Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

“Η Τρόικα ήθελε να κλείσει την Αγροτική Τράπεζα”!

Ανάβει φωτιές δήλωση – σοκ του Κ. Σκανδαλίδη


http://img.protothema.gr
Πιέσεις της Τρόικας για «κλείσιμο» της Αγροτικής Τράπεζας λόγω καταστρατήγησης του ανταγωνισμού κατήγγειλε σε σημερινή συνέντευξή τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, προκαλώντας σοκ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως αποδεικνύεται και από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που παρουσιάζει το protothema.grο υπουργός του ΠΑΣΟΚ μιλά ανοικτά και ξεκάθαρα για πιέσεις της τρόικας για να κλείσει η ΑΤΕ.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σκανδαλίδης τονίζει πως «η Αγροτική Τράπεζα είναι ένας δημόσιος φορέας που ασχολείται με τους αγρότες και που τους βοηθάει πραγματικά και σήμερα κατηγορείται από την τρόικα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι καταργεί ουσιαστικά τον ανταγωνισμό, ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό. Και ζήτησαν να κλείσει η Αγροτική Τράπεζα».

Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές προθέσεις σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται να διαφοροποιείται από όσα ο πρωθυπουργός έχει τονίσει και να κάνει λόγο για προσπάθεια διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα της ΑΤΕ.

«Αυτή τη στιγμή λοιπόν βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο που εμείς θέλουμε το μεν δημόσιο χαρακτήρα και την εξυγίανση της Τράπεζας να τη συνεχίσουμε για να μπορεί να σταθεί και να συνεχίσει να βοηθάει τον αγροτικό κόσμο με καινούργιους όμως κανόνες, δε θα γίνει μέσα από την κατάργηση του ανταγωνισμού και από την άλλη μεριά, θέλουμε να προστατεύουμε τους αγρότες» υπογραμμίζει. Στη συνέχεια υποστήριξε πως «πείστηκε η τρόικα για το ότι θα καταβληθεί μια προσπάθεια εξυγίανσης της Τράπεζας. Πείσθηκε η Τρόικα, δεν πάει σε πώληση, αυτό μου το είπε ο κ. Πανταλάκης».

Ήδη οι παραπάνω δηλώσεις σήμαναν συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς σύμφωνα με πηγές του protothema.grτόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι με τις δηλώσεις Σκανδαλίδη, καθώς το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Παράλληλα, δυσφορία φαίνεται ότι υπάρχει και προς το πρόσωπο του κ. Πανταλάκη θέσεις του οποίου φέρεται να εξέφρασε ανοικτά σήμερα ο κ. Σκανδαλίδης, μετά και την συνάντηση που οι δύο είχαν την Τρίτη.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όλα αυτά που είπατε είναι καλά και άγια, αλλά εδώ η μικρομεσαία αγροτιά αναστενάζει από τα χρέη προς την ΑΤΕ.
Η ΑΤΕ έκλεισε τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων και οι παραγωγοί αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αδιέξοδο πως θα ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Θα πάρετε κάποια μέτρα και ειδικά από την Αγροτική Τράπεζα θα δοθούν κάποιες περίοδοι χάριτος, γιατί το 72% των αγροτών αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον Τειρεσία, για να βγουν από αυτή την κρίση;
Αλλιώς όχι 11% θα μείνει ο ενεργός αγροτικός πληθυσμός, αλλά μπορεί να φτάσουμε και στον άσσο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, θέτετε θέματα, που έχουν σχέση με τη συνολική πορεία της οικονομίας. Εδώ σε αυτό εμπλέκονται δύο πράγματα.
Μου λέτε τι θα γίνει με την Αγροτική Τράπεζα. Η Αγροτική Τράπεζα είναι ένας δημόσιος φορέας που ασχολείται με τους αγρότες και που τους βοηθάει πραγματικά και σήμερα κατηγορείται από την τρόικα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι καταργεί ουσιαστικά τον ανταγωνισμό, ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό. Και ζήτησαν να κλείσει η Αγροτική Τράπεζα.
Δίνει λοιπόν η κυβέρνηση μια μάχη και η Διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, μέσα σ’ αυτή τη συζήτηση που γίνεται αυτή την εποχή, να συντηρήσει κατ' αρχήν αυτό τον αιμοδότη της αγροτιάς. Και μάλιστα να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και για να είναι βιώσιμη παρουσιάζει και σχέδιο η Διοίκησή της, αυτό θα σας το πουν οι ίδιοι γιατί εγώ δεν είμαι επιφορτισμένος προφανώς, απλά επειδή είχα την κουβέντα σας το λέω, και θα παρουσιάσει και σχέδιο για το πώς θα επεκταθεί και πώς θα δώσει την απάντηση αν είναι βιώσιμη.
Μέσα λοιπόν στη βιώσιμη με όρους καθαρά αγοράς, η Τράπεζα έχει τα δάνεια, έχει τις επιχειρήσεις, δεν είναι η «Δωδώνη» που είναι και κερδοφόρα, είναι και ζημιογόνες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που έχουν μπει μέσα πάρα πολύ και που μέχρι τώρα ήταν συνεταιριστικές.. Είναι οι υποθήκες, και αυτό είναι χειρότερο από τα δάνεια. Υποθήκες που έχουν μπει από το σύνολο σχεδόν του αγροτικού κόσμου, που είναι τεράστιες οι υποθήκες.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο που εμείς θέλουμε το μεν δημόσιο χαρακτήρα και την εξυγίανση της Τράπεζας να τη συνεχίσουμε για να μπορεί να σταθεί και να συνεχίσει να βοηθάει τον αγροτικό κόσμο με καινούργιους όμως κανόνες, δε θα γίνει μέσα από την κατάργηση του ανταγωνισμού και από την άλλη μεριά, θέλουμε να προστατεύουμε τους αγρότες.
Και σ’ αυτό, όπου υπάρχει πρόβλημα, θα το αντιμετωπίζουμε επί τόπου, είτε αφορά τα δάνεια, με παρατάσεις, με ρυθμίσεις, με διαδικασίες, ό,τι μπορούμε θα κάνουμε. Αλλά θέλω να ξέρετε σε ποια κατάσταση είναι η Τράπεζα, για να μην παίρνουμε μόνο την πλευρά τη μία γιατί δεν είναι μόνο τα δάνεια που τα πήραν άτοκα και δεν τα επιστρέψουν, είναι ένα εκατομμύριο πράγματα, που λειτουργεί με τραπεζικά κριτήρια. Αυτή δε μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό.
Άρα λοιπόν, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει να πάμε μαζί και οι αγρότες και το Υπουργείο και η Αγροτική Τράπεζα ούτως ώστε τα βήματα να την κρατήσουν στη ζωή και να της δώσουν την προοπτική να συνεχίσει να υποστηρίζει την αγροτική ανάπτυξη. Απάντησα γενικά γιατί γενικότερο ήταν και το ερώτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο πολύ απλά πράγματα για την Αγροτική Τράπεζα κατ' αρχήν: Επειδή θα έρθει ένας διαγωνισμός πιθανότατα, ίσως πολύ πιο σύντομα απ’ όσο θα τρέξουν οι υπόλοιπες εξελίξεις, για την πώλησή της μιλάω, βάσει των συμβούλων, τουλάχιστον αναμένεται μια μελέτη ίσως κι αυτή την εβδομάδα, αν τελικά δεν έχουμε Αγροτική Τράπεζα στο προσκήνιο και η Αγροτική Τράπεζα τελικά βγει από το αγροτικό προσκήνιο, ποια είναι η λύση για τη χρηματοδότηση του τομέα; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Και βέβαια θα ήθελα ν’ ακούσω την άποψή σας αν είστε υπέρ της πρότασης Πανταλάκη.
Το δεύτερο είναι, ποια είναι η τύχη τελικά του ΕΦΕΤ και των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Υπουργείο Γεωργίας ή Υπουργείο Υγείας ή άλλο Υπουργείο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα θέλω να επαναλάβω ότι αυτή την ενημέρωση έχω από τον κ. Πανταλάκη επίσημα, δεν είμαι εγώ ούτε με τον κ Πανταλάκη ούτε με το σχέδιό του ούτε εναντίον του ούτε τίποτα. Υπάρχει μια διαδικασία, δεν τις ξέρετε τις τελευταίες εξελίξεις. Πείστηκε η τρόικα για το ότι θα καταβληθεί μια προσπάθεια εξυγίανσης της Τράπεζας. Πείσθηκε η τρόικα, δεν πάει σε πώληση, αυτό μου το είπε ο κ. Πανταλάκης. Δεν είμαι εγώ που το αποφασίζω, σας λέω απλά για να μη ζυμώνεται πολύ αυτή ή ιστορία. Πρώτο λοιπόν αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει εκτός μικροφώνου) Θα βγει πρώτη είδηση αυτό στα ραδιόφωνα, σε 5 λεπτά θα το ακούσετε..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε παιδιά, τι να σας πω, αυτή είναι δημόσια διατυπωμένη θέση κι από τον κ. Πανταλάκη, γίνεται προσπάθεια να πείσει, ό,τι μπορεί, να εξυγιανθεί η Τράπεζα. Αυτό μου είπε. Γίνεται προσπάθεια και ότι μπορεί να πετύχει αυτή η προσπάθεια. Τι να σας πω τώρα; Βγάλτε το πρώτοι και δημιουργήστε και θέμα. Πρώτη είδηση, σιγά.. Ενημέρωση μου έκανε ο άνθρωπος. Δεν είναι σωστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: