Οι τραπεζίτες έκαναν χτες τη δουλειά τους και τώρα…
Με νωπή ακόμα τη συμφωνία των κεντρικών τραπεζών Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής για την παροχή ρευστότητας στην διεθνή οικονομία, αλλά και την προκαταρκτική συμφωνία των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για ενίσχυση του προσωρινού Ταμείου Στήριξης, η Ευρώπη μπαίνει σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο δεκαήμερο, όπως εξάλλου παραδέχθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, ένα εξαιρετικά σύντομο διάστημα κατά το οποίο οι Ευρωπαίοι πρέπει να κινηθούν τάχιστα «για την ολοκλήρωση και διεκπεραίωση της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ειδάλλως να προετοιμαστούν για μια επερχόμενη οικονομική καταστροφή …
Με την Ιταλία στον προθάλαμο του ΔΝΤ και του Μηχανισμού Στήριξης, το κόστος δανεισμού των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών σε δυσθεώρητα ύψη και τις αγορές να μην δείχνουν διατεθειμένες να δώσουν το παραμικρό περιθώριο ελιγμών στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι κινήσεις των τελευταίων, κυρίως των «πρωταγωνιστών» κρίνονται εξόχως σημαντικές για τη συνέχεια.
Με πρώτη τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία επιμένει να τηρεί μια «σκληρή» στάση, έχοντας θέσει ως βασική της προτεραιότητα να «περάσει», στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, δραστικές αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες «συγκέντρωσης» και «αυστηροποίησης» της οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης της Ένωσης. Το περί ου ο λόγος σχέδιο, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο, προβλέπει μεταξύ άλλων, την δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε ανεξάρτητα (!) ευρωπαϊκά όργανα ακόμα και να απορρίπτει προσχέδια εθνικών προϋπολογισμών, όπως και μια σειρά διαδικασιών και κυρώσεων προκειμένου να διασφαλίζεται πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα τηρούν το χρέος τους εντός ενός ανώτατου ορίου του 60% του ΑΕΠ τους μέσα σε ορίζοντα 20 ετών.
Σε κάθε περίπτωση το Βερολίνο σκληραίνει την στάση του και με βάση τις δηλώσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, όσο και της ίδιας της κυρίας Μέρκελ, δεν προτίθεται καν να συνδέσει τη συμφωνία για την αλλαγή των Συνθηκών με μια ενδεχόμενη συμφωνία για την έκδοση ευρωομολόγων.
Μάλιστα η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός της την Τετάρτη, δήλωσε ότι ακόμα και αν στην Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου γίνει αποδεκτή η πρόταση της Γερμανίας για «αυτόματα» μέτρα σε κάθε χώρα που αποκλίνει από το Σύμφωνο, η ίδια δεν θα δεχθεί ως αντάλλαγμα να παραχωρηθεί το δικαίωμα έκδοσης ευρωομολόγων ή να επιτραπεί στην ΕΚΤ να λειτουργήσει ως «ύστατος δανειστής» στην Ευρωζώνη. Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα παρουσιάσει αναλυτικά το «σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης» και στη γερμανική Βουλή.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φήμες για διαδοχικές «φανερές» και μυστικές συναντήσεις ηγετών για «χάραξη ζωνών» εντός της Ευρωζώνης όπως και οι συναντήσεις – μυστικές και … φανερές – σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ε.Ε. με αντικείμενο συζήτησης το μέλλον όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Στα βρετανικά, γαλλικά και ιταλικά ΜΜΕ κυκλοφορούν ακόμα και φήμες για συνάντηση των πρωθυπουργών ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Το σίγουρο είναι ένα: πως μέσα στις επόμενες ώρες θα συναντηθούν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, με τον Γάλλο ηγέτη να επιχειρεί να «πείσει» τον Βρετανό πρωθυπουργό για την αναγκαιότητα αλλαγών στις ευρωσυνθήκες και να αποσπάσει τη στήριξη της Βρετανίας στις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις. Το επιχείρημά του ατράνταχτο: Αν δεν γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις η Ευρωζώνη θα κινδυνεύσει με διάσπαση. Και μια πιθανή κατάρρευση της Ευρωζώνης θα πλήξει σημαντικά τη βρετανική οικονομία.
Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ως αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να μην βρεθεί η περιβόητη «τελική λύση» στο ευρωπαϊκό οικονομικό πρόβλημα στις 9 Δεκεμβρίου …
Ενός Δεκέμβρη που σε κάθε περίπτωση είναι «καυτός» καθώς οι ημερομηνίες – κλειδιά για τις περαιτέρω εξελίξεις στην Ευρώπη είναι αρκετές.
Ξεκινώντας από την πρώτη κιόλας ημέρα του Δεκέμβρη, όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την ετήσια έκθεση της τράπεζας για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Την ίδια ημέρα διενεργούνται κρίσιμες δημοπρασίες ομολόγων σε Ισπανία και Γαλλία.
Σαρκοζί και Μέρκελ θα έχουν την τελευταία ευκαιρία να «επικαιροποιήσουν» το σχέδιό τους για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση στις 7 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την επομένη, 8 Δεκεμβρίου, αναμένεται νέα μείωση επιτοκίων (στο 1%) στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ και φυσικά στις 9 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου