Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Κατσέλη: Προωθείται η δημιουργία «κοινωνικών ΚΕΠ»


Στο τρίπτυχο Βιώσιμη Ανάπτυξη-Απασχόληση-Κοινωνική Συνοχή επικεντρώνεται η κυβέρνηση, προκειμένου να προωθηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά οι δράσεις και οι πολιτικές, για να βγει η χώρα από την κρίση, ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κρήτης, με θέμα «Συζήτηση για την Ανεργία και τις Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης».

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθεί τη δημιουργία «κοινωνικών ΚΕΠ», μέσω αναδιοργάνωσης υφιστάμενων αποκεντρωμένων δομών, προκειμένου η ενημέρωση, εξυπηρέτηση και στήριξη, των πολιτών να γίνεται από οργανωμένες υπηρεσίες μιας στάσης.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, η κ. Λ. Κατσέλη προανήγγειλε τη δημιουργία νέων προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης, κοινωνικής ένταξης και προστασίας του πραγματικού εισοδήματος, καθώς και ενίσχυσης ευάλωτων ομάδων. «Ήδη, έχει γίνει το πρώτο βήμα με την ψήφιση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που δίνει μία ανάσα σε συμπολίτες μας, που βρέθηκαν στο κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο», τόνισε η υπουργός.

Στη συνέχεια, η κ. Λ. Κατσέλη αναφέρθηκε στη στήριξη της εργασίας τόσο μέσω των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ όσο και από το νέο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα υλοποιηθεί, στο άμεσο μέλλον.

«Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αρχή της ανάκαμψης αναμένεται στο τέλος του 2011. Επομένως, λόγω της ύφεσης, μέχρι τότε αναμένεται να υπάρξει αύξηση της ανεργίας. Το στοίχημα για εμάς, λοιπόν, είναι να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, τις ΜμΕ, που δοκιμάζονται, προκειμένου να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και σε δεύτερη φάση να αυξηθούν. Ήδη, υπάρχουν προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπως για την επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών, την επιχορήγηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών, τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Σύντομα, πρόκειται να θεσμοθετήσουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Το νέο Ταμείο θα λειτουργεί με ανακυκλούμενα κεφάλαια, κάνοντας by-pass στο πρόβλημα ρευστότητας, που έχουν οι τράπεζες. Πρόκειται για μικροπιστώσεις και μικροδάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και απευθύνεται σε όσους θέλουν να εργαστούν σε τομείς, που έχουν κοινωνικό όφελος», υπογράμμισε η υπουργός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: