Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Ένα εκατομμύριο άνεργοι το φθινόπωρο!

Συγκλονιστικά στοιχεία της ΓΣΕΕ

protothema.gr
Τους χειρότερους εφιάλτες της ελληνικής κοινωνίας φαίνεται ότι θα ξεπεράσει η σύγχρονη κοινωνική μάστιγα το φθινόπωρο που έρχεται, καθώς οι άνεργοι αναμένεται να υπερβούν το 1 εκατομμύριο!

Στις εκτιμήσεις – σοκ για τον κοινωνικό ιστό προβαίνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), ο επιστημονικός συνεργάτης του οποίου κ. Γ. Κρητικίδης εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργία θα φτάσει το 20% στην ελληνική οικονομία.

Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων, το πρώτο τρίμηνο του 2010, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας δείχνουν ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας υπολογίζεται σε 5.012.392, από τα οποία 4.425.625 είναι απασχολούμενοι, 568.767 είναι άνεργοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας εμφανίζει αύξηση κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2009 (11,7% έναντι 9,3%).

Οι απασχολούμενοι αναλογούν στο 61,2% του παραγωγικού πληθυσμού.

Η απασχόληση των νέων μέχρι 29 ετών ανέρχεται σε 756.100 και αναλογεί στο 17,1% των απασχολούμενων.

Η μείωση της απασχόλησης είναι πιο αισθητή στους άνδρες (οκτώ στους δέκα ανέργους) με 50.700 άνδρες περίπου έναντι 9.470 γυναικών.

Συνολικά, οι άνεργοι σε σχέση με το προηγούμενο έτος αυξήθηκαν κατά 124.420 ανέργους, πάνω δηλαδή από το 1/4 των ανέργων του 2009 (26,7%), φθάνοντας τους 586.767.

Οι νέοι άνεργοι υπολογίζονται σε 138.290 (23,6%).

Οι «παλαιοί» άνεργοι ξεπερνούν τα 2/3 των ανέργων και ανέρχονται σε 448.480 ανέργους.

Οι μακροχρόνια άνεργοι (όσοι δηλαδή αναζητούν εργασία πάνω από 1 έτος) αποτελούν το 44,6% των ανέργων έναντι 41,6% που αποτελούσαν το προηγούμενο έτος (261.580 έναντι 190.840).

Read more...

«Κλειστόν λόγω θέρους»!

Δεν λειτουργεί το Καρδιοχειρουργικό του Ευαγγελισμού…

protothema.gr
Αυτό θα έπρεπε να αναγράφεται έξω από το Καρδιοχειρουργικό Τμήμα του «Ευαγγελισμού», του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, όπου από την Κυριακή 1η Αυγούστου και για τις επόμενες 30 ημέρες έχει μπει «λουκέτο». Επισήμως η εξήγηση που δίνουν οι αρμόδιοι για το κλείσιμο της μίας εκ των δύο καρδιοχειρουργικών μονάδων που διαθέτει το σύστημα δημόσιας υγείας στην Αττική είναι η ανάγκη απολύμανσης του χώρου. Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ανέστειλε για έναν μήνα η καρδιοχειρουργική κλινική τη λειτουργία της εντοπίζεται στην μεγάλη πληγή που ταλανίζει το ΕΣΥ και τους Έλληνες ασθενείς: στην έλλειψη προσωπικού.

Βεβαίως, το έλλειμμα προσωπικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού, δεν ανακύπτει ως διά μαγείας τους θερινούς μήνες στο καρδιοχειρουργικό τμήμα. Καταγράφεται σταθερά όλο τον χρόνο, επί σειρά ετών. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω του ανεπαρκούς προσωπικού αλλά και των υποδομών η αναμονή για τα τακτικά καρδιοχειρουργικά περιστατικά στον Ευαγγελισμό ξεπερνά τους έξι μήνες!

Μάλιστα, στο διάστημα αυτό δεν συνυπολογίζεται η μεγάλη καθυστέρηση που καταγράφηκε εφέτος σε όλα τα προγραμματισμένα καρδιοχειρουργικά περιστατικά κατά το διάστημα Μαϊου- Ιουνίου λόγω της έλλειψης υλικών από τους προμηθευτές και που είχε ως αποτέλεσμα όλο το προσωπικό του τμήματος να εργάζεται τις περασμένες εβδομάδες στην κυριολεξία και την νύχτα προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας καρδιοπαθών.

Τους θερινούς μήνες, όμως, οπότε οι εργαζόμενοι κάνουν χρήση του δικαιώματος τους να λάβουν άδεια, ο τρόπος λειτουργίας του τμήματος σε συνδυασμό με τις απουσίες των εργαζομένων αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, τουλάχιστον για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

«Το κλείσιμο του καρδιοχειρουργικού τμήματος είναι επιβεβλημένο από αυτές τις συνθήκες » λέει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, καρδιολόγος κ. Ηλίας Σιώρας, εξηγώντας ότι «με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε βασικές ειδικότητες μέσα στο τμήμα θα ετίθετο κίνδυνος για την ζωή των ασθενών. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν δύο εργαζόμενοι για το ίδιο αντικείμενο, οπότε η απουσία του ενός σημαίνει συνεχή και αδιάκοπη εργασία γα τον άλλο».

Σημειωτέον ότι το Καρδιοχειρουργικό τμήμα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας διαθέτει και μπορεί να λειτουργεί μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι.

Έτσι, μέχρι και το τέλος του μήνα –αλλά και του… καλοκαιριού- το βάρος της αντιμετώπισης των επειγόντων καρδιοχειρουργικών περιστατικών στο πλαίσιο τουλάχιστον του ΕΣΥ καλείται να σηκώσει ένα άλλο μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, το Ιπποκράτειο, το οποίο εφημερεύει εναλλάξ με τον Ευαγγελισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Read more...

Γρίφος το «ξεκλείδωμα»...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα, Νικολέττα Μουτούση, Μάρθα Καϊτανίδη, Εύη Σαλτού
Οι πρώτες ενστάσεις από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς και φαρμακοποιούς...
Σπαζοκεφαλιά αποτελεί η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που αναμένεται να φέρει πολλές αλλαγές και να καταργήσει δικαιώματα ετών προκαλώντας αναταράξεις, εν μέσω θέρους, στους εκπροσώπους συγκεκριμένων κλάδων.

Μετά τους...
ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και φαρμακοποιοί παίρνουν σειρά στην κυβερνητική ατζέντα. Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών κατ΄ εφαρμογή των προβλεπομένων στο Μνημόνιο, αλλά και προϋπάρχουσας κοινοτικής οδηγίας που έπρεπε ήδη να είχε εφαρμόσει η Ελλάδα, είναι να... ξεκλειδώσουν μέχρι τα τέλη του χρόνου τα κλειστά επαγγέλματα. Οι εκπρόσωποι των κλειστών επαγγελμάτων τηρούν στάση αναμονής καθώς παραμένουν αίνιγμα γι΄ αυτούς οι νομοθετικές αλλαγές, από το τελικό περιεχόμενο των οποίων θα εξαρτηθεί και η στάση που θα κρατήσουν. Μέχρι να αποκτήσει «σάρκα και οστά» το νομοσχέδιο, οι επαγγελματίες αυτών των κλάδων διατυπώνουν τις πρώτες ενστάσεις, δίνοντας με τον τρόπο αυτό και το στίγμα των προθέσεών τους στις επιχειρούμενες αλλαγές.

Για να θεμελιώσουν τις αντιδράσεις τους αντλούν επιχειρήματα και επικαλούνται συγκεκριμένα παραδείγματα από το εξωτερικό, τα οποία κατά την άποψή τους δείχνουν ότι η άρση των περιορισμών- γεωγραφικών, πληθυσμικών, ελάχιστων αμοιβών- δεν ισοδυναμεί κατ΄ ανάγκη με άνοδο του δείκτη της ανταγωνιστικότητας και μείωση των τιμών στις παρεχόμενες από αυτούς υπηρεσίες.

Δικηγόροι και μηχανικοί αντιτείνουν μάλιστα ότι είναι μύθος τα περί κλειστού επαγγέλματος, καθώς όποιος συγκεντρώνει τα απαραίτητα προσόντα έχει εύκολη πρόσβαση στην απόκτηση της άδειας επαγγέλματος. Παρομοίως κινούνται και οι φαρμακοποιοί που αποποιούνται τον τίτλο του κλειστού επαγγέλματος με συγκεκριμένους αριθμούς αφού μέσα σε δυόμισι χρόνια άνοιξαν περίπου 2.600 φαρμακεία. Οι συμβολαιογράφοι από την πλευρά τους ξιφουλκούν κατά της προωθούμενης κατάργησης περιορισμών που αφορούν τις ελάχιστες αμοιβές και τη ρύθμιση των προβλεπομένων θέσεών τους δείχνοντας ευθέως προς την Ευρώπη, όπου στην συντριπτική τους πλειονότητα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν καθορισμένους κανόνες. Εξαίρεση αποτελεί η Ολλανδία, όπου η άρση των συγκεκριμένων περιορισμών έχει άμεση επίπτωση στην εγκυρότητα των δικαιοπραξιών.

Τα στοιχεία
Σημαντικά οφέλη καταγράφουν έρευνες ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων για την ελληνική οικονομία μόλις προχωρήσει η διαδικασία απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.

Εξοικονόμηση περίπου 4 δισ. ευρώ τον χρόνο θα απέφερε συγκεκριμένα στο κράτος το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό όσο διατηρείται το σημερινό καθεστώς υπολογίζεται σε 1.000 ευρώ ετησίως.

Ανάλογη είναι η εικόνα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών που προκύπτει από άλλες μελέτες. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία έρευνας του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) όπου επισημαίνεται πως εάν ανοίξουν μόνο 13 από τα 70 κλειστά επαγγέλματα, θα οδηγήσουν σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, αύξηση των μισθών κατά 0,4%, μείωση της ανεργίας κατά 0,5%, ενίσχυση του επιπέδου ευημερίας (κατανάλωση) κατά 0,3% καθώς και περιορισμού του κόστους υπηρεσιών ακόμη και μέχρι 10,5%.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Σύμφωνα με αυτήν, σε ορίζοντα τετραετίας από την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα υπάρξει αύξηση κατά 13,2% της ανάπτυξης, κατά 10,8% των πραγματικών μισθών, κατά 11,3% των επενδύσεων και κατά 15,5% της κατανάλωσης, ενώ προβλέπει παράλληλη μείωση κατά 0,1% του δημοσιονομικού ελλείμματος επί του ΑΕΠ.

Είναι ενδεικτικό πως βάσει της μελέτης του ΙΟΒΕ μόνον από το άνοιγμα των μεταφορών, που προωθεί η κυβέρνηση, θα επέλθει όφελος έως και 1,5 δισ. ευρώ. Οπως επίσης σημειώνεται για τις μεταφορές, σε χώρες της Ε.Ε. το κόστος για την απόκτηση μίας νέας άδειας κυκλοφορίας φορτηγού φτάνει μέχρι 2.500 ευρώ, την ώρα που στην Ελλάδα για την απόκτηση άδειας φορτηγού δημόσιας χρήσης κάποιος πρέπει να καταβάλει 45.000 ευρώ.

Αλλο ένα παράδειγμα αποτελεί η αγορά ακινήτων. Ερευνες έχουν δείξει ότι λόγω του ισχύοντος καθεστώτος, ο πολίτης επιβαρύνεται κατά 2-4% επί της αξίας ακινήτων εξαιτίας των ποσών που προβλέπονται για τους μεσίτες και τους μηχανικούς.

Για την ποιότητα
Οπως εξάλλου τονίζει το ΚΕΠΕ οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των επαγγελμάτων δεν θα είναι σημαντικές ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών και την κατοχύρωση των διαφόρων κλάδων. «Σε σύγκριση με αρκετές άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., ούτε τα επίπεδα των προσφερόμενων υπηρεσιών από άποψη ποιότητας είναι τα υψηλότερα στη χώρα μας ούτε η αποτελεσματικότητα του ισχύοντος συστήματος προστασίας του δημοσίου συμφέροντος η υψηλότερη», διευκρινίζεται.
nonews-news

ΝΕΑ


Read more...

Εφοδος ΣΔΟΕ στα νοσοκομεία ...


Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ θα μπουν και οι προμήθειες εξοπλισμών στα  νοσοκομεία Εφόδους σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία ξεκινάει το ΣΔΟΕ μετά από καταγγελίες για εκτεταμένα κρούσματα κακοδιαχείρισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες... ράμπο του Σώματος θα εστιάσουν τους ελέγχους τους σε αδιαφανείς προμήθειες, υπερτιμολογήσεις υλικών και "δωράκια" σε γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν συγκεκριμένες εταιρείες υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού.Την...
ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες εντολή να γίνουν άμεσα διαχειριστικοί έλεγχοι σε 10 δημόσιους φορείς. Οικονομικοί επιθεωρητές θα κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά δήμων (μεταξύ των οποίων ο Δήμος Θεσσαλονίκης), τεχνολογικών ιδρυμάτων (ΤΕΙ Χαλκίδας, Ιονίου και Θεσσαλονίκης) και νοσοκομείων. Οι έλεγχοι των οικονομικών επιθεωρητών δεν έχουν σχέση με την εξόρμηση του ΣΔΟΕ, η οποία θα λάβει χώρα σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέταξε χθες τη διενέργεια 25 ΕΔΕ -κατά πληροφορίες ακολουθούν άλλες 50- κατά υπαλλήλων του υπουργείου, μεταξύ των οποίων εφοριακοί και τελωνειακοί.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Πιο αναλυτικά, σε μια περίοδο κατά την οποία η τρόικα ζητεί μετ' επιτάσεως να μπει φρένο στις δαπάνες των νοσοκομείων και των υπόλοιπων φορέων της γενικής κυβέρνησης, το ΣΔΟΕ πιάνει δουλειά. Κατά πληροφορίες, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις διευθύνσεις προμηθειών και θα επεκταθούν σε όλους τους τομείς, από φαρμακευτικά υλικά μέχρι και τρόφιμα για τη σίτιση των ασθενών.

Επίσης θα εξεταστούν οι σχέσεις μεγαλογιατρών με προμηθευτικές εταιρείες, καθώς είναι γνωστές περιπτώσεις χρηματισμού για την επιλογή συγκεκριμένων εταιρειών (π.χ. ορθοπεδικού υλικού με "μίζες" δεκάδων δισ. ευρώ).

Θα πρέπει να τονιστεί πως η κυβέρνηση ρίχνει μεγάλο βάρος στα οικονομικά των νοσοκομείων και δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει προαναγγείλει την είσοδο ιδιωτών ορκωτών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία.

Μετά την εγκατάσταση ορκωτών ελεγκτών σε τρία μεγάλα νοσοκομεία της χώρας (Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Αττικόν), το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να υπογράψει νέες συμφωνίες συνεργασίας με τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών (Deloitte, Ernst & Young, KPMG, PWC, Grand Thorton) προκειμένου το μέτρο να επεκταθεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Στόχος των πολλαπλών ελέγχων είναι να μπει το συντομότερο δυνατόν τάξη στη... χαοτική οικονομική διαχείριση, που φορτώνει τον προϋπολογισμό με ελλείμματα.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε χθες πως ξεκινούν 10 διαχειριστικοί έλεγχοι από οικονομικούς επιθεωρητές σε δήμους, νοσοκομεία και τεχνολογικά ιδρύματα. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις για κρούσματα διαφθοράς, όπως προκύπτουν από καταγγελίες πολιτών στο τηλεφωνικό κέντρο 1517 αλλά και τα ευρήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Μεταξύ των δήμων είναι και αυτός της Θεσσαλονίκης και στη λίστα των ΤΕΙ σύμφωνα με πληροφορίες συμπεριλαμβάνονται τα τεχνολογικά ιδρύματα Χαλκίδας, Θεσσαλονίκης και Ιονίου. Μάλιστα τους διαχειριστικούς ελέγχους φέρεται να έχει ζητήσει το ίδιο το υπ. Παιδείας.

Υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Μαύρη τρύπα που φτάνει τα 34 εκατ.

Το σκάνδαλο - μαμούθ της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με τις ως τώρα διαπιστώσεις των παράλληλων ελέγχων εκτιμάται πως ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια ευρώ, αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Διαπίστωθηκε ότι επί χρόνια ο δήμος δεν κατέβαλλε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος αναγκάστηκε να το δημοσιοποιήσει, με αρχική εκτίμηση πως η «μαύρη τρύπα» κυμαίνεται στα? δύο εκατομμύρια ευρώ, και δείχνοντας ως υπεύθυνο ένα και μόνο πρόσωπο, τον υπάλληλο της Ταμειακής Υπηρεσίας Π. Σαξώνη. Η οικονομική επιθεώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, και η επιθεωρήτρια του υπ. Οικονομικών Α. Τσεμπερά στις εκθέσεις της χαρακτηρίζει «χαοτική» την κατάσταση.

Σε τουριστικές περιοχές για παραβασεις
Πέλεκυς για νυχτερινά κέντρα

Eρχονται νέες καμπάνες σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ και εστιατόρια τα οποία δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές. Από τους έως τώρα ελέγχους του ΣΔΟΕ έχει διαπιστωθεί πως 70 κέντρα έχουν υποπέσει κατ’ εξακολούθηση σε παραβάσεις (κυρίως μη έκδοση αποδείξεων) και ως εκ τούτου κινδυνεύουν με διοικητικές ποινές που φθάνουν μέχρι και το κλείσιμο της επιχείρησης. Βέβαια στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύεται πως είναι προτιμότερο να επιλεγούν άλλες ποινές, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του αφορολόγητου. Κι αυτό γιατί στις αρχές Ιουλίου πάρθηκε απόφαση για «λουκέτο» σε 10 κέντρα διασκέδασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και μέχρι οι υποθέσεις να τελεσιδικήσουν τα κέντρα θα λειτουργούν κανονικά.

Πιο αναλυτικά οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κατάρτισαν κατάλογο με 70 επιχειρήσεις, στις περισσότερες εκ των οποίων θα «μπει» λουκέτο από τον Σεπτέμβρη. Πρόκειται για κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες που θα κλείσουν για διάστημα από μία εβδομάδα έως και έναν μήνα. Σε ορισμένες απ’ αυτές θα επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και αυξημένα πρόστιμα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Καπελέρη το διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος πραγματοποιήθηκαν περίπου 800 έλεγχοι σε επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου και εντοπίστηκαν 15.000 παραβάσεις, που αφορούσαν κυρίως στη μη έκδοση αποδείξεων.

Ερευνούν το «πόθεν έσχες»
ΕΔΕ για 25 εφοριακούς και τελωνειακούς

"Σκούπα" παίρνουν στο υπουργείο Οικονομικών για να... καθαρίσουν εφοριακούς, τελωνειακούς και άλλους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι εμπλέκονται σε ύποπτες υποθέσεις. Μάλιστα, θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες των υπαλλήλων και αν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί τυχόν "αθέμιτος πλουτισμός", θα ακολουθήσει άνοιγμα λογαριασμών.

Χθες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διέταξε τη διενέργεια 25 ερευνών-ΕΔΕ κατά υπαλλήλων τόσο της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου όσο και περιφερειακών υπηρεσιών, όπως ΔΟΥ, τελωνεία και κτηματικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολουθούν τουλάχιστον άλλες περίπου 50 ΕΔΕ. Παράλληλα, στο στόχαστρο των οικονομικών επιθεωρητών μπαίνουν εφοριακοί υπάλληλοι που το τελευταίο διάστημα με τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις αλλάζουν δηλούμενα στοιχεία παλαιότερων ετών που αφορούν στο σκέλος των δαπανών. Διαπιστώθηκε ότι είχαν διογκώσει τις δαπάνες τους για να πάρουν επιστροφή φόρου.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για τους 224 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και πολλοί εφοριακοί για τους οποίους, όπως είχε γράψει το "Εθνος", διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις ή ότι οι δηλώσεις τους δεν είχαν εκκαθαριστεί στην τριετία 2007-2009.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τις ΕΔΕ, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως πρόκειται για διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν σε χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό, παράτυπους ελέγχους επιχειρήσεων, μη υποβολή εκθέσεων ελέγχου, παραλείψεις σε διαχειριστικούς ελέγχους, παράλειψη άσκησης καθηκόντων και συγκεκριμένα μέτρων προστασίας του αιγιαλού, εμπλοκή σε κύκλωμα παράνομης επιστροφής ΦΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα, μη είσπραξη δασμών και λαθρεμπορία κλωστοϋφαντουργικών ειδών από την Κίνα, παράτυπη παράδοση αφορολόγητων καυσίμων, παράνομη απουσία μετακινηθέντος υπαλλήλου, διαρροή προσωπικών δεδομένων, έκδοση πλαστών Αποδεικτικών Φορολογικής Ενημερότητας και συνέργεια σε έκδοση πλαστών δηλώσεων ΦΠΑ κ.λπ.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις διατάχθηκαν και έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), για να διερευνηθεί αν προκύπτει "αθέμιτος πλουτισμός". Επιπρόσθετα, εντολή ελέγχου περιουσιακής κατάστασης δόθηκε και για υπαλλήλους που φέρονται στην έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Siemens.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των οικονομικών επιθεωρητών μπαίνουν εφοριακοί υπάλληλοι που το τελευταίο διάστημα με τροποποιητικές δηλώσεις αλλάζουν δηλούμενα στοιχεία παλαιότερων ετών (από το 1999 και μετά) που αφορούν στο σκέλος των δαπανών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εν λόγω εφοριακοί διόγκωναν τις δαπάνες για τους τόκους πρώτης κατοικίας, τα ιατρικά έξοδα, ενώ δήλωναν περισσότερα προστατευόμενα μέλη ή ανάπηρους γονείς. Με τον τρόπο αυτό είτε μηδένιζαν τη φορολογική τους επιβάρυνση είτε είχαν επιστροφές φόρου.

Οπως τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει η πολιτική βούληση για να μην υπάρξουν "στεγανά σημεία από τον έλεγχο διαφάνειας και νομιμότητας ούτε στο εσωτερικό των δικών του υπηρεσιών".

nonews-news

Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ.


Read more...

ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΟΣΗΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μειωμένος κατά 10% ήταν ο τζίρος στην αγορά το πρώτο δεκαπενθήμερο των φετινών θερινών εκπτώσεων, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους καταναλωτές, τους αποτρέπει από...
αγορές ακόμα κι αν οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Η κίνηση στην αγορά από τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων ήταν και παραμένει υποτονική, παρά το γεγονός ότι ήδη τα ποσοστά μείωσης των τιμών είναι πολύ υψηλά και φτάνουν το 80%, ακόμα και σε μεγάλες αλυσίδες και πολυκαταστήματα. Μάλιστα, όπως λένε οι έμποροι, όσο περνούν οι ημέρες η κατανάλωση υποχωρεί ακόμα περισσότερο, καθώς αρκετοί καταναλωτές φεύγουν για διακοπές και μαζί με αυτούς απομακρύνονται και οι ελπίδες για αναστροφή του κλίματος. Με τις γενναίες μειώσεις στις τιμές- τις μεγαλύτερες που είδε ποτέ η ελληνική αγορά- οι έμποροι προσπαθούν να διαφοροποιήσουν την περίοδο των εκπτώσεων από τους αλλεπάλληλους γύρους των προσφορών που «τρέχουν» για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ομως, το άσχημο κλίμα δεν λέει να ανατραπεί. «Δυστυχώς ο κόσμος φοβάται», λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, με αποτέλεσμα ο τζίρος στην αγορά να είναι μειωμένος έως και κατά 10%. Απογοητευτική εικόνα Για απογοητευτική εικόνα της αγοράς κάνουν λόγο έμποροι σε διάφορες περιοχές της χώρας εκτός των μεγάλων πόλεων. Σε τοπικές αγορές η πτώση της κατανάλωσης ξεπερνά ακόμα και το 20%, ενώ πτώση παρουσιάζουν οι πωλήσεις καταστημάτων ακόμα και σε τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης, ο οποίος από την αρχή του χρόνου καταγράφει απώλειες της τάξης του 19,6%. Ακολουθούν οι κλάδοι των πολυκαταστημάτων με πτώση 15%, των επίπλων και των ηλεκτρικών με πτώση 14,9%, και των καλλυντικών με 8%. ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ πτώση σημειώνει ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης, ο οποίος από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες της τάξης του 19,6% 105 ευρώ τον μήνα ακριβότερο το καλάθι της νοικοκυράς «ΒΑΡΥΤΕΡΟ» για τα πορτοφόλια των καταναλωτών είναι το μηνιαίο καλάθι ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Μέσα σε έναν χρόνο οι καταναλωτές αναγκάστηκαν να πληρώσουν 105 ευρώ τον μήνα περισσότερα για την αγορά βασικών προϊόντων. Από τα 2.010 ευρώ που ξόδευε ένα μεσαίο νοικοκυριό για τις ανάγκες του, σήμερα για τα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες πρέπει να πληρώσει 2.115 ευρώ, όπως προκύπτει από έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ). «Η σημαντική αύξηση που σημειώθηκε μέσα σε έναν χρόνο στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης», λέει ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών, Βασίλης Λίγκας, o οποίος προσθέτει ότι από τις αυξήσεις αυτές επιβαρύνονται σε μεγαλύτερο ποσοστό οι καταναλωτές που βλέπουν μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνα με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το κόστος για το μηνιαίο οικογενειακό καλάθι αυξήθηκε κατά 5%. Την επιβάρυνση αυτή επέφερε η αύξηση των τιμών των αλκοολούχων ποτών και του καπνού κατά 19%, των μεταφορών κατά 18% (λόγω αυξήσεων σε αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας και διόδια, βενζίνη, ανταλλακτικά, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσυκλέτας και υπηρεσίες μεταφορών), της στέγασης κατά 8% (εξ αιτίας της αύξησης των τιμών κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης και αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων), αλλά και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών κατά 5% (κουρείων- κομμωτηρίων, ειδών ατομικής φροντίδας, ασφαλίστρων αυτοκινήτων κ.λπ).
Read more...

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μειωμένος κατά 10% ήταν ο τζίρος στην αγορά το πρώτο δεκαπενθήμερο των φετινών θερινών εκπτώσεων, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους καταναλωτές, τους αποτρέπει από αγορές ακόμα κι αν οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Η κίνηση στην αγορά από τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων ήταν και...
παραμένει υποτονική, παρά το γεγονός ότι ήδη τα ποσοστά μείωσης των τιμών είναι πολύ υψηλά και φτάνουν το 80%, ακόμα και σε μεγάλες αλυσίδες και πολυκαταστήματα. Μάλιστα, όπως λένε οι έμποροι, όσο περνούν οι ημέρες η κατανάλωση υποχωρεί ακόμα περισσότερο, καθώς αρκετοί καταναλωτές φεύγουν για διακοπές και μαζί με αυτούς απομακρύνονται και οι ελπίδες για αναστροφή του κλίματος. Με τις γενναίες μειώσεις στις τιμές- τις μεγαλύτερες που είδε ποτέ η ελληνική αγορά- οι έμποροι προσπαθούν να διαφοροποιήσουν την περίοδο των εκπτώσεων από τους αλλεπάλληλους γύρους των προσφορών που «τρέχουν» για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ομως, το άσχημο κλίμα δεν λέει να ανατραπεί. «Δυστυχώς ο κόσμος φοβάται», λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, με αποτέλεσμα ο τζίρος στην αγορά να είναι μειωμένος έως και κατά 10%. Απογοητευτική εικόνα Για απογοητευτική εικόνα της αγοράς κάνουν λόγο έμποροι σε διάφορες περιοχές της χώρας εκτός των μεγάλων πόλεων. Σε τοπικές αγορές η πτώση της κατανάλωσης ξεπερνά ακόμα και το 20%, ενώ πτώση παρουσιάζουν οι πωλήσεις καταστημάτων ακόμα και σε τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης, ο οποίος από την αρχή του χρόνου καταγράφει απώλειες της τάξης του 19,6%. Ακολουθούν οι κλάδοι των πολυκαταστημάτων με πτώση 15%, των επίπλων και των ηλεκτρικών με πτώση 14,9%, και των καλλυντικών με 8%. ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ πτώση σημειώνει ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης, ο οποίος από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες της τάξης του 19,6% 105 ευρώ τον μήνα ακριβότερο το καλάθι της νοικοκυράς «ΒΑΡΥΤΕΡΟ» για τα πορτοφόλια των καταναλωτών είναι το μηνιαίο καλάθι ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Μέσα σε έναν χρόνο οι καταναλωτές αναγκάστηκαν να πληρώσουν 105 ευρώ τον μήνα περισσότερα για την αγορά βασικών προϊόντων. Από τα 2.010 ευρώ που ξόδευε ένα μεσαίο νοικοκυριό για τις ανάγκες του, σήμερα για τα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες πρέπει να πληρώσει 2.115 ευρώ, όπως προκύπτει από έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ). «Η σημαντική αύξηση που σημειώθηκε μέσα σε έναν χρόνο στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης», λέει ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών, Βασίλης Λίγκας, o οποίος προσθέτει ότι από τις αυξήσεις αυτές επιβαρύνονται σε μεγαλύτερο ποσοστό οι καταναλωτές που βλέπουν μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνα με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το κόστος για το μηνιαίο οικογενειακό καλάθι αυξήθηκε κατά 5%. Την επιβάρυνση αυτή επέφερε η αύξηση των τιμών των αλκοολούχων ποτών και του καπνού κατά 19%, των μεταφορών κατά 18% (λόγω αυξήσεων σε αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας και διόδια, βενζίνη, ανταλλακτικά, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσυκλέτας και υπηρεσίες μεταφορών), της στέγασης κατά 8% (εξ αιτίας της αύξησης των τιμών κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης και αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων), αλλά και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών κατά 5% (κουρείων- κομμωτηρίων, ειδών ατομικής φροντίδας, ασφαλίστρων αυτοκινήτων κ.λπ).

Read more...

ΣΤΗΝ... ΠΡΙΖΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ!


Ρεπορτάζ : Βασίλης Γεωργάς
(από την Ελευθεροτυπία)
Στη Βουλή με... SMS φέρνει το θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, προειδοποιώντας τους «συντρόφους» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι οι εργαζόμενοι της...
ΔΕΗ είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα και να «ματώσουν» αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με την τρόικα να ιδιωτικοποιηθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ή να πουληθεί ενέργεια σε τιμές κόστους. Σε μια πρωτοφανή κίνηση άμυνας και στον απόηχο των εντολών της τρόικας προς την κυβέρνηση για συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής του ισχυρότερου συνδικάτου της χώρας (εκπροσωπεί πάνω από 22.500 εργαζομένους) και συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να προλάβει τις εξελίξεις, επιχειρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να θέσει προ των ευθυνών τους κυρίως βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης με τους οποίους ο ίδιος συνδέεται φιλικά ή -όπως λέει- έχει δώσει αγώνες μαζί τους «για να αλλάξουμε τον κόσμο». Στο μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου που έστειλε σε δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και κομμάτων της Αριστεράς, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σύντροφοι βουλευτές, όταν πριν από 32 χρόνια μπήκα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τον κόσμο άκουγα τότε στις γιορτές νεολαίας που κάναμε πότε στη Ν. Σμύρνη πότε στη Ν. Φιλαδέλφεια πότε στου Ζωγράφου ένα πολύ ωραίο καταγγελτικό τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου για την αγροτιά που έλεγε "καημένη αγροτιά, θα κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες...". Ελπίζω, σύντροφοι βουλευτές, 32 χρόνια μετά να μην το κάνετε επίκαιρο (και στον χώρο της χονδρικής τής ενέργειας) επιτρέποντας στον κάθε αεριτζή να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ούτε εργοστάσια πουλάμε ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Καθαρές κουβέντες. Σε όλα υπάρχουν όρια. Ο αγώνας μας δεν είναι για μας, είναι για τον καταναλωτή, γι' αυτό θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε. Και αυτό που σας λέω εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων και πρωτίστως των συντρόφων μας». Απειλή μπλακ άουτ Η ΓΕΝΟΠ έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις συστάσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας για βίαιη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων (και ορυχείων) και του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων, απειλώντας να προκαλέσει γενικευμένο μπλακ άουτ διαρκείας στην περίπτωση που η κυβέρνηση συμφωνήσει. Οι εργαζόμενοι προβάλλουν δε τα συμφέροντα των καταναλωτών και τη «βεβαιότητα» ότι η απελευθέρωση θα πυροδοτήσει αυξήσεις στα τιμολόγια για να ενδυναμώσουν την επιχειρηματολογία τους κατά της εμπορευματοποίησης της ενέργειας. Ενδεικτική των πιέσεων που ασκεί η ΓΕΝΟΠ προς την κυβέρνηση, για την οποία οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι δεν έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, είναι η τελευταία ανακοίνωση της ομοσπονδίας στην οποία ανέφερε ότι «η φυλακή δεν μας τρομάζει». Σε δηλώσεις του προς την «Ε» ο Νίκος Φωτόπουλος τόνισε πως οι εργαζόμενοι της επιχείρησης δεν «πρόκειται να αποδεχθούμε ούτε σήμερα ούτε αύριο ούτε ποτέ εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ ή την πώληση ρεύματος σε τιμές κόστους και εάν το πράξει η κυβέρνηση, έχουμε τη δύναμη να θέσουμε αμέσως τις μονάδες της ΔΕΗ εκτός λειτουργίας, και για μια τέτοια εξέλιξη την ευθύνη δεν θα την έχει η ΓΕΝΟΠ». Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν δέχονται κουβέντα για εκποίηση μονάδων της επιχείρησης θεωρώντας ότι τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα είναι συνδεδεμένα με την πάγια περιουσία της εταιρείας, ενώ θεωρούν αιτία πολέμου την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων σε ιδιώτες για τη λειτουργία των οποίων εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοί της. «Κόκκινες γραμμές» για την ομοσπονδία είναι τόσο η διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο του 51% της ΔΕΗ και η αποτροπή εισόδου στρατηγικού επενδυτή όσο και η εμπόδιση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού δραστηριοτήτων της επιχείρησης, της πώλησης οποιουδήποτε εργοστασίου. «Θα πάμε σε απεργία διαρκείας μέχρι να συλληφθεί και το τελευταίο συνδικαλιστικό στέλεχος», είναι η θέση της ΓΕΝΟΠ. Απαιτήσεις δανειστών Από την πλευρά της, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι κρατά μια καυτή πατάτα στα χέρια της και προς το παρόν προβάλλει τη θέση ότι «δεν πουλάμε» προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας να έχει λάβει πολιτικές αποφάσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και στις απειλές της ΓΕΝΟΠ να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι από το φθινόπωρο. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις που πιθανόν να οδηγήσουν σε «ισοδύναμο αποτέλεσμα», με το ΥΠΕΚΑ να θεωρεί κάτι τέτοιο την απευθείας πώληση ενέργειας σε ιδιώτες σε τιμές κόστους, ταυτόχρονα με τη νομοθετική ρύθμιση για τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ με την παραχώρηση δικτύων σε ιδιώτες.
Read more...

