Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων


Με την υπ΄αριθμ. 215/2010 γνωμοδότηση του Ε΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε νόμιμο με ορισμένες παρατηρήσεις, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, και αφορά τη σύσταση του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των Υπουργείων. Να σημειωθεί ότι αφού είχε κατατεθεί στο ΣτΕ το σχέδιο ΠΔ στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 διαβιβάστηκε στο δικαστήριο έγγραφο του πρωθυπουργού, το οποίο επέφερε αλλαγές στο αρχικό κείμενο του σχεδίου ΠΔ. Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση με τις αλλαγές, που επήλθαν στο ΠΔ από το έγγραφο του πρωθυπουργού το Λιμενικό Σώμα και οι υπηρεσίες υπάγονται στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.

Αντίθετα, με το αρχικό διάταγμα το Λιμενικό Σώμα υπαγόταν μεν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά οι αρμοδιότητές του ήταν μοιρασμένες μεταξύ υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη. Ακόμη, στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι πρέπει να εξεταστεί εάν πρέπει να μεταφερθεί στο Υπουργείο Εργασίας η εποπτεία της Εθνικής Επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, μετά την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, που έγινε στα υπουργεία. Τέλος, αναφέρεται στη γνωμοδότηση ότι πρέπει να ερευνηθεί το θέμα της μεταφοράς της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης στο Υπουργείο Οικονομίας, καθώς ορισμένες υπηρεσίες αυτής της Γενικής Γραμματείας έχουν ήδη μεταφερθεί στο Υπουργείο Οικονομικών με προγενέστερο διάταγμα. Και πρέπει να ερευνηθεί για να μην υπάρξει σύγχυση στο θέμα των αρμοδιοτήτων.




Read more...

ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ απειλεί να σαρώσει όλο το πολιτικό σύστημα


Εμπλέκονται 30 υψηλόβαθμοι κρατικοί υπάλληλοι που παραμένουν στις θέσεις τους με όλες τις κυβερνήσεις, έχουν διασυνδέσεις με 15 ανώτατα στελέχη πολυεθνικών που ελέγχουν όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατευθύνουν τις αποφάσεις των υπουργών
Τέσσερις Έλληνες «Ντι Πιέτρο» - ανώτατοι Εισαγγελείς με κάθε μυστικότητα συλλέγουν στοιχεία και ερευνούν τα πάντα για περίπου 30 άτομα, υψηλόβαθμους κρατικούς υπαλλήλους, οι οποίοι κατέχουν καίρια πόστα του κρατικού μηχανισμού.
Κοινό γνώρισμα των προσώπων αυτών είναι ότι διαχρονικά, με όλες τις κυβερνήσεις, παραμένουν στις ίδιες θέσεις. Και εισηγούνται στους εκάστοτε υπουργούς νομοσχέδια, αποφάσεις και επιλογές, που υποκρύπτουν «εξυπηρετήσεις» συμφερόντων, φυσικά με το αζημίωτο.
Οι υψηλόβαθμοι αυτοί κρατικοί υπάλληλοι, που ενώ αλλάζουν οι κυβερνήσεις αυτοί είναι αμετακίνητοι, έχουν διασυνδέσεις με 15 ανώτατα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, που ελέγχουν όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας!
Οι 30 κρατικοί διαχρονικοί υπάλληλοι καθοδηγούνται από τα 15 στελέχη των πολυεθνικών και έχουν τον «τρόπο» να ακυρώνουν την οποιαδήποτε απόφαση!
Οι τέσσερις Εισαγγελείς ερευνούν κάθε πτυχή της ζωής των 30 κρατικών υπαλλήλων, τον κύκλο των συγγενών τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ήδη έχουν πάρει καταστάσεις για το τι έχει υπογράψει ο καθένας!
Η υπόθεση αυτή έχει τεράστιες διαστάσεις, και όπως λένε κάποιοι που γνωρίζουν τις έρευνες που διεξάγονται, η βόμβα που θα εκραγεί θα είναι τόσων μεγατόνων που θα σαρώσει όλο το πολιτικό σύστημα. Έτσι δε και δημοσιοποιηθεί το πόρισμα θα βγει ο κόσμος, αλλά και βουλευτές, και θα τους πάρουν όλους με τις πέτρες...


Read more...

Επεισόδια με δακρυγόνα στο λιμάνι



Οι ιδιοκτήτες φορτηγών κλιμακώνουν την ένταση.Πριν από λίγο συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά

Την εισοδο φορτηγών στο πλοίο Blue Star1 προσπάθησαν να εμποδίσουν λίγα λεπτά μετά τις 5 περίπου 100 ιδιοκτήτες φορτηγών που είναι συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του Πειραιά μετά την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ και οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Read more...

Κατσέλη: Προωθείται η δημιουργία «κοινωνικών ΚΕΠ»


Στο τρίπτυχο Βιώσιμη Ανάπτυξη-Απασχόληση-Κοινωνική Συνοχή επικεντρώνεται η κυβέρνηση, προκειμένου να προωθηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά οι δράσεις και οι πολιτικές, για να βγει η χώρα από την κρίση, ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κρήτης, με θέμα «Συζήτηση για την Ανεργία και τις Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης».

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθεί τη δημιουργία «κοινωνικών ΚΕΠ», μέσω αναδιοργάνωσης υφιστάμενων αποκεντρωμένων δομών, προκειμένου η ενημέρωση, εξυπηρέτηση και στήριξη, των πολιτών να γίνεται από οργανωμένες υπηρεσίες μιας στάσης.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, η κ. Λ. Κατσέλη προανήγγειλε τη δημιουργία νέων προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης, κοινωνικής ένταξης και προστασίας του πραγματικού εισοδήματος, καθώς και ενίσχυσης ευάλωτων ομάδων. «Ήδη, έχει γίνει το πρώτο βήμα με την ψήφιση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που δίνει μία ανάσα σε συμπολίτες μας, που βρέθηκαν στο κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο», τόνισε η υπουργός.

Στη συνέχεια, η κ. Λ. Κατσέλη αναφέρθηκε στη στήριξη της εργασίας τόσο μέσω των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ όσο και από το νέο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα υλοποιηθεί, στο άμεσο μέλλον.

«Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αρχή της ανάκαμψης αναμένεται στο τέλος του 2011. Επομένως, λόγω της ύφεσης, μέχρι τότε αναμένεται να υπάρξει αύξηση της ανεργίας. Το στοίχημα για εμάς, λοιπόν, είναι να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, τις ΜμΕ, που δοκιμάζονται, προκειμένου να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και σε δεύτερη φάση να αυξηθούν. Ήδη, υπάρχουν προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπως για την επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών, την επιχορήγηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών, τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Σύντομα, πρόκειται να θεσμοθετήσουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Το νέο Ταμείο θα λειτουργεί με ανακυκλούμενα κεφάλαια, κάνοντας by-pass στο πρόβλημα ρευστότητας, που έχουν οι τράπεζες. Πρόκειται για μικροπιστώσεις και μικροδάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και απευθύνεται σε όσους θέλουν να εργαστούν σε τομείς, που έχουν κοινωνικό όφελος», υπογράμμισε η υπουργός.




Read more...

Μειώστε τα κέρδη σας...


Μείωση του ποσοστού κέδρους των φαρμακοποιών, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, από τους εκπροσώπους του κλάδου, με τους οποίους συναντήθηκε στο υπουργείο. «Για να την βγάλουμε καθαρή, δεν γίνεται να μην κάνουμε υποχωρήσεις», τούς επισήμανε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι το ποσοστό 35%, που παίρνουν οι φαρμακοποιοί από την πώληση των φαρμάκων, αποτελεί κόκκινο πανί. Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, Δημήτρης Βαγιωνάς, αντέτεινε ότι το ποσοστό κέδρους των φαρμακοποιών δεν είναι 35, αλλά 20%. Για το θέμα του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ο κ. Λοβέρδος είπε ότι έχει λυθεί και πως «όσοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, συνεχίζουν γι άλλους λόγους».

Η διοίκησή του επισημαίνει ότι έχει κλείσει η ψαλίδα στους πέντε μήνες και ότι οι φαρμακοποιοί πληρώθηκαν κανονικά έως και τον Μάρτιο. Οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η ψαλίδα θα ξανανοίξει στους οκτώ μήνες. Η δέσμευση του υπουργού ήταν ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε στους φαρμακοποιούς ότι η κατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα και η σπατάλη, που γίνεται στον τομέα αυτόν, είναι άνευ προηγούμενου. Για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «αυτός είναι ο στόχος, καθώς η απελευθέρωση αποτελεί αίτημα και της τρόικας» και κατέληξε πως «είναι παγκόσμιο ρεκόρ να έχουμε 12.500 φαρμακεία στην Ελλάδα».




Read more...

Παναγόπουλος: Γενικές απεργίες έγιναν και θα γίνονται


"Γενικές απεργίες έγιναν και θα γίνονται, όσο εξακολουθούν πολιτικές λιτότητας", τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, σπεύδοντας να ξεδιαλύνει τη διαστρέβλωση δήλωσής του, που έγινε, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου και αφορούσε την 7η Οκτωβρίου, που απεργεί η ΑΔΕΔΥ. Ειδικότερα, ο κ. Γ. Παναγόπουλος επεσήμανε "η φράση μου "δεν έχει αποφασιστεί κάποια απεργία (γενική), στο επόμενο χρονικό διάστημα" (η ερώτηση αφορούσε την 7η Οκτώβρη, που απεργεί η ΑΔΕΔΥ) διαστρεβλώθηκε είτε ότι δεν σχεδιάζονται καθόλου γενικές απεργίες είτε, από ένα δημοσιογράφο, ο οποίος χρησιμοποιεί, μάλιστα, υβριστικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς ότι "δεν χρειάζονται απεργίες". Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, "με έκπληξη και οργή, είδα δημοσιεύματα, που αναπαράγοντας "συμπυκνωμένη" συνέντευξή μου, που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, την ερμηνεύουν, κατά το δοκούν, με αποκορύφωμα την πλήρη διαστρέβλωση της θέσης μου για το μνημόνιο και τη χρήση του "όπλου" της Γενικής Απεργίας".

"Σκληρές πολιτικές αυτές που προβλέπονται στο μνημόνιο εφαρμόστηκαν και ορατές πολιτικές εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν". H διαφωνία μου με το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι υποχρεούμαι να συμφωνήσω ότι υπάρχει ορατή εναλλακτική κυβερνητική λύση". "Επειδή ο δημόσιος διάλογος κινείται στο δίπολο "μνημόνιο ή όχι "μνημόνιο", καλό είναι να μην θεωρούν κάποιοι ότι μπορεί ν’ αντικατασταθεί με το εφεύρημα "Μνημόνιο ή Γενική Απεργία".

Το μνημόνιο συνιστά πολιτικό σχέδιο, με το οποίο διαφωνώ, η Γενική Απεργία συνιστά κοινωνική δράση καταγγελίας, διαμαρτυρίας, διεκδίκησης, την οποία θα εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε, όταν τα συλλογικά όργανα κρίνουν και αποφασίζουν", υπογραμμίζει ο κ. Γ. Παναγόπουλος. "Υπενθυμίζω ότι οι ηγεσίες των συνδικάτων δεν εκλέγονται, για να κυβερνούν τη χώρα, αλλά για να προασπίζουν τα δικαιώματα της μισθωτής εργασίας. Στα συνδικάτα προτείναμε εναλλακτικές λύσεις για την οικονομία και την κοινωνία, πέραν της λογικής των μονόδρομων. Όμως, επαναλαμβάνω δεν κυβερνάμε τη χώρα", κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.




Read more...

Αποφάσισαν συνέχιση κινητοποιήσεων οι φορτηγατζήδες


Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, παρά τις γραπτές διαβεβαιώσεις που έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππας, στα τρία βασικά αιτήματά τους που αφορούν το αναπτυξιακό, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό. Στη διάρκεια της Πανελλαδικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, οι μεταφορείς αποφάσισαν σε ποσοστό 60-40 να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, εκτιμώντας ότι οι δεσμεύσεις του υπουργού δεν τους ικανοποιούν. Στη διάρκεια της συνάντησης σημειώθηκε μεγάλη ένταση, καθώς ήταν αρκετές οι φωνές που ζητούσαν την αναστολή των κινητοποιήσεων, αλλά οι πιο "θερμόαιμοι" ήταν ανυποχώρητοι, λέγοντας ότι "χάσαμε τα πάντα, δεν έχουμε τίποτα άλλο να χάσουμε".

Οι μεταφορείς, που είχαν μαζί τους και νομικό σύμβουλο, διατείνονται ότι οι δεσμεύσεις του κ. Ρέππα δεν τους ικανοποιούν, καθώς υπάρχουν αρκετές ασάφειες στην επιστολή, η οποία δεν καλύπτει όλα όσα τους είχε υποσχεθεί ο υπουργός. Δεν ανακοινώθηκε η μορφή που θα πάρουν πλέον οι κινητοποιήσεις, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τον κλεφτοπόλεμο με την αστυνομία, ενώ σαν άσκηση μεγαλύτερης πίεσης προς την κυβέρνηση θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μην περάσουν φορτηγά προς τα νησιά, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις αγαθών να είναι εντονότερες, οπότε εντονότερες θα είναι και οι αντιδράσεις του κόσμου.-




Read more...

Δέσμευση Ρέππα για τα τρία βασικά αιτήματα


Επιστολή, με την οποία δεσμεύεται και γραπτώς για τα τρία βασικά αιτήματα των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, δηλαδή το αναπτυξιακό, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, απέστειλε σήμερα προς τους εκπροσώπους των επαγγελματιών οδικών μεταφορών, ύστερα και από συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία. Ειδικότερα για το φορολογικό, στην επιστολή του ο κ. Ρέππας αναφέρει ότι σταδιακά καταργείται ο φόρος υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση των αδειών στο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος και μηδενίζεται την 1/1/2013. Δίνεται δυνατότητα στους κατόχους αδειών Φ.Δ.Χ. να αποσβέσουν την αξία της άδειας τους αφαιρώντας την από τα ακαθάριστα έσοδα, κάθε έτος για περίοδο από 3 έως και 7 χρόνια και με τρόπο που επιλέγουν οι ίδιοι. Εάν σε κάποιο έτος οι μεταφορείς δεν έχουν φορολογητέα κέρδη επιτρέπεται να μεταφέρουν το δικαίωμα της απόσβεσης στα επόμενα χρόνια (μέχρι τα 7).

Στην περίπτωση που μέσα σε αυτό το διάστημα μεταβιβασθεί η άδεια, τότε το υπόλοιπο της απόσβεσης μπορεί να μεταβιβασθεί προς όφελος των νέων ιδιοκτητών. Σε περίπτωση σύνταξης δίνεται το δικαίωμα να κάνουν χρήση του υπολειπόμενου ποσού της αξίας της άδειας για απόσβεση. Ειδικά για τους μικρούς νομαρχιακούς μεταφορείς προβλέπεται προσαύξηση των ποσών απόσβεσης της άδειας κατά 50%. Η νομοθετική πρωτοβουλία αυτή αντισταθμίζει σε ικανοποιητικό βαθμό την μείωση της άυλης αξίας των αδειών και θα συμπεριληφθεί σε επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών. Για το ασφαλιστικό σημειώνει ότι:
1.Οι ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑ πριν το 1993, που συνταξιοδοτούνται από 1/1/2011 και εφεξής από τον ΟΑΕΕ, για τον υπολογισμό της σύνταξης εντάσσονται από την ΠΟ3 κατηγορία στην ΠΟ5 για τα χρόνια που έχουν συμπληρώσει στο ΤΣΑ μέχρι 31/12/2006.
2.Η ένταξη στην κατηγορία αυτή γίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και καταβολή πρόσθετης εισφοράς 250 € για κάθε έτος ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί στο ΤΣΑ μέχρι 31/12/2006.
3.Για τα έτη από 1/1/2001 και εφεξής η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις κατηγορίες στις οποίες έχουν ενταχθεί οι παραπάνω ασφαλισμένοι (ΠΟ4 και ΠΟ6).
4.Η καταβαλλόμενη σύνταξη και στις δύο περιπτώσεις ανέρχεται στο 2% για κάθε έτος ασφάλισης για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2014.
5.Με τη ρύθμιση αυτή οι δικαιούχοι με 35 χρόνια ασφάλισης θα λάβουν σε ετήσια βάση αύξηση ύψους 2350 €. Οι έχοντες περισσότερα χρόνια ασφάλισης θα λάβουν ακόμα μεγαλύτερο ποσό.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν σε νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εντός του έτους. Τέλος για την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο στην επιστολή αναφέρεται ότι στο σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου θα προβλέπεται για πρώτη φορά η υπαγωγή σε αυτόν επενδυτικών σχεδίων στον τομέα των μεταφορών, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο σχετικό άρθρο του νέου νόμου για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα ενίσχυσης για επενδυτικά σχέδια στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών από εξειδικευμένα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στον νέο αναπτυξιακό νόμο που καταθέτει άμεσα το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς επίσης και τις κανονιστικές αποφάσεις για εξειδίκευση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Όπως είναι φανερό, με τα παραπάνω, η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις που ανέλαβε», καταλήγει η επιστολή του κ. Ρέππα. Η στάση των μεταφορέων Η επιστολή αυτή φαίνεται πως αλλάζει και τη στάση των μεταφορέων, καθώς έχουν κάτι στα χέρια του, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, για να μπορέσουν να αποχωρήσουν από τα μπλόκα. Εκτιμάται ότι στη σημερινή Πανελλαδική συνάντηση των Ομοσπονδιών φορτηγών, βυτιοφόρων και γερανοφόρων οχημάτων, η πρόταση θα είναι υπέρ της αναστολής των κινητοποιήσεων.




Read more...

Οι 24 δράσεις που μας γλιτώνουν 10 δισ. ευρώ!


Εξοικονόμηση άνω των 10 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι θα αποφέρει η υλοποίηση 24 μεγάλων δράσεων Τεχνολογιών και Πληροφορικής (ΤΠΕ) που περιλαμβάνονται σε ατζέντα που διαμόρφωσε ο πρωθυπουργός μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

Οι δράσεις ΤΠΕ θα βοηθήσουν το κράτος να μηχανογραφηθεί, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να ελέγξει αποτελεσματικά τις δαπάνες, να εξορθολογίσει το δημόσιο τομέα, να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό του, να δημιουργήσει νέες υποδομές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία και να προβάλει αποτελεσματικά το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Οι δράσεις που αποτελούν άμεση προτεραιότητα είναι οι εξής:

Θεσμικό Πλαίσιο Προμηθειών και Ηλεκτρονικές Προμήθειες
Αγορά Καυσίμων
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ενιαία Αρχή Μισθοδοσίας και Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων
Παραγωγική Λειτουργία Πληροφοριακών Συστημάτων Νοσοκομείων
Κάρτα Πολίτη
Online Παρακολούθηση Προϋπολογισμού
Ευρυζωνικότητα και Εθνικό Δίκτυο FFTH
e-Καλλικράτης και Σύστημα διαχείρισης αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.

Επιπλέον, στην ατζέντα περιλαμβάνονται δράσεις για:

Γεωδεδομένα και Υπηρεσίες στο Δημόσιο Τομέα
Εθνικά Μητρώα
Εθνική Υπηρεσία Ταυτοποίησης και Αυθεντικοποίησης
Υπολογιστικές Υποδομές (cloud computing)
Σχολείο
Πανεπιστήμιο της Γνώσης
Πολιτιστικό-Τουριστικό περιεχόμενο
Περιουσία Δημοσίου
Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τη Φορολογική Δικαιοσύνη
Δημιουργία-Έναρξη επιχείρησης σε ένα βήμα
Ψηφιακή Δικαιοσύνη
Ανοιχτά Δημόσια Δεδομένα
Αξιοποίηση έργων Γ'Α ΚΠΣ και, τέλος,
Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων.

Η αρμόδια υποστηρικτική επιτελική ομάδα που συστήθηκε και λειτουργεί σε συνεργασία του Γραφείο του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, έχει ξεκινήσει τις πρώτες συναντήσεις τον Ιούλιο και ήδη προχωρά στο δεύτερο κύκλο συναντήσεων, με στόχο έως τις 30 Σεπτεμβρίου να υπάρχει ξεκάθαρη αποτύπωση των δράσεων, των βημάτων και του βαθμού υλοποίησης του κάθε βήματος, των υπεύθυνων υλοποίησης, καθώς και σαφή χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης.

Σημειώνεται δε στην ανακοίνωση ότι στα μέσα Οκτωβρίου θα δημοσιευθεί και η πρώτη αναφορά προόδου υλοποίησης των δράσεων στο διαδίκτυο.

Η λειτουργία της εν λόγω ομάδας αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου 2010 στο Γραφείο του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης με όλους τους αρμόδιους γενικούς και ειδικούς γραμματείς που σχετίζονται με δράσεις τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών, για τον καλύτερο συντονισμό υλοποίησής τους.

Ειδικότερα, η ομάδα πραγματοποιεί τακτές προγραμματισμένες συναντήσεις με τους για κάθε δράση αρμόδιους Γραμματείς και τους συνεργάτες τους, για την αποτύπωση της κατάστασης υλοποίησης της κάθε δράσης.

Ακόμη, υλοποιεί σύστημα επιτελικής παρακολούθησης των δράσεων με ανάλυση σε επιμέρους στάδια, από το οποίο θα προκύπτει μηνιαία αναφορά, η οποία θα δημοσιεύεται στο διαδίκτυο και, τέλος, δημιουργεί μηνιαία αναφορά προόδου, ώστε σε περιπτώσεις καθυστερήσεων να γίνονται έγκαιρες παρεμβάσεις.




Read more...

Περιοδεία Α. Σαμαρά στο κέντρο της Αθήνας


Περιοδεία στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε πολλά καταστήματα στην οδό Ερμού και τους γύρω δρόμους. Συνοδευόμενος απο το Βασίλη Κικίκλα, τον οποίο η ΝΔ στηρίζει ως υποψήφιο περιφερειάρχη στην Αττικής, ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από "πρώτο χέρι" για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες και η μικροβιοτέχνες, οι οποίοι του επισήμαναν κυρίως το θέμα του παραεμπορίου, της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, αλλά και της εγκληματικότητας. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αντιληφθεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, το λάθος της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί. "Το βάθος της ύφεσης το βλέπουμε εδώ, όπου πραγματικά χτυπάει η καρδιά της πραγματικής οικονομίας", τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να έρθει ο ίδιος στην οδό Ερμού για να δει τις συνέπειες της ύφεσης.

"Το χειρότερο είναι ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι άδικα", τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επισήμανε πως αυτό που βλέπει "είναι η διάλυση της αγοράς: Ανθρωποι που προσπαθούν να κρατηθούν στην επιφάνεια, καταστηματάρχες οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χιλιάδες λουκέτα". Μετά το τέλος της περιοδείας του, ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε πρόσκληση ομάδας νέων και κάθησε μαζί τους σε καφενείο της οδού Αιόλου, όπου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.




Read more...

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ


Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την Παρασκευή, για τη ρύθμιση σχετικά με την περαίωση...


Από την πλευρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Φλωρίδης είπε ότι η περαίωση είναι μία «κακή πρακτική», πρόσθεσε ότι η σχετική ρύθμιση που προωθείται δείχνει πως είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων για τα δημοσιονομικά και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών περισσότερη αποτελεσματικότητα, οργάνωση και συντονισμό.

Ο Κώστας Γείτονας χαρακτήρισε τη ρύθμιση «άδικη», λέγοντας, πάντως, ότι θα τη στηρίξει ως «αναγκαίο κακό», ενώ ο Κώστας Καρτάλης υπογράμμισε ότι «η περαίωση δεν στέλνει θετικό μήνυμα».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι η ρύθμιση «ευνοεί τους φοροφυγάδες» και όχι τους συνεπείς φορολογούμενους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο της ρύθμισης, χωρίς κάποια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με όσα είναι ήδη γνωστά.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι από το 2011 «σταματά να υπάρχει ανέλεγκτη χρήση», ότι έρχεται νέο πλαίσιο για τη φορλογική δικαιοσύνη, πως οι φορολογικές υπηρεσίες θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στοχευμένους, δειγματοληπτικούς ελέχγους, ενώ θα αποκλειστεί η δυνατότητα «συναλλαγής» των φορολογικών μηχανισμών με τις επιχειρήσεις.

Νωρίτερα, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι «όσοι εντάχθηκαν στην αυτοπεραίωση έως το 2007, δεν θα ενταχθούν τώρα, εκτός εάν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία» και εμφανίστηκε θετικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης της προκαταβολής και αύξησης των δόσεων.

Read more...

ΕΚΘΕΣΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 3 ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ MARFIN


Ρεπορτάζ: Βασίλης Γ.Λαμπρόπουλος
(απο ΤΟ ΒΗΜΑ)
Η μοναδική έξοδος κινδύνου στο υποκατάστημα της Μarfin στην οδό Σταδίου ήταν κλειδωμένη, ενώ είχε χαθεί το τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει. Οι εργαζόμενοι, στην προσπάθειά τους να διασωθούν μετά τον εμπρησμό από τις μολότοφ, εγκλωβίστηκαν σε μια... σιδερένια κλούβα. Η τραγωδία ίσως θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχε μείνει συμπτωματικά ανοιχτή μια πόρτα διαφυγής για να εξαερίζεται ο χώρος επειδή μύριζε μια τουαλέτα!...


Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που επισημαίνονται στο πόρισμα της Επιθεώρησης του υπουργείου Εργασίας, η οποία ερεύνησε τις συνθήκες της πυρκαγιάς στο υποκατάστημα της Μarfin Βank μετά τον εμπρησμό από ομάδα αντιεξουσιαστών το μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010, με αποτέλεσμα τον θάνατο της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου , της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη. Στο πόρισμα που συνέταξε τον προηγούμενο Ιούλιο ο επιθεωρητής κ. Θεοδόσιος Πανταζόπουλος και αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του κτιρίου, κλειδωμένες έξοδοι διαφυγής, ελλείψεις πιστοποιητικών και απουσία σχετικής εκπαίδευσης του προσωπικού, γεγονότα που επηρέασαν την απόπειρα απεγκλωβισμού των εργαζομένων μετά τη δολοφονική επίθεση των κουκουλοφόρων.

Οπως μνημονεύεται, «στο υποκατάστημα εργάζονταν συνολικά 27 άτομα.Υπήρχε μόνο μία έξοδος κινδύνου που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου και δίπλα από την κύρια είσοδο της τράπεζας. Ωστόσο αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε από τους εργαζομένους γιατί στο ισόγειο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και η ατμόσφαιρα από τον καπνό ήταν αποπνικτική». Ωστόσο αυτό δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα.

Ο επιθεωρητής στο πόρισμά του υπογραμμίζει: «Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην έξοδο κινδύνου του ισογείου,η οποία δεν έπρεπε να κλειδώνεται,προκειμένου να ανοίγει εύκολα και άμεσα από κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει. Αυτή άνοιγε μόνο αν έσπρωχνε κάποιος την “μπάρα πανικού” της θύρας και συγχρόνως πατούσε το κουμπί φορητού τηλεχειριστηρίου που ήταν μοναδικό σε όλον τον χώρο και βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας στο ισόγειο. Τη στιγμή του συμβάντος,με την ύπαρξη του καπνού, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθεί το τηλεχειριστήριο και να χρησιμοποιηθεί συγχρόνως με το σπρώξιμο της πόρτας για να ανοίξει η έξοδος κινδύνου. Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες εργαζομένων που αναφέρουν ότι το γραφείο της διευθύντριας έπιασε πρώτο φωτιά, κάτι που σημαίνει ότι το τηλεχειριστήριο θα είχε καταστραφεί».

Στην έκθεση καταγράφονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκαν τον θάνατο οι τρεις εργαζόμενοι και το πώς προσπάθησαν να διασωθούν οι υπόλοιποι. Εκεί φαίνεται ότι η δυσοσμία από μια τουαλέτα ήταν... σωτήρια! «Συνολικά 14 εργαζόμενοι εξήλθαν από μια μεταλλική πόρτα του 2ου ορόφου που δεν ήταν έξοδος κινδύνου και ήταν τυχαία ανοιχτή για αερισμό της παρακείμενης τουαλέτας λόγω προβλήματος της αποχέτευσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, κρίσιμη θεωρείται στο πόρισμα η έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας. Οπως μνημονεύεται, «η επιχείρηση δεν είχε το απαιτούμενο πιστοποιητικό πυρασφαλείας που εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για την έκδοσή του απαιτείται μελέτη του χώρου, στην οποία θα αναφέρονται τα συγκεκριμένα μέτρα πυρόσβεσης που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Η μελέτη αυτή κανονικά κατατίθεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία προς έγκριση. Μετά την έγκριση ο εργοδότης θα έπρεπε να καλέσει την Πυροσβεστική να ελέγξει αν εφαρμόστηκαν τα μέτρα και να εκδώσει το πιστοποιητικό ασφαλείας για την επιχείρηση».

Κανένας τους δεν γνώριζε από πυρασφάλεια
Η Επιθεώρηση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται στο πόρισμά της και στην ελλιπή εκπαίδευση των εργαζομένων στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών. Οπως σημειώνεται, απαραίτητο είναι «η κατάρτιση από τον εργοδότη σχεδίου διάσωσης-διαφυγής με χάραξη,διευθέτηση οδών διάσωσης και εξόδων κινδύνου, οι οποίες δεν πρέπει να κλειδώνονται.Επιπλέον πρέπει να επιμορφώνονται και να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι πάνω σε θέματα πυρασφαλείας, πυρόσβεσης και εκκένωσης των χώρων, με πραγματοποίηση των ασκήσεων τακτικά». Τονίζεται όμως ότι στην περίπτωση του υποκαταστήματος της Μarfin «όλοι οι εργαζόμενοι που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι δεν είχε γίνει καμιά εκπαίδευση- ενημέρωση- επιμόρφωση και ούτε είχε ποτέ πραγματοποιηθεί κάποιου είδους άσκηση εκκένωσης του κτιρίου. Μόνο μία εργαζομένη ανέφερε ότι είχε γίνει κάποια χρονική στιγμή επίδειξη της χρήσης των πυροσβεστήρων και μία άλλη εργαζόμενη (σ.σ.: στο πόρισμα αναφέρονται τα ονόματά τους) ότι είχαν διανεμηθεί στο προσωπικό ενημερωτικά φυλλάδια για θέματα πυροπροστασίας, χωρίς όμως να θυμάται το πότε.

Πέντε είναι οι ύποπτοι για τον εμπρησμό
Στασιμότητα παρατηρείται στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τους δράστες του εμπρησμού του υποκαταστήματος της Μarfin. Γι΄ αυτό μελετάται να ζητηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών παράταση της προθεσμίας- λήγει στις 5 Νοεμβρίου 2010- για την ολοκλήρωση της έρευνας. Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας έχουν ληφθεί περίπου 60 καταθέσεις και έχουν αναλυθεί εικόνες από 20 κάμερες καταστημάτων και διαχείρισης κυκλοφορίας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι έχουν ζητήσει και την αρωγή του συστήματος νομίμων συνακροάσεων της ΕΥΠ, έχουν καταλήξει στην ταυτότητα πέντε νεαρών ατόμων- τεσσάρων ανδρών και μιας γυναίκας- που απεικονίζονται να συμμετέχουν σε επιθέσεις πριν και μετά τον εμπρησμό του υποκαταστήματος. Παρατηρείται όμως αδυναμία τεκμηρίωσης των κατηγοριών. (Στη φωτογραφία, εκατοντάδες ανθοδέσμες εναπόθεσαν οι Αθηναίοι στον τόπο της τραγωδίας.)

Read more...

ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 17 ΕΜΜΙΣΘΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Μπέλλη
(από την Ημερησία)
Μεταβατικές... αμοιβές πολλών χιλιάδων ευρώ εξακολουθούν να λαμβάνουν οι περισσότεροι από τους πρώην επιτρόπους της Ε.Ε., όπως αποκάλυψε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε...
πλήρη αντίθεση με τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι Βρυξέλλες από τα κράτη-μέλη, η Κομισιόν εξακολουθεί να καταβάλλει υπέρογκα ποσά σε 17 πρώην επιτρόπους και μάλιστα στο πλαίσιο νόμιμης διαδικασίας. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, η διαδικασία προβλέπει τη χορήγηση, για τρία χρόνια, «οικονομικής ενίσχυσης» που κυμαίνεται από το 40% έως το 60% του μισθού του κάθε επιτρόπου ως «βοήθημα» για τη μετάβασή του στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μακράν ο πλέον καλοπληρωμένος είναι ο Ιρλανδός Τσάρλι ΜακKρίβι, πρώην επίτροπος Ανταγωνισμού, ο οποίος φέρεται να λαμβάνει ευρωπαϊκά? κονδύλια ύψους 132.000 ευρώ ετησίως. Η αμοιβή καταβάλλεται κανονικά παρά το γεγονός ότι ο κ. Μακρίβι εργάζεται ήδη στον ιδιωτικό τομέα, ως μέλος του Δ.Σ. της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair, με ετήσιο μισθό που εκτιμάται στα 47.000 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Τζο Μποργκ από τη Μάλτα, πρώην επίτροπο Αλιείας, ο οποίος εργάζεται ήδη στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων Fipra ως σύμβουλος σε ναυτιλιακά θέματα, αλλά λαμβάνει περί τα 11.000 ευρώ το μήνα από την Κομισιόν.
Ο Ιταλός πρώην επίτροπος Δικαιοσύνης Φράνκο Φρατίνι, επίσης, λαμβάνει την «οικονομική ενίσχυση» της Κομισιόν παρότι σήμερα είναι υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Η Πολωνή Ντανούτα Χούμπερ και ο Βέλγος Λουί Μισέλ διετέλεσαν επίτροποι, τώρα είναι ευρωβουλευτές αλλά παραμένουν στο? μισθολόγιο της Κομισιόν. Ακόμη και η νυν πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπσκάιτε, η οποία αποχώρησε από την Κομισιόν τον Ιούλιο του 2009, λαμβάνει το οικονομικό βοήθημα.
Από τους 29 πρώην επιτρόπους της περιόδου 2004-2009, οι δέκα επανήλθαν και συνεχίζουν τη θητεία τους στην Κομισιόν έως το 2014. Από τους υπόλοιπους, όπως βεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροοπής, Μάικλ Μαν, οι 17 έχουν εκμεταλλευτεί την πρόβλεψη για τη «μεταβατική αμοιβή», ενώ μόνον δύο επέλεξαν να απορρίψουν τη... δελεαστική νομοθεσία.
Οο Γκ. Φερχόιγκεν
Ενας εξ αυτών είναι ο Γερμανός πρώην επίτροπος Διεύρυνσης και αργότερα Βιομηχανίας, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος, μόνον λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρησή του από την Κομισιόν, ίδρυσε τη δική του εταιρεία δημοσίων σχέσεων με ειδικότητα στα? ευρωπαϊκά θέματα. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις: «Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις (σ.σ. των πρώην επιτρόπων), όπως η μετάβαση του Τσάρλι Μακρίβι στη Ryanair και της Μ. Κούνεβα στην PNB Paribas προκαλούν σοβαρή ανησυχία. Και με την ίδρυση δικής του εταιρείας συμβούλων, ο Φερχόιγκεν παραβιάζει καταφανώς τους κανόνες», αναφέρει η Συμμαχία για τη Διαφάνεια και τους Κανόνες Ηθικής. Ανησυχίες έχει εκφράσει, πάντως, και η ίδια η Κομισιόν, που φέρεται να μελετά νέο πλαίσιο κανόνων για τους πρώην επιτρόπους.
Read more...

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ...


Έρευνα : Χρήστος Κάτσικας
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τον αριθμό-ρεκόρ των 87.958 έχουν φτάσει οι νέοι και οι νέες που κάνουν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές. Από αυτούς, 52.000 φοιτούν στα 459 προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων, 11.000 στα 26 προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου...
και περίπου 25.000 σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (οι περισσότεροι στο Ηνωμένο Βασίλειο). Παράλληλα, το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 υπολογίζεται ότι ο αριθμός των πτυχιούχων που κατέθεσαν αίτηση για τη διεκδίκηση μιας θέσης στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων ξεπέρασε τις 100.000, καθώς είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο για τις 25 ή 30 θέσεις ενός μεταπτυχιακού προγράμματος να κατατίθενται έως και δεκαπλάσιες αιτήσεις. Για παράδειγμα, μόνο στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο 2009 περίπου 45.000 αιτήσεις και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών περίπου 10.000 αιτήσεις. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλα μεγάλα ιδρύματα της πρωτεύουσας αλλά και της περιφέρειας. Και επειδή η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά, χιλιάδες πτυχιούχοι κάθε χρόνο καταφεύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να πετύχουν την εγγραφή τους σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Μανόλη Δρεττάκη, ανάμεσα στα έτη 2000-2001 και 2008-2009:
Το σύνολο των μεταπτυχιακών φοιτητών διπλασιάστηκε. Σε όλα τα ΑΕΙ σημειώθηκε αύ ξηση και σε ορισμένα ο αριθμός τους πολλαπλασιάστηκε. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (εξαπλασιασμός), Μακεδονίας (σχεδόν πενταπλασιασμός) και Χαροκόπειο και Ιόνιο (τετραπλασιασμός).
Το σύνολο των φοιτητών για μεταπτυχιακό τίτλο (μάστερ) υπερδιπλασιάστηκε. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα Πανεπιστήμια Αιγαίου (δεκαεξαπλασιασμός!), Θεσσαλίας (υπερεπταπλασιασμός). Το σύνολο των φοιτητών για διδακτορικό σημείωσε επίσης αύξηση, αλλά μικρότερη από εκείνη των φοιτητών για μεταπτυχιακό τίτλο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (εξαπλασιασμός), Θράκης (σχεδόν πενταπλασιασμός) και Χαροκόπειο (πενταπλασιασμός).
Εξαιτίας των μεταβολών αυτών σημειώθηκε μια μικρή αποκέντρωση των μεταπτυχιακών φοιτητών από τα ΑΕΙ της Αττικής και (περισσότερη) από τα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης προς εκείνα της λοιπής χώρας. Παρ΄ όλα αυτά, σχεδόν τα 2/3 του συνόλου των μεταπτυχιακών φοιτητών φοιτούσαν (ή ήταν εγγεγραμμένοι) στα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Ενα νέο τοπίο
Είναι πλέον ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι ένα νέο τοπίο έχει δημιουργηθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μια νέα οροφή, της οποίας τα θεμέλια και η γεωγραφική εξάπλωση δημιουργούν σταθερά έναν δεύτερο κύκλο σπουδών. Πρόκειται για μια αναδυόμενη πραγματικότητα, όπου οι προπτυχιακές σπουδές αποτελούν πλέον τον πρώτο κύκλο σπουδών στον οποίο συσσωρεύεται μια χαμηλής ποιότητας μαζική εκπαίδευση, χωρίς πόρους και υποδομές, αποκομμένη αναγκαστικά από το οξυγόνο της βασικής έρευνας και λειτουργικά προσαρμοσμένη στις φθηνότερες και προφανώς αναποτελεσματικότερες μορφές διδασκαλίας. Πάνω από τον πρώτο κύκλο έχει ήδη συγκροτηθεί (και συνεχώς ενισχύεται) ο δεύτερος κύκλος σπουδών, που δεν είναι άλλος από τον «γαλαξία» των μεταπτυχιακών προγραμμάτων με επιλογή φοιτητών και δίδακτρα.

Ουσιαστικά έχουν καθιερωθεί δύο πανεπιστήμια. Ενα προπτυχιακό και ένα πανεπιστήμιο... μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Φτωχαίνει ο πρώτος κύκλος
Την προηγούμενη περίοδο σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα για να δημιουργηθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα αφαιρέθηκαν μαθήματα από τον προπτυχιακό κύκλο (δηλαδή μαθήματα που παλιότερα οι φοιτητές διδάσκονταν πριν από το πτυχίο τους) και μεταφέρθηκαν στο μεταπτυχιακό! Σε άλλες πάλι περιπτώσεις αντιγράφτηκαν μαθήματα του προπτυχιακού κύκλου για να διδάσκονται στον μεταπτυχιακό, με περισσότερες λεπτομέρειες και διαφορετικά συγγράμματα απ΄ ό,τι πριν από το πτυχίο.

Ιδιωτικοποιείται ο δεύτερος κύκλος
Την τελευταία δεκαετία είναι εμφανής μια τάση του κράτους να αποποιείται την ευθύνη για την εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των μεταπτυχιακών σπουδών και μια προσπάθεια λειτουργίας των μεταπτυχιακών με τη λογική της ανταποδοτικότητας. Παράλληλα, τα δίδακτρα- που πολλά από αυτά τα «προγράμματα» έχουν ήδη θεσπίσει- προδιαγράφουν με σαφήνεια τον ρητά ιδιωτικό χαρακτήρα που θα αποκτήσουν οι σπουδές που θα ακολουθούν τον πρώτο κύκλο, ως δεύτερος, μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών, όπως προβλέπει η «διαδικασία της Μπολόνια». Μάλιστα, από το νέο ακαδημαϊκό έτος αναμένεται μείωση του αριθμού των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.
Read more...

5 ΔΙΣ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΕΜΙΡΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ


Ρεπορτάζ : Αριστοτελία Πελώνη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Με τις υπογραφές του Χάρη Παμπούκη και του Αχμάντ Αλ Σαγέντ- δεύτερου στην ιεραρχία μετά τον Εμίρη του Κατάρ- παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου και του Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι επισημοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη οι «αρραβώνες» ενός από τους...
πέντε μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους του κόσμου, του καταριανού Qatar Ιnvestment Αuthority, (QΙΑ) με την Ελλάδα, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.
Το Μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τις επενδύσεις, και τον εκτελεστικό διευθυντή της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ, Αλ Σαγέντ, εκφράζει την πρόθεση των δύο πλευρών για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των ακινήτων, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού και όπως υπογραμμίζεται από κυβερνητικές πηγες δεν είναι δεσμευτικό.
Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ακόμη ότι πρόκειται για την αρχή μιας συνεργασίας ενώ σημείωναν ότι τώρα θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για τις επενδύσεις. Το ενδιαφέρον του Κατάρ προς την Ελλάδα χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Οταν μία κυβέρνηση θέλει, μπορεί να βάλει όρους για δικό της αναπτυξιακό μοντέλο. Ο,τι γίνει θα είναι μέσα στη φιλοσοφία της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης. Θέλουμε το κεφάλαιο να επενδύσει σωστά, και σε ό,τι κάνουμε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος».
Με το Μνημόνιο που υπεγράφη χθες συστήνεται Κοινή Επιτροπή Ελλάδας- Κατάρ (Joint Committee), η οποία θα κάνει τις εισηγήσεις για το ποιες επενδύσεις είναι συμφέρουσες και για τις δύο πλευρές και θα παρακολουθεί τις διαδικασίες. Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής της Επιτροπής τίθεται ο Χάρης Παμπούκης κι από την πλευρά του Κατάρ, ο Αχμάντ Αλ Σαγέντ. Ο υπουργός Επικρατείας είναι άλλωστε αυτός που έκανε όλες τις σχετικές επαφές και συνεννοήσεις για να καταστεί δυνατή η υπογραφή του Μνημονίου, γεγονός που- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- επιβεβαιώνει τον ρόλο του στις στρατηγικές επενδύσεις.
Στις πέντε του κόσμου
Ο κρατικός επενδυτικός όμιλος του Κατάρ (QΙΑ) είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους στον κόσμο- διαχειρίζεται περίπου 60 δισ. δολάρια. Εχει μετοχικό μερίδιο στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury΄s, στην αυτοκινητοβιομηχανία Ρorsche, διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών της γερμανικής Volkswagen, έχει μερίδιο στον χρηματοπιστωτικό όμιλο Credit Suisse, καθώς επίσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο Νasdaq. Διαθέτει μόνο στη Γαλλία επενδύσεις σε ακίνητα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη, φλερτάρει με τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Γαλλίας κι έχει αγοράσει την αλυσίδα καταστημάτων Ηarrods. Το 2009 η QΙΑ αγόρασε το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο, έκτασης 225.000 τετραγωνικών μέτρων, ακίνητα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην Αγγλία, το Τατζικιστάν, ενεργειακές μονάδες στην Κίνα και ξενοδοχεία 75 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κούβα. Ακόμη, έχει επενδύσει σε μονάδες καθαρής ενέργειας στην Αγγλία περίπου 400 εκατ. δολάρια.

Στους Ελληνες της Διασποράς
Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε δεξίωση στο γενικό προξενείο της Νέας Υόρκης, απηύθυνε πρόσκληση στον Ελληνισμό της Διασποράς να στηρίξει το νέο ομολόγο που θα εκδόσει το Δημόσιο. «Καλούμε όλους τους Ελληνες και όλο τον Ελληνισμό της Διασποράς στο μέτρο του δυνατού, στο μέτρο των δικών σας δυνατοτήτων, ζητούμε τη συμβολή σας που ξέρουμε ότι υπάρχει, ξέρουμε τη στήριξη που μας δίνετε καθημερινά όταν μιλάτε με συμπολίτες σας εδώ στην Αμερική, αλλά και τη στήριξη που παρέχετε είτε με τον τουρισμό είτε ακόμη και τώρα που θα έχουμε ένα ομόλογο της διασποράς», υπογράμμισε.

Read more...

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2011 Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ


Το υπουργείο Οικονομικών μεταθέτει για τα τέλη του επόμενου έτους την πλήρη εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, καθώς εκτιμά πως χρειάζεται αρκετός χρόνος για να προετοιμασθεί το σύστημα επιστροφής της διαφοράς του φόρου στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμούΟ Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης δήλωσε χθες πως αποµακρύνεται και το ενδεχόµενο εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρµανσης και κίνησης...
Αν και η Κυβέρνηση θεωρεί δίκαιο και επιβεβλημένο το μέτρο, ωστόσο αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να το εφαρμόσει άμεσα και πως θα χρειαστεί προετοιμασία τουλάχιστον ενός έτους, ώστε η εξίσωση να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο. Η εφαρμογή του μέτρου θα προσφέρει στον προϋπολογισμό 2011 ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 800 εκατ. ευρώ.Για να μην θιγούν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες το υπουργείο εξετάζει τρόπους καταβολής ειδικής ενίσχυσης στους ανέργους, στους πολύτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες και γενικά σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο. Ειδική ρύθμιση αναμένεται και για τους αγρότες, ώστε να μην υπάρχει μετακύλιση του υψηλότερου κόστος της αγροτικής παραγωγής στην λιανική.Αλλαγές θα γίνουν και στο σύστημα Ήφαιστος που σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλα τα στάδια από τον εκτελωνισμό μέχρι την παράδοση στον τελικό καταναλωτή, αλλά δεν μπόρεσε από την θέσπιση του το 2008 μέχρι σήμερα να λειτουργήσει με επιτυχία.Τέλος, η εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο που εκτιμάται ότι στερεί έσοδα 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και άρα θα λύσει τον γρίφο εξεύρεσης πρόσθετων εσόδων το 2011 που επιτάσσει το Μνημόνιο.

Read more...

“Η Τρόικα ήθελε να κλείσει την Αγροτική Τράπεζα”!

Ανάβει φωτιές δήλωση – σοκ του Κ. Σκανδαλίδη


http://img.protothema.gr
Πιέσεις της Τρόικας για «κλείσιμο» της Αγροτικής Τράπεζας λόγω καταστρατήγησης του ανταγωνισμού κατήγγειλε σε σημερινή συνέντευξή τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, προκαλώντας σοκ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως αποδεικνύεται και από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που παρουσιάζει το protothema.grο υπουργός του ΠΑΣΟΚ μιλά ανοικτά και ξεκάθαρα για πιέσεις της τρόικας για να κλείσει η ΑΤΕ.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σκανδαλίδης τονίζει πως «η Αγροτική Τράπεζα είναι ένας δημόσιος φορέας που ασχολείται με τους αγρότες και που τους βοηθάει πραγματικά και σήμερα κατηγορείται από την τρόικα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι καταργεί ουσιαστικά τον ανταγωνισμό, ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό. Και ζήτησαν να κλείσει η Αγροτική Τράπεζα».

Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές προθέσεις σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται να διαφοροποιείται από όσα ο πρωθυπουργός έχει τονίσει και να κάνει λόγο για προσπάθεια διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα της ΑΤΕ.

«Αυτή τη στιγμή λοιπόν βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο που εμείς θέλουμε το μεν δημόσιο χαρακτήρα και την εξυγίανση της Τράπεζας να τη συνεχίσουμε για να μπορεί να σταθεί και να συνεχίσει να βοηθάει τον αγροτικό κόσμο με καινούργιους όμως κανόνες, δε θα γίνει μέσα από την κατάργηση του ανταγωνισμού και από την άλλη μεριά, θέλουμε να προστατεύουμε τους αγρότες» υπογραμμίζει. Στη συνέχεια υποστήριξε πως «πείστηκε η τρόικα για το ότι θα καταβληθεί μια προσπάθεια εξυγίανσης της Τράπεζας. Πείσθηκε η Τρόικα, δεν πάει σε πώληση, αυτό μου το είπε ο κ. Πανταλάκης».

Ήδη οι παραπάνω δηλώσεις σήμαναν συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς σύμφωνα με πηγές του protothema.grτόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι με τις δηλώσεις Σκανδαλίδη, καθώς το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Παράλληλα, δυσφορία φαίνεται ότι υπάρχει και προς το πρόσωπο του κ. Πανταλάκη θέσεις του οποίου φέρεται να εξέφρασε ανοικτά σήμερα ο κ. Σκανδαλίδης, μετά και την συνάντηση που οι δύο είχαν την Τρίτη.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όλα αυτά που είπατε είναι καλά και άγια, αλλά εδώ η μικρομεσαία αγροτιά αναστενάζει από τα χρέη προς την ΑΤΕ.
Η ΑΤΕ έκλεισε τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων και οι παραγωγοί αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αδιέξοδο πως θα ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Θα πάρετε κάποια μέτρα και ειδικά από την Αγροτική Τράπεζα θα δοθούν κάποιες περίοδοι χάριτος, γιατί το 72% των αγροτών αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον Τειρεσία, για να βγουν από αυτή την κρίση;
Αλλιώς όχι 11% θα μείνει ο ενεργός αγροτικός πληθυσμός, αλλά μπορεί να φτάσουμε και στον άσσο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, θέτετε θέματα, που έχουν σχέση με τη συνολική πορεία της οικονομίας. Εδώ σε αυτό εμπλέκονται δύο πράγματα.
Μου λέτε τι θα γίνει με την Αγροτική Τράπεζα. Η Αγροτική Τράπεζα είναι ένας δημόσιος φορέας που ασχολείται με τους αγρότες και που τους βοηθάει πραγματικά και σήμερα κατηγορείται από την τρόικα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι καταργεί ουσιαστικά τον ανταγωνισμό, ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό. Και ζήτησαν να κλείσει η Αγροτική Τράπεζα.
Δίνει λοιπόν η κυβέρνηση μια μάχη και η Διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, μέσα σ’ αυτή τη συζήτηση που γίνεται αυτή την εποχή, να συντηρήσει κατ' αρχήν αυτό τον αιμοδότη της αγροτιάς. Και μάλιστα να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και για να είναι βιώσιμη παρουσιάζει και σχέδιο η Διοίκησή της, αυτό θα σας το πουν οι ίδιοι γιατί εγώ δεν είμαι επιφορτισμένος προφανώς, απλά επειδή είχα την κουβέντα σας το λέω, και θα παρουσιάσει και σχέδιο για το πώς θα επεκταθεί και πώς θα δώσει την απάντηση αν είναι βιώσιμη.
Μέσα λοιπόν στη βιώσιμη με όρους καθαρά αγοράς, η Τράπεζα έχει τα δάνεια, έχει τις επιχειρήσεις, δεν είναι η «Δωδώνη» που είναι και κερδοφόρα, είναι και ζημιογόνες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που έχουν μπει μέσα πάρα πολύ και που μέχρι τώρα ήταν συνεταιριστικές.. Είναι οι υποθήκες, και αυτό είναι χειρότερο από τα δάνεια. Υποθήκες που έχουν μπει από το σύνολο σχεδόν του αγροτικού κόσμου, που είναι τεράστιες οι υποθήκες.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο που εμείς θέλουμε το μεν δημόσιο χαρακτήρα και την εξυγίανση της Τράπεζας να τη συνεχίσουμε για να μπορεί να σταθεί και να συνεχίσει να βοηθάει τον αγροτικό κόσμο με καινούργιους όμως κανόνες, δε θα γίνει μέσα από την κατάργηση του ανταγωνισμού και από την άλλη μεριά, θέλουμε να προστατεύουμε τους αγρότες.
Και σ’ αυτό, όπου υπάρχει πρόβλημα, θα το αντιμετωπίζουμε επί τόπου, είτε αφορά τα δάνεια, με παρατάσεις, με ρυθμίσεις, με διαδικασίες, ό,τι μπορούμε θα κάνουμε. Αλλά θέλω να ξέρετε σε ποια κατάσταση είναι η Τράπεζα, για να μην παίρνουμε μόνο την πλευρά τη μία γιατί δεν είναι μόνο τα δάνεια που τα πήραν άτοκα και δεν τα επιστρέψουν, είναι ένα εκατομμύριο πράγματα, που λειτουργεί με τραπεζικά κριτήρια. Αυτή δε μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό.
Άρα λοιπόν, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει να πάμε μαζί και οι αγρότες και το Υπουργείο και η Αγροτική Τράπεζα ούτως ώστε τα βήματα να την κρατήσουν στη ζωή και να της δώσουν την προοπτική να συνεχίσει να υποστηρίζει την αγροτική ανάπτυξη. Απάντησα γενικά γιατί γενικότερο ήταν και το ερώτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο πολύ απλά πράγματα για την Αγροτική Τράπεζα κατ' αρχήν: Επειδή θα έρθει ένας διαγωνισμός πιθανότατα, ίσως πολύ πιο σύντομα απ’ όσο θα τρέξουν οι υπόλοιπες εξελίξεις, για την πώλησή της μιλάω, βάσει των συμβούλων, τουλάχιστον αναμένεται μια μελέτη ίσως κι αυτή την εβδομάδα, αν τελικά δεν έχουμε Αγροτική Τράπεζα στο προσκήνιο και η Αγροτική Τράπεζα τελικά βγει από το αγροτικό προσκήνιο, ποια είναι η λύση για τη χρηματοδότηση του τομέα; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Και βέβαια θα ήθελα ν’ ακούσω την άποψή σας αν είστε υπέρ της πρότασης Πανταλάκη.
Το δεύτερο είναι, ποια είναι η τύχη τελικά του ΕΦΕΤ και των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Υπουργείο Γεωργίας ή Υπουργείο Υγείας ή άλλο Υπουργείο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα θέλω να επαναλάβω ότι αυτή την ενημέρωση έχω από τον κ. Πανταλάκη επίσημα, δεν είμαι εγώ ούτε με τον κ Πανταλάκη ούτε με το σχέδιό του ούτε εναντίον του ούτε τίποτα. Υπάρχει μια διαδικασία, δεν τις ξέρετε τις τελευταίες εξελίξεις. Πείστηκε η τρόικα για το ότι θα καταβληθεί μια προσπάθεια εξυγίανσης της Τράπεζας. Πείσθηκε η τρόικα, δεν πάει σε πώληση, αυτό μου το είπε ο κ. Πανταλάκης. Δεν είμαι εγώ που το αποφασίζω, σας λέω απλά για να μη ζυμώνεται πολύ αυτή ή ιστορία. Πρώτο λοιπόν αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει εκτός μικροφώνου) Θα βγει πρώτη είδηση αυτό στα ραδιόφωνα, σε 5 λεπτά θα το ακούσετε..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε παιδιά, τι να σας πω, αυτή είναι δημόσια διατυπωμένη θέση κι από τον κ. Πανταλάκη, γίνεται προσπάθεια να πείσει, ό,τι μπορεί, να εξυγιανθεί η Τράπεζα. Αυτό μου είπε. Γίνεται προσπάθεια και ότι μπορεί να πετύχει αυτή η προσπάθεια. Τι να σας πω τώρα; Βγάλτε το πρώτοι και δημιουργήστε και θέμα. Πρώτη είδηση, σιγά.. Ενημέρωση μου έκανε ο άνθρωπος. Δεν είναι σωστό.
Read more...

Έπιασαν στα πράσα ΟΠΑΠ και υπουργείο να …τζογάρουν!

Έτσι θα σπάσει το μονοπώλιο;



http://img.protothema.gr
Υποτίθεται ότι στην χώρα μας ξεκινά μια διαβούλευση για να ανοίξει η αγορά τυχερών παιχνιδιών, ώστε να αρθεί το κρατικό μονοπώλιο του ΟΠΑΠ με υγιείς όρους ανταγωνισμού.

Ωστόσο το power point της παρουσίασης που θα αποτελέσει τον “μπούσουλα” της διαβούλευσης ανάμεσα στο υπουργείο, τον κρατικό ΟΠΑΠ και τις ιδιωτικές, εγχώριες και ξένες, δείχνει …άλλα!

Κι αυτό γιατί η παρουσίαση που έγινε από τον γενικό γραμματέα αποκρατικοποιήσεων κ. Γιώργο Χριστοδουλάκη αποδεικνύεται, αν κάποιος “ψάξει” τις ιδιότητες που συνοδεύουν ένα τέτοιο έγγραφο, ότι έχει συνταχθεί από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ, ο οποίος υποτίθεται ότι θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις με τους ιδιώτες ενδιαφερόμενους τις νέες άδειες στον τζόγο!

Μάλιστα, το συγκεκριμένο power point έχει πρωτοδημιουργηθεί τον Μάιο του …2004 και εμφανίζεται να έχει επικαιροποιηθεί από εργαζόμενο στον ΟΠΑΠ το μεσημέρι της 22ας Σεπτεμβρίου, ημέρα της παρουσίασης...

Άντε, τώρα, να μην μιλήσει ο ανταγωνισμός για σημαδεμένα χαρτιά, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για μια χώρα που καίγεται για επενδύσεις, τις οποίες φέρνει το επιδιωκόμενο άνοιγμα των αγορών…

Κι όλα αυτά όταν η Ελλάδα πληρώνει (ένα ακόμη) πρόστιμο για το ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη η συγκεκριμένη αγορά, με βάση τα κοινοτικώς ισχύοντα! Πρόστιμο που φτάνει τα 32.000 ευρώ την ημέρα…


Read more...

Η Ελλάδα ισως επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του 2011


ΔΝΤ
Αναμένουμε ότι η Ελλάδα "ίσως επιστρέψει στις αγορές μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες", τόνισε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Άτκινσον, η οποία σημείωσε ότι "το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν".

Επισήμανε ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, που έλαβαν χώρα πρόσφατα σε συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ (σσ. το road show του κ. Παπακωνσταντίνου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) "πήγαν καλά", και σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012, αν και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της επιτρέπει να μείνει εκτός αγορών για μεγαλύτερο διάστημα.

Η κ. Άτκινσον ανέφερε επίσης ότι η αποστολή της Τρόικας το καλοκαίρι και η ενδιάμεση αποτίμηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα για τον προϋπολογισμό, επιβεβαίωσαν ότι όλα κινούνται στον δρόμο που είχε χαραχθεί.




Read more...

Γ. Παπανδρέου : Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα, με αξιόπιστη κυβέρνηση...


Γ. Παπανδρέου
Τη συνολική εικόνα που οδήγησε στην οικονομική κρίση, αλλά συνάμα και την αλληλεξάρτηση του χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού κλίματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, παρουσίασε με αρκετά στοιχεία και παραδείγματα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε (ώρα Ελλάδας) στο «World Leadership Forum 2010» που διοργάνωσε το Foreign Policy Association, σε ξενοδοχείο του Μανχάταν.

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο πρόβλημα δικό μας, κι αυτό διαφάνηκε από τις εξελίξεις». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. «Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα, με αξιόπιστη κυβέρνηση που εργάζεται με αποφασιστικότητα στο δρόμο της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία που καταγράφουν τη βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη μείωση του ελλείμματος και δίνοντας παράλληλα επιχειρήματα για τις δυνατότητες ενίσχυσης αναπτυξιακών και παραγωγικών τομέων.

«Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα ήταν «η φτωχή διαχείριση» αναλύοντας τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, όπως τα «βαθιά πλοκάμια της διαφθοράς» και επιμένοντας σε «αλλαγές πρακτικών».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους κρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου», προσθέτοντας ότι «αλλάζουν οι πρακτικές διακυβέρνησης και η πολιτική μας κουλτούρα. Η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η λογοδοσία αποτελούν τον πυρήνα των αλλαγών αυτών», τόνισε με έμφαση, επαναλαμβάνοντας ότι «η χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, ούτε και για την Ευρώπη».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, σημειώνοντας ότι «ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή» και «επιδιώκουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που θα επιφέρει νέα έσοδα. Επιδιώκουμε επίσης τη μείωση της φορολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις».

Μιλώντας για τις τράπεζες είπε ότι διαθέτουμε ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι γενικώς υγιές. «Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών», τόνισε. «Οι τράπεζες ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες». Επίσης, διατύπωσε την άποψη ότι δεν πρέπει οι χρηματαγορές να «δημοσιοποιούνται ή να υπερτιμούνται» στους ρόλους τους, αλλά να αντιμετωπίζονται στην αληθινή τους διάσταση.

Στη συνέχεια, εξέφρασε σιγουριά ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα εξέλθουν ισχυρότερες από την κρίση, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα είναι ένα «μεγάλο τεστ». Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης και για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου, αναπτύσσοντας τις απόψεις του για την πράσινη ανάπτυξη και την καινούρια τεχνολογία.

Αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα της Ευρώπης κατέγραψε και ορισμένα «αρνητικά φαινόμενα» που «δεν έχουν θέση» στις κοινωνίες μας, όπως η ξενοφοβία, ο φόβος για τους Μουσουλμάνους και ο αντισημιτισμός και γενικά ο ρατσισμός.

Στο γεύμα παρέστησαν προσωπικότητες του πολιτικού και οικονομικού κόσμου, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο επίτιμος πρόεδρος του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τζον Μπραδήμας και αρκετοί άλλοι.

ΑΠΕ




Read more...

TO 50% TΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΑΝΑΠΟΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Online
Πέντε Ρουμάνοι στους δέκα εκτιμούν ότι η ζωή στη Ρουμανία ήταν καλύτερη υπό το κομμουνιστικό καθεστώς απ' ότι σήμερα σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Πέμπτη και η οποία αποκαλύπτει μια «μάλλον θετική» αντίληψη του πληθυσμού για την εποχή εκείνη...


«Οι μισοί από τους ερωτηθέντες λένε πως η ζωή στη Ρουμανία ήταν καλυτερη πριν από το Δεκέμβριο του 1989 [όταν έπεσε ο κομμουνισμός], ενώ το 23% θεωρεί ότι ήταν χειρότερη και το 14% πως ήταν παρόμοια» διευκρινίζει το ρουμανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού και Μνήμης της Εξορίας (IICCMER) που δημοσιεύει αυτή τη δημοσκόπηση σε συνεργασία με το ινστιτούτο CSOP.

Το Ινστιτούτο Έρευνας υπογραμμίζει πως η έρευνα «δεν μπορεί να αναγνωσθεί μονομερώς ως ένδειξη και μόνο μιας νοσταλγίας για το κομουνιστικό καθεστώς».

Η οικονομική κρίση που πλήττει αυτή τη στιγμή τη Ρουμανία είναι επίσης ένα «εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο» που εξηγεί αυτά τα αποτελέσματα, επισημαίνει το ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν πως η ζωή ήταν καλύτερη υπό τον κομμουνισμό είναι η ασφάλεια της εργασίας (62%), το βιοτικό επίπεδο (26%) και η πρόσβαση στην ιδιοκτησία (19%).

Οι ερευνητές διευκρίζουν ότι η Ρουμανία βρίσκεται εντός των πλαισίων του ανατολικοευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά την αντίληψη γι' αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009, το 72% των Ούγγρων πίστευε ότι το παρόν ήταν χειρότερο από την κομμουνιστική περίοδο και την ίδια γνώμη είχε το 62% των Βουλγάρων και των Ουκρανών.

Read more...

ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ


Την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών, οι οποίοι παραμένουν για μια ακόμη ημέρα στις εθνικές οδούς. Με έγγραφό του προς την αστυνομία, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας, ζητεί να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι οδηγοί επιχειρήσουν να κλείσουν τον δρόμο ή να παρακωλύσουν τις συγκοινωνίες...


Από το πρωί περίπου 250 οδηγοί φορτηγών έχουν παρατάξει σε διάφορα σημεία του νομού Θεσσαλονίκης τα οχήματά τους, χωρίς όμως να κλείνουν το δρόμο.

Έκλεισαν το δρόμο

Διαφορετική είναι η εικόνα σε άλλα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων έκλεισαν για λίγα λεπτά την Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης.

Μέχρι την Παρασκευή, οπότε έχει προγραμματιστεί η πανελλήνια γενική συνέλευση των εκπροσώπων του κλάδου, οι μεταφορείς έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στους δρόμους.

Γύρω από την Αττική βρίσκονται παρατεταγμένα σε 18 σημεία περίπου 800 οχήματα, ενώ ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη.

Σχέδιο για να μην δημιουργηθούν προβλήματα

Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς.

Υπάρχει έτοιµο σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρµογή ακόµα και σήµερα, σε περίπτωση κατά την οποία οι ιδιοκτήτες των φορτηγών και βυτιοφόρων συνεχίσουν τους αποκλεισµούς των δρόµων και την αποχή από το έργο του εφοδιασµού της αγοράς µε καύσιµα και προϊόντα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, µεταξύ άλλων, τη σταδιακή αποµάκρυνση των φορτηγών από τους δρόµους παρουσία εισαγγελέων και την παραποµπή στο Αυτόφωρο όσων αρνούνται να συµµορφωθούν µε τις υποδείξεις της Αστυνοµίας.

Επίσης, στο εξής οι αυτοκινητιστές που θα αρνούνται να εκτελούν δροµολόγια θα παραπέµπονται στις αρµόδιες επιτροπές των νοµαρχιών, οι οποίες θα αποφασίζουν ακόµα και για την αφαίρεση των αδειών τους.

Read more...