Απόσυρση του «ασφαλιστικού κεφαλαίου»
- Oι εκπρόσωποι των πιστωτών επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης και παράλληλα θα είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα (Φωτογραφία: Reuters )
Παρίσι, Γαλλία
Μία νέα βελτιωμένη εκδοχή της γαλλικής πρότασης για την εθελοντική μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους συζητήθηκε την Τετάρτη στη συνάντηση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών στο Παρίσι.Oι εκπρόσωποι των πιστωτών επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης και παράλληλα θα είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα.
Στη συνάντηση προέδρευσε ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ο οποίος μάλιστα πρότεινε τη σύσταση ενός fund με κεφάλαια 50 δισ. ευρώ με τα οποία θα μπορούσε επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα.
Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.
Η πρόταση την οποία επεξεργάστηκε η ένωση γαλλικών τραπεζών έχει δύο σκέλη:
1) Η πρώτη αφορά στην επανεπένδυση του 90% ή του 100% των ομολόγων που λήγουν έως τον Ιούνιο του 2014, με αγορά νέων ελληνικών τίτλων, 5ετούς χρονικής διάρκειας και επιτόκιο (κουπόνι) 5,5%.
2) Η δεύτερη, η οποία είναι αυτή που προτιμούν οι τράπεζες, προβλέπει ότι από τα ομόλογα που λήγουν από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2014 οι επενδυτές θα λαμβάνουν πίσω (όταν λήγει κάθε ξεχωριστό ομόλογο) το 30% του ποσού.
Το υπόλοιπο 70% θα -επαν- επενδύεται σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) το οποίο με τη σειρά του θα αγοράσει με το 50% νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα, 30τούς διάρκειας, και με το υπόλοιπο 20% ένα 30ετές ομόλογο μηδενικού επιτοκίου με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση «ΑΑΑ», το οποίο θα είναι η εγγύηση («ασφαλιστικό κεφάλαιο») για τους επενδυτές, σε περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο οδηγηθεί στο μέλλον σε στάση πληρωμών.
Η γαλλική πρόταση προέβλεπε επιτόκιο 5,5% συν προσαύξηση έως 2,5% ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η εναλλακτική πρόταση που συζητήθηκε σήμερα στο Παρίσι προβλέπει διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου:
Συγκεκριμένα, προτείνεται να επιβληθεί το 3μηνο διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ (3-month Euribor), συν ένα περιθώριο 1,7% συν προσαύξηση έως 2,5% με βάση την πορεία του ελληνικού πληθωρισμού.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των ομολόγων που θα ενταχθούν στο rollover, προτείνεται η αύξηση του ποσού επανεπένδυσης στο 70% του ποσοστού από τα ομόλογα που λήγουν, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία περίπου 30 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου χώρας της Ευρωζώνης που επικαλείται το Dow Jones Newswire, «υπήρχαν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με ορισμένα τμήματα του γαλλικού σχεδίου από την Ελλάδα, και πλέον υπάρχουν νέες προτάσεις τόσο για τα επιτόκια όσο και για το μέγεθος του χρέους που μπορεί να μετακυλισθεί».
Όπως είπε, η προαύξηση έως 2,5% θα υπολογίζεται με βάση την πορεία του πληθωρισμού και όχι του ΑΕΠ.
Επιπλέον, σημείωσε ότι «η νέα πρόταση προβλέπει τη μετακύλιση του 70% του χρέους, χωρίς περαιτέρω επενδύσεις στα λεγόμενα ασφαλέστερα ομόλογα».
Αυτό σημαίνει ότι από τα 100 εκατ. χρέους που θα λήξουν έως τα μέσα του 2014, οι ιδιώτες πιιστωτές θα «βάλουν στην τσέπη» τα 30 εκατομμύρια και με τα άλλα 70 θα αγοράσουν τα νέα ελληνικά 30ετή ομόλογα.
Διαφωνίες από τη γερμανική πλευρά υπάρχουν κυρίως σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των νέων τίτλων (εκτιμούν ότι είναι πολύ μεγάλη), ωστόσο εκτιμάται ότι τελικά θα περάσει η πρόταση για την 30ετία.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου