Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Τι ζητά η Τρόικα από το οικονομικό επιτελείο «Κόψτε από τα υπουργεία, για να αυξηθούν οι δόσεις στο φόρο εισοδήματος»

Πρόσθετες περικοπές από λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων ζητά η Τρόικα, για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να δώσει περισσότερες δόσεις στην πληρωμή των φόρων εισοδήματος και για να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.  

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η Τρόικα δεν ικανοποιήθηκε από τα «δημοσιονομικά ισοδύναμα» που της αντιπρότεινε η κυβέρνηση και πιέζει για μεγαλύτερες περικοπές σε παραγγελίες και προμήθειες του Δημοσίου.

«Η Τρόικα είναι πολύ καλά διαβασμένη, είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στις συσκέψεις.

Τα ταμειακά προβλήματα όμως είναι ήδη ορατά, όπως και στην περίπτωση με τις παραγγελίες των υποβρυχίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Το θέμα εξετάστηκε σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και στην οποία συμμετείχαν ο Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλο, καθώς και εκπροσώπος της ΓΣΕΕ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί έξι μήνες και έχει επιβληθεί εκ περιτροπής απασχόληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η πορεία των παραγγελιών για τα τέσσερα υποβρύχια. Η μία παραγγελία αφορά συντήρηση και οι υπόλοιπες τρεις έχουν σχεδόν πληρωθεί με 2,3 δισ. ευρώ (μένουν μόνο 80 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, οι εργασίες έχουν καθυστερήσει, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία, προκαλώντας και ανησυχίες στο Πολεμικό Ναυτικό για το αν τα υποβρύχια συντηρούνται και φυλάσσονται κανονικά.

Αποφασίστηκε να σταλεί κλιμάκιο του Ναυτικού, που θα εξετάσει την κατάσταση και, αν αποφανθεί πως υπάρχει πρόβλημα, θα ακολουθήσει νέο κλιμάκιο.

Στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη ανέφερε ότι βρέθηκε μία έμμεση λύση πληρωμής, με την οποία φέρεται να είναι σύμφωνη και η ΓΣΕΕ: να κάνουν οι εργαζόμενοι ασφαλιστικά μέτρα στην εταιρεία και να πετύχουν κατάσχεση σε χείρα τρίτων. 

Δηλαδή, τα 80 εκατ. ευρώ που απομένουν να πληρωθούν από το Δημόσιο στην εταιρεία, να δοθούν στους εργαζόμενους με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και την «ανοχή» της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: