Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Εάν δεν μεταβιβαζόταν στην Πειραιώς, η Αγροτική θα έκλεινε, λέει ο Γ. Προβόπουλος...



Εάν δεν είχε υιοθετηθεί η απόφαση για τη μεταβίβαση της στην Τράπεζα Πειραιώς, η Αγροτική Τράπεζα θα είχε οδηγηθεί σε κλείσιμο και εκκαθάριση, είπε την Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην ... Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως ανέφερε, ορισμένοι εκπρόσωποι της τρόικας θεωρούσαν ότι η τράπεζα έπρεπε να κλείσει, ενώ η άποψη της ΤτΕ (αλλά και της κυβέρνησης) ήταν ότι μια τέτοια λύση θα έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί, ιδιαίτερα για λόγους συστημικής σταθερότητας και κόστους.

Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε αποφασίσει ότι μετά το τέλος Ιουλίου δεν θα μπορούσε να παρέχει ρευστότητα στην ΑΤΕ, διότι η τράπεζα ήταν σημαντικά υποκεφαλαιοποιημένη, δεν ήταν βιώσιμη και δεν υπήρχε προοπτική ο βασικός μέτοχος (σ.σ. δηλαδή το Δημόσιο) να την ανακεφαλαιοποιήσει.

Αν δεν εφαρμόζονταν επομένως τα μέτρα εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διέκοπτε την παροχή ρευστότητας, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, σημείωσε και προσέθεσε ότι μετά η ΑΤΕ θα έκλεινε αμέσως.

Έτσι, «θα είχαμε πάνω από 5.000 ακόμη ανέργους, ενώ θα έπρεπε να ανευρεθούν 14 δισ. ευρώ για την αποζημίωση των καταθετών και άλλα 6,3 δισ. ευρώ για την επιστροφή της ρευστότητας στο Ευρωσύστημα, συνολικά πάνω από 20 δισ. ευρώ» προσέθεσε.

«Δεν ήταν εφικτή η ανακεφαλαιοποίηση»

Η ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ δεν ήταν εφικτή, είπε ο κ. Προβόπουλος, καθώς, «σύμφωνα με το Μνημόνιο, η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα μπορούσε να γίνει με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επειδή η τράπεζα δεν είναι βιώσιμη».

Έπρεπε λοιπόν, επισήμανε, να επιλεγεί μία εκ των δύο λύσεων που απέμεναν. Δηλαδή:

• είτε μεταφορά της υγιούς τράπεζας σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον εκδηλωνόταν ενδιαφέρον,

• είτε η αναδιάρθρωση της τράπεζας υπό καθεστώς μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με στόχο την πώλησή του εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Η επιλογή της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων είναι η καλύτερη, σημείωσε, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, αποτελεί μόνιμη-βιώσιμη λύση σε σύγκριση με την ίδρυση μεταβατικής τράπεζας, όπου θα έπρεπε να εξευρεθεί σύντομα ιδιώτης αγοραστής,

Δεύτερον, δεν απαιτείται κατ’ ανάγκην δραστική μείωση του προσωπικού και του δικτύου, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση της μεταβατικής τράπεζας,

Τρίτον, επιταχύνει την προσαρμογή της εταιρικής κουλτούρας και αναβαθμίζει την αποτελεσματικότητα του μεταβιβαζόμενου υγιούς τμήματος,

Τέταρτον, ενέχει το μικρότερο τελικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη και την ενίσχυση της μελλοντικής κερδοφορίας λόγω συνεργειών,

Πέμπτον, συντρέχει μειωμένος κίνδυνος επιπρόσθετων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης στο μέλλον. Διότι εάν δεν βρισκόταν ενδιαφερόμενος επενδυτής σύντομα να αποκτήσει την μεταβατική τράπεζα, η τελευταία θα χρειαζόταν αργά ή γρήγορα και νέα κεφάλαια,

Τέλος, ενώ το χρηματοδοτικό κόστος εμφανίζεται, εκ πρώτης όψεως, να είναι το ίδιο και στις δύο λύσεις, στην πραγματικότητα το τελικό πραγματικό κόστος θα είναι χαμηλότερο στην περίπτωση της μεταβίβασης.

«Διότι τις συνέργειες που θα επιτευχθούν θα τις καρπωθεί πρωτίστως ο κύριος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς. Που δεν είναι άλλος από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ» υπογράμμισε.

Μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη

Σύμφωνα με την προσωρινή αποτίμηση, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, το χρηματοδοτικό έλλειμμα (δηλαδή η διαφορά μεταξύ στοιχείων ενεργητικού και παθητικού) ανέρχεται σε 6,67 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό διασφαλίζει πλήρως τους καταθέτες που μεταφέρθηκαν στην ανάδοχο τράπεζα, τόνισε και προσέθεσε ότι αυτό το έλλειμμα καλύπτεται από το ΤΧΣ και θα μειωθεί σε βάθος χρόνου κατά περίπου 2,5 δισ ευρώ από τη ρευστοποίηση των μη υγιών στοιχείων ενεργητικού.

Το υγιές τμήμα της ΑΤΕ, προσέθεσε, περιλαμβάνει κυρίως τα ενήμερα δάνεια, τις συμμετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα (πλην leasing), το χαρτοφυλάκιο τίτλων, καθώς και τις καταθέσεις και τις υποχρεώσεις προς το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ).

Υπάρχουν συμμετοχές που δεν μεταβιβάζονται και θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο, είπε ο κ. Προβόπουλος και ως παράδειγμα ανέφερε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, την ΣΕΚΑΠ και τη Δωδώνη, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία για τα μη ενήμερα δάνεια που έχουν ενέχυρο αγροτική γη.

Η αξιολόγηση της προσφοράς της Πειραιώς

Για την αξιολόγηση της μοναδικής προσφοράς ελήφθησαν κυρίως υπόψη οι πιθανές συνέργειες και η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του νέου σχήματος, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.

Με βάση τη μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Πειραιώς, οι συνέργειες εκτιμώνται σε 155 εκατομμύρια ευρώ μετά από φόρους μέσα στην πρώτη τριετία και σε 155 εκατομμύρια ευρώ για κάθε χρονιά μετέπειτα, είπε.

Αυτό σημαίνει ότι αφού υπάρχουν σημαντικές συνέργειες για την Πειραιώς, το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο βασικός της πλέον μέτοχος, θα μπορέσει να ανακτήσει ταχύτερα τα κεφάλαια που έχει τοποθετήσει μέσω του ΤΧΣ, υπογράμμισε..

«Η λύση που επελέγη αποτελούσε επομένως μονόδρομο και προξενεί την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον φορολογούμενο. Αποτελεί τη μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση. Μια λύση που συμβάλλει και στην αναδιάταξη και ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, που έχει ήδη δρομολογηθεί», κατέληξε.
in.gr


Read more...

Στους 655.740 ο συνολικός αριθμός του προσωπικού στο Δημόσιο

Τα στοιχεία του υπουργείου


Τα στοιχεία κατέθεσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης
Τα στοιχεία κατέθεσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε 665.740 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός του προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, που υπηρετούσε έως τις 19 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Από τα στοιχεία, τα οποία διαβιβάστηκαν προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, προκύπτει ότι:

  • Οι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου-δικαστικοί και δημόσιοι λειτουργοί ανέρχονται σε 574.556.
  • Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ανέρχονται σε 54.906
  • Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανέρχονται σε 31.148
  • Οι συμβασιούχοι έργου σε 4.419
  • Οι ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι σε 711
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΘΙΓΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ


Πάνος Παναγιωτόπουλος: Έρχονται νέες περικοπές στο υπουργείο Άμυνας


Πάνος Παναγιωτόπουλος: Έρχονται νέες περικοπές στο υπουργείο Άμυνας
«Αυτές τις ώρες που μιλάμε, καταβάλλεται μια τεράστια και πολύ δύσκολη προσπάθεια για να υπάρξουν και άλλες περικοπές. Όπως επίσης γίνεται μια πολύ δύσκολη προσπάθεια να προσφερθούν ισοδύναμα ώστε να αποφύγουμε την περαιτέρω μείωση των μισθών και των εισοδημάτων των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Έπειτα από την ευρεία Διυπουργική Σύσκεψη που συγκλήθηκε, σήμερα, στο υπουργείο Οικονομικών, με ζητούμενο την έναρξη της διαδικασίας ταχείας αντιμετώπισης του θέματος που έχει προκύψει με τα ναυπηγεία στην Ελλάδα, ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλοντας να συμβάλει αποτελεσματικά στην εθνική προσπάθεια, στην προσπάθεια όλου του ελληνικού λαού για να μπορέσουμε να έχουμε τα απαιτούμενα μέτρα και την απαιτούμενη μείωση των ελλειμμάτων, μέχρι τώρα έχει περικόψει δαπάνες πάνω από 1.650.000.000».

Εν τούτοις, όπως υπογραμμίστηκε στη διάρκεια της συνέντευξης, «όλες αυτές όμως οι προσπάθειες πρέπει να υπηρετούν ταυτόχρονα και έναν στόχο που είναι αμετακίνητος. Να γίνονται περικοπές, να εξοικονομούνται πόροι, αλλά να μην μειώνεται έστω και στο ελάχιστο η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτρεπτική ισχύς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Για να υπάρχει πλήρης εθνική ασφάλεια και πλήρης προστασία της εθνικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αχηγών την Τρίτη θα συμμετάσχει και ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξειδικευθούν οι περικοπές των δαπανών στο υπουργείο Άμυνας.

Read more...

Πρόσθετη επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος Νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς ΔΕΗ από το τέλος υπέρ ΑΠΕ

Πρόσθετη επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ θα φέρει η αναμενόμενη αύξηση κατά 47% του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ) στα 8 ευρώ/Mwh μεσοσταθμικά, από 5,43 ευρώ/Mwh που είναι σήμερα. 

Η αύξηση ενδέχεται να εφαρμοσθεί αναδρομικά από 1ης Αυγούστου και η ανακοίνωση των αποφάσεων αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.

Read more...

AΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΑNDESBLATT ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


«Οι ηγετικές ικανότητες του Αντώνη Σαμαρά υποχρέωσαν Βενιζέλο και Κουβέλη να κάνουν πίσω»


«Οι ηγετικές ικανότητες του Αντώνη Σαμαρά υποχρέωσαν Βενιζέλο και Κουβέλη να κάνουν πίσω»
Δημοσίευμα για τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά φιλοξενεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τονίζοντας ότι με τις «ηγετικές του ικανότητες διαφύλαξε τη στήριξη των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων στις συνομιλίες για τα μέτρα». 
Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα σε ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στην Αθήνα και τις επαφές της τρόικας αναφέρει ότι οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω στις αποφάσεις που ελήφθησαν για το νέο πακέτο μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση.

Η Ηandelsblatt κάνει εκτενή στην συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και την ικανοποίηση που εξέφρασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν.

Read more...

Τι ζητά η Τρόικα από το οικονομικό επιτελείο «Κόψτε από τα υπουργεία, για να αυξηθούν οι δόσεις στο φόρο εισοδήματος»

Πρόσθετες περικοπές από λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων ζητά η Τρόικα, για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να δώσει περισσότερες δόσεις στην πληρωμή των φόρων εισοδήματος και για να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.  

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η Τρόικα δεν ικανοποιήθηκε από τα «δημοσιονομικά ισοδύναμα» που της αντιπρότεινε η κυβέρνηση και πιέζει για μεγαλύτερες περικοπές σε παραγγελίες και προμήθειες του Δημοσίου.

«Η Τρόικα είναι πολύ καλά διαβασμένη, είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στις συσκέψεις.

Τα ταμειακά προβλήματα όμως είναι ήδη ορατά, όπως και στην περίπτωση με τις παραγγελίες των υποβρυχίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Το θέμα εξετάστηκε σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και στην οποία συμμετείχαν ο Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλο, καθώς και εκπροσώπος της ΓΣΕΕ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί έξι μήνες και έχει επιβληθεί εκ περιτροπής απασχόληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η πορεία των παραγγελιών για τα τέσσερα υποβρύχια. Η μία παραγγελία αφορά συντήρηση και οι υπόλοιπες τρεις έχουν σχεδόν πληρωθεί με 2,3 δισ. ευρώ (μένουν μόνο 80 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, οι εργασίες έχουν καθυστερήσει, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία, προκαλώντας και ανησυχίες στο Πολεμικό Ναυτικό για το αν τα υποβρύχια συντηρούνται και φυλάσσονται κανονικά.

Αποφασίστηκε να σταλεί κλιμάκιο του Ναυτικού, που θα εξετάσει την κατάσταση και, αν αποφανθεί πως υπάρχει πρόβλημα, θα ακολουθήσει νέο κλιμάκιο.

Στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη ανέφερε ότι βρέθηκε μία έμμεση λύση πληρωμής, με την οποία φέρεται να είναι σύμφωνη και η ΓΣΕΕ: να κάνουν οι εργαζόμενοι ασφαλιστικά μέτρα στην εταιρεία και να πετύχουν κατάσχεση σε χείρα τρίτων. 

Δηλαδή, τα 80 εκατ. ευρώ που απομένουν να πληρωθούν από το Δημόσιο στην εταιρεία, να δοθούν στους εργαζόμενους με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και την «ανοχή» της κυβέρνησης.

Read more...

Δύο νέες συνάντησεις Σαμαρά με τους Βενιζέλο-Κουβέλη την ερχόμενη εβδομάδα

Αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις


  (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν και την επόμενη εβδομάδα οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας, για να ακολουθήσει μία ακόμα, στις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Επί τάπητος, θέματα αποκρατικοποιήσεων και συγχωνεύσεων στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να «εξειδικευθούν» ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Στα τέλη Αυγούστου ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο και το Παρίσι.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Ξόφλησε» η Αργεντινή τους πολίτες που έχασαν τις οικονομίες τους το 2001...



Η πλέον οδυνηρή -οικονομικά και κοινωνικά- περίοδος στη μεταδικτατορική Αργεντινή έλαβε και επίσημα τέλος την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση κατέβαλε και την... τελευταία δόση του δεκαετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2002, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πολίτες που έχασαν περίπου 66 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, στην οικονομική κρίση του 2001.
Στην ομιλία της ο πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες είπε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θυμίζει την Αργεντινή εκείνης της περιόδου, γνωστή ως «corralito.
TA NEA


Read more...

To παρασκήνιο της διαγραφής Νικολόπουλου ...



Σαμαράς: "Δεν πάει άλλο"...
Ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε από την κοινoβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από μέλος του κόμματος τον βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο. Ηταν στην ουσία μια προαναγγελθείσα διαγραφή από τη στιγμή μάλιστα που... ο βουλευτής συνέχιζε σε σχεδόν καθημερινή βάση να προβαίνει σε... εμπρηστικές δηλώσεις κατά της ηγεσίας του κόμματός του. Η αφορμή για τη διαγραφή ήταν ένα σχόλιο του βουλευτή στο twitter για την επαναδιαπραγμάτευση.

Από τη Νέα Δημοκρατία εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τον Βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο.

Παράλληλα, με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ. Ιωάννη Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή τον Βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της Νέας Δημοκρατίας».


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε ελάχιστα λεπτά μετά τις 10.30 το πρωί, σχεδόν ταυτοχρόνως με την ανάρτηση του κ. Νικολόπουλου στο twitter του. Αμέσως κάλεσε στο γραφείο τους στενούς του συνεργάτες και τους ενημέρωσε για την πρόθεσή του να διαγράψει τελικά τον βουλευτή τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και από μέλος του κόμματος.

«Δεν πάει άλλο»
, φέρεται να δήλωσε.

Κι όταν του επισημάνθηκε το ενδεχόμενο να προσχωρήσει στο κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου και αυτός φέρεται να απάντησε: «Είναι μικρότερο το κακό από το να ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.»
πηγη iefimerida


Read more...

"Ανασύσταση" με ακροατήριο 20 ατόμων...



Ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να πείσει η Ιπποκράτους, που «πανηγύρισε» χθες την επίσκεψη κλιμακίου του στον νομό Κορινθίας. Στην πραγματικότητα όμως τα... 20 -ναι, 20!- στελέχη που βρέθηκαν εκεί είδαν μόνο… θλίψη και ανυπομονούσαν πότε θα τελειώσει το μαρτύριο της… ανασύστασής τους για να φύγουν.

Άσχετα, αν σε ανακοίνωσή της αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, υποστήριζε ότι «το παράδειγμα της Κορινθίας είναι μόνο η αρχή», μιλώντας για ανοιχτές διαδικασίες, κατά τις οποίες εκτιμάται ότι «οι πολίτες θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα», εφόσον πιστεύουν ότι «η λύση θα προέλθει μέσα από την πολιτική, μέσα από την Κεντροαριστερά».

Πάντως, ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ και ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς με 20 άτομα στην πρεμιέρα, Φώφη μου, δεν γίνεται. Κανά μνημόσυνο για καφέ και κονιάκ, ίσως…
matrix24.gr


Read more...

Στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό


Πριν από λίγες μέρες ο Γιούνκερ είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στη Γερμανία για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την Ευρωζώνη
Πριν από λίγες μέρες ο Γιούνκερ είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στη Γερμανία για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την Ευρωζώνη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην Αθήνα αναμένεται τον Αύγουστο ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Γιούνκερ έχει ήδη προγραμματίσει τη μετάβασή του στην Αθήνα για τις 22 Αυγούστου.

Στην Αθήνα, το πρόγραμμά του θα είναι ανάλογο με αυτό που είχε ακολουθήσει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, δύο ημέρες πριν το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις 24 και 25 Αυγούστου σε Παρίσι και Βερολίνο, όπου θα έχει επαφές με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο Μέρκελ.

Η επίσκεψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα κρίνεται εκ των προτέρων εξαιρετικά σημαντική λόγω της χρονικής συγκυρίας και λαμβάνοντας υπόψη ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες είχε έρθει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Εγκαταλείπει» τη Συρία ο Κόφι Ανάν κατακεραυνώνοντας τις διεθνείς δυνάμεις

Αίμα στη μάχη για το Χαλέπι


«Ως απεσταλμένος, δεν μπορώ να θέλω την ειρήνη περισσότερο από τους πρωταγωνιστές, το Συμβούλιο Ασφαλείας ή τη διεθνή κοινότητα»...
«Ως απεσταλμένος, δεν μπορώ να θέλω την ειρήνη περισσότερο από τους πρωταγωνιστές, το Συμβούλιο Ασφαλείας ή τη διεθνή κοινότητα»...   (Φωτογραφία:  Reuters )

Δαμασκός, Συρία
Εν μέσω καθαρού εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, ανακοινώνει ότι παραιτείται από το ρόλο του την 31η Αυγούστου, επικρίνοντας σφοδρά τις διεθνείς δυνάμεις για την αδυναμία τους να ενωθούν στην προσπάθεια τερματισμού της αιματοχυσίας. Ο Κόφι Ανάν δηλώνει φανερά απογοητευμένος και εκνευρισμένος ότι η ειρήνη και ρόλος του υπονομεύονται από τη ρήξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας ανάμεσα στον σινορωσικό πόλο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία στην άλλη πλευρά, που αναλώνονται σε αλληλοκατηγορίες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και εμπορικό κόμβο της Συρίας, με τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ να βομβαρδίζουν συνοικίες, και τους αντάρτες να επιτίθενται σε στρατιωτική βάση-κλειδί του καθεστώτος χρησιμοποιώντας άρμα μάχης που πήραν από τον τακτικό στρατό.

Ο Κόφι Ανάν παραιτείται

Ο τέως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών «υπέγραψε» το διεθνώς υποστηριζόμενο ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία, το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε από καμία εκ των δύο πλευρών και η βία επιδεινώθηκε δραματικά.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη το απόγευμα της Πέμπτης, ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι αναμένει να παραμείνει στο «τραπέζι» το ειρηνευτικό σχέδιο και να συνεχίσει το έργο της Ομάδας Δράσης για τη Συρία, όμως παραδέχθηκε πως ο διάδοχός του ενδέχεται να επιχειρήσει μία διαφορετική προσέγγιση για το ζήτημα.

Ο Ανάν υπογράμμισε ότι ανέλαβε το ρόλο του μεσολαβητή (το Φεβρουάριο του 2011) όταν διαφαινόταν πως η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό της βίας, να επιβάλει μία εκεχειρία και να προωθήσει μία πολιτική μετάβαση.

Όμως, τόνισε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να συνεχίσει όταν το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας δεν παρέχει καμία στήριξη στο ρόλο του, ιδίως εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ των μόνιμων κρατών-μελών.

Φανερά απογοητευμένος, υποστήριξε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί επηρεάστηκε από τις αλληλοκατηγορίες και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Δεν έλαβα όλη την υποστήριξη που άξιζε αυτό το θέμα [...] Υπάρχει διάσταση απόψεων στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας. Όλα αυτά περιπλέκουν το καθήκον μου» είπε στη συνέντευξη Τύπου.

«Ως απεσταλμένος, δεν μπορώ να θέλω την ειρήνη περισσότερο από τους πρωταγωνιστές, περισσότερο από το Συμβούλιο Ασφαλείας ή τη διεθνή κοινότητα» υπογράμμισε.

«Ο κόσμος είναι γεμάτος τρελούς σαν και εμένα. Οπότε, μην εκπλαγείτε εάν ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Γκι-μουν μπορέσει να βρει κάποιον που να κάνει καλύτερη δουλειά από εμένα» είπε ο Ανάν ερωτηθείς εάν θα αναλάβει κάποιος άλλος την αποστολή του.

Την απόφαση του Κόφι Ανάν να μην αποδεχθεί την ανανέωση της εντολής του, που λήγει στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε επίσημα νωρίτερα με «βαθιά λύπη» ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο για να καταλήξουν στο πρόσωπο του νέου ειδικού απεσταλμένου.

Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, επισήμανε ο Μπαν Γκι-μουν, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι «ο συνεχιζόμενος διχασμός στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξελίχθηκε σε εμπόδιο για την διπλωματία, καθιστώντας τη δουλειά του μεσολαβητή πολύ πιο δύσκολη».

Λύπη για την αποχώρηση του Κόφι Ανάν εξέφρασε και η Ρωσία -η οποία έχει μπλοκάρει μαζί με την Κίνα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στο καθεστώς Άσαντ.

«Υποστηρίξαμε πολύ σθεναρά τις προσπάθειες του Κόφι Ανάν. Απομένει ένας μήνας πριν φύγει, και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί όσο αποτελεσματικά υπό αυτέ τις δύσκολες συνθήκες» επισήμανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν.

Αίμα στη μάχη για το Χαλέπι

Σύροι αντάρτες έστρεψαν το πυροβόλο ενός άρματος μάχης που κατέλαβαν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, βομβαρδίζοντας μια αεροπορική βάση που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως επιχειρησιακό κέντρο των ενισχύσεων των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην μάχη για το Χαλέπι.

Από την πλευρά τους, οι τακτικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη συνοικία Σαλαχεντίν στο Χαλέπι με τα πυροβόλα αρμάτων μάχης και με πυροβολικό, όπως και την περιοχή Τελ Ριφάατ, ανάμεσα στο Χαλέπι και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Στην πρωτεύουσα Δαμασκό δυνάμεις κατέλαβαν μια συνοικία και σκότωσαν τουλάχιστον 43 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άοπλους πολίτες, ανέφεραν κάτοικοι και οργανώσεων ακτιβιστών.

Οι μάχες για τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας σηματοδοτούν την ταχεία ολίσθηση της χώρας σε εμφύλιο πόλεμο, 17 μήνες μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων που αποτέλεσαν την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Νωρίτερα την Πέμπτη, μεταδόθηκε από αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή στη CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών να υποστηρίξουν μυστικά τους εξεγερμένους.

Η βία στη Συρία, η οποία έχει ήδη στοιχίσει 18.000 ζωές κατά εκτιμήσεις, επιδεινώνεται. Πάνω από 180 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη: οι 133 ήταν πολίτες, περιλαμβανομένων ανταρτών και πρώην ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας, τουλάχιστον 20 αντάρτες, ενώ οι 45 ήταν μέλη των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Άσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων είναι σχεδόν αδύνατη στο Χαλέπι από το απόγευμα της Τετάρτης, γεγονός που οδηγεί τους αντικαθεστωτικούς και κατοίκους να θεωρούν ότι επίκειται άμεσα η έναρξη μιας γενικευμένης στρατιωτικής επιχείρησης.

Στην Δαμασκό, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι «δεκάδες τρομοκράτες και μισθοφόροι παραδόθηκαν ή σκοτώθηκαν», όταν ο στρατός επιτέθηκε και κατέλαβε τη συνοικία Τζντάιντετ Αρτούζ, ενώ αντίθετα αντικαθεστωτικοί έκαναν λόγο για συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων.

Στο Χαλέπι, μια πόλη που δεν είχε πληγεί ιδιαίτερα από την εξέγερση για ένα μεγάλο διάστημα, η κατάσταση έχει ανατραπεί. Μεγάλο μέρος των κατοίκων του, που φθάνουν τα 2,5 εκατομμύρια, έχουν εγκαταλείψει την πόλη, ενώ όσοι έχουν μείνει σε αυτή βρίσκονται παγιδευμένοι σε πεδία μάχης, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, νερό και φυσικό αέριο, και τα νοσοκομεία και οι κλινικές εκστρατείας πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τους τεράστιους αριθμούς των τραυματιών έπειτα από μια εβδομάδα αδιάκοπων μαχών.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ έκανε σήμερα λόγο για περαιτέρω «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» και ανακοίνωσε ότι στέλνει προμήθειες σε τρόφιμα για έως και 28.000 ανθρώπους. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, στο μεταξύ, εκτίμησε ότι τρία εκατ. Σύροι θα χρειαστούν βοήθεια σε τρόφιμα τους επόμενους 12 μήνες, αφού η σύγκρουση έχει εκμηδενίσει τη συγκομιδή των γεωργικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα συναντήθηκε στο Αμάν με τον βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την άφιξη όλο και μεγαλύτερων αριθμών Σύρων προσφύγων, και εκτίμησε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως οι συνέπειες της κρίσης στη Συρία ενδέχεται να πλήξουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Οι ΗΠΑ «συνεργάζονται πολύ στενά» με τους Ιορδανούς για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους περίπου 150.000 Σύρους που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, διαβεβαίωσε ο Πανέτα.

Τουλάχιστον 276.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από τον Μάρτιο του 2011 και έχουν φθάσει κυρίως στην Ιορδανία, στην Τουρκία και στο Λίβανο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί υποστήριξαν την Τετάρτη ότι η παρουσία «τρομοκρατικών» οργανώσεων στη Συρία αποτελεί «κοινή απειλή», ενώ η Άγκυρα κατήγγειλε την διείσδυση του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στη βόρεια Συρία.

«Οποιαδήποτε απόπειρα από οιαδήποτε βίαιη ομάδα ή οργάνωση να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας θα θεωρηθεί κοινή απειλή που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού», ανέφεραν.

Οι ασκήσεις του τουρκικού στρατού με τη συμμετοχή δεκάδων αρμάτων μάχης και συστοιχιών πυραύλων κοντά στα σύνορα αποτέλεσε μια επίδειξη δύναμης έναντι των Κούρδων ανταρτών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη την Παρασκευή για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Αναζητούνται λύσεις


Φωτογραφία αρχείου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Φωτογραφία αρχείου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ευρεία διυπουργική σύσκεψη συγκαλείται την Παρασκευή το πρωί (10:00) στο υπουργείο Οικονομικών για την κατάσταση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα προβλήματα των εργαζομένων, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου και του προέδρου του Σωματείου «Τρίαινα» Βασίλη Καρακίτσου.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν: Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος και άλλοι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέα συνάντηση Στουρνάρα- τρόικας την Κυριακή για «εξειδίκευση» ορισμένων μέτρων

Επί τάπητος το «πακέτο»


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, την οποία ο Πολ Τόμσεν χαρακτήρισε «εξαιρετική». Επί τάπητος τέθηκαν ο προϋπολογισμός, αλλά και τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια και τη ύθμιση για τις δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, συζήτηση που θα συνεχιστεί στην επόμενη συνάντηση.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και σημείωσαν ότι την Κυριακή το μεσημέρι ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος συζήτησης για τα 11,5 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στο τέλος Αυγούστου, ώστε η τρόικα να συντάξει την έκθεσή της τον Σεπτέμβριο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα στελέχη της τρόικας ήδη γνωρίζουν ορισμένα μέτρα τα οποία εκτιμώνται και θα εκτιμηθούν τις επόμενες τρεις ημέρες. Η εξειδίκευση θα γίνει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ έχουν συνεκτιμηθεί η μελέτη του ΚΕΠΕ και οι προτάσεις των υπουργείων και όποιες άλλες προτάσεις έχουν κατατεθεί για όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Ωστόσο, «η τρόικα ζητά μεγαλύτερη εξειδίκευση από τα υπουργεία κάποιων μέτρων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ισοδύναμα για τις 10 δόσεις

Παράλληλα εκκρεμούν τα ισοδύναμα για το 2012, ώστε να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στα Ειδικά Μισθολόγια, να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις 10 δόσεις για το φόρο εισοδήματος και να εφαρμοστεί η εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων.

Η ύφεση η φετινή και για τα επόμενα χρόνια θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο μακροοικονομικών σεναρίων που θα υπάρξουν (έως το 2016).

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, δεν συζητήθηκαν τα θέματα του ομολόγου που λήγει τον Αύγουστο, ούτε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παρακάλια...



...για να μην τους αφαιρέσει την αστυνομική φρουρά...
Συνεχίζονται οι πιέσεις βουλευτών της ΝΔ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια, ζητώντας του επιτακτικά να μην αφαιρέσει την αστυνομική τους φρουρά.
Ο υπουργός, σύμφωνα με... τον "Ελεύθερο Τύπο",επιμένει στην απόφασή του και διαμηνύει σε όλους ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσες πιέσεις και αν ασκηθούν.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει και η απόφαση να αυξηθεί η δύναμη της συνοριοφυλακής όπου κι εκεί βουλευτές της ΝΔ επικοινωνούν με τον υπουργό ζητώντας να μη μετατεθούν δικά τους παιδιά...


Read more...

Δείπνο με παρασκήνιο στο ΠΑΣΟΚ...



Σκανδαλίδης: "Εντάξει, μπορεί ο Χρυσοχοΐδης να ήταν προκλητικός, αλλά δεν γίνεται και ο πρόεδρος να τσακώνεται τρεις φορές την ημέρα"...

Προβληματισμό στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκαλεί το χθεσινό επεισόδιο μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που σε συνέχεια της «ανταρσίας» έξι βουλευτών -μεταξύ των οποίων ο...Γιώργος Παπανδρέου- που καταψήφισαν χθες τον νόμο για τα ΑΕΙ, εκλαμβάνεται ως θρυαλλίδα εξελίξεων στο κόμμα.

Αργά, χθες το βράδυ, το περιστατικό συζητήθηκε εκτενώς σε «σύναξη» που είχαν σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, όπου και διαμένουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Κώστα Σκανδαλίδη. «Εντάξει, μπορεί ο Χρυσοχοΐδης να ήταν προκλητικός, αλλά δεν γίνεται και ο πρόεδρος να τσακώνεται τρεις φορές την ημέρα, με όποιον συνομιλεί», ήταν το ...κλίμα της συνάντησης, που ανέλαβε να μεταφέρει στον Ευάγγελο Βενιζέλο σε προγραμματισμένη συνάντησή τους σήμερα το πρωί ο κ. Σκανδαλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη «σύναξη» παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης, Γιάννης Δριβελέγκας, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Ντόλιος, Θεόδωρος Παραστατίδης κ.α., και μεταξύ τύρου και αχλαδίου, σχολίαζαν ότι μόνο χθες ο κ.Βενιζέλος τσακώθηκε δύο φορές με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη -μία το μεσημέρι στο γραφείο του, οπότε του είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ τόσο εκείνος όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου και μία το βράδυ, στη Βουλή για τα μέτρα- και μία με τον Γιάννη Στουρνάρα στη σύσκεψη των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. «Από εκεί που είχαμε τον Παπανδρέου που εμφανιζόταν μπροστά του οποιοσδήποτε, του έλεγε ο,τιδήποτε και άκουγε με στωικότητα, πήγαμε στο άλλο άκρο με τον Βενιζέλο να μη σηκώνει κουβέντα» έλεγαν βουλευτές.

Οι ίδιοι πάντως, αναρωτιούνταν πώς γίνεται να μείνει τώρα στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Χρυσοχοΐδης, με κάποιους μάλιστα να θέτουν εαυτούς στη θέση του, λέγοντας πως θα έφευγαν...
real.gr


Read more...

Τους τρέχει...



"Παρουσιάστε αρμ", ήταν η εντολή (μέσω εγκυκλίου) που έδωσε, σαν στρατιωτικό παράγγελμα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος σ´ όλους τους πρέσβεις: «Όλοι βγείτε στους δρόμους, αρχίστε να... φαίνεστε στις χώρες που υπηρετείτε, με άρθρα, με παρεμβάσεις με δηλώσεις, με διαβήματα», τους είπε.
Και να ήταν μονάχα αυτό; Ο υπουργός τους είπε ότι θα αξιολογείται κάθε φορά η επίδοσή τους, ώστε σ´ αυτές τις δύσκολες ώρες οι διπλωμάτες να έχουν τη δική τους συμβολή στην προβολή των θέσεων της χώρας.

"ΒΗΜΑτοδότης"


Read more...