Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ο Ραγκούσης θέλει να φύγει από την κυβέρνηση...



Ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση Παπανδρέου επιχειρεί τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης. Μετά τον ανασχηματισμό ο πάλαι ποτέ (πολιτικός) υπασπιστής του Γιώργου, νιώθει (και είναι... ) αποδυναμωμένος. «Έχει χάσει την μπάλα» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο.

Οι πρόχειροι χειρισμοί Ραγκούση, στο θέμα της απελευθέρωσης των ταξί, καταδεικνύουν ότι ο υπουργός θέλει να την κάνει το συντομότερο δυνατόν. Διαφορετικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξηγήσει κανείς, αυτά που κάνει, αλλά κυρίως αυτά που βγαίνει και λέει…
parapolitika.gr



Read more...

ΓΕΝ: "Τα νησιά κατακτώνται δεν αγοράζονται. Μολών λαβέ"! ...



"Δεν υπάρχει περίπτωση το ΓΕΝ να εγκρίνει πώληση ελληνικών νησιών σε Τούρκους ιδιοκτήτες. Αυτή η φάρσα πρέπει να τελειώσει" δήλωσε στο defencenet.gr ανώτατη πηγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας από την οποία ζητήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman, σύμφωνα με... το οποίο Τούρκος επιχειρηματίας θέλει να αγοράσει τρία νησιά.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι "Μπορεί για τους αιγιαλούς πλέον να μην είναι δεσμευτική η γνωμοδότηση του ΓΕΝ, αλλά για την παραχώρηση νησιωτικών εκτάσεων ειδικά στο Αιγαίο, όλα περνούν από το Επιτελείο. Και δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ένας Έλληνας αξιωματικός του Ναυτικού που να εγκρίνει σήμερα ή στο μέλλον πώληση ελληνικού νησιού σε Τούρκο. Για να απελευθερώσουμε τα νησιά αυτά χύσαμε πολύ ελληνικό αίμα και το αίμα δεν αποτιμάται σε χρήμα, ούτε η τιμή της χώρας. Το ελληνικό αίμα δεν πωλείται. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει και Έλληνας πολιτικός που θα μπορούσε να προβεί σε μια τέτοια κίνηση (σ.σ. Για το τελευταίο, ας μας επιτρέψει το Ναυτικό να έχουμε τις αμφιβολίες μας...). Τα ελληνικά νησιά μόνο με όπλα κατακτώνται όχι με λεφτά. Όποιος θέλει να δοκιμάσει εδώ είμαστε." κατάληξε ο ανώτατος αξιωματικός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρόεδρος της τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας Fiyari, Φικρέτ Ίναν, αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ελληνικά μεσιτικά δίκτυα για την αγορά τουλάχιστον (!) τριών ελληνικών νησιών, ενώ εξετάζει συνολικά τις περιπτώσεις τουλάχιστον έξι νησιών.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. η χερσόνησος Λιχνάρι, το Καλτσονήσι, η Μικρή Αμοργός, η Καρδιοτισα, η Ναυσικά και το Βούβαλο τα οποία καταλαμβάνουν έκταση από 10 χιλιάδες τ.μ. έως δύο εκατομμύρια τ.μ.

Το business plan του Τούρκου περιλαμβάνει την ανέγερση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και τη σύνδεση με ferry των τουρκικών νησιών με τα ελληνικά νησιά που ενδιαφέρεται να αγοράσει ο επιχειρηματίας της γειτονικής χώρας.

Μάλιστα, ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να ιδρύσει θυγατρική της εταιρείας του στην Ελλάδα, ενώ πρωταρχική επιδίωξή του είναι να αποκτήσει «discount» νησιά.

Πρόσφατα ο ίδιος αγόρασε ένα μεσαίου μεγέθους τουρκικό νησί (400 χιλ. τετραγωνικά) έναντι 35 εκατ.δολαρίων όπου σκοπεύει να κατασκευάσει πολυτελές ξενοδοχείο και βίλες.

Όπως αναφέρουν πηγές του defencenet.gr στα σχέδιά του αυτά έχει βρει Έλληνες συνεταίρους, σύγχρονους Εφιάλτες, οι οποίοι θα αναλάβουν την προώθησή τους στην ελληνική κυβέρνηση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Read more...

Προς μείωση των βουλευτικών αποδοχών για συμμετοχή σε επιτροπές...



Νέα μείωση των αποδοχών τους θα υποστούν οι βουλευτές, καθώς μετά τις περικοπές κατά 25% σε μηνιαία βάση, ο πρόεδρος της Βουλής -σύμφωνα με πληροφορίες- πρόκειται να εισηγηθεί μείωση της αποζημίωσης που λαμβάνουν τα μέλη των επιτροπών για την συμμετοχή τους σε αυτές.

Έτσι, η...

αποζημίωση των βουλευτών για την συμμετοχή τους σε καθε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής αναμένεται να «πέσει» κάτω από τα 200 ευρώ (από 245 ευρώ περίπου που λαμβάνουν σήμερα).

Επίσης, με εντολή του κ. Πετσάλνικου, οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζουν την αντικατάσταση των αυτοκινήτων των βουλευτών που είναι υψηλού κυβισμού με οχήματα μικρότερου κυβισμού.

Στόχος είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας να συμβάλλει περισσότερο στην προσπάθεια μείωσης των δαπανών. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές έχουν υποστεί ήδη μείωση 25% της αποζημίωσης τους τα τελευταία χρόνια, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης που θα πληρώσουν είναι 5% στο σύνολο των αποδοχών τους...
NEA.


Read more...

Σφίξαν τα γάλατα περιμένοντας τον Μόσιαλο...



Εν αναμονή του νέου τους πολιτικού προϊστάμενου βρίσκονται στην ΕΡΤ και τα νεύρα όλων έχουν τεντώσει, καθώς με τον Τηλέμαχο Χυτήρη ο οποίος ήταν παλιός γνωστός, οι κρατούντες είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν τις απαραίτητες στην Αγία Παρασκευή ισορροπίες.

Την είδηση περί ...

συρρίκνωσης λόγω μεσοπρόθεσμου- θέλω να σας πω, οι υψηλοί όροφοι δεν της έδωσαν και μεγάλη σημασία. Υπάρχει business plan- λένε το οποίο προβλέπει τον περιορισμό κάποιων λειτουργιών και δίνει έμφαση στις επενδύσεις, αλλά όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν με την έλευση του νέου πολιτικού προϊστάμενου.
Τα Μεσαία του ραδιοφώνου και τα ψηφιακά της τηλεόρασης θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν υπάρχουν στο σχέδιο απολύσεις μονίμων υπαλλήλων.
Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο να αναλαμβάνει πακέτο όλα τα ΜΜΕ- και την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, αλλά χρειάζεται προεδρικό διάταγμα το οποίο ακόμη δεν έχει εκδοθεί.
Ωστόσο ο υπουργός άρχισε διακριτικά να ενημερώνεται, καθώς στα αυτιά του έχουν φτάσει σημεία και τέρατα.
Για παράδειγμα, έχει ακούσει ότι κάποιοι κάνουν παιχνίδι πατώντας σε δυο και τρεις βάρκες μέσα στο κτίριο και ότι ορισμένοι άλλοι αντλούν δύναμη από τα... υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου- κοιτάξτε κατά Γιώργο Ελενόπουλο μεριά. Οι πρώτοι- του είπαν, το παίζουν υπερκομματικοί και οι δεύτεροι πρασινοφρουροί αναβιώνοντας τον περίφημο Μαρουδοκωβαιϊσμό- τυχαία η επιλογή του χαρακτηρισμού, και ένα σύστημα ρουφιάνων.
Ο τεχνοκράτης Μόσιαλος- με διαβεβαιώνουν, ένοιωσε τα μαλλιά του κεφαλιού του να ορθώνονται και ήδη λαμβάνει τα μέτρα του. Όταν και αν αναλάβει, ουδείς εκ των προαναφερόμενων θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής.
Να το δω και να ζητωκραυγάζω- που λέει ο λόγος...

από newpost.gr



Read more...

Στην Ελλάδα δεν τιμωρείται κανείς! Οι επίορκοι στην Κορυφή της Ιεραρχίας



Λέανδρος Ρακιτζής: «Ατιμώρητοι παραμένουν οι επίορκοι υπάλληλοι»...
Οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα σκαρφάλωσαν στην κορυφή της κλίμακας της διαφθοράς.
Σημεία των καιρών; Οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα σκαρφάλωσαν στην κορυφή της κλίμακας της διαφθοράς, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιτζή.
Στην ...
έκθεση, την οποία ο κ. Ρακιτζής, παρέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, σημειώνεται ότι το 52% περίπου των υποθέσεων διαφθοράς, που αποκαλύφθηκαν το περασμένο έτος, αφορούν τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, γεγονός που καταδεικνύει ότι η οικονομική κρίση έχει ως συνέπεια να αυξάνονται τα φαινόμενα της διασπάθισης δημόσιου χρήματος.


Υψηλά στην κλίμακα της διαφθοράς παραμένουν και οι πολεοδομίες και οι υπηρεσίες υγείας στις οποίες κυριαρχούν το «γρηγορόσημο» και το «φακελάκι».


Παρά ταύτα, οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως καταδεικνύεται στην έκθεση, συνεχίζουν και κατορθώνουν να αποφεύγουν την τιμωρία.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ρακιτζής αναγκάσθηκε να υποβάλει ενστάσεις για 149 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ποινές που επέβαλαν ήταν κυριολεκτικά …χάδι.


Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και την ανάγκη της αλλαγής του υφιστάμενου πειθαρχικού δικαίου, κάτι το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί με νομοθετική ρύθμιση, η οποία σύμφωνα και με τη δέσμευση του αρμόδιου υπουργού κ. Δ. Ρέππα, θα έλθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.


Ο κ. Ρακιτζής στην έκθεσή του σημειώνει χαρακτηριστικά ότι τα πολεοδομικά γραφεία δεν ευθύνονται μόνο για την αυθαίρετη δόμηση αλλά και για την μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των προστίµων από αυθαίρετες κατασκευές, καθώς καθυστερούν να διαβιβάσουν τις σχετικές αποφάσεις στις ∆ΟΥ.


Για τους αιρετούς σημειώνει ότι αρκετοί από αυτούς ασκούν εξουσία στα όρια της νομιμότητας ή και πέραν αυτής, γεγονότα που ευνοούν την κακοδιοίκηση και διαφθορά στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Ασθενής η υγεία λόγω διαφθοράς


«Δυσεπίλυτο», χαρακτηρίζειο κ. Ρακιτζής το πρόβλημα της διαφθοράς στο τομέα της υγείας. Οπως αναφέρει, «οποιαδήποτε παρέµβαση µπορεί να σταµατήσει τη ροή της προµήθειας του υγειονοµικού υλικού, αλλά ένας λεπτοµερής διασταυρούµενος έλεγχος µεταξύ των προµηθειών, φαρµακευτικών εταιρειών και των παροχών τους προς τους ιατρούς, µπορεί να αποκαλύψει ενδιαφέρουσες υπόγειες διαδροµές µε κατευθυνόµενη συνταγογραφία και διόγκωση της δαπάνης».


Για τα κληροδοτήματα ο Γενικός Επιθεωρητής αναφέρει ότι «καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει καταγραφή τους και να αξιοποιηθούν επωφελώς οι περιουσίες τους, καθώς οι πόροι τους µπορούν να καλύψουν πολλούς τοµείς κυρίως της Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Εκπαίδευσης, αντί να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισµό».


149 ενστάσεις σε πειθαρχικές αποφάσεις


Η επιβολή υπερβολικά επιεικών ποινών σε σχέση µε τη βαρύτητα των πειθαρχικών παραπτωμάτων, είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Ρακιτζής να υποβάλει εντάσεις σε 149 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων.


Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις:


- Υπηρεσιακό Συµβούλιο Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο, η οποία ως ποϊσταµένη του Γραφείου Πολεοδοµίας χειρίστηκε υποθέσεις του συζύγου της και υπέγραφε τις οικοδοµικές άδειες των οποίων µελετητής µηχανικός ήταν ο ίδιος ο σύζυγος της, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων.


- ∆ιοικητικό Συµβούλιο Γενικού Νοσοκοµείου δεν επέβαλε ποινή σε γιατρό ο οποίος παραπέμφθηκε και δικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια.


- Διοικητικό Συμβούλιο Γενικού Νοσοκομείου δεν επέβαλε ποινή σε εφηµερεύωντα ιατρό χειρουργικής κλινικής, ο οποίος αν και διαπίστωσε ότι ασθενής που εισήλθε στο Νοσοκοµείο ήταν πολυτραυµατίας εξαιτίας τροχαίου ατυχήµατος, δεν επιλήφθηκε άµεσα για τον απαραίτητο διεξοδικό κλινικό εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να αντιµετωπιστεί έγκαιρα η κατάσταση της υγείας του.


- Υπηρεσιακό Συµβούλιο Περιφέρειας δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο που παραπέμφθηκε για σκάνδαλο με την εκμίσθωση εκχιονιστικών μηχανημάτων.


- Το Γ΄ Πειθαρχικό Συμβούλιο ΟΤΑ Αττικής τιμώρησε με την ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών και στέρηση των αποδοχών υπάλληλο σε βάρος της οποίας είχε καταλογιστεί μετά από σχετικό έλεγχο το ποσό των 16.045.138 ευρώ που υπήρξε η ζημιά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων λόγω διαχειριστικών ατασθαλιών


- Ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δεν επέβαλε καμμία ποινή στον υπάλληλο ο οποίος επέτρεψε το 2009 την πτήση του ελικοπτέρου με το οποίο απέδρασε ο Παλαιοκώστας στις φυλακές Κορυδαλλού.


- Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών δεν επέβαλε καμμία ποινή σε τελωνιακό ο οποίος είχε παραπεμφθεί για λαθρεμπόριο.


- Δεν επιβλήθηκε καμία ποινή σε βάρος υπαλλήλων Πανεπιστημίου οι οποίοι υπεξαιρούσαν το πετρέλαιο θέρμανσης και το διοχέτευαν παράνομα στην αγορά, μ΄ αποτέλεσμα να επέλθει οικονομική ζημιά ύψους 7.000.000 ευρώ.


- Υπηρεσιακό Συμβούλιο Νομαρχίας δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο Πολεοδομάις που συνελήφθη να χρηματίζεται με το ποσό των 6.000 ευρώ για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου.


- Η προσωρινή παύση έξι μηνών επιβλήθηκε σε υπάλληλο της υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης που είχε εμπλακεί σε κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων.


- Δεν τιμωρήθηκε καν από το Υπηρεσιακό Συµβούλιο ΟΤΑ Δυτικής Αττικής υπάλληλος δήµου, ελεγκτής εσόδων - εξόδων ο οποίος παραπέµφθηκε για έλλειµµα 59.200.000 ευρώ στη διαχείριση του Γραφείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων σε ∆ΟΥ, το οποίο διαπίστωσαν Οικονοµικοί Επιθεωρητές που πραγµατοποίησαν διαχειριστικό έλεγχο για τα οικονοµικά έτη 2000, 2001, 2002 και 2003.
Ολόκληρη η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στη διεύθυνση www.gedd.gr



Read more...

Όλοι στο Ταμείο, εκτός η Εκκλησία…

Δεκτό το αίτημα της Ιεράς Συνόδου


http://img.protothema.gr/F9C2C83D2FD4549400F7EDA9483A87CB.jpg
Τη συγκεκριμένη διαβεβαίωση έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σε συνάντηση που είχαν το πρωί στη Μονή Πετράκη, με αντικείμενο την αναζήτηση τρόπων ενεργούς συμμετοχής της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις Ιεραρχών για τη φορολόγηση της Εκκλησίας, τόνισε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει το Σεπτέμβριο και μέχρι τότε υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για κοινή διαβούλευση.
"Εθνική συστράτευση"

"Η Εκκλησία συμβάλλει ήδη αποφασιστικά και είναι έτοιμη να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση και την υπέρβαση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, η κρίση δεν είναι μόνον οικονομική: "Έίναι και κοινωνική, είναι και ηθική. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ενότητα και την κοινωνική μας συνοχή, άρα και ο λόγος και η πράξη της Εκκλησίας είναι καθοριστικής σημασίας".

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία πανστρατιά, μία "πραγματική εθνική συστράτευση", με στόχο την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Ως ωφέλιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τη συνεργασία του με τον υπουργό Οικονομικών, σημειώνοντας ότι δόθηκαν απαντήσεις σε θέματα ουσιαστικά.

"[...] Η Εκκλησία πάντοτε σε αυτόν τον τόπο στάθηκε πλάι στον λαό, αγωνίστηκε και έδωσε ό,τι μπορούσε. Και σε αυτήν την κρίσιμη ώρα δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά και θα συνεχίσει την ίδια πορεία, κάτω όμως από ορισμένους όρους, όπως συζητήσαμε, όπως το θελήσαμε και όπως θα το δούμε στην πράξη" σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σύντομα σε αποδέσμευση μεγάλων εκτάσεων της Εκκλησίας, υπό τον ορό τα έσοδα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της θα διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς.
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ξεκαθάρισε στον κ. Βενιζέλο ότι η Εκκλησία δεν προτίθεται να εκποιήσει εκκλησιαστική περιουσία ούτε σε ξένους ούτε σε Έλληνες.

Πηγή ΑΠΕ/ΜΠΕ
Read more...

Σε συμπληγάδες η λύση για την Ελλάδα

Κρίσιμες συνομιλίες σε Παρίσι και Βερολίνο



http://img.protothema.gr/8DE3A256B58AF2732276523C6731472B.jpg

Στις συμπληγάδες των τραπεζιτών, των αναλυτών που αξιολογούν εκ των προτέρων αποφάσεις που ακόμη ΔΕΝ έχουν ληφθεί, αλλά και των πολιτικών που εναγωνίως ψάχνουν την λιγότερο επώδυνη για τα συμφέροντα των χωρών τους “λύση” στη σοβούσα κρίση χρέους έχει “πιαστεί” η ελληνική υπόθεση.

Μπορεί στο Παρίσι να βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδιωτών ομολογιούχων (τραπεζιτών) στη βάση της περιβόητης “γαλλικής πρότασης” για το roll over των ελληνικών ομολόγων, στην ουσία όμως το διακύβευμα της στιγμής είναι το πως θα βρεθεί μια λύση για να μην διαχυθεί η κρίση χρέους και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, υπό την απειλή των οίκων αξιολόγησης να χαρακτηρίσουν χρεοκοπία ΟΠΟΙΑ λύση κι αν προκριθεί τελικώς!

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της γαλλικής BNP Paribas ότι οι γαλλικές και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να βρουν άμεσα μια λύση στην ελληνική κρίση χρέους. Μιλώντας στο Reuters ο κύριος Μισέλ Πεμπερό διευκρίνισε ότι οι τραπεζίτες αναζητούν μια λύση που θα “αποφεύγει μια χρεοκοπία”, ξεκαθάρισε όμως πως όποια απόφαση κι αν ληφθεί θα αφορά αποκλειστικά στο θέμα της Ελλάδας, λέγοντας πως “είναι σημαντικό να γίνει διάκριση ανάμεσα στο πρόβλημα της Ελλάδας και το πρόβλημα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας”.

Επιχείρησε να απαντήσει έτσι στις αιτιάσεις αρκετών αναλυτών, που επιμένουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά συνολικότερο πρόβλημα “ευρωπαϊκού χρέους” και “συνοχής της Ευρωζώνης”.

Την ίδια στιγμή ο άτυπος συντονιστής της διαδικασίας, ο γενικός διευθυντής του ΙΙF Τσαρλς Νταλάρα, επέμεινε, μιλώντας στο Bloomberg, στη δικιά του πρόταση-βόμβα, να συσταθεί ένα fund ύψους 50 δις ευρώ που θα επαναγοράσει από την δευτερογενή αγορά ελληνικό χρέος.

Έτσι εκτιμά πως θα μειωθεί το χρέος κατά τουλάχιστον 20% και θα επισπευσθεί η διαδικασία ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε όλα αυτά τα διεθνή ΜΜΕ εντοπίζουν ένα βασικό πρόβλημα: το γεγονός ότι οι τράπεζες που θεωρητικά προσπαθούν να βρουν μια λύση στο “ελληνικό ζήτημα”, έχουν εκμεταλλευθεί την ολιγωρία των Ευρωπαίων πολιτικών ταγών για να “ξεφορτωθούν” μεγάλο μέρος των ελληνικών – και ιρλανδικών, πορτογαλικών, ισπανικών – ομολόγων που κατείχαν και τα οποία έληγαν στο μεσοδιάστημα 2012 – 2014, δηλαδή στο επίμαχο διάστημα για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος περί roll over!

Με δυο λόγια οι προσπάθειες της Ευρωζώνης για ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα φαίνεται πως ... υπονομεύονται από την στρατηγική που ακολούθησαν το τελευταίο διάστημα οι ευρωπαϊκές τράπεζες μειώνοντας την έκθεσή τους σε βραχυπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους!
Read more...

Νέα βελτιωμένη πρόταση για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους

Απόσυρση του «ασφαλιστικού κεφαλαίου»


Oι εκπρόσωποι των πιστωτών επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης και παράλληλα θα είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα
Oι εκπρόσωποι των πιστωτών επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης και παράλληλα θα είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα (Φωτογραφία: Reuters )
Παρίσι, Γαλλία
Μία νέα βελτιωμένη εκδοχή της γαλλικής πρότασης για την εθελοντική μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους συζητήθηκε την Τετάρτη στη συνάντηση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών στο Παρίσι.

Oι εκπρόσωποι των πιστωτών επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης και παράλληλα θα είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα.

Στη συνάντηση προέδρευσε ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ο οποίος μάλιστα πρότεινε τη σύσταση ενός fund με κεφάλαια 50 δισ. ευρώ με τα οποία θα μπορούσε επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

Η πρόταση την οποία επεξεργάστηκε η ένωση γαλλικών τραπεζών έχει δύο σκέλη:

1) Η πρώτη αφορά στην επανεπένδυση του 90% ή του 100% των ομολόγων που λήγουν έως τον Ιούνιο του 2014, με αγορά νέων ελληνικών τίτλων, 5ετούς χρονικής διάρκειας και επιτόκιο (κουπόνι) 5,5%.

2) Η δεύτερη, η οποία είναι αυτή που προτιμούν οι τράπεζες, προβλέπει ότι από τα ομόλογα που λήγουν από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2014 οι επενδυτές θα λαμβάνουν πίσω (όταν λήγει κάθε ξεχωριστό ομόλογο) το 30% του ποσού.

Το υπόλοιπο 70% θα -επαν- επενδύεται σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) το οποίο με τη σειρά του θα αγοράσει με το 50% νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα, 30τούς διάρκειας, και με το υπόλοιπο 20% ένα 30ετές ομόλογο μηδενικού επιτοκίου με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση «ΑΑΑ», το οποίο θα είναι η εγγύηση («ασφαλιστικό κεφάλαιο») για τους επενδυτές, σε περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο οδηγηθεί στο μέλλον σε στάση πληρωμών.

Η γαλλική πρόταση προέβλεπε επιτόκιο 5,5% συν προσαύξηση έως 2,5% ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η εναλλακτική πρόταση που συζητήθηκε σήμερα στο Παρίσι προβλέπει διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου:

Συγκεκριμένα, προτείνεται να επιβληθεί το 3μηνο διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ (3-month Euribor), συν ένα περιθώριο 1,7% συν προσαύξηση έως 2,5% με βάση την πορεία του ελληνικού πληθωρισμού.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των ομολόγων που θα ενταχθούν στο rollover, προτείνεται η αύξηση του ποσού επανεπένδυσης στο 70% του ποσοστού από τα ομόλογα που λήγουν, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία περίπου 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου χώρας της Ευρωζώνης που επικαλείται το Dow Jones Newswire, «υπήρχαν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με ορισμένα τμήματα του γαλλικού σχεδίου από την Ελλάδα, και πλέον υπάρχουν νέες προτάσεις τόσο για τα επιτόκια όσο και για το μέγεθος του χρέους που μπορεί να μετακυλισθεί».

Όπως είπε, η προαύξηση έως 2,5% θα υπολογίζεται με βάση την πορεία του πληθωρισμού και όχι του ΑΕΠ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «η νέα πρόταση προβλέπει τη μετακύλιση του 70% του χρέους, χωρίς περαιτέρω επενδύσεις στα λεγόμενα ασφαλέστερα ομόλογα».

Αυτό σημαίνει ότι από τα 100 εκατ. χρέους που θα λήξουν έως τα μέσα του 2014, οι ιδιώτες πιιστωτές θα «βάλουν στην τσέπη» τα 30 εκατομμύρια και με τα άλλα 70 θα αγοράσουν τα νέα ελληνικά 30ετή ομόλογα.

Διαφωνίες από τη γερμανική πλευρά υπάρχουν κυρίως σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των νέων τίτλων (εκτιμούν ότι είναι πολύ μεγάλη), ωστόσο εκτιμάται ότι τελικά θα περάσει η πρόταση για την 30ετία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με (μεγάλο) παρόν και (μεγαλύτερο) μέλλον στα μίντια


newpost.gr
Με (μεγάλο) παρόν και (μεγαλύτερο) μέλλον στα μίντια
Σε ηλικία λίγο πάνω από τα 40 είναι τραπεζίτης, ασχολείται με τα media, συμμετέχει σε αλλαντοβιομηχανία, παρασκευάζει σούσι, πραγματοποιεί χερσαίες μεταφορές και ελέγχει ποσοστά σε δεκάδες άλλες μικρές και μεγάλες εταιρείες. Ο Βίκτωρας Ρέστης, κατά πολλούς σύγχρονος Αριστοτέλης Ωνάσης, εφοπλιστής, με το δικό του νησί και με επιχειρήσεις που ξεκινούν από τα media και καταλήγουν σε γήπεδα γκολφ , ανασκουμπώνεται εν μέσω οικονομικής κρίσης και ετοιμάζεται για μεγάλες business.

Όπως προέκυψε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΔΟΛ, σχεδόν το 1/4 των μετοχών του Οργανισμού Λαμπράκη το κατέχει η οικογένεια Ρέστη. Η Benday Limited έχει το 19,222% και άλλες δύο εταιρείες συμφερόντων του από 1,2%. Στο σύνολο η οικογένεια Ρέστη έχει το 21,6% του Οργανισμού και τα χρήματα για να αυξήσει όταν και όσο θέλει τη συμμετοχή της.

Ο Σταύρος Ψυχάρης έχει το 25,156%, το Ίδρυμα Λαμπράκη το 24,879%, ενώ στη μετοχική σύνθεση (στοιχεία 2009) με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν δύο τράπεζες αλλά και συγγενείς του Χρ. Λαμπράκη και του Στ. Ψυχάρη.

Οι διαπραγματεύσεις για το είδος της συμμετοχής της οικογένειας Ρέστη στον ΔΟΛ συνεχίζονται, ενώ το αποτέλεσμά τους είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και τη μετοχική σύνθεση του Mega, όπου η Benday έχει το 5,09% και ο ΔΟΛ το 22,11%, ενώ πλέον έχει μετοχική έκφραση και η Προμηθέας Gaz του Δ. Κοπελούζου.

Θυμίζουμε ότι στον κύκλο συμφερόντων του Β. Ρέστη ανήκουν ακόμη οι τηλεοπτικοί σταθμοί MTV Hellas και Nickelodeon, το 50% του Βήμα FM και ο ραδιοφωνικός σταθμός Music., ενώ φημολογείται πως έχει εμπλακεί επιχειρηματικά και στην κυριακάτικη εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας αναμένεται να επεκτείνει την εμπλοκή του στα media και να εισέλθει στον χώρο της τηλεοπτικής παραγωγής αγοράζοντας ποσοστό ή ακόμα και το σύνολο των μετοχών του Στούντιο ΑΤΑ, που μέχρι τώρα ανήκουν κατά 99,33% στον ΔΟΛ.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής τηλεοπτικών σειρών και εκπομπών, ενώ προσφέρει και υπηρεσίες ενοικίασης στούντιο. Σύμφωνα με τις καταστάσεις οικονομικής χρήσης του 2010, το Στούντιο ΑΤΑ, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής της εγχώριας τηλεοπτικής αγοράς, εμφάνισε ζημίες ύψους περίπου 400.000 ευρώ.

Το ιδιωτικό νησί

Το greek dream κάθε έλληνα είναι μάλλον ένα ιδιωτικό νησί και ο εφοπλιστής κ. Βίκτωρας Ρέστης είναι ο μόνος μετά τον Ωνάση που το κατάφερε. Στο συγκεκριμένο νησί μάλιστα παντρεύτηκε και την αγαπημένη του, Κορίνα Συνοδινου, συντάκτρια του Μεγάλου Καναλιού.

Μόνο που το νέο του απόκτημα, δε βρίσκεται στην Ελλάδα αλλά στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο τουριστικά Μαυροβούνιο που ο ίδιος το αποκαλεί «Μονακό της Αδριατικής». Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη του διαφορά με τον έλληνα κροίσο.

Η αγορά του νησιού εξάλλου δεν έγινε για να κατοικήσει εκεί ο ίδιος αλλά για να κάνει ακόμα ένα τεράστιο βήμα στο χώρο του real estate.

Sveti Stefan ή αλλιώς Άγιος Στέφανος είναι η ονομασία του περιβόητου νησιού που κάποτε εκεί περνούσε τις διακοπές του ο ηγέτης της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, Τίτο και το ανέδειξε σε τουριστικό θέρετρο. Με μια πρώτη ματιά, το νησάκι του Αγίου Στεφάνου δε θυμίζει σε τίποτα πολυτελές θέρετρο που είναι ικανό να προσελκύσει χολυγουντιανές διασημότητες όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Η εταιρεία του κ.Ρέστη, First Business Balkan, που δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια, έδωσε 30 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποκτήσει την άδεια εκμετάλλευσης του θέρετρου. Ουσιαστικά, ο όμιλος Ρέστη έχει υπογράψει συμβόλαιο για την εκμετάλλευση του νησιού για τα επόμενα 30+30 χρόνια!


Στο ιδιωτικό νησί, υπάρχει ένα χωριό του 15ου αιώνα, το οποίο είναι κτισμένο μέσα σε κάστρο. Σύμφωνα με την ιστορία, το 1950 οι χωριάτες εκδιώχθηκαν και το εσωτερικό των σπιτιών μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο, μετατρέποντας ταυτόχρονα την περιοχή σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο.


Το μικροσκοπικό νησάκι του Αγίου Στεφάνου, μπορεί κάποτε να ήταν ένα απλό ψαροχώρι ωστόσο περνώντας στα χέρια του κ.Ρέστη, φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα πιο πολυτελή θέρετρα της Αδριατικής. Στο νησί βρίσκονται 47 βίλες οι οποίες έχουν αναπαλαιωθεί ενώ λίγα μόλις μέτρα από το συγκρότημα, στην παραλία Queen Beach, χτίζεται ήδη ξενοδοχειακή μονάδα 120 κλινών. Στη διπλανή παραλία, στο Μίλοτσερ, λειτουργούν ήδη 8 σουίτες, 200τετραγωνικών η μικρότερη και 400 τετραγωνικών η μεγαλύτερη ενώ λειτουργούν και εστιατόρια. Στην περιοχή, ετοιμάζεται και καζίνο.


Η συγκεκριμένη επένδυση του ελληνικού ομίλου λέγεταΜι πως κόστισε συνολικά περισσότερα από 50 εκατομμύρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είχε μεταδώσει το Reuters πριν από αρκετό καιρό, ο επιχειρηματικός και νομικός σύμβουλος του ομίλου Ρέστη στο Μαυροβούνιο, Goran Velimirovic, είχε δηλώσει πως ο όμιλος μέχρι στιγμής έχει επενδύσει στην περιοχή ποσό της τάξεως των 90 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Velimirovic μάλιστα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «Ο κ.Ρέστης είναι καταγοητευμένος με το Μαυροβούνιο, το οποίο θεωρεί πως διαθέτει μέλλον στις επενδύσεις, εκτιμώντας παράλληλα πως μπορεί να αποτελέσει το μελλοντικό Μονακό».


2 δισ ευρώ για Mall στη Βουλγαρία


Όμως, όπως όλα δείχνουν, ο όμιλος Ρέστη δε σταματάει εκεί. Ο έλληνας εφοπλιστής αγόρασε ένα πολυτελές κτίριο στη Σόφια της Βουλγαρίας. Το συγκεκριμένο κτίριο συνολικής επιφάνειας 66,000 τ.μ. βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της Σόφιας και μεταμορφώθηκε σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο με συνολικά 2,800 θέσεις στάθμευσης, ενώ στο εσωτερικό του θα λειτουργούν συνολικά 185 καταστήματα, κινηματογράφοι, εστιατόρια κ.τ.λ. Τον χώρο αγόρασε ο κ.Ρέστης από τη Γαλλική εταιρεία Carrefour προς 200 εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά φιλοξενεί την πρώτη υπεραγορά της Βουλγαρίας.


Στόλος αξίας 6 δισ. Δολαρίων

Τη ναυτιλιακή οικογενειακή εταιρεία Enterprises Shipping ίδρυσε το 1974 ο πατέρας του Σταμάτης Ρέστης, ο οποίος έζησε για χρόνια στη Νότια Αφρική και πέθανε τον Ιούλιο του 2004. Από τότε ο Βίκτωρ «κατακτά νίκες», άλλωστε το δηλώνει και το όνομά του.
Τελευταία επιδεικνύει μια έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα και επενδύει σε συμμετοχές εισηγμένων εταιρειών, όπως στην αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ, που διαθέτει το 6,5% των μετοχών, αφού κατέβαλε περίπου 8 εκατ. ευρώ και στην F.G. Europe, το 5,5%, αφού έδωσε 3 εκατ. ευρώ. Επίσης διαθέτει το 35% της εταιρείας Japonica AE, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των catering και παρασκευάζει κυρίως «σούσι» για τα σουπερμάρκετ και για τα εστιατόρια. Επίσης διαθέτει ποσοστό και στη μεταφορική εταιρεία Imperio.


Όσον αφορά στην ναυτιλιακή του δραστηριότητα, αυτήν την περίοδο υπολογίζεται ότι διαθέτει περί τα 70 πλοία διαφόρων τύπων και συμμετέχει σε δύο εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι πώλησε μέσα στον Οκτώβριο του 2007 εννέα πλοία, από τα οποία εισέπραξε 700 εκατ. δολάρια. Με βάση τις τρέχουσες τιμές η αξία του στόλου του Βίκτωρα Ρέστη υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 6 δισ. δολάρια!

Read more...

Τούρκος κροίσος θέλει να αγοράσει ελληνικά νησιά


newpost.gr
Τούρκος κροίσος θέλει να αγοράσει ελληνικά νησιά
Ο κ. Φικρέτ Ινάν, προεδρος μιας από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες κατασκευών, της FIYAPI A.S. δήλωσε άτι ενδιαφέρεται να αγοράσει και είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις τρεις τουλάχιστον ελληνικές νησίδες τις οποίες πουλά η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται για τις νησίδες Λυχνάρι, Καλτσονήσι, Μικρή Αμοργός, Καρδιότισσα, Ναυσικά και Βουβαλώ η έκταση των οποίων είναι από 10.000 τ.μ. ως 2 εκατ. τ.μ. Κατά τις εκτιμήσεις του, το κόστος τους κυμαίνεται μεταξύ 3 εκατ. και 20 εκατ. ευρώ. Δήλωσε επίσης ότι έχει ήδη εξασφαλίσει κεφαλαίο 20 εκατ. ευρώ και έχει την πρόθεση να επενδύσει περί τα 80 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ινάν δεν αποκλείει να υπάρξουν «κάποιες αντιδράσεις στην Ελλάδα» όπως έγινε πέρυσι με άλλους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Δήλωσε όμως ότι τον «διαβεβαιώνουν ότι είναι αδύνατον να αντιδράσουν αρνητικά οι ελληνικές Αρχές» στην πρόταση του.

«Κυκλοφορούν φήμες ότι αυτά τα νησιά δεν θα πουληθούν ποτέ σε Τούρκους αλλά δεν έχουμε καμία επίσημη ένδειξη περί τούτου», δήλωσε ο κ. Ινάν στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή. Και πρόσθεσε: «Το γραφείο που μεσολαβεί μας λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ισως, βέβαια, την τελευταία στιγμή παρεμβληθούν κάποια εμπόδια οπότε θα δημιουργήσω μια εταιρεία στην Ελλάδα να αγοράσει αυτά τα νησιά» γιατί, όπως τόνισε, «είναι αποφασισμένος να τα αποκτήσει».

Ο τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας δήλωσε επίσης ότι «αν, Θεός βοηθός, κάνω αυτή τη δουλειά θα δημιουργηθεί αμέσως μια γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και θα είμαστε σε θέση να δεχόμαστε πελάτες και στα τουρκικά και στα ελληνικά νησιά. Σκέπτομαι επίσης να βάλω μια γραμμή φεριμπότ να εξυπηρετεί αυτά τα νησιά».

Ο επίδοξος αγοραστής δήλωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια αλυσίδα ξενοδοχείων στα ελληνικά νησιά που θέλει να αγοράσει και να την προσθέσει σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων που κτίζει σε τουρκική νησίδα 400.000 τετρ. μέτρων στα ανοικτά της Σμύρνης την οποία αγόρασε το 2010 αντί 35 εκατ. δολαρίων. Ο κ. Ινάν δήλωσε επίσης ότι αν και άλλοι τούρκοι επιχειρηματίες ακολουθήσουν την στρατηγική του και αγοράσουν καμια 50-ρια νησίδες του Αιγαίου η Τουρκία «θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στην Ευρώπη». Εγώ, πρόσθεσε, «ανοίγω την πόρτα. Θα είναι σπουδαίο να κάνουν ανάλογες επενδύσεις και άλλοι τούρκοι επιχειρηματίες».


Read more...

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου η συνάντηση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της 5ης δόσης

Αυστηρά χρονοδιαγράμματα


Από τη στιγμή που η Ευρωζώνη συμφώνησε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, η εκταμίευση της συμμετοχής του ΔΝΤ στην 5η δόση πρέπει να θεωρείται γεγονός
Από τη στιγμή που η Ευρωζώνη συμφώνησε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, η εκταμίευση της συμμετοχής του ΔΝΤ στην 5η δόση πρέπει να θεωρείται γεγονός (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Την Παρασκευή 8 Ιουλίου θα αποφασίσει το ΔΝΤ σχετικά με την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τετάρτη η νέα γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Υπάρχει μια συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, στην οποία θα εξετάσουμε την τέταρτη έκθεση προόδου και τελικά την καταβολή της πέμπτης δόσης η οποία επίκειται», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Στην έκθεση που θα συζητηθεί στο ΔΣ την Παρασκευή επισημαίνεται η ανάγκη της αυστηρής τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και της ταχείας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων

Το ΔΝΤ εκτιμά πως το πρόγραμμα έχει αποτελέσματα και τονίζει πως θα πρέπει να βελτιωθεί η φορολογική διαχείριση και να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ως αναγκαία η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και υποστηρίζεται πως θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από την ΕΚΤ.

Επίσης, επισημαίνεται ότι μόνο με την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί το ελληνικό χρέος και να μειωθεί σημαντικά έως το τέλος του 2020.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι από τη στιγμή που η Ευρωζώνη συμφώνησε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, το ΔΝΤ καλύπτεται με τη δήλωση αυτή και η εκταμίευση της συμμετοχής του στην 5η δόση πρέπει να θεωρείται γεγονός.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Aνοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο άφησε ο Ρέππας

newpost.gr
Aνοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο άφησε ο Ρέππας
Τη σύνδεση μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης, που προκύπτει από την αξιολόγηση των υπαλλήλων και όχι βάσει κάποιων τυπικών προϋποθέσεων, ένα από τα κύρια στοιχεία του Νέου Μισθολογίου για το Δημόσιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί πιθανόν εντός του επόμενου μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας σε συνάντηση γνωριμίας που είχε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο.

Επιπλέον, στο Μισθολόγιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα λογίζονται ως κρατικοί και όχι υπάλληλοι του κάθε υπουργείου. Αυτή η ρύθμιση θα διευκόλυνε την κινητικότητα των υπαλλήλων από υπηρεσία σε υπηρεσία, ώστε να καλύπτονται ανάγκες προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα -και όχι στον στενό, όπου είναι κατοχυρωμένη η μονιμότητα των υπαλλήλων- ο υπουργός είπε πως μπορεί να προκύψουν μόνο εάν κάποιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες, που προσφέρει ο εφαρμοστικός νόμος, όπως είναι οι μετατάξεις στον Δημόσιο Τομέα, η εργασία μερικής απασχόλησης, η απορρόφηση σε θέσεις ορισμένου χρόνου και τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου.
Read more...

Τρίτο δρόμο για την Ελλάδα με «χρόνο και επενδύσεις» προτείνει στέλεχος της Allianz

«Όλοι έχουμε συμβάλει στο πρόβλημα»


Δίχτυ εγγυήσεων για την επιστροφή των διασωθέντων στις αγορές προτείνει ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος
Δίχτυ εγγυήσεων για την επιστροφή των διασωθέντων στις αγορές προτείνει ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Βερολίνο
Έναν «τρίτο δρόμο» για ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας και έξοδο από την ελληνική κρίση προτείνει ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz Μίχαελ Ντίκμαν, λέγοντας πως η Αθήνα μπορεί να βρει μία βιώσιμη λύση εάν της δοθεί χρόνος και γίνουν επενδύσεις στους τομείς των υποδομών και της εκπαίδευσης.

Ο όμιλος δηλώνει πρόθυμος να συμμετάσχει εθελοντικά στην διαδικασία για το ελληνικό χρέος ο όμιλος -αν και έχει ήδη «ξεφορτωθεί» τα μισά ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό του- ενώ ο διευθύνων σύμβουλός του τονίζει πως το χειρότερο ενδεχόμενο είναι σταματήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες να επενδύουν στην οικονομία της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel, ο Μ.Ντίκμαν τονίζει πως, παράλληλα με τις απαραίτητες περικοπές δημοσιών δαπανών, χρειάζονται κίνητρα για επενδύσεις. «Φυσικά και τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα για την Ελλάδα εάν το χρέος της ήταν χαμηλότερο» επισημαίνει, «αλλά το πρόβλημα δεν θα είχε λυθεί.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης δεν μπορεί να επιβληθεί με ωμή βία

Ο δανεισμός, συνεχίζει το στέλεχος της Allianz, διοχετεύτηκε περισσότερο στην κατανάλωση παρά στις επενδύσεις: «Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει, και πρέπει επίσης να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «το πρόγραμμα εξυγίανσης δεν γίνεται να επιβληθεί με ωμή βία».

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο, και όλοι έχουμε συμβάλει» ανέφερε, λέγοντας πως οι γερμανικές εξαγωγές ήταν σημαντικά υψηλές προς την Ελλάδα: « Προφανώς, υπήρχαν αρκετά χρήματα» σχολίασε, λέγοντας πως «τώρα πρέπει να βρεθεί μία εποικοδομητική λύση στο πρόβλημα».

Η Ευρώπη, ανέφερε, ο Ντίκμαν, έχει τρεις επιλογές: Να αφήσει τη χώρα να καταρρεύσει -κάτι που κανείς δεν θέλει λόγω του τεράστιου ρίσκου που συνεπάγεται- ή να συνεχίσει να διασώζεται η Ελλάδα, με τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Ο τρίτος δρόμος, είπε, είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες τόσο για ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας όσο και η εξασφάλιση εγγυήσεων για επιστροφή στις αγορές.

Για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, υποστήριξε, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει παραδείγματα όπως εκείνο της Φλόριντα, η οποία μη έχοντας, όπως η Ελλάδα, την επιλογή της υποτίμησης, με σωστά στοχευμένες επενδύσεις κατάφερε να ορθοποδήσει.

Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση, που ακούγεται συχνά στη Γερμανία, για επενδύσεις ιδιαίτερα στην ηλιακή ενέργεια που θα αξιοποιούσαν τα πλεονεκτήματα του ελληνικού κλίματος: Ναι μεν, παραδέχεται, το όφελος θα το αποκόμιζαν οι επενδυτές (όπως οι γερμανικές εταιρείες φωτοβολταϊκών), αλλά σε κάθε περίπτωση θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος.

Ο γόρδιος δεσμός της εξόδου στις αγορές

Ο διευθύνων σύμβουλος του ασφαλιστικού ομίλου αναφέρει πως, όσον αφορά το ζήτημα της κρίσης κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη, o όμιλος έχει προτείνει ένα σχήμα που θα διευκολύνει τις χώρες που έχουν διασωθεί να επιστρέψουν στις αγορές για δανεισμό.

Έτσι, αναφέρει ο Ντίκμαν, θα μπορούσε να συσταθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διασφάλισης ο οποίος, με την κάλυψη των κεφαλαίων των μηχανισμών στήριξης, θα έδινε εγγυήσεις μέχρι το 90% των κρατικών ομολόγων που θα εκδίδονται. Αυτό, υποστήριξε, θα καθησύχασε τους επενδυτές και θα τους έδινε τη βεβαιότητα πως δεν κινδυνεύουν να χάσουν πάνω από το 10% της επένδυσής τους -και άρα δεν θα δίσταζαν να δανείσουν τους «διασωθέντες».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Όλοι πέραν της τρόικας ξέρουν ότι ο Σαμαράς έχει δίκιο» λέει η Wall Street Journal

Θετικά σχόλια για την συνέντευξη


Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Με θετικό τρόπο σχολιάζει η Wall Street Journal στο φύλλο της Τετάρτης την συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς όπου επισήμανε ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι για να επανέλθει η ανάπτυξη.

«Σήμερα το να βρεις Έλληνα πολιτικό με βασικές θέσεις υπέρ της ανάπτυξης μοιάζει εξίσου δύσκολο έργο» με τον φιλόσοφο Διογένη που αναζητούσε με το φανάρι έντιμους ανθρώπους, αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας.

Η πολιτική που ακολουθείται είναι αποτυχημένη, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξη την Τρίτη και η εφημερίδα σχολιάζει ότι «όλοι έξω από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ γνωρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει δίκιο». Σημειώνει δε ότι για τις απόψεις του αυτές «εισέπραξε μόνο περιφρόνηση από τους αρχιτέκτονες της ελληνικής διάσωσης».

Η Wall Street Journal κρίνει ακόμα ορθή τη θέση του πρόεδρου της ΝΔ ότι η μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων στο 15% και οι μειώσεις των φόρων θα μειώσουν την φοροδιαφυγή και θα απελευθερώσουν τη δημιουργικότητα του ιδιωτικού τομέα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για τη προστασία των ζώων

Ρυθμίζεται η σήμανσή τους


Το Υπ.Συμβούλιο ενέκρινε τα νομοσχεδία για τα κατοικία ζώα και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα
Το Υπ.Συμβούλιο ενέκρινε τα νομοσχεδία για τα κατοικία ζώα και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Αθήνα
Το πράσινο φως σε δύο νομοσχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» και το σχέδιο νόμου και για τη «διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων διατάξεις» έδωσε το υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση την Τετάρτη.

Με το σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοχεύει στην προστασία των ζώων συντροφιάς, προβλέποντας ακόμη ένα οργανωμένο σύστημα σήμανσης και καταγραφής των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Προστατεύονται ακόμη τα ζώα κάθε κατηγορίας από τη χρησιμοποίησή τους και την εκμετάλλευσή τους σε δημόσια κερδοσκοπικά θεάματα.

Αναλυτικότερα, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων:

  • Δημιουργείται σε κεντρικό επίπεδο η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.
  • Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς και θεσμοθετείται για λόγους απλοποίησης ενιαίο βιβλιάριο υγείας και διαβατήριο των ζώων.
  • Η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους, δεσποζόμενους και αδέσποτους, που περισυλλέγονται καθίσταται υποχρεωτική.
  • Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία, ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.
  • Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων θα αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά θα παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.
  • Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση/γνωστοποίηση αγγελιών για υιοθεσία ζώου συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης.
  • Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα θηλυκά αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους, ακόμα και σε κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων ύστερα από σχετική άδεια, ενώ στειρώσεις μπορούν να γίνονται και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.
  • Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.
  • Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.
  • Τέλος, προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις και διοικητικά πρόστιμα για τους παραβάτες που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.
Τέλος, με το σχέδιο νόμου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα προωθείται η μεταφορά του νέου Ευρωπαϊκού Κανονιστικού Πλαισίου στο εθνικό δίκαιο και η θέσπιση συμπληρωματικών εθνικών μέτρων πολιτικής που εξορθολογίζουν τη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στα σκαριά Προανακριτική για τέσσερις πρώην υπουργούς για την υπόθεση Siemens

Με διαδικασίες εξπρές


(Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Υπογραφές συγκεντρώνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας την άμεση σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών τεσσάρων πρώην υπουργών σχετικά με την υπόθεση Siemens.

Όπως μετέδωσε το Mega, το αίτημα αναμένεται να κατατεθεί αύριο Πέμπτη και αφορά δύο πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και δύο της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Mega πρόκειται για τους κ.κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, Τάσο Μαντέλη, Γιώργο Αλογοσκούφη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην πρόταση για τη σύσταση της Προανακριτικής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καθήκον όλων να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία, τόνισε ο πρωθυπουργός

Μήνυμα κατά των φαινομένων βίας


O πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου
O πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες ότι είναι καθήκον όλων να περιφρουρήσουν την δημοκρατική ομαλότητα και την ανεμπόδιστη λειτουργία της Δημοκρατίας, απηύθυνε κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως τα φαινόμενα βίας, είτε οργανωμένα, είτε αυθόρμητα, δεν γίνονται αποδεκτά από την πολιτεία και υπογράμμισε πως ιστορικά, όποτε δημιουργήθηκε αντικοινοβουλευτικό κίνημα δεν άργησε η αντιδημοκρατική εκτροπή.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «η προσπάθεια ιδεολογικής τρομοκρατίας δεν έχει θέση πουθενά, ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στις πλατείες».

Ο Γ.Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, που θα συζητήσει πολιτικές και μέτρα για τη διασφάλιση των θεσμών, τη συντεταγμένη λειτουργία του κράτους και την αποτροπή φαινομένων βίας, με στόχο την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι κρίσεις δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας και οξείες αντιπαραθέσεις. «Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με συντεταγμένο πολιτικό τρόπο πρέπει να πάμε τη χώρα μπροστά. Έχοντας συνείδηση των θυσιών των πολιτών. Την ευθύνη αυτή έχει αναλάβει η κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται τη συνδρομή και των υπόλοιπων κομμάτων» σημείωσε.

«Δεν είναι απλά η κρίση που γεννάει τα φαινόμενα της βίας κατά των πολιτικών, ή ακόμη και κατά απλών πολιτών. Παροτρύνονται και υποκινούνται από ακραίες πολιτικές ομάδες, από εκείνους που αναζητούν πολιτικό ρόλο και στηρίζονται από μέσα ενημέρωσης. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η πολιτεία δεν μπορεί να αποδεχτεί είτε οργανωμένη, είτε αυθόρμητη βία. Τα φαινόμενα αυτά ακρωτηριάζουν τη Δημοκρατία και δημιουργούν προϋποθέσεις για μεγαλύτερη βία και αδικίες εις βάρος του πολίτη» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε αν θα αποδεχθούμε την ισχύ της βίας. «Αυτό δεν είναι Δημοκρατία είναι βαρβαρότητα».

Ο Γ.Παπανδρέου υπενθύμισε ότι «όποτε δημιουργήθηκε αντικοινοβουλευτισμός δεν άργησε και η αντιδημοκρατική εκτροπή».

«Όσοι αναζητούν έξωθεν παρεμβάσεις υπονομεύουν το λαό και τη Δημοκρατία» υπογράμμισε. Επισήμανε πως «βασικό καθήκον όλων είναι να περιφρουρήσουν τη δημοκρατική ομαλότητα, την ανεμπόδιστη λειτουργία της Δημοκρατίας, το λόγο, το διάλογο και την ελευθερία της κοινωνίας». Σε αυτό το σημείο θύμισε τη ρήση του Βολταίρου: «Μπορεί να διαφωνώ με αυτά που υποστηρίζεις, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να διατυπώνεις ελεύθερα τις απόψεις σου».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε πως «ζούμε μια δύσκολη καθημερινότητα», σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, υλοποιώντας το έργο που έχει δεσμευθεί να φέρει εις πέρας, καθώς είναι έργο κατεξοχήν προοδευτικό και λυτρωτικό, με στόχο να αλλάξει η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τις κινητοποιήσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών. Σημείωσε πως «δεν θα βοηθούσε την ανάπτυξη αν κάναμε πίσω» και πρόσθεσε ότι «μπορεί κάποιοι να έκλειναν για λίγο τους δρόμους, αλλά η πλειοψηφία ήταν στο πλευρό μας».

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, παρατηρώντας ότι προωθούνται «θεμελιώδεις αλλαγές και ιστορικές τομές». Ο πρωθυπουργός προέβλεψε πως «πάλι θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους βολεμένους, αλλά και πάλι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα είναι μαζί μας. Γιατί όλοι ξέρουν τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια της χώρας και τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η Ελλάδα μπορεί να έχει καλύτερη εκπαίδευση».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε, επισημαίνοντας: «Όσοι φοβούνται το πολιτικό κόστος, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο λαός επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...