Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Διαψεύδει τα σενάρια Δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός, λέει ο Γ. Στουρνάρας


Η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια για νέα μείωση του κατώτερου μισθού, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να αποκλείεται
Η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια για νέα μείωση του κατώτερου μισθού, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να αποκλείεται   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω, επανέλαβε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Γιώργου Μέργου.

Με αφορμή απάντηση του επιτρόπου Ρεν σε ερώτηση ελλήνων ευρωβουλευτών, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, και διαφαίνεται από την απάντηση του κ. Ρεν, είναι ότι θα προχωρήσουμε σε βελτίωση του συστήματος με στόχο να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

«Κάποιοι παίζουν με τις λέξεις, αλλά στην ουσία παίζουν ένα άσχημο παιχνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Χουντής, επικαλείται απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν για να στοιχειοθετήσει δήθεν συμφωνία για μείωση του κατώτατου μισθού από το 2014. Ουδέν ψευδέστερον, αφού η απάντηση του Επιτρόπου αναφέρεται ξεκάθαρα σε "αναθεώρηση" και όχι σε μείωση του κατώτατου μισθού που δήθεν έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται ο κ. Χουντής», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας,

Αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, και διαφαίνεται από την απάντηση του κ. Ρεν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «είναι ότι θα προχωρήσουμε σε βελτίωση του συστήματος με στόχο να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε:

«Ο κ. Ρεν δεν είπε τίποτε καινούριο. Απλά επανέλαβε στην απάντησή του, όλο το πλαίσιο λειτουργίας και εφαρμογής του μηχανισμού του κατώτατου μισθού, όπως αυτό προβλέπεται, και είναι ήδη γνωστό, από τη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω και λυπούμαστε εάν αυτό χαλάει τα σχέδια και τις προσδοκίες ορισμένων».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για μειώσεις μισθών

«Η κυβέρνηση που τώρα διαψεύδει τον κ. Μέργο για τα περί μείωσης του κατώτατου μισθού, όπως έκανε και τις προηγούμενες ημέρες με τις δηλώσεις του κ. Βρούτση, παριστάνει με περίσσιο θράσος ότι ξεχνά σε τι ακριβώς έχει δεσμευτεί με το μνημόνιο. Τουλάχιστον ο γενικός γραμματέας του ΥΠ.ΟΙΚ είναι πιο ειλικρινής ως προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις μύχιες κυβερνητικές προθέσεις», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, και κατά 32% για τους νέους, είναι μόνο η αρχή. Να υπενθυμίσουμε στους κυβερνητικούς εταίρους που μάλλον το έχουν ξεχάσει ότι η περαιτέρω μείωση των μισθών και η εξομοίωσή τους στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, όπως και η επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, συνιστούν ρητούς μνημονιακούς στόχους», προστίθεται.

«Εξάλλου, η αυριανή κατάργηση 42 κλαδικών συμβάσεων που αφορούν πάνω από 600.000 εργαζομένους οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των μισθών των εργαζομένων. Το γεγονός δε ότι από 1η Απρίλη ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου μας προϊδεάζει ότι τα εξοντωτικά μνημονιακά και εργοδοτικά σχέδια θα γίνουν σύντομα και κυβερνητικές αποφάσεις», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 20ης Φεβρουαρίου.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Δεν πείθουν κανέναν

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δήλωσε ότι η αναδίπλωση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Μέργου δεν πείθει κανέναν αφού στο νέο αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπεται ρητά η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, «όπως επιβεβαίωσε άλλωστε και ο 'ανθύπατος' Όλι Ρεν».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: