Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

"Όχι" σε διαδοχή... fast track

Παρέμβαση έξι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ


http://img.protothema.gr/B602170B233B677F1225482AB2283E54.jpg
Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ, όσο ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του, ενισχύοντας την αίσθηση ότι φλερτάρει με την ιδέα της παραμονής του στην προεδρία του κόμματος.
Βουλευτές, που είτε προέρχονται από το «βενιζελικό» μπλοκ, είτε παραμένουν ανένταχτοι ακόμη στην εσωκομματική μάχη, ετοιμάζουν παρέμβαση με κείμενο 11 θέσεων για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ των άλλων ζητούν να υπάρξει ένας σοβαρός απολογισμός της τελευταίας διετίας, μία ουσιαστική πολιτική και ιδεολογική συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ και επίσης η διαδοχή να μην περιοριστεί στην προσωπική αντιπαράθεση των δελφίνων ή σε μία διαδικασία fast track, αλλά να διαρκέσει όσο καιροί χρειαστεί και να συμπεριλάβει την ενεργή κινητοποίηση όλης της βάσης του Κινήματος.

Ακολουθεί το άρθρο - παρέμβαση των Κώστα Καρτάλη, Παναγιώτη Ρήγα, Σοφίας Γιαννακά, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Δημήτρη Καρύδη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, με τίτλο " 10+1 σημεία διαλόγου για το ΠΑΣΟΚ των νέων προκλήσεων και των νέων ιδεών" :

"1. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα προοδευτικό αλλά και πολυσυλλεκτικό. Όμως τα δύο τελευταία χρόνια υπέπεσε σε ένα διπλό λάθος: προσάρμοσε το πολιτικό του πρόγραμμα στο μνημόνιο (αντί δηλαδή για το αντίθετο) και εγκλώβισε ασφυκτικά το κόμμα στην κυβερνητική πολιτική. Το διπλό αυτό λάθος προκάλεσε σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις του με τους πολίτες και αλλοίωσε τη φυσιογνωμία του. Η απόκλισή του από την κοινωνία πήρε τα χαρακτηριστικά μίας κατολίσθησης που συνεχίζεται.

2.ΤΟ ΠΑΣΟΚ αν θέλει να μείνει κόμμα κυβερνητικής ευθύνης, πρέπει να αλλάξει πραγματικά. Αν πάει στις εκλογές ως άδειο κέλυφος ή ως σύνολο τακτικών χειρισμών, η κοινωνία έχει προδιαγράψει την τύχη του. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει άμεσα, και προφανώς πριν τις εθνικές εκλογές, να ξεκινήσει μία συντεταγμένη και καταστατικά κατοχυρωμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του. Σε ιδέες και σε πρόσωπα. Αν όλα γίνουν θεσμικά και συντεταγμένα, δεν κινδυνεύει η συμφωνία στήριξης και το PSI, ούτε η πορεία της Κυβέρνησης για την επιτυχία της οποίας έχουμε άλλωστε δεσμευθεί. Δεν κινδυνεύει ούτε η ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

3.ΣE ΑΥΤΗ την προσπάθεια ανασυγκρότησης, το ΠΑΣΟΚ οφείλει, πρωτίστως, να κάνει μία ειλικρινή αποτίμηση της πορείας του τα δύο τελευταία χρόνια και να αναζητήσει τις ευθύνες για όσα λάθη έγιναν αλλά κυρίως για όσα απαραίτητα δεν έγιναν.

4.ΤΟ ΠΑΣΟΚ οφείλει να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα του. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε οι διαχωριστικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία έγινα σταδιακά δυσδιάκριτες ενώ με τη Αριστερά έντονα διακριτές.

• Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε στη νέα ταυτότητα, άλλωστε δεν έχουμε, όλοι, τον ίδιο ιδεολογικό βηματισμό, ούτε αντιλαμβανόμαστε την κρίση με τον ίδιο τρόπο. Θέλουμε να αποφύγουμε ένα επώδυνο χωρισμό και για αυτό υποστηρίζουμε την ανάγκη μετασχηματισμού του ΠΑΣΟΚ, στην κατεύθυνση των σύγχρονων ευρωπαϊκών κομμάτων. Αυτό θα σήμαινε ένα κοινά συμφωνημένο κορμό κεντροαριστερής πολιτικής πάνω στον οποίο θα αρθρώνονται τάσεις και ιδεολογικές εξειδικεύσεις.

• Δεν μας φοβίζει η απομάκρυνση από τη προτεσταντική (άκαμπτη) δομή των αρχηγικών κομμάτων που έχουμε συνηθίσει. Αυτό που μας φοβίζει είναι η αδρανοποίηση των κομματικών οργάνων, η ταύτιση της Κυβέρνησης με το κόμμα, η σχεδόν παντελής απουσία του πολίτη στη συνδιαμόρφωση των θέσεων, οι αποκλεισμοί των στελεχών που αρθρώνουν μία άλλη άποψη.

5. Ζητάμε να παραμείνει στον πυρήνα της πολιτικής μας, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, ιδίως αυτή την εποχή που η Ευρώπη αναταράσσεται και μαζί κλυδωνίζεται και το μέλλον της χώρας. Όποιοι θεωρούν ότι η χώρα θα γνωρίσει καλύτερες ημέρες έξω από το ευρώ ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγνοούν τη λογική, παίζουν με το μέλλον της χώρας. Διαφωνούμε με τις αντιευρωπαϊκές θέσεις δυνάμεων της αριστεράς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μας ικανοποιεί η ροπή της Ευρώπης προς τον τιμωρητικό διδακτισμό, δηλαδή προς μία δημοσιονομική πειθαρχία που στο βαθμό που δεν τηρείται, συνοδεύεται από ποινές που τελικά τιμωρούν τους λαούς. Αντίθετα αναζητούμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης και των ευκαιριών.

6. ΤΟ ΠΑΣΟΚ οφείλει να παρουσιάσει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας που θα την οδηγήσει στον ευρωπαϊκό κόσμο, στην Ανάπτυξη και θα επιτρέψει να βγούμε από την κρίση με τους ανθρώπους και όχι μόνο με τους αριθμούς. Να δημιουργήσει ευκαιρίες ακόμα και μέσα στην κρίση.

• Γνωρίζουμε ότι οι δανειακές μας υποχρεώσεις περιορίζουν τους βαθμούς ελευθερίας. Όπως και γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν είναι πιο συμφέρον και πιο ζωτικό για τη χώρα, από τη δημοσιονομική της επιβίωση.

• Πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις που είναι ιδεολογικά συνεπείς και πρακτικά εφικτές. Το πρόβλημα άλλωστε δεν ήταν το μνημόνιο αυτό καθεαυτό, ούτε οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν.

• Ηταν η εφαρμογή τους μέσα από οριζόντια μέτρα που οδήγησαν κρίσιμα τμήματα της κοινωνίας στο περιθώριο, συχνά χωρίς τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

• Ηταν η αδυναμία ρήξης με τον λαϊκισμό που υπονομεύει κάθε αξιόπιστη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

7.ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα κινείται από την κατανάλωση στην παραγωγή, χωρίς την αποκλειστική εξάρτηση από την κρατική αρωγή. Συμφωνούμε ότι πρέπει, σταδιακά προφανώς, να σταματήσει η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων.

• Θέλουμε το Κράτος να γίνει επιτελικό ώστε να δοθεί γόνιμος χώρος στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την απαξίωση του δημόσιου τομέα που όταν λειτουργεί σωστά αποτελεί βασικό πυλώνα λειτουργίας και ανάπτυξης.

• Διεκδικούμε την παροχή των δημοσίων αγαθών σε επαρκείς ποσότητες, σε υψηλή ποιότητα και σε μικρό κόστος αλλά και υποστηρίζουμε ότι δημόσια παροχή δεν σημαίνει υποχρεωτικά και δημόσια παραγωγή.

• Υποστηρίζουμε την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα μεταφέρει περισσότερα βάρη στους έχοντες και θα επιτρέψει την προστασία της χαμηλής και μεσαίας τάξης που έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

• Υποστηρίζουμε τις τομές που θα θίξουν τις πελατειακές σχέσεις.
• Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, ανοιχτά πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες που να λειτουργούν. Καμία κατάληψη δε μας βοηθά να λύσουμε τα προβλήματά μας.

• Αναζητούμε εγγυήσεις για τις «δαπάνες του μέλλοντος», την παιδεία, την οικογενειακή πολιτική, την υγεία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την έρευνα.

• Υποστηρίζουμε ένα σύνολο δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων που συναντώνται σε κάθε σύγχρονη Πολιτεία προκειμένου να εξασφαλίσουμε: το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, την πλήρη απασχόληση, τη δια βίου γνώση, το νέο σχολείο, τη νέα πόλη.

8. ΣΕ ΑΥΤΗ τη συγκυρία, χρειάζεται να μιλήσουμε με αλήθεια στους πολίτες, γιατί μόνο μέσα από την αλήθεια καλλιεργείται η ελπίδα. Για αυτό χρειάζεται:

• Να περιγράψουμε με ειλικρίνεια την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να αναλύσουμε χωρίς περιστροφές τις προτεινόμενες λύσεις, επισημαίνοντας το όφελος και το κόστος κάθε λύσης χωριστά.

• Να μη διστάσουμε να υποστηρίξουμε ότι χρειάζονται αρκετά χρόνια – ίσως και μία δεκαετία - για να σταθούμε και πάλι όρθιοι αλλά και να τολμήσουμε να δεσμευθούμε ότι κάθε χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

• Να υπερβούμε τους εκλογικούς κύκλους αντί να εγκλωβιστούμε σε αυτούς.

9. ΕΧΟΥΜΕ την εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές, οι σοσιαλιστές, η κεντροαριστερά και η αριστερά θα διαθέτουν περίπου το 55% των ψήφων. Η νέα αυτή κοινωνική δυναμική είναι η απάντηση της κοινωνίας στην κρίση. Σε αυτή τη νέα κοινωνική δυναμική, που θα αναζητήσει τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Να φέρει κοντά τους πολίτες που πίστεψαν σε μία προοδευτική πολιτική, αλλά που στην πορεία διαψεύστηκαν και απομακρύνθηκαν.

10. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τολμήσει την ανανέωση ιδεών και προσώπων, γιατί η πολιτική χωρίς ανανέωση βαλτώνει. Να συμφωνήσει ότι οι μεγάλες ανατροπές δεν προκύπτουν μέσα από ανέξοδους τακτικισμούς. Να σημάνει την «επανάσταση» των νέων ιδεών και νέων δυνάμεων και να εμπιστευθεί και τις νεότερες γενιές, εγκαταλείποντας την αυστηρή κομματική επετηρίδα, που ορισμένες φορές είναι αυστηρότερη και από αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων.

10+1
ΑΡΚΕΤΟΙ ισχυρίζονται ότι η συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ είναι μία εσωτερική κομματική υπόθεση για την οποία έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε στο μέλλον. Δεν συμφωνούμε. Η δημοκρατία έχει ανάγκη από ισχυρά κόμματα. Ιδίως σε περιόδους κρίσης".

Read more...

Η Ευρώπη κρέμεται από τα χείλη Μέρκελ και Σαρκοζί

Οι τραπεζίτες έκαναν χτες τη δουλειά τους και τώρα…


http://img.protothema.gr/ADD3CA75B4F677F544F0615445FCB015.jpg

Με νωπή ακόμα τη συμφωνία των κεντρικών τραπεζών Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής για την παροχή ρευστότητας στην διεθνή οικονομία, αλλά και την προκαταρκτική συμφωνία των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για ενίσχυση του προσωρινού Ταμείου Στήριξης, η Ευρώπη μπαίνει σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο δεκαήμερο, όπως εξάλλου παραδέχθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, ένα εξαιρετικά σύντομο διάστημα κατά το οποίο οι Ευρωπαίοι πρέπει να κινηθούν τάχιστα «για την ολοκλήρωση και διεκπεραίωση της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ειδάλλως να προετοιμαστούν για μια επερχόμενη οικονομική καταστροφή …

Με την Ιταλία στον προθάλαμο του ΔΝΤ και του Μηχανισμού Στήριξης, το κόστος δανεισμού των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών σε δυσθεώρητα ύψη και τις αγορές να μην δείχνουν διατεθειμένες να δώσουν το παραμικρό περιθώριο ελιγμών στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι κινήσεις των τελευταίων, κυρίως των «πρωταγωνιστών» κρίνονται εξόχως σημαντικές για τη συνέχεια.

Με πρώτη τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία επιμένει να τηρεί μια «σκληρή» στάση, έχοντας θέσει ως βασική της προτεραιότητα να «περάσει», στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, δραστικές αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες «συγκέντρωσης» και «αυστηροποίησης» της οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης της Ένωσης. Το περί ου ο λόγος σχέδιο, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο, προβλέπει μεταξύ άλλων, την δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε ανεξάρτητα (!) ευρωπαϊκά όργανα ακόμα και να απορρίπτει προσχέδια εθνικών προϋπολογισμών, όπως και μια σειρά διαδικασιών και κυρώσεων προκειμένου να διασφαλίζεται πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα τηρούν το χρέος τους εντός ενός ανώτατου ορίου του 60% του ΑΕΠ τους μέσα σε ορίζοντα 20 ετών.

Σε κάθε περίπτωση το Βερολίνο σκληραίνει την στάση του και με βάση τις δηλώσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, όσο και της ίδιας της κυρίας Μέρκελ, δεν προτίθεται καν να συνδέσει τη συμφωνία για την αλλαγή των Συνθηκών με μια ενδεχόμενη συμφωνία για την έκδοση ευρωομολόγων.

Μάλιστα η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός της την Τετάρτη, δήλωσε ότι ακόμα και αν στην Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου γίνει αποδεκτή η πρόταση της Γερμανίας για «αυτόματα» μέτρα σε κάθε χώρα που αποκλίνει από το Σύμφωνο, η ίδια δεν θα δεχθεί ως αντάλλαγμα να παραχωρηθεί το δικαίωμα έκδοσης ευρωομολόγων ή να επιτραπεί στην ΕΚΤ να λειτουργήσει ως «ύστατος δανειστής» στην Ευρωζώνη. Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα παρουσιάσει αναλυτικά το «σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης» και στη γερμανική Βουλή.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φήμες για διαδοχικές «φανερές» και μυστικές συναντήσεις ηγετών για «χάραξη ζωνών» εντός της Ευρωζώνης όπως και οι συναντήσεις – μυστικές και … φανερές – σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ε.Ε. με αντικείμενο συζήτησης το μέλλον όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Στα βρετανικά, γαλλικά και ιταλικά ΜΜΕ κυκλοφορούν ακόμα και φήμες για συνάντηση των πρωθυπουργών ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το σίγουρο είναι ένα: πως μέσα στις επόμενες ώρες θα συναντηθούν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, με τον Γάλλο ηγέτη να επιχειρεί να «πείσει» τον Βρετανό πρωθυπουργό για την αναγκαιότητα αλλαγών στις ευρωσυνθήκες και να αποσπάσει τη στήριξη της Βρετανίας στις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις. Το επιχείρημά του ατράνταχτο: Αν δεν γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις η Ευρωζώνη θα κινδυνεύσει με διάσπαση. Και μια πιθανή κατάρρευση της Ευρωζώνης θα πλήξει σημαντικά τη βρετανική οικονομία.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ως αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να μην βρεθεί η περιβόητη «τελική λύση» στο ευρωπαϊκό οικονομικό πρόβλημα στις 9 Δεκεμβρίου …

Ενός Δεκέμβρη που σε κάθε περίπτωση είναι «καυτός» καθώς οι ημερομηνίες – κλειδιά για τις περαιτέρω εξελίξεις στην Ευρώπη είναι αρκετές.

Ξεκινώντας από την πρώτη κιόλας ημέρα του Δεκέμβρη, όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την ετήσια έκθεση της τράπεζας για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Την ίδια ημέρα διενεργούνται κρίσιμες δημοπρασίες ομολόγων σε Ισπανία και Γαλλία.

Σαρκοζί και Μέρκελ θα έχουν την τελευταία ευκαιρία να «επικαιροποιήσουν» το σχέδιό τους για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση στις 7 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την επομένη, 8 Δεκεμβρίου, αναμένεται νέα μείωση επιτοκίων (στο 1%) στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ και φυσικά στις 9 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής …


Read more...

Νέο πολυνομοσχέδιο-σοκ για τα εισοδήματα

Κυβερνητική επιτροπή για τις τελευταίες εκκρεμότητες της 6ης δόσης


http://img.protothema.gr/14118FDBE02CC6FCB8FAE1E07E836FED.jpg
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που καταθέτει με διαδικασίες εξπρές, επειδή δεν προλαβαίνει με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες να ψηφίσει πριν τις γιορτές στη Βουλή τις διατάξεις και τους νόμους που έμειναν για μήνες στα αζήτητα αλλά αποτελούν προϋπόθεση για την 6η δόση και το νέο δάνειο, η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει τα πάνω-κάτω σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς επίσης και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τις βασικές ρυθμίσεις που θα περιλάβει η νομοθετική διάταξη θα παρουσιάσει σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κυβερνητική επιτροπή, για να τις εγκρίνει. Στο ίδιο νομοθέτημα θα περιληφθούν όλα τα ανοιχτά θέματα που απαιτείται να έχουν κλείσει έως την 1-1-2012, δηλαδή από την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλα τα εισοδήματα μέχρι τα λουκέτα και οι καταργήσεις κρατικών φορέων.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:
- νομοθέτηση μιας νέας μηνιαίας παρακράτησης στους μισθούς, ως Εισφορά Αλληλεγγύης για το 2012, αρχομένης από 1ης Ιανουαρίου.
- πλαφόν στις κύριες συντάξεις (και των ήδη συνταξιουχων) του δημοσίου, μετά τις αλλαγές στο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που βάζει τα 2700 ευρώ μικτά, ως ανώτατο όριο αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων.
- αύξηση εισφορών για επικουρική σύνταξη και η περικοπή του ανώτατου ύψους τους.
- μείωση του αριθμού των υφιστάμενων Ταμείων, εξάλειψη των ανισορροπιών σε Ταμεία με ελλείμματα, θέσπιση ανταποδοτικής σχέσης μεταξύ εισφορών και παροχών.
- μείωση των εφάπαξ όταν ξεπερνούν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί
- νέοι όροι χορήγησης συντάξεων αναπηρίας ώστε ο αριθμός των δικαιούχων να μην ξεπερνά το 10% του συνόλου των συνταξιούχων.
- κοινό πακέτο παροχών για τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο την πλήρη εξίσωση των παροχών και των εισφορών.

- σταδιακή αύξηση εισφορών ΟΓΑ από τον Ιανουάριο 2012 (και μέχρι τα μέσα του 2015).
- ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο ΙΚΑ.
- νέα νομοθεσία για την τουριστική κατοικία και τη χρήση γης
- απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
- επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε όλη τη γενική κυβέρνηση και επίδοση επιστολών σε εργαζόμενους που πρόκειται να μπουν σε εφεδρεία.
- λουκέτα και συγχωνεύσεις στις μεγάλες ΔΕΚΟ (ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΟΣΚ, ΕΡΤ, ΕΟΜΜΕΧ)
- νέα λίστα φαρμάκων και αλλαγές στο σύστημα Υγείας με στόχο την μείωση κατά 25% της δαπάνης αγοράς ιατρικών ειδών και υπηρεσιών. Νέος μηχανισμός τιμολόγησης με βάση τις τρεις χώρες της ΕΕ με το χαμηλότερο κόστος. Ο κατάλογος θα ενημερώνεται σε τριμηνιαία βάση.
- μόνιμος εσωτερικός οικονομικός έλεγχος σε κάθε υπουργείο με ποινές και κυρώσεις στους ελεγκτές.
- νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, υποχρεωτική χρήση του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών για προμήθειες, υπηρεσίες και έργα σε όλο το δημόσιο

- κατάργηση της εισφοράς 0,4% επί των τιμών χονδρικής υπέρ του Πανελληνίου
Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Read more...

Ο Παπαδήμος δεν κοιμάται ήσυχος τα βράδια...









Ο Παπαδήμος δεν κοιμάται ήσυχος τα βράδια...
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ανακοίνωσε χθες τα ονόματα εκείνων που θα πλαισιώσουν το επιτελείο του. Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναλαμβάνει και επισήμως οικονομικός του σύμβουλος, ο Γιώργος Παγουλάτος σύμβουλος στρατηγικής και ο Παντελής Καψής υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κανείς δεν κατάλαβε γιατί ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες επιλογές που είχε κάνει εδώ και μέρες.

Ωστόσο αυτό δεν είχε να κάνει με επικοινωνιακή διαχείριση, ο Παπαδήμος έχει δείξει άλλωστε ότι δεν καταλαβαίνει από τέτοιους υπολογισμούς. Ο λόγος ήταν τραγικά απλός: τα ονόματα ανακοινώθηκαν επίσημα από το Μαξίμου μια μέρα αφού η Ελλάδα πήρε και επισήμως την έκτη δόση. Ο Παπαδήμος είχε πλήρη επίγνωση, ότι προτού πάρει τη δόση, δεν θα είχε κανέναν νόημα να διορίσει επιτελείο. Αν δεν τα κατάφερνε άλλωστε σε αυτό, δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα να παραμείνει Πρωθυπουργός.
Με την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης του διασφαλισμένη, ο κ. Παπαδήμος έκρινε ότι μπορούσε πια να σχηματίσει το επιτελείο του για τους επόμενους μήνες.

Γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του κέρδισε μια ανάσα, ωστόσο είναι εξαιρετικά ανήσυχος, αφού γνωρίζει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Αυτό το έδωσε να το καταλάβουν όλοι οι συνομιλητές του από τα μικρότερα κόμματα, τους οποίους συνάντησε από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη. Ο Πρωθυπουργός είναι ανήσυχος για το PSI και το πώς επηρεάζει η αναταραχή στην Ευρωζώνη την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Είναι πολύ ανήσυχος για την συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο, το θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο και καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη στη διαπραγμάτευση για την νέα δανειακή συμφωνία.

Όπως κατάλαβαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Φώτης Κουβέλης, η 7η δόση, η μεγάλη πρώτη δόση του νέου δανείου, απαραίτητη για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις από τις λήξεις ομολόγων το Μάρτιο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εκταμιευτεί.

Ο τελευταίος, καθόλου ασήμαντος λόγος ανησυχίας όμως για τον κ. Παπαδήμο είναι αν η συμφωνία των τριών κομμάτων να στηρίξουν την κυβέρνηση του θα αντέξει ως το τέλος.

Ο Παπαδήμος γνωρίζει ότι αν επικρατήσει η προεκλογική λογική στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, ή αν ξεσπάσει ανοικτά η μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες (τίποτε από αυτά δεν θα πρέπει να αποκλείεται) τότε η κυβέρνηση του θα μπλοκάρει και θα αυτοακυρωθεί. Πολλούς λόγους να κοιμάται ήσυχος τα βράδια δεν έχει ο πρωθυπουργός…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr
Read more...

Ο Π. Καψής νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Με απόφαση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου


http://img.protothema.gr/2FBA457938A4AAE775081794162A7CBE.jpg
Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής, πρώην διευθυντής των εφημερίδων "τα Νέα" και "το Βήμα", με απόφαση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Καψής αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του άμεσα, καθώς από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου παρέμενε κενή.

Η ορκωμοσία του δημοσιογράφου ως υπουργού Επικρατείας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας προγραμματίζεται για την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.

Με άλλη απόφαση του πρωθυπουργού, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης αναλαμβάνει επικεφαλής του Οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Ο κ. Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ομοίως ο κ. Γιώργος Παγουλάτος αναλαμβάνει επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού. Ο κ. Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Read more...

Ο Πάγκαλος ξαναχτυπά: «Οι Αγανακτισμένοι ήταν ένα μείγμα από κομμουνιστές, φασίστες και μ@@@@ς»









Ο Πάγκαλος ξαναχτυπά: «Οι Αγανακτισμένοι ήταν ένα μείγμα από  κομμουνιστές, φασίστες και μ@@@@ς»
Ο Θ. Πάγκαλος για ακόμη μια φορά πήρε το όπλο του και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως...

Αυτή τη φορά ο Αντιπρόεδρος τη κυβέρνησης επέλεξε τους «Αγανακτισμένους» για να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση:
«Οι Αγανακτισμένοι που κατέβαιναν στις πλατείες όλης της χώρας ήταν ένα μείγμα από κομμουνιστές, φασίστες και μ.....ς» υποστήριξε ο Θ. Πάγκαλος στο κανάλι France 5 και στην εκπομπή «Le monde en marche».

Τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα με τις όσες κατά καιρούς εμπρηστικές δηλώσεις έχει κάνει απευθυνόμενος σε κοινωνικές ομάδες, αλλά και πολιτικούς χώρους.

Τρία από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το «μαζί τα φάγαμε», τα όσα δήλωσε περί τανκς, αλλά και το τα περί «τεμπέληδων Ελλήνων».

Μπορεί οι κυβερνήσεις να αλλάζουν, ωστόσο οι συνήθειες μένουν...

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι δεν είπε «μαλά..ες» τους Έλληνες, αλλά απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου είπε ότι:

«Οι φασίστες, οι κομμουνιστές και οι ηλίθιοι είναι αυτοί που θέλουν να ανατρέψουν το κράτος και αν φύγουμε από το ευρώ».
http://newpost.gr

Read more...

Ελεύθερος προσωρινά αφέθηκε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ

Μετά από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα

Η απολογία του Εφραίμ είναι η τελευταία που λαμβάνει η ανακρίτρια για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου
Η απολογία του Εφραίμ είναι η τελευταία που λαμβάνει η ανακρίτρια για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Προσωρινά ελεύθερος αφέθηκε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, μετά τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα για την ποινική αντιμετώπιση του, μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης απολογίας του. Την οριστική απόφαση για το εάν θα καταστεί κρατούμενος ή όχι θα λάβει σε λίγες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού εξέφρασε την άποψη ότι έπρεπε να κριθεί προσωρινά κρατούμενος. Η προφυλάκιση αποφεύχθηκε γιατί ο εισαγγελέας έκρινε πως ο κατηγορούμενος πρέπει να παραμείνει ελεύθερος με υψηλή εγγυοδοσία 200.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Η διαφωνία των δύο, οδήγησε στην προσωρινή ελευθερία τον ηγούμενο Εφραίμ, η τύχη του οποίου θα κριθεί τις επόμενες ημέρες με βούλευμα που θα εκδοθεί από το Συμβούλιο Εφετών.

Η απολογία του Εφραίμ είναι η τελευταία που λαμβάνει η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, καθώς στον κατηγορούμενο αποδίδεται κεντρικός πρωταγωνιστικός ρόλος στις ενέργειες που έγιναν με επίκεντρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνθήματα και πέτρες έξω από τα γραφεία του ΛΑΟΣ ...



Ένταση σημειώθηκε στην πορεία προς την πορεία Ελευθερίας Βόλου, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστές, ο φοιτητικός σύλλογος των Αρχιτεκτόνων μηχανικών, μέλη του... κινήματος "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η πορεία αυτή τη στιγμή βρίσκεται έξω από τα γραφεία του ΛΑΟΣ στην οδό Ιάσωνος, όπου οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την στάση του κόμματος φωνάζοντας συνθήματα όπως "Σκατά στον ΛΑΟΣ και στον Καρατζαφέρη".

Κάποιοι θερμόαιμοι πέταξαν 2 πέτρες προς τα γραφεία του κόμματος.

Έκτος όμως από το ΛΑΟΣ οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους έναντι των τραπεζών, γράφωντας και φωνάζοντας συνθήματα έξω από τραπεζικά καταστήματα.

e-volos.gr



Read more...

Στο Σύνταγμα η πορεία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ

Λουκέτο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στο Σύνταγμα βρίσκεται η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως. Η πορεία του ΠΑΜΕ, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν η Αλέκα Παπαρήγα και εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία, ολοκληρώθηκε. Κλειστοί είναι οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας. Χιλιάδες οι διαδηλωτές και στη Θεσσαλονίκη, ανάλογες κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν περί τα 5.000 άτομα, ενώ στην πορεία του ΠΑΜΕ οι διαδηλωτές έφταναν τις 13.000.

Στην ουρά της πορείας βρίσκονται περί τα 1.500 άτομα, πρωτοβάθμια σωματεία, μέλη του κινήματος Δεν Πληρώνω και μπλοκ αντιεξουσιαστών.

Ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας παραλύει σήμερα 1η Δεκεμβρίου, λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2012, στην εφεδρεία, καθώς και στις ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιείται στο Πεδίον του Άρεως, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες άλλες μεγάλες πόλεις.

«Όχι πάλι εμείς! Να πληρώσουν οι ένοχοι και οι φοροκλέφτες» γράφει το πανό στην εξέδρα που έχει στηθεί στο Πεδίον του Αρεως.

Από τις 10:00 κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο».

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι ναυτεργάτες και η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Για το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δείτε εδώ.

«Θα συνεχίζουμε να πιέζουμε, μέσω της απεργίας και να εκφράζουμε την άποψή μας» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

«Αντιδρούμε στην πολιτική που απολύει εργαζόμενους από το Δημόσιο, αυξάνει την ανεργία, καταργεί και μειώνει τις συντάξεις», δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος.

«Είναι πετυχημένη η σημερινή κινητοποίηση, λόγω της συμμετοχής τους κόσμου. Υπάρχει κλίμα, πάθος, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και πανελλαδικά», δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, το μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Αλέκος Αρβανιτίδης. Ο ίδιος κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για συνενοχή, λέγοντας ότι έχουν βάλει πλάτη για να περάσει αυτή η πολιτική.

Κατά της οριζόντιας εφαρμογής της εφεδρείας, τάχθηκε για μία ακόμη φορά, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης. Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι, όχι μόνο δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή του μέτρου σε συγκεκριμένες εταιρείες και ειδικότητες της αρμοδιότητάς του, αλλά θα υπάρξουν και ζημίες εκατομμυρίων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...