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Αχιλλέας Χεκίμογλου
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Μία ακόμη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά των δήμων ανακαλύπτει σιγά σιγά το υπουργείο των Εσωτερικών, η οποία έρχεται να προστεθεί σε βεβαιωμένα χρέη ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Τα πρώτα δείγματα επεξεργασίας των οικονομικών...
στοιχείων των ΟΤΑ Α΄ βαθμού φαίνεται ότι δείχνουν οφειλές προς τρίτους, οι οποίες ενδέχεται να φτάσουν ως και το ένα δισ. ευρώ και να τινάξουν στον αέρα τους υπερχρεωμένους δήμους της χώρας. Ασφαλείς εκτιμήσεις περί τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης αναφέρονται σε περίπου 30 δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο», με τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις να εντοπίζονται στην Αττική. Την ίδια στιγμή οι αιρετοί ερμηνεύουν την κακή οικονομική τους κατάσταση με τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων, που έφτασε ως και το 35%, εξέλιξη η οποία, όπως υποστηρίζουν, τους κάνει να ασφυκτιούν οικονομικά. Σε αυτό το κλίμα ξανανοίγει ο φάκελος του σκανδάλου της υπεξαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο εξελισσόταν για χρόνια υπό τη διοίκηση του απερχόμενου δημάρχου κ. Β. Παπαγεωργόπουλου. Επειτα από αυτά μέρος των καταθέσεων του δήμου έχει παγώσει με εντολή του υπουργείου Οικονομικών με αποτέλεσμα σύντομα να προστεθεί και ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας σε αυτούς που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις ανελαστικές τους δαπάνες. Την ίδια ώρα η μείωση της κρατικής επιχορήγησης και η ανάγκη για δημιουργία ενός οικονομικού «μαξιλαριού» οδήγησαν στη λήψη νέου δανείου ύψους 20 εκατ. ευρώ και τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Ν. Βαφειάδη, πλήρωσε πέρυσι 54 εκατ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια μειώνοντας τις συνολικές του υποχρεώσεις από τα 182 στα 130 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με τις καταγγελίες στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνη ότι «ψεύδεται», τα χρέη του δήμου είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που παρουσιάζονταιυπερβαίνουν τα 170 εκατομμύρια ευρώ- ενώ το νέο δάνειο ελήφθη κατά παράβασιν των προβλέψεων του Δημοτικού Κώδικα, αφού δεν τηρήθηκε η ρητή πρόβλεψη για ειδική αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για την έγκρισή του. Δεινή είναι και η θέση του Δήμου Πειραιά. Προ ημερών ο δήμαρχος κ. Π. Φασούλας παραδέχθηκε ότι το ταμείο του δήμου θα «στεγνώσει» ολοκληρωτικά στις 13 Αυγούστου καθιστώντας την παύση πληρωμών αναπόφευκτη. Χθες ο κ. Φασούλας είχε συνάντηση για το ζήτημα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεών του τρίτου δήμου της χώρας. Πάντως χθες ο κ. Φασούλας μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι «καταλήξαμε σε μια λύση που αν τηρηθούν όσα συμφωνήσαμε τα προβλήματα στάσης πληρωμών θα πάψουν να υπάρχουν στον Πειραιά» . Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο Δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος κουβαλάει στο άρμα του χρωστούμενα από το παρελθόν που ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ! Η νυν δημοτική αρχή του κ. Γ. Πατούλη σημειώνει ότι την παρελθούσα τριετία προχώρησε σε δανεισμό 37,2 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων ύψους 42 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 21 εκατ. ευρώ και ενός δανείου προς την τράπεζα Μπερ Στερνς. Μάλιστα ο κ. Πατούλης έδωσε χθες στη δημοσιότητα επιστολή που είχε αποστείλει την προηγούμενη εβδομάδα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, με την οποία ζητούσε να μάθει τα αποτελέσματα των δικαστικών ερευνών για τη δημιουργία υπέρογκων χρεών στον Δήμο Αμαρουσίου, που διενεργούνται εδώ και δυόμισι χρόνια από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Κλειστός παρέμεινε χθες ο Δήμος Ζακυνθίων από τους 160 εργαζομένους του, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί μισθούς και επιδόματα εδώ και αρκετό καιρό, ενώ κατάληψη πραγματοποίησαν και οι υπάλληλοι του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου, οι οποίοι δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος από τις αρχές του καλοκαιριού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες σοβαρά οικονομικά ανοίγματα έχει ένας μεγάλος αριθμός δήμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των Ανω Λιοσίων, Αχαρνών, Νίκαιας και Περάματος. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτύπωση των πραγματικών χρεών τους αποτελεί πραγματικά δύσκολο έργο, καθώς, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ κ. Ι.Μουράτογλου, «κανένας δεν τα ξέρει και δεν μπορεί να τα ελέγξει».
Read more...

AKΡΙΒΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑ 5% ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΑΛΑΘΙ


Aπο kathimerini.gr
Ακριβότερα κατά 105 ευρώ στοιχίζει πλέον το οικογενειακό «καλάθι» ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Μέσα σε ένα χρόνο, από 2.010 ευρώ που ξόδευε ένα μεσαίο νοικοκυριό για τις αγορές προϊόντων, τώρα για τα ίδια προϊόντα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 2.115 ευρώ...


"Η σημαντική αύξηση που σημειώθηκε μέσα σε ένα χρόνο στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών ΕΛΚΕΚΑ Βασίλης Λύγκας. Σύμφωνα με τον κ. Λύγκα από τις αυξήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων επιβαρύνεται ο καταναλωτής σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή όπου σημειώνονται μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

«Το ΕΛΚΕΚΑ, αναδεικνύει το πρόβλημα της ακρίβειας και καλεί τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα στις τιμές των προϊόντων στα ράφια πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά προϊόντος. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα και με τους μηχανισμούς της να ελέγχει την κερδοσκοπία των επιχειρήσεων». Όπως προέκυψε από έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού ανήλθε στα 2115,11 ευρώ τον Ιούνιο-2010 σε σχέση με τον Ιούνιο -2009 που κόστιζε 2010,15 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 104,97 ευρώ (ποσοστό 5%).

Αναλυτικότερα σημειώθηκε αύξηση:
α) κατά 19% της ομάδας ''Αλκοολούχα ποτά και καπνός'', λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιρισμένων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.
β) κατά 18% της ομάδας ''Μεταφορές'', λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου(βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.
γ) κατά 8% της ομάδας «Στέγαση'', λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.
δ) Κατά 5% της ομάδας ''Άλλα αγαθά και υπηρεσίες'', λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων - κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων-ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών

Ωστόσο η έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ κατέγραψε μείωση κατά 1,0% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά'', λόγω μείωσης των τιμών στα είδη : ελαιόλαδο, γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΑΛΑΘΙ ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

Ομάδες αγαθών και υπηρεσιών: σύγκριση 2009/06 με 2010/06, Διαφορά - % 1. Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, από 352,44 ευρώ σε 349,56 ευρώ: -2,88 ευρώ, -1% 2. Αλκοολούχα ποτά και καπνός, 87,42 ευρώ 103,95 ευρώ: +16,53 ευρώ, 19% 3. Ένδυση και υπόδηση, από 174,60 ευρώ σε 178,86 ευρώ: +4,25 ευρώ, 2% 4. Στέγαση από 221,50, από ευρώ σε 238,95 ευρώ: +17,46 ευρώ, 8% 5. Διαρκή αγαθά, είδη νοικ. & υπηρ., από 148,64 ευρώ σε 150,89 ευρώ: +2,25 ευρώ, 2% 6. Υγεία, από 144,65 ευρώ σε 144,65 ευρώ: 0,00 ευρώ, 0% 7. Μεταφορές, από 237,33 ευρώ σε 280,63 ευρώ: +43,31 ευρώ, 18% 8. Επικοινωνίες, από 78,62 ευρώ σε 81,54 ευρώ: +2,92 ευρώ, 4% 9. Αναψυχή, πολιτιστικές δραστ., από 96,32 ευρώ σε 97,01 ευρώ: +0,69 ευρώ, 1% 10. Εκπαίδευση, από 59,96 ευρώ σε 61,76 ευρώ: +1,79 ευρώ, 3% 11. Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, από 197,57 ευρώ σε 204,55 ευρώ: +6,97 ευρώ, 4% 12. Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, από 210,05 ευρώ σε 220,76 ευρώ: +10,70 ευρώ 5% ΣΥΝΟΛΟ: Από 2.010,15 ευρώ ας 2.115,11 ευρώ: +104,97 ευρώ, 5%

Read more...