(από την Ημερησία)
Μεταβατικές... αμοιβές πολλών χιλιάδων ευρώ εξακολουθούν να λαμβάνουν οι περισσότεροι από τους πρώην επιτρόπους της Ε.Ε., όπως αποκάλυψε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε...
πλήρη αντίθεση με τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι Βρυξέλλες από τα κράτη-μέλη, η Κομισιόν εξακολουθεί να καταβάλλει υπέρογκα ποσά σε 17 πρώην επιτρόπους και μάλιστα στο πλαίσιο νόμιμης διαδικασίας. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, η διαδικασία προβλέπει τη χορήγηση, για τρία χρόνια, «οικονομικής ενίσχυσης» που κυμαίνεται από το 40% έως το 60% του μισθού του κάθε επιτρόπου ως «βοήθημα» για τη μετάβασή του στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μακράν ο πλέον καλοπληρωμένος είναι ο Ιρλανδός Τσάρλι ΜακKρίβι, πρώην επίτροπος Ανταγωνισμού, ο οποίος φέρεται να λαμβάνει ευρωπαϊκά? κονδύλια ύψους 132.000 ευρώ ετησίως. Η αμοιβή καταβάλλεται κανονικά παρά το γεγονός ότι ο κ. Μακρίβι εργάζεται ήδη στον ιδιωτικό τομέα, ως μέλος του Δ.Σ. της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair, με ετήσιο μισθό που εκτιμάται στα 47.000 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Τζο Μποργκ από τη Μάλτα, πρώην επίτροπο Αλιείας, ο οποίος εργάζεται ήδη στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων Fipra ως σύμβουλος σε ναυτιλιακά θέματα, αλλά λαμβάνει περί τα 11.000 ευρώ το μήνα από την Κομισιόν.
Ο Ιταλός πρώην επίτροπος Δικαιοσύνης Φράνκο Φρατίνι, επίσης, λαμβάνει την «οικονομική ενίσχυση» της Κομισιόν παρότι σήμερα είναι υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Η Πολωνή Ντανούτα Χούμπερ και ο Βέλγος Λουί Μισέλ διετέλεσαν επίτροποι, τώρα είναι ευρωβουλευτές αλλά παραμένουν στο? μισθολόγιο της Κομισιόν. Ακόμη και η νυν πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπσκάιτε, η οποία αποχώρησε από την Κομισιόν τον Ιούλιο του 2009, λαμβάνει το οικονομικό βοήθημα.
Από τους 29 πρώην επιτρόπους της περιόδου 2004-2009, οι δέκα επανήλθαν και συνεχίζουν τη θητεία τους στην Κομισιόν έως το 2014. Από τους υπόλοιπους, όπως βεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροοπής, Μάικλ Μαν, οι 17 έχουν εκμεταλλευτεί την πρόβλεψη για τη «μεταβατική αμοιβή», ενώ μόνον δύο επέλεξαν να απορρίψουν τη... δελεαστική νομοθεσία.
Οο Γκ. Φερχόιγκεν
Ενας εξ αυτών είναι ο Γερμανός πρώην επίτροπος Διεύρυνσης και αργότερα Βιομηχανίας, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος, μόνον λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρησή του από την Κομισιόν, ίδρυσε τη δική του εταιρεία δημοσίων σχέσεων με ειδικότητα στα? ευρωπαϊκά θέματα. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις: «Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις (σ.σ. των πρώην επιτρόπων), όπως η μετάβαση του Τσάρλι Μακρίβι στη Ryanair και της Μ. Κούνεβα στην PNB Paribas προκαλούν σοβαρή ανησυχία. Και με την ίδρυση δικής του εταιρείας συμβούλων, ο Φερχόιγκεν παραβιάζει καταφανώς τους κανόνες», αναφέρει η Συμμαχία για τη Διαφάνεια και τους Κανόνες Ηθικής. Ανησυχίες έχει εκφράσει, πάντως, και η ίδια η Κομισιόν, που φέρεται να μελετά νέο πλαίσιο κανόνων για τους πρώην επιτρόπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου