Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

«Πολλαπλά τα οφέλη για την Ελλάδα» Καμία ευκαιρία αναξιοποίητη, το μήνυμα Σαμαρά στην υπογραφή του ΤΑΡ


Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας στο ΥΠΕΞ
Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας στο ΥΠΕΞ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Τη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει σημείο αναφοράς στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ.

Αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει η δημιουργία του αγωγού, όπως η άμεση δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας, στη φάση κατασκευής και λειτουργίας σε περιοχές με υψηλό πρόβλημα ανεργίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εφόσον τελικά ευοδωθεί η προσπάθεια, θα εισρεύσουν επενδυτικά κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η υλοποίηση του αγωγού TAP θα μετατρέψει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, από χώρα-προορισµό δευτερεύουσας σηµασίας σε χώρα διέλευσης διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων.

«Είμαστε αποφασισμένοι- και θέλω να το δηλώσω ξεκάθαρα- να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία αναξιοποίητη» υπογράμμισε, και κατέληξε:

«Μέρα με τη μέρα, όπως γνωρίζετε, αλλάξαμε το πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό και χτίζουμε ένα στέρεο κλίμα εμπιστοσύνης για τη χώρα μας. Τώρα, αξιοποιούμε το κλίμα αυτό για να προσελκύσουμε επενδύσεις.

» Και όπως έχω τονίσει πολλές φορές, η προσέλκυση επενδύσεων δεν επιτυγχάνεται με ευχές ούτε με δημόσιες σχέσεις. Απαιτεί διεθνείς συνεργασίες, συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα, και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

» Μέσα, δηλαδή, από συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα. Σε ένα τέτοιο βήμα προχωρούμε σήμερα. Βήμα αναπτυξιακό για τη χώρα μας, αλλά και μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη.»

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι  η πολιτική βούληση της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού αποτελεί και ένα ηχηρό κάλεσμα προς όλους τους διεθνείς δυνητικούς επενδυτές αλλά και μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το αύριο.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο TAP αποκτά και αυτονόητη στρατηγική σημασία, αφού φιλοδοξεί να καταστεί γέφυρα που θα ενώνει τη Δύση με την Ανατολή, την Ευρώπη με την Ευρασία, την Ελλάδα με την Ευρασία.

«Μία γέφυρα που θα απομακρύνει τις χώρες της περιοχής από τις κακές μνήμες, από τα φαντάσματα του παρελθόντος και θα τις οδηγεί στο μέλλον.»

Η σημασία του έργου

Ο Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline) θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Ο TAP συμμετέχει σε διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με την οριστική επιλογή της οδού μεταφοράς του αερίου να αναμένεται τον Ιούνιο του 2013.

Θεωρείται ευκαιρία για την για την Ελλάδα να εισέλθει στο «παιχνίδι των αγωγών», μετά το «ναυάγιο» του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της χώρας μας από τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του ρωσικού South Stream.

Η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας δεν διασφαλίζει ότι ο συγκεκριμένος αγωγός θα επιλεγεί.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: