της λίστας. Τη λίστα, όπως έγινε γνωστό, δεν θα παραλάβουν οι βουλευτές της ΝΔ και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ...
NEA

Read more...

Συμμετοχή με προτάσεις-θέσεις Βενιζέλος καλεί Κουβέλη σε διάλογο για την Κεντροαριστερά


O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της ομιλίας του
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της ομιλίας του   (Φωτογραφία:  Icon Photopress )


Αθήνα
Την πρόθεσή του να ζητήσει από τον Φώτη Κουβέλη προσυνεδριακή συνάντηση για την Κεντροαριστερά, γνωστοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην ΚΟΕΣ του Κινήματος.

Η πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ περιλαμβάνει τη δυνατότητα να συμμετάσχει με κείμενα, προτάσεις και θέσεις, ακόμα και ψηφιακά στο διάλογο «ακόμα και να διαφωνήσει ριζικά», όπως εξήγησε.

Η ίδια πρόσκληση, συνέχισε, απευθύνεται και σε όλες τις κινήσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς οι οποίες θα κληθούν σε κατ' ιδίαν συναντήσεις.

«Η λογική των χαιρετισμών σε πολυπληθή ακροατήρια δεν σημαίνει τίποτα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στα στελέχη που έχουν αποδυθεί σε αγώνα για τη δημιουργία τάσεων και ομάδων εν όψει συνεδρίου.

«Ορισμένοι δραστηριοποιούνται σε παλαιού τύπου συσσωματώσεις και ομαδοποιήσεις. Αυτό προκαλεί εσφαλμένη και άδικη εντύπωση για τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Ο στόχος είναι η θεσμική επαναθεμελίωση, η ανανέωση ιδεών και προσώπων, μια άλλη αντίληψη, όχι εσωστρεφείς, μικρομέγαλες και μικροκομματικές πρακτικές».

Σε ό,τι αφορά την ουσία και τα διακυβεύματα του συνεδρίου ο κ. Βενιζέλος τα συμπύκνωσε σε τέσσερα σημεία:

  • Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα. Οι εταίροι μας είπε πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι δυνατόν να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν το αντέχει ούτε η χώρα ούτε η κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα.
  • Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ο αναπροσανατολισμός των πόρων για την ανάδειξη της απόλυτης ανεργίας και φτώχειας. Δεν θα επιτρέψουμε στην Χρυσή Αυγή να παριστάνει τον Ρομπέν των Δασών.
  • Το Εθνικό Φορολογικό σύστημα
  • Η στήριξη της ρευστότητας και της ανάπτυξης.
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε με έμμεσο τρόπο τη δυσφορία του για τις δηλώσεις Μέργου περί κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έδωσε αγώνα για να παραμείνει σταθερό το επίπεδο του κατώτατου μισθού.

Αναφέρθηκε στις αρρυθμίες και στην έλλειψη συνεννόησης στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε οι υπουργοί είναι της ΝΔ ούτε η πολιτική που εφαρμόζεται είναι της ΝΔ» τόνισε, ζητώντας την επικαιροποίηση της προγραματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων.

Αυτά, όπως επισήμανε είναι τα πραγματικά προβλήματα και όχι η συζήτηση για το αν θα πρέπει να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη. «Κάποιοι λένε ότι το ΠΑΣΟΚείναι ουρά του ενός ή του άλλου κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ουρά, είναι γάτα εφτάψυχη, ευέλικτη και χρήσιμη γιατί σώζει ζωές από επικίνδυνα ερπετά.»

Τέλος, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας μνημείο ιστορικής ανευθυνότητας την ομιλία Τσίπρα στο Ακροπόλ.

«Αυτό είναι το φλερτ με τη βία. Αντί να καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή αναπτύσσει τη θεωρία ότι η Χρυσή Αυγή είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας της κυβερνητικής πλειοψηφίας άρα και του ΠΑΣΟΚ και γιατί όχι και της ΔΗΜΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ ούτως ή άλλως ευθύνεται για όλα, το έχει στοχοποιήσει γιατί ξέρει το στρατηγικό του πρόβλημα».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διαψεύδει τα σενάρια Δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός, λέει ο Γ. Στουρνάρας


Η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια για νέα μείωση του κατώτερου μισθού, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να αποκλείεται
Η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια για νέα μείωση του κατώτερου μισθού, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να αποκλείεται   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω, επανέλαβε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Γιώργου Μέργου.

Με αφορμή απάντηση του επιτρόπου Ρεν σε ερώτηση ελλήνων ευρωβουλευτών, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, και διαφαίνεται από την απάντηση του κ. Ρεν, είναι ότι θα προχωρήσουμε σε βελτίωση του συστήματος με στόχο να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

«Κάποιοι παίζουν με τις λέξεις, αλλά στην ουσία παίζουν ένα άσχημο παιχνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Χουντής, επικαλείται απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν για να στοιχειοθετήσει δήθεν συμφωνία για μείωση του κατώτατου μισθού από το 2014. Ουδέν ψευδέστερον, αφού η απάντηση του Επιτρόπου αναφέρεται ξεκάθαρα σε "αναθεώρηση" και όχι σε μείωση του κατώτατου μισθού που δήθεν έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται ο κ. Χουντής», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας,

Αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, και διαφαίνεται από την απάντηση του κ. Ρεν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «είναι ότι θα προχωρήσουμε σε βελτίωση του συστήματος με στόχο να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε:

«Ο κ. Ρεν δεν είπε τίποτε καινούριο. Απλά επανέλαβε στην απάντησή του, όλο το πλαίσιο λειτουργίας και εφαρμογής του μηχανισμού του κατώτατου μισθού, όπως αυτό προβλέπεται, και είναι ήδη γνωστό, από τη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω και λυπούμαστε εάν αυτό χαλάει τα σχέδια και τις προσδοκίες ορισμένων».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για μειώσεις μισθών

«Η κυβέρνηση που τώρα διαψεύδει τον κ. Μέργο για τα περί μείωσης του κατώτατου μισθού, όπως έκανε και τις προηγούμενες ημέρες με τις δηλώσεις του κ. Βρούτση, παριστάνει με περίσσιο θράσος ότι ξεχνά σε τι ακριβώς έχει δεσμευτεί με το μνημόνιο. Τουλάχιστον ο γενικός γραμματέας του ΥΠ.ΟΙΚ είναι πιο ειλικρινής ως προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις μύχιες κυβερνητικές προθέσεις», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, και κατά 32% για τους νέους, είναι μόνο η αρχή. Να υπενθυμίσουμε στους κυβερνητικούς εταίρους που μάλλον το έχουν ξεχάσει ότι η περαιτέρω μείωση των μισθών και η εξομοίωσή τους στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, όπως και η επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, συνιστούν ρητούς μνημονιακούς στόχους», προστίθεται.

«Εξάλλου, η αυριανή κατάργηση 42 κλαδικών συμβάσεων που αφορούν πάνω από 600.000 εργαζομένους οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των μισθών των εργαζομένων. Το γεγονός δε ότι από 1η Απρίλη ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου μας προϊδεάζει ότι τα εξοντωτικά μνημονιακά και εργοδοτικά σχέδια θα γίνουν σύντομα και κυβερνητικές αποφάσεις», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 20ης Φεβρουαρίου.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Δεν πείθουν κανέναν

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δήλωσε ότι η αναδίπλωση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Μέργου δεν πείθει κανέναν αφού στο νέο αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπεται ρητά η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, «όπως επιβεβαίωσε άλλωστε και ο 'ανθύπατος' Όλι Ρεν».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΧΟΝΤΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ EΦΟΡΙΑΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΚΥΚΛΑΔΩΝ


200.000 ΕΥΡΩ ΠΗΡΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ο ΤΑΜΙΑΣ!
Απίστευτο κι όμως... Ελληνικό! Σύμφωνα με πληροφορίες του Fimotro, 200.000 ευρώ υπεξαίρεσε από τα ταμεία του Συλλόγου των εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων o ταμίας του Συλλόγου. Σύμφωνα με τις ίδιες...
πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι τα έδωσε για ανάγκες στον αδελφό του! Η Ομοσπονδία υπέβαλε μήνυση στην εισαγγελία Πρωτοδικών καθώς το διαπίστωσε η Ελεγκτική Επιτροπή. Παραμένει άγνωστο από πότε και πως έγινε η υπεξαίρεση. Μέχρι το τέλος του 2011 πρόεδρος του Συλλόγου ήταν ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπάμπης Νικολακόπουλος που είχε και εκείνη την περίοδο μαζί του τον ταμία. Να σημειώσουμε ότι κάθε εκταμίευση ποσού απαιτεί υπογραφή προέδρου και Ταμία. Χοντρό μπλέξιμο...

Read more...

«Εύχομαι να ήταν μία γκάφα» Αν μειωθεί ξανά ο κατώτατος μισθός θα γίνει κοινωνική έκρηξη, λέει η ΓΣΕΕ


«Εύχομαι να ήταν μια γκάφα ολκής» είπε για τη δήλωση Μέργου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος
«Εύχομαι να ήταν μια γκάφα ολκής» είπε για τη δήλωση Μέργου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσε η δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γ.Μέργου, για το ύψος του κατώτατου μισθού. «Εύχομαι να ήταν μια γκάφα ολκής. Εάν υπάρξει, όμως και η παραμικρή υπόνοια ότι έρχεται περαιτέρω μείωση θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη» είπε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος.

 Ο  Γ. Παναγόπουλος. στον ΒΗΜΑ 99,5


«Έχουμε φτάσει πλέον σε επίπεδα τραγικά. Όλοι αυτοί ξεχνούν τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας, με την κατακόρυφη αύξηση της μαύρης και της ανασφάλιστης εργασίας» τόνισε ο κ.Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον έννομη τάξη γύρω από τους μισθούς.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών άναψε φωτιές στην κυβέρνηση με τη δήλωση του ότι στην Ελλάδα το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί, αλλά ο κατώτερος μισθός είναι ακόμη υψηλός.

Η δήλωση αυτή σήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο μέσα στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση.

Ο ίδιος, ωστόσο, ο κ. Μέργος έσπευσε να διαψεύσει στη συνέχεια κατηγορηματικά ότι μέσω του σχολίου του ζητούσε περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού. «Ουδέποτε ζήτησα μείωση κατώτατου μισθού» τόνισε.

Σπεύδοντας να σβήσει τη φωτιά που πρόλαβε να ανάψει η δήλωση του κ.Μέργου το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση του τόνισε ότι «για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού».

Έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat για το ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, διευκρινίζει το υπουργείο, στην άμεση αντίδρασή του αφού το τελευταίο που θα ήθελε αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στα εργασιακά.

Άμεση η αντίδραση και του Γ.Βρούτση: «Έχω δηλώσει κατ' επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός» και έτσι θα μείνει μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Ωστόσο, το «άδειασμα» του γενικού γραμματέα δεν καθησύχασε τους κυβερνητικούς εταίρους που με σκληρές δηλώσεις, αποδεικνύουν ότι τέτοιου είδους αναφορές πριονίζουν την κυβερνητική συνοχή που -όπως όλα δείχνουν- κινείται σε πολύ λεπτή ισορροπία.

ΓΣΕΕ: Προκλητικές οι κυβερνητικές δηλώσεις

Σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, την Τετάρτη, τονίζεται ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί μετρώντας αντιδράσεις με την εύκολη για αυτήν όπως αποδεικνύεται τακτική της διάψευσης.
Μπορεί η κυβέρνηση να διαψεύδει συνεχώς τον εαυτό της δε μπορεί να παίζει όμως με τον πόνο, την αγωνία και την εξαθλίωση εκατομμυρίων Ελλήνων».

Η ΓΣΕΕ διαμηνύει ότι «όχι μόνο είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα» η αυθαίρετη και μονομερής μείωση μισθών και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμιά περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και ότι διεκδικεί την επαναφορά του στα προ του μνημονίου επίπεδα.

«Ακόμη και η υπόνοια μιας τέτοιας πρόθεσης θα επιφέρει την κοινωνική έκρηξη, διάλυση της κοινωνίας και της οικονομίας» επισημαίνεται.

«Τέτοιες τοποθετήσεις όπως του κυρίου Μέργου φανερώνουν ότι ορισμένοι ζουν εκτός τόπου και χρόνου. Δεν γνωρίζουν ότι περίπου 4 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν γνωρίζουν ότι η ανεργία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, αγνοούν την κατακόρυφη αύξηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν τα δραματικά προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας», σημειώνει η ΓΣΕΕ και καταλήγει:

«Η απάντησή μας θα δοθεί με τη μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία στις 20 Φεβρουαρίου και με τη συνέχιση του αγώνα όσο συνεχίζονται τέτοιου είδους πολιτικές».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εκβίαζε αλλοδαπούς καταστηματάρχες Για δωροδοκία συνελήφθη ο διοικητής του τμήματος Ασφαλείας Αιγάλεω


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην σύλληψη του διοικητή του τμήματος Ασφαλείας Αιγάλεω προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία έπειτα από καταγγελία αλλοδαπού ιδιοκτήτη καταστήματος, σύμφωνα με την οποία ο συλληφθείς του ζήτησε 2.000 ευρώ για να μην προχωρήσει σε καταγραφή υποτιθέμενων παραβάσεων.

Ο συλληφθείς τελικά συμφώνησε να λάβει 1.000 ευρώ. Αρχικά πήρε τα 300 ευρώ και όταν επέστρεψε για να λάβει και τα υπόλοιπα συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Μαζί με τον διοικητή του τμήματος Ασφαλείας Αιγάλεω συνελήφθη και ένας συνταξιούχος αστυνομικός, καθώς και ένας αλλοδαπός που υποδείκνυε τους πιθανούς στόχους.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σύσκεψη στην Αθήνα για τις κινητοποιήσεις Ένταση και συμπλοκές αγροτών με δυνάμεις των ΜΑΤ στη Λαμία


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Για την πορεία των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν σήμερα, Τετάρτη, οι αγρότες στη σύσκεψη που έχει προγραμματίσει να γίνει στην Αθήνα η Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτοσυνδικαλιστικού Κινήματος.
 Ο Αθ.Τσαυτάρης στον ΒΗΜΑ 99,5

«Τηρούμε με ευλάβεια τις υποσχέσεις που δώσαμε στους αγρότες» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης.

Από την πρώτη στιγμή είδαμε τα αιτήματά τους και τους δείξαμε τι δεχόμαστε και τι μπορεί να γίνει, είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και σιγά-σιγά όλα λύνονται».

«Δεν περιμέναμε να κλείσουν οι αγρότες τους δρόμους για να κάνουμε κάτι. Από το καλοκαίρι παιδευόμαστε για να δοθούν χρήματα. Ας μας έχουν εμπιστοσύνη. Δεν επιταχύνουμε τις διαδικασίες επειδή είναι στο δρόμο» πρόσθεσε.

Συμπλοκές σημειώθηκαν το μεσημέρι μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και ακολούθησε συμπλοκή, με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών.

Στο μεταξύ, στον κόμβο της Νίκαιας επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, το μεσημέρι θα αποφασιστεί εάν οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των εθνικών οδών για μία ώρα το μεσημέρι.

Στο νομό Θεσσαλονίκης «μπλόκα» υπάρχουν στα Πράσινα Φανάρια (περιοχή αεροδρομίου) και στην Χαλκηδόνα. Στις Σέρρες, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, οι αγρότες από το «μπλόκο» που έχει στηθεί στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, πρόκειται να κλείσουν την εθνική οδό από τις 2 το μεσημέρι και για μία ώρα.

Οι αγρότες του «μπλόκου» των Κερδυλλίων, επί της εθνικής οδού Σερρών-Καβάλας, πρόκειται να κλείσουν το δρόμο για μία ώρα από τις 2.30 το μεσημέρι. Στο μεταξύ, παραμένει το «μπλόκο» στο Ροδολίβος, του δήμου Αμφιπόλεως στις Σέρρες.

Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα παραμένουν στα «μπλόκα» που έχουν στηθεί στην εθνική οδό Καβάλας - Δράμας στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, στο κόμβο της Χρυσούπολης επί της Εγνατίας οδού στη Μαυρολέκη,στη διασταύρωση Κοκκινογείων και στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι.

Σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.

Στους δρόμους κατεβαίνουν μαζικά και οι αγρότες της Κρήτης την ερχόμενη Δευτέρα με κινητοποιήσεις διαρκείας και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Από τις 11 το πρωί αγρότες από την ΠΑΣΥ έχουν κατέβει με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και τρακτέρ στον κόμβο των Πεζών στο Ηράκλειο και στην εθνική στα Μεγάλα Χωράφια, στα Χανιά.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), καλεί όλους τους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν τα «μπλόκα» των αγροτών και καταγγέλλει τα μέτρα ως εμπαιγμό, ζητώντας και την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη. Παράλληλα, η ΠΕΚ, προαναγγέλλει και καθαρά κτηνοτροφικές κινητοποιήσεις εντός του Μαρτίου, με κορύφωση το κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στα μέσα Απριλίου.

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας που είχαν συνάντηση την Τρίτη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρη και τον υφυπουργό, Μ.Χαρακόπουλο, έφυγαν με άδεια χέρια.

Κατά τους αγρότες, οι πληρωμές που εξήγγειλε το υπουργείο ειδικά για τους ροδακινοπαραγωγούς αφορούν μόνο τις 2 από τις συνολικά 14 βιομηχανίες που μεταποιούν ροδάκινα στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπως αναφέρουν Τα Νέα. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν άμεσα μέτρα για την αποπληρωμή όλων των ροδακινοπαραγωγών από όλες τις βιομηχανίες.

Η συνάντηση των ροδακινοπαραγωγών με τον Αθ.Τσαυτάρη, πυροδότησε τη διάσπαση της Ανασυγκρότησης του Αγροτοσυνδικαλιστικού Ζητήματος, η οποία εκπροσωπεί κυρίως αγρότες της βόρειας Ελλάδας.

Την ίδια ώρα στον θεσσαλικό κάμπο, το μέτωπο της ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση) παραμένει αρραγές. Παρά τις διασπάσεις και τις διαφωνίες οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα τους, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στα χωράφια τους επέστρεψαν έπειτα από 20 ημέρες κινητοποιήσεων οι αγρότες από το μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, ύστερα από απόφαση που λήφθηκε σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι. «Αν δεν ψεκάσουμε τώρα θα χάσουμε την παραγωγή της νέας χρονιάς» είπε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, ροδακινοπαραγωγός, Κώστας Λιολιόπουλος, προσθέτοντας: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών και συντασσόμαστε στα δίκαια αιτήματα του κλάδου».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Απάντηση σε Πουπάκη, Χουντή Αναθεώρηση του ελάχιστου μισθού προβλέπεται το 2014, λέει και ο Ρεν


Ο Όλι Ρεν
Ο Όλι Ρεν   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Την πρόβλεψη του Μνημονίου αναφορικά με ενδεχόμενη νέα παρέμβαση στον κατώτατο μισθό επανέλαβε και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή και της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Πουπάκη.

Η απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου ουσιαστικά εναρμονίζεται με τις δηλώσεις του γγ του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου, ο οποίος χθες, Τρίτη, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων λέγοντας ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι ακόμη υψηλός.

Συγκεκριμένα σε κοινή απάντησή του στις σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ρεν δηλώνει ότι «αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» και συνέχισε τονίζοντας ότι «οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση».

Ολόκληρη η απάντηση του Όλι Ρεν

«Η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων αποτελεί στόχο της τόσο της Ένωσης όσο και των κρατών μελών και το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο έχει δεσμευτεί να τηρεί η Επιτροπή.

» Οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις είναι το αποτέλεσμα των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα και της ανάγκης για καλύτερη εναρμόνιση των μισθών με την οικονομική δραστηριότητα με στόχο την αναχαίτιση και τη μείωση της πολύ μεγάλης ανεργίας και το ξεπέρασμα της ύφεσης.

» Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων όσον αφορά τον καθορισμό του κατώτατου νόμιμου μισθού καθορίζεται ρητά στο θεσμικό πλαίσιο που τίθεται τώρα σε ισχύ. Ο καθορισμός των διαδικασιών ως προς αυτό επαφίεται στον έλληνα νομοθέτη και στην πρακτική που θα διαμορφωθεί στη συνέχεια. Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση.

» Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κατώτατος νόμιμος μισθός είναι σύμφωνος με το κεκτημένο της ΕΕ καθώς και με το άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ [1], υπό τον όρο ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν δεόντως στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε η πρακτική που ακολουθείται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

» Όσον αφορά τις συμβάσεις της ΔΟΕ, τα μνημόνια συμφωνίας προβλέπουν ότι οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες εργασίας.

» [1] Το άρθρο 28 του χάρτη προβλέπει ότι 'οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ή οι αντίστοιχες οργανώσεις τους, έχουν, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές, δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στα ενδεδειγμένα επίπεδα. Σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 1 του Χάρτη επιτρέπονται περιορισμοί των δικαιωμάτων που προβλέπει ο Χάρτης, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, 'εφόσον είναι αναγκαίοι και ανταποκρίνονται πραγματικά σε στόχους γενικού ενδιαφέροντος που αναγνωρίζει η Ένωση ή στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων'».

Με αφορμή την απάντηση ο κ. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε μπροστά σε άλλη μια ακραία υποκρισία των κυβερνητικών συνεταίρων που μάταια προσπαθούν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό ότι έχουν δεσμευθεί από το Μνημόνιο να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθό, γεγονός που ασφαλώς θα συμπαρασύρει σε μείωση όλους τους μισθούς στην Ελλάδα.

» Όπως προκύπτει από την απάντηση Ρεν, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ρητά ότι για το 2014 θα μειώσει τον κατώτατο μισθό. Αυτό μπορεί να γίνει, καθώς από 1η Απριλίου του 2013 ο κατώτατος μισθός, θα ορίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα από το αν θα συμφωνήσουν ή όχι οι κοινωνικοί εταίροι.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